keskiviikko 22. marraskuuta 2023

Kun enemmistö on uhri.

 

Sitä on liikkeellä

 

Tästäkin asiasta olen joskus kirjoittanut (vrt. Vihavainen: Haun häirintä tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)), mutta otetaan nyt taas kerran.

Ratikkapysäkillä näin valtavan tulipunaisen mainostekstin, joka nykyaikaiseen tapaan aina välillä muuttui toiseksi. Siinä kerrottiin koiran kokoisin numeroin, että yhdeksän kymenestä naisesta oli kokenut seksuaalista häirintää.

Se nyt sai lähinnä kohauttamaan olkapäitä. Kuinkapa noin yleinen ilmiö voisi olla jossakin suhteessa kiinnostava? Kiinnostavaksi jäi lähinnä se harvinaisempi osa eli se kymmenys, joka ei ollut tuota ilmiötä kokenut. Miksi se oli jäänyt sitä vaille? Ilmassa oli tragedian tuntua.

Seuraavaksi mainos kuitenkin muutti muotoa ja siinä pyydettiin lahjoittamaan rahaa. Valitettavasti ei käynyt ilmi, mitä rahalla tehtäisiin. Asiaa tuntematta olin jokseenkin varma siitä, ettei tuota rahaa ollut tarkoitus jakaa noille 90 prosentille enempää kuin tuolla 10 prosentillekaan. Joku halusi pitää sen itse.

Koska pyydetyn rahan käyttöä ei mitenkään avattu enempää kuin tuon mainitun häirinnän merkitystäkään, poistuin syvän hämmennyksen vallassa. Entäpä, jos 90 prosentille miehistä tai sitten sille ilman jääneelle 10 prosentille ruvettaisiin myös keräämään rahaa? Oliko kyseessä jonkinlainen kärsimyskorvaus? Eikö noin laaja ilmiö jo olisi valtion hoidettava meikäläisen sosialismin puitteissa?

Mitä tuo häirintä sitten oli? Takavuosina naiset kertoivat silmät innostuksesta palaen, miten etelän maissa heitä osattiin todella arvostaa. Lähes joka kadunkulmassa seisoskeli sopivaan aikaan komeita nuoria miehiä, jotka huusivat ”guapa!” tai ”bella!” ja saattoivat kaihoisasti vislata perään. Meidän juntit eivät osanneet mitään vastaavaa. Sinnepä sitten mieli paloi: Till Spanien vill jag fara… laulettiin laulussakin.

Mutta eihän kaikki seksuaalinen huomion osoittaminen ole toivottua. Mitäpä iloa nuorille naisille oli vaikkapa seitsenkymppisen partajeesuksen ponnettomasta vislauksesta? Saattoiko edes vastenmielisyyttä tuntematta ottaa vastaan rumien kaljupäiden kohteliaisuuksia ja avuliaisuuden osoituksia? Ikään kuin tässä ei itse kyettäisi omin voimin toimeen tulemaan.

Toki nuori nainen käyttää suuren osan energiaansa tullakseen noteeratuksi ulkonäöllään. Komeiden urosten huomio kutkuttaa mukavasti itsetuntoa, mutta ongelmana on, että samaan aikaan todennäköisesti myös saa osakseen suuret määrät huomiota sellaisiltakin, joiden reaktioista olisi mieluummin mitään kuulematta. Mutta elämä on. Oheisvahingot kuuluvat siihen.

Miksi tuon mainoksen lanseeraaja oikein oli sen tehnyt? Rahan saaminen oli siis selvästi toiveissa, mutta mitä niillä itse ongelmalle voitaisiin tehdä? Olisiko aloitettava suuri mainoskampanja, jossa ehdottomasti kiellettäisiin rumia, vanhoja tai muuten vastenmielisiä miehiä kiinnittämästä pyytämättä häiritsevää huomiota kauniisiin tai muihinkaan naisiin?

Mutta eikö tuo harkiten suloja esittelevä pukeutuminen juuri ole huomion pyytämistä? Ehkäpä olen ymmärtänyt äidinkieltäni väärin? Jospa häirintä tarkoittaakin tässä ja vain tässä ahdistelua, kourimista, pikkuveljen esittelyä, vapauden rajoittamista ja ties mitä pakottamista ns. seksuaaliseen tekoon? Mutta silloinhan ollaan jo rikoslain tunteman toiminnan piirissä.

Mitä asiasta sanookaan kaikkitietävä wikipedia? Kas näin se sanoo: Seksuaalinen häirintä loukkaa joko tarkoituksella tai tiedostamatta kohteensa henkistä tai fyysistä koskemattomuutta luomalla uhkaavan, vihamielisen, halventavan, nöyryyttävän tai ahdistavan ilmapiirin. Seksuaalinen häirintä voi olla esimerkiksi koskettelua, härskejä tai vihjailevia juttuja, ehdottelua, liian lähelle tulemista, huutelua tai kuvia.

Ei tuossa häirinnässä siis mitään koskettelua tarvita, vaikka sekin luetaan mukaan ja loukata voi joko tiedostamatta tai tarkoituksella. Olennaista on, että toinen loukkaantuu. Ilmapiiri syntynee nimenomaan ajatellun uhrin omassa päässä ja on täysin hänen tulkinnastaan riippuvainen. Häirintää voi siis harjoittaa hyvässä uskossa, eikä sitä koskevista syytöksistä voi valittaa, koska niillä ei ole mitään objektiivisia tuntomerkkejä.

No, 90 prosenttia naisista on siis tutkimusten (mitä niissä oikein on kysytty ja miten?) mukaan ainakin joskus elämässään ollut jonkinlaisen seksuaalisen häirinnän uhreja. Miehistä tämä prosenttiosuus on pienempi, mutta varsin huomattava sekin. Mitä sitten tulee esimerkiksi pahoinpitelyyn, on miehistä suurempi osuus kuin naisista kokenut sellaista omassa kodissaan.

Aleksis Kiven teoksista muistamme hyvin Eskon äidin tervapamppuineen ja myös Juhanin ja Timon aviosiipat, jotka herkästi kävivät miestensä tukkaan kiinni. Väkivaltamonopoli näytti siellä olevan kokonaan naissukupuolella, koska naisten kurittaminen nyt oli sopimatonta, eikä mitään miehisten miesten hommaa.

Miten heidän traumojaan sitten hoidetaan, on kysymys, johon en tiedä vastausta. En tiedä, kerätäänkö heille edes rahaa terapiaan, turvakoteihin (niitäkin he käyttävät) tai edes jaettavaksi kärsimyskorvauksina. Ja tässä en nyt puhu asiasta irvaillakseni, ongelma on täysin todellinen ja vakavakin. Elämänhallinta on monilla tänään aika heikko ja se koskee myös naisia.

 Ihmettelen kuitenkin sitä, miten nimenomaan naisten ongelmat kehdataan nostaa esille ja samalla kokonaan vaieta vastakkaisen sukupuolen ongelmista. Kyllä asioilla on aina kaksi puolta ja mikäli pyritään niiden ymmärtämiseen ja oikeudenmukaiseen ratkaisuun, on molempia kuunneltava.

Olipa sukupuolten suhteellisen kärsimisen kanssa miten tahansa, yksi asia nousee tässä mainoskampanjassa taas kerran esille ja se on yleiskäsitteiden häikäilemätön väärinkäyttö.

Kun käsitteitä venytetään mieleisiksi, saadaan aina haluttuja tuloksia ja tyhmimpien mielestä mahdollisimman suuret luvut ovat aina vakuuttavimpia. Niitä voi myös aina perustella simppeleillä väitelauseilla, joiden alaan voidaan vakavasti otettavan sisällön ohella pumpata myös tarpeellinen määrä aivan yhdentekevää tai itse asian kannalta aivan vähäpätöistä ainesta.

Tiedän jo, että edellä olevan tekstin perusteella minua tullaan syyttämään sellaisten ongelmien vähättelystä, jotka monille naisille ovat aivan todellisia ja traumatisoivia.

Siitä ei kuitenkaan ole kysymys. Kritisoin sitä, ettei vakavia ja vähemmän vakavia asioita haluta tai kyetä erottamaan toisistaan vaan niputetaan ne yhteen, jolloin saadaan haluttuja tuloksia. Tämä näyttää aivan säännöllisesti koskevan niin feministisiä meemejä kuin esimerkiksi rasismitutkimuksia.

Onko tämä toiminta tahallista vai onko se puutteellisen älyllisen ja/tai moraalisen kapasiteetin johdosta syntynytttä, voi vain ihmetellä. Mikäli todella halutaan puuttua vakaviin ongelmiin, on ne syytä mahdollisimman selvästi rajata erikseen eikä sen sijaan esittää valtavirran normaaleja tapahtumia suurina ongelmina ja vähintäänkin potentiaalisesti rikollisina tekoina.

Sana ”häirintä” on tässä yhteydessä aivan sopimaton käytettäväksi. Luulen, että kyseessä on englannin harassment-sanan epäonnistunut käännös. Harassment tarkoittaa ennen muuta ahdistelua, ”häirintä” taas ei normaalisuomessa suinkaan anna ensi sijassa, jos koskaan tällaista vaikutelmaa.

Ahdistelutapaukset jääkööt poliisin ja tuomioistuimien käsiteltäviksi, normaalit huomionosoitukset, olivatpa ne sitten toivottuja tai ei-toivottuja, taas kuuluvat normaaliin aikuisen elämään ja niiden olemassaolo on normaalissa yhteiskunnassa hyväksyttävä. Ei-toivottuun häiritään voi aina vastata asian vaatimalla töykeydellä ja ainakin ennen saattoivat naiset jopa läpsäyttää avokämmenellä.

 Tasa-arvosta huolimatta pidän sellaista käytöstä miesten taholta vastaavissa tilanteissa kuitenkin sopimattomana. Vai olisiko sekin hyväksyttävä?

 

27 kommenttia:

  1. Tuo mainittu ruotsinkielinen laulu oli nimeltään Porompompero. Siinä laulettiin mm. "...och höra igen ett smickrande ord, som alltför sällan vi hör här i nord..."

    VastaaPoista
  2. "Toki nuori nainen käyttää suuren osan energiaansa tullakseen noteeratuksi ulkonäöllään. Komeiden urosten huomio kutkuttaa mukavasti itsetuntoa, mutta ongelmana on, että samaan aikaan todennäköisesti myös saa osakseen suuret määrät huomiota sellaisiltakin, joiden reaktioista olisi mieluummin mitään kuulematta. Mutta elämä on. Oheisvahingot kuuluvat siihen."

    - Ja onhan joukossa aina myös niitä ns huomionhakuisia, joiden oma esiintyminen voi olla melkoisen provokatiivista sekin. Tosin on myös niin, että mikäli haluaa herättää huomiota hinnalla millä hyvänsä, ei voi aina valita, minkälaatuista huomiota lopulta osakseen saa...

    "Ei tuossa häirinnässä siis mitään koskettelua tarvita, vaikka sekin luetaan mukaan ja loukata voi joko tiedostamatta tai tarkoituksella. Olennaista on, että toinen loukkaantuu. Ilmapiiri syntynee nimenomaan ajatellun uhrin omassa päässä ja on täysin hänen tulkinnastaan riippuvainen. Häirintää voi siis harjoittaa hyvässä uskossa, eikä sitä koskevista syytöksistä voi valittaa, koska niillä ei ole mitään objektiivisia tuntomerkkejä."

    - Juurikin tuo objektiivisen tunnusmerkistön puute on tässä se ongelma. " Musta tuntuu" voi kelvata mielipiteeksi, mutta argumentti se ei vielä sellaisenaan ole tässä(kään) asiayhteydessä. Ja, ainakin perinteisesti, rikosoikeudessa on suhtauduttu hyvin nihkeästi ns laventaviin tulkintoihin. Vaikka kaikesta päätellen tätäkin traditiota halutaan nyt mitä ilmeisimmin avartaa tiedostavampaan ja edistyksellisempään suuntaan, onpa jopa käänteistä todistustaakkaakin ehdoteltu...

    "Miten heidän traumojaan sitten hoidetaan, on kysymys, johon en tiedä vastausta. En tiedä, kerätäänkö heille edes rahaa terapiaan, turvakoteihin (niitäkin he käyttävät) tai edes jaettavaksi kärsimyskorvauksina. Ja tässä en nyt puhu asiasta irvaillakseni, ongelma on täysin todellinen ja vakavakin. Elämänhallinta on monilla tänään aika heikko ja se koskee myös naisia."

    - Naisten väkivaltaisuus tuntuu olevan yhteiskuntatieteissämme edelleenkin melkoinen tabu. (Esim. lasten (vakavistakin) pahoinpitelyistä on ilmeisesti varsin suuri osa nimenomaan naisten tekemiä.) Mikä on sinänsä valitettavaa, ja kummallistakin, sillä monen monissa muissa asioissahan tuo alati epäkohtia vainuava tutka on viritetty niin kovin, kovin herkille... Vai voiko tässä aistia jopa ilmeistä tarkoitushakuisuuttakin? No ei nyt vielä selitetä ilkeydellä, minkä voi selittää tyhmyydelläkin. Kertaluokkaa vakavampi asia sitten on, ettei tätä(kään) ongelmaa kovin usein oteta viranomaistenkaan taholta kovin vakavasti. Esim. se takavuosien häke-päivystäjän "otatsä muijalta pataan?" (ja hekottelu päälle) - juttu muistuu tässä mieleen...

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  3. Meillähän oli yhteen aikaan kova kohu noista maahanmuuttajien kokemista MIKROAGGRESSIOISTA. Oli sanottu mamulle jopa " Sinähän puhut hyvää suomea"! Törkeetä!

    Tuo"seksuaalinen häirintä" lienee pääosin samaa sarjaa.

    VastaaPoista
  4. Noin vuosikymmen sitten eräs lähes 90 vuotias veteraani kertoi miten kotiin mennessä hänen ohitseen rappusissa porhalsi nuori nainen helmat heiluen ja hän totesi spontaanisti että onpa upeat sääret tyttö oli pysähtynyt ja huikannut hänelle, että päivä pelastettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjamessuilla jonotin cavaa. Nuorehko nainen oli tiskin takana. Sanoin, että sulla on kivat hymykuopat. Hän hymyili ja sanoi kiitos.

      Poista
    2. Aika uhkarohkeaa toimintaa.

      Poista
    3. Sehän oli mukavasti sanottu nuorelle naiselle ja kiva juttu, että hänen reaktiokin oli positiivinen. Se on mukava asia, kun ihmiset tulevat toimeen keskenään ja pieni flirttikin aikuisten ihmisten kesken kuuluu asiaan silloin tällöin. Uskon, että fiksut niin naiset kuin miehetkin (ja muut) osaavat kyseistä taidemuotoa harjoittaa niin että molemmille osapuolille jää hyvä fiilis arkisesta kohtaamisesta. Harjoitus tekee hyvää tässäkin asiassa.

      Poista
  5. On kovin outoa, että vaikka lukioissamme opetetaan psykologiaa, kaikkein perustavimmanlaatuiset, varhaisimmassa lapsuudessa vaikuttavat ihmisyyden syntymekanismit jäävät jokseenkin kokonaan oppiaineistosta pois.

    Psykologian lehtoraatti oli jostain syystä yhdistetty ja jaettu uskonnonopetuksen kanssa, ja tuossa tieteen ja tunnustuksellisen ajattelun symbioosissa taisi paljon puhuvalla tavalla vaikuttaa vahva kansallishistoriallinen, kaikelle valistukselle vastakkainen mutta omalle kouluinstituutiollemme ominainen idea koulusivistyksestä tietynlaisen kansallisen kahtiajaon sinetöijänä.

    Peruskouluhan ei tätä kahtiajakautumisen syväpsykologista pohjaa mitenkään korjannut -- ehkä jokin jakolinja jossain hieman siirtyi, mutta samalla illuusiot muodollisten oppiarvojen merkityksestä taisivat vain vahvistua. Sanoisin niin, että kyvyttömyys erottaa todellisia sisältöjä on vuosikymmenten varrella vain kasvanut.

    Ja sehän juuri on esimerkiksi tuon yliyleistävien yleiskäsitteiden käytön taustalla -- yliyleistävät ylevöitetyt yleiskäsitteet ovat käyttökelpoisia aina kun ajattelu törmää oikeisiin -- ja usein kipeisiin -- sisältöihin, joita epäkypsät yksilöt eivät tykönään pysty käsittelemään. Siis sellaisiin kuin kansanryhmien todellinen erilaisuus, kehityksellinen eritasoisuus ja todellinen eriarvoisuus.

    Emme tätä nykyä pysty enää erottamaan edes teokratiaa ja demokratiaa toisistaan.

    Se ettemme edes halua ymmärtää miten yhteismitattomia maailman suuret kulttuurit keskenään ovat, ja miten tyhjää -- eikä vain tyhjää ja tyhmää vaan suorastaan vaarallista -- on rakennella yliyleistävien yleiskäsitteiden varassa "ihmisarvo- ja -oikeusideologioita", on eräänlaista eurooppalaisen uuden ajan ajattelun ylikasvanutta, omiin juuriinsa yhteyden menettänyttä rönsyä, absoluuttista puhdasta idealismia, jolla ei enää mitään reaalimaailman asioita osata kuvata, selittää eikä hallita. Se on tosiasialliselta sisällöltään paluuta skolastiseen käsiterealismiin, abstraktia idealismia, jolla nyt viime päivien tapahtumissa on taas ollut käyttöä laadittaessa juristerisia stiiknafuulioita rajaselkkauksen idealisoimiseksi.

    Eurooppalaisen uuden ajan ajattelun kohtalonkysymykseksi on yhä selvemmin muotoutumassa valinta: ihmisoikeudet vai ihmisyys?.

    VastaaPoista
  6. Erillisten sanojen ja käsitteiden kielitieteellisen tarkoituksen selvittämiseksi ainakin nuoruudessani oli tapana katso Sadeniemen Nykysuomen sanakirjasta. Mihinkäpä vanha tavoistaan pääsisi, joten katsoin:
    "Häirintä, teonnimi > häiritä. | Rauhan häirintä, häirintätuli, subst. sotilastermi. Vihollisen etenemistä hidastettiin teille keskitetyllä häirintätulella."
    Nykysuomen sanakirjan määritelmä (v. 1951, 3. painos 1961) on kovin maskuliininen. Näin nämä vuosikymmenet vierivät...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, häirinnällä hankaloitettiin jotakin asiaa, vaikkapa nyt opetusta tai läksyihin keskittymistä. Seksikkään neitosen ilmestyminen paikalle häiritsi kaikkea keskittymistä muihin asioihin.

      Poista
  7. Uhriutuminen ja moralisointi ovat tämän ajan kasvubisneksiä. Menetelmät ovat yksinkertaisia. Minä olen uhri - anna rahaa. Tunnen oloni kurjaksi - anna rahaa. Te olette kurjia syntisiä - antakaa rahaa. Ja aivan oikein, se vanha tuttu anekauppahan tässä on kyseessä.

    VastaaPoista
  8. Minä sijoittaisin ongelman ytimen median kontolle. Toimitukset ovat täynnään seksuaalisesti estoisia nuoria, niin naisia kuin miehiäkin. Vajailla testoilla nuoruutensa tuhlanneita miehiä käy sääliksi, mutta jokunen nainen voi vanhetessaan parantua ja pelastuakin, sillä kiitos kovasti levinneen terveyshörhöilyn nainen voi onnistua löytämään testonsa
    säilyttäneen miehen.

    VastaaPoista
  9. Parikymmentä vuotta sitten eräs puolituttu nainen hommasi rintoihinsa täytettä. Hän oli jonkinsorttinen pikkujulkkis ja kehuskeli, kuinka hän löysi naiseutensa uudelleen ja nautti, kun miehet katsovat pitkään. En nyt nimeä viitsi mainita, vaikka oikeastaan pitäisi, sillä kas tämä sama nainen mesosi taannoin woke-ideologiaa ja avointa miesvihaa, koska miehet kuulemma ovat niin seksistisiä ja osin pervoja! Näin ne ajatukset muuttuvat, kun markkina-arvo rapisee...

    VastaaPoista
  10. Niin, tässähän tuo häirintä tarkoittaa yleisimmässä muodossaan sitä että nainen, ulkoasullaan ja käytöksellään provosoiden tai provosoimatta, saa vääränlaisten miesten huomiota. Se vääränlaisilta eli ei-seksuaalisesti-kiinnostavilta tuleva on sitä häirintää ja niiltä halutuilta alfoilta tuleva on sitä voimaannuttavaa huomiota. En haluaisi olla nuorimies tänä aikana, etenkin kun tilanteen mukaisen tulkinnan mukaan yhteisestä halusta toimitettu seksiakti voi muuttua vielä kuukausien päästä raiskaukseksi. Ei naiset olleet muinoin tällaisia leluja, olisin jäänyt naimattomaksi, nyt on lapsia ja lapsenlapsiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Se vääränlaisilta eli ei-seksuaalisesti-kiinnostavilta tuleva on sitä häirintää ja niiltä halutuilta alfoilta tuleva on sitä voimaannuttavaa huomiota. "

      Vaan mistäpä ne oikeanlaiset halututkaan näillä säännöillä uskaltat. Parempi on miehen olla naiseen ryhtymättä....

      Poista
    2. Tokihan (hetero)naiset, tai ainakin enemmistö heistä, toki miesten huomiota haluavatkin. Mutta nytpä tullaankin siihen, että sen huomion on tultava juurikin niiden Oikeiden Miesten taholta... (Ja kääntäen, mikäli toivottua huomiota ei sitten syystä tai toisesta herukaan, tai se jää toivottua laimeammaksi, asia koetaan herkästi loukkauksena.) Eli ihon alle menee ja herkästi, kävipä kumminka vain... Damned if you do, damned if you don't.

      Mitäpä siis pitäisi oppia tästä? No ainakin sen, että kannattaa mieluummin kuulua niihin Oikeisiin Miehiin, kuin siihen väärään sortimenttiin. Ja jotta asia ei suotta kävisi tarpeettoman yksinkertaiseksi, sitäkään on miehen etukäteen hieman hankalaa ainakaan kovin luotettavasti päätellä, kumpaanko kategoriaan sitä loppuviimein rankkautuu...

      -J.Edgar-

      Poista
    3. Kieltämättä vaikuttaa näin synkältä. Nykyään po. ryhmän (kutsutaanpa sitä vaikka "perinteisemmäksi" miesainekseksi) on todennäköisempää kuin-ei-todennäköisempää päätyä elatusavun maksajaksi pitkäksi aikaa eikä kestävään suhteeseen. Esimerkiksi tuoreista avioliitoista reilu puolet kariutuu vajaassa 1,5 vuodessa...

      Poista
  11. Itse arvelen, että julkinen surkuttelu ns. häirinnästä on tosiasiassa vanhojen hyvien käytöstapojen peiteltyä kaipuuta. Moderniin tyyliin sellaisen kaipuun ilmaiseminen suoraan ei jostain syystä sovi, vaan hauskempaa on sympatian kerääminen ja toisten mustamaalaaminen samanmielisten kanssa jollain somealustalla ja pahimmillaan tiedotusvälineissä. Sellainen antaa vallan tunnetta.

    VastaaPoista
  12. Myötätuntoahan se herättää, jos itkunpuuskia saava on seniili, ei ole itselleenkään tunnustanut taipumuksiaan, tienaa pikkurahojaan provoilla tms. ja naiset ovat aina vain kiinnostuneet nuoremmista, nätemmistä ja hyväluontoisemmista. Mutta kyllä se varmaan lohduttaa ja innostaa, miten kaikkien maiden pojat taas ovat kunniakkaina valmiina valloituksiin ja kaatoihin, vrt. itäraja esim.

    VastaaPoista
  13. Tästä ongelmasta päästää. Kun nainen pukeutuu peittävästi väljiin vaatteisiin, peittää hiuksensa ja pitää katseen alas suunnattuna välttäen katsomasta vieraita miehiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on tulevaisuutta myös täällä kunhan saavat sen kalifaatin perustettua. MItä veikataan? 10 vuotta tällä menolla, vai 15?

      Poista
    2. Niin, onko kaapuihin pukeutuneilta musliminaisilta kysytty seksuaalisesta häirinnästä? Kukaan ei varmaan uskalla, koska lähistöllä voi vaania isä, mies, veli tai setä, joka on valmis lyömään silmän mustaksi. Sen takia muslimiehet ahdistelevatkin vain vääräuskoisia kun uskovat, että katse, hymy tai lyhyt hame on suostumus ties mihin.

      Poista
  14. "Kun enemmistö on uhri."

    Putin luulee olevansa enemmistö ja nauttii siitä kyynisesti, kuinkas muuten. Hän paljasti äsken Venäjän TV:ssä oman "nerokkuutensa": "Sota on aina tragedia ja siksi tarvitaan neuvotteluja, koska lapset kärsivät eniten."

    VastaaPoista
  15. Kummasti se Veli Venäläinen vaan yhtenäistää Suomen kansaa… Näin ns. aasinsiltana, kysynkin tuumaillen, että lieneekö ko. asiaintilalla ns. seksuaalista merkitystä…?

    VastaaPoista
  16. "Kun enemmistö on uhri."

    Kun enemmistö on uhri niin pitää tapahtua jotain sellaista, mikä puolustaa uhria.

    Venäjä on ydinasevaltio ja maailmankuulun poliitikon Vladimir Vladimirovitsh Putinin aivot röyhtäisivät kerran, että jos Venäjää ei kunnioiteta oikealla tavalla, niin Venäjä voi käyttää puolustaakseen ydinaseita.

    Näköjään Kiova ei kunnioittanut Moskovaa oikealla tavalla ja sai kuin saikin tukkapöllyä, koska halusi liittyä Euroopan Unioniin. Mokoma NATOkin leijui ilmassa.

    Mielestäni jo ainoastaan eräs yksi tosiasia antaa Ukrainalle oikeutta olla kunnioittamatta Moskovaa. Ukrainan kansankulttuuriin kuuluivat lukuisat Pesnjarit eli sokeat laulajat ja musikantit. Sokeiksi syntyneiden ihmisten ainoana elonkeinona oli oppia laulamaan ja soittamaan.

    Pesnjarit olivat kaikkien häiden, hautajaisten, yms. välttämätön osallistuja esittämään vanhaa, muinaista runoutta. Suomessakin Lönnrot sai kerätyksi Kalevalan runot pääosin sokeilta laulajilta kanteleen säestäminä.

    Neuvostoliitossa rakennettiin kommunistista kulttuuria, jolle vanhanaikainen lauluhöpötys ei kelvannut. Kerran Stalin kutsui Moskovaan kaikki ukrainalaiset Pesnjarit kunniakokoukseen. Sokeat laulajat saivat kaksi taluttajaa, puolisokeat yhden. Juhlakonferenssin päätyttyä Pesnjarit talutettiin pois. Heidät sullottiin autoihin raakamaisesti, oli huutoa, itkua ja jotkut puolisokeat ehtivät ymmärtää mistä on kysymys ja ehtivät pakoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaisiko vähän höllätä tätä vihakirjoittelua?

      Poista

Kirjoita nimellä.