maanantai 1. elokuuta 2016

Grimmelshausen ja nykypäiväSimplicius Simplicissimus nykymaailmassa

Se, joka haluaa tutustua 30-vuosien sodan maailmaan, kannattaa lukea Grimmelshausenin romaani Seikkailukas Simplicissimus, joka löytyy myös suomeksi ja olisi monessa kirjastossamme, ellei ole sieltä jostakin syystä hävitetty.
Romaanin päähenkilö käyttäytyy tai ainakin yrittää käyttäytyä järkevän loogisesti maailmassa, joka on mielipuolinen. Tuloksena on hullunkurista luettavaa, jonka parissa viihtyy. Aikanaan tilanne Simplicissimuksella ja hänen kaltaisillaan oli paljon ikävämpi.
Itsestäänselvyyksien toistelu on sangen tylsää puuhaa, mutta totean nyt vielä kuitenkin sen perusasian, ettei käytännön politiikka enempää ennen kuin jälkeen Westfalenin rauhan ole ollut mitään juridiikkaa tai matematiikkaa eikä siitä ole myöskään sellaista tulemassa.
Teoreettinen ajattelu sodassa ja politiikassa kykenee tuottamaan ennen muuta latteuksia, jotka voivat saada arvoa vain sikäli, kuin niitä soveltavalla on silmää todellisuuden monimuotoisuudelle, joka ei koskaan mahdu mihinkään kaavioihin.
Paasikivi oli mieltynyt Bismarckin käsitteeseen das politische Augenmass, silmämitta tai -tuntuma, eli kyky arvioida asioita ja niiden suhteellista merkitystä ilman formaalisia välineitä. Sellaisista tai ainakin niiden merkityksen yliarvioinnista saattoi tosipaikan tullen olla vain haittaa.
Bismarck, joka oli reaalipolitiikan mestari, ei uskonut siihen, että samat asiat pätisivät aina ja kaikkialla samassa määrin. Hänen tunnettu lauseensa ”Jumala suojelee lapsia, humalaisia ja Pohjois-Amerikan Yhdysvaltoja” kuvaa juuri tätä seikkaa. Amerikkalaisella nousevalla suurvallalla oli tilaa touhuta mielensä mukaisesti, vaikkapa tavalla, joka olisi syössyt eurooppalaisen maan turmioon.
Nykyisessä maailmassa ei myöskään USA enää ole turvassa ylimielisen politiikan seurauksilta, puhumatta siitä, että muu maailma, myös aivan viattomat sivulliset saattavat joutua siitä suurestikin kärsimään. Tämän asian opetteleminen on siellä vielä kesken, mutta ennemmin tai myöhemmin tosiasiat on pakko tunnustaa. On luultavaa, että tämä aika on hyvin lähellä.
On sinänsä ymmärrettävää, että meillä ja muuallakin yhä on Pax Americanan kritiikittömiä ihailijoita, jotka arvelevat, että elämme nyt uutta, yksinapaisen maailmanpolitiikan aikaa, jossa valtiotaidon korvaa kuuliaisuus Washingtonille ja jossa laki on aina kaikille sama. Ainoa, mitä vaaditaan, on totella kiltisti.
Tämä perusasenne tekee erityisesti Suomessa hullunkurisen vaikutuksen sivuuttaessaan maamme kansallisen selviytymisstrategian vuosisataiset periaatteet olankohautuksella, tuhlaamatta asiaan alkeellisimpiakaan argumentteja. Suoraan sanoen, näyttää aivan siltä, kuin tynnyrissä kasvanut Simplicissimus olisi yhtäkkiä heitetty todellisuuteen, jota hän ei ymmärrä lainkaan.
Tällaisen uuden perusasenteen näyttävät hankkineen aivan erityisesti ne nuoremman polven edustajat, jotka ovat opiskelleet ulkomailla ja joille viime sotiemmekaan historian kansalliset perusteet eivät näytä lainkaan avautuvan. Päinvastoin, Suomen erityissotaa ja muuta erityisyyttä pilkataan ja pidetään mahdottomana aivan tuon ajan vihollispropagandan tyyliin. Tästä jopa ylpeillään.
Tämä on lähinnä säälittävää, mutta myös kovin valitettavaa, sillä sitä on syytä pitää yhtenä kulttuurin rappion ilmentymänä. Kuten muuan pikkukuningas Rooman valtakunnan laajenemisen aikana testamenttasi valtakuntansa Roomalle, niin näyttävät monet uuden aikakauden poliittiset lahjattomuudet haluavan tehdä meidän maallemme.
Tunnetun totuuden mukaan Juppiter lyö sokeudella ne, jotka hän haluaa tuhota. Se, joka naiivisti uskoo siihen, että politiikassa on koittanut uusi rationaalisuuden aika, katsokoon vielä kerran, mitä Lähi-Idässä tapahtuu. Se, joka luulee Yhdysvaltain uhraavan etunsa kansainvälisen oikeuden periaatteille, katsokoon vielä kerran sen politiikkaa vaikkapa Saudi-Arabian suhteen.
Mutta itsestäänselvyyksien toistelu todella on tylsää puuhaa. Sitäkin ikävämpää on, ettei niitä välitetä ottaa tosissaan. Olohuoneessamme todella on virtahepo, jonka huomaamista koetetaan välttää. Asian johdosta ei kannata onnitella itseään, sillä tuo otus saattaa ruveta piehtaroimaan.15 kommenttia:

 1. Mielipidekysymys sitten on, onko se virtahepo olohuoneessa EU vai USA vai molemmat.
  Viratahepo 1944-1991 oli Neuvostoliitto. Samaan tapaan kuin silloin asian esiin ottamista välteltiin ja mitä sokeammaksi itsensä oli tehnyt sitä isänmaanystävämpi oli, on nykyisestäkin isänmaan purkamisesta ja poisluovutuksesta tehty jotakin perverssiä isänmaallisuutta.


  jk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomettuminen oli kekkosen idea, ja sen kritisoijat kritisoivat kekkosta.

   Esittäessään neuvostovenäjän sydänystävää Suomi länsimaalaistui kaikessa paitsi kauppasuhteissaa, sillä laiskat patruunat ei vaivautuneet etsimään kaupankäyntiä muista ilmansuunnista kuin Idästä.

   Pax Americana? Tietenkin USA on maailmanpoliisi. Muuten meidänkin elämämme olisi kaoottista ja paljon köyhempää, kun yksinvaltiaat toinen toisensa jälkeen yrittäisivät tehdä "paremman maailman".

   Terveisin,

   Nikke

   Poista
  2. Suomen ulkomaankaupasta 85 % oli muuta kuin neuvostolauppaa ja noin 80 % länsimaiden kanssa. Laiskuudesta em tiedä, mutta sen takia ei kukaan idänkauppaa käynyt. Kannattavaahan se oli

   Poista
 2. Meillä on iso joukko virtahepoja, monista eri poliittisista taustoista. Sen sijaan rehellinen ja tosiasioihin perustuva maailmankatsomuksen rakentaminen on aivan liian monen mielestä epämuodikasta.

  VastaaPoista
 3. ”ei käytännön politiikka enempää ennen kuin jälkeen Westfalenin rauhan ole ollut mitään juridiikkaa tai matematiikkaa eikä siitä ole myöskään sellaista tulemassa”

  Jos USA tunnustaa Krimin kuuluvan Venäjälle, niin samalla USA tunnustaa automaattisesti, että Alaska kuuluu Moskovalle. Ja suomalaiset joutuvat vastaavassa tapuksessa tunnustamaan, että Suomi ei koskaan kuulunutkaan suomalaisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytännön politiikassa USA:n pitäisi tunnustaa Krimin kuuluvan Venäjälle. Käytännön politiikassa Alaska kuuluu ilman muuta USA:lle. Ja Suomi on itsenäinen.

   USA on niin monta kertaa rikkonut lakia, niin kuin moni muukin, että kannattaisi tunnustaa tosiasiat, kun niille ei kuitenkaan mitä voi. Ja kuka kärsisi siitä, että Krim kuuluu Venäjälle? Eivät ainakaan Krimin asukkaat, ja asianhan pitäisi koskea heitä, mutta siitä on tehty propagandakysymys. Ei sen vuoksi ainakaan kolmatta maailmansotaa pidä aloittaa, vaikka joku etsii siihen tekosyytä.

   Laki on silti tarpeellinen.

   Poista
 4. "Jos USA tunnustaa Krimin kuuluvan Venäjälle, niin samalla USA tunnustaa automaattisesti, että Alaska kuuluu Moskovalle. Ja suomalaiset joutuvat vastaavassa tapuksessa tunnustamaan, että Suomi ei koskaan kuulunutkaan suomalaisille."

  Tuossa on vain se ero, että Krimillä asujaimisto on venäläisiä jotka eivät pistäneet pahakseen vaikka paikka liitettiinkin Venäjään. Päinvastoin.

  Suomalaisia saadaan vielä aika kauan pehmittää siihen ajatukseen, että olemmekin venäläisiä ja haluamme takaisin Äiti-Venäjän huomaan. Alaskalaisista en tiedä, mutta epäilen vähän sitäkin.

  VastaaPoista
 5. Maailmankatsomuksen rakentaminen ei ole ihan yksinkertaista. Media kertoo yhtä, ja omat havainnot ovat toista. Esimerkiksi kansanedustaja sanoo, että Putin on pahempi kuin Hitler ja Stalin. Sitten sitä rupeaa miettimään, että missä keskitys- ja työleirit, kaasu-uunit, öilliset vangitsemiset ja lavastetut oikeudenkäynnit, miljoonat uhrit. Edes symbolitasolla vastaavaa ei löydy. Media ei nähtävästi tarvitse faktaa, vaan mielipiteitä. Kyllä siinä ristiriitaa tulee, kun huomaa, että tuttavat toistavat apinan lailla median kertomuksia ja itse huomaa, että on trolli, kun uskaltaa epäillä.

  Missä vika? Koulussa vähennetään historian opetusta, eivätkä koululaiset enää opi historian faktoja. Toimittajien tiedot ovat pinnallisia, eivätkä he ole kiinnostuneita muusta kuin läntisestä (arvo)maailmasta. Opiskellaan eurooppalaisessa tai amerikkalaisessa yliopistossa, mutta ei hankita Aasian ja Afrikan tuntemusta, korkeintaan kirjaviisautta, mutta ei kokemusta. Muun maailman tuntijoita ei ole, niinpä huhut ja ennakkoluulot vallitsevat. Tieto käsittää myös kritiikin, Amerikkaakin koskevan. Mennään sieltä, missä rima on alin. Media ei kilpaile laadulla, vaan (rahan) määrällä, eikä siihen niin ollen voi luottaa. Ei yleisö osaa vaatiakaan, kun sille tarjotaan roskaa.

  Pitäisin virtahepoa tietämättömyyden ja älyllisen laiskuuden tuloksena. Siihen syyllisiä on kaikissa kansankerroksissa, jopa kaikkein ylimmissä. Vaikka on opiskeltu Harvardissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "älyllisen laiskuuden tuloksena. Siihen syyllisiä on kaikissa kansankerroksissa, jopa kaikkein ylimmissä. Vaikka on opiskeltu Harvardissa!"

   Tämän väitteen takaa pilkistää paha mieli siitä, että enää ei käydä ryyppäämässä vodkaa Moskovan puoluekoulussa.

   Poista
 6. "Maailmankatsomuksen rakentaminen ei ole ihan yksinkertaista. Media kertoo yhtä, ja omat havainnot ovat toista. Esimerkiksi kansanedustaja sanoo, että Putin on pahempi kuin Hitler ja Stalin. Sitten sitä rupeaa miettimään, että missä keskitys- ja työleirit, kaasu-uunit, öilliset vangitsemiset ja lavastetut oikeudenkäynnit, miljoonat uhrit. Edes symbolitasolla vastaavaa ei löydy. Media ei nähtävästi tarvitse faktaa, vaan mielipiteitä. Kyllä siinä ristiriitaa tulee, kun huomaa, että tuttavat toistavat apinan lailla median kertomuksia ja itse huomaa, että on trolli, kun uskaltaa epäillä.

  Missä vika? Koulussa vähennetään historian opetusta, eivätkä koululaiset enää opi historian faktoja. Toimittajien tiedot ovat pinnallisia, eivätkä he ole kiinnostuneita muusta kuin läntisestä (arvo)maailmasta. Opiskellaan eurooppalaisessa tai amerikkalaisessa yliopistossa, mutta ei hankita Aasian ja Afrikan tuntemusta, korkeintaan kirjaviisautta, mutta ei kokemusta. Muun maailman tuntijoita ei ole, niinpä huhut ja ennakkoluulot vallitsevat. Tieto käsittää myös kritiikin, Amerikkaakin koskevan. Mennään sieltä, missä rima on alin. Media ei kilpaile laadulla, vaan (rahan) määrällä, eikä siihen niin ollen voi luottaa. Ei yleisö osaa vaatiakaan, kun sille tarjotaan roskaa. "


  Mitä järkeä oli kopoida tuo yllä olevan anonyymin kommentti tähän?
  SE että jokainen sana osui maaliin ja tarkasti! Lukekaa uudelleen. Asia on täsmälleen noin.

  Nykyisen mediamme paisuttelu itäasioissa ja vähättely lännen/EU:n asioissa on niin noloa faktoista välinpitämättömyyttä tai silkkaa tietämättömyyttä, ettei enää jaksa edes nauraa.
  Yliopistotasolta tullaan ulos tuntematta esim. historian alkeellisimpia aakkosia. Joitain nimiä saattaa olla päässä mutta asioiden kokojen suhteellisuus on kadoksissa. Vertaa siinä sitten nykyisiä ilmiöitä "historiaan."

  jk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "silkkaa tietämättömyyttä, ettei enää jaksa edes nauraa."

   Koihta ollkaan sitten pisteessä ettei paskakaan enää jaksa edes haista.

   Poista
 7. Kirves
  Parempi tossun alla, kuin taivasalla,on monen yhteisymmärryksessä rouvansa kanssa elävän miehen synopsis eli syngrapha ja skenaario eli scaena.
  Ei myöntyväisyys Kekkosen keksintö ollut, vaikka hän sitä Neuvostoliiton ja ehkä Sylvinkin suuntaan hartaasti harjoitti. Ei kuitenkaan kaikessa. '
  Agathon Meurman 1800-luvulla oli tunnettu myöntyväisyyshenkilö,eikä hänkään, eivätkä edes kuuluisat jo muinaiset roomalaiset olleet tämän toimintatavan ensimmäisiä soveltajia.
  Kaupankäynnistä ja tinkaamisesta (kuuluu kaupankäyntiin) lienee ollut kysymys.
  Matemaattisena lähestymistapana kyse on optimoinnista tai lineaarisesta optimoinnista. Kuitenkaan matematiikankaan menetelmillä kaikkea ei voi saada. The winner takes it all, a loser has to fall, ei koskaan toimi täysin, vaikka voittaja historian kirjoittaakin ( ennen kuin toisin todistetaan tai väännetään).
  Kuka kirjoittaa historian, jos itse aiheuttaa oman häviönsä.
  Itsetuhoa on kaikkialla, ei vain itsemurhaterroristeilla.
  Autolyysi on tunnettu biologinen ilmiö. Untergangia (der Abendlandes) on mahdoton välttää, jos se Beklometh todellakin on jo olohuoneessamme, ja me päivystämme keittiön ikkunasta milloin se rotta, ryssä tai romaani (ei muuten tarkoita ryhmää,mikä tuli mieleesi, ettei tule ongelmia. sic.)iskee.
  Muutoin olen sitä mieltä,että erityssota se oli. Isänikin 5,5 vuoden kokemuksella joskus näin tuumaili.
  Summa summarum, paha on olla paimenessa,kun sentään eletään hyviä aikoja ja omat koirat alkavat purra. Voihan Räikkö Räähkä.

  VastaaPoista
 8. Jännästi Venäjä on paha, kun se miehittää Krimiä. EU julisti pakotteita Venäjälle. Turkki miehittää EU:n jäsenmaata, Kyproksen pohjoisosaa. Eipä tunnu EU:ta haittaavan. Päin vastoin, EU lahjoittaa Turkille miljardeja, jotta Turkki pitäisi rajansa kiinni. On se jännää tämä maailmanpolitiikka!

  VastaaPoista
 9. "ei käytännön politiikka enempää ennen kuin jälkeen Westfalenin rauhan ole ollut mitään juridiikkaa tai matematiikkaa eikä siitä ole myöskään sellaista tulemassa."

  On kuitenkin poikkeuksia, mm. marxismi-leninismi, joka sääti historiallis-juridiseksi laiksi, että ihmiskunnan historia etenee feodalismista kapitalismiin, josta sitten sosialismiin proletaarisen vallankumouksen ja proletariaatin diktatuurin kautta sekä myöskin maailmanvallankumouksen kautta.

  Kehityksen/edistyksen/progressin pääteasema oli tietenkin kommunismi kaikkine valtavine hyvineen. Mutta ennen kuin päästäisiin sinne oli matemaattisen tarkasti säädetty yksityisomistuksen lopettaminen maksimaalisesti, uskonnon ja luokkien hävittäminen, kansanvihollisten ja vastavallankumouksellisten kansojen tuhoaminen jne.

  "Olohuoneessamme todella on virtahepo, jonka huomaamista koetetaan välttää."

  Ei ole mikään ihme, jos tämä virtahepo osoittautui/osoittautuu/osoittautunee kommunismin/Neuvostoliiton/sosialistisen maailmanjärjestelmän luhistumiseksi eli ihmiskunnan ehkä suurimmaksi katastrofiksi. Mitä on tehtävä? Kuka on syyllinen?

  VastaaPoista
 10. "Olohuoneessamme todella on virtahepo"

  Jos ymmärsin oikein niin virtahevon nimi on nine/eleven. Siitä asti se onkin jo piehtaroinut. Nine/eleven ei voinut onnistua ilman hyvin järjestettyä hyberhyökkäystä/hybertiedustelua.

  Ei ole mikään ihme, että maailmanvallankumouksia järjestäneen Leninin/Stalinin Moskovan jälkeläinen Putin yrittää nyt hiki hatussa jäjestää yhteisrintamn terrorismia ja hyberhyökkäyksiä vastaan, ja tietysti Kremlin kolhoosin johdolla.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.