sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Kiinnostava naapuri

 

Suuri ja kiinnostava Venäjä

 

Helsingin Sanomat ei ole tunnettu erityisen venäläismielisenä lehtenä. Jo 1800-luvun lopussa sille tuli vaikeuksia sensuurin kanssa ja asia tietenkin johtui Venäjä-kirjoittelusta.

Vuonna 2017 lehti joka tapauksessa julkaisi Teema-sarjassaan Venäjä-numeron (Suuri ja kiinnostava Venäjä, Teema 4/17). Numeroa ei voi pitää kohteensa kannalta mitenkään erityisen myötäsukaisena saati nuoleskelevana, se vain heijasti omaa aikaansa aivan samoin kuin lehti nykyäänkin heijastaa omaansa -ja pyrkii jopa vaikuttamaan aikaansa.

Lehden kannessa on, kukas muu kuin Putin, sangen kettumaisesti vinosti katsovana ja ilmeestään päätellen hän näyttää kuvittelevan tietävänsä jotakin, jota muut eivät tiedä. Tai sitten vain kuvittelen.

Joka tapauksessa Putin on lehden keskeinen teema. Kannessa hänen kuvansa alla lukee: Vladimir Putin on muuttunut mies. Kannessa ilmoitetaan tärppinä myös, että Suomi varautuu jo Putinin seuraajaan.

Unto Hämäläisen asiaa koskevassa artikkelissa otsikkona on Viileät välit naapuriin. Suomen uudenlainen Venäjä-suhdehan määräytyi pitkälti EU-jäsenyydestämme ja Krimin valtauksen jälkeen siihen kuului myös osallistuminen pakotteisiin. Suomi oli alkanut varusteutua myös sotilaallisesti ja siihen oli syynsä, todetaan. Ukrainan tapahtumat antoivat aihetta levottomuuteen.

Joka tapauksessa myönnytys Venäjälle oli, ettei Suomi Ukrainan kriisinkään aikana ollut pyrkinyt Natoon, eikä ilmeisesti pyrkisikään. Suomen turvallisuuspolitiikka lepäsi neljän pilarin varassa: oma maanpuolustus, yhteistyö Ruotsin ja muiden EU-maiden kanssa, hyvä suhde Venäjään ja yhteistyö Yhdysvaltojen ja Naton kanssa.

Näillä pärjättiin ja Putinin olimme 18 vuoden aikana tulleet tuntemaan. Savonlinnan vierailulla Putin kiitteli Suomen tasapainoista ja puolueetonta linjaa, sehän poikkesi selvästi esimerkiksi Baltian maiden politiikasta. Suomen ja Venäjän suhteet olivat korrektit, mutta silti viileät ja varautuneet. Syytä muutokseen ei ollut näkyvissä.

Toinen juttu sitten oli, ettei Putinin seuraajasta tiedetty mitään. Oli pakko varautua siihen, että seuraaja olisi paljon huonompi kuin Vladimir Putin… Näinhän se asia on. Tämä pätee yhä.

Pekka Hakalan artikkelissa Venäjä -se olen minä muistellaan Putinin uraa, johon todella on kuulunut varsin perusteellinen roolin ja persoonan muutos. Olisi vähämielistä vaatia, että kehitys olisi pitänyt ymmärtää jo ennakolta. Kuten tieliikenteessä lähdetään siitä, että kaikki ajavat oikeaa puolta, lähdetään politiikassa siitä, että kaikki ajavat rationaalisesti valtionsa etua.

Muuten lehdessä oli tarinaa Putinin lisäksi Moskovan ammoisista maailmanloppusuunnitelmista, Ville Haapasalon muistelmia ökyrikkaiden juhlista, ja artikkeli Pietarin trollitehtaasta. Jussi Konttinen muisteli lämmöllä Siperian kylmyyttä ja kokit esittivät venäläisten ruokien reseptejä.

Venäläisiä ihmisiä, niin Venäjällä kuin Suomessa asuvia haastateltiin ja he kertoivat näkemyksiään myös politiikasta ja Putinista. Vastustushenkeäkin löytyi, mutta toisaalta joku myös julisti Putinin Venäjän ylpeydeksi ja maailman suurimmaksi valtiomieheksi.

Lehden alussa oli Suomen ja Venäjän tilastollista vertailua, jossa muun muassa esitettiin se idioottimainen väite, että Suomen bruttokansantuote oli 237 miljardia dollaria, kun se taas Venäjällä oli1,28 triljoonaa dollaria. Toimittajille ja poliitikoille on aivan ilmeisesti mahdotonta ymmärtää miljoonaa suurempia lukuja, joten kehottaisin heitä vastedes ilmaisemaan kaiken miljoonissa, etteivät tekisi tällaista tuhatkertaista erehdystä.

Myös ruplan ostovoimakorjattu arvo jää esittämättä, joten palkkatasovertailu on yhtä tyhjän kanssa. Helsingin väkiluvuksikin esitetään vain sen nimisen kunnan väkiluku, mikä ei vastaa kansainvälistä käytäntöä.

Joka tapauksessa Venäjä on suuri ja kiinnostava maa, kertoo tämäkin julkaisu. Sen poliittinen järjestelmä on kovin omituinen, mutta presidentin kansansuosiota ei voi epäillä.

Venäjän kiinnostavuus myös Helsingin Sanomille ilmenee jo siitä, että lehdellä on ollut jatkuvasti kirjeenvaihtaja Moskovassa ja vuoden verran jopa Jakutiassa. Venäjässä on eksotiikkaa amurintiikereistä lähtien puolihulluihin oligarkkeihin saakka. Vaikka Suomessa ensi kertaa historiansa aikana asuu melkoinen määrä venäläisiä, on rajantakainen maailma yhä eksotiikkaa.

Tällaista lehteä ei luultavasti voisi ilmestyä juuri nyt. Venäjä on siirtynyt pois siitä kansainvälisestä idyllistä, joka vallitsi vielä muutama vuosi sitten. Kuten Angela Merkel keskustelussaan Putinin kanssa huomasi, hän elää toisessa todellisuudessa. Tuossa todellisuudessa suvereenit valtiot pelasivat nollasummapeliä ja käyttivät kaikki keinoja. Siellä sotilaallinen voima ei ollut näyttämistä, vaan käyttämistä varten.

Niinhän sitä makaa kuin petaa. Putinin jälkiä ja jätöksiä Venäjä joutuu maksamaan vielä kauan.

20 kommenttia:

  1. ”...Tuossa todellisuudessa suvereenit valtiot pelasivat nollasummapeliä ja käyttivät kaikki keinoja…”

    Valaisehan nyt vähän. Onhan sitä yhteistyötä valtioiden välillä olemassa, mutta katsotaanpa esimerksiksi Yhdysvaltoja ja Kiinaa. USA on selvästi määritellyt pyrkivänsä ”patoamaan” Kiinan vaikutusta oman etunsa vuoksi.

    Teknis-taloudelliset pakotteet ovat melkoisia. AUKUS tuo jopa britit Tyynelle valtamerelle rakentamaan sotilaallista mahtia Kiinan survomiseksi nurkkaan.

    Puhdasta nollasummapeliähän tämä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietihän nyt vielä. Kansainvälinen työnjako on esimerkki win-win pelistä. Ei mitään peliä "puhtaana" pelata, mutta jos pelisäännöistä härskisti irtaudutaan, niin onhan se uusi tilanne. Ja taitaa osoittautua suurimmaksi mahdolliseksi tyhmyydeksi.

      Poista
    2. ”… Mietihän nyt vielä…”

      Jos tämä olisi tenttivastaus, tentaattori kertoisi vastauksessa kirjoitetun ohi asian. Kiinan ja USA:n teknologiaottelu on kiistatta nollasummapeliä. Ja isoa peliä.

      Entä sitten Saksan kaasupeli? Yhdysvaltain ”avustuksella” Saksa irtautui Venäjän halvasta kaasusta. Nyt se maksaa niin järjettömästi ”auttajansa” nesteytetystä kaasusta, että Saksan mahtiasema Euroopassa alkaa olla ohi.

      Puhdasta nollasummapeliähän tämä on. Toinen voittaa, toinen häviää. Ei kauppa ole mitään win-win peliä.

      Poista
    3. Niin olet kirjoittanut. Nollasumnape lisää viholliselle tuotettu vahinko on yhtä hyvä kuin itselle tuotettu hyöty. Järkevät pelaajat pyrkivät optimoimaan tuloksen, eivät "voittamaan" hinnalla millä tahansa.

      Poista
    4. ”… viholliselle tuotettu vahinko on yhtä hyvä kuin itselle tuotettu hyöty…”

      Niin maailma makaa. Nuo kaksi – vahinko ja hyöty – tapahtuvat samalla kertaa. Kun Apple voitti Nokian kännykkäkisassa, Nokia tuhoutui ja Apple vaurastui.

      Maailmanpolitiikassa asia on hieman toinen, ajoittain. Mutta miten on nyt Suomen laita? Eikö päämisterimme kulje maailmalla kertomassa, kuinka Venäjä tullee lyödä ja nöyryyttää; kuta kuinkin näillä sanoilla. Strategia on hyvä, jos se onnistuu. Otetaan pala Ryssänmaasta, kun ei viime kerralla saatu.

      Onko tässä nyt kuitenkaan ajateltu optimointia ja Suomen reaalisia mahdollisuuksia?

      Poista
    5. Win-win ja muuta.

      “The historical trend of peace, development and win-win cooperation is unstoppable." Lausui Kiinan Xi juuri äskettäin.

      ”Presidentti Niinistö lähetti tiukan viestin Kiinalle Yhdysvaltain televisiossa.” Näin iltalehdet. Esimerkki suuruudenhulluudesta.

      Poista
  2. Mistä suomalaiseen politiikkaan on tullut täysin mielenvikaisia suuntauksia - Venäjältäkö sittenkin?

    Nimittäin Suomen kohtalo on nyt äänestäjien käsissä. Eduskuntavaaleissa on tosi kyseessä. Suomi pitää pelastaa kaaokselta. Vihervasemmisto tyypillisesti kannattaa avoimia rajoja, rajua velanottoa, rahan lapioimista EU:lle, ylikireää ilmastopolitiikkaa sekä ilmoitusluonteisia sukupuolirooleja. Kokoomus tukee näitä kaikkia. Äänestäjien pitää pelastaa Suomi tällaiselta hulluudelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Vihervasemmisto tyypillisesti kannattaa avoimia rajoja, rajua velanottoa, rahan lapioimista EU:lle, ylikireää ilmastopolitiikkaa sekä ilmoitusluonteisia sukupuolirooleja.Kokoomus tukee näitä kaikkia. "

      Ei se kaikkia näitä kannata, ainakaan sopivalla kumppanilla tuetuna. Veikkaan perusporvarihallitus ja sellaista työelämäreformia - josta ei ole puhuttu - että heikoimpia hirvittää. Maahanmuuttopolitiikka - lukuunottamatta sivittavissa olevaa työperäist - jää pelimerkiksi.

      Poista
    2. "Olisi vähämielistä vaatia, että kehitys olisi pitänyt ymmärtää jo ennakolta. .. lähdetään politiikassa siitä, että kaikki ajavat rationaalisesti valtionsa etua."

      No en tiedä oliko se Georgian 2008 ja ennen muuta Krimin jälkeen vähämielistä. Tämänkin blogin vanhojen blogien merkeistä olisi pitänyt tajuta, että Venäjän rationaalisuus ja käsitys valtion edusta on erilaista kuin lännessä.

      Poista
    3. Mielenvikaiset ideologiat todellakin ovat vallalla vähän siellä ja täällä! Putinin Venäjä käy Ukrainan sotaa "voittaakseen" hinnalla millä hyvänsä. Käy niin tai näin, hinta on venäläisille hirveä, ja mitä enemmän aikaa kuluu, sen hakkalampi sieltä on nousta.

      Sama hullu meno on myös Suomessa. Ilmasto pitää suomalaisten pelastaa hinnalla millä hyvänsä. Eiliset mielenosoittajat vaativat luontokadon pysäyttämistä hinnalla millä hyvänsä, mutta mitkä lajit ovat Suomesta kadonneet?

      Kun rakennetaan mielipuolisia tuulimyllyjä huoltoteineen ja sähkölinjoineen, siellä luonto kyllä jyrätään. Vihervasemmisto esitti taannoin, että tuulimyllyjä pitää rakentaa jopa kaksitoista kertaa nykyinen määrä, josta muodostuisi jopa 16 000 myllyä! Onpa siinä tuulipuistoja, jotka todellisuudessa ovat teollisuusalueita, eikä mitään puistoja! Kaupunkeihin ja taajamiin niitä ei rakenneta, eli jäljelle jää metsäluonnon raiskaaminen!

      Poista
    4. "Mielenvikaiset ideologiat ..."

      Pyydän saada olla voimakkaasti samaa mieltä tämän koko postauksen kanssa.

      Juuri noin.

      Poista
  3. Tarkemmin ajatellen Oxenstiernan sanat: ”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” ei pidä paikkaansa. Ongelma on tavallaan päinvastainen, varsinkin nykyisen ylikoulutuksen ansiosta. Maiju Lassila kertoi Liika Viisaassaan, kuinka satamajätkä sai lahjaksi vanhan frakin ja sitten alkoi tapahtua, koska frakki antoi hänen sanoilleen uskottavuutta.

    Nykyisin frakki on koulutus ja asema. Paitsi että kansa uskoo, että presidentit, pääministerit, tohrorit, maisterit ja sen semmoiset eivät voi olla tyhmiä, niin vielä enemmän asianomaiset ovat sitä mieltä. Nöyryys ei ole aina hyve, mutta maailmaan ja elämään kuuluvan tietomäärän edessä meidän kaikkien pitäisi olla hyvin nöyriä.

    Tietomme on pisara, tietämättömyytemme valtameri. Vain oikeasti viisaat tietävät tämän ja oikeasti viisaita ei riitä läheskään paikkoihin.

    Ei Putin tyhmä ole, luultavasti aika normaailälyinen, mutta normaaliälyinen ei pysty hallitsemaan edes poliittisen maailman koko peliä, puhumattkaan liian suuren vallan vaikutusta. Huippupaikoille ei valita nöyrästi viisaita.

    VastaaPoista
  4. Eihän Putin ole kuin väliaikainen Venäjän valtionpäämies, pian kenties vuoden kuluttua hän lienee entinen valtionsa päämies, jolle kuten Putinin edeltäjälle hänen seuraajansa antaa syytesuojan,turvatakuun ja valtion täysylläpidon.
    afganistanilainen matemaatikko Afghani on kysyttäessä ennustanut Putinin seuraajan nimeä, tämä oli todennut että seuraaja on vunna 1972 syntynyt.
    Tuosta päättelen että turvallisuuspalvelutaustainen Patrushev lienee tuo vallanperiä, tiettyjen laillisten proseduurien ja kiemuroiden jälkeen.
    Patrushevin isä on jo päässyt Romanovien suvun päämiehen asettamana perinnölliseen aatelisarvoon, joten tuokin muodollisuus on jo hoidettu.
    Sittemmin kun uusi valtionpäämies pääsee muodostamaan oman,vallanvertikaalin,slloin alkaa myös Putinin aikakauden kriittinen arviointi.
    Tuo on näillänurkin varsin yleistä, koska meilläkin aiemmin palvotun Kekkosen vastustajat ryömivät koloistaan tämän luovuttua vallasta eslle,vaikeroimaa omaa kurjaa kohtalaan.
    Samoin on nyt käymässä ,suuren hurmoksen vallassa valtaan nostetun Koiviston kohdalla, myös häneen kohdistuu nyt kriittinen katse.
    Niinistön, tuon palvotun kansanjohtajan kriittinen arviointi ulee olemaan,aikanaan murskaavaa.

    VastaaPoista
  5. Kuinka sattuukaan, samainen Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään (19.3.2023) pääkirjoitussivullaan, "Viikon puheenaiheet" -palstalla:

    "HÄVITTÄJÄT. - Ukraina on saamassa kaipaamiaan hävittäjiä. Puola ilmoitti torstaina lähettävänsä Ukrainalle lähipäivinä Mig-29 -hävittäjiä, ja Slovakia seurasi esimerkkiä päivää myöhemmin. Maa lähettää Ukrainalle 13 Mig-29 -konetta. Muiden Ukrainan tukijoiden odotetaan seuraavan esimerkkiä. Maailman mediassa myös Suomi lasketaan jo Ukrainalle hävittäjiä luvanneisiin maihin."
    Tämä siis sanatarkkana sitaattina.

    Till tidernapas har man levat.
    Eikä noista lujista, kiveenhakatuista "Suomen turvallisuuspolitiikan neljästä pilarista" ole oikein muuta kuin muisto jäljellä.
    Sen vielä mahtuu ymmärryksen piiriin, että maan turvallisuuspoliittinen perusta horjuu ja menee mutkalle, kun naapuri aloittaa lähialueella valtiollisen tuhoamissodan.

    Mutta miten historia tulee selittämään tämän:
    että asevientiin liittyvää sensibiliteettiään neitomaisesti varjellut Suomi muuttaisi reportterin yhteen kysymykseen annetun sattumavastauksen seurauksena näin tärkeää periaateellista linjaansa? ("Niin on jos siltä näyttää" - vaatii selittelyjä jatkossa)
    Myrskyä ja taisteluahan tämä elämä on, mutta voiko periaate olla näin höllillä pulteilla kiinni?
    Eikä meillä edes ole mitään vietäviä "miehitettyjä lentäviä objekteja", kun pitkä raja käy juuri sotaakäypän maan kanssa, ja kaikki tarvitaan itsesuojeluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tampereen valtuustoa johtamalla ei nuori lapsellinen tyttö voi saada pätevyyttä toimia maan johdossa, siihen asemaan vahingossa päästyään. Impulsiivisuus peittoaa harkinnan, ja aivan mitä vain voi tulla tupsahtaa julki muiden korjattavaksi ja hävettäväksi. Onhan tuota nähty jo monta kertaa vaikkapa biletyksen ja juopottelun muodossa.

      Poista
    2. Hyvin tuo hoiti koronnan ja NATO:n Tuomiojan ja Halosten hengenheimolaisten puolueesta tulleena. Impulsiivisyys on kieltämättä paha, mutta ehkä aika korjaa sen vian. Rahan holtiton jakaminen kuitenkin vaatii hallituspohjan vaihtoa.

      Poista
    3. Velkaa on otettu tolkuttomasti, 40 miljardia, eli yli miljoona joka ikinen tunti neljän vuoden ajan, ja valtion tulopuoli luvataan hoitaa veroja korottamalla, tai kuten termi kuuluu 'veropohjaa tiivistämällä'. Uusin ase on Rinteen lanseeraama kakkostyypin diabeteksen torjunta terveystarkastuksilla. Näitä ei pitäisi päästää vallan kammareihin.

      Poista
  6. ”Merkel keskustelussaan Putinin kanssa huomasi, hän elää toisessa todellisuudessa.”

    Mutta eikö Saksakin elänyt vähän niin kuin sillei? Ydinvoimalat hiiteen, venäläistä kaasua piisaa näkymättömän pitkäksi ajaksi. Pitää vain mukautua Putinin ”todellisuuteen”, käyttää sitä hyväkseen, koska Putin on vähän niin kuin sillei. Lisäksi vielä, Venäjän uudistetun konstituution mukaan Putin on presidentti koko elämänsä ajan. Tämäkin on vähän niin kuin sillei.

    VastaaPoista
  7. ”… venäläistä kaasua piisaa näkymättömän pitkäksi ajaksi…”

    Eikö muka olisi piisannut?

    Vaihdettiin sitten Amerikan kalliiseen kaasuun. Kuule, mitä oikein yritit sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”Kuule, mitä oikein yritit sanoa.”

      Anonyymi 20. maaliskuuta 2023 klo 9.39 omistaa näköjään sokean silmän, kun pitää katsoa sitä, mitä ryssä oikein peuhaa. Venäjällä on enemmän ryssiä kuin venäläisiä. Venäläiset ovat mielestäni ihmisiä, jotka kehittävät venäläistä kulttuuria, mutta ryssät ovat niitä, jotka tuhoavat muiden kansojen kulttuuria.

      Anonyymi 20. maaliskuuta 2023 klo 9.39 ei näköjään näe yhdellä silmällään eikä kokonaisilla aivoillaan sitä, mitä SUURRYSSÄ tekee Ukrainassa ja millaista jälkeä se jättää tuhosodallaan.

      Pitääkö sivistyneen kulttuurin mennä ostamaan mainitun ryssän öljyä ja kaasua kasvattaakseen mainitun ryssän rahakirstun mahdollisuuksia jatkaa tuhosotaa tai vaikkapa pelotella suomalaiset oikein pahan kerran. Venäjän pitää ensin parantua suurryssän kaikista taudeista, etteivät ne leviä kautta maailman.

      Anonyymi 20. maaliskuuta 2023 klo 9.39 ei ole kaikesta päätellen sivistynyt henkilö. Hänelle piisaa ihan hyvin suurryssän uskonto. Tässä on nyt se, mitä yritin sanoa.



      Poista

Kirjoita nimellä.