maanantai 16. helmikuuta 2015

Yrjöjen aika



Pyhä Yrjö ja lohikäärme

Venäjällä ei nykyään voi olla törmäämättä nauhoihin, joissa on kolme mustaa ja kaksi oranssia raitaa. Nämä ovat ”yrjönnauhoja” ja ne ovat tainneet yleistyä vasta Putinin kauden jälkipuoliskolla. Nyt niitä näkee kaikkialla, milloin rusettina rinnassa, milloin auton antennissa liehumassa, milloin lippuna mielenosoittajilla. Pyhä Yrjö näyttää nyt symbolisoivan venäläisyyden ydintä, sen ajateltua ikuista puolustustaistelua etenkin länttä vastaan.
Pyhä Yrjö/Yrjänä kuitenkin tunnetaan koko kristikunnan piirissä ja kaikkialla siellä missä pyhimyksiä palvotaan tai pyhiä ihmisiä kunnioitetaan, myös hänet muistetaan. Me protestantit olemme jossakin määrin poikkeus, mutta hahmon symboliikka on toki meillekin tuttu.
 Pyhän Yrjön elämä ja pyhittäminen sattuivat aikaan ennen kirkkojen jakaantumista ja tarkemmin sanoen ne sijoitetaan keisari Diocletianuksen vainoihin 300-luvulle. Pyhimyksenä hän on siis yhteinen niin idän ortodoksiselle kuin lännen katoliselle kirkolle.
Yrjön ihmetyö eli lohikäärmeen tappaminen ja siihen liittyvä prinsessan pelastaminen herättävät jo sinänsä ihailua, mutta erityisen ihmeelliseksi asian tekee se, että kaikki tapahtui vasta sen jälkeen kun tämä uskon sankari oli tapettu kauhistuttavasti kiduttaen. Kidutukset hän oli kestänyt rauhallisesti ja hymyillyt vielä silloin, kun hänen päänsä lopulta katkaistiin. Hänestä tuli suurmarttyyri Pyhä Georgios, kuten idän kirkossa sanotaan. Hänen oikeaa kättään säilytetään pyhäinjäännöksenä Athoksen luostarissa.
Mutta ei tässä kyllin. Vielä kuolemansa jälkeen Pyhä Yrjö ratsasti paikalle, kun lohikäärme uhkasi syödä Beirutin kuninkaantyttären, joka oli annettu sille lepytyslahjaksi. Lohikäärme tapettiin ja pyhän ihmeen takia kansa kääntyi kristinuskoon. Pyhästä Georgioksesta tuli myös voittaja, pobedonosets, kuten häntä venäjäksi kutsutaan.
Suomessakin runoiltiin, pientä licentia poeticaa noudattaen:
Voi onnettomuutta Libyan,
Voi tuskaa ja hätää sen,
On eessä Libyan porttien
lohikäärme hirmuinen

Pyhän Yrjön voittoa lohikäärmeestä, oikeastaan siis draakista eli louhikäärmeestä on aikojen saatossa tietenkin tulkittu allegorisesti, vaikka tuskin on epäilystä siitä, että se vuosisatojen ajan käsitettiin kirjaimellisesti. Ehkäpä tarinalla halutaan itse asiassa kertoa, että suurmarttyyri kuolemallaan voitti synnin tai pakanuuden?
Yhtä kaikki, kiinnostavaa on, että Pyhän Yrjön hahmossa yhtyvät sekä rohkeus ja sotainen tai ainakin aseellinen urotyö ja toisaalta marttyyrius ja kärsiminen uskon puolesta, vaikka ne toteutuvat eri yhteyksissä. Hyökkääminen ilmeisesti ylivoimaisen vastustajan kimppuun heikon ja viattoman puolustamiseksi on jalon urotyön perikuva ja ritariaikana juuri sellaiset olivat sankarien kunnianhimon kohteena. Cervantesin kuvaama Surullisen hahmon ritari oli vain yksi niistä monista, joille Yrjön laakerit eivät antaneet rauhaa. Pietari Suurta esittävä vaskiratsastaja kuvaa myös samaa aihetta.
Myös valtiot ovat mielellään omaksuneet Yrjön kunniaa kuuluttavia symboleita. Punainen Pyhän Yrjön risti on Englannin lipussa valkealla pohjalla ja kun se pannaan Skotlannin vinon Andreaksen lipun ja Irlannin Pyhän Patrikin lippujen päälle eli siis ylimmäksi, syntyy Union Jack eli Ison Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen kuningaskunnan lippu. Punaiset Yrjön ristit ovat toki myös Georgian eli Gruusian lipussa ja pyhän Andreaan ristin tunnemme myös Venäjän laivaston lipusta. Matti Klingen mukaan viimemainittu on ollut myös Suomen lipun mallina.
Heraldiikan tiet ovat ihmeelliset. Maailman partiolaiset kohtaavat tutun näyn nähdessään Moskovan vaakunan tai Venäjän vaakunan, jonka keskellä edellinen on kaksipäisen kotkan päällä symbolisoimassa sitä, että nykyinen Venäjä syntyi Moskovan ruhtinaskunnan kerättyä hallintaansa Rusin muut alueet, jotka jo ennen 1200-luvun mongolivalloitusta olivat hajallaan ”kuin tuulispäässä hapset”, kuten sanonta kuuluu.
Mahtavaksi paisuttuaan Moskovan ruhtinas omaksui aikoinaan Kiovalle kuuluneen suuriruhtinaan ja sittemmin jopa Rooman (Bysantin) keisariin viittaavan tsaarin tittelin, johon tuo kotka juuri viittasi. Pietari Suuren aikana, Uudenkaupungin rauhan jälkeen koko valtakunnan nimeksi tuli Rossija, tai Vserossijskaja imperija eikä siis enää Rus. Venäjä oli nyt imperiumi ja sen hallitsija oli keisari, imperaattori. Hänen titulatuuriinsa tulivat ennen pitkää kuulumaan myös Puolan tsaarin ja Suomen suuriruhtinaan tittelit ynnä muuta ynnä muuta.
Mutta Pyhä Yrjö pysyi valtakunnan symbolien keskipisteessä, jossa se oli ollut Iivana Julmasta lähtien. Vasta Pietari Suuri alkoi kuitenkin perustaa eurooppalaistyyppisiä ritarikuntia kunniamerkkeineen ja aluksi niitä oli vain kaksi, Pyhän Andreaksen ritarikunta miehille ja Pyhän Katariinan ritarikunta naisille.
Myöhemmin niitä tuli lisää ja Katariina Suuren aikana vuonna 1789 perustettiin myös Pyhän voittajan ja suurmarttyyrin Yrjön ritarikunta, jonka tunnuksena oli za službu i hrabrost. Rohkeudesta palveluksessa. Ritarikunnassa oli neljä luokkaa ja korkeinta voitiin antaa vain hyvin harvinaisissa tapauksissa ja harvinaisille henkilöille. Kaikki luokat olivat joka tapauksessa hyvin arvostettuja, sillä ne saattoi saada vain taisteluansioista. Ristien lisäksi upseerit saattoivat saada myös Yrjön kunniamiekkoja.
Kuten tunnettua, Mannerheim oli erityisen tyytyväinen saatuaan himoitsemansa neljännen luokan Yrjön ristin, jota sääntöjen mukaan oli kannettava aina. Se tuskin lienee ollutkaan vastenmielistä. Kunniamerkkiin liittyi myös rahapalkinto, vuotuinen eläke joka oli melko merkittävä. Sitä paitsi kunniamerkin saaneiden nimet kaiverrettiin Moskovan Kremlin Yrjönsalin seinään.
Ensimmäisen maailmansodan aikana yrjönristejä alkoi Venäjällä näkyä tuhkatiheään. Kyseessä oli itse asiassa toinen instituutio, vaikka risti oli samannäköinen kuin alkuperäinen Pyhän Yrjön ritarikunnan risti. Se voitiin antaa myös miehistölle ja siinä oltiinkin melko avokätisiä. Neljännen luokan ristejä jaettiin toista miljoonaa kappaletta.
Yhtä kaikki, yrjönristi oli todistus rohkeudesta ja isänmaallisuudesta ja niitä sillä nykyäänkin ilmeisesti pyritään demonstroimaan. Musta- ja oranssiraitaiset yrjönnauhathan ovat alkaneet viime vuosina symbolisoida venäläistä kansallismielisyyttä. Ukrainalaiset nationalistit ovat puolestaan kutsuneet niiden kantajia tuon värityksen takia ”koloradokuoriaisiksi”. Heille Moskova ei merkitse valtakunnan sydäntä, vaan idästä tullutta orjuuttajaa.
Unohdamme helposti, että myös varsin monet suomalaiset palkittiin aikoinaan tuon kunniamerkin eri asteilla. Vuosittain pidettiin Talvipalatsissa Yrjön ristin ritarien tapaamisia ja siellä oli läsnä myös esimerkiksi Turkin sotaan osallistuneita suomalaisia, jotka kirjoittivat sanomalehdissä näkemästään ja kokemastaan.
Ensimmäisen maailmansodan aikana toimi myös Yrjönristin ritarien liitto, jonka varapuheenjohtajaksi valittiin kesällä 1917 suomalainen ratsumestari Yrjö (Georg) Elfvengren, jonka monista seikkailuista Venäjällä ja Suomessa on paljon kirjoitettu, mutta vähän luettu. Muistettakoon ainakin, että hän oli Raudun taistelun voittaja ja Kirjasalon inkeriläisen ”valtakunnan” sotilaskomentaja.
Instituutiona Pyhän Yrjön ritarikunta muistuttaa erään entisen venäläisen kenraalin luomaa kunniamerkkiä, jonka näköinen se on myös muodoltaan. Kyseessähän on Mannerheim-risti, joka täällä tasavallan oloissa oli hieman demokraattisempi ja käsitti vain kaksi luokkaa. Kuitenkin myös sen sai vain taistelukentällä osoitetusta sankaruudesta ja sellaiseksihan tarpeen vaatiessa luettiin myös esikuntatyöskentely. Eihän korkea upseeri voinut mennä luotien keskelle kekkaloimaan, vaikka olisi mieli tehnyt. Se olisi ollut vastuutonta ja mieluummin ansainnut alennuksen palkakseen.
On hieman yllättävää, etteivät meikäläiset hurraisänmaalliset käytä Mannerheim-ristin symboliikkaa. Se, ettei varsinaisia yrjönristejä käytetä, on tietenkin ymmärrettävää. Periaatteessa se tietenkin sopisi symbolisoimaan yleistä jaloa partiolaishenkeä ja sitä internationalismia, jota tuhannet suomalaiset upseerit osoittivat palvellessaan tsaarin Venäjällä.
Käytännössä sen ovat kuitenkin napanneet käyttöönsä venäläiset sovinistit, joiden antama leima pysyy siinä kuin natsismin stigma hakaristissä. Ajatelkaapas, jos joku saisi päähänsä palauttaa ilmavoimillemme sen vanhat tunnukset? Eivät siinä taitaisi selitykset mennä perille.
Sillä ihmisten aivoissa on jokin tavattoman primitiivinen taso, joka tulkitsee merkkejä ja vastaavia symboleja. Ilmeisesti se assosioi ilman käsitteiden painolastia valittuihin visuaalisiin kohteisiin koko emotionaalisen potentiaalinsa ja erottautuu samalla uskon teolla muusta maailmasta. Aikoinaan meillä säädettiin ns. puserolaki, jota sittemmin 1970-luvulla alettiin räikeästi rikkoa, mutta kerran se oli jo tehnyt tehtävänsä. Jälkijättöisellä farssilla oli annettavana enää viihdearvoa.
Mutta silloin kuitenkin elettiin vielä valistunutta aikaa ja postmodernismille ja ISIS-järjestölle olisi jo ajatuksenakin vain naurettu. Nyt tilanne on toinen. En oikein jaksa sympatisoida niitä pietarilaisia mielenosoittajia, jotka mustan- ja oranssinraitaisia yrjönlippuja heilutellen kutsuivat kansaa Johtajan taakse pelastamaan synnyinmaata.
Näen siinä idiotismia, joka on syvää kuin jalkapallohuligaanin hengenelämä ja samalla syvää naiiviutta ja neuvottomuutta. Tuota joukkoa hyväkseen käyttävän orkesterin johtajat ovat varmastikin yhtä kyynisiä kuin se mustasotnialaisten aiempi sukupolvi, joka satakunta vuotta sitten kuulutti aivan samoja tunnuksia: Pimeyden vallat ovat käymässä kimppuumme! Pelastakaa Venäjä!
Tämän päivän maailmassa Yrjöllä olisi kyllä töitä, mutta juuri siihen nimenomaiseen urotekoon ei ole tarvetta, johon Katariinan kirkon edessä minuakin ilmeisen väärinkäsityksen vuoksi kutsuttiin mukaan. Siinä sankareille tarjotut viholliset ovat vain tuulimyllyjä, ja kuten muistamme suuren manchalaisen historiasta, hyökkääminen niitä vastaan ei lupaa hyökkääjälle lainkaan kunniaa, vaan tekee hänestä naurunalaisen. Sitä paitsi se antaa lujan potkun.

7 kommenttia:

  1. Nyt tuli pieni virhe. Mannerheimi ristissä on kaksi luokkaa, 1. ja 2.
    1, luokkaa jaettiin vain kaksi kappaletta mutta 2. luokkaa 191 ja neljä ritaria sai sen kahteen otteeseen.

    -Tvälups-

    VastaaPoista
  2. Heraldiikan tiet ovat ihmeelliset. Tästä lauseesta tuli mieleeni Veronan matkaani liittynyt kummallisuus, jonka syistä en ole päässyt perille ja tuli mieleeni kysyä sitä arvoisalta blogistilta.
    Aluksi ihmettelimme Veronassa näkyviä Ruotsin lippuja. Luulimme, että siellä vietettiin jotain Ruotsi tapahtumaa. Opas kuitenkin kertoi, että kyseessä on Veronan kaupungin lippu. No sitten tuli mieleeni Varsinais-Suomen vaakuna ja siinä näkyvät sinikeltaiset viirit. Sanottiin, että symboliikka periytyy Juhana III ajoilta. Oliko Katarina Jagellonicalla jokin yhteys Veronan tunnuksiin ja siirtyikö tämä sinikeltainen kuvio Juhanan mukana kuningaskunnan nykylippuun. Varsin hauskalta tuntuu, että Ruotsi sai lippunsa Suomesta.
    Pekka Tammi

    VastaaPoista
  3. Kiinnostava kysymys- Muistan että Katariinan äiti oli Bona Sforza, Milanosta. Olisiko ollut myös Veronassa vaikutusta? Joku se tämänkin tietää.

    VastaaPoista
  4. "...yllättävää, etteivät meikäläiset hurraisänmaalliset käytä Mannerheim-ristin symboliikkaa."

    Ei taida meidän kuoriaispopulaatio vetää suhteellisestikaan vertoja naapurille. Nykypäivän isänmaallisuutta täällä on se, että isän maasta eli pääomasta saadaan mahdollisimman hyvä tuotto.

    VastaaPoista
  5. "Pyhä Yrjö näyttää nyt symbolisoivan venäläisyyden ydintä, sen ajateltua ikuista puolustustaistelua etenkin länttä vastaan."

    Kolme mustaa ja kaksi oranssia raitaa nauhassa ovat mielestäni katutason symboleja, symboleja suuria massoja varten, jotta vähitellen syntyisi vanha asetelma: кто не с ками, тот против нас.

    Putinia varten on olemassa toinen, yhtä tärkeä, ellei tärkeämpi symboli: vaakunan kaksipäinen kotka. Kotkan toinen pää osoittaa ulkoisia vihollisia, jotka eivät anna Venäjälle periksi, ja toinen pää -- sisäisiä vihollisia, jotka eivät halua olla беззаветно преданные eli varauksetoman uskollisia.

    Iivana Julma muutti kaikki orjikseen ja orjiksi haluttomat saivat tuta teräaseista. Romanovit perustivat santamien kolmannen osaston ja Siperiaan mahtui paljon karkotettavaksi. Punaiset keisarit Lenin/Stalin/Brezhnev tehostivat taistelua sisäisiä vihollisa vastaan (porvarit, kansan viholliset, toisinajattelijat) oikein huipputasolle.

    Ajat ovat muuttuneet ja Putinin on toimittava toisin. Nykyään Lontoossa asuu kuuleman mukaan 400 000 venäläistä. Venäläisiä on paljon USA:ssa ja varmasti monessa muussakin maassa. Putinin firma osaa savustaa/выкуривать tarpeettomia, omapäisiä ihmisiä с глаз долой. Eikä ihme, että Putinin kannatusluvut vain nousevat vuosi vuodelta.

    VastaaPoista
  6. "Venäläisyyden ydin"

    Pyhä Yrjön ja kaksipäisen kotkan lisäksi venäläisyyden ytimeen kuuluu ehdottomasti myös MISSIO. Venäjäksi sitä sanotaan mm. сверхзадача. Eräs venäläinen lehti kosketteli sitä hienolla huumorilla:

    Путин больше не путешествует...
    Источник: Собеседник
    Рубрика: О чем говорят
    Дата выпуска: 28.01.2015
    Номер выпуска: 3
    Заглавие: Путин больше не путешествует...

    Путин больше не путешествует...

    Прежде Владимир Путин любил ездить по миру. Посещать всякие саммиты, конгрессы, конференции, торжественные мероприятия. В первые годы правления ему льстило, что главные мировые лидеры принимают его как равного... Потом он сам стал ощущать себя первым среди этих равных.

    Да и вообще - международные дела занимали Путина куда больше внутренних. Ведь величие России - оно, как водится в истории, обращено вовне. Вытаскивать свой народ из застарелой грязи - занятие противное и неблагодарное. Совсем другое дело - демонстрация нашей блестящей (в некоторых местах) силы перед лицом иных государств.

    Но в последнее время президент все чаще остается дома. Он не поехал на Всемирный экономический форум в Давос. И даже премьер-министра туда не послал, ограничившись первым вице Шуваловым. Который рассказал о больших проблемах экономики РФ и одновременно успокоил собравшихся: дорогие россияне все трудности переживут и власть свою не поменяют. Давосским сборищам назло.

    И в Астану, на саммит по украинским проблемам, 15 января Путин не попал. Потому что саммит отменен. По инициативе Германии, сообщившей Кремлю: нет смысла собираться, пока Россия не перестанет поддерживать сепаратистов.

    И на похороны короля Саудовской Аравии наш лидер не отправился лично, заместив себя верным Медведевым. И на 70-летие освобождения Освенцима не съездил, так как не получил прямого приглашения. А ведь 10 лет назад, на 60-летии, Путин был главной звездой! Теперь же...

    И правильно. Ездить больше нечего. Доездились.

    Превратившись постепенно - по крайней мере, на уровне самоощущения - в крупнейшего политика мира и одну из ключевых фигур русской истории (уровня Петра I и Екатерины II), Путин больше не готов тратить время на болтовню с международными шавками, умеющими лишь путаться у него под ногами. А международная наша политика отныне проста, как сибирский валенок, и ясна, как июньское небо: США и К° хотят нас уничтожить, а мы им этого сделать не дадим...

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.