maanantai 6. marraskuuta 2023

Salaisten arkistojen kätköistä

 

Nuuskijat ja urkkijat

 

Harry Halén, Venäjän poliittinen tiedustelu Suomessa 1900-1918. Järjestely ja avustajakunta. Unholan aitta 59. Koonnut ja toimittanut Harry Halén. Helsinki 2023, 69 s.

 

Monet eivät vieläkään taida tuntea Harry Halénin verratonta sarjaa Unholan aitta, johon on koottu tietoja Venäjän vallan aikaisista instituutioista, muun muassa Kansallisarkiston Venäläiset sotilasiakirjat (VeSA) -kokoelman pohjalta.

Monessa tapauksessa kyseessä ovat aikoinaan erittäin salaisina pidetyt aineistot. Sarjan niteissä on myös esitetty hyödyllisiä tai vähintäänkin kiinnostavia tietoja erilaisten instituutioiden kehityksestä, niiden henkilökunnasta ja suhteista ympäristöön.

Yleensä mielenkiinnon kohteina ovat olleet venäläiset instituutiot Suomen maaperällä, kuten vaikkapa kantonisitikoulu, junkkarikoulu, Viaporin laivapoikakoulu, Matruusiyliopisto vuonna 1917, varuskuntien muslimit ja juutalaiset, kasakat Suomessa, tataarinkieliset metrikkakirjat ja niin edelleen. Monenlaista aineistoa mahtuu noihin niteisiin, joista jotkut ovat paksujakin.

Vuonna 2013 sarjassa ilmestyi nide numero 41, Santarmisto Suomessa. Suomenmaalainen santarmikunta 1817-1917 (131 A4-sivua). Siitä suurimman osan käsittää matrikkeli, mutta myös instituution kehitys maassamme on käsitelty ja lisäksi mukana on aikalaisten kommentteja tuosta instituutiosta, jota yleensä vihattiin, jos kohta sillä oli omat ystävänsäkin

Vähemmän tunnettua lienee, että santarmistoa oli Suomessa jo vuodesta 1817 lähtien. Sen tehtävät tosin näyttävät aluksi rajoittuneen venäläisten joukkojen keskuuteen, joissa he toimivat eräänlaisina sotilaspoliiseina kuten muissakin armeijoissa tapahtui.

Vuonna 1867 Suomi sai oman santarmihallntonsa, jonka tehtäviin kuului mm. vastavakoilu, mielialojen kartoitus ja jopa sensuuriin liittyviä tehtäviä. Kuitenkin vasta Bobrikov ryhtyi järjestämään varsinaista poliittista santarmistoa. Santarmistosta erikseen toimi salainen poliisi eli ohrana (Ohrannoje otdelenije). Sen agentteja santarmit eivät tunteneet.

Tuossa mainitussa niteessä oli jo verrattain lyhyt lista santarmiston suomalaista agenteista ja apureista ja heidän peitenimistään (vrt. Vihavainen: Haun santarmisto tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

Noista nimistä pistää silmään erityisesti pari: Eero Haapalainen, myöhemmin Venäjälle paennut Suomen Ammattijärjestön puheenjohtaja ja punakaartin ylipäällikkö, pietarilaissyntyinen bolševikki Adolf Taimi sekä provokaattori ja prokuraattori Soisalon-Soinisen murhaaja Lennart Hohenthal.

Näistä Haapalainen teloitettiin Venäjällä vuonna 1937, mutta sittemmin maan tavan mukaan rehabilitoitiin, Taimi vangittiin Suomessa, mutta luovutettiin talvisodan jälkeen Venäjälle, jossa hän paradoksaalisesti säilyi hengissä 1950-luvulle saakka. Hohenthal pakeni vankilasta ja muutti Englantiin ja Suomen korkein oikeus armahti hänet vuonna 1918.

Tänä vuonna ilmestynyt nide Venäjän poliittinen tiedustelu Suomessa 1900-1918 on monipuolisempi suppeamman periodinsa osalta ja käsittelee mm. poliittisesti suurta merkitystä saaneen Voima-liiton juttua. Siinähän aivan tekaistuilla ja suuresti liioitelluilla raporteilla oli suuri vaikutus, kun Suomen asioita käsiteltiin Venäjän duumassa. Niteessä on julkaistu mm.  kollegiassessori Menšikovin kertomus organisaationsa toiminnasta, joka on päivätty Tukholmassa vuonna 1913.

Niteessä on laaja luettelo santarmiston suomalaisista apureista, joita oli ympäri maata, etenkin rautatieasemilla, joita santarit erityisesti vartioivat. Mukana on myös kuuluisa Jeremias Kosonen, joka sepitteli juuttuja omasta päästään.

Yleensä halukkaat yhteistyömiehet tavoittelivat omaa etuaan tai sitten vihamiestensä turmiota. Mukana on myös ilmiantajia, kuten muuan puumalalainen, joka oli ilmoittanut keisarin kuvan heittämisestä uuniin. Toinen pyysi palkkiota tekemästään ilmiannosta koskien Keikyän nuorisoseuran esittämää näytelmää ”PorrassalmI”.

Muuan kansakoulun tarkastaja oli puolestaan lähettänyt ehdotuksen venäjän opetuksen järjestämisestä kansakouluissa ja kirjoitteli ”häväistyskirjotuksia” Novoje Vremjaan, joka tunnettiin Suomen-syöjien lehtenä. Muuan tarjous yhteistyöstä 500 markan palkkiota vastaan oli hylätty liian kalliina, vaikka jotkut agentit saattoivat saada jopa 1000 markkaa kuussa.

Luettelo ilmiantajista ja apureista sisältää useassa tapauksessa myös eri lähteiden esittämiä aikalaisarvioita kyseisistä henkilöistä ja tarjoaa kiinnostavan näköalan aikakauden ilmapiiriin ja asenteisiin sekä santarmiston sisällä että sen ulkopuolella.

Santarihallituksen talo sijaitsi Pietarissa Kirotšnajan varrella ja olen tainnut siinä asuakin. Tosin se talo, jossa instituutio toimi, poltettiin vuonna 1917 arkistoineen ja ehkä rakennettiin kokonaan uudelleen. Helsingissähän instituution päämaja oli Punanotkonkatu 4/ Korkeavuorenkatu 21.

Santarmit oleskelivat viidennessä kerroksessa, samassa tilassa Finljandskaja gazetan kanssa. Tuosta lehdestähän ilmestyi myös suomenkielinen versio Suomen Sanomat.  Siellä oli myös arkisto.

Helmikuun vallankumouksen jälkeen santarmisto ja Ohrana korvattiin Kansan vapauden vartiostolla (Sektsija Ohrany Narodnoj Svobody pri Oblastnom Komitete), joka vahti myös suomalaisia. Se toimi Keisarillisessa palatsissa eli nykyisessä Presidentinlinnassa. Sen henkilökuntaan kuului muun muassa eräs suomalainen Häyhänen, jonka nimi lienee tuottanut ongelmia venäläisille, sehän kirjoitettin muotoon Gjavgjanen. Hän osasi sekä suomea että venäjää.

On selvää, että Suomessa olleet santarmiston ja Ohranan arkistot olivat myös bolševikkien kannalta erittäin kiinnostavia. Kävi kuitenkin niin, ettei osa niistä tullut mukaan Venäjälle luovutettaviin arkistoihin. Syynä oli näköjään se, että noita hevoskuormakaupalla syntyneitä papereita luovutettiin sopimuksen mukaisesti venäläisille vuonna 1927 Ministerivaltiosihteerinviraston papereita vastaan.

Osa papereista jäi kuitenkin käsittelemättä, koska ne olivat Suomenlinnassa lämmittämättömässä kasarmissa ja venäläisten mielestä niiden käsittely oli liian hankalaa kylmän vuodenajan takia. Sopimuksen mukaan suomalaiset saivat joka tapauksessa Venäjältä huomattavan osan Ministerivaltiosihteerin arkistoa, mutta merkittävä osa venäläisiä santarmiston papereita jäi Suomeen.

Se, ettei venäläisillä olut käytössään agenttiluetteloita,  saattaa selittää sen, että esimerkiksi Haapalainen säilytti henkensä aivan vuoteen 1937 saakka, jolloin teloitus oli itse asiassa jo luonnostaan lankeava asia hänen asemassaan olevalle henkilölle ja että Adolf Taimi eli loppuikänsä Venäjällä suureksi vallankumoussankariksi korotettuna.

 

 

11 kommenttia:

  1. > "Monet eivät vieläkään taida tuntea - -."

    Niin, mitenkäpä sitä oikein tuntisikaan, kun sarjan niteitä ei mistään saa: ei kirjastoista, ja antikvariaateistakin on turha: eioo. Kaikilla ei ole "tutkijakaverin" vapaakappaleoikeutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missäs se kuuluisa digitalisaatio? Äkkiäkös nuo skannnaa.. Ja sen jälkeen jemmaa ne luettavaksi vain erikoisluvalla kansalliskirjaston perimmäiseen saliiin yhdelle koneelle kuten tapana on....

      Esim. muropaketin keskustelut joista saa jonkun kopion jos osaa pyytää jonkun teollisuus käyttöön suunnatun msi-dr-234:jän korvaavan kondensaattorin mallinimestä käytyä keskustelua ja olettaa, että kirjastotäti edes tajuaa mitä pyytää tai muuta paskaa.. siis ei niin vaan ihan vapaaksi.
      Kai noita parempiakin esimerkkejä on mutta toi muropaketin "arkistointi" on tuore.

      Poista
    2. Tuosta tuli mieleen, että hesari hävitti tiede lehden keskustelut, häiritsee erityisesti se keskustelu jossa porukka mittaili optimaalisia paikkoja magneeteille ja parhaita käännytksia vaikka yksi siellä ylistikin jatkuvasti halkaistun öljytynnyrin ylivoimaisuutta.. Mutta tiede lehden keskusteluissa oli myös antivasemmistolaista keskustelua ja puhetta vapaasta sanasta joten ne oli pakko hävittää, mitäs sitten jos jollain jäi mylly hieman kesken kun ei niitä tajunnut koneellenssa tallentaa.. Siellä oli siitä erittäin hyvää aihetta ja kaaviota muutamalta tyypiltä kiitos heille jos sattuvat lukemaan.

      Poista
  2. Näin se taitaa ikävä kyllä olla. Suuret maakuntakirjastot voisivat ainakin yrittää hankkia kappaleensa tekijältä.

    VastaaPoista
  3. Harry Halén on jo vuosikymmeniä, itseasiassa 1980-luvulta lähtien Wettenhovi-Aspan elämä ja teot -biografiasta ja Tieteen matkamiehistä alkaen, on ollut yksi ehdottomasti kiinnostavimmista tiedejulkaisijoista, yleisestä vaikenemisella torjunnasta huolimatta, sillä vähäisellä human interest lisäyisellä, jonka erään sittemmin amerikanisoituneen kuluaikatuttavani toispuolisella kertomuksella, jossa torjuva osapuoli kertoo jonkinlaisesta lähentymispyrkimyksestä, jossa hyvinkin saattoi olla kyse kulttuurisesta väärinlukemisesta, kenpä tietää.
    ps.
    Eino I. Parmanen kertoo Taistelujen kirjassa (IV, 215-215) ylioppilas Eero Haapalaisen "merkillisestä ja suurta suuttumusta" herättäneestä toiminnasta, jossa hän sinänsä ymmärrettävästi vaati, että ylioppilaiden oli alistuttava työläisten tahtoon, mutta kun tämä kiihotus kävi ilman mitään valtuuksia tai oikeutta, ohittaen lakkojohdon ja kapteeni Johan Kockin, joka oli Parmasenkin todistelun mukaan "kunnon kansalainen ja isänmaallinen mies", herätti se jo tuolloin epäilyksiä millä valtuuksilla E. Haapalainen operoi; oliko kyse vain lakkohulinan sekoittaman nuorukaisen kumouskuumeesta vai oliko takana "isommat jatsarit!.

    VastaaPoista
  4. On: Venäjän poliittinen tiedustelu Suomessa.
    Pitäisi olla: Venäjän poliittinen vaikutus Suomessa.

    Poliittinen tiedustelu ja poliittinen vaikutus lienevät itse asiassa saman pöksyn sisältöä. Ei voi tiedustella ilman vaikuttamista eikä voi vaikuttaa ilman tiedustelua. Kysymys on siis kuuluisasta ja kalliista kotiryssäsysteemistä. Kotiryssäsysteemi oli niin arvokas/tarpeellinen/välttämätön että mm. Taisto Sinisalo, joka vähän väliä kävi Moskovassa ryyppäämässä paikalista vodkaa, toi paluumatkallaan Kremlin lahjana matkalaukullisen valuuttaa: dollareita, markkoja yms. Asiasta kertoi Kansan Uutiset Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen. Eräs tunnettu salainen suomalainen poliittinen lista ”kotiryssistä” on yhä vieläkin julkaisematta. Valitettavasti en vissiin pääse lukemaan sitä, koska en ole varma ovatko silmäni silloin auki. Mutta onko listalla silloin enää mitään merkitystäkään?




    VastaaPoista
  5. ”Salaisten arkistojen kätköissä”

    Putinin lörpöttelyn mukaan Ryssänmaa halusi vain yhteistyötä NATO:n ja Euroopan Unionin kanssa, että voisi ihan toverillisesti tehdä yhdessä päätöksiä asioista kuin asioista. Mutta ei, ei otettu mukkaa. Ryssänmaa ei varmaankaan tiedä, että jo satoja vuosia sitten Venäjällä haaveiltiin koko maailman herruudesta. Turhaanko Iivana Julma ärähti: ”Moskova on kolmas Rooma ja neljättä ei pidä tuleman!” (Moskva – thetij Rim, a tshetvertomu ne byvat’!) Alueitakin saatiin Pohjois-Amerikasta aina Los Angelesiin asti. Euroopassa kun olivat liian terävät piikit valloitettavaksi.

    Ryssänmaassa ei varmaankaan tiedetä, että vuosina 1843-1844 venäläiset aristokraatit Pariisissa kantoivat Karl Marxia käsillään. Tuskinpa se oli homorakkautta. Yhteistyön tuloksena syntyi Kommunistisen puolueen manifesti. Venäläiset vallankumoukselliset aristokraatit halasivat kommunismia, jotta voisi keksiä uudentyyppisiä lakeja maailmalle, mm. proletaarisen maailmanvallankumouksen.

    Tuskinpa se oli Jumalan sallima sattuma, että vuonna 1918 Lenin perusti Moskovaan Kommunistisen Internationaalen toteuttamaan proletaarista maailmanvallankumousta. Neuvostoliiton rahoista valtaosa meni mainittuun projektiin ja eräänä seurauksena on se, että venäläinen maaseutu elää kurjuudessa yhä vieläkin.

    VastaaPoista
  6. ”Venäjän poliittinen tiedustelu”
    Venäjän poliittinen tiedustelu ja vaikutus.

    Kuten tunnettua venäläinen vallankumouksellinen aatelisto eli Dekabristit yrittivät kumota keisarivallan, mutta epäonnistuivat. Eloonjääneet joutuivat Siperiaan. Mutta uutta taistelua pohdittiin. Kas kun Euroopassa ilmestyi talouselämän tutkimuksen nero Karl Marx. Venäläinen aristokratia päätti tiedustella Marxin mahdollisuuksia. Kirjeessään Ludwig Kugelmanille Marx kirjoitti:

    ”It is an irony of fate, that the Russians.., have always been my ”patrons”. In 1843-1844 in Paris, the Russian aristocrats there have waited on me hand and foot… They always yearn for the most extreme the West has to offer.” (”Marx to Kugelman”. Karl Marx, Collected Works, London, Vol. 43, pp. 130-131.)

    Vuonna 1848 ilmestyi Kommunistisen puolueen manifesti Karl Marxin ja Friedrich Engelsin nimellä, mutta Engels ilmoitti, että hänellä ie ollut osaa eikä arpaa Manifestin luomiseen. Lukekaatte siitä Engelsin kaikki Manifestin esipuheet.

    Voitaneen väittää, että Kommunistisen puolueen manifesti oli Marxin ja venäläisen vallankumouksellisen aristokratian yhteinen luomus. Eläköön proletaarinen maailmanvallankumous!

    Tuskinpa se oli sattuma, että vuonna 1918 Lenin perusti Moskovaan Kommunistisen Internationaalen toteuttamaan proletaarista maailmanvallankumousta. Neuvostoliiton rahoista valtaosa meni nimenomaan mainittuun projektiin ja eräänä seurauksena on se, että venäläinen maaseutu elää yhä vieläkin lähes kurjuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän muuta venäläinen aristokratia halasi nerolta Marxilta?

      Odotukset olivat kovat. Venäläinen ideologi Pavel Pestel’ oli laatinut vuonna 1824 Dekabristien ohjelman nimeltään ”Russkaja Pravda” (Venäläinen Laki.) Vanhassa venäjässä sana pravda tarkoitti myös sanaa laki totuus-sanan lisäksi. Ohjelmaan kuului myös kansallisuuskysymykseen liittyvä osio: ”vse razlitshnyje ottenki v odnu obshuju massu slit’” (kaikki erilaisuudet yhtenäiseksi massasi sulauttaa). [Pestel’ P.I. Russkaja Pravda. Nakaz Vremennomu Verhovnomu pravleniju (Venäläinen Laki. Evästys Väliaikaiselle Korkeimmalle Hallinnolle). Knigoizdatel’stvo ”ORION”, St.Peterburg, 1906, ss. 55-56.]

      Pestelin lain ydinkohta eli kaikkien kansojen erilaisuudet yhtenäiseksi massaksi sulauttaa on täysin samankaltainen kuin Kommunistisen puolueen manifestin eräs päämääristä: ”kansojen kansallisuuserojen hävittämisen jouduttaminen”. Näin ollen Marx toteutti venäläisten haaveet.

      Friedrich Engels puolestaan oli luonut käyttöön käsitteen ”vastavallankumoukselliset kansat”. (The Russian Menace to Europe by Karl Marx and Friedrich Engels. A Collection of Articles, Speeches, Letters and New Dispaches. Selected and Edited by Paul W. blackstook and Bert F. Hozelitz. The Free Press, Glencoe, Illinois, 1952, pp. 58-61.)

      Bolshevikkien kielenkäyttöön kuului myös käsite ”sosiaalisesti vaaralliset kansat”. (Gildi L.A. Sud’ba sotsial’no opasnogo naroda: zasekretshennyi genotsyd finnov v Rossii. 1930-2002. ((Sosiaalisesti vaarallisen kansan kohtalo: suomalaisten salainen kansanmurha Venäjällä.)) S-Peterburg, Dean, 2003.)

      Poista
  7. ”Karl Marx”

    Petroskoin yliopistossa 1970-luvulla opiskelijat käyttivät tavallisessa keskustelussa Karl Marxista nimeä Kurlamurla. Tuskinpa studentit pystyivät omasta tietotakaasta keksiä semmoista. Pikemminkin he lainasivat sen professoreilta, jotka olivat lukeneet moista paljon enemmän kuin studentit ja havainneet ristiriitoja normaalin logiikan kanssa.

    VastaaPoista
  8. ”Karl Marx”

    Marxin ehkä tärkein saavutus oli työn tuottavuuden filosofian perustaminen. Venäjän kansantalous ei sitä käsitettä, tietääkseni, tahdo vieläkään suvaita. Venäläisillä on tärkeämpiäkin asioita, joista ehkä tärkein on pelastaa USA läntisestä höpötyksestä.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.