keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

Jotkin rikokset eivät ole rikoksia, mutta eivät koskaan vanhenekaan.

 

Ajatusrikoksia

 

Motto:

 Parannus koostuu kahdesta osasta: katumuksesta ja uskosta. Katumus syntyy, kun Jumalan sana nuhtelee synneistä. Katumus ei kuitenkaan hyödytä mitään ilman uskoa Kristuksen lahjoittamaan anteeksiantamukseen. (Schmalkaldenin opinkohdat 3. Parannus)

 

Pakanallisena aikanamme luullaan usein, että Orwell keksi koko ajatusrikoksen idean. Itse asiassa idea on vanhempi ja rohkenisin ajatella sen periytyvän aina Jeesuksesta saakka. Jeesushan opetti, ettei ihmisen tarvinnut edes koskea toiseen, jotta tekisi huorin hänen kanssaan, riitti, kun katsoi himoiten.

Jos tilanne tosiaan oli tämä ja kristittyjen oli syytä ajatella, että se oli, ei kukaan voinut kerskua synnittömyydellään. Jotkut, kuten vaikkapa nykyoloissa menneen hallituksen ulkoministeri olivat luultavasti aina olleet vapaat tällaisesta huorin tekemisestä, mutta ehkäpä heillä sitten on ollut ja on jotakin muuta vastaavaa. Asiaa penkomalla se voitaisiin varmistaa.

J.A. Tannerin kupletissa esiintyy hahmo nimeltä Kalle Armas Johansson, joka kuitenkin on tällaisesta persisynnistä vapaa: en aatoksissainkaan koskaan pidä/mä nuorta tyttöä sylissäin. Tällä sankarilla on kuitenkin ongelma, hän haluaisi kyllä naida, mutta ei pysty mistään löytämään itselleen puolisoa, joka olisi yhtä puhdas ja viaton. Edessä on maailmanloppu suppeassa muodossa.

Synnittömyys on siis koko idealtaan perin juurin problemaattinen asia, eikä ihmiskunta ilmeisestikään enää jatku, mikäli se tulee yleiseksi asiain tilaksi. Siksi on hyväksyttävä tosiasiat ja annettava ihmiselle anteeksi hänen vajavaisuutensa. Tämähän on aivan keskeinen kristinuskon opetus ja nimenomaan Jeesus on se, joka voi antaa anteeksi.

Helsingin Sanomien nettietsivät (vai olikos se nyt neiti etsivät?) ovat nyt etsineet ja löytäneet eräältä ministeriltä ns. pahoja ajatuksia muutaman vuosikymmenen takaa. Niistä on tullut (tehty) suuria uutisia, joilla epäilemättä on ns. kansainvälistä merkitystä, mikäli sellainen halutaan antaa ja miksei haluttaisi.

Kyseessä on mitä putain ajatusrikos, jota voi halutessaan paisutella vaikka minkä kokoiseksi. Käytännössä kyseessä on ns. uhriton rikos, joka kohdistuu vain uskonkappaleisiin.

Mutta tässä se paha paikka onkin. Ei politiikassa ole mitään Jeesusta, joka voisi antaa anteeksi paljastetut synnit, olivatpa ne sitten miten vanhoja tahansa. Normaalilla rikoksella on aina vanhenemisaikansa, mutta poliittinen rikos on ikituore.

Tämän saivat aikoinaan kokea ne menševikit ja sosialistivallankumoukselliset, joiden menneisyyttä alettiin penkoa sen jälkeen, kun sosialismin julistettiin vuoden 1936 lopulla toteutuneen Neuvostoliitossa.

Puhdistusten uhrit pakotettiin sosialismin ensimmäisenä vuonna 1937 ensin itsekritiikkiin, mutta ei siitä mitään armahdusta seurannut: kerran menševikki, aina menševikki. Ainahan sitä voi selittää katuvansa ja uskoansa nyt sosialismin toteutumiseen, mutta eiväthän ihmiset hölmöjä ole… ajatusrikokset parannettiin vain niskalaukauksella.

Mikäli puhutaan liberaalista demokraattisesta politiikasta (ei tarkoita Venäjän LDPR-puolueen ideologiaa), on siinä otettava huomioon vain äänestäjien vaaleissa ilmaistu luottamus.

Mitkään ulkopuolisten tekemät puolueiden puhdistukset eivät ole edes periaatteessa sallittuja ja ihmisillä on nimenomaan oikeus ajatella asioista mitä haluavat, ilman, että joku ”etsivä” tulee sen perusteella jopa vuosikymmenien kuluttua tutkimaan, syyttämään ja tuomitsemaan ilman kenenkään antamia poliittisia valtuuksia.

On jokseenkin huvittavaa, että nykyisessä maallistuneessa ja rationaalisuuden nimiin vannovassa yhteiskunnassa on selvästi uskonnollinen ja erityisesti kristillistä perua oleva ajatusrikosten jahtaaminen ja katumuksen vaatiminen noussut arvoon arvaamattomaan.

Tässä ei nyt olla palaamassa edes varhaisen kristillisyyden, vaan jopa peräti Vanhan Testamentin ajan ajattelukaavoihin. Poliittisella kentällä ja sen liepeillä nähdään yhä enemmän itsensä ylentäviä ja muut tuomitsevia fariseuksia ja etenkin saddukeuksia, jotka vaativat myös lojaalisuutta miehityshallinnolle ja sen poliittiselle kulttuurille.

Ja minä kun jo luulin, että saisin voielä vanhoilla päivilläni nähdä normaalin, rationaalisesti toimivan demokratian, jota eivät demagogit ja heidän myötäjuoksijansa hallitse.

Mutta ilmeisesti kyseessä on vain kangastus. Ihmisten typeryys, häikäilemättömyys ja tekopyhä narsismi ovat keskuudessamme ikuisesti ja juuri tällä hetkellä niiden vaikutus näyttää rajusti lisääntyvän. Miksipä on edes kuviteltu, että ne historian saatossa vähenisivät?

82 kommenttia:

 1. Ehkäpä kysymyksessä ei ole vain poliittinen ajatusrikos, vaan arvellaan ko. rikollisen arvoissa ja asenteissa olevan perustavaa laatua olevaa vikaa, joka ei korjaannu yhtä helposti kuin pikaistuksissaan tekaistu blogikommentti. Tällaisia epäilyksiä lienee ollut niin bolshevikeilla menshevikkien suhteen kuin näillä nykyisillä nettietsivillä eräiden ministerien suhteen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä kirjoituksesta.

  Vähän helpottaa, kun edes joku näkee kirkkaasti, missä mennään. Ja uskaltaa jopa vielä sanoa sen ääneen.

  VastaaPoista
 3. Itse olen ajatellut niin, ettei Jeesus tätä rikosta keksinyt, vaan osoitti fariseusten ulkokultaisuuden. Rikos oli siis jo tavallaan olemassa, koska kukaan tuskin vastasi sydämessään kieltävästi, kun Jeesus osoitti sen itsestäänselvyyden, että jokainen on jo ajatuksissaan tehnyt huorin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kerran: nulla poena sine lege. Imbesilli tekoäly haraa vastaan joka paikassa

   Poista
  2. Jokainen meistä tulee olemaan rikollinen viidenkymmenen tai sadan vuoden päästä, jos nykyinen meno jatkuu, ja mittatikuksi kelpaa sen uuden ajan katsantokanta.

   Poista
  3. "Imbesilli tekoäly haraa vastaan joka paikassa"

   Pane se pois ja jätä vain kyselevä tekstinkorjaus. Tuo paransi omaa elämänlaatua.

   Poista
 4. Katumus saattaa kannattaa sikäli, että poliittisen johtajan esittämä julkinen anteeksipyyntö kerrotaan monen palstan otsikoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä kukaan noteeraa muuten kuin todisteena rikoksesta. Näin se oli myös 1937.

   Poista
  2. Aivan. Malli Pontius Pilatus on ainoa oikea ratkaisu:
   "Sen kirjoitin, minkä kirjoitin."

   Poista
 5. Hallitus pystyy nyt kuitenkin jatkamaan. Ilman anteeksipyyntöä ei välttämättä pystyisi. Oppositio varmasti palaa vielä Purran kirjoituksiin, mutta silloin hän voi todeta ottaneensa niihin jo kantaa. Purran poliittinen toiminta voi jatkua. Halla-ahonkin kohdalla menneet kirjoitetut "synnit" alkavat jo haalistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odota vaan kun presidentinvaalikampanja alkaa:"vieläkö se edustaa arvojanne (arvojohtana), että ihmisarvo on sosiaalinen konventio... Jne jne jne"

   Ihmettelen, että vanha kettu narahti tuohon ryöpytykseen.

   Poista
 6. Kolmessa viimeisessä kappaleessa on loistavasti tiivistetty aikamme henki. Ikävä elää tällaisessa kulttuurissa, mutta muutakaan ei ole, edes ulkomailla.

  VastaaPoista
 7. "Helsingin Sanomien nettietsivät (vai olikos se nyt neiti etsivät?) ovat nyt etsineet ja löytäneet eräältä ministeriltä ns. pahoja ajatuksia muutaman vuosikymmenen takaa. "

  Kun vain ei olisi niin, että noiden etsivien tausta löytyy venäläisestä trollitehtaasta, erinomainen tiedusteluoperaatio erimielisyyden synnyttämiseksi eikä vaadi defitsiittituotetta sotilaskalustoa. Lisäksi operaation on saatu avuksi maansisäisiä hyödyllisiä idiootteja, aina tasavallan presidenttiä myöteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hesarin toimittajiin ja vasemmistoaktiiveihin pätee, että he eivät koskaan tunnusta, eivät kadu eivätkä anna anteeksi.

   Poista
  2. Sara Rigatellin, ja miksei muidenkin asiassa kunnostautuneiden neitojen, tapauksessa nimenomaan neiti etsivä, Anni Polvan tyttökirjojen hahmoa mukaellen.

   Poista
  3. Anteeksi Carolyn Keenen tyttökirjasarjasta oli kyse.

   Poista
 8. "...katumuksen vaatiminen noussut arvoon arvaamattomaan...".
  ”…Eihän sitä (katumusta) kukaan noteeraa muuten kuin todisteena rikoksesta…”.

  Näin se on. Ja keneltä Riikka nyt muka pyytää anteeksiantoa? Kun hän aikaisemmin – vähän tulkiten – sanoi, että kirjoitinpa aikanaan vähän ajattelemattomasti suutuspäissäni, niin tämä minusta oli oikein ja järkevästi lausuttu – ja riittävästi. Kukapa meistä ei voisi tähän yhtyä omalta kohdaltaan ja omia tekosiaan koskien?

  Mutta että oikein pitäisi polvillaan rukoilla anteeksiantoa! Kyllähän yleisö tarkoittaa sitä, että Riikan tulisi juuri hänen edessään madella. Poliitikot ovat selkärangattomia mulkkuja, kun tällaiseen menevät mukaan. Ja yleisö omahyväisiä idiootteja ja toivottavasti käyvät kimppuuni.

  VastaaPoista
 9. "Suomen Urheiluliito Puheenjohtaja ja keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen kirjoittaa Ilta-Sanomissa näin: "Ihminen kirjoittaa, miten haluaisi ampua junassa maahanmuuttajia ja nyt valtiovarainministerinä kuittaa asian vain kirjoituksena. Anteeksipyyntökään ei riitä. Pakarinen jatkaa."
  Siis mikään ei tunnu riittävän, kun ollaan oikein kiimassa asiaan ja tässäkin tapauksessa ihan väärin perustein eli haluaa ampua maahanmuuttajia, mikä on todistetusti HS irroittama asiayhteys. Iltalehti oli raahannut taas aina saman rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen todistamaan, kuinka riikan lausunnot nyt täyttäisivät rikoksen merkit. Iltalehti ei kysynyt nyt professorilta täyttääkö tämä massiivinen vainoaminen sen maalittamisen merkit. Ei mutta perussuomalaisiahan saa maalittaa vaikka kuinka paljon. Siitä ei saa rikosta tekemälläkään. Onhan siellä aina se vihapuhepoliisilla pelko; mitä, jos se ryhtyykin sanoista tekoihin. Jopa 15 vuotta harkittuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakarisen pitäisi liikkua maakunnissa ja kuunnella ihmisten puheita vaikka jonkin kirkonkylän huoltiksen baarissa, sikäli kun niitä enää löytyy. Voisi Pakarinenkin syväpöyristyä ja järkkyä! Toinen hyvä kohde olisi vaikka vanhustentalot, missä mummot ja papat ottavat kantaa maailman asioihin, sillä kaikki eivät ole dementoituneet. Kyllä sielläkin osataan ajatella ja lohkaista koviakin mielipiteitä, ja todellakin lohkaistaan...

   Poista
 10. Kun neitietsivät nyt kuorossa huutavat sutta, niin mitä sitten tapahtuu kun oikea susi ilmestyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän tuhotaan parlamentaarisen demokratian perustaa eli luottamusta siihen, että asioihin voi vaikuttaa äänestämällä. Jäljet pelottavat.

   Poista
  2. Sehän tässä vaarallisinta onkin: jos ne aidot äärioikeistolaiset, jotka ovat äänestäneet - sinimustien sijasta - persuja kokevat, että heidät canceloidaan poliittisesti, yhteiskuntarauha on todella vaarassa, ei neljäs- tai viidesosaa kansasta voi pysyvästi syrjiä. Purraa pitäisi päinvastoin kehua siitä, että tuonaikaisista mietelmistään hän on osannut siirtyä rakentavaan poliittiseen toimintaan. Tätä puolta ei viher-vasemmisto ole ymmärtänyt.

   Poista
  3. Aina hallitusta on arvosteltu, enemmän tai vähemmän

   Poista
 11. IS: Elina Ranta: ”…Puhemies on presidentistä seuraava ja pääministerin yläpuolella…”. Siis järjestys on Elinan mukaan seuraava: presidentti, puhemies, pääministeri.

  No nyt minä ymmärrän näiden neitokaisten ajatelmat. Tuosta linjasta unohtuivat kuitenkin toimittajat, eli kokonaisuudessaan se kuuluisi ilmeisesti näin: presidentti, toimittajat, puhemies, pääministeri.

  Tosin Suomen valtiojärjestys suunnitteli asian seuraavasti: Suomen valtiojärjestys rakentuu kansanvallan ja demokratian periaatteille (ei siis presidentin jyrähdyksille, kommentoijan täydennys).

  Perustuslain mukaan lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta. Lain säätäminen tulee eduskunnassa vireille hallituksen esityksellä taikka kansanedustajan lakialoitteella. Presidentti ei voi estää lain voimaantuloa, hän voi vain viivyttää lakia niin halutessaan.

  VastaaPoista
 12. Oikeastaan ainoa tai ainakin suurin synti, johon ihminen voi syyllistyä, on älyllinen epärehellisyys.

  Ja jos nyt joku uskaltaa avata silmänsä appoauki ja näkee, mikä yhdensuuntaisuuden armoton paine yhteiskunnassamme näinä aikoina vallitsee -- miten juuri ne, joiden pitäisi edustaa kriittistä järkeä ja älyllistä rehellisyyttä -- kuten poliitikot, journalistit ja juristeristit -- huutavat hurmion vallassa käsitteellisesti epäselvien ideologioiden kaikkein iskuvoimaisimpia leima- ja taikasanoja -- "Rasisti!", "Natsi!"; "Äärioikeisto!" -- mitä tässä enää voi sanoa?

  Kuin joku olisi noitunut kaiken ymmärryksen. Kaiken -- käytössä olevan kielen ja sen käsitekeneistot laidasta laitaan -- kuin kaikki kuin jostain kummallisesta yhteisestä sopimuksesta kahlaisivat vyötäisiään myöten mutavedessä ja orjakuoron lailla vain toistelisivat noita maagisia tabusanoja.

  Kirjoitin joskus aiheesta älyllinen rehellisyys -- pohdiskelin sitä Wittgensteinin tuntemusten pohjalta -- ja sieltä synyti tuo mielestäni varsin kirkas oivallus että ihmisen ainoa ja suurin synti on sortuminen älylliseen epärehellisyyteen.

  Elämme nyt keskellä aikojen pimeyttä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. " En ole täydellinen yms."

   Ei sitä tarvitse kenenkään ollakaan. Inhimillisyys riittäisi.

   Poista
  2. Maailmasta ei ole löytynyt ainoatakaan ihmisyhteisöä, jossa ei esiintyisi jonkin muotoista uskonnollisuutta. Sosiologian isä Emile Durkheim nimitti "uskontoelämän alkeismuodoiksi" niitä ajattelumme tajunnallisia alkioita, jotka edelleenkin ovat primitiivissä yhteisöissä nähtävillä, ja joiden vaikutus tavalla tai toisella tulee näkyviin vielä niin sanotusti korkeammallekin kehittyneen ajattelun muodoissa.

   Kaikki maailman uskonnot palautuvat ihmislajin ja myös yksilön varhaisessa kehitysvaiheessa tajunnassa vallitseviin omnipresenssin ja omnipotenssin -- kaikkiallisuuden ja kaikkivaltaisuuden -- tuntoihin. Yhä edelleenkin kaikki sellainen ajattelu, johon kuuluu vahvaa arvonmuodostusta ja jota voisimme nimittää "tunnustukselliseksi" saa voimantumista ja vahvistuksensa noista ihmismielen alkuperäisimmistä kokonaisvaltaisista perustunnoista.

   No joo. Täällä me sitten suu suikena muotilemme juuri tuollaisia viisauksia kuin "inhimillisyys riittäisi". Mutta kun ajattelu ja toimiminen perustuu nimenomaan siihen että koemme olevamme ihmistä ja elämää suuremmalla asialla.

   Tietysti meidän kaikkien pitäisi huutaa suureen ääneen, että saatanan tunarit, omaan loputtomaan tylsämielisyyteenne ja toinen toisenne kampittamisyrityksiin kaikki hengenvoimanne tuhraavat poliittiset pukarit ja kauhealla paatoksella kaakattavat toimittajafrouvat -- ottakaa se Durkheim käteenne ja lukekaa niin kauan, että ymmärrätte ihmistä lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalisena olentona -- ja ymmärrätte sellaisia yksinkertaisimpia sosiologian perustotuuksia kuin se, ettei siitä, että kaikilla on "ihmisarvo", mitenkään seuraa se, että kaikki "kulttuurit voisivat sopeutua keskenään.

   Mutta kun ei niin ei. Siellä on vain niitä tippaleipäaivoja, joissa yksikään johtolanka ei johda sen oman pienen pään ja vahvan omakohtaisen kokemusmaailman ulkopuolelle.

   Ihminen loi jumalat omaksi kuvakseen, ja onneksi meillä euroopplaisen kulttuurin kasvateilla jumalat ovat olleet ihmismuotoisia -- meille on mahdollista luoda mielikuvia vaikkapa jumalan kanssa keskustelemisesta. Ja juuri siinä lähtökohdassaan nuo Wittgensteinin pohdiskelut älyllisestä rehellisyydestä ovat niin, hmmm, pitäisikö sanoa älyllisesti rehellisiä.

   Poista
  3. Öö

   Kaikella ystävyydellä: oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että sinä voitkin olla tässä nyt se, jolta sitä inhimillyyttä puuttuu?

   Oletko aivan varma, että sinun ihan kaikki omat tokaisusi eri porukoista esiin tongittuina viimeisten 15 vuoden ajalta kestäisivät ehkä kovinkin tarkoitushakuisen riepottelun valtakunnan mediassa?

   Oletko koskaan sanonut mistään rumasti?

   Fariseus vai samarialainen?

   Poista
  4. Hyvä Matias K, kiitokset kommentistasi.

   En koe itse olevani epäinhimillinen, kun ajattelen, että minusta on Suomen kannalta todella tärkeää, että tämän hetkistä keskustelua käydään valtiovarainministerin aiemmista kommenteista liittyen vakavaan väkivaltaisuuteen ja rasismiin. Miten itse suhtaudut "riikan" sanomisiin? Ovatko ne selitettävissä, tai pakotetulla anteeksipyynnöllä kuitattuja? Onpa tässä asiassa lopputulos mikä tahansa, on tärkeää, että vihdoin maamme heikosta kohdasta eli rasismista keskustellaan avoimesti. Siinä on kansana vain voitettavaa ja uskon vilpittömästi, että näin on myös perussuomalaisen liikkeen kohdalla. Suomella on uskomattomia vahvuuksia, ja olemme fiksua kansaa, mutta heikko kohtamme on nyt tapetilla ja siitä on puhuttava, jotta siitä voidaan mennä jossain vaiheessa eteenpäin.

   Itsekin olen toki puhunut ohi suuni ja pyytänyt sitten anteeksi asianomaisilta. Tilannettani voi tuskin kuitenkaan muuten kuin inhimillisellä tasolla verrata istuvan valtiovarainministerin tilanteeseen - enhän ole julkisessa asemassa ja kirjoittelen tännekin ihan yksityishenkilönä.

   Me olemme varmasti poliittisilta ajatuksiltamme kuin päivä ja yö, mutta sen olen huomannut, että sinä käyttäydyt aina rauhallisesti, ja samaa on sanottava blogistista. Arvostan sellaista lähestymistapaa.

   Sepolle, en tarkoittanut alun perin vastata tuossa ylempänä vaan vahingossa painoin "vastaa"-painiketta kirjoituksesi alla luettuani sen. Näin sitä inhimillistä erehtymistä tapahtuu arjessa päivittäin omallakin kohdalla vaikka missä asiassa. Nöyränä, mutta omanarvontuntoisena tässä taivaltaa itse kukin.

   Hyvää kesäpäivää kaikille sekä rauhaa ja rakkautta tähänkin blogiin.

   Poista
  5. Mitäs se istuva ministeri on nyt sanonut? Ihanko virallisesti? Jostakin syystä esillä ovat sen sijaan yhteyksistään irrotetut lauseet jopa ajoilta ennen politiikkaan tuloa.
   Tätäkö ei pystytä ymmärtämään, vai mikä se vaivaa?

   Poista
  6. "Mitäs se istuva ministeri on nyt sanonut?"

   Kuulehan Timo, jotain on "riikka läpällä vähän irrotellut" aikoinaan. Kovasti sattuu samaan syssyyn Purra anteeksipyytelemään aikaisempia sanomisiaan vihdoin sen jälkeen, kun Niinistö on pyytänyt hallitusta sitoutumaan nollatoleranssiin rasismin suhteen. Oikein virallinen lausuntokin on annettu asiasta ja tiedotustilaisuutta pidetty.

   Lue loput medioista, ulkomailtakin löytyy jo paljon luettavaa aiheesta, ja etköhän sinä niitä luekin siinä missä minäkin. Täällä ei vaivaa just nyt mikään, mutta alan jo hieman epäillä asianlaitaa siellä.

   Poista
  7. Eihän se ole istuvana ministerinä mitään nyt tikun nokkaan nostettua sanonut. Vanhoja juttuja jopa ennen poliittista uraa.

   Poista
  8. Seppo hyvä. Syntikäsite perustuu moraaliin. Kristillisen uskon näkökulmasta Jumala määrittelee mikä on syntiä ja hänen mittapuunsa mukaan olemme koko ihmiskuntana syntisiä eli rikkoneet hänen asetuksiaan ja tahtoaan vastaan. Jo kymmentä käskyä on jokaiselle meistä mahdotonta noudattaa koko elämämme ajan. Tähän on tullut avuksi sovitus ja armo, mutta vain joka syntinsä tunnustaa ja hylkää, saa armon. Parannuksen teosta on yksilötasolla kysymys, jokaisen kohdalla, muuten ei mikään muutu. Käskyt on annettu, jotta voisimme elää sovussa ja tasa-painossa toistemme kanssa. Se edellyttää ulkopuolisen auktoriteetin kunnioittamista. Jeesuksen opetukset ja esimerkki ovat vertaansa vailla: kunnioitat Jumalaa ja hänen käskyjään, niin rakastat lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.
   On älyllisesti epärehellistä kieltää synnin ja pahuuden olemassaoloa, itsessäänkin.

   Poista

  9. " Eihän se ole istuvana ministerinä mitään nyt tikun nokkaan nostettua sanonut. "

   Onko mielestäsi sattuma, että Purrankin kohu alkoi "riikan" kohusta ja näyttää vaan pyörivän. Eräs syy siihen on Purran uskomattoman huono vastaus kohun alettua ja se on se, että hän suomeksi sanottuna haistatti pitkät medialle koko asiassa ja toivotti sen perään vielä "hauskoja arkeologisia kaivauksia" asian ihmettelijöille.

   Purran katsanto asiaan kuitenkin muuttui vuorokaudessa ja tiistaina oltiinkin anteeksipyytelemässä .. niin mitä? Jostain on vedetty herne totaalisen nenään kotimaata ja ulkomaitakin myöten.

   Joka tapauksessa eilen 11.7.2023 uutena istuvana valtionvarainministerinä Purra pyysi julkisesti anteeksi aiempia puheitaan. Anteeksi tyhmä kysymykseni, mutta mihin Purra edes viittaa? Yleensä, kun ministeri (pääministerin viransijainen) pyytää anteeksi julkisesti puheitaan, on yleisesti tiedossa se, mistä anteeksi pyydetään. Siihen ei ilmeisesti Twitterin sanamäärä tällä kertaa riittänyt, ja se onkin täysin ymmärrettävää, sillä hän on itse kohun aluksi todennut kryptisesti, että "niitähän (aiempia puheita) riittää vaikka kuinka pengottavaksi."

   Jatkuuko tämä koko ministerikauden niin, että puheita pengotaan - niitähän riittää - joka päivä uudestaan, ja joka päivä Purra ilmestyy mystisesti mediaan tai Twitteriin selvittämään arkeologisten kaivausten tuloksia, joihin osallisuutta hän ei myönnä tai kiellä? Vai onko hän nyt lyhyellä asian selvityksellä yleisesti sanoutunut irti kaikista aiemmista sanomisistaan ja mitähän aikaa se koskee, ja miten siihen tulisi suhtautua, kun kyseessä on Suomen johtavassa asemassa oleva poliitikko? Kuinka uskottavia ovat tämän päivän puheet ja päätökset, kun tänään kielletään jo eilisen puheet?

   Jotain tolkkua tähän, kiitos.

   Poista
  10. "Jeesuksen opetukset ja esimerkki ovat vertaansa vailla: kunnioitat Jumalaa ja hänen käskyjään, niin rakastat lähimmäistäsi niinkuin itseäsi."

   Nyt siteeraat väärin: Jeesus sanoi, rakasta Jumalaa YLI KAIKEN ja lähimmäistä niinkuin itseäsi. Ts ei itse tai lähimmäistä yhtä paljon kuin Jumalaa eli jos omat tai lähimmäisen halut ja mieliteot poikkeavat Hänen käskyistään, tulee noudattaa niitä eikä noita haluja ja mielitekoja. Tätä ei tämä aikakausi halua ymmärtää.

   Poista
  11. Onko tuo Öö laupias fariseus?

   Nykyään realismi on leimattu rasismiksi.

   Poista

  12. "Nykyään realismi on leimattu rasismiksi."

   Väärin, nykyään rasismin vastaisuus on realismia. Etkö ole yhtään kuunnellut perussuomalaistenkin uutta linjaa, joka on tässä muutamassa päivässä muuttunut radikaalisti aiemmasta - nollatoleranssi rasismille! Kyllä se mennee sinullekin perille, tosin aikaa se vie.. Toivotaan näin.

   Poista
  13. Hänen kunnioittamisestaan on silloin kyse. Joka ei Jumalaa kunnioita, ei piittaa hänen tahdostaan tai käskyistäänkään. Jos kunnioitat Jumalaa, niin siitä seuraa, että rakastat lähimmäistäsi kuten itseäsi. Hänen tahtonsa meitä kohtaan on hyvä ja rakkaus ei tee lähimmäiselleen mitään pahaa.

   Poista
  14. Purran muinainen kommentti ampumisesta lähijunassa on irroitettu kontekstistaan ja käännetty täysin päälaelleen, jolloin asiasta mitään tietämättömät ovat päässeet kauhistelemaan, miten Purra on fantasioinut maahanmuuttajalasten ampumisesta. Suomalainen media Hesari etujoukoissaan on uskomattoman härskiä ja häikäilemätöntä valehtelussaan.
   Mutta Vihavaisen terävät tekstit tekevät kyllä nannaa nykyisen hulluuden keskellä.

   Poista
  15. Vielä vähän Öö, jos sallit:

   Puolustelet omia möläyksiäsi: "Tilannettani voi tuskin kuitenkaan muuten kuin inhimillisellä tasolla verrata istuvan valtiovarainministerin tilanteeseen - enhän ole julkisessa asemassa ja kirjoittelen tännekin ihan yksityishenkilönä."

   Missä julkisessa asemassa Purra oli 8 vuotta ennen minkäälaisia poliittisia roolejaan?

   Silloinhan hän nuo herjat tuli kirjoittaneeksi. Mikä ero hänen silloisessa tilanteessaan oli sinun nykyiseen tilanteeseesi nähden?

   Tämä kerrottiin jo tuossa edellä pariinkin kertaan, mutta väänsin vielä varmuuden vuoksi rautalangasta, kun se malka omassa silmässä on joskus niin vaikeaa havaita. Torjunta on kova. Ja iloinen lynkkausporukka vie niin mukavasti mennessään.

   Ollaan ihmisiksi.

   Poista
  16. Matias K,

   Tässä tilanteessa ei ole mitään iloista, päinvastoin surulliseksi vetää. Kysyt mielipidettäni, mutta ohitat samalla kysymykseni Sinulle. Näetkö sinä tätä kohua aiheellisena? Voiko henkilö ensin ilmaista itseään julkisesti "riikan" tavalla ja jatkaa siitä siistityllä, mutta samantyylisellä retoriikalla politiikkaan ja vallan huipulle?

   Lisäksi meillä on eri näkemys "herjasta". Minusta herjaksi lasketaan, jos möläytän ääneen kutsuen sinua tyhmäksi. Se olisi ajattelematonta, ja sitä pitäisi pahoitella. Kokonaisen kansanryhmän ampumiseen viittaaminen, sen nimittely, haukkuminen ja ihmisarvon loukkaaminen toistuvasti pitkäaikaisena ryhmätoimintana on jo muuta. Se on kollektiivinen laiton uhkaus, kiihotusta kansanryhmää kohtaan, vihapuhetta. Persut edelleen mieltävät sen vain "sisäpiirihuumoriksi", joka on irroitettu kontekstistaan. Harvaa tällä hetkellä naurattaa, vähiten persuja. Se ei tunnukaan kivalta, kun oma viesti tuleekin takaisin omalle kohdalle.

   Taviksena ja rivikansalaisena on hieman enemmän sananvapauden ja -vastuun suhteen vapauksia ilmaista itseään kuin itsenäisen valtion pääministerin viransijaisella. Hän on vallan huipulla, edustaa valtionjohtoa ulkomaita myöten, ja häntä arvioidaan siitä asemasta käsin. Mielestäni erityisesti niin tärkeässä asemassa olevalta vaaditaan myös taustaa, joka inhimillisesti katsoen kestää tarvittaessa ideologista ja moraalista tarkastelua. "Riikan" sanomiset ovat niin jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, mitä Purran tulisi edustaa, että tilanne vaikuttaa tosi vaikealta. Varsinkin kun niistä irtisanoutuminen vaikutti aluksi hänelle mahdottomalta. Ajatusmaailman vaihto vuorokaudessa onkin varmasti vaikeaa.

   Ollaan vaan ihmisiksi, ei se aina helppoa ole, mutta yritetään yhdessä. Päivän jatkoja.

   Poista
  17. En ihmettele yhtään, jos joku nuori nainen ei ole kovin mielissään näiden tulijoiden käytöksestä, joka on joskus aika röyhkeää. He ovat porukoissaan kuin Euroopan omistajia, vaikka elävät täällä suomalaisten piikkiin. Kadullakin voi tulla vastaan viisi nuorta kaveria rinnakkain, eikä puhettakaan, että väistäisivät vastaantulevaa vanhempaa alkuasukasta. Pikkuisen korpeaa tuollaisissa arkipäivän pikku tapauksissa.
   Naisilla asiaan liittyy vielä seksuaalinen lähentely, joka tuntuu varmasti joistakin ällöttävältä. Ja usein on kysymys joukolla tapahtuvasta riekkumisesta.
   Ruotsissa on nyt nähty, mihin tolkuton maahanmuutto kehitysmaista johtaa. Tilanne ei ole enää hallinnassa.

   Poista
 13. Jälkeen kerran on aihetta kiittää Timo Vihavaista artikkelista, jossa on kaikki kohdallaan. Ilmiöiden tarkka analyysi, logiikka ja hänelle tunnusomainen suomenkielen herkullinen käyttö. Tämän päivän HS sai verenpaineen nousemaan, journalismi on täysin hukassa. Timo Vihavaisen blogi tuo uskoa terveen järjen olemassa oloon. Kiitokset.

  VastaaPoista
 14. "Joku venäläinen kutsui joskus omaa maataan säilkymättömien idioottien maaksi. Samassa kastissa ollaan."

  Hieno rouva sihahti vanhan suomifilmin oopperakatsomossa takanaan istuvalle Esa Pakariselle: "Moukka!" Mihin Pakarinen nöyrästi: "Moukkiahan tässä ollaan." Minä myös: idioottien sakeaan laumaanhan tässä pakostakin kuuluu, kun kirjuri niin tuimasti ja taajaan sivalteleikse. - Vaan ei sillä hyvä, koskapa huomattava yhteiskunnallinen toimihenkilömmekin meni julkisuudessa nykylehtikielellä "jyrähtämään" jotain "nollatoleranssista". Onko hänkin nyt mennyt poikkeamaan rationaalisen demokratian kaidalta polulta ja mennyt maistamaan sen kauhistuttavan asian ketunleipää, jolle jo Erasmus ja hänen seuraajansa Nummisuutarin Esko olivat vihaisia kuin rakkikoira?

  VastaaPoista
 15. "J.A. Tannerin kupletissa esiintyy hahmo nimeltä Kalle Armas Johansson, joka kuitenkin on tällaisesta persisynnistä vapaa: en aatoksissainkaan koskaan pidä/mä nuorta tyttöä sylissäin. Tällä sankarilla on kuitenkin ongelma, hän haluaisi kyllä naida, mutta ei pysty mistään löytämään itselleen puolisoa, joka olisi yhtä puhdas ja viaton. Edessä on maailmanloppu suppeassa muodossa."

  Madonna ihanne, tai neitsyt Maria. Se voi olla maailman ja naisen kannalta ihan hyvä ettei tämmöinen kaveri lisäänny. Toisekseen narsismi kukoistaa siinä. Naisena et tule koskaan olemaan tarpeeksi hyvä tälle mielikuvalle.
  Voi olla myös äiti joka passannut pojan pilalle ja odotus arvo parisuhteessa (kristillisesti pyhä sakramentti, mutta toimii vain seurakunnissa tms. ei niinkään ateisti yms. ajattelumalleissa ja toive tietenkin on olla naisen vähintään koskematon linkittyy syntikäsitteeseen) olisi naisen jäävän kotiin hoitamaan jälkikasvua ja passaamaan herraa. Sit ihmetellään koulutetussa yhteiskunnassa kun asiat ei luista kun nainen saa hoitaa aikamiehen tarpeita, lasten tarpeita, yms. vaikka mahdollisesti koulutettuna olisi hyvinkin hyödyllinen osa siinä yhteiskunnassa missä elää. Tosin veikannen ettei tämmöinen kyllä päätyne sellaisen piiaksi. Toisaalta naisilla on sitten tunteet jotka voi tehdä rationaaliseenkin ajatteluun temput.

  "Jeesushan opetti, ettei ihmisen tarvinnut edes koskea toiseen, jotta tekisi huorin hänen kanssaan, riitti, kun katsoi himoiten.

  Jos tilanne tosiaan oli tämä ja kristittyjen oli syytä ajatella, että se oli, ei kukaan voinut kerskua synnittömyydellään."

  Jeesus opetti kaikenlaista. Aikansa hallinto kun oli mitä oli, siitä kiitokseksi hänet ristiinnaulittiin aikansa lain mukaan, kukaanhan ei teoriassa tehnyt väärin. Laki kun oli sellainen.
  Tuo linkittyy moraaliin ja syntikäsitteeseen. Kulttuurillisesti nuo vaihtelee ajan ja paikan mukaan, muttei muuta biologiaa.
  Eräs ystävä oli hetken töissä yhdessä firmassa jossa oli herran väkeä. Tiedä sitten mitä touhunnut aijemmin, mutta viiminen niitti oli kun laittoi tyttökalenterin taukohuoneen seinälle.
  Jotenkin tuo kuulosti koomiselta kun muistan isän työpisteellä yhden tyllerön kuvan olleen ain sielä ja raksa-alalla tuo tuppaa olemaan normi. Muutenkin maailma on muuttunut kun löytyy pojille tytöt ja tytöille poikakalentereita, palomiehet ain väliin tehnee näitä kuvauksia.
  Selittele sitten että joku jossain voisi pahastua, kun ole sellaiseen tottunut. Kahjona sitä toiset pitäisi. Ja sitten on seksuaalivähemmistöt jotka katselee kuvia aivan eri näkövinkkelistä, mikä tehnee tilanteesta hauskan. Lepakko tyttö kun kisaa teoriassa samasta kuin heteromies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Voi olla myös äiti joka passannut pojan pilalle"

   Ko kupletin kertosäe sanoikin, "koska mammani sanoi niin".

   Poista
 16. Rosvot kiinni! Sanoi Isä-Veikko. SMP. RIP. Respect!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kansa tietää...

   Vaan tiesikö perussuomalainen kansa, mitä se tällä kertaa eduskuntavaaleissa tilasikaan?

   Poista
  2. No tuskin se arvasi, minkälaiset riekkujaiset masinoitaisiin ja oikein ulkomaisella tuella. Sellaista natalamielisyyttä ei sentään arvattu odottaa.

   Poista
  3. " No tuskin se arvasi, minkälaiset riekkujaiset masinoitaisiin ja oikein ulkomaisella tuella. "

   Tuskin taisi arvata myöskään suuri yleisö sitä, missä kunnossa persut ovat kun reissuiltaan yrittävät porstuaan kömpiä. Joka toinen on niin kännissä ( tai psykoosissa ), että pitää ulos heittää ja toiset vasta pidättelevät oksennustaan. Mitä lie vatsakatarria liikkeellä!

   Sisäsiistiksi opettelu on nyt alkanut oikein presidentinkin opastuksella, ja uhmaiän poliittisia lastentauteja sairastellaankin koko puolueen voimin sillä tahdilla, että mielestäni olisi syytä sairastella ensin vakavat taudit pois, ja sitten vasta jatkaa peremmälle tehtävän pariin. Puheenjohtaja on toki pyytänyt anteeksi koko konkkaronkan puolesta, mutta selviääkö juttu pelkästään sillä, kun koko kööri on vetänyt vuosia ns. persuja olalle? Ei se aina sillä lähde millä se on tullutkin vaan usein tarvitaan ihan oikeasti selvä päivä ja uusi suunta elämässä, että parantuminen voi todella alkaa. Nähtäväksi jää, miten persut tälle polulle selviävät.

   Poista
  4. Vähänkään itsenäiseen ajatteluun kykenevä näkee median vasemmistovetoisen, täydellisen puolueellisuuden ja ajojahdin, joka saa näköjään hirmuiset mittasuhteet.
   Täytyy sanoa, että se on ainakin Marinin julistuksen mukaisesti puolensa valinnut. Ja hyödylliset idiootit, setä Leniniä lainaten, taputtavat joukolla.
   Paha on nyt ulkoistettu persujen niskaan.

   Poista
  5. Terhomatti Hämeenkorpi12. heinäkuuta 2023 klo 23.40

   Kyllä, Öö, olet Öö !

   Poista
  6. Vaahtoat Öö jo pahemmin, kuin Purra 15 vuotta sitten Scriptan vieraskirjassa.

   Poista
  7. Hyvin sanottu Terhomatti. Toisinaan olen myös jaa, juu ja joskus nej, mutta tällä kertaa ihan vaan Öö.

   Poista
  8. Matias K, voisitko perustella väitteesi?

   Poista
  9. Blogisti voisi jo panna pisteen tälle Öö:n, minun ja muiden jankkaamiselle. Se ei nyt oikein etene.

   Mutta sille varalla, että tässä olisi jotakin yleisemminkin kiinnostavaa selvitettävää mm. minua parempien ihmisten ajattelun ja logiikankin osalta, perustelen nyt vielä, kun pyydetään.

   1) Pidän outona, että Öö hyväksyy sekä itselleen että kaikille muille ikuisen - siis ikuisen - virkakiellon esim. sen perusteella, että on jokus kaukana menneisyydessä jossakin porukassa - ei valtakunnan mediassa - tullut käyttäneeksi vaikka sanaa neekeri, tms.

   Pannaanko sanan "persu" käyttö myös samalle kieltolistalle? Sehän on selvästi pejoratiivinen ja sisältää kaksoismerkityksiä, kuten Öö edellä ansiokkasti viittaa (Persut perseet olalla juovuksissaan kaiken aikaa)?

   2) Pidän outona ja farisealaisena sitä logiikkaa, että Öö ja hänen heimolaisensa sallivat itselleen täysin estotta hyvin loukkaavat puheet jotakin kansaosaa kohtaan (ks. edellä), mutta ajautuvat heti katatoniseen pöyristykseen, jos samat puheet kohdistuvat johonkin toiseen kansanosaan.

   Testi: muuta Öö edelliseen 19:58 postukseesi sanan "persut" tilalle jokin jotakin muuta kansanryhmää kuvaava sana.

   3) Ongelmallista on myös rajoitettu luetun ja nähdyn ymmärtäminen. En usko, että se älyn puutteesta johtuu, vaan ns. tarkoituksenmukaisuussyistä.

   Jos Antti Lindtmanin natsisekoilut olisivat olleet jonkun muun, jos vaikka Pekka Haaviston ministerin virassaan tekemät, lainvastaisiksi todetut teot tai Sanna Marinin epäilyttävä jauhohen pölyttely "Jauhojengiksi" itseään nimittävässä bileporukassa olisvat olleet vaikka nyt sitten persujen juttuja, ne olisivat olleet heti aivan eri asia, kuolemanvakava juttu. Ikuinen virkakielto ja välitön lynkkaus lähimpään valotolppaan.

   4) Oletko Öö lukenut ajatuksella sen koko postauksen, josta Puraa syytetään tappofantasioista? Etkö? Niin arvelinkin.

   Satuin näkemään yhden kopion siitä. Siinä ilmeisesti "riikka" avautuu siitä, että hän tuli sanoneeksi noin 12-vuotiaalle jotakin vastaan, kun tämä uhosi junassa, että hän ei Suomesta välitä eikä sitä arvosta. Ihmettelee itsekin omaa uskallustaan hieman ironisesti ja arvlee sen johtuneen siitä, että hänen oma tukkansa uusi kuosi ärsytti häntä ja siten pudotti ärsytysikynnystä. Kertoo, myös, mitä ei sanonut, koska kysessä oli sentään vain lapsi.

   Lopussa on kohta, jossa joko joku "Pirjo" tai "riikka" (epäselvää) sanoo noin yleisesti, että "jos minulle annettaisiin ase, tulisi ruumiita".

   Tuo on tietenkin tarkoituksenmukaista tulkita niin, että ao. sanoja kehottaa välittömään ja koko knasaa koskevaa kansanmurhaan. Mutta muutkin tulkinnat ovat kovasti mahdollisia. Myös sellaiset, joissa ei itse asiassa olisi tarkoitus tappaa oikeasti yhtään ketään, vaan sanonta kuvaisi esim. sitä, että pienestä sitä pinna joskus kärähtää. Vaikea tietää.

   Nio, tämä lievempi tulkinta kävisi heti, jos puhuja olisi ollut vaikka Lindtman, mutta se ei tule kuuloonkaan, koska puhuja oli persu. Tämän toki me kaikki ymmärrämme ja oikeaksi havaitsemme?

   Lopuksi pyydän vielä tasapuolisesti kaikilta anteeksi ja Turkin kansalta erityisesti sitä, että olen tuhlannut bittejä, aikaa ja tilaa edelläolevan kaltaiseen, jo etukäteen tovottomaksi tiedettyyn yrityksen avata ajatteluhorsionttia ja mahdollisten tulkintojen kirjoa edes vähän laajemmaksi.

   Lopetan tämän osaltani nyt tähän.

   Poista
  10. Kuulepa Öö. Tuliko presidentti ulos pahoittelemaan oman maansa kansalaisille Turun tai Puotilan kurkunleikkaajan tekosia, esittämään omaisille surunvalitteluja? Entä jyrähtikö hän Oulun alaikäisiin tyttöihin kohdistuneen, aikuisten maahanmuuttajamiesten raiskausringin vuoksi, ilmaissut heille napakasti nollatoleranssista tässäkin asiassa? Raiskaustilastojen kärjessä pitelee kolmea kärkisijaa ulkomaalaistaustaiset miehet. Jengiväkivaltaa vähätellään mediassa. Sitä se ei sentään pysty täysin pimittämään.
   Presidentti puhuu silti maahanmuuttajien "mahdollisesta" huonosta käytöksestä.

   Poista
  11. Matias K,

   Kyse on ollut omalta osaltani Purran viime päivien kohusta, jota olen ilman ketään heimolaisia kommentoinut.

   1) Jännää tulkintaa. En ole puheissani "hyväksynyt ikuista virkakieltoa" kellekään. Olen aiheellisesti kyseenalaistanut ja kaivannut perussuomalaista näkemystä? (jos sitä itse edustat) Purran tämän hetkisestä asemasta toimia virassaan. Olen kysynyt Sinulta mielipiteitä asiaan, johon en ole saanut vastausta. Puhumme näköjään toistemme ohi emmekä edes samasta asiasta.

   Ei liene yllätys, etten ole persu, mutta olen itse asiassa sitä mieltä, että "persu" on sattuneesta syystä hieman halveeraava nimi suomalaiselle poliittiselle puolueelle. En pidä termistä itse, mutta sitä tulee käytettyä perussuomalaisten sijaan, kun se tavaksi on vakiintunut. Ihmettelen, että PS sitä itsestään käyttää, vaan kukin tavallaan. "Persut olalle" oli minulta huonosti sanottu, pahoittelen sanavalintaani. Rinnastaminen psykoosiin oli vielä mauttomampaa. Se kumpusi Halla-ahon kommentista, jonka mukaan rasismikeskustelu Purran mielipiteistä on hänen mukaansa psykoosin tasolla. Se on tietenkin surullinen loukkaus erityisesti heitä kohtaan, joita psykoosi sairautena oikeasti koskettaa.

   2) Olet siis loukkaantunut klo 19.58 kommentistani? Taidat olla siinä oikeassa, ettei sen tyyppinen puhe ole rakentavaa eikä vie asioita eteenpäin.

   3) Olen puhunut Purran ja PS:n tilanteesta täällä. Jokaisella puolueella on varmasti omat taakkansa ja mörkönsä. Kun puhutaan tällä erää Purran tilanteesta, ei ainoa vastaus siihen kuitenkaan voi olla että "muutkin mokaa". Muuta näkemystä en koe Sinulta saaneeni.

   4) Ei, en ole lukenut Purran väitettyjä tappofantasioita niiden alustaltaan. Olen lehtitietojen varassa. Kaikella kunnioituksella Matias K, itse pidän suomalaista journalismia arvossaan ja kuuntelen sitä, mitä sillä on sanottavaa. Mediakriittisyys mielessä. Emme kuitenkaan taida olla edes samalla sivulla tässäkään asiassa.

   Kiitän keskustelusta tällä erää ja mukavaa päivää.

   Poista
  12. Tarkennus aiempaan (13. heinäkuu 2023 klo 11.34)
   "Raiskaustilastojen kärjessä pitelee kolmea kärkisijaa ulkomaalaistaustaiset miehet."
   Kysymyksessä siis prosentuaalinen edustus kansallisuuksien mukaan eikä rajoitu vain kolmen kärkeen.

   Poista
 17. Riehuuko täällä nyt joku anarkomarko?

  VastaaPoista
 18. IltaSanomien etusivulla Biden tervehtii suomalaisia. :))
  (Hymiötä pukkasi, tunnustan dementiani.)

  VastaaPoista
 19. Rasismi aiheuttaa eriarvoistumista ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa.

  Nyt kyllä vaikuttaa siltä, että perussuomalaiset ja heidän äänestäjänsä ovat joutuneet rasististen hyökkäysten kohteeksi. Perussuomlaiset on ikäänkuin arvotettu alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Esimerkiksi poliittinen aktivisti ja moraaliposeeraaja Öö näyttää olevan perussuomalisia kohtaan rasisti sieltä pahimmasta päästä. Onko sitten todella näin, kun siltä kuitenkin näyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvoisa Toipila,

   " Rasismi aiheuttaa eriarvoistumista ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa."

   Hyvin sanottu. Olen asiasta täysin samaa mieltä kanssasi.

   Valitettavaa kuitenkin on, että tulkitset kirjoituksiani niin eri lailla kuin ne on tarkoitettu ymmärrettäväksi.
   En ole rasisti ketään kohtaan. Omaan joitain ajoittaisia ennakkoluuloisia - xenofobisiakin - keloja itsekin, mutta en osoita puhein, sanoin enkä teoin kollektiivista rasismia tai vihaa ketään kohtaan. Välillä ärsyyntyneenä töksäyttelen sanottavani ja pahoittelen sitä.
   Toivon tämän kaiken keskellä persuillekin suomalaisina tulevaisuuteen hyviä juttuja ja sitä, että kansan poliittinen tahtotila toteutuu jatkossakin demokratian nimissä parlamentissamme.

   Poista
  2. Mutta Öö, tuolla ylempänä lipsautit "nej". Tuuleeko RKP:sta? Saatko palkkaa oikein?

   Poista
  3. Nyt eivät ontot selittelyt auta. Öö on joutunut kiikkiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Persut saivat viime eduskuntavaaleissa 620 981 ääntä. Nyt olisi katumuksen ja anteeksipyynnön paikka. Pystyykö Öö siihen?

   Poista
  4. "Tuuleeko RKP:sta?"

   Oletko koskaan muuten tullut ajatelleeksi, että miksi se on Ruotsalainen kansanpuolue eikä Suomenruotsalainen kansanpuolue? Asia ihmetyttää minua.

   "Saatko palkkaa oikein?"

   Tyvärr inte!

   Poista
  5. Toipila hyvä,

   Itse asiassa olisikin lieventävä asianhaara, jos persut olisivat pikkuhiprakassa kuten klo 19.58 maalailin. Mutta ei, viha on hyvin todellista ja se kumpuaa hyvin syvältä. Onko sinusta tosiaan maahanmuuttaja tuon kaiken vihan syypää vai voisiko sieltä mielestä löytyä ihan muita syitä vihaan ja alituiseen ahdistukseen? Niin tai näin, mielenrauhaa toivotan sinnepäin.

   Poista
  6. Onpa taas törkeitä ja perättömiä syytöksiä, että persut vihaisivat maahanmuuttajia. Etkö todellakaan itse huomaa keksimiäsi totuudenvastaisia rasistisia puheitasi?

   Poista
  7. Toipila, mielelläni olisin väärässä persujen suhtautumisessa maahanmuuttoon. Kerro toki, että miten persut suhtautuvat siihen? Ja ajatuksia persujen uudesta nollatoleranssista rasismin suhteen kuulisin myös Sinun ajatuksiasi ilolla.

   Poista
  8. Öö on ominut itärajamme takaisen oikeuskäytännön. Länsimainen oikeuskäytäntö lähtee siitä, että syyttäjän - tässä tapauksessa Öö:n - on todistettava syytöksenä oikeiksi. Länsimaissa syytetyn ei tarvitse todistaa syyttömyyttään.

   No niin Öö, nyt sitten näyttöä esiin syytöksillesi.

   Poista
  9. Olipa mukava seurata Bidenin ja Niinistön tiedotustilaisuutta.

   Mitä tulee vielä persujen aiempaan avoimeen rasistisuuteen, olen kansalaisena tyytyväinen heidän julkilausumaansa, joka alleviivaa nykyistä nollatoleranssia asiassa. Nyt vaan tekemään sen mukaista politiikkaa, arvon persut!

   Poista
  10. Luulisi olevan helppoa Öö:n esittää näyttöä persujen aiemmasta rasistisuudesta. Mikset pysty näyttöä esittämään?

   Poista
  11. Huomenta Toipila, kiitos kommentistasi. Toivottavasti aamusi on alkanut mukavasti.

   Sen vielä haluaisin sanoa, että kun tuuli tyyntyy, seuraa maassamme toivottavasti yhtä ponteva maahanmuuttokeskustelu kuin nyt käytävä keskustelu rasismista. Siihenkin keskusteluun kuuluu terve kriittisyys ja sen tarkastelu, miten asioita on hoidettu, miten niitä nyt hoidetaan ja miten niitä tulisi hoitaa. Itse en osaa sitä keskustelua kunnolla edes käydä (vielä), vaikka siitä on mielipiteitäkin ja ajatuksia Suomen tulevaisuuden suunnasta. Tarvitsen vuoropuhelua ja asiallista keskustelua asiasta. Siihen keskusteluun osallistuvat toivottavasti kaikki suomalaiset, myös he yli 600 000 perussuomalaisia äänestänyttä. Kaipaankin mielipiteitä erityisesti heiltä, koska heille(kin) asia tuntuu olevan sydämen asia. Se on terve itsenäisen kansallismielisenkin valtion merkki, että maan tulevaisuus kiinnostaa. Sitä odotellessa on hyvä tutustua lisää aiheeseen, ajatella, harjoitella keskustelua ja asiallista argumentointia, oppia ja erehtyä - kasvaa siinäkin asiassa.

   Inhimillistä kesäpäivän jatkoa Suomen suveen.

   Poista
 20. ”Ihmisten typeryys, häikäilemättömyys ja tekopyhä narsismi ovat keskuudessamme”

  Kuten tunnettua, venäläiset rakastavat haaveilemisesta. Eipä ihme, että eräässä populaarisessa neukkulaulussa kehotettaan: ”Metshtat’, nado metstat’ detjam orlinava plemeni” (Kotkan heimon lasten täytyy haaveilla, haaveilla ja haaveilla.)

  Myös Nikolai Vasiljevitsh Gogol, Kuolleissa Sieluissaan, kuvasi miten eräs arvokas herra rakasti piipun polttamista ikkunan edessä ja samalla hän sai haaveilun muodossa seurata maailman menoa. Tuhkat piipusta hän koputti ikkunanlaudalle ja niistä olikin muodostunut kaunis rivistö. Savua tuprutessaan herra pohti, että tuolla ja tuolla pitäisi tehdä sitä ja tätä.

  Vladimir Vladimirovitsh Putin G-8 kokouksessa kehotti G-7 jäseniä olemaan kiinnittämättä huomiota siihen, mitä tulisi tapahtumaan entisen Neuvostoliiton alueella. Tämä kehotus saattoi perustua ainoastaan valtavaan haaveiluun. Seuraavaan G-8 kokoukseen Putin ei tullutkaan, koska hän ignoreerasi sitä.

  Kas kun NATO järjestikin kerähmönsä Liettuassa, joka kuului entisen Neuvostoliiton alueeseen. Kas kun Kremlin propagandakenraalit tulivat TV:n protestilähetykseen humalissaan, turvonnut turpa täynnä krapulaa ja kurkku täynnä uhkauksia.

  VastaaPoista
 21. Epäilen vahvasti, että kun Orwell kuvitteli kaikkea valvovan Ison Veljen, hänellä oli mielessään, paitsi Neuvostoliiton sen aikainen todellisuus ja teknisen kehityksen mahdollisesti avaamat tulevaisuuden mahdollisuudet, myös vanha kristillinen käsitys Jumalan kaikkitietävyydestä. Kun aikoinaan luin sen kirjan, tuota Isoa Veljeä kuvailevat kohdat toivat ainakin minulle mieleen koulussa jo vuosia aikaisemmin oppimani, suuresti ihmettelemäni ja kauhistuttaviltakin tuntuneet virren sanat:
  "Mun tutkit, Herra, tarkasti, sä tiedät kaikki tekoni. Jos missä kuljen, sulle näyn: jos makaan, istun, nousen, käyn. Sä kaikki tieni havaitset, myös ajatukset salaiset (!). Ei sana ykskään suustani käy, Herra, tietämättäsi". Ja vielä kaikkein uskomattomin kohta: "Eloni päivät vastaiset sä tunnet niin kuin entiset."
  (Näin kuuluivat virren 343 sanat vuoden 1938 virsikirjassa, joka oli käytössä vuoteen 1986 saakka.)
  Voidaanko netistä piankin tai jo nyt, vain hieman liioitellen sanoa samaa, mitä tässä virressä sanotaan Jumalasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoveli on ollut olemassa kauan. Näkyvin osa sitä on ollut ennen SoMen tuloa ns. yleinen mielipide, jossa kaikilla oli oikeus olla samaa mieltä kuin hallitsija.

   Jos tätä oikeutta sanoi velvollisuudeksi, oli harhaoppinen.

   Sama tilanne suurimpien uskontojen kanssa, mitä ne kussakin maassa sattuivat olemaan.

   Ei ollut täysin välttämätöntä ilmiantaa ajatusrikollisia "viranomaisillle", riitti ettei ollut enää tekemisissä tämän kanssa.

   Hallitsijan persoonan kautta ylistettiin valtiota ja sen symboleja.

   Kyse on yksi uskonnollisuuden muoto.


   .

   Poista
 22. "Voidaanko netistä piankin tai jo nyt, vain hieman liioitellen sanoa samaa, mitä tässä virressä sanotaan Jumalasta?"

  Tämä on erittäin hyvä ja todella miettimisen arvoinen havainto näinä tekoälyn esiinrynnimisen aikoina.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.