maanantai 20. marraskuuta 2023

Suuresta maailmasta

 

Erilainen suurkaupunki

Marjaana Niemi (toim.), Lontoo, kirjailijan kaupunki. SKS 2008, 293 s.

Tämä kirja kuuluu sarjaan, jossa esitellään monia muitakin kaupunkeja niitä koskevien, suomalaisten kirjailijoiden aikoinaan laatimien tekstien kautta. Tekstit ovat yleensä julkaistuista kirjoista, mutta myös yksityiskirjeenvaihdosta.

Tällaiset kirjat ovat hieno tapa antaa perspektiiviä kohteensa kulloisestakin merkityksestä omalle maallemme ja sen sivistyneistölle.  Kirjoittajat ovat maanmiehiämme noin kahdensadan vuoden ajalta, 1700-luvun lopun F.M. Franzenista 2000-luvun Erkki Toivaseen ja Maria Guzeninaan.

Erityisen kiinnostavia ovat mielestäni monet 1800-luvun kirjoittajat, sellaiset kuin J.V. Snellman, Z. Topelius, Alexander Ramsay ja G.A. Wallin. 1900-luvulla nousevat esiin erityisesti Aino Kallas, G-A. Gripeberg ja Elsa Enäjärvi, joista olen kirjoittanutkin, sekä myös Olavi Paavolainen, Sigurd Frosterus ja Lasse Lehtinen ja kävihän siellä muiden muassa Pentti Saarikoskikin kärsimässä vilua ja ehkä myös nälkää, mutta ei janoa.

Sanomattakin on selvää, että sekä Lontoo että Suomi ovat matkan varrella kokeneet olennaisia muodonmuutoksia. Suomesta, jota joskus oli Euroopan köyhäintaloksikin mainittu, oli 1800-luvun puolimaissa pitkä matka maailman johtavan ja vauraimman suurvallan valtavaan keskukseen.

1900-luvun lopulla sen sijaan voitiin pohjoismaisen sosialismin hyvinvointimaasta käsin katsoa jo hieman säälitellen takapajuiseksi jääneeseen Britanniaan, jossa monet asiat näköjään tehtiin typerästi ja eläteltiin yhä muistoissa entistä, mutta nyt jo olematonta suuruutta.

1800-luvulla ja vielä toisen maailmansodan jälkeenkin Englanti joka tapauksessa oli uskomattoman laajan imperiumin keskus ja Lontoo maailman suurin kaupunki. Vastaavia megalopoliksia maailmassa oli vain pari kappaletta.

Ylisuuren kaupungin ongelmat olivat tietenkin Lontoossa myös nähtävillä ja konkreettisesti tunnettavissa. Ilma oli pilaantunutta ja hernerokkasumuja syntyi tuon tuostakin, ennen kuin hiilen käyttö lämmitykseen kiellettiin 1960-luvulla.

Valtavat jätemäärät dumpattiin aikoinaan Thamesiin, mikä teki koko joesta kaatopaikan ja aiheutti muun muassa 1800-luvun puolimassa kuuluisan suuren haisun, joka pakotti parlamentinkin pakenemaan talostaan. Nythän Thamesissa voi jo kalastaa ja kaloja kuulemma syödäkin.

Suurkaupungin sosiaaliset ongelmat olivat huutavia. Missään muussa maassa eivät ökyrikkaat niin avoimesti esitelleet vaurauttaan, kun taas samaan aikaan East Endissä vallitsi pysyvä kurjuus ja sen asukkaatkin tunnisti lyhytkasvuisuudestaan ja jopa myös hurjista ilmeistä, joita kaiketi esiteltiin nimenomaan vierailijoille. Lapset kuten aikuisetkin olivat noen mustaamia rääsyläisiä. Erikoista oli, että he tunkeutuivat myös naapuristossa olevaan Cityyn.

Kansainvälisyyttä kaupungista löytyi jo varhain, mutta ei ylen määrin. Sen ulkomaalaiset eivät olleet pakkautuneet samoihin paikkoihin, kuten New Yorkissa. Esimerkiksi suomalaisia Lontoossa olikin varmasti paljon vähemmän kuin New Yorkissa. Ennen muuta Lontoo oli hyvin englantilainen paikka.

Hienoimpia paikkoja olivat tietyt puistot, kuten Hyde Park, joka nykyään on mitä demokraattisin keidas keskellä kaupunkia, joka sekin on jo puhdistunut siitä ikuisesta nokikerroksesta, joka sitä aikoinaan peitti.

Nykyinen Lontoohan on valtava yhteen kasvaneiden kylien kokoelma, jonka kymmenissä borougheissa yhä on oma pääkatunsa kussakin. Suuria valtakatuja on toki raivattu läpi sokkeloisten korttelien, mutta yhä tuo vanha perintö on moniaalla näkyvissä. Pommitukset tekivät oman työnsä, mutta Lontoon suuri tulipalo on niinkin kaukana kuin vuodessa 1666. Samuel Pepyshän on sitä mainiosti kuvannut päiväkirjassaan.

Suomalaiset kirjailijat tietenkin usein vertasivat Lontoota muihin näkemiinsä suurkaupunkeihin, joita yleensä olivat ainakin Pariisi ja Berliini. Näkemykset vaihtelivat, mutta monen mielestä Lontoo oli ainakin viihtyisämpi kuin mahtava Pariisi. Moni ihastui Lontooseen ikihyviksi, sen ilmapiirissä oli tiettyä avoimuutta ja konstailemattomuutta kaikesta brittiläisestä tekopyhyydestä huolimatta.

 Berliini, joka oli valtavalla nopeudella kasvanut suurkaupungiksi Saksan vuonna 1871 yhdistyttyä, nyt oli selvästi vähemmän kiinnostava kaikessa nousukasmaisessa modernisuudessaan ja preussilaisessa latteudessaan. On muuten kiinnostavaa, miten J.V. Snellman kuvasi sitä ja muitakin Saksan kaupunkeja naisineen, viineineen ja yliopistoineen. Hänen matkakertomuksensa Pariisista ja Lontoosta kannattaisi varmaan myös julkaista erikseen.

Kirjan lyhyet, usein vain muutaman rivin mittaiset lainaukset sisältävät valtavan määrän erilaisia havaintoja ja arvostelmia, joiden antia on koottu toimittajan yhteenvetoihin.  Suomi ja sen asema Euroopassa ja maailmassa on muuttunut parin sadan vuoden aikana valtavasti ja toki muutos koskee myös Lontoota.

Kirja ei ole hullumpi johdatus tämän muutoksen historiaan, vaikka ei tietenkään korvaa koko alkuperäisteosten lukemista, mutta kukas sitä kaikkea ehtisi? Vita brevis, ars longa, sanottiin ennen ja se pätee yhä, tekoälystä huolimatta.

7 kommenttia:

  1. Niin mitäpä olisi varteenotettava aihe ilman tarkastelua suhteessa Mannerheimiin?

    Hyvän pohjan Lontoon-Helsingin suhteiden päivitykseen luo SK/Marjo Cunninghamin (5.11.2017) artikkeli ”Churchill ja Mannerheim sotapäällikköinä”, joka perustuu Lontoon Imperial War Museumissa tuolloin Suomi 100 -teeman puitteissa käytyyn seminaariin.
    ”Mannerheim tapasi Churchillin ensimmäisen kerran vuonna 1919, Venäjän vallankumouksen jälkeen, kun herrat yhdessä suunnittelivat hyökkäystä Pietariin ja entisen vallan palauttamista maahan.
    Molemmat olivat kauhuissaan bolševismin noususta valtaan Neuvostoliitossa ja käyttivät huomattavasti aikaa ja arvovaltaa saadakseen kannatusta suunnitelmilleen.
    Churchill pauhasi asian edistämiseksi parlamentissa, ja Mannerheim matkusteli Euroopassa etsimässä liittolaisia, mutta kummankaan arvovalta ei juuri tässä vaiheessa riittänyt innostamaan ketään uuteen sotaan.”

    Seminaarissa löydettiin useita yhtäläisyyksiä suurten sotaherrojen välillä:
    ”ikä, aatelinen sukutausta, ei-niin-erinomainen koulumenestys, upseerikoulutus.
    Molemmilla oli myös kokemuksia vakoilupuuhista: Churchill sotilastarkkailijana Kuubassa 1895 ja Mannerheim Aasiassa 1906–1908.
    Miehiä yhdisti vielä erittäin hyvä maku ja sen mukaiset vaatimukset – molemmat harrastivat viskiä ja sikareja ja hyvää ruokaa, mutta tuskin Churchillin syömisistä on kirjoitettu yhtä monta kirjaa kuin Mannerheimin.”

    Erojakin toki oli, näkyviäkin: pituus ja paino. ”Churchill ei taatusti olisi nukkunut kenttävuoteella, miten tuo myytti sitten marsalkankaan kohdalla pitää paikkansa”.

    Tämä tässä on mieskohtaista kuvausta, mutta edusmiehethän ovat aina kansansa ja kulttuurinsa ja niiden kehitysvaiheen edustajia. Eroavuudet niissä vain luovat taustaa yhteisille asioille?

    Monessakin mielessä kiinnostavan ajankuvan tarjoaa Mannerheimin 5.10.1919 Lontoon Claridges Hotellista sisarelleen Sophielle Pariisiin kirjoittamaan kirjeeseen sisältyvä kuvaus Lontoossa puhjenneesta rautatielakosta:
    ”Työläisten kulkueita soittokuntineen ja punaisine lippuineen – se näytti uhkaavalta. Onneksi hallitus oli varustautunut siihen ja äskettäin päättynyt sota on asettanut sen käyttöön miltei rajattomia määriä sekä teknillisiä apuneuvoja, että täysin koulutettua väkeä.

    Ellei näin olisi ollut, olisi noin hirvittävä lakko varmasti pakottanut hallituksen polvilleen. Nyt se sitä vastoin saattoi reippain mielin ryhtyä taisteluun tarvitsematta pelätä hankaluuksia edes Lontoossa, 8½ miljoonan asukkaan kaupungissa. Muutamia päiviä lakon puhkeamisen jälkeen vieri 4½ tuhatta junaa vapaaehtoisten hoitamina maan eri puolille. Lontoossa on tuskin koskaan nähty sellaista liikennettä kuin nyt, kun suuri osa maanalaisen käyttäjistä hakeutui maan päälle.
    Tänä iltana lakko päättyy; en vielä tiedä, mitkä ovat ratkaisun ehdot, mutta toivon että hallitus tällä kertaa ei ole antanut säikyttää itseään.

    Tätä lakkoa on pidettävä pahana yhteenottona, kenties pahimpana, mitä tähän mennessä on Moskovan ja voittoisien länsivaltojen välillä ollut. Valitettavasti menestykselliset rauhanneuvottelut tulevat hyvin oleellisesti vähentämään Moskovan tappiota. Mitä etua Suomelle on siitä jos se kytkee kohtalonsa yhteen Baltian heikkojen valtioiden kansa ja pyrkii näennäiseen rauhaan – sitä minä en käsitä.”

    Pahoittelen kommentin pituutta, mutta tietyt mahdolliset kosketuskohdat nyt vallitsevaan näkyhorisonttiin herättivät mielikuvituksen. Kysymykset työläisten oikeuksista ja Venäjän voiman heikentämisestä olivat akuutteja silloinkin, vuonna 1919.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet muistavat, mutta todettaakoon:
      BBC:n järjestämässä kilpailussa vuonna 2002 Churchill äänestettiin kaikkien aikojen suurimmaksi britiksi ja YLEn vuonna 2004 kilpailuohjelmassa Mannerheim äänestettiin suurimmaksi suomalaiseksi.
      Mannerheim valittiin "vuosisadan suomalaiseksi" Suomen Kuvalehden 1999 lopussa järjestetyssä "kansanäänestyksessä", jonka tulos julkaistiin SK:n suuressa vuosituhat-numerossa 1.1.2000. Mannerheim oli ylivoimainen voittaja.

      Poista
    2. Mannerheim on mahdollisimman epäsuomalainen hahmo. Tämähän kertoo hyvää suomalaisista, eivät ole naiiveja itsensä ihailijoita. Vai miten?

      Poista
    3. Kosmopoliitti, ehdottomasti. Kaukana suomalaisesta hahmosta, mutta usein juuri tuollaiset jäävät täysin vaille vastakaikua. Jotain siihen tarvitaan, etäisyyttä ja kuitenkin mitä lähintä osallisuutta ihmisten henkilökohtaiseen elämään, jota sotien kautta marskille vääjäämättä syntyi. Suomussalmelaissyntyinen äitini kiinnitti Kennedyn murhan jälkeen tämän sanomalehtikuvan tuvan seinän ja siinä se oli vuosia, mutta Mannerheimista hän sanoi: Pelkkkä tappaminen mielessä, koulut ja työt sen parissa koko ikä. Hän menetti kaksi veljeään ja enonsa Talvisodassa, mutta äidin sisko puolestaan oli lottana, Karhumäkeä myöten, ja hänen elämässään suuri tapahtuma oli kun Mannerheim kävi kahvilassa, jossa Hilma-täti palveli, ja kätteli kaikki lotat.

      Poista
  2. Liikenne kuin Lontoossa: Kun yksi auto tulee, niin toista ei näy missään. - Keskisuomalainen sanonta -

    VastaaPoista
  3. Niin jos joku muistaa kun tops puikoja päätyi mereen ja niiden muovi nyt oli se onglema niin niitähän päättyi mereen kun ihmiset heittivät niitä vessan pönttöön nimen omaan briteistä kuten kaikkea muutakin paskaa niin siitähän se idea sitten lähti, että lähdetään vaihtelemaan niihin puutikkuja ihan eu tasolla koska briteille eikä eu-päättäjillekkään koskaan tullut mieleenkään, että ne voisi tehdä vedenpuhdistamoita kuten vaikkapa suomessa sen sijaan, että vetävät jätteensä suoraan mereen ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa tuo ongelma olla jollain tasolla Välimerelläkin paikka paikoin.

      Poista

Kirjoita nimellä.