sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Kansan tahto

 

Kollektiivinen neandertalilainen

 

Tiedän, että neandertalilaiset on nykyään rehabilitoitu. He ovat rakkaita ja tasa-arvoisia sukulaisiamme ja osa geeneistämme on heiltä peräisin. Tavallaan he siis elävät yhä. He olivat myös monissa asioissa hyvin eteviä, eikä ole mitään objektiivista syytä pitää heitä edes rumina. Lyhyesti sanoen, ihmisoikeudet ne heillekin kuuluvat.

Tunnenkin tiettyä omantunnonarkuutta esittäessäni neandertalilaisen jonkinlaisena primitiivisyyden symbolina ja tiedän, että minua voidaan epäillä kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan. Siitä huolimatta käytän nyt tätä sanaa, koska se nyt vanhastaan on meemi, jonka merkityksen sarjakuvia lukevat kansalaiset kyllä ymmärtävät.

Tarkoitus on tässä vain lyhyesti esittää, miten venäläiset suhtautuvat Ukrainan sotaan ja miten suhtautuminen on ajan mittaan vaihdellut.

Voin heti kertoa, että suurin osa suhtautuu myönteisesti, ylpeilee oman armeijan saavutuksista, pitää länttä syyllisenä koko asiaan ja on valmis tarvittaessa sodan eskalointiin. En tiedä, mitä neandertalilainen sukulaisemme asioista ajattelisi, jos hänet olisi kasvatettu Venäjällä, mutta luulen, että hän ajattelisi samoin kuin suurin osa sikäläisistä nykyään tekee.

Tässä siis kannattaa huomata, että osa venäläisistä todella ajattelee toisin ja heitäkin kertyy varsin monta miljoonaa. Noita sotaa kannattavia ja siitä ylpeileviä on kuitenkin jatkuvasti ollut suunnilleen samanlainen osuus hastatelluista, yli 60 prosenttia, eikä muutosta ole näkyvissä.

Mistäkö nämä luvut tiedetään? Tietoa antaa muun muassa sellainen ulkomaiseksi agentiksi luokiteltu laitos, kuin Levada-keskus, jonka ammattitaitoon ja integriteettiin on aihetta luottaa. Sen on annettu jatkaa toimintaansa, koska karu todellisuus itse on sellainen, että hallitus vain hyötyy sen kertomisesta.

Levada-keskus on seurannut asioita jatkuvasti vuosien ajan ja raportoinut niistä säännöllisesti. Englanniksi sen tuloksia pitkältä aikaviltä voi lukea tästä: Левада-Центр : The conflict with Ukraine: key indicators, responsibility, reasons for concern, the threat of a clash with NATO and the use of nuclear weapons (levada.ru) .

En rupea tässä selostamaan seikkaperäisemmin Levadan löydöksiä, sen voi jokainen tehdä itse suoraan tästä materiaalista. Esitän vain pari huomiota asioista.

Ylpeys oman armeijan suorituksista kuuluu yleensä sodissa asiaan ja syitä siihen löydetään aina, kun tarvitaan. Mikäli niin sanoakseni yhtään mitalia ei kuitenkaan vain heltiä, saatetaan tulla myös vihaisiksi.

 Näinhän kävi aikoinaan Venäjän-Japanin sodassa ja myös ensimmäisessä maailmansodassa. Jälkimmäinen on Venäjällä nykyään tulkittu voitolliseksi, mutta edellinen odottaa vielä vuoroaan.

Sota pyrkii viemään laumasieluista kansaa aina yhä lähemmäs typeryyden absoluuttista nollapistettä, mutta kaikki ilmiöt eivät tapahdu samaa tahtia ja akanvirtojakin on.

Normaalisti omaa puolta sekä kannatetaan että ihaillaan ja Ukrainan sodassa tämä on, kuten todettu, pysynyt suunnilleen vakiona. Kuitenkin asioista saatetaan myös huolestua ja tässä suhteessa mielialat ovat aika lailla vaihdelleet.

Sellainen asia kuin ukrainalaisten hyökkäys Venäjän (pyhien) rajojen sisälle on aiheuttanut huomattavan suuren reaktion siitä huolimatta, että sen sotilaallinen merkitys on mitätön. Myös mahdollinen ydinaseiden käyttö huolestuttaa, vaikka suurin osa sentään pitää sitä epäoikeutettuna.

Löytyypä asialle sentään hyväksyjiäkin. Kesäkuussa kymmenen prosenttia olisi hyväksynyt asian ilman muuta ja 24% varauksin. Asiaa vastusti ehdottomasti 31%.

Demokratiassa voimme lähteä siitä, että ne, jotka valitaan valtaan ovat ainakin fiksumpia kun ne, jotka heidät valitsevat, mikä ei välttämättä ole paljon. Diktatuurissa tätäkään asiasta ei voi olla varma. Tässä on miettimistä. Perimältään isovenäläiset ovat pääasiassa suomalaisia, kuten tiedetään. Selittääkö tämä mitään mistään ja jos, niin miten?

No, joka tapauksessa myös niitä joiden mielestä pitäisi ruveta rauhaa puuhaamaan, on paljon ja niitä on koko ajan ollut paljon. Kesäkuussa 24% oli ehdottomasti tällä kannalla ja 34% enemmän tai vähemmän kannatti asiaa. 6% ei osannut sanoa mielipidettään ja 23% oli ehdottomasti sotilaallisen ratkaisun kannalla.

Todettakoon, että nykyisen politiikan kannattajia on jonkin verran enemmän suurissa kaupungeissa, hyvin toimeentulevien ja nuorten parissa, kuin maalla ja vanhemman sukupolven piirissä.

Tilannehan ei näytä aivan lohduttomalta, vaikka suuren yleisön käsitykset sodasta ovat Venäjällä nyt ilmeisesti samanlaiset, kuin ne olisivat, mikäli neandertalilaisuus olisi se pohja, jolta ponnistetaan. Melkoinen osa kansaa on tinkimättömästi sodan kannalla, mutta enemmistö sentään kannattaisi ainakin rauhanneuvotteluja.

Ja muistakaamme toki, ettei sotia koskaan lopeteta kansanäänestyksellä. Kuitenkin päättäjillä saattaa olla suurikin intressi ottaa kansan mielialat huomioon. Tällä hetkellä voisi sanoa, ettei Venäjällä näyttäisi olevan yleisen mielipiteen kannalta erityisiä paineita sodan lopettamiseen, mutta tuskin myöskään sen jatkamiseen.

 

15 kommenttia:

  1. Tuosta Venäläisten vertaamisesta neandertalilaiseen en sen kummempaa sano, mutta siitä, että neandertalilainen elää edelleenkin meidän geenistössä ja se on hyvä asia. Aikoinaan kun Eurooppaan ja Aasiaan tulleet "nykyihmiset" sekoittuvat varmaankin ihan luonnonlakien mukaan neandertalilaisiin, niin se toi raikasta uutta geeniperimää, josta sitten on muodostunut nykyinen euraasialainen geeniperimä vai mitenkä sitä nyt kutsutaankaan. Sääli tietysti, että varsinaiset neandertalilaiset sitten hävisivät kokonaan. Afrikassa näin ei tapahtunut ja ehkä voidaan katsoa seurauksia vaikka Tatu Vanhasen tutkimuksista. Aikoinaan, eikä kovinkaan kauan sitten, jos eskimot ja inuiitit saivat vieraan kylään, hänet pistettiin tietysti emännän viereen nukkumaan, jotta saataisiin sitä uutta geeniperimää ja vältettäisiin sisäsiittoisuutta, koska yhteisöt olivat niin pieniä. mm. yksi Suomen Joutsenella seilannut merimiesoppilas kertoi näin tapahtuneen siinä 1930-luvulla. Jossain Beringin-salmen tiennoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neumannin ihmiset elelivät pienemmissä porukoissa, sisäsiittoisuushan siinä riivasi. Ja kun pooliin tuli enenevissä määrin homo sapiens -geenejä, hävisi neanderthalin väki. Ainakin jotkin populaatiot katosivat näin.

      Päiväntasaajan tienoilla on vaivannut ÄO-ongelma, brittitutkijat jokunen vuosi sitten esittivät että se johtuisi sikiö- ja vauvavaiheen sairastelulla. Energia kuluu tautien taltuttamiseen eikä aivojen kehitykseen. ÄO-ero on löydettävissä myös Jenkkien etelävaltiossa.

      V-VF

      Poista
  2. Venäläiset eivät ole koskaan täysin hyväksyneet naapurimaiden oikeutta itsenäisyyteen. Sitä kuvaa hyvin sana "lähiulkomaat' eli maat jotka jollain mystisellä tavalla olisivat jonkinlainen epävirallinen Venäjän osa. Henkisellä tasoölla keisarikunnan ja NL kuolinkouristukset jatkuvat vielä. Eivät ole nousseet kuolleista muutkaan hajonneet imperiumit. Eikä nouse Venäjänkään. Putin vetoaa suureen isänmaallisern sotaan. Samaa on puheet venäjän olemassaolon kysymyksestä. Tämän järjettömän ei kovin hyvin sujuvan kalliin valloitussodan perusteluksi.

    VastaaPoista
  3. Elämme eurooppalaisen uuden ajan "opillisen" järkiajattelun loppunäytöstä, ja noissa kansankokonaisuuksia kartoittavissa "mielipidekartoituksissa" toki tulee ilmi jonkinlainen otanta siitä millaiset kielimuodot ovat "saaneet kannatusta" eli levinneet niin että yksilöt kokevat ne sisäistäneensä -- mutta koska perustavanlaatuiset yhteisövoimat, kuten yhteisölle ominainen sosiaalisen sitovuuden aste, jätetään ottamatta huomioon, mitatut "mielipiteet" eivät välttämättä kerro mitään "yleisen ajattelun" sisällöistä.

    Eli tuollaisten kartoitusten todelliset ongelmat eivät ole vain "mielipiteen" muodostumisen ongelmia, vaan yhteisöjen sosiaalisen sitovuuden ongelmia. Niiden tarkasteleminen voi tapahtua vain sosiologian perustalta, ja toinen tiedonala, jota yhtä paljon tarvittaisiin, on kielifilosofia. Kumpikaan ei ole eurooppalaista sivistysperinnettä edustavissa akatemioissa hallinnassa, vaan hajosi alkuunsa jo viime vuosisadalla.

    Ehkä Wittgensteinin olisi pitänyt viimeiselle käsittelemälleen teemalla antaa "Varmuuden" sijasta selvemmin viittava nimi -- kysehän oli nimenomaan tiedollisesta "varmuudesta" -- jotta polku olisi saanut seuraajia. Nyt osaamme ajatella ilmiötä vain hyvin yleisenä -- ei yksityisen vaan lähtökohtaisesti olemuksellisesti yleisen kielen ja totuudellisuuden -- ongelmana.

    Mehän elämme jo totaalisen individualistisen sokeuden vallassa, ja kaikki yhteisölliset ilmiöt yritämme kuvata ja selittää palauttamalla ne yksilöihin. Se on kaiken kaikkiaan niin mammuttimainen ja hirveä ajatusvirhe, ettei sopulilaumamme ryntäystä kohti jyrkänteen reunaa voi enää mikään estää.

    Ihmisen käyttäytyminen on premisseiltään jotain ihan muuta kuin päämäärärationaalista. Sosiologiassa puhutaan ilmaisullisen, ”ekspressiivisen”, ja päämäärärationaalisen, ”instrumentaalisen”, käyttäytymisen vastakohtaisuudesta, mutta tämäkin käsitepari jättää huomioimatta yhteisön sosiaalisen sitovuuden, jonka asteikolle yhteiskunnissa nyt lisääntyvät väkivaltailmiöt pitäisi sijoittaa. Vasta sosiaalisen sitovuuden asteikko voi kertoa kulttuurisen väkivallan laadusta.

    Syy-seuraussuhteita jäljittävä päämäärärationaalinen ajattelu fokusoi päättelyketjut koskemaan ilmiöitä joilla on selvä alku ja loppu. Mutta mikään mikä yhteisöissä kriisiytyy ei ole sellainen ilmiö. Kriiseissä ajattelu aina taantuu – jokainen aggressio tuo mukanaan regression – ja kaikki käyttäytyminen muuttuu lopulta kokonaan ”ilmaisevaksi”. Mitä pitempään väkivalta jatkuu, sitä enemmän kyse on vain itsetarkoituksellisesta uskonsodasta.

    Uskovilta on turha mitata "mielipiteitä".



    VastaaPoista
  4. "...Venäjän-Japanin sodassa ja myös ensimmäisessä maailmansodassa. Jälkimmäinen on Venäjällä nykyään tulkittu voitolliseksi..."

    Tästä en ollut vielä kuullutkaan. Millä taitavilla argumenteilla Kreml on sen onnistunut perustelemaan?

    Alueiden menettäminen, valtiomuodon romahtaminen ja kaiken palaminen sisällissodassa ansaitsisivat ainakin Machiavellilta peukun alaspäin, luulisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, se esitetään muodossa "varastettu voitto" (ukradjonnaja pobeda/украденная победа). Venäjä antoi keskeisen panoksen voittoon, jonka hedelmät vallankumou sitten varasti

      Poista
    2. Ahaa, eli kyseessä on siis jälkipeliä ja tikarinpistolegendaa. Mutta nehän ovatkin normaalia.

      Poista
  5. NÄILLÄ MENNÄÄN

    Aamulla mä peilistä nään naaman turvonneen
    Näyttävät ne ulkokuoren mulle vaihtaneen
    Sama herkkä nuorukainen täällä sisällä,
    mut naama on kuin Neandertalin esi-isällä
    Ei herkkua se oo kun kroppa sanoo stop.. (Mikko Alatalon "Näillä mennään"-laulun sanoitus: Harri Rinne)

    VastaaPoista
  6. "ensimmäisessä maailmansodassa. Jälkimmäinen on Venäjällä nykyään tulkittu voitolliseksi,"

    Miten tuollainen häränpylly on pystytty tekemään - vaikka maailman parhaan propaganda-koneiston työtä on ollut pakotettu muutoinkin "ihailemaan".

    VastaaPoista
  7. Olen tämän pyynnön takana.

    VastaaPoista
  8. ”The conflict with Ukraine”

    Venäjä on jo pitkän aikaa ollut superylpeä siitä, että Venäjän armeija on maailman toiseksi mahtavin/paras. Kiova piti valloittaa enintään kolmessa päissä ja sotilaille annettiin mukaan juhlapuvut voittomarssia varten eräällä kadulla.

    Putinin ja putinistien naamat osoittautuivat/paljastuivat nyt koko maailmalle poliittisen Comodo Draconin rauhalliseksi naamaksi/irvistelyksi. Ja tämä antaa mahdollisuuden syventyä syvemmälle historiaan.

    ”Putin ja putinistit” eivät ole venäläistä uutuutta. Kaksinaamaisuus on vanha tuttu ja Karl Marx on hyvä esimerkki.

    Kommunistisen puolueen manifestissa sanotaan: ”Kun luokkaeroavuudet kehityksen edistyessä ovat hävinneet ja kaikki tuotanto keskittynyt yksilöiden muodostaman yhteenliittymän käsiin, julkinen valta kadottaa valtiollisen luonteen”. (Karl Marx, Friedrich Engels. Kommunistisen puolueen manifesti. Kansankulttuuri Oy, Helsinki, 1971, s. 45.)

    Julkinen valta ei sittenkään kadota valtiollista luonnetta, koska Marx puhuu jo seuraavaa: ”Selvää on, että sellaisina aikoina, jolloin poliittinen valtio poliittisena valtiona syntyy väkivaltaisesti kansalaisyhteiskunnasta.., valtio voi ja sen täytyykin jatkaa uskonnon kumoamiseen, hävittämiseen asti, mutta vain siten kuin se jatkaa yksityisomistuksen kumoamiseen.., jatkaa elämän kumoamiseen, giljotiiniin. Erityisen voimantuntonsa hetkinä poliittinen elämä pyrkii tukahduttamaan omat edellytyksensä — kansalaisyhteiskunnan ja sen elementit — ja järjestäytymään ihmisen todelliseksi ristiriidattomaksi lajinelämäksi. Siihen se kykenee kuitenkin vain olemalla väkivaltaisessa ristiriidassa omia elinehtojaan vastaan, vain julistamalla vallankumouksen pysyväksi, ja näin ollen poliittinen draama päättyy yhtä väistämättömästi uskonnon, yksityisomistuksen ja kansalaisyhteiskunnan kaikkien elementtien palauttamiseen kuin sota päättyy rauhaan.” (Karl Marx, Friedrich Engels. Valitut teokset. 6 osaa. Kustannusliike Edistys, 1978. Osa 1, s. 78.)

    Bolshevikit lakkasivat olemassa ”väkivaltaisessa ristiriidassa omia elinehtojaan vastaan” vasta, kun Neukku luhistui ja päästiin nappaamaan kaikki, mikä napattavissa oli. Pahat kielet väittävät, että se alkoi jo Gorbatshevin aikana.

    (Jatkuu)

    VastaaPoista
  9. Totta tosiaan rumillekin ihmisille kuuluu ihmisarvo.

    Näkeehän sen siitäkin minkälaisia raatoja on kutsuttu vuodesta toiseen Presidentin Linnan itsenäisyyspäivän juhliin.

    VastaaPoista
  10. "Jälkimmäinen on Venäjällä nykyään tulkittu voitolliseksi", siis I MS. Miten ihmeessä? Venäjää potkittiin päähän kuin orpopoikaa tai litran mittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytetään termiä kradjonnaja pobeda, varastettu voitto. Oltiin voittajien eturivissä, mutta vallankumous söi hedelmät

      Poista
  11. ”Kansan tahto”
    ”Leninismi-stalinismin kaksinaamaisuus”

    Lenin toimi nätisti. Hän perusti SNTL:n, Sosialistisen neuvostotasavaltojen liiton ja lupasi, että tarvittaessa liiton jäsen voi erotakin liitosta. Bolshevikit haukkuivat Leniniä, mutta tämä rauhoitteli, että kyllä aikanaan me saamme kaikki kuntoon. Kehitettiin kansojen kulttuuria.

    Vasta 1930-luvulla Stalin käynnisti kaksinaamaisuuden toisen osapuolen: rikastuneet ja sivistyneet tuhottiin kaikissa liitoissa ja kansoilla.

    Stalinin kuoleman jälkeen stalinismi haukuttiin pahan kerran. Nikita Hrushev käynnisti ns. ”kevään”. Kevät ei kestänyt kauan, kun Brezhnev hakkasi kepillään kaikki omaan kuntoon. Brezhnev oli jo kliinisesti kuollut, mutta taidokkaat lääkärit saivat hänet eloon. Taas Brezhnev piti puheita NKP:n puoluekokouksissa. Brezhnevin kuoleman jälkeen ikäloput pääsihteerit siirtyivät peräkanaa korkeimman tykö.

    Neukun luhistumisen jälkeen tuli hauskuttelija-Jeltsinin vuoro. Jeltsin taas luopui presidentin virasta/tehtävistä ja asetti paikalle Putinin. Putinia ei siis tullut presidentiksi vaaleissa. Alussa Putin oli kiltti ja nätti, mutta sitten alkoi näyttämään sarviaan. G-8 kokouksessa hän varoitti muita: ”Älkää sitten kiinnittäkö huomiota siihen, mitä tulee tapahtumaan entisen Neuvostoliiton alueella.” Nyt Putin repii Ukrainaa kappaleiksi tuhotakseen se kokonaan.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.