torstai 6. heinäkuuta 2023

Mitä me teemme noilla lehdillä?

 

Journalismin kriisi ja sen oireet

 

Sanomalehdet ovat häviämässä, koska ne käyvät tarpeettomiksi. Internetin kautta yleisö saa tietoa, uutisia ja kommentteja nopeammin ja monipuolisemmin kuin lehdistä, joiden tuotantoketjut ovat mielettömästi rasittaneet ympäristöä. Puusta saa paljon arvokkaampiakin tuotteita kuin lehdet. Itse asiassa polttopuutakin voi nykyään jo pitää sellaisena.

Eivät asiat aina ole näin olleet. Joskus muutama vuosikymmen sitten kehtasi kuka tahansa sanoa olevansa toimittaja. Ammattiin liittyi tiettyä hohtoa: oltiin välittämässä lukijoille aivan uusia asioita, toimittiin linkkinä suureen maailmaan, työskenneltiin kuumeisesti, jotta pysyttäisiin aikatauluissa.

Klassisia kuvauksia toimittajista on leegio. 1800-luvulla kuva oli yleensä aika surkea ja kyseessä olivat enimmäkseen alkoholisoituneet miehet, jotka olivat suistuneet akateemiselta uraltaan. Vielä Paasikivi ärähteli, että se kyllä hyvin tiedetään, mitä väkeä ne toimittajat ovat ja viittasi nimenomaan tuohon rappiokaartiin.

Mika Waltarin kuvauksessa toimittaja on suurella kiireellä monia asioita samaan aikaan ahertava ja jokseenkin tohelolta vaikuttava nuori mies, joka tupakoi hermostuneesti ja päästää välillä kirouksenkin. Hänen morsiamensa, joka pääsee työtä seuraamaan, on näkemästään kauhistunut.

Ja kaikkihan me muistamme seikkailevan sankaritoimittajan, jonka arkkityyppinen hahmo inkarnoituu Tintissä, jolle seikkailu onkin itse asiassa työn pääasia. Toimituksessa Tinttiä ei liene kukaan edes nähnyt.

Toimittajia on tietenkin aina ollut monta sorttia. Lehtiä luettiin aikoinaan hyvin tarkasti ja väärät ja valheelliset kuvaukset ja jopa epäkorrektit ilmaukset saattoivat johtaa väkivaltaan. Venäjällä oli 1900-luvun alussa joku tapaus, jossa rykmentti valtuutti yhden upseerinsa ampumaan siitä häpäisevinä pidettyjä juttuja kirjoittaneen toimittajan.

Myös kaksintaisteluita tapahtui, vaikka toimittajaa ei yleensä kelpuutettukaan jalosukuisten kunnian miesten seuraan, joiden keskuudessa kaksintaistelu oli normaalina pidetty tapa ratkaista kunnianloukkauskysymyksiä.

Lehdet olivat vielä taannoin myös suuri bisnes ja Suomi oli hyvä esimerkki siitä, että pienessäkin maassa saatettiin luoda lehti-imperiumi, jonka lippulaivana oli puolen miljoonan painoksena ilmestyvä paksu sanomalehti. Siinä oli jo valtaakin mukana.

Silloin tuollaisilla lehdillä oli suuri roolinsa. Ne käyttivät kirjoittajinaan parhaita asiantuntijoita ja jopa teettivät merkittäviä tutkimuksia. Itse asiassa sellaisia lehtiä on edelleenkin, erityisesti aikakauslehdistön piirissä.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Lehtien levikki kasvaa alaspäin kuin lehmän häntä ja mainostulot häviävät sitä mukaa. Tässä tilanteessa lehdet ovat alkaneet epätoivoisesti etsiä taas uudelleen paikkaansa yhteiskunnassa.

Vanha journalismi, jossa kartettiin uutisen ja kommentin sekoittamista on nyt poissa ja sen tilalle on tullut entistä neuvostolehdistöä muistuttava kirjoittelu, jossa oikeinajattelu ja toisinajattelevien ahdistelu on keskeistä sisältöä. Moraalinen kauhistelu ja syyttely kuuluvat normaaliin tyyliin, vihjailu ja viholliskuvien rakentelu tyhjän päälle ovat hyväksytty metodi ja henkilöön käyvät hyökkäykset muistuttavat häikäilemättömyydessään totaalisen sodan menetelmiä.

Argumentoinnin sijasta politiikkaa tekevien journalistien pääharrastus näyttää olevan kohteiksi otettujen henkilöinen mustaaminen.  Argumentum ad hominem on asia, jota on perinteisesti aina pidetty arvottomana ja halveksittavana. Ajat ovat nyt muuttuneet.

Toimittajien sivistystaso näyttää jälleen romahtaneen ja syyksi siihen rohkenen epäillä muun muassa journalistikoulutusta, jossa pääasia näyttää olevan kirjoitusten vaikuttavuus. Ainakaan kunnollista yleissivistystä ei tuossa koulutuksessa enää saa, päätellen jo runsaista kielivirheistä ja tarpeettomista lainasanoista, joita ei kyetä korvaamaan suomalaisilla -ehkäpä ei halutakaan.

Jostakin syystä toimittajilla näyttää olevan aivan tavattoman herkkä hipiä, kun heidän omaa työtään arvostellaan. Tästä eronomaisena esimerkkinä on hesarin feature-toimituksen (sic!) päällikön purkaus lehden tämänpäiväisessä numerossa.

Lehtihän on viime päivinä osallistunut raivokkaasti uutta hallitusta vastaan järjestettyyn ajojahtiin ja nimenomaan vihjailujen (fasismin kanssa flirttailu???), juorujen julkistamisen ja täysin hatusta vedettyjen äärioikeistosyytösten voimalla.

On saatu aikaan jopa kansainvälinen sensaatio täysin tyhjästä ja kotimaisin voimin. Asiaa voi verrata takavuosien kuuluisaan hihamerkkijuttuun, jossa koko maamme joutui aivan absurdiin valoon.

Nyt on sitten taas kaivettu esille tyttöjen kesken kuullut juorupuheet ja julkistettu ne näyttävästi uuden ministerin mustaamiseksi. Tämä siitä huolimatta, että kyseinen asia on jo ratkaistu oikeudessa ja ministeri todettu syyttömäksi. Miltähän tuntui varustaa juttu otsikolla Tutkivaa journalismia

Liatkaa, liatkaa ja liatkaa -aina siitä jotakin tarttuu, sanoivat alan veteraanit aikoinaan. Nyt tällaista sitten tekee lehti, joka julistaa edustavansa laatujournalismia ja kyseinen featuretoimittaja valittaa, miten vaikeaa toimittajilla on, kun he eivät uskalla kirjoittaa ihan mitä tahansa, kun pelkäävät sitä palautetta…

Parodia on tullut mahdottomaksi. Mainittu Satu Vasantolan kirjoitus kannattaa lukea ja jää varmaan klassiseksi esimerkiksi aikakirjoihin. Se on säälittävä yritys muuttaa maailma omien teorioiden mukaiseksi kääntämällä asetelmat nurinniskoin, todellinen salto mortale. Kenties kyseessä on myös jonkinlainen kuolevan median hätähuuto.

Parempi olisi tunnustaa kirjoittelun ala-arvoinen taso ja pyrkiä parantamaan sitä. Selvästi valheelliset sensaatiot, kuten edellä mainittu hihamerkkijuttu, pitäisi rehellisesti ruotia. Sen synnyttäneet lehdet ovat siitä vastuussa, kuten ne ovat nyt vastuussa siitä, että ovat pyrkineet kansainvälisellä tuella vahingoittamaan maatamme.

Journalismin pelastus voisi olla sen ankarassa totuudellisuudessa ja luottamuksen ansaitsemisessa. Jos ja kun median taso on sen sijaan tämä nykyinen, ei sitä ikävä tule. Luultavasti koko maailma hieman paranee, kun siitä päästään eroon.

 

73 kommenttia:

  1. “… Moraalinen kauhistelu ja syyttely kuuluvat normaaliin tyyliin, vihjailu ja viholliskuvien rakentelu tyhjän päälle ovat hyväksytty metodi…”.

    Mutta annas olla, kun tuollaisesta toimittajasta kirjoitetaan kriittisesti, niin ihan itkuun he pillahtavat. Heidän omasta mielestään on hyväksyttävää ilmoittaa Tiktok-videossaan ”useamman ministerin natsitaustan” aiheuttaneen ”kansainvälisen paskamyrskyn”.

    Tai kun toinen toimittaja kirjoittaa, että uusi ministeri on ”rikosepäilyssä ryvettynyt”, eikä asianmukaisesti kerrota, että ”oikeuslaitos on vapauttanut kaikista syytteistä”.

    Mutta kun sitten näitä toimittajia ihan syystä kritisoidaan, niin voi sitä parkua: heidät maalitetaan.

    VastaaPoista
  2. Jostain syystä erityisesti Sanoman lehdet ovat "kunnostautuneet" viime päivien persujahdissa. Mistä tämä voisi johtua? Mitä Sanoman taustatahoilla voisi olla persuministereitä vastaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mitä Sanoman taustatahoilla voisi olla persuministereitä vastaan?"
      Siinäpä kysymys. Ehkä pääkaupungin valtakeskittymä
      (KoK, vihervasemmisto), johon persut on tulleet sotkemaan
      toimintakuvioita...

      Poista
    2. On syytä muistaa, että Helsingin Sanomat oli nimenomaan nuorsuomaisten eikä vanhasuomalaisten (nyk Kokoomus) piireistä syntynyt lehti, jos syvärakenteisiin halutaan mennä. Nuorsuomalaiset olivat aikansa liberaaleja, nykyisin ollakseen liberaali pitää mennä pidemmälle, vastustaa persuja (must) ja kirjoittaa kahden sivun juttu lesbonaisten seksiklubista, missä nämä voivat turvallisessa tilassa tehdä erilaisia "kokeiluja".

      Poista
    3. Väittäisin, että rahalla on vaikutusta. Miten? Ylen rahoituksesta osa menee muille medioille. En muista tarkalleen miten tämä toteutetaan ja millä perusteella, mutta se liittyin budjetin määräävään kokoon markkinoilla. Persuthan ilmoitti, kuten myös kokoomus, että Ylen budjettia tullaan tarkistamaan (leikkaamaan reippaasti toivottavasti), jolloin tällä on suora vaikutus näihin mediihin, jotka sitä tukea saavat (ainakin MTV3 oli yksi saajista eli siten Sanoma, jonka alla on useita medioita). Tottakai tällainen tulojen vähennys - varsinkin kun lehdet eivät myy enää niin hyvin - on pyrittävä estämään. Harmi vain, että näyttää olevan "hinnalla millä hyvänsä". Estämisellä tarkoitan hallituksen kaatamista ennen kuin alkaa edes töihin.

      Valitettavasti Suomesta taitaa puuttua objektiivinen media kokonaan. MT:tä on kehuttu, mutta en ole sitä seurannut, joten en osaa sanoa onko hyvä vai huono. Vihervasemmistoon kalleellaan olevia onkin sitten ripakopallinen.

      Poista
  3. "Ammattiin liittyi tiettyä hohtoa: oltiin välittämässä lukijoille aivan uusia asioita, toimittiin linkkinä suureen maailmaan"

    Muistanpa sellaisenkin sanonnan, että lehdistö oli tavallisen ihmisen tiedustelupalvelu ts tuotti sellaista tiivistetty tietoa ja analyysiä uutisvirrasta, joka muuten oli käytössä ainoastaan valtionjohdolla.

    Se oli ennen...

    VastaaPoista
  4. Olisiko lehdistön alamäen syinä mm. toimittajien ikä, poliittinen aatemaailma ja sukupuoli? Näyttää näyttää nimittäin siltä, että kaikkein surkeimpia tuotoksia saavat aikaan juurikin nuoret, vasemmistolaiset ja naiset (viimeksi mainitut kylläkin iästä riippumatta). Kun nämä kolme määrettä yhdistyvät on tulos yleensä entistäkin ala-arvoisempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on vinha perä. Nuorten toimittajien yleissivistys on heikkoa tasoa mutta aatteellisuutta riittää. Tai jos ei väriä Suomessa suoraan tunnusteta, lähestymistapa maailmaan on vähintäänkin hipsterimäinen.

      Tuo Vasantolan juttu oli kaikessa itsereflektion puutteessaan käsittämätön. Olen tästä toimittajasta aiemminkin ihmetellyt , että onkohan tässä nyt ihminen hakeutunut ihan oikealle alalle.

      P.S. Pari vuotta sitten tuttu toimittaja naureskeli, kun talossa aloittanut nuori naistoimittaja ei tiennyt, kuka oli Ahti Karjalainen...

      Poista
    2. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa mainitsemiesi muuttujien osalta. Lisäisin vielä, että varsin vaikea kuvitella nuorempien toimittajien olevan muusta yhteiskunnasta irti siinä määrin, etteivätkö he olisi osa tätä nykyajan itsekeskeistä somemaailmaa, pinnallisuutta, kärsimättömyyttä, älylaitteiden räpellystä yms. Tarkoitan tällä sitä, että journalismia ja uutisia tuotetaan samaan tapaan kuin sisältöä johonkin somekanavalle; nopeasti, lyhyesti ja heppoisasti.

      Journalismin ja viestinnän opiskeiloiden poliittisesta suuntauksesta muistan lukeneeni, että ~3/4 kannattaa vasemmalle kallellaan olevia puolueita - vaikea varmaan jättää oma aate taka-alalle kun pusketaan eetteriin itselle tärkeäksi kokemia asioita.

      Poista
    3. Eiköhän lehdistön alamäen syynä ole mediatalojen kaksinaismoraali. Lehdistöhän on hyvin kärkäs moralisoimaan ja kuten hyvin tiedämme, moralisointi ja kaksinaismoraali ovat kytköksissä kuin siamilaiset kaksoset. Tämä tuli mieleen, kun silmiin sattui uutinen, jossa kerrottiin, kuinka satuhäät ohjelmassa julkisuuteen ponnahtanut henkilö oli tuomittu ehdottomaan vankeuteen törkeästä ampuma-aserikoksesta ja samassa yhteydessä todettiin, että hänellä oli sen verran rikosmenneisyyttä entuudestaan, että tuomio on annettava ehdottomana. Tässä tapauksessa kyse oli siis Ylen julkkikseksi nostamasta rikollisesta, mutta yhtä hyvin kyseessä olisi voinut olla minkä tahansa mediatalon tähti. Tämä oli tietysti vain yksittäistapaus, mutta tuskinpa kenelläkään on vaikeuksia löytää esimekkejä siitä, kuinka mediatalo yhdessä julkaisussa syvästi närkästyen paheksuu sellaista toimntaa, jota se toisessa harjoittaa.

      Poista
  5. Nämä "tutkivat journalistit" ovat saaneet senkaltaisen vallan, että voi täydellä syyllä todeta pirun olevan irti, taso ja toimintatavat ovat jotain niin alhaista ja vastenmielistä.
    Viittaan tähän ylen naistoimittajaan, joka kunnostautui, harvinaista työinnokkuutta osoittaen jopa kesälomallaan Aku Louhimiehen jahtaamiseen ulkomaita myöten. Samankaltaisella ala-arvoisella journalismilla hän pyrki MOT-ohjelmassa mustaamaan ilmastoasioissa valtavirtaa kriittisesti arvioivan Simo Ruohon maineen, siinä onnistuenkin, koska valheellista informaatiota ei koskaan korjattu samassa mittakaavassa, jona se oli levitetty. Tämänkin neiti etsivän motiivina oli tietysti taistelu naisen tasa-arvon puolesta. Itselleni käsittämätöntä oli se logiikka, jolla ilmastonmuutoksen tieteelliseen tietoon perustuva kriittinen tarkastelu muuttui naisvihamielisyydeksi, mutta minä olenkin vain harmaaohimoisten setämiesten joukkoon kuuluva valaistumaton täti-ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo sankaritoimittaja on Sara Rigatelli, joka on nyt ollut noin vuoden ajan Ylen Kaakkois-Aasian kirjeenvaihtajana Filippiineillä. Katson melko säännöllisesti uutiset, mutta muistan vain yhden hänen tekemänsä jutun sieltä. Tästä tuleekin hakematta mieleen Ylen melko mahtava budjetti, jonka me veronmaksajat kustannamme.

      Poista
    2. Kyllä. Näin se yle varjelee mainettaan - itseltään. Vaan aikanaan pölyt näidenkin juttujen jäljiltä ovat laskeutuneet.

      Poista
  6. Viime päivien ryöpytyksen tarkoitushan on ilmeisesti ollut kaataa hallitus lähtöviivoille.

    VastaaPoista
  7. Tuossa pari päivää sitten Ylen aamuteeveessä oli journalistien haastattelut, tietysti täysin puolueellisesti. Oli Iltalehden päätoimittaja, Yleltä joku ja journalistiliitolta joku. Kaikki sen takia, koska Iltalehden toimittajaa oli kuulemma maalitettu. Kovasti kehuivat olevansa vallan vahtikoiria edelleen. Iltalehden päätoimittaja oikein korosti, että mm. Sanna Marinia on kohdeltu samalla lailla, kun perusuomalaisia nyt. Siis puhuttiin mustaa valkoiseksi ja tällä maalituksen kohteella ei ollut mitään poliittisia ideologioita kirjoituksessa perusuomalaisten natsi-yhteyksistä. Tuosta Antti Lindmanin natsi-yhteyksistä ei ole puhuttu sanaakaan Ylen ja MTV:n jutuissa. En ole ainakaan huomannut, että se siitä vaikka valtion omistamasta ja veroilla rahoitetusta Ylestä. Ei mikään yllätys.

    VastaaPoista
  8. Toimittaja-tuttuni oli taannoin yhteydessä Kaius Niemeen artikkelista, joka hänestä oli hyvin yksipuolinen. Niemi jopa vastasi ja sanoi, että lehden toimittajilla on oikeus omaan mielipiteeseen, joka saa näkyä toimituksellisessa sisällössä.

    VastaaPoista
  9. Toimittajat ei uskalla kirjoittaa juttuja, jos heitä arvostellaan. Jos omalla nimellä kirjoittaa juorulehden tapaisia liioittelevia, vihjailevia oman aatteensa mukaisia tulkintoja asioista, arvostuskin on sen mukaista. Vai eikö "laatulehden" toimittajan tarvitse kantaa vastuuta jutuistaan. Mihin se vastuullinen media hävisi?

    VastaaPoista
  10. Pari päivää sitten tuli Ylen "8 minuuttia" ohjelmassa haastattelu, jossa toimittaja Hashi kyseli toimittaja Johanna Vehkoolta, miten tämä näkee ex-ministeri Junnilan tapauksen. Aivan turhaa kyselyä kun vastaukset tiedettiin etukäteen.

    VastaaPoista
  11. Olen päissäni miettinyt lehtiostikooita uusiksi. Nykyään iltapäivälehdissä esiintyvät adjektiivit ovat mm. suloinen, lämpöinen, pullantuoksuinen jne. Klikkiotiskkona käytetään myös termiä "someraivo repesi". Laittomasti lasitetulla kotiterassilla muutama päivä sitten viiniä lipittäessäni kehittelin uusia klikkiotsikoita tyyliin "suloinen someraivo repesi" tai "lämpöinen ja pullantuoksuinen raivo repesi" liittyen Pariisin mellakoihin, joissa paloi muutama auto ja ehkäpä jopa jokin korttelileipomo sai samalla siipeensä.
    Vaimoni ihmetteli että mitä sä täällä yksinäs hekottelet.

    VastaaPoista
  12. Elämme erikummallisia aikoja. Nykyään ei ole muotia olla hetero. Nyt ollaan kolmatta kertaa leipomassa presidenttiä eräästä pakaravaon hinurista. Miten käynee tällä kertaa?

    VastaaPoista
  13. Näin liikuttava yksimielisyys herättää kyllä epäilyksiä tällaisessa ilmesesti tyhmenpään kansanosaan kuuluvassa tolvanassa.

    VastaaPoista
  14. Kirjoitat "Nyt on sitten taas kaivettu esille tyttöjen kesken kuullut juorupuheet ja julkistettu ne näyttävästi uuden ministerin mustaamiseksi. Tämä siitä huolimatta, että kyseinen asia on jo ratkaistu oikeudessa ja ministeri todettu syyttömäksi. "
    Olen yhden tällaisen tytön isä. Jos noin 20 vuotta vanhempi mieshenkilö ahdistelee varhaisteini-ikäistä tytärtäni seksuaalissävytteisillä viesteillä ja pyrkii poliittisella asemallaan pätemään olevansa "somebody" eikä "anybody" ja että pienestä "ystävyydestä" ei koskaan voi olla haittaa niin kyllä minä mieleni pahoitin. Jumalauta siinä poliisin tutkintoja tarvita kun isänä lukee mitä nilkki somechateissa kirjoittaa omalle lapselle.
    Rikostutkinta koski yhden täysi-ikäisen raiskausta. Näitä alaikäisiä groomattuja neitejä on useampi ja pitkiltä ajoilta. Niitä paheksuttiin vaan hiljaa moraalisesti puolueessa. Tytöt itse -siis useampi heistä- on turvautunut ammattiapuun myöhemmässä vaiheessa. Ollaan oltu isäyhteyksissä, joten faktapohjalla tässä mennään ja viestit on tallessa.
    On se nyt yks helvetin perkele että isot miehet puolustaa tuota pedarihkoa paskakasaa ja syyttävät teinityttöjä kaikesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”… On se nyt yks helvetin perkele että isot miehet puolustaa tuota pedarihkoa…”.

      Ja mitä me tästä kaikesta tiedetään? Me isot miehet.

      ”… Rikostutkinta koski yhden täysi-ikäisen raiskausta…”.

      Ja tästä ei löydetty mitään näyttö. Ei poliisi, ei oikeuslaitos. Tarinat olivat – selvityksen mukaan – epämääräisiä ja ristiriitaisia.

      ”… Jos noin 20 vuotta vanhempi mieshenkilö ahdistelee varhaisteini-ikäistä tytärtäni seksuaalissävytteisillä viesteillä…”.

      Jos näin tapahtui, ymmärrän sinua isänä. Mutta tapahtuiko niin? Meille muille pelkät yksilöimättömät ja toteennäyttämättömät tarinat eivät todista mitään. Ja oliko se ahdistelua? Tunsiko teinityttö todella ahdistusta siitä, että tunnettu ja arvostettu mies lähestyy häntä?

      Tässä on vastakkain kaksi tarinaa. Totta tai ei, molemmissa vahingoitetaan ihmistä.

      Onko oikea tapa ja paikka selvittää asia siten, että omat tarinat tuodaan julkisuuteen?

      Poista
    2. Tilannehan on tällä hetkellä se, että Hesari on poliisitutkinnassa kunnianloukkauksesta, joten siitä voinee päätellä miten päin päälaelleen tosiasiat "tutkivan journalisti" Teittisen jutussa on käännetty.

      Poista
  15. Avausrivien terminologia on niin sanoakseni muinaista. Luen päivittäin tuntikaupalla Helsingin Sanomia ja muutamia muita suomen- ja englanninkielisiä sanomalehtiä, mutta niiden paperiversioita en ole nähnyt vuosiin. Ei kirjakaan lakkaa kirja olemasta, vaikka sitä luetaan ruudulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhomatti Hämeenkorpi6. heinäkuuta 2023 klo 21.48

      Jari Vuorelalle: Vai että tuntikaupalla hesaria ym!? Minulle riittää, kun luen sunnuntain hesarista (kirjastossa!) kuolemanilmoitukset. Hyvin riittää hesari.

      Poista
  16. Ajoittain tunnen jopa myötätuntoa toimittajia kohtaan. Täytyy tuottaa tietty määrä juttua tietyssä ajassa ja jatkuvasti. Täytyy löytää uutisoinnin arvoinen asia, selvittää taustoja, erottaa faktat tyhjänpäiväisistä ja perustelemattomista väitteistä ja sitten vielä kirjoittaa tämä selkeään, napakkaan muotoon. Sitten kun katson, kuinka he tämän tehtävänsä toteuttavat, myötätunto katoaa hyvin nopeasti. Uutisointi ja taustatyö on korvattu mielipidekirjoituksilla ja mielipiteitähän suoltaa ukko kuin ukko ja akka kuin akka kuin tyhjää vaan. Mielipidelinkoja mahtuu kolmetoista tusinaan. En minä kaipaa mielipiteitä, minä kaipaan sellaista mahdollisimman luotettavaa perusaineistoa, jonka pohjalle perustellut mielipiteet voidaan rakentaa. Sen rakentamisen osaan tehdä itsekin ja kun katson, miten toimittajat ne omat mielipiteensä kyhäävät, olen vakuuttunut siitä, että itse kykenen paremmin siihen työhön. (Toki myönnän, että minä olen tässä asiassa vähän jäävi). Niinpä sanomalehden on korvannut google ja muut selaimet.

    Toki täytyy myös myöntää, että toimittajakunnassa on edelleen päteviäkin toimittajia, mutta he ovat niitä vanhoja konkareita, joille on ehtinyt kertyä tietoa, ymmärrystä ja suhteellisuudentajuakin. Melkeinpä sanoisin, että mitä nuorempi toimittaja, sen huonompi ammattitaito, heikommat asiatiedot, aggressiivisempi ulostulo ja herkempi hipiä.

    VastaaPoista
  17. Sanoma Oy:llä on nyt totinen paikka ja kovat piipussa.

    Persut heittivät Sanomille kovan haasteen: valitseeko Suomessa ministerit ja hallituksen Sanoma Oy vai jokin vaaleissa riittävän kannatuksen saanut puolue.

    Haaste on Sanomille eksistentiaalinen samassa mielessä kuin Ukraina Putinille. Peli on all in.

    Ja hassua kyllä, molempien argumentaatio hyökkäykselleen on sama: denatsifikaatio. Ja molemmilla yhtä absurdi.

    On ymmärrettävää, että näin paineisessa tilanteessa meno Sanomissa on yhtä hillitöntä kuin Medvedevin puheet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvoisa Matias K. aikaisempaan kommentointiinne liittyen voi hyvinkin olla, että en ymmärrä mitään. Myös tajuamiseni aste voi hyvin olla suuresti heikentynyt. Kuitenkin on kait perinteistä, että hallituksen muodostajaksi nimetty henkilö pääsääntöisesti valitsee kabinettinsa jäsenet. Tietenkin hän kuuntelee herkällä korvalla niin osallistuvia puolueita kuin myös niiden eduskuntaryhmiä.
      Tämän joukon hän esittelee presidentille nimitystä varten. Jatkossa sitten eduskunta käsittelee niin pääministerin kuin yksittäistenkin ministereiden luottamusta.
      Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin pääministeri Orpo ei ole osoittanut tarvittavaa johtajuutta ministerien hyväksymisessä kabinettinsa jäseniksi.
      Saatan olla ymmärrystä vaille tässäkin asiassa, silloin pitkä koulutukseni, työkokemukseni ja elämänkokemukseni ovat menneet täysin hukkaa. Pahoittelen tapahtunutta.

      Poista
    2. Kiitos Oscari kommentista.

      Ymmärsit kyllä Oscari pointin. Kysymys on vallasta. Hyvin suuresta ulkoparlamentaarisesta poliittisesta vallasta ja oikeuslaitoksen ulkopuoliseta ehdottomasta tuomiovallasta.

      Sanoma Oy on tottunut siihen, että sillä on valta sitoa ja valta päästää. Silllä on valta tuhota vaikka nyt joku Rydman tuosta noin vain ilman, että on mitään näyttöä tai edes epäilyä mistään rikosesta tai lopulta edes huonosta käytöksestä. Vain siksi, että Rydman ei edusta Sanomien ajamia ideologioita ja oli viemässä kokoomusta "väärään" suuntaan. Rydman on tässä vain yksi esimerkki monista.

      Vastaavasti Sanomilla on valta valkopestä mikä hyvänsä huono käytös tai jauhojen pöllyttely silloin, kun siitä ei ole tarkoitusenmukaista nostaa armotonta ja loputonta kohua, vaikka erinomainen sauma olisikin.

      Nyt Tämä Rydmanin nimitys ministeriksi oli märkä rätti Sanomien tuomiovallan silmille. Sanomat on hastettu.

      Seuraukset tulemme näkemään eikä se tule olemaan kaunista katseltavaa.

      No, turhaan kirjoitin, kyllä kai tuo selvää oli kaikille muutenkin.

      (Ja mitä koulutukseen ym. tulee, minullakin on akateemien koulutus kiitettävin arvosanoin, pitkä ja suhteellisen monipuolinen työkokemus avoimen sektrorin puolella erilaisissa esikunta- ja johtotehtävissä ja elämänkokemusta on kertynyt yhden ihmisiän verran. Ja kuten huomaat, sekään ei meitä aina auta.)

      Poista
    3. Kommenttini Osacrille lipsahti näköjään ilman nimimerkkiä.

      Poista
    4. Oscarille: noin on Englanissa, Suomessa koalitiohallituksissa kukin puolue vallitsee omat ministerinsä. (Kekkosen aikana heidän piti, varsinkin ulkoministerin, nauttia presidentin luottamusta.)

      Poista
    5. Arvoisa Anonyymi, Te otatte kantaa pääministerin oikeuteen valita ministerinsä. Kirjoitan kommentissani: "Tietenkin hän kuuntelee herkällä korvalla niin osallistuvia puolueita kuin myös niiden eduskuntaryhmiä." Eli kuunteleminen ja asian tiedostaminen on hyväksi. Jokin presidentin vihjaus saa ministerin eroamaan. Olisi varmasti syytä välttää näitä "vihjaisuja" ja pohtia peremmin henkilökysymyksiä. En nyt puhu Rydmanista tai Junnilasta mitään, jotta Teidän mielenne ei pahoittuisi.

      Poista
  18. Sanoma Oy:llä on nyt totinen paikka ja kovat piipussa.

    Persut heittivät Sanomille kovan haasteen: valitseeko Suomessa ministerit ja hallituksen Sanoma Oy vai jokin vaaleissa riittävän kannatuksen saanut puolue.

    Haaste on Sanomille eksistentiaalinen samassa mielessä kuin Ukraina Putinille. Peli on all in.

    Ja hassua kyllä, molempien argumentaatio hyökkäykselleen on sama: denatsifikaatio. Ja molemmilla yhtä absurdi.

    On ymmärrettävää, että näin paineisessa tilanteessa meno Sanomissa on yhtä hillitöntä kuin Medvedevin puheet.

    VastaaPoista
  19. Vaimoni sisko on floristi. Ollut töissä kukkakaupassa. Alan ihmiset ovat todenneet, että nykyajan tabloidsanomalehdistä ei saa kunnon kukkapukettia. Hesari, Maaseudun Tulevaisuus, Keskisuomalainen, yms. olivat ennenwanhaan erinomaisia kukkapuketinkääreitä, varsinkin kylmiä ulkoilmoja ajatellen.

    Ja mummulassa ulukohuoneessa pyyhittiin pyllyt Maaseudun Tulevaisuudella. Se oli erinomaista wcpaperia 60-70-luvuilla! Oi niitä aikoja...!

    VastaaPoista
  20. Nyt olisi Antti Lindtmanin syytä pitää tiedotustilaisuus, jossa hän yksiselitteisesti irtisanoutuu nuoruutensa natsisympatioista ja pyytää anteeksi tekojaan. Muuten tästä ei selvitä, koska Antin omien sanojen mukaan netti muistaa kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi aika Hesarin herätä ja ruveta lyömään isoa rumpua siitä, kuinka paljon natseja on demareissa, kun nyt Lindman on saatu kiinni rysän päältä. Puhumattakaan Mäkysestä, jolla on melkein Hitlerin viikset ja sivulle kammattu otsatukka!

      Poista
    2. Mielenkiintoista arvoisa kommentoija, en tiennytkään, että Antti Lindman ja Mäkynen ovat hallituksemme ministereitä? Kyse on tietenkin nykyisen hallituksen ministereistä, joita lehdistö pahoinpitelee ja tuomitsee. Olenko siis erehtynyt -taas?

      Poista
    3. "Puhumattakaan Mäkysestä, jolla on melkein Hitlerin viikset ja sivulle kammattu otsatukka!"

      Kyllä Mäkynen - ulkonäkönsä puolesta - on aivan ilmeinen nuori nuori Stalin.

      Poista
    4. Ei auta Antti Lindtmania enää mikään muu, kuin loikkaaminen ilmastopersuihin, joissa hänen käsityksensä mukaan suhtautuminen natseihin on pikkuisen vapaampaa.

      Poista
  21. Timo Soini oli taas viisaana Ilta-Sanomissa, kommentoidessaan Wille Rydmanin valintaa ministeriksi. On muka seurannut huvittuneena perussuomalaisten ministerivalintoja. Pikemminkin epäilen, että tunne on, kuten Paavo Väyrynen aikoinaan sanoi, että "voiko vitutukseen kuolla". Mainitsi mm. perussuomalaisilla on 3 loikkariministeriä. Montako loikkariministeriä ja seteliselkärankaista oli sinisessä tulevaisuudessa? Kaikki heidän ministerit olivat loikkareita. Niin ne asiat kaunistuu Soininkin aivoissa. Rydmanin valinta oli ihan oikea. Vaikka oppositiota keljuttaa kovasti ja he käyttävät mielellään kieliasua, että persut näyttivät keskisormea kokoomukselle, niin eiköhän heillä ole tosiasiassa pelko perseen alla, että mitä jos tämä hallitus alkaisikin toimimaan. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei ole tainnut sanallakaan kommentoida Antti Lindmanin natsi-yhteyksiä. Onko kukaan kuullut?

    VastaaPoista
  22. Median toiminta ei ole minua vaivannut enää vuosiin. Päivämäärää en enää muista, että koska tämä tapahtui, mutta muistan kyllä kuinka eräänä aamuna heräsin ja päässäni oli ajatus; "Median tehtävä ei ole tiedonvälitys vaan todellisuudenhallinta."

    Todellisuuden- tai narratiivin hallitseminen on se juttu, mitä toimittajiksi kutsumamme henkilöt työkseen tekevät. Aamulla kun kansalainen herää ja avaa sanomalehden ja / tai television, sieltä kansalainen saa tiedon siitä, kuinka maa makaa tänään.

    Totuus-valhe -akseli ei ole enää oleellinen vaan oleellista on, että tarina jatkuu mahdollisimman saumattomasti siitä, mihin se eilen illalla jäi. Kaikki median käyttämät keinot mitä blogistikin tässä luetteli ovat vain työkaluja tässä savotassa.

    Kun arvostelemme toimittajia ammattitaidottomuudesta, haukumme väärää puuta. Toimittajia pitäisi arvostella propagandisteina. Ja arvostelipa heitä miten vain, he eivät pidä siitä vaan uhriutuvat ihan pelikirjan mukaan. Suurta kertomusta siitä millainen maailma on, ei saa vaarantaa. Siksi sananvapaus tarvitsee propagandistien mielestä suitset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti joudun olemaan samaa mieltä. En haluaisi, mutta näin se vaan taitaa olla. Mediat kuitenkin keräävät tietoa ja laittavat sen näkyville ja ainakin itse olen kiinnostunut mitä tapahtuu missäkin. Mutta, tuo että tarina väritetään tai ääristetään, jätetään oleellisia asioita pois suoranaisesti valehtematta, mutta olleellisesti muuttaen kokonaisuutta tällä tavoin tai ihan vain jätetään kokonaan merkityksellisiä asioita kertomatta (kokonaisia uutisia).

      Pitkään tilanne on ollut, että joutuu useasta mediasta lukemaan asiasta ja sen jälkeen vetämään itse johtopäätökset, mutta tilanne on heikentynyt aika tavalla kun omistajuus on keskittynyt mediatalojen taustalla. Mitä eroa todellisuudessa tulee näiden välille? No, se voidaan nähdä.

      Mistä siis objektiivista tietoa? Jenkeissä (ainakin) tekevät tutkimusta kuinka objektiivisesti media kertoo asioista ja nuo listat ovat karua luettavaa. Siitä huolimatta kotimaiset media siteeraavat suoraan näitä vahvasti poliittisesti kallellaan olevia medioita.

      Poista
  23. Vasantolan kirjoituksessa syytellään toimittaja Eränmajan henkilöön liittyvästä maalittamasesta, vaikka kirjoituksessa mainitut seikat tämän vihervasemmistolainen agenda ja tausta meikkivaikuttajana ovat selviä tämän työn sisältöön (ts puolueettomuus ja pätevyys) vaikuttavia seikkoja.

    VastaaPoista
  24. Minä tässä isojen poikien temmellyksen keskellä mietiskelen, että aikakauslehdistöllä, joka on säilyttänyt ryhtinsä ja joka "käyttää parhaita asiantuntijoita, mahdettaneen tarkoittaa nimenomaan SITÄ lehteä. Siis samaa, jonka leikkisä kutsumanimi hieman yli puoli vuosisataa sitten oli jonkin aikaa "SS-kyttä". Siinä aviisissahan tervehenkiset miehet (etupäässä juuri he) ovat oikeaa oivallusta osoittaen nuo mainitut vuosikymmenet pyörittäneet kuin entisajan paikoilleen juuttunut "78-varvare" muuttumatonta kansallisoikeistolaista jaanausta. - Pelkästään sellaista sulomusiikkia tuntuu tälläkin palstalla jokseenkin yksinomaisesti kaivattavan. Mitäpä sitä kunnon ihminen muulla hengenravinnolla tekisikään.

    VastaaPoista
  25. Lehtitietojen mukaan presidentti Niinistö oli äskettäin ennen lenkkeilyään koiran kanssa niin harmistunut, että meinasi kirjoittaa twiittiinsä vihaisen kommentin.

    Mistä on ollut kysymys?

    No tietenkin tästä eli presidenttiä huolestuttaa erityisesti SDP:n alennustila. Antti Lindtmanin nuoruuden natsisympatiat ovat vain yksi harmituksen aihe, mutta toinen on SDP:n Matias Mäkysen ulkonäkö, jossa hän tavoittelee viiksillään ja otsatukallaan selvästi erään edesmenneen valtakunnan kanslerin ulkonäköä. Siis kaksinkertaiset tahrat Suomen ulkomaiseen ilmeeseen.

    Prkl sentään.

    VastaaPoista
  26. Aikoinaan toimittajat sanoivat, että oikeistopuolueiden suosio tulee siitä, että valkoiset miehet ovat menettäneet vallan. Kehä nykytoimittajien raivo tulee samasta syystä. Enää toimittajia ei tarvita kuin ennen, vaan laadukasta journalismia ja tiedonvälitystä voi etsiä uusilta alustoilla, esim. YouTubesta, jossa parhailla kanavilla on kovan luokan haastateltavia. Enää journalismi ei ole punavihreiden monopoli.

    VastaaPoista
  27. Miksi jotkut "suomalaiset" harjoittavat hurjaa Suomen itseruoskimista? Millaisia kopekoita sillä voi tavoittaa? Mitkä tahot ovat kiinnostuneita leimata Suomi fasistiseksi ja millaisin perustein? Perusteista ei tähän mennessä kuulunut mitään. Toisin sanoen, kysymys lienee pelkästä The Magick of Oz.

    Vertauskuva löytyy venäläisen tarujen kirjoittajalta Krylovilta: eräs kettu näki makeita kypsiä viinirrypäleitä ja ryhtyi hyppimään tavoittakseen niitä. Ei saanut ja lähti pois: "En minä niitä halunnutkaan, ne ovat ihan raakoja."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän ole syynä kulttuurivallankumous, vaikka jotkut pitävät sitäkin salaliittona? Suomessa on valitettavasti vasemmistolaisuus ja jopa sen äärimuodot aina olleet jollakin tavalla muka jotakin erikoista, ja uutta luovaa, vaikka Neuvostoliitto nenämme edessä luhistui omaan mahdollisuuteensa! Luomme parempaa maailmaa, näinhän aina on kaikkialla todisteltu, mutta maa maan jälkeen on joutunut pettymään ja hyvinkin katkerasti sosialismin saralla!

      Suomi taas on sellaisessa tilanteessa, vaikka oppineisuus on maan historian korkeinta, niin silti haikaillaan jotakin sosialismin korkeinta ja oppineinta muotoa, kuin täällä muka osattaisiin sosialismin rakentaminen sen lopulliseen muotoonsa. Onhan tämä mielipuolista! Suomalaisen yhteiskunnan vihaaminen alkaa olla korkeimmalla asteella, jos tänä päivänä nainen, jolla on kolme lasta ja jokainen eri isälle, eikä ole 34 ikävuoteensa asti tehnyt ensimmäsitäkään työpäivää? Silti tämä nainen toivoo olevansa pakolainen ja julkisesti julistaa vihaavansa Suomea! Eipä tämä taida olla mahdollista muualla kuin Suomessa?

      Poista
    2. "...aina olleet jollakin tavalla muka jotakin erikoista, ja uutta luovaa, vaikka Neuvostoliitto nenämme edessä luhistui omaan mahdollisuuteensa!"

      Kun Neuvostoliitto luhistui, nin maailman kommunisteille vakuutettiin Mskovasta: "Me, venäläiset, olemme tyhmiä emmekä pystyneet rakentamaan kommunismia, mutta te olette viisampia ja varmasti pystytte siihen."

      Poista
    3. "
      Kun Neuvostoliitto luhistui, nin maailman kommunisteille vakuutettiin Mskovasta: "Me, venäläiset, olemme tyhmiä emmekä pystyneet rakentamaan kommunismia, mutta te olette viisampia ja varmasti pystytte siihen."

      "

      ++

      On helppoa rakentaa valvontakoneisto ja rahoittaa se painamalla valuuttaa, Neukkulassa ei koskaan ollut edes teoriassa kultakantaa , vaan kyseessä oli alusta asti velan luontiin perustuva FIAT-valuutta.

      Toimivan talousjärjestelmän luominen on huomattavasti vaikeampaa, koska luottamus on heikko.

      Ollaan tekevinään töitä ja joku on maksavinaan palkkaa.

      Lännrssä yritetään luoda entistä keskitetympää valtiomallia mutta sitä ei saada toimimaan juuri keslittä isen takia.

      Samoin helposti saatavan ja halvan energian aika on ohi.

      Helpon rahan aika on samoin ohi.

      "Luonnonvaroiltaan rajoitetulta planeetalta ei voida saada irti rajoittamatonta voittoa".


      .

      Poista
  28. Tässä on käynyt nyt niin, että ilmastopersujen kannatuksen nousu ja päätyminen hallitukseen asti on avannut padot. Aiemmin oli sentään jotakin itsehillintää, mutta nyt saa sanoa mitä tahansa ja jokainen mielipiteineen on asiantuntija.

    Motiiviksi riittää hyvän tekeminen pahaa hallitusta vastaan.

    VastaaPoista
  29. Lehdistö ei mielellään korjaa virheitään, vaikka päätoimittajat julkisesti sanovat niin. Kerran muutama vuosi sitten Iltalehdessä oli väite, että koko Tsekkoslovakia olisi liitetty Saksan valtakuntaan vuonna 1938. Lähetin toimittajalle pitkän sähköpostiviestin, jossa kerroin, että vain Sudeettimaa liitettiin Saksaan vuonna 1938. Slovakiaa ei liitetty Saksaan ollenkaan edes myöhemmin. Toimittaja ei reagoinut, joten lähetin saman viestin päätoimittajalle. Sitten minuun otti yhteyttä tuntematon henkilö. Hän oli päätoimittajan asialle laittama selvitysmies. Tämä selvitysmies totesi, että olin oikeassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ketä sattuu kiinnostamaan, oheisessa BenTV- videossaan Ben Zyskowicz osoittaa hyvin huolella Journalistiliiton kansainväliseksikin levitetyn maalitusvouhkan ns. akkojen puheeksi ja täysin perättömäksi. Vaatii ao. liitolta oikaisua.

      Esittää myös joitakin duubioita sitä ajausta kohtaan, että Suomessa ja mm. hallituksessa ihan kaikki ihan oikeita natseja olisivat.

      Lyhyen alkulöpinän jälkeen alkaa painava asia:

      https://youtu.be/ZdyznSGdE_0

      Kannattaa katsoa.

      Poista
  30. Taannoin Helsingin kesäyliopistossa oli kurssi Turun yliopiston järjestämä Mediatutkimuksen perusopinnot. Osallistujia oli nelisenkymmentä pari-kolmekymppistä, ensiesittelyssä hienoja titteleitä erilaisissa lehdissä ym. medioissa. Ihan kauhistutti, että mitenkähän noiden nuorten nerojen joukossa ollenkaan pärjää. Kurssi kesti viikkoja ja oli mielenkiintoinen, luennoisijat osaavia, hommaan kuului esseitä, oppimispäiväkirjoja, arvosteluja, luentoja ja lopputentti. Lopuksi kesäyliopiston kansliaan piti viedä määräpäivään mennessä nuo tuotokset. Siellä naurettiin meikäläiselle, että palautin juttuni ainoana yhden toisen pahasti keski-ikäisen kanssa. Kukaan muu osallistuneista ei ollut viitsinyt tuoda tuotoksiaan arvioitaviksi. Siis vain kurssin kaksi vanhusta monesta kymmenestä osallistujasta suoritti perusopinnot loppuun. Niillä en kylläkään ole tehnyt yhtään mitään, mutta enhän olekaan median ammattilainen toisin kuin nuo muut.

    VastaaPoista
  31. Rivakastipa rupesivat median etuja valvovat tahot syyttämään muutamaa hallituspuolueen poliitikkoa Iltalehden kokemattoman naistoimittajan ”maalittamisesta”. Omituinen asetelma: tuotantopuoli syyttää palautetta antavia asiakkaita eli lukijoita. ”Erämaahan eksyin kerran...”

    VastaaPoista
  32. Ernesti Hentunen muistaakseni ehdotti äänestysikärajaa nostettavaksi 30 vuoteen. Eduskuntaan valittujen suhteen tuo sama ikäraja aika hyvin toteutuukin kerta toisensa jälkeen. Myös toimittajat saisivat odotella tuohon ikään ennen kuin pääsevät ääneen valtiollisissa asioissa. Sitä ennen voisi tehdä kaikenlaisia taustatöitä.

    VastaaPoista
  33. Muistan vielä sen ajan, kun Kotkassakin ilmestyivät Eteenpäin ja Etelä-Suomi. Ei niissä silloin ollut artikkelien yhteydessä toimittajien nimeä ja kasvokuvaa. Jossain Hymyssä ja vastaavissa oli toimittajia, jotka esiintyivät nimellään ja persoonallaan.

    Aika väistämätöntä, että perinteinen lehdistö tulee kuolemaan, mutta voisi kuolinkamppailu olla selkeästi kunnioitettavampikin. Nyt näytetään menevän hysterian kautta itsensä terminoivaan räjähdykseen.

    VastaaPoista
  34. ”Suomessa on valitettavasti vasemmistolaisuus ja jopa sen äärimuodot aina olleet jollakin tavalla muka jotakin erikoista, ja uutta luovaa, vaikka Neuvostoliitto nenämme edessä luhistui omaan mahdottomuuteensa!”

    Siis kysymys on kommunismista. Yrittäkääpäs arvata, kuka oli kommunismin isä ja kuka oli kommunismin äiti/synnyttäjä.

    Kirjeessään Ludwig Kugelmanille vuodelta 1868 Marx tunnusti, että venäläiset ovat aina olleet hänen mesenaatteja, ja että vuosina 1843-44 venäläiset aristokraatit Parisiissa kantoivat häntä käsillään.

    “It is an irony of fate that the Russians.., have always been my ´patrons´. In 1843-1844 in Paris, the Russian aristocrats there waited on me hand and foot.” (“Marx to Ludwig Kugelmann”. K. Marx, F. Engels. Collected Works, London, Volume 43, pp. 130-131. “Marks - Ludwigu Kugelmanu”. K. Marx, F. Engels. Sotshinenija, nide 32, Moskova, 1964, p. 472.)

    “По какой-то иронии судьбы именно русские... всегда были моими «доброжелателями». В 1843—44 гг., в Париже, русские аристократы носили меня на руках.” (Д. Рязанов. Карл Маркс и русские люди сороковых годов. Москва, 1919, С. 4.)

    Kuten tunnettua, venäläinen filosofi Pestel haaveili siitä, että Venäjä tulisi omistamaan koko maailman. Tästä haaveesta Aleksandr Sergejevitsh Pushkin kirjoitti satiirisen sadun kalastajasta ja kultaisesta kalasta. Pushkin murhattiin. Maailman hallintaan tarvittiin voimaa eli ”proletaarista maailmanvallankumousta”. Uskokaa pois, että kommunismin isänä olivat venäläiset aristokraatit ja kommunismin synnyttäjänä oli Karl Marx eli Kommunistisen puolueen manifesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommunismin ja facismin piirteitä löytyy jo Platonilta.

      Samaa usein lämmitettyä soppaa joka on ollut pilalla jo kauan mutta jota on pajko syödä kun mitään muutakaan ei tarjota.

      Kyse ei ole niinkään taloudesta vaan vallasta.

      Toimimaton talousjärjestelmä keskittää valtaa kohti huippua tai oligarkiaa joka pyörittää järjestelmää.

      Lännessä tämä on tehty mm. korkoja manipuloimalla sekä tiastojen peukaloinnin kautta.

      Muualla esimerkiksi tilastot ovat vielä vähemmän sidottuja todellisuuteen kuin länsi-maissa.

      Kun kaikki muu lakkaa toimimasta, ongelmia yritetään peitellä tekopyhyydellä.


      .

      Poista
  35. Taas on PS:n ministeri rikostutkinnassa, kun on epäillyksen mukaan paljastanut salassapidettävää tietoa. Kolmen naisen keskinäinen raportointi Rydmanin sukuelimestä on ilmeisesti sitä salaista tietoa. Asian julkistaminen herättää vain ääretöntä kateutta myös tutkivan poliisin piirissä. Kyllä nyt ainakin pieni sakko olisi paikallaan edes näille naisille. Eihän se ole Rydmanin vika, että hänellä on sellainen kuin on.

    VastaaPoista
  36. Tulipa nyt mieleeni "salaliittolainen" kun olen, että miksi YLE keksi lähettää televisiossa juuri nyt Täällä pohjantähden alla-sarjaa? Ei ole sattumaa, vaan aivan tarkoituksellista sisällissotaa jollakin sairaalla tavalla muistuttava sarja tähän aikaan, jolloin suuri tarkoitus ja agenda on horjuttaa maan hallitusta kaikilla keinoilla. Veikkaanpa että yleislakko on todellisuutta vielä tämän vuoden puolella? Ylen journalismiko puolueetonta?

    VastaaPoista
  37. Marxin ja Engelsin muita viisauksia.

    Marx in December 1847: (proletaarisen vallankumouksen täytyy taistella vastavallankumousta vastaan maailmansodassa) “…every revolutionary upheaval… must fail until the revolutionary working class is victorious, that every social reform remains a utopia until the proletarian revolution and the feudalistic counter-revolution measure swords in a world war.” (K. Marx, F. Engels. Collected Works, Vol. 9, pp. 197-198.)

    Marx in December 1848: (ainoastaan maailmansota voi kaataa vanhan Englannin) ”And only a world war can overthrow the old England … But any European war in which England is involved is a world war…” (Ibid., Vol. 8, p. 215.)

    Engels in 1849: (seuraava maailmansota tulee pyyhkäisemään maan päältä ei ainoastaan taantumukselliset luokat , vaan myös kokonaiset vastavallankumoukselliset kansat. Sekin on askel eteenpäin.) “The next world war will result in the disappearance from the face of the earth not only of reactionary classes and dynasties, but also of entire reactionary peoples. And that, too, is a step forward”. (K. Marx, F. Engels. Collected Works, Vol. 9, p, 238.)

    Marx in 1850: (proletariaatin nousu Ranskassa tulee johtamaan maailmansotaan) “…every fresh proletarian upheaval in France directly involves a world war.” (Ibid., Vol. 10, p. 70.)

    Marx in 1870: (tällainen sota Nro 2 johtaa sosiaaliseen vallankumoukseen Venäjällä) ”What the Prussian jackasses do not see is that the present war is leading just as inevitably to a war between Germany and Russia… And such a war No. 2 will act as the midwife of the inevitable social revolution in Russia”. (Ibid., Vol. 44, p. 57.)

    Engels in 1879: (tämänkaltainen sota johtaa valtaviin onnettomuuksiin, mutta niistä syntyy uusi puolue, joka syntyy kaikkialla Euroopassa ja joka ei tule epäilemään, kuten nykyiset naurispäät ) “A war such as that would, for us, be the greatest of misfortunes; it might set the movement back by twenty years. But the new party that must surely emerge from it at last would, in all European countries, be freed of a host of hesitations and pettinesses such as presently hamper the movement everywhere”. (Ibid.,Vol. 34, pp. 431-432.)

    Engels in 1887: (maailmansota ja siitä johtuvat nälkä, sairaudet ja barbarismi…tulevat luomaan edellytykset työväenluokan lopulliselle voitolle) “…a world war, moreover, of an extent and violence hitherto unimagined… famine, disease, the universal lapse into barbarism, both of the armies and the people… Only one consequence is absolutely certain: universal exhaustion and the creation of the conditions for the ultimate victory of the working class”. (Ibid., Vol. 26, p. 451.)

    Engels in 1890: (Sota? Sen sytyttäminen on lasten leikkiä.) “A war? Child´s play to launch one. But what would become of it once launched defies the imagination… It is well known that peace persists only thanks to the unending revolution in weapons technology… incalculable prospects of the only war now still possible, a world war.” (Ibid., Vol. 27, p. 9.)

    Engels in 1895: (maailmasota ennennäkemättömän julmaksi…Kommunistinen manifesti julisti militaristisen proletariaatin tehtäväksi valloittaa demokratia...) “… by making any war other than a world war of unprecedented cruelty and absolutely incalculable outcome an impossibility… The Communist Manifesto had already proclaimed the winning of universal suffrage, of democracy, as one of the first and most important tasks of the militant proletariat.” (Ibid., p. 514-515.)

    VastaaPoista
  38. Putinin credo.

    Useita vuosia sitten Putin julisti oman credonsa: ”Zatshem nam nuzhen mir, v kotorom net Rossii. (Mihin me tarvitsemme maailmaa, missä ei ole Venäjää.) Credon primitiivisyys on ilmiselvä. Kaikki maailmankartat todistavat, että Venäjä on kartoilla.

    Putinin primitiivisen credon salaisuus piilee Venäjän yrityksistä päästä Nato:on ja Euroopan Unioniin, jotta moskovalaisia komissaareja olisi mukana tekemässä päätöksiä virallisesti joka paikassa, myös USA:n parlamentissa.

    Aleksandr Sergejevitsh Puskin kirjoitti aikoinaan sadun Kalastajasta ja kultaisesta kalasta, jossa kalastaja sai verkkoonsa kultaisen kalan, joka puhui: ”Päästä minut takaisin mereen, niin minä toteutan kaikki sinun toivomuksesi.” Kalastaja ei keksinyt mitään toiveita ja päästi kalan mereen. Kalastajan akka raivostui ja käski lähtemään takaisin ja pyytämään kultaiselta kalalta sitä sun tätä, ja joka kerta akka halusi jotain parempaa ja saikin ne kaikki.

    Mutta kun akka vaati, että hänestä pitäisi tulla kaikkien merien hallitsija ja että kultainen kala olisi hänen palvelijanaan, niin kalastaja palattuaan näki, että akka on entisen vanhan talorötiskön luona rikkinäisen puupesualtaan edessä itkemässä.

    Moskovan propagandistit eivät vielä itke, he suunnittelevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Putinin credo."

      Putinin credo on itse asiassa vain osa Ryssän credoa, joka ansaitsee tutkimista. Lokakuun vallankumouksen jälkeen, 1920-luvulla, bolshevikit päättivät luoda/kehittää uudentyyppisen proletaarin, joka olisi ideaalinen työntekijä, joka ei vaadi mitään ja odottaa vain ruokaa. Asiasta oli kerrottu Venäjän TV:n eräässä ohjelmassa joitakin aikoja sitten.

      Projektiin otettiin naisia, jotka tiesivät mistä on kysymys. Naisten kohtuun laitettiin simpanssin spermaa ja odotettiin. Mitään ei syntynyt, koska DNA:t olivat sen verran erilaisia.

      Nykyään samantyyppinen projekti sai uutta vauhtia. Taannoin eräässä TV-ohjelmassa Putin kerskaili, että Venäjä käynnisti maailman ainutlaatuisen yrityksen. DNA on tutkittu jo niin hyvin, että vaikuttamalla DNA:n pikkuriikkiseen kohtaan voi syntyä intellektuaalisesti superihminen. Tätä "tieteellistä" projektia johtaa Putinin tytär, ja siihen on käytetty jo useita miljardeja dollareita.

      Projekti on ymmärrettävissä, koska Lenin-Stalin-politiikalla Venäjällä oli tuhottu tosi paljon viisaita älykköjä.

      Poista
  39. Kun katselee miten epätoivoisesti HS laittaa jo lähes puolet jutuistaan maksumuurin taakse, ei se voi kertoa muusta kuin suuresta levikkihädästä.

    En aio auttaa mediademarointia/dumarointia ryhtymällä "tilaajaksi."
    Luen mieluummin Ruotsin lehdistöä (DN, SvD) netistä. Korkeatasoisempaa ja vähemmän poliittiista journalismia, yllätys, mutta juuri niin päin. Siellä on edelleen kunnon kulttuurisivutkin.

    VastaaPoista
  40. Sattuipa silmiini rivi Iltiksen jutusta, joka oli otsikoitu "Professori esitti vaatimuksen Wille Rydmanista". "Martin Scheinin otti asian esiin myös saksalaislehti Süddeutsche Zeitungin artikkelissa". Selvisi sitten sekin, kuka näitä kauhukabinettijutuja on saksalaiseen mediaan syöttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hopi nopi siitä vaan maalittamaan sitten taas.

      Eiköhän se kansainvälinen tiedonvälitys tapahdu pääosin ihan kansainvälisten mediatalojen ja kirjeenvahtajien toimesta. Suomalaisuudesta tuli parin viime vuoden aikana viimeistään kiinnostavaa myös tavallisille saksalaisillekin, toki on siellä viime vuosikymmenet oltukin paljon kiinnostuneempia Suomenkin sisä- ja ulkopolitiikasta kuin meillä vastaavasti heidän asioistaan. Osa tätä impivaaran tarinaa sekin aspekti. Vaan kelpaahan näitä suomipolitiikan vivahteikkaita helmiä lueskella sielläkin vai kuinka?

      Poista
    2. Kyllä minusta näyttää kirkkaasti siltä, että vallassa olevaa hallitusta ja varsinkin persuministereitä tässä maalitetaan, jos keitä. Ensin keksitään mokoma ääliömäinen käsite opposition hiljentämiseksi ja kansalaisten sananvapautta rajoittamaan, mutta vallanvaihdon myötä se napsahtaakin omaan nilkkaan, hups, tätä ei otettukaan huomioon ja aletaan itse uhriutumaan maalittamisesta. Sananvapauden tulee kuulua demokratiassa kaikille. Silti niljakasta on joidenkin toiminta.

      Poista
    3. Vai että oikein kirkkaasti näet tilanteen. Mitäpä jos kaikki onkin vain "erittäin huonoa huumoria ja suorastaan parodiaa"? Sehän kävisi perussuomalaisille, vitsikkäitä kun omasta mielestään ovat. Kaikkialla ei tosin ymmärretä heidän huumoriaan, mutta se ei näytä silti estävän koomikkoa lavalla heilumasta. Mitäs encorena sitten saadaan? En malta odottaa!

      Poista
  41. Jos asiat ovat huumorin tasolla, ei hätää. Sen sijaan edellisen hallituskokoonpanon aikana toimittiin oman maan ja kansalaisten edun vastaisesti monella tavoin, mutta sehän onkin eri asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. " Jos asiat ovat huumorin tasolla, ei hätää."

      Niin, ei varmaan tule (pieneen) mieleenkään selventää, mikä nyt on niin "hauskaa".

      Saapa nähdä, miten vitsikästä maailmalla tulee nämä Suomen hallituksen jutut olemaan. Veikkaan, ettei aploodeerata sielläkään.

      Poista

Kirjoita nimellä.