torstai 13. heinäkuuta 2023

Kuka puhuu kenelle, milloin, mitä ja millä tarkoituksella?

 

Urbi et orbi

 

Paavit osoittavat aina silloin tällöin sanomansa, siunauksensa paitsi (Rooman) kaupungille (urbs) myös koko maan piirille (orbis terrarum). Tällaisen kaikenkattavan esiintymisen nimenä ja osoitteena on sen mukaisesti urbi et orbi, se on tarkoitettu jokaiselle.

Ennen maailmassa moinen julkisuuden aste oli äärimmäisen poikkeuksellinen ja tietenkin etupäässä symbolinen: vastaanottajat saivat siunauksen vain hengen välityksellä ainakin ennen globaalista TV-verkostoa. Mikäli joku halusi tietää, mitä se paavi ihan oikeasti oli sanonut, hänen oli tehtävä töitä.

Siunauksen kaava tosin on kauan ollut sama, mutta uuttera tutkija voi aina epäillä, että siinä on joskus tapahtunut muutoksia. Tuollaisessa yhteydessä pienikin muutos saattaa merkitä valtavasti, aivan kuten Neuvostoliiton politbyroon käyttämissä muotoiluissa: jokainen sana on pyhä ja pienikin uutuus voi olla jopa vallankumouksen vertainen tapahtuma.

Tässä haluan nyt vain kiinnittää huomiota siihen, että kautta historian on jokaisen viestin merkityksen ymmärtäminen edellyttänyt sen ymmärtämistä, kenelle se on osoitettu. Muussa tapauksessa nähdään vain sanoja ja ehkä joitakin loogisia suhteita, mutta ei itse asiaa.

Koko maailmalle puhuminen oli ennen aina jotakin aivan poikkeuksellista ja sellaisessa toiminnassa oli myös hyvin suuri demonstraation, etten sanoisi falskiuden maku. Ajatelkaamme vaikka bolševikkien ns. kansankomissaarien neuvoston aikoinaan lähettämiä sähkeitä: ne oli osoitettu ”kaikille, kaikille, kaikille” (ВСЕМ, ВСЕМ, ВСЕМ!).

Tämä teatraalinen osoite pyrki ilmentämään sitä asiaa, ettei tällä uudenlaisella valtioelimellä (sehän ei edes ollut ”hallitus”) ollut mitään salattavaa. Se torjui kaiken salaisen diplomatian, jota nyt syytettiinkin koko maailmansodan syttymisestä, se kääntyi jokaisen puoleen, sillä maailmansodan helvetti koski jokaisen elämää ja etuja. Nyt uusi valta julisti ilosanoman koko maailmalle: tulee rauha, joka ikinen kansa saa vapauden järjestää elämänsä mielensä mukaan jne.

Myöhemmin kerrottiin vielä vähän enemmän ja vähän eri yleisöille: työn orjien riisto lopetetaan, käännetään aseet omia sortajia vastaan jne. Joka tapauksessa oleellista oli, että nyt ei puhuteltu ketään suljettujen ovien takana, mitään salaisuuksia ei bolševikeilla ollut.

Ennen pitkää he toki kehittivät historian suurimman konspiratiivisen salausjärjestelmän, joka ulottui kaikkein arkipäiväisimpiinkin asioihin, mutta se on eri juttu. Se ei tapahtunut nyt. Puheen ajoitus on kaikkein tärkeimpiä sen merkityksen määrääjiä ja sen ymmärtäminen edellyttää ehdottomasti tämän tajuamista.

Eivät bolševikitkaan toki missään vaiheessa ihan oikeasti kailottaneet kaikkia asioitaan koko maailmalle sen enempää kuin paavikaan.

Smolnan kammareissa puhuttiin takuuvarmasti paljon sellaista, jonka ilmitulo olisi ollut valtava skandaali ja saanut bolševikit menettämään kasvonsa. Perestroikasta lähtien on julkaistu massoittain tekstiä, jonka salassa pitäminen oli välttämätön ehto koko bolševistisen historiankirjoituksen uskottavuudelle. Lenin-sedän antamat terrorikäskyt ovat vain yksi esimerkki.

Luulen, että myös paavilla on yhtä ja toista salattavaa. Ajattelen vaikkapa vain ekumeenisia keskusteluja, joissa varmasti esiintyy joku myös advocatus diabolin, paholaisen asianajajan roolissa. Eihän dogmien luotettavuutta voi muuten kokeilla. Ehkäpä Pyhä Isä on itse kokeillut mahdollisten uudistusten laatua pahantahtoisilla syllogismeillaan, ehkäpä hän on suorastaan nauranut niille jossakin vaiheessa.

Emme tiedä asiaa, mutta sen tiedämme, ettei tuollaisia pohdintoja koskaan voitaisi julkistaa koko maailmalle eikä sellaista pelkoa olekaan. Eivät ne voi vuotaa muutoin kuin jonkun luopion tai salakerettiläisen toimesta. Toki niitäkin voi tulla, kuten niitä oli Kremlissä, mutta ne voi torjua yksinkertaisesti kiistämällä kaiken. Näinhän bolševikit tekivät ja jotkut uskoivat heitä aina.

Aivan toisin ovat maailmassa nyt, internetin aikaan. Kaikki, mitä kirjoitamme, on avoinna koko maailmalle, ellemme käytä aivan poikkeuksellisia varotoimenpiteitä. Hakkerit saattavat murtaa nekin.

Kun näin on, saattavat monen, etenkin hieman lahjattomamman lukijan päässä syntyä kokonaan uudet merkitykset sellaisille esiintymisille, jotka oli aikoinaan osoitettu aivan tietylle kohdeyleisölle, jonka odotushorisontti ja ymmärryksen taso olivat tiedossa.

Jos ne siirrettäisiin johonkin toiseen yhteyteen tai aikaan, ne tietenkin menettäisivät merkityksensä ja voitaisiin halutessa täyttää aivan toisille merkityksillä, jotka taas mainittu ymmärrykseltään rajoitettu joukko saattaisi jopa aivan tosissaan käsittää aivan uudella, julkistajan tarkoittamalla tavalla.

Se, mikä on normaali banaliteetti jossakin tietyssä seurassa, voi tietenkin olla järkyttävä haaste ja rienaus jossakin toisessa. Emme puhu samalla tavalla tikkakerhon kantapöytäläisille, kuin vanhalle tädille, jolta kukaties vielä odottelemme jossakin vaiheessa perintöjä. Tämä ei tee meistä kaksinaamaisia lurjuksia, vaan kuuluu normaaliin säädylliseen käytökseen.

Mitäpä se sijaan on sanottava pikkusiskosta, joka kuuntelee tikkakerhon juttuja korvat hörössä ja menee sitten kailottamaan: ”Äiti, äiti!!! Juha sanoi, että perse!”

En ryhdy asiaa enempää jankkaamaan, se ymmärtää, joka ymmärtää. Lapsen käytös on tietenkin anteeksiannettavaa, mutta vastaava käytös aikuisilla ei ole.

Aikoinaan meillä ei ollut kaikkialle ulottuvaa ja kaikki säilyttävää internetiä. Asiat puhuttiin asioina ja tiedettiin aina, kenelle oltiin puhumassa ja mitä tyylilajia oli syytä käyttää. Voitiin luottaa siihen, että normaalia moraalia edustava puhekumppani ei mennyt asiaankuulumattomille levittelemään sitä, miten oli puhuttu. Klubeissa on kirjoittamaton sääntö, että puheet jäävät neljän seinän sisälle. Akkamaiset juoruilijat olivat sitten erikseen.

Viime aikojen tapahtumat ovat osoittaneet mielestäni lähinnä kaksi asiaa: internetin antamat lähes rajattomat mahdollisuudet indiskreetioon ja mustamaalaukseen. Suuren yleisön ja myös monen koulutetun kyky analysoida testejä on osoittautunut olemattomaksi. Toinen hämmästyttävä asia on se röyhkeys, jota itseään laatumedioiksi nimittävät tahot osoittavat täysin moraalittomassa toiminnassaan.

Paljon muutakin tietysti seuraa, mukaan lukien ulkomaalaisten tahojen häikäilemätön hyödyntäminen sisäpolitiikassa. Samalle tasolle ei suinkaan painuttu edes Kekkosen aikana.

Silloin meillä oli jopa kaksi entistä SS-miestä ministereinä, Sulo Suorttasen muistaa vanhempi sukupolvi vielä hyvin. En ole kuullut, että Suorttasen virkatoimista tai integriteetistä ylipäätään olisi kenelläkään ollut erityistä huomauttamista. Varmasti hän ei edustanut ministerinä natsi-ideologiaa, mikäli oli sitä koskaan tehnytkään. Jääkärien jäljillehän nuo nuorukaiset olivat pyrkimässä Saksaan mennessään.

Nykyään hän olisi ollut nuoruudensyntiensä takia poliittisesti kuollut mies. Itse asiassa hänen ei olisi tarvinnut olla edes mukana tuossa pataljoonassa. Median syytteeseen ja tuomioon olisi riittänyt mikä tahansa sähköposti sellaisille, jotka olivat tuohon joukkoon kuuluneet. Siinä se olisi saman tein mennyt koko maamme mainekin…

Kannattaa aina muistaa, etteivät tekniset keksinnöt merkitse ihmiskunnan moraalista tai intellektuaalista edistymistä. Monessa asiassa kehityksen suunta on aivan toinen. Valitettavasti viime päivät taas kerran ovat tästä murheellinen osoitus.

37 kommenttia:

  1. Kun rinnastaa tämän ko. jahdin siihen miten media ja aika paljon myös kansalaisetkin tällä hetkellä suorastaan palvovat Bideniä ja USAaa niin kornia on.
    Nyt kun pressa on kaupungissa niin sävy on kuin olisimme suorastaan siunattu maa kun Hän suvaitsee tulla tänne.
    Jahtaamme mielikuvitusnatseja ja kumarramme mielikuva-Amerikkaa samaan aikaan. Sellainen meininki nyt.

    Missä ovat muuten tutut ja turvalliset tiedostavat nuorisojoukot jotka olivat aina (ennen vanhaan, eli hyvinä aikoina) sankoin joukoin huutamassa jenkkipressoille ja ulkoministereille Go Home, Go Home?
    Eivät missään. Se meemi on kuollut.
    Taviot, purrat, halla-ahot, junnilat ovat kritiikkiseksikkäämpiä?

    Maunula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hesarissa oli kuin olikin Bidenin ja Naton vastustajista klippi si. Muutama kourallinen. Sateenkaari- ja punalippuja. No joo.
      Eikö ne tiedä että ne "paremmat bileet" ovat nyt pers.jahdissa?
      Se on nyt niin yleistä ja toivottavaa tässä maassa, että siitä tulee pian ihannevävyn tai potran miniän tunnusmerkki.

      Poista
    2. Edellisen USA:n presidentin vieraillessa täällä HS julkaisi viikkoliitteensä etusivulla kuvat, joissa se vertasi Trumpia sikaan. Vaikka ei miehen fanikerhoon kuuluisikaan, niin jonkinlainen ihmisarvo sentään olisi ollut paikallaan. Näin maan suurin päivälehti teki selväksi sen, ettei ole yhtään parempi aviisi kuin 7 päivää. Monet sitä vieläkin tilaavat, mutta itse en huoli, vaikka sitä ostarien käytävällä ilmaiseksi tuputetaan. Kun Tampereen yliopistossa viestintää opiskelevien puoluekanta on erään tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttisesti punavihreä, ei objektiivista uutisointia ja asioiden tasapuolista
      selvittämistä ole valitettavasti odotettavissa tulevina vuosinakaan.




      Poista
  2. Tässä suhteessa on osta blogin logiikkaa: Riikka Purran lausuntoja ei tee vähemmän moitittavammaksi se, että ne on esitetty "vain" samanmielisten oman blogin kommentteina. Päin vastoin ne panevat kysymään, missä porukoissa on liikuttu ja onko noissa laajemminkin kannatusta tuolle noille ajatuksille. Tämän anteeksipyynnötkin vaikuttavat rysän päältä kiinni jääneen harmittelulta siitä, että ei vielä tuolloin osannut ilmaista itseään taitavammin, epäselvillä kaksoisviesteillä.

    Selvyyden vuoksi totean, että Purra on joutunut kohtuuttoman maalituksen kohteeksi ja uudelle hallitukselle pitäisi antaa tilaisuus toteuttaa se talouden korjausliike, jolle kansa on vaaleissa antanut kannatuksensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä tässä siis oli mielestäsi se moitittava teko? Sekö, että kirjoittaja Riikka ajatteli nuo ajatuksensa vai se, että hän kirjoitti niistä?

      Vai oliko se suurin synti, että hän kirjoitti ne internetiin? Entä jos hän olisi kirjoittanut ajatuksensa päiväkirjaansa? Emme tietäisi niistä mitään, mutta teko olisi käytännössä sama.

      Mitä pitäisi tehdä niiden henkilöiden, jotka ovat ajatelleet samanlaisia ajatuksia? Heitä on varmasti tässä maassa tuhatmäärin. Ja pahempiakin ajatuksia on varmasti ajateltu. Pitäisikö antautua viranomaisille vai mitä tehdä?

      5

      Poista
    2. Toisten puheiden kailottaminen sinne, minne niitä ei ole osoitettu ja minne ne eivät kuulu, on jo periaatteessa rikollista, ainakin mikäli tarkoituksena on vahingoittaa.

      Poista
    3. "Kymmenen vuoden takainen Ruotsi oli räikeä esimerkki, mutta niin vain sielläkin otettiin lusikka kauniiseen käteen."

      Kommentin kärki oli vain ja ainoastaan siinä, että moitittavaksi väitettyjä kommentteja ei voi puolustella sillä, että ne on esitetty "vain" omilla blogeilla, ts pedofiili ei voi puolustella sillä perusteella, että lapsiporno on esitetty vain pedofiiliporukan omilla suljetuilla sivuilla. Purran puheiden sisältöön ts moitittavuuteen en ottanut lainkaan kantaa.

      Poista
  3. Ja kuitenkaan ei ole uskottavaa, että kaikki nyt sutena susien joukossa ristiinnaulitsemista vaativat tekisivät niin ymmärtämättömyyttään. Tilaisuus osoittaa oma ylemmyys vain on niin kutkuttava ja samalla tulee tehtyä politiikkaa sellaisessa muodossa jolle tällä hetkellä on kysyntää. Median kaksinaamaisuudessa tuskin on mitään yllättävää, osa toimittajista on palkkarenkejä ja osa aatteelle vihkiytyneitä. Tämän osoittaa sekin, miten vähällä Valtosen ja Lindtmanin pikku synnit päästettiin ohitse.

    Temppelin harjalla ovat nyt RKP ja kristilliset, jos luottamusäänestykseen mennään. Ja samalla kaikki joutuvat pohtimaan, loppuuko hallituksen taru Purran lähtöön ja mitä sitten tapahtuu. Mistä uusi hallitus ja kuka hyötyisi uusista vaaleista?

    VastaaPoista
  4. Itse asiassa sitä kieleen olemuksellisesti kuuluvaa totuudellisuuden problematiikkaa, jota tässäkin blogitekstissä yritetään tavoitella, ei voi selvittää ottamatta lähtökohdaksi sitä yhteismitattomuutta -- laatueroa -- joka puhutulla ja kirjoitetulla kielellä on.

    Viime vuosisadan länsimainen filosofia keskittyi kielen käsitteiden ja merkityksen tutkimiseen, mutta ongelmien fokusoituminen itse siihen kieleen jolla ne on alun alkaen muotoiltu, tavallaan lopetti koko eurooppalaisen filosofian perinteen ennen kuin varsinaiset oivallukset kirkastuivat.

    Olen kirjoittanut Wittgensteinista, johon tuo likimain kaksi ja puoli tuhatta vuotta jatkunut ajatteluperinne päättyi. Se ei suinkaan täydellistynyt, vaan jätti jälkeensä kaksi vielä kulkematonta polkua -- ja jos halutaan olla osoittelevia, ne ovat nimenomaan nuo kaksi inhimillisen kielen eri laatua, retoriikka ja kirjoittamalla ikuistettu kieli.

    Valitettavasti yleinen ymmärrys näissä kysymyksissä ei ole mahdollista. Kielen tehtävä yhteisössä on ymmärrysyhteyden ylläpitäminen, ja se edellyttää että valtaosa ajattelusta on kiinni kielen käsitteissä ja niiden käyttötavoissa niin tiukasti, ettei mitään tarkasteluetäisyyttä aivoissa synny.

    Eli, jos asia arkipäiväisesti ilmaistaan, kirjoitettu kieli on tuomittu alistumaan retoristen vaikutusten palvelijaksi -- eikä mitään varsinaisesti, hmmm, oivaltavaa ajattelua voi koskaan olla kuin varsin marginaalinen määrä. Reagoimme kieleen -- ja se, että nyt nämä mielestään ihan hirveän sivistyneet ja oppineet ihmiset elävät käytännössä iltapäivälehtien roskajournalismin sielullisissa likatunkioissa kahlaten ja pähkäilevät päänsä puhki jonkun Riikan muinaisten puheenvuorojen merkityksestä -- se olisi ihan hervottoman hauskaa, elleivät nämä typerykset olisi noitajahdissaan niin vahvan lynkkausmielialan vallassa että pelottaa.

    Sääliksi käy tuota pientä miestä, presidenttiä, joka pontevasti yrittää sanoa "suoraan ja selvästi", että se on sitten rasismia kohtaan absoluuttinen nollatoleranssi aamen.

    Se on tämän kiertoilmausten virtuoosina aiemmin hajataitteisia lausuntoja jaelleen päämiehen ehkä toistaiseksi ylittämättömin "eräänlainen mediatapaus" -- jos ulostulosta käytettäisiin yhden hänen edeltäjänsä, niin ikään omiin fundeerauksiinsa uponneen otsakiehkurahurmurin ilmaisua.


    VastaaPoista
  5. Minä niin toivon, että RKP:n Axel Olof Freudenthaliin liittyvä kytkös otettaisiin suurennuslasin alle. RKP itse on tehnyt myyräntyötä ja ollut kivenä kengässä koko hallitusneuvottelujen ajan.
    Persujen maahanmuuttokritiikki nousee siitä, mitkä ovat olleet käytännön kokemukset asiasta ympäri Euroopan ja joiden ei haluttaisi tapahtuvan täällä.
    Mutta RKP:n perustajahahmo Freudenthal sanoi kansallisuuden, kielen ja rodun tekevän ruotsalaisista ylivertaisia ainakin suomalaisiin nähden. Freudenthal-mitaleja kyseinen hallituspuolueemme on jakanut vielä 2000-luvulla omilleen.
    Tulisikohan tähän persujahtiin hieman suhteellisuudentajua mukaan. Mutta mediaa ei taida kiinnostaa. Ajankohtaisohjelmien lausuntoja jakavaan asiantuntijakaartiin tuskin otetaan ketään sellaista, joka asian ottaisi esille. Ihan noin vertailun vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatettava ajatus. Pääsisi Henrikssonkin valaisemaan nasaalillaan myös ankkalammikon lähihistoriaa.

      Poista
    2. Niin, tämän mukaan yksi RKP:n perusajatuksista ainakin puolueen perustamisen aikana oli rasismi . Olisi kai syytä julkisuudessa kysyä, onko RKP edelleen tällä kannalla, ja jollei vastausta kuulu, tulisi kiivaasti vaatia puolueelta irtisanoutumista rasismista.

      Toinen professori

      Poista
    3. Oliskos tämä ollut nyt sitä kiihottamista suomalaisia, huom. kansanryhmä, vastaan. Ei vanhene, anteeksipyyntöjä ja perusteellisia selvityksiä kaivataan, julkituloja mediassa, yhteydenottoja ulkomaisiin medioihin. Nyt on sopiva aika tuulettaa tunkkaiset lammet. Onko vihervassareilla jotain siitä sanomista? Jos ei, miksi ei?

      Poista
    4. Ei se pojat ole teiltä pois kun jakelevat toisilleen metallin paloja, kehuen itseään.
      Jakoihan tuo presidenttikin Suomen äideille vähän aikaa sitten. Ei niitä lapsia kumminkaan metallin tai arvostuksen tms. takia saada, saati kasvateta.

      Poista
    5. RKP jakaa rotuhygienikko kielimiehen nimeen metallinpalasia omilleen. Herran kielelliset ansiot mielessään tietysti.
      Volkkarifriikit jakamaan Hitler-mitalleja, automerkki yhdistää!
      Ei ole keltään pois.

      Poista
  6. Niin, "jääkärien jäljille", sitähän muodollisesti manifestoi jo valatilaisuus lipunnaulauksineen sinä sateisena lokakuun sunnuntaina Gross-Bornin harjoitusalueen juhlakentällä. Jostain syystä Jokipii kuitenkin "Panttipataljoonassaan" (!) slarvasi ne lähteet, joiden avulla André Swanström osoitti lähtijöiden todellisen poliittisen taustan: "- - selkeästi fasistista poliittista kantaa edustavia suomalaisia SS-miehiä oli 548, mikä tekee 46 prosenttia koko joukosta." Lisäksi kategoriat "Kokoomus", "Oikeisto" ja vast. vielä päälle. - Mutta ainahan tällaisen kommentin voi helposti leimata "älyvapaaksi", "suurta tyhmyyttä ilmentäväksi" ja mitä niitä käypiä mainesanoja nyt on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinäpä sen sanoit. Toki tuo liittyy nyt muuhun, kuin blogin aiheeseen, vai miltä kirjoittajasta tuntuu? Siitä aiheesta voi tarvittaessa keskustella sitten erikseen.

      Poista
    2. Ano klo 1052: Andre Swanström ei todistanut mitään muuta kuin oman lahjattomuutensa tieteentekijänä. Jo koko lähtökohta hänellä on aivan absurdi, jos ruvetaan vertaamaan vapaaehtoisen sotilasjoukon poliittisia näkemyksiä yleisiin puoluekannatuksiin. Ihan tänäkin päivänä saisimme taatusti vastaavia tuloksia vaikkapa verratessa valmiusjoukkojen sotilaiden puoluekenttä yleiseen puoluekannatukseen.

      Ja kuten kriittisemmät arvioijat ovat maininneet, suuri osa SS-vapaaehtoisista ei ollut edes ikänsä puolesta silloin äänioikeutettuja tai eivät olleet siihen mennessä koskaan äänestäneet yksissäkään vaaleissa. Ja em. pohjalta Swanström julisti tuomioitaan kuin aito inkvisiittori.

      Swanström myös syyllistyi historiatieteen harjoittajan yhteen pahimpaan virheeseen eli 2000-luvun ideologisten standardien häikäilemättömään käyttöön arvioidessa 1940-luvun toimijoiden tekemisiä.

      Historiatieteelliseltä kannalta Swanströmin kirja on aivan puhdasta tendenssipamfletointia. Valitettavasti hyvin monet arvioijat mitä ilmeisemmin ideologisista syistä ylistävät Swanströmin tekelettä aivan kuin teinipissikset palvovat popidoleitaan. Jos Swanströmin roska olisi ilmestynyt 1970-luvulla, niin esimerkiksi Historiallisen aikakauskirjan arvostelussa se olisi revitty kappaleiksi tieteellisten heikkouksien takia.

      Poista
    3. Kato Trilisser! Oletko pitänyt taidepaussia natsi-ideologian puolusteluinnossasi? Viimeksi kun tuotoksiasi luin, "teilasit" samalla lailla tutkija Tommi Kotosen kirjan "Politiikan juoksuhaudat". Sinulla taitaakin olla todella korkea pätevyys "näkemyksillesi"?

      Poista
    4. Kato Trilisser! Oletko pitänyt taidepaussia natsi-ideologian puolusteluinnossasi? Viimeksi kun tuotoksiasi luin, "teilasit" samalla lailla tutkijatohtori Tommi Kotosen kirjan "Politiikan juoksuhaudat". Sinulla taitaakin olla todella korkea pätevyys sinulle epämieluisten tutkijoiden sättimisessä?

      Poista
    5. Mikä sitten on anonyymin "pätevyys"?
      Sanonpa vaan, että jos professori Mauno Jokipii olisi elossa, hänen ei tarvitsisi pyyhkiä pöytää kiekuvilla kukkopojilla eikä kommunistitytöillä.
      Ne kun eivät uskaltaisi hiiskuakaan.
      Mutta nyt kissa on poissa ja hiiret hyppii pöydällä.

      Poista
    6. Voi voi, parahin Grogius, kun sinulta jäi kokonaan ymmärtämättä, että en edes yrittänyt vedota mihinkään "omaan pätevyyteeni". Viittasin vain dosentti André Swanströmin tutkimustuloksiin. En ole huomannut, että niitä olisi kukaan muu edes yrittänyt "kumota" kuin tämän palstan kiekujat, joiden poliittiset mieltymykset eivät jää kenellekään epäselviksi. "Trilisser" (sivumennen sanoen kumma valinta juuri tältä henkilöltä nimimerkiksi: VSDTP:n Suomen sotilasjärjestön johtaja Viaporin kapinan aikoihin! - mutta mitäpä se minuun kuuluu) siis haikailee 1970-luvun aikoja, jolloin Swanströmin kirja kuulemma olisi pantu tuhannen päreiksi HAikissa. Mahdollisesti, silloinhan toisinaan olivat tosimiehet suuren patriarkan suojeluksessa asialla. Vanhempi väki muistanee vielä Anthony Uptonin ja harrastelijatutkija Arvo Ylä-Rakkolan kirjojen kohtalon sanotun aviisin palstoilla. Ja löytyyhän kansalaiskuntoa tarvittaessa yhäkin: Professorit Visuri ja Murtorinne leimattiin tässä vähän aikaa sitten samaisessa tiedelehdessä (..) "Stalinin valkopesijöiksi". Niin että vielä löytyy historiatieteessäkin (..) kansalaiskuntoa, kun sitä todella kysytään.

      Poista
  7. Oikeastaan olisi hyvä, jos mentäisiin heti siihen ministerin eli Purran luottamusäänestykseen. Nähtäisiin kuinka kieroja tai suoria ovat RKP:n rivit. Se yksi Biuaudetti siellä varmasti äänestäisi opposition mukana, mutta entäs muut. Uutta hallitusta tuskin saataisiin kasaan, jos nykyinen hajoaa tai sitten kokoomus myy kaikki periaatteensa. Uudet vaalitkin saattaisivat olla oppositiollekin vielä suurempi häviö kuin viimeksi. Se verran kovaa on ollut maalitus perussuomalaisia kohtaan, että se voi kääntyä vielä vihervasemmiston tappioksi. Aika näyttää.

    VastaaPoista
  8. Luin Leniniä joskus paljonkin, venäjäksi myös,oppisin oikein kirjoittama,kiitos leninile,sanan govno.itse ajattelin että oikein on gavno.Lenin nimittäin kirjoitti:intelligentsia,eto govno.Nykyinen Riitta -ajojahti haiskahtaa govno-lla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Да. Интеллигенция -это не мозг народа, а его говно.

      Poista
    2. On: Да. Интеллигенция -это не мозг народа, а его говно.

      Pitäisi olla: Да. Russkaja Интеллигенция -это не мозг народа, а его говно.

      Venäläistä intelligentsijaa pitää tutkia Anton Tshehovin teosten välityksellä: primitivismi ja lapsellisuus.

      Poista
  9. Ei siitä niin kovin kauan ole, kun Hesari oli oikeasti hyvä lehti, Hesarin toimittajalla oli kadehtittava ammatti ja kun luki tarkkaan sunnuntain lehden, niin pysyi yleissivistyksessä kohtuullisesti. Nyt jos seuraa vain Hesaria tai Yleä, maailmankuva vääristyy, ellei sotkeennu peräti valheiden verkkoon. Saastuminen alkoi Ylen taistolaisajoilta 70-luvulla, eikä se kuollut vanhojen taistolaisten mukana vaan voimistui uuden sukupolven myötä ja vääristyi nykyiseen perverssiyteen.

    Miettikääpä mikä osuus Antti Herlinin edustamalla isolla rahalla on tässä kehityksessä?

    VastaaPoista
  10. Rauhanyhdistys on vahvasti edustettuna mieltä osoittamassa Bidenin vierailun aikana. Kuultu Ylen toimittajan suusta...

    VastaaPoista
  11. Ulkomaisten tahojen hyödyntämiseen liittyen on kiinnostavaa pohtia, miten viime päivien kohuun suhtaudutaan Virossa. Jos poliittisesti ja taloudellisesti tärkeän naapurimaan hallitus olisi sellainen äärioikeistolainen kauhukabinetti kuin maailman mediassa väitetään, asian luulisi kiinnostavan sikäläistä yleisöä. Kohu näyttää kuitenkin herättäneen Viron valtamediassa suhteellisen vähän huomiota. Toisaalta tilanne on Virossa erilainen kuin muualla, kun suuri osa lukijoista tuntee Suomen olot ja voi perehtyä alkuperäislähteisiin (ja suomalaisen nykyjournalismin käytäntöihin) itsekin.

    VastaaPoista
  12. Perussuomalaisten ansio on, että he nostivat maahanmuuttoon liittyviä ongelmia ensimmäisinä julkiseen keskusteluun. On toinen asia, että heidän joukossaan on pesunkestäviä rasisteja ja ihmisvihaaja. Mitä heidän sanomaansa pitäisi tulla esille, jotta tämän blogin kirjoittaja ja kommentoijat toteaisivat: ”tämä osoitti huonoa makua/käytöstä”? On masentavaa, kuinka ihmiset ovat uskovaisia ja kykenemättömiä näkemään oman ideologiansa edustajien virheitä. Tulee mieleen vanhat taistolaiset, heillekinhän oli mahdotonta nähdä neuvostoliittolaisten tekemisissä MITÄÄN väärää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kohtuus ja tolkku on se vaikea asia tässäkin. Kannattaisi ainakin yrittää.

      Poista
    2. Huono maku/ käytös ei ole tässä nyt tapetilla, vaan suorastaan ihmisen kansalaiskelpoisuus.

      Poista
    3. Mun mielestä kyllä valehtelevat poliitikot etenkin moraaliposeeraajat keppihevosina köyhät ja sairaat joista ne välittävät just silloin kun oma lomapakko ja äänimäärä on mahdollista täyttää on kyllä kaikkein pahimpia. Ja huonosta mausta niin eikö sellainen osoita kaikkein huonointa mahdollista makua kuten kaikki muukin puhtaasti ilkeämielinen vääristely. Kyllä ne pahimmat ihmisvihaajat löytyvät ihan muualta ja juurikin niistä sosiopaattihenkilöistä jotka niin välittävät heikommista, eihän meikäläiset ole edes ihmisiä valtaa omaavan paremmin välittävän väen rinnalla.

      Ja mikä helvetin ideologia persuilla on? Tarviiko vaikka yksityisyrittäjä muuten ideologian? Valtion omistamissa firmoissa jotka on suunnitellun putsauksen alla on vastuullisuus politiikka joka tarkoittaa, että "puhutaan paskaa ja kupataan kaikessa rauhassa verovaroja olemme mukana ylipuoluerajojen toimivassa koplassa." Noiden muiden puolueiden ohjelmista kyllä löytyy, vaikka sdp:een sivuja kun katsoo niin voi helvetti sanoista puuttuu vain keskinäinen avunanto ja siihen ympätty korulause joka kertoo kuinka ihmisten välinen keskinäinen avunanto on jokaiselle tärkeää ja velvollisuus joka luo hyvinvointia.

      Poista
  13. Tässä ei nyt ole vain kysymys kenenkään henkilökohtaisten ominaisuuksien tai verbaalisten tunteenpurkausten arvioinnista vaan poliittisesta ajojahdista. Ikäänkuin persut yksin olisivat huonoon käytökseen tai typeriin, ajattelemattomiin puheisiin kykeneviä.
    Media ei kohtele muita samalla tavalla eikä varsinkaan samassa mittakaavassa. Vasemmiston piirissä antifa ym. samankaltaiset ryhmittymät esimerkiksi ovat toteuttanut väkivaltaisuuksia ympäri Eurooppaa, mutta huudetaan vain äärioikeistosta.
    Persujen eduskuntaryhmä koostuu kunniallisista kansalaisista, jotka eivät ole uhanneet kenenkään henkeä tai turvallisuutta. Äänestäjät eivät ole sen rikollisempia kuin muissakaan puolueissa. Tämän ajojahdin perusteella ja sinunkin esittämäsi käsityksen pohjalta he ovat jotenkin pohjasakkaa. Jos tällä poliittisella kentällä ideologisuskovaisia haetaan, niin ne löytyvät kyllä ihan jostain toisesta suunnasta kuin persut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kannattaisi nyt "jyrähtää" sellaiselta taholta, joka ylipäätään voi jyrähtää muutenkin kuin kirjoitustaidottomien toimittajien sepustuksissa.

      Poista

Kirjoita nimellä.