sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Erikoista katsottavaa

 

Miten järjettömyyttä selitetään?

Motto:

Нельзя объять необъятное.

Козьма Прутков, Плоды раздумья.

 

 

Median viime aikoina lietsoma massahysteria on kiinnostava ilmiö nimenomaan joukkopsykologian, mutta myös kulttuurihistorian kannalta. On ollut uskomatonta huomata, miten kritiikittömästi moni aidosti liberaalina itseään pitävä on reagoinut orkesterinjohtajan viittaukseen ja pöyristynyt rasistiseksi selitetystä kollaasista, jonka osasten sijoittaminen omiin yhteyksiinsä ei olisi ollut ylivoimainen eikä kohtuuton älyllinen suoritus.

Sitä ei vain ole viitsitty, uskallettu tai haluttu tehdä. Lauma tuntuu aina turvalliselta paikalta eikä vaadi itsenäistä ajattelua vaan päinvastoin kieltää sen. Niinpä älyllinen taso laskee käsittämättömän matalalle. Kun asianomaisille huomauttaa siitä, että he ovat nyt hyljänneet alkeellisenkin logiikan ja järjen agrumentit, on reaktio aina yhtä pöyristynyt kuin loukkaantunutkin: ”Minäkö tyhmä? Nyt en ymmärrä…”

Siitä kuitenkin on kysymys. Olemme nyt omaksuneet kritiikittä aivan uudet kriteerit monille asioille ja suostuneet arvostelemaan niin menneisyyttä kuin nykyisyyttä meille tarjottujen ohjeiden mukaan. Näin muuten tehtiin myös Neuvostoliitossa vuonna 1937. Tätä en tässä selitä sen enempää. Blogin hakutoiminnolla voi hakea lisää vuosiluvun avulla.

Järjen äänet ovat harvinaisia, mutta lainaan nyt tässä Marko Hamiloa, joka myös näyttää vilpittömän hämmästyneeltä sen johdosta, että niin useat näköjään fiksut ja oikeasti liberaalit ihmiset ovat menneet mukaan äärivasemmistolaisten friikkien salaliittoteorioihin, joilla koetetaan osoittaa jonkin natsilaisen salaliiton uhkaavan maatamme:

Heidän kanssaan keskustelu tuntuu samalta kuin rokotekriitikoiden ja muiden koronasalaliittoteoreetikoiden, joiden korkein motiivi selvästikin oli ylläpitää itsestään mielikuvaa itsenäisesti ajattelevina ihmisinä, vaikka he tosiasiassa vain vailla minkäänlaista lähdekritiikkiä tai arvostelukykyä jakoivat lähinnä amerikkalaisten aivopierutehtaiden meemejä.

Asiaa tuskin voi paremmin kuvata. Immuniteetti terveelle järjelle on lähes ehdoton ja se näyttää usein hankitun opiskelemalla irrationalismia julistavien postmodernistien ajattelua. Kaikille yhteisen logiikan sijasta yhä hallitsevammassa asemassa ovat silloin rotu, sukupuoli, sukupuolinen suuntaus ja muut vastaavat asiat. Tässä ei hitleriläinen ajattelu enää ole kaukana.

Vuonna 2006 sai Richard Wolin jo aiheen kirjoittaa kirjan The Seduction of Unreason: The Intellectual Romance with Fascism from Nietzsche to Postmodernism

Se oli urhoollinen yritys uida virtaa vastaan, mutta viime kädessä taistelu aikakauden hengen kassa hävitään aina.

Koko tätä uuskritiikittömyyden ja järjenvastaisuuden ilmiötä vastaan ei tietenkään voi taistella järjen asein, siitähän se on irtautunut, eikä sen auktoriteettia tunnusta. Kun sitä yritetään ymmärtää, on mentävä toiselle tasolle. Kysymys on kulttuurin tietystä vaiheesta, jolle on ominaista itsetuhoinen viha omaa kotia kohtaan, oikofobia.

Tähän tapaan siitä kirjoittelin jokunen aika sitten. Toki teemasta löytyy paljon muitakin kirjoituksia, jopa tältä sivulta:

keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Mannerlaatat liikkuvat

 

Oikofobia

 

Roger Scruton, jota ei ehkä tarvitse esitellä ( https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=scruton ), on käyttänyt termiä oikofobia kuvaamaan omaa (kansallista) kotia kohtaan tunnettua vihaa ja vastenmielisyyttä. Tarkemmin sanoen kyseessä on yleensä kaikkeen tämän kodin piirissä tunnettuun pyhään kohdistuva viha.

Asiaa on myös tutkittu, etenkin historiallisin esimerkein. Paul Hollander  (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=hollander ) on kirjassaan Political Pilgrims tutkinut erilaisiin ”anti-kotimaihin”(Neuvostoliitto, Kiina, Kuuba, kolmas maailma) kohdistuvaa palvontaa ja tehnyt sen johtopäätöksen, että olennaista koko joukon käytöksessä on juuri tuo omaan kotiin kohdistuva viha, ei niinkään se, millaisia ilmiöitä tutkittavat ovat nähneet ihannemaissaan.

On usein ihmetelty sitä, mikä kumma on saanut  saa esimerkiksi entiset taistolaiset kuolaamaan postkommunistisen Venäjän suuntaan, jossa koko yhteiskuntajärjestys on jyrkästi toisenlainen kuin se oli kommunistivallan aikana. No, tämä oman maan vihaaminenhan siinä yleensä löytyy motiivina. Toki myös ns. autoritaarinen persoonallisuus, joka nauttii alistumisesta kaikkivaltiaan vallan alaisuuteen, on hyvä selittäjä.

Tällöin viha kohdistuu kaikenlaiseen demokratiaan ja sen pitkäpiimäisiin menetelmiin, jotka eivät anna kiksejä niille, joiden tekisi mieli palvoa valtiota ja sen suurta johtajaa ja tarvittaessa uhrautua elämää suurempien arvojen hyväksi. Tylsä demokratia tarjoaa vain hyvinvointia, joka näillä henkilöillä usein jo on. Missään kohtaa tulevaisuudessa ei näy suurta, utooppista päämäärää.

Tällainen päämäärähän oli kommunismissa ja sellaista on halunnut tarjota myös putinismi. Totta tosiaan, juuri nyt riittää yllin kyllin tilaisuuksia kuolla asian puolesta. Kysymys sinänsä on, kuinka suurena tuota asiaa voi pitää, kun se käytännössä näyttää merkitsevän lähinnä varkaiden ja huijarien valtaa, mutta kun sen samaan aikaan väitetään edustavan koko kansallista asiaa Venäjän vihollisia vastaan, niin kyllähän se on monet saanut kannattajikseen myös Venäjällä.

Konstantin Leontjev esitti aikoinaan sangen kyynisesti, että valtion palvonta ja militarismi sopivat hyvin korkeammaksi elämänasenteeksi typeryksille, joille varsinaiset korkeammat arvot joka tapauksessa jäävät vieraiksi. Ovatpahan nuo ihmiset ainakin poissa tylsien pikkuporvarien idioottimaisen onnen tavoittelun piiristä (https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=leontjev ).

Putin on nyt julistanut valtionsa ja sen asevoimat pyhiksi ja niiden ja niiden historian loukkaamisesta on luvassa ankara rangaistus. Tällä vuosisadalla kyse on ainutlaatuisesta harppauksesta kauas menneisyyteen.

Sakraalin historian paluusta on toki ollut merkkejä jo jonkin aikaa. Kun Putin erotti arkistohallinnon päällikön, joka oli kehdannut arvostella erästä isänmaallista myyttiä väärennökseksi ja ryhtyi itse pontifex maximuksen paikalle säätelemään kuolemattomien rykmenttien ja heidän maanpäällisten seuraajiensa suhteita, saattoi jo aavistella ikävyyksiä.

Harva kai sentään osasi odottaa pahinta. Nyt ollaan Venäjällä taas tilanteessa, jossa oltiin Stalinin aikana, kun Yleisvenäläisen Kommunistisen Puolueen (bolševikkien) historian lyhyt kurssi /Краткий курс истории ВКП(б), (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=lyhyt+kurssi )oli se auktoriteetti, joka päti kaikkeen historiaan.

 Arkistorotat (Stalinin sanonta) eivät voineet tulla paperisine dokumentteineen määräilemään, mitä menneisyydessä oli tapahtunut. Siellä oli tapahtunut nimenomaan se, mistä kirjoitettu oli, kuten Stalin todisteli. Puolueen yleislinja (Generalnaja linija partii) se oli, joka historiassakin oli kaiken määräävä ja silmämääränä pidettävä asia.

Nyt sattuu olemaan niin, että putinismi on omaksunut Stalinin ajan historian osaksi omaa, sakraalista historiaansa. Niinpä sen lähestyminen kriittisin silmin on sallimatonta, rikos. Samasta syystä ei ole tarpeen eikä sallittua noin vain paljastaa kaikkia arkistojen dokumentteja kenelle tahansa. Pontifex maximuksen oikeuksiin se ylevä tehtävä kuuluu.

Historian suhteen voidaan Venäjällä nykyään sitten tehdä ns. ajatusrikoksia, joista Orwell puhuu. Memorial-yhdistyksen kaltaiset, menneisyyden rikoksia tutkivat yhdistykset ja yksilöt kajoavat siis pyhiin arvoihin ja saavat sen mukaisen käsittelyn.

Totta kyllä on, että läntisessä maailmassa ns. pyhä historia on jo käytännössä hävinnyt. Ainakaan se ei enää ole valtion erityisessä suojeluksessa. Dokumentit ovat avoimia kaikille ja jokaisella on oikeus tehdä niistä sen mukaisia johtopäätöksiä, kuin tuntuu tarpeelliselta. Mikäli sitten mennään överiksi, löytyy aina toisia, joiden mielen tasapaino on säilynyt ja jotka kykenevät näkemään kokonaisuudet realistisessa valossa.

Läntisessä historiankirjoituksessa näyttää olevan jopa muodikas se, esimerkiksi tunnetun Pierre Noran edustama näkemys, jonka mukaan kansallinen historia olisi jotakin keinotekoista ja pitäisi hajottaa alkutekijöihinsä erilaisten ryhmien omien muistivarantojen avulla: eri kansallisuuksilla, sukupuolilla, seksuaalisuuntaksilla ja ties millä on ollut sodastakin omat kokemuksensa. Ne ovat aidompia ja alkuperäisempiä kuin kansakunnan narratiivi.

Tässä mennään jo lähelle oikofobiaa ja helposti sen alueellekin. Itse asiassa ne, jotka haluavat tutkimukselleen rahoitusta, tekevät viisaasti, mikäli omaksuvat reippaan oikofobisen peruskatsomuksen. Vanhanaikainen poliittinen historia ei kiinnosta kulttuurin eturiviä meillä tänä päivänä. Venäjällä se kiinnostaa niinkin paljon, että kun normaalit tutkimusaiheet uusien dokumenttien puutteessa loppuvat, voidaan keksiä aivan uutta menneisyyttä, jossa suomalaisetkin rakentelevat tuhoamisleirejä ja kaasukammioita ja toteuttavat vakain tuumin kansanmurhaa eri puolilla pyhää Venäjän maata…

Täytyy kyllä sanoa, että tuon sinänsä hyvin tunnetun oikofobian määrä tämän Ukrainan sodan puhjettua kyllä yllätti. Saattaa olla, että Suomen historiassa on aivan erityisiä aineksia vihalle, jota kansakunnan selviytymistarinaa kohtaan tunnetaan. Monissa näyttää talvisodan sankaruuskin aiheuttavan pelkkiä aggressioita.

Kaiken taustalla vaikuttaa varmasti jossakin määrin vuoden 1918 perintö. Moni radikaali on ikuisesti suutuksissaan siitä, että sosialidemokraattien järjetön ja vastuuton kapina kukistettiin.

Kieltämättä se kukistettiin suorastaan rikollisin metodein, mutta rikollinenhan oli itse ilmiökin. Oikofobit joka tapauksessa löytävät sen vaiheilta loputtomasti materiaalia suomalaisuuden selviytymistarinan vastaiselle masturbaatiolle ja asenne projisioidaan paitsi myöhempiin sotiin, jopa nykyiseen politiikkaan saakka.

Yksioikoinen valtiollinen historia on kyllä tosiaan vielä puutteellinen kuva menneisyydestä. Se kaipaa lisäkseen myös konkreettisempia tarinoita yhteiskunnan kaikilta kulmilta. Oikofobiassa on kuitenkin kysymys kohtuuden rajojen ylittämisestä. Tiedän, etteivät kaikki lukijat suostu ymmärtämään tätä yksinkertaista totuutta tai edes pysty sitä tekemään.

Juuri tällä hetkellä kotimainen oikofobiamme on kärsinyt tietystä uskottavuuden puutteesta, kun Venäjää eräänlaisena palvottavana anti-Suomena on ollut entistä vaikeampi käyttää. Ennen maailmassa se tarjosi valmiita aineksia: neuvostovastaisuus ja antikommunismi olivat hengen syntejä, jotka toteutuivat myös Suomessa.  Vain aniharva uskalsi sanoa olevansa neuvostovastainen.

Nyt on jäljelle jäänyt vain russofobian käsite, 1800-luvun puolivälistä periytyvä ja putinoidien uudelleen lämmittämä käsite, jota koko kollektiivisesta lännestä löytyy mielin määrin.

Mutta millainen onkaan sen uskottavuus. Miksi tuohon nykyiseen aggressiiviseen ja törkeään Venäjään, joka kumartaa uutta natsi-ideologiaansa, pitäisi suhtautua arvostavan kunnioittavasti, sen itsensä haluamalla tavalla?

Kyllä maine ja kunnioitus täytyy ansaita, ei niitä voi saada julistamalla valkoisen oikeastaan olevan mustaa, sodan olevan rauhaa ja vapauden olevan orjuutta. Kyllä oikofobit meillä nyt ovat joutuneet vaikeaan asemaan. Selvästi patologisiin tapauksiin, jotka kekkaloivat venäläisissä univormuissa ja hurraavat jo ennakkoon odottamilleen Kremlin voitoille, mikään normaali logiikka ei vaikuta, mutta heidän viestinsä jää varmasti yhtä tehottomaksi kuin aikoinaan Armas Äikiän kylähullusta muistuttavat välihuudot sota-ajan radiossa.

Saapa nähdä, millaiseksi maailma muodostuu, kun tämänkin sodan pöly laskeutuu. Kansallisen ajattelun ja näkökulman uutta nousua ei mikään voine estää. Samaan aikaan sen vastinparina toimiva oikofobia mitä luultavimmin heikkenee ja jää yhä marginaalisempien ryhmien omaisuudeksi.

 

 

42 kommenttia:

  1. Aika ajoin presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa niin kryptisesti, että lukija kaipaa salakirjoitusopasta, jotta osaisi tulkita oikein hänen ajatuksiaan.

    Nyt on Niinistö kuitenkin ottanut selvästi kantaa seuraavasti: ”Täytyy nimittäin muistaa, että rasismi ja mahdolliset ongelmat maahanmuuton suhteen ovat kaksi täysin erillistä asiaa”, Niinistö sanoi.

    Tämhän tarkoittaa sitä, että Niinistö tukee ministeri Riikka Purran vanhoja kirjoituksia. Ei niissä ole mitään rasismia. Päinvastoin Purran kirjoituksissa kuvataan maahanmuuton ongelmia. Sananvalinnat ovat ehkä vähän kömpelöitä, mutta kuitenkin täysin asiallisia ja arkikokemusperäisesti aivan oikeita.

    Ilmeisesti RKP:n edustajilla on edelleen niin huono suomen kielen taito, etteivät ole ymmärtäneet oikeassa kontekstissaan Purran kirjoituksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän minäkin huomasin, mutta entä media?

      Poista
    2. Media on siteerannut vain Niiniston lausunnon ensimmäistä rasismin tuomitsevaa lausetta, mutta jättänyt tuon yllä mainitun jälkimmäisen siteeraamatta. Ja siinähän Niinistö todella tekee eron rasismin ja maahanmuuton ongelmien käsittelyn välille.
      Mutta Hesarikin tietysti vain jatkaa samaa valhetta. Tänään Saskaa hävettää niin perusteellisesti Purran kirjoitus. Eli siis tosiasiassa häntä hävettää se, että Purra on ottanut esille naisen alistetun ja sorretun aseman islamissa, mikä näkyy naisten "säkittämisessä". Säkki oli kuitenkin se maaginen sana, joka laukaisi typerysten joukkopsykoosin.
      Säälittävä Saarikoski ja Hesari.

      Poista
    3. Hesarissa toimittaja Saska Saarikosken kirjoitus on erittäin heikkotasoinen yritys ja esitys häpäistä Riikka Purraa. Syytösten esittäjän pitäisi esittää näyttö syytöksillensä. Näyttöä ei löydy lainkaan. Pelkkä paheksuminen ja haukkuminen ole vielä mikään näyttö.

      Vaikuttaa siltä, että toimittaja Saarikoski hyväksyy aivan kaiken islamilaisessa kulttuurissa. Ei ainoastaan naisten ihmisoikeuksien polkemisen ja alistamisen vaan myös kunniamurhat.

      Poista
    4. Se juttu ansaitsee farisealaisessa törkeydessään jäädä ikuisiksi ajoiksi häpeämättömän roskajounalismin symboliksi

      Poista
    5. Olet Timo jossain tekstissäsi ihmetellyt Hesarin nykytilaa (tai sitten se oli joku kommentoija). Mutta se minua kyllä eniten vaivaa miten Erkon perintö on joutunut tällaiseen nykyiseen alennustilaansa. Mikä selittää Hesarin toimituksen toiminnan? Vai onko vasemmistolaisuus vain koulutettu nykytoimittajien mieliin niin etteivät sitä itsekään tunnista. Ei klikkiotsikoiden metsästyksellä sentään kaikkea voi selittää, kai?

      Milloin lukijat ja sitä kautta mainostajat hylkäävät Hesarin? Paperilehtihän on vain muisto suuruuden vuosiltaan, mutta sen selitys digitalisaatiolla on looginen. Vai onko vain niin ettei Suomessa ole oikein enää muita (lähes) valtakunnallisia perinteisiä medioita ja tottumus on toinen luonto Hesarin tilaajilla? Taidan itse kuulua tähän tottumus -joukkoon :)

      Poista
    6. Uuden Suomen kuoleman jälkeen hesarilla on valtakunnallisen lehden monopoli. Ehkäpä sellaista ei kauan tarvita.

      Poista
    7. Saarikoski on käsittämätön valinta pääkirjoittajien päälliköksi. Lapsikin näkee, millaista lukijoita aliarvioivaa manipulointia hän harjoittaa. Historia tuntuu toistuvan Saskan kohdalla. Saarikoski oli aikoinaan kulttuuritoimituksessa ja kirjoitti aivan hatusta vedetyn mielikuvitusjutun Sarvamaasta, tarkoituksenaan sama kuin Purran kohdalla, eli häpäiseminen. Sen jälkeen Saarikoski näytti olevan vähän aikaa poissa parrasvaloista, mutta miten Hesari tekee saman virheen toistamiseen.

      Poista
    8. Olettaisi johdon kytköksien vaikuttavan arvomaailmaan mitä väelle sopii kirjoittaa. Nykyteknologialla tavallinenkin tallaaja saa hyvin helposti nuo selville. Mitä sillä tiedolla sitten tehnee on asia erikseen. Ei juuri mitään. Hyvän lehden maine vain menee pilalle, kun jotain väkisin väännetään. Sama tosin huomannut joissain ulkomaisissa lehdissä. Ei niistä enään olla sitten valmiita mitään maksamaankaan. Huonoa kun saa pyytämättäkin.

      Poista
    9. Saarikosken kirjoitus oli todella oiva. Se osuit kohteeseensa ja kuten näistä kommenteista näkyy niin se myös upotti kohteensa.

      Loppuosa on todella hieno yhteenveto: "Sen sijaan Suomessa korkeasti koulutettu aikuinen ihminen on saattanut näihin päiviin asti suoltaa rasistista ihmisvihaa ”samanmielisten piirissä” pelkäämättä seurauksia. Enää ei voi. Tämän jälkeen kukaan ei voi enää sanoa, että vihaiset kirjoitukset ovat vain vihaisia kirjoituksia. Se aika on nyt ohi."

      Poista
    10. " Saarikosken kirjoitus oli todella oiva. "

      samoilla linjoilla ollaan

      Poista
    11. Öö 17. heinäkuuta 2023 klo 9.23: Samoilla linjoilla ollaan: " Saarikosken kirjoitus oli todella oiva. "

      Mikä huojennus! Hetken jo pelkäsin, että Öö olisi saanut tartunnan järjellisyydestä! Mitä olisi ollut meidän elämämme ilman klovnia?

      Poista
  2. Itse en pidä ollenkaan mahdottomana asiana, että sitten kun Putinin sota loppuu, niin Suomessa alkaa nostaa päätään agenda, eli YLE, HS ja media alkavat hehkuttamaan ja vaatimaan eroa Natosta. Nyt kun ulkoparlamentaariset voimat ovat niskan päällä ja voimansa tunnossa, saattaapa olla, että siinä taistossa voidaan julistaa vaikka yleislakko, että päämäärään päästäisiin?

    Kun järki on kadonnut massoilta, se ruokkii itse itseään. Nato- ja amerikkalaisvastaisuus on Suomessa ollut aina aika voimakasta, sen kai jokainen lienee havainnut? YLE:n toimittaja hermostutti Bidenin kysymällä USA:n poliittisen epävakauden vaikutuksista Natoon ja USA:n haluun tukea Eurooppaa, eli kyllä Suomesta Nato-vastaisuutta löytyy aika lailla. Ennen Ukrainan sotaa Natoa kannatti vain parikymmentä prosenttia, eli kylllä ne rekryytit ovat olemassa, ja odottelevat vain oikeata aikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kun järki on kadonnut massoilta, se ruokkii itse itseään."

      Tuosta tulee mieleen vanha sanonta.

      "Ihmiset tulevat porukalla hulluiksi ja tulevat järkiinsä yksitellen."

      Ihmiset eivät oikein ymmärrä minkälaisten voimia ollaan irtipäästämässä kun ryhdytään kiistämään vaalien tulokset ja ilmoittamaan, että nykyisellä hallinnolla ei ole legitimiteettiä.

      Yhdysvalloissa jonkinlainen herätys oli Capitolin valtaus, joka oli oikeastaan vain isänmaallisen aineksen "blacklivesmatter" - väkivaltainen poliittinen mellakka, joka oli "suurimmaksi osaksi rauhallinen".

      Vaikka esille on nostettu sankaripoliiseja, huomattava osa paikalla olleist poliiseista teki lähinnä muodollista vastarintaa. Osa jopa auttoi mellakoitsijoita. Mellakan jälkeen rakannusta vartioimaan määrättyjen kansalliskaartin sotilaiden lojaalisuudesta oli myös epäilyksiä ja FBI laitettiin tutkimaan sotilaiden taustoja.

      Mellakan jälkeen varmasti mietittiin, että mitä olisi voinut tapahtua jos kyseiset ihmiset olisivat tulleet paikalle aseistettuna ja olisivat todella tehneet vallankaappauksen? Kierroksia vähennettiin ja tilanne saatiin jotenkin stabiloitua, vaivihkaa myös vasemmiston mellakointiin alettiin puuttua.

      Ihmiset jotka Suomessa ajavat vaalituloksen mitätöintiä eivät ymmärrä mitä ovat päästämässä vapaaksi.

      Poista
    2. Pahinta voi pelätä, vaikka toivoahan aina pitää.

      Poista
    3. "Ihmiset tulevat porukalla hulluiksi ja tulevat järkiinsä yksitellen”.

      Ihminen on yhteisöllinen eläin, mutta yhteisöjäkin on monen tasoisia. On joukkue, joka toimii jäsentyneesti toteuttaakseen yhteisiä tavoitteita ja jossa joukkueen jäsenillä on erilaisia rooleja heidän ominaislaatunsa ja vahvuuksiensa mukaisesti. On lauma, jossa laumaan kuuluminen ja asema laumahierarkiassa ovat tärkeimmät asiat. Lauman tavoitteet määrää lauman johtaja. Jäsenten osana on johtajan tahdon toteuttaminen ja pyrkimys hierarkiassa kohoamiseen. On parvi, jossa parveen kuuluminen ja reagointi naapureiden liikkeisiin on kaikki kaikessa. Niinpä parvi rynnistää milloin yhteen suuntaan, milloin toiseen riippuen siitä, kuka kulloinkin sattuu suuntaa muuttamaan.

      Me ajattelemme mielellämme, että yhteisöt kehittyvät ajan myötä alkeellisemmista kehittyneempiin, mutta kuten olemme huomanneet, kyllä ne voivat yhtä hyvin myöskin taantua, muuttua kehittyneemmistä muodoista alkeellisempiin. Niin on tapahtunut ennenkin ja sellainen kehitys näyttää nyt etenevän vauhdikkaasti. On sitten jokaisen oma asia päättää, haluaako mylviä lauman mukana, vetäytyä omaan luostariinsa säilyttämään sivistyksen kipinää vai yrittääkö peräti vaikuttaa kehityksen suuntaan silläkin uhalla, että jää mylvivän laman jalkoihin.

      Poista
    4. Asiallista pohdintaa Strix Senexilta kaiken meuhkaamisen keskellä, jota oli kiva lukea. Massan mukana on turvallista mennä, mutta samalla pitäisi tarkastella asioita myös itsenäisesti niillä tiedoilla ja kokemuksella, mitä itse omaa.

      Poista
  3. On olemassa esikuva. Nykyisen sekopäisen kulttuurivallankumouksen jälkeen rationaalinen maailmankuva palaa entistäkin voimakkaampana. Näin kävi Kiinassa ja näin käy Lännessä. Liu Cixinin sci-fi-trilleri Three-body problem on hyvä kertomus tästä vaikka kirjoittaja kieltää yleistykset ja tulkinnat. Kirjan punakaartityttöjen kohtalo oli surkea. Liu kuvaa myös ympäristöliikkeen luisua alunperin hyvistä aikeista ihmisvihaan ja ekofasismiin. Kirjassa öljypohattaisänsä perinyt amerikkalainen miljardööri ja anti-spesisti Mike Evans on ääripettynyt Maan kulttuuriin ja ihmisiin. Niinpä hän käyttää rahansa väestönvaihtoon korvaamalla ihmiset Maahan muuttajilla eli avaruusolioilla.

    VastaaPoista
  4. Valtamedian raivokas Purra-viha saattaa provosoida jonkin kahelin väkivaltaan.

    VastaaPoista
  5. "Miksi tuohon nykyiseen aggressiiviseen ja törkeään Venäjään, joka kumartaa uutta natsi-ideologiaansa, pitäisi suhtautua arvostavan kunnioittavasti, sen itsensä haluamalla tavalla?"

    Ei niin hullua ajatusta löydy, ettei sille kannattajakuntaa löytyisi. Tämä tuli mieleeni kun Bidenin vierailun uutisoinnissa näin sen piskuisen lauman, joka vastusti tätä ja Natoa sekä vaati "ei sotaa vaan diplomatiaa". Mietin minkälainen diplomatia auttaisi Ukrainen sodassa, täydellinen antautuminenko?

    VastaaPoista
  6. Suomen vasemmistolaisten oikofobiaa voi varmasti selittää hävityllä sisällissodalla, mutta tuo ruotsalaisten huomattavasti fataalimpi oikofobia omaa kansaansa ja maatansa kohtaan vaatii kyllä muita selityksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleinen ilmiö jo 1800-luvun Venäjältä ovat "katuvaiset aristokraarit", jotka ymmärtävät saaneensa enemmän kuin ansaitsevat.

      Poista
  7. Suomessa ovat Putinin veljespuolueet Kokoomus ja Persussuomalaiset vallankahvassa nyt. Olkaamme me stalinistitkin tästä dialektiselle materialismille kiitolliset...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikos se toveri Lin johtama porukka, joka viimeiseen asti vastusti meidän Natoon liittymistä. Korjaa, jos erehdyin.

      Poista
  8. Kovaääninen ja ideologinen, so. uskonnollinen möykkä on mielestäni melko uusi ilmiö suomalaisessa mediassa ja julkisessa keskustelussa - ja varsinkin se, mitä sillä puolustetaan.
    Jos nyt tähän hurmoksellisen hyveelliseen "kulttuurin rikastamiseen" mennään näiden vas/viher-idealistien toiveiden mukaan, on huomioitava myös ennemmin tai myöhemmin tapahtuva, valtarakennelmaan tuleva muutos, joka on perustavaa laatua: määräenemmistöinen valtasuhteiden vaihtuminen.
    Riikka puhui "pöyristyttävästi" mustien jätesäkkien verhoamista naisista. Vasemmistokriitikot pöyristelivät, olivat feministejä tai eivät.
    Tuskimpa kepupöyristelijä Antti Kurvinenkaan ostaa burghaa vaimolleen, siitä vaimo tuskin ilahtuisi.
    Pahin skenaario islamisoitumisessa on ko. uskonnon käytäntöjen hyväksyminen. Jo nyt, Hekan asunnoissa asuu "yksinhuoltajanaisia", joiden luona käy somalimies kuin haaremissaan konsanaan. Tämä on fakta.
    Jos islamin käytänteet saavat parlamentaarisen prosessin kautta lainvoiman, tilanne voi olla hirveä: tytön täyttäessä kymmenen vuotta, pimpsa leikataan pois ja haava ommellaan umpeen, puuduttamatta. Ensimmäisten kuukautisten myötä tulee burghapakko. Seuraava veri tulee naimakaupan jälkeen, 14-vuotiaana, kun setä Ibrahim 32v leikkaa haavan, lampaan keritsimellä, päästäkseen suvun jatkoon.
    Me suomalaiset tuskin haluamme tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä RKP selvästi kannattaa islamisaatiota ja heidän kulttuurinsa käytäntöjä. Ne näyttävät olevan arvokkaampaa kulttuuria kuin omamme.

      Poista
    2. Ruotsissa havahduttiin jo kymmenkunta vuotta sitten ongelmaan, joka oli ja on somaleiden valtavat avioerojen määrät ja miesten khat-ongelmat. Yksinhuoltajia on valtavat määrät ja pojat saavat ja voivat kasvaa iman mitään kontrollia. Moniavioisuus on selkeä ja iso ongelma, mutta ongelma on niin iso, että sitä ei voi enää edes korjata vaan nykyään vaietaan.

      Poista
    3. "Kyllä RKP selvästi kannattaa islamisaatiota ja heidän kulttuurinsa käytäntöjä."

      Laajamittainen maahanmuutto Suomeen aka. väestönvaihto on prosessi jossa on voittajia ja häviäjiä.

      Häviäjiä ovat ne jotka joutuvat työmarkkinoilla kilpailemaan työvoiman halpuuttajien kanssa ja asuvat rikastetuilla asuinalueilla.

      Voittajia ovat ne jotka pystyvät käärimään prosessilla rahaa. Tähän ryhmään kuluu yrityksiä ja ne tietenkin jotka yrityksiä omistavat. Suomessa ei ole pulee työntekijöistä - on vain pulaa halpa- ja ilmaistyöntekijöistä. Onhan se kiva, että halpatyöntekijän kustannukset voidaan ulkoistaa valtiolle.

      Lisäksi maahanmuuton ympärille on luotu paljon virkoja ja ns. mamubisnes joka ulottuu vastaanottokeskuksista, konsultointiin ja kielikursseihin.

      On selvää, että RKP:n äänestäjiä ei tämä monikulttuurisuus vielä uhkaa, vaan he kokovat olevansa voittajia tässä globalisaation voittokulussa.

      Rehellisesti täytyy sanoa, että monen ihmisen ajattelu maahanmuuttoon liittyen on suorastaan lapsellista.

      Keskustelin tässä joku aika sitten erään korkeakoulutetun virkamiehen kanssa. Hänen mielestään maahanmuuttoa vastusvat ovat syrjäytyneitä ja vastustus poistuu kuulemma sosialiturvaa parantamalla. Suomeen ei synny rinnakkaisyhteiskuntaa koska emme toista Ruotsin ja Ranskan virheitä.

      Loppujen lopuksi keskustelun edetessä paljastui, että herran mielipiteet olivat pelkkää toiveajattelua ja tämä oli kuulemma täysin ok "koska hän piti itseään positiivisena ihmisenä". Mitään konkreatiaa Ruotsin ja Ranskan virheiden välttämiseksi ei ollut, oli vain epämääräinen ajatus, että niin ei saa käydä.

      Herran oma ratkaisu tilanteen mahdollisesti perkelöityessä oli muuttaa perheineen Australiaan. Muut voisivat siis maksaa viulut epäonnistuneesta yhteiskuntakokeilusta ja pärjäillä vihamielisen kiittämättömän väestön kanssa.

      Poista
  9. Osat on vaihtuneet .....hetki sitten salaliittoteorioita kohdennettiin vasemmalle ja erilaisiin kulkutauteihin....en voi välttyä ajatukselta että lieneekö kyseessä sama taho , kun tuo kaava on kovasti samanlainen ?

    VastaaPoista
  10. Surkeinta täsä on, että täysin syyttömiä on vielä vähempi kuin uskoisimmekaan. Osalla on loppupäätelmä oikein, mutta perusteet väärin ja vice versa. Tämä pellemaailma joka viime vuosina on syrjäyttänyt normaalin eturistiriita maailman on tiputtanut monta fiksuna pitämääni alaspaäin. Esimerkiksi Hamilo ja Persut kannattivat natsipassia ja Hamilo rinnastaa vieläkin vassareiden uikuttamisen yhtä vankkaan todistusaineistoon kuin natsipassin perusteet, Siis täydeliseen huijaukseen. Esimerkkejä riittäisi paljon ja vähän joka alueelta. Kokonaisvaltainen ajattelu on todella harvinaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokonaisvaltaisuus on tulossa, älä sure!

      Poista
    2. En tiedä, liittyykö tämä aiheeseen sen enempää kuin muutkaan kommentit, mutta Adlercreutz löi sellolla tahtia valtiosalissa. Myötätunnosta ukrainalaisille, ihan kiva. Entä muu? Heikot signaalit seurattavina Henrikssonin olan takana. Jatkoa seuraa. Jne.

      Poista
    3. Anon. 16. heinäkuuta klo 13.57

      Mautonta ja sivistymätöntä. Vertautuu tapaukseen, jossa rehtori lausahti uuden koulun tiloja ihasteltaessa, että nythän täällä voi meistä jokainen järjestää bileitä. Närkästyi, kun huomautettiin, etteivät ne ole yksityisiä tiloja. Sanoikin jotain siihen suuntaan, että siitä vähät välittää.

      Poista
  11. On länsimaissakin olemassa julistettuja totuuksia, joiden sorkkimisesta rangaistaan, ainakin yksi kappale: holokausti. Monessa maassa sakkoja räpsähtää, jos laskeskelee uhrimäärät alakanttiin. Toivottavasti H:in kiistämisen kieltolaki ei tule meille. Sen jälkeen alkaisi kieltämisen kierre.

    VastaaPoista
  12. "Kozma Prutkov" -pseudonyymin taakse kätkeytyvät kirjailijat Aleksandr ja Vladimir Zabolotsky sekä heidän serkkunsa Aleksei Plesheev - ovat venäläisen kirjallisuuden ironian ja satiirin symboli. He ovat myös kirjoittaneet: "Elä sata vuotta, opi sata vuotta. Lopulta saavutat tason, jossa voit vain todeta, että sinulla ei ole mitään uutta sanottavaa."

    VastaaPoista
  13. Ei kai tässä ole sen kummempaa, kuin että ihmiset ovat lajityypillisesti aika auktoriteettiuskoisia, ja asettuvat mielellään vahvemman puolelle. Sitten jos perussuomalaiset saavat¨joskus enemmistön eduskuntaan ja enemmän mediavaltaa, tai poliittinen tilanne muuttuu muuten radikaalisti, kääntyvät takit tosi nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Sitten jos perussuomalaiset saavat¨joskus enemmistön eduskuntaan ja enemmän mediavaltaa, tai poliittinen tilanne muuttuu muuten radikaalisti"

      Juuri tuota suunnanmuutosta vastaanhan viher-vasemmisto ja HS kipuilevat!

      Poista
  14. ”Miksi tuohon nykyiseen aggressiiviseen ja törkeään Venäjään, joka kumartaa uutta natsi-ideologiaansa, pitäisi suhtautua arvostavan kunnioittavasti, sen itsensä haluamalla tavalla?”

    Venäläiset ovat ylpeitä siitä, että Venäjä on tuhatvuotinen sivilisaatio. Novgorodin kaupungissa on mahtava muistomerkki: Tysjatshiletnaja Rossija (Tuhatvuotinen Venäjä). Sehän merkitsee sitä, että viisautta on kertynyt jo monta laatikollista. Nykyinen Venäjän natsi-ideologia on syöpävaiva. Ei auta mikään muu, kuin se, että pitää löytää ne laatikot ja ottaa viisaus käyttöön.

    VastaaPoista
  15. Aina kun joku asia on vihervasemmistolle kiusallinen alkaa saivartelu yksittäisistä sanoista. Oli se sitten naisen asema islamissa, Euroopan väestökehitys tai vaikka tuulivoiman haitat niin aina löytyy joku ”väärä” sana mitä paheksua.

    Vaikka uskonto pakottaisi naiset pukeutumaan säkkiin, niin sanaa säkki ei saa sanoa. Vaikka väestö vaihtuu väestönvaihto ei saa sanoa. Tuulivoimalat tappavat lepakoita sadoin tuhansin, mutta koska se ei johdu infraäänistä, mitään ongelmaa ei ole.

    Säkki, väestönvaihto, infraääni. Saivartelemalla yhdestä sanasta peitetään kokonaiskuva. Itseasiassa vihervasemmiston mielestä jopa sana vihervasemmisto on jotenkin väärä. Tämänhän Juha Sipilä sai huomata pääministerikaudellaan kun erehtyi sanaa käyttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Vihervasemmisto" -sana on syytä korvata sanalla "Vihavasemmisto".

      Poista
    2. Mites ois virhevasemmisto?

      Poista
  16. Axel Olof Freudenthalin, = RKP:n piilottelemasta rasismista, voi lukea alkukielellä seuraavista hänen kirjoituksistaan:

    - En blick på svenska språkets utveckilingshistoria. Svenska Litteratursällskapets Skrifter 9. Helsingingfors 1888.
    - Om den svenska kolonin i Nyland. Album utgifven af Nyländingar I. Helsingfors 1860.
    - Om svenskarnes inflyttningar till Finland. Odalmannen. Helsingfors 1881

    Erinomainen lähde on Vikingen lehti, vuosikerrat 1870-74.

    Aiheesta lisää:

    Puntila, L. A. 1944: Ruotsalaisuus Suomessa - Aatesuunnan synty. Otava. Helsinki.

    Mongoleja vai germaaneja? – rotuteorioiden suomalaiset. Toim. Arja Kemiläinen. Historiallinen arkisto 86. Suomen historiallinen seura, Helsinki 1985.

    Pekka Isaksson & Jouko Jokisalo: Kallomittaajia ja skinejä – rasismin aatehistoriaa. Like, Helsinki 1999

    Anssi Halmesvirta: Turanilaisia ja herrasmiesneekereitä – aatehistoriallisia tutkimuksia brittiläisestä rotuajattelusta. Historiallinen arkisto 103. Suomen historiallinen seura, Helsinki 1993.

    Mattila, Markku 1999: Kansamme parhaaksi - Rotuhygienia Suomessa vuoden 1935 sterilointilakiin asti. Biblioteca Historica 44. Suomen Historiallinen Seura. Helsinki.

    Kemiläinen, Aira 1993: Suomalaiset, outo Pohjolan kansa - Rotuteoriat ja kansallinen identiteetti. Suomen Historiallinen Seura. Historiallisia Tutkimuksia 177.

    Kemiläinen, Aira. Finns in the Shadow of the "Aryans": Race Theories and Racism. Helsinki: Finnish Historical Society, 1998. 320 pp., ill.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.