lauantai 13. heinäkuuta 2019

Papit ja pelletPapit ja pellet

Der Spiegel-lehden kolumnisti kirjoittaa siitä omituisesta ilmiöstä, että koomikot ovat nyt päässeet politiikassa pinnalle joka puolella.
Siihen joukkoon kirjoittaja laskee tietenkin Italian Beppe Grillon ja Ukrainan Volodymyr Zelenskyn, mutta lisäksi myös Donald Trumpin, Boris Johnsonin, Silvio Berlusconin ja myös sellaisia kotimaisia suuruuksia kuin Jan Bömermann ja Peer Steinbrück. Tämän lisäksi esille tulevat myös Andrea Nahlesin ja Annegret Karrenbauerin nimet.
Kaksi viimeksi mainittua tuskin kuitenkaan ovat varsinaisia koomikkoja, mutta molemmat tulivat karnevaalien aikana lausuneeksi poliittisesti epäkorrektin vitsin.
Tuo täysin huumorille vieras poliittinen korrektius onkin kirjoittajan mielestä nähtävä koko pelleilyn menestyksen taustana.
Kyseessä näyttäisi hänen mielestään olevan jonkinlainen paralleeli vanhalle hovinarri-instituutiolle. Kun aikanaan kaikenlainen kritiikki oli normaali-ihmisiltä kielletty, muodostivat hovinarrit henkireiän. Heille sallittiin sellaista, jota muille ei sallittu.
Hovinarrit eivät kuitenkaan koskaan nousseet valtaan, kuin ehkä vitsin vuoksi ns. väärän kuninkaan päivänä. Nyt on toisin.
Klovneja äänestävä esittää samalla mahdollisimman suuren protestin, arvelee kirjoittaja. Hänhän tavallaan sanoo, että pellekin tekee parempaa politiikkaa kuin nuo päättäjät nykyään.
Toisaalta kyse voi olla alistumisesta. Vitsi on kirjoittajan mukaan pelkkää kritiikkiä eikä sisällä mitään konstruktiivista.
Joka tapauksessa politiikasta ollaan nyt vieraantuneita. Sen piirissä puhutaan tavalla, joka näyttää todellisuudesta irrotetulta. Miksi ei sanota totuutta, vaan pysytään ontoissa rituaaleissa?
Tätäpä kannattaakin kysyä. Avain koko asiaan näyttää olevan juuri se ns. tiedostavan yhteiskunnan osan kärkkäys pakottaa jokaista ihmistä haluamaansa kaavaan, jossa todellisuus on väännetty sellaiseksi kuin sen tuon ryhmän mielestä pitäisi olla.
Itse asiassa, uskallan sanoa, kyseessä on uudenlainen totalitarismi, jossa paskamyrskyjen uhka ylläpitää itsesensuuria. Kekkosen aikana Suomessa oli ilmapiiri nykyiseen verrattuna aivan toisenlainen. Se oli itse asiassa aivan vapaa ja vain jonninjoutavat mielistelijät muuttivat käyttäytymistään ns. yleisten syiden takia, vaikka toimittajat silloinkin vahtivat poliitikkojen linjauksia ja hyökkäsivät heti, kun tilaisuus tuli.
Nyt ostrakismos on luonteeltaan paljon totaalisempi. Väärinpuhujat ilmiannetaan heti ja karkotetaan erinäisistä yhteisöistä, ns. paskamyrsky-ilmiö on yhtä sokea ja häikäilemätön kuin vastuuton eivätkä sen herättäjät koskaan joudu tilille tekosistaan. Vai onko joku jo unohtanut hihamerkkijutun ja ns. laatumedian roolin siinä. Tai muutamien poliitikkojen demonisoinnin jopa väärän sanan takia.
Mutta ilmiö on tosiaankin kansainvälinen, etten sanoisi yleismaailmallinen. Annegrete Kremp-Karrenbauer oli kuitenkin erehtynyt karnevaaleilla laskemaan leikkiä transgender-vessoista.
Hän sai pian tuta puuttuneensa pyhään asiaan. Tätä on nyt pidetty todisteena siitä, että hän aikoo hylätä Merkelin liberaalin linjan.
No, tässä kai lienee sanottava, ettei vitsailu nyt ollutkaan tie menestykseen. Kremp-Karrenbauer on aika kaukana kärjestä, kun poliitikkojen suosiota mitataan ja saa yhä vain kärkkyä liittokanslerin paikkaa, syystä tai toisesta.
Poliittisen korrektiuden totinen papisto haluaa ajaa asiansa yhä suurempaan täydellisyyteen ja panna puhumisen ja saman tein ajattelunkin niin ahtaalle kuin mahdollista. Mutta raja se vielä löytyy tälläkin alueella. Klovnien menestyshän se siitä kertoo.
Amerikkalainen kirjailijatar Sarah Pines kuuluu sanoneen, että radikaali poliittinen korrektius vaatii arvovapaita sanoja ja kuvia, jotka jättävät pois sellaiset kategoriat kuin rotu, seksuaalisuus ja uskonto. Se ei suvaitse mitään kaksimielisyyttä, ambivalenssia eikä huumoria tai ironisia kärjistyksiä.
Itse kyllä väittäisin, ettei tuo sielunsairaus ole suinkaan pysähtynyt arvovapaan kielen vaatimukseen. Kyllä kyseessä on aivan uuden arvojärjestyksen ajaminen ja siinä rotu, seksuaalisuus ja uskonto saavat aivan uuden latauksen. Vanhaa valtavirtaa ja normaaliutta pyritään järjestelmällisesti tekemään halveksittavaksi ja jopa demonisoimaan samalla, kun uutta, bisarria utopiaa nostetaan normiksi.
Tämän havaitseminen ei vaadi erityisiä taitoja eikä sen olettamiseen tarvita mitään salaliittoteoriaa. Mikäli jaksaa hieman lukea ns. laatumediaamme, käy asia piankin selväksi.
Kirjoittajan, Dirk Kurbjuweitin mielestä politiikka nykyään muodostuu vastinparista, jossa toisaalla on aikamme papisto ja toisella pellet. Perinteiset poliitikot sijaitsevat siinä välissä.
Se, joka ei usko äärimmäisyyksiin, kannattaa kirjoittajan mukaan tuota perinteistä keskustaa. Klovneilla voisi olla politiikalle annettavanaan lisää lisää kevytmielisyyttä (Lockerheit) politiikkaan ja ”papistolla” taas lisää herkkyyttä (Sensibilität).
Herkkä kevytmielisyys voisi tehdä terää keskustallekin, hän arvelee.
Ainakin kelpo kolumnisti on onnistunut löytävään tavan olla ärsyttämättä vaarallisia tahoja, mutta onko tuo uusi vihamielisyys huumoria kohtaan todella vain herkkätuntoisuutta, vaiko kenties pahempaa?
Itse näen siinä pettämättömän merkin totalitaarisesta ajattelusta. Jo ukko Freud ymmärsi, että vitsi on alitajunnan vapaapäivä. Kun se halutaan kieltää, kohdistuu hyökkäys jo ihmisen sisimpään asti.
Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopassa taistelu vitsejä vastaan ei koskaan onnistunut. Ei se onnistu täällä lännessäkään. (ks. tästä https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=vitsi ).

17 kommenttia:

 1. Tässä on oikeastaan ehkä parempi linkki: https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=t%C5%A1apai

  VastaaPoista
 2. "Avain koko asiaan näyttää olevan juuri se ns. tiedostavan yhteiskunnan osan kärkkäys pakottaa jokaista ihmistä haluamaansa kaavaan, jossa todellisuus on väännetty sellaiseksi kuin sen tuon ryhmän mielestä pitäisi olla."

  -Jos aina vain keskitytään siihen, miten asioiden tulisi olla, sen sijaan että puhuttaisiin siitä miten ne ovat, ollaan itseaiheutetun tuhon tiellä, sanoi jo Machiavelli aikanaan.

  "Kekkosen aikana Suomessa oli ilmapiiri nykyiseen verrattuna aivan toisenlainen. Se oli itse asiassa aivan vapaa ja vain jonninjoutavat mielistelijät muuttivat käyttäytymistään ns. yleisten syiden takia, vaikka toimittajat silloinkin vahtivat poliitikkojen linjauksia ja hyökkäsivät heti, kun tilaisuus tuli."

  Tuo Kekkosen Suomi muuten taisi olla peräti ensimmäinen maa maailmassa, jossa istuva valtionpäämies esiintyi säännöllisesti suurimman päivälehden pilapiirroksissa, ja sai lopulta, osin hovinarrin ansioistaan, myös taiteilijaprofessorin arvon tuolta samaiselta presidentiltä... Että semmoista se oli se sen ajan ns. mielipidetyrannia. Mitenkään tiettyjä, tuon(kin) ajan sinänsä kiistämättömiä epäkohtia vähättelemättä.

  "Poliittisen korrektiuden totinen papisto haluaa ajaa asiansa yhä suurempaan täydellisyyteen ja panna puhumisen ja saman tein ajattelunkin niin ahtaalle kuin mahdollista. Mutta raja se vielä löytyy tälläkin alueella. Klovnien menestyshän se siitä kertoo."

  -Totalitaarinen totuus kieltää suhteellisuuden, epäilyn ja kyselyn, kuten Milan Kundera on todennut. Mutta onneksi myös pahan vallalle on Herra asettanut määräajan, kuten jo Sanassakin todetaan. Toivottavasti se ei osoittaudu noin inhimillisesti katsottuna toivottoman pitkäksi.

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 3. Hieman täydennystä; siis tietenkin itse piirtäjä sai professorin arvon, ei ko. lehti ;) (Vaikka noin sivumennen sanoen myös tuon aviisin tasokin oli tuolloin nykyiseen verrattuna aivan toista luokkaa, tästä ns. Njet-liitteestä nyt puhumattakaan...)

  https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kari_Suomalainen

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HS on hyvä esimerkki miten keskitason mikaelit terrorisoivat sanomallaan rumien naisten hallitsemasta vähemmistöjen paratiisista. Antti Herlin on ihan pihalla.

   Poista
 4. Olen jo kauan sitten tyydytyksekseni huomannut, että me täällä Voiman pimeällä puolella pystymme aivan hyvin ja hersyvästi nauramaan itsellemme ja teemmekin niin usein ja mielellämme. Itse itsestämme kertomamme vitsit ovat täällä maakuopissa päreitten valossa nauriita jältätessä arvostettua kertomaperinnettä.
  Yksikään vasemmistoliberaali ei pysty sellaiseen. Yrityskin johtaisi lumihiutaleen välittömään sulahtamiseen. Edes laajin yhteiskuntatieteellinen koulutus ei varmastikaan anna työkaluja omalta itseltä suojellun turvallisen tilan luomiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huumorintaju on aina myös suhteellisuudentajua, ja siinä kohtaa me Voiman Pimeän Puolen morlokit kyllä olemme kiistämättä ns. Edistykseläistöä™ ym itsensä tyhmiksi lukeneita Hyviä Ihmisiä roimasti edellä. :)

   -J.Edgar-

   Poista
 5. Sikäli kuin jostain hovinarrien valtaannoususta voidaan puhua, se kai johtuu siitä, että ihmisten on kasvavassa määrin mahdotonta erottaa täysin vakavasti ajettua politiikkaa vitsistä, omasta parodiastaan (nk. poen laki). Juuri tässä kontekstissa vitsailu uhkaa muodostua skandaaliksi, mikä lisää sen vetovoimaa.

  En kuitenkaan usko, hovinarrien valtaannousu olisi todellinen ilmiö. On vain kaksi todellista esimerkkiä, toinen Italiasta, toinen Ukrainasta. Ukraina ei ole osa länsi-Eurooppaa, ja Italia on Italia. Protestiäänien kulta-aika ainakin Suomessa on sitä paitsi ohi. Se oli silloin kun Veltto Virtanen ja sittemmin Halmeen Toni äänestettiin eduskuntaan. Nyt “kansan syvät rivit” ovat itse asiassa enenevissä määrin vakavissaan. Teuvo Hakkarainen ei ole sen enempää hovinarri kuin Anni Sinnemäkikään. Naurettavuus on tässä perspektiivikysymys.

  Trump ja Johnsson eivät myöskään ole mitään hovinarreja, ja pitäessään heitä sellaisena toimittaja osoittaa todistaa kyvyttömyytensä perspektiivivaihdoksiin (ts. todistaa olevansa ideologian vanki). He ovat naurettavia mutta tahattomasti, eivätkä vain osoita häpeää siitä, mistä tulisi osoittaa häpeää.

  Mutta ehkä saksalainen toimittaja vain häkeltyi siitä, että saksalainen poliitikko on kertonut vitsin.

  MT


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahkasika - lehtihän jouduttiin kuulemma lopettamaan, kun todellisuutta ei enää voinut parodioida. Ehkei tilanne tuolloin neljännesvuosisata sitten (että siitäkin on jo niin kauan!) ei vielä ollut aivan tuo, mutta nyt on, monessakin asiassa.

   -J.Edgar-

   Poista
 6. Yhteisövoimaksi ja yhteisöominaisuudeksi kasvava narsismi aiheuttaa nuo osin paradoksaaliset ilmiöt, kuten karnevalisoitumisen, riemunkirjaviin kulttuurivaikutteisiin kuten mustiin kaapuihin rakastumisen, hirvittävät täydellistä nollatoleranssia vaativat itseidentiteettikriisit, uskon siihen että ideologisiin vihkivesiin kastautumalla ihminen syntyy uudestaan, jne.

  Narsismi. Syvä sielunvamma joka viihtyy kun yhteisölliset sidosainekset pirstoutuvat. Siinä ei ole mitään vitsin ominaisuuksia -- vitsi vaatii vakaan taustan jolla irrottelu tapahtuu. Narsismi vaatii totalitaristisen nollatoleranssin koska se ottaa vitsitkin totaalisen tosissaan.

  Se on siis aikamme varsinainen, valtava sateenkaari -- yli koko taivaanrannan kaareutuva kytkentä -- toisessa päässä narsismi, toisessa totalitarismi. Ihmetelkää tätä ilmiötä, häikäistykää yhteiskunnallisen tuhon kaikesta väriloistosta.

  VastaaPoista
 7. Ette kai halveksi sitä faktaa että kansa on jo menettänyt syystä luottamuksen mediaan eli eliitin propagandakoneistoon. Kansa herää mutta keskustelu on kielletty, enemmistöä ei päästetä mediakeskusteluun esille kontrollimediassa.

  Media on eliitin ohjaama eli eliitin terroria, jatkuvaa terroritykitystä valheilla eliitin valheiden toistamiseksi - jotta eliitti ei olisi vastuussa mm kasvavasta lamasta ja sotahulluudesta, sotataloudesta/imperialismista.

  kts kuva

  https://1.bp.blogspot.com/-8V1FNYHTQuc/XSnGSo9lhCI/AAAAAAAASFY/xjnTTApe9M4DsS7RR3XiF11WlucgJ5eEACLcBGAs/s1600/media-luottamus-gallup-suomi-journalismi-.png

  .

  VastaaPoista
 8. Tilasin sen neuvostovitsien kokoelman. 32€ postikuljetuksena Ruslaniasta.

  https://ruslania.com/fi/kirjat/182110-sovetskij-anekdot-ukazatel-sjuzhetov/

  Ensi viikolla pitäisi tulla.

  VastaaPoista
 9. ”koomikot ovat nyt päässeet politiikassa pinnalle joka puolella.”

  On koomikoita ja koomikoita. Jätetään nyt vaille huomiota ne, jotka osaavat naurattaa niin että saavat yleisön mahat hölkkymään naurusta ja kyynelet poskille nautinnosta.

  Koomikot ovat nyt päässeet politiikassa pinnalle joka puolella. Puhukaamme nyt kuitenkin sen eräästä alullepanijasta Vladimir Putinista, joka valtaan päästyään töräytti, että hän rupeaa ”мочить в сортире”. Venäjän harvalukuinen todellinen sivistyneistö ymmärsi ja säikähti, mutta oli voimaton ja hampaaton.

  Käsite ”мочить в сортире” (tappaa/surmata/murhata/valuttaa verta yleisessä käymälässä) on peräisin Stalinin pakkotyöläisten GULAG-järjestelmästä. Parin-kolmen tuhannen pakkotyöläisen poselkassa (esim. metsätöissä) oli vain yksi erittäin suuri yleinen käymälä, joka tyhjennettiin vain kerran vuodessa, keväällä.

  Näiden Gulag-leireissä oli sekaisin sekä poliittisia vankeja että rikollisia. Reviiri-, ego-, ym. erimielisyydet selvitettiin useimmiten järjestämällä jonkun verenvuodatus, jne. ja heittämällä ruumis ulostamisaukosta alas.

  Erimielisyydet suuremmuudesta on vain eräs asia konfliktia varten. Tärkeimpänä on kyllä NKVD/KGB:n politiikka vankiloissa. Esimerkiksi jokin poliittinen vanki sai vihjauksen virkailijalta siitä, että hän pääsee vapaaksi heti kun suostuu toimimaan ”vapaudessa” NKVD/KGB:n varauksettoman uskollisena agenttina/vasikkana/ jne./vaikka mitä.

  Kielteisen vastauksen sattuessa rikollisten murhaspesialistit olivat laitettu hoitamaan loput suoraan yleisen käymälän ulostusaukkoon.

  Se että Putin valtaan päästyään töräytti, että hän rupeaa ”мочить в сортире” on tietysti vittumaista koomisuutta. Ikävä kyllä se/vitsi muuttui heti Venäjän politiikan vittumaisuudeksi. Ja se jatkuu jo vuosikymmeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Vladimir Putinista, joka valtaan päästyään töräytti, että hän rupeaa ”мочить в сортире”."

   Ei ole mikään ihme, että heti tämän jälkeen koko maailmassa ruvettiin kyselemään: "Who is mister Putin?"

   Poista
  2. Olikohan se nyt ihan noinkaan? Tällainen selitys löytyi Putinin sanomaksi:
   Фраза приобрела широкое хождение как цитата из речи премьер-министра России В.В. Путина о событиях 23 сентября 1999 года, произнесённой на следующий день:

   « Российские самолёты наносят и будут наносить удары в Чечне исключительно по базам террористов, и это будет продолжаться, где бы террористы ни находились. …Мы будем преследовать террористов везде. В аэропорту — в аэропорту. Значит, Вы уж меня извините, в туалете поймаем, мы и в сортире их замочим, в конце концов. Всё, вопрос закрыт окончательно.

   Kai Putin termin jo työnsä puolesta tunsi.

   Poista
  3. "Who is mister Putin?" Mitä itse venäläiset ajattelevat Venäjän nykymenosta? IZBORSKIN KLUBIN MUKAAN.


   (Kreml on jo aikoja sitten irronnut maan pinnasta ja joutunut näin loppusuoralle. Siellä ei ymmärretä miten tavalliset ihmiset elävät, ei edes suurkaupunkien lähialueilla.) Кремль давно оторвался от земли и тем самым вышел на финишную прямую. Там совсем не понимают, чем живут обычные люди в России, даже в ближней в глубинке
   (https://echo.msk.ru/blog/amountain/2368665-echo/)


   Александр Проханов: (Aleksandr Prohanov)
   Президент Путин и хирург Пирогов (Presidentti Putin ja kirurgi Pirogov)

   https://izborsk-club.ru/14647

   (Venäläinen tiettömyys, kuolleisuus, rajaton juopottelu, lohduttomuus – kaikki tämä on sen pahan paiseen syytä, joka tuhoaa Venäjän elävää kudosta ja erittää siihen kuoleman myrkkyjä.) Русское бездорожье, смертность, безбрежное пьянство, отчаяние — всё — порождение этой страшной опухоли, которая съедает живую ткань России, впрыскивая в неё смертельные яды.


   Игорь Шамин (Igor Shamin)
   https://izborsk-club.ru/16773

   12 апреля 2019, 20:10

   «Кто виноват»? (Kuka on syyllinen?)

   (tarvitaan Venäjän kaikkien tieteellisten ja sivistyksellisten resurssien käyttöä. Muussa tapauksessa Venäjän geopoliittinen ja geotaloudellinen nujerrus on väistämätön.) требуется … использование всего имеющегося в РФ такого рода научного и образовательного потенциала. В противном случае геополитический и геоэкономический разгром России будет неизбежным.


   Валерий Коровин: Главное слово 2017 года для России — «кризис» (Valeri Korovin)
   https://izborsk-club.ru/14646

   (Kriisi on valloittanut ei ainoastaan talouden vaan myös ajattelun, koulutuksen, tieteen alueet ja johtanut yhteiskunnan mentaaliseen lamaan.) Кризис поразил не только экономику, но и сферу мысли, образования, науки, приводя общество к снижению ментального уровня.


   Наталья Гулевская (Natalia Gulevskaja
   Российский политик (Venäläinen poliitikko)

   Вставшая с колен Россия построила непригодную к жизни инфраструктуру (Polviltaan noussut Venäjä rakensi elämälle tarpeettoman infrastruktuurin)

   https://www.obozrevatel.com/abroad/vstavshaya-s-kolen-rossiya-postroila-neprigodnuyu-k-zhizni-infrastrukturu.htm

   (Valtiovalta valitsi imperiumin, militarismin ja geopoliittiset intressit…, onnistuimme rakentamaan maailmaa pelottavan sotilaallisen armadan, onnistuimme myös jättämään kaupungit, asutuskeskukset, maaseudun ilman kelvollista infrastruktuuria.) Власть выбрала империю, милитаризм и геополитические интересы… нам удалось построить угрожающую миру военную армаду и полностью непригодную к современной жизни инфраструктуру городов, поселков и сел.   Poista
 10. Huumorista ei kannata ryhtyä teoretisoimaan. Hyvä vitsi naurattaa minua aina. Stand up -koomikot yltävät siihen hyvin harvoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stand up on amerikkalainen huumorin korvike tai vastike. Sen tarkoituksena on oikeissa kohdin saada aikaan yhteisnauru, kuten TV-sarjoissa. Se antaa tunteen siitä, että ollaan ihanassa ryhmässä.

   Poista

Kirjoita nimellä.