tiistai 17. syyskuuta 2024

Tuttua tohinaa

 

Suomen-syöjät

 

1880-luvulta lähtien alkoi Venäjän lehdistössä yhä useammin olla hyökkäyksiä Suomea vastaan. Asiaan vaikuttivat puheet Suomen omista perustuslaeista ja suuriruhtinaskunnassa jopa esille nostettu ajatus puolueettomuudesta, mikäli Venäjän ja Englannin välinen sota puhkeaisi, kuten vuonna 1885 näytti ilmeiseltä.

Kuten Valentin Kiparsky kiteyttää, Venäjällä oli yllättäen huomattu, että Pietarin taakse oli syntynyt nopeasti kehittyvä valtakunta, johon ei enää kannattanut suhtautua leikillisesti pilkkaamalla. Monessa asiassa Suomi erottautui edukseen muusta valtakunnasta ja sitä paitsi se todella oli siitä erillinen osa, jonka tilastotietojakaan ei julkaistu yhdessä muun Venäjän kanssa.

Suomen asemaa Venäjän valtakunnassa saattoi hyvin verrata Ahvenanmaan asemaan nykyisen Suomen yhteydessä. Sitä kadehdittiin ja vihattiin. Mitä hyvää nuo tsuhnat olivat tehneet kaiken tuon ansaitakseen?

Vuonna 1988 julkaisin Kanava-lehdessä artikkelin Petollinen Suomi Venäjän loisena. Olin koonnut siihen Suomen-syöjien keskeiset argumentit, jotka kuulostivat YYA-henkisten naapurisuhteiden oloissa vähintäänkin eksoottisilta. Tässä nyt taas hieman noita asioita.

Suomea syytettiin yleensä sen historiaan liittyvillä argumenteilla. Ensimmäinen kohdistui suomalaisten kykyjen vähättelyyn: suomalainen rotu ei koskaan ollut muodostanut minkäänlaista valtiota, siispä se ei voisi tehdä sitä tulevaisuudessakaan. Siltä puuttui valtiota muodostava kyky ja se saattoi toimia ainoastaan ylempien rotujen alaisuudessa, joko venäläisten tai ruotsalaisten.

Ruotsalaiset olivat vähäolukuinen kansa, jolle ei ollut mahdollista sietää suomalaisuuden kansallista kukoistusta ja kielellisiä oikeuksia (”etnografista itsenäisyyttä”), sellainen oli mahdollista vain Venäjän yhteydessä ja Venäjäänhän kaikki suomalaiset heimot kuuluivatkin.

Suomi sai siis kiittää koko kansallisesta olemassaolostaan Venäjää, kuten kaikesta muustakin. Kuitenkin suomalaiset olivat kiittämättömiä ja petollisia, mikä kuuluikin heidän kansallisiin ominaisuuksiinsa. He olivat aikoinaan pettäneet valansa Ruotsin kuninkaalle ja tulisivat pettämään sen yhtä sulavasti myös Venäjän keisarille. Tähän oli valmistauduttava ennakolta.

Muuan ekspertti tunsi Kalevalaa ja totesi, ettei suomalaisten aseena ole rehellinen miekka, vaan kavala tikari: Kalevalassa ei taistella miekoin mies miestä vastaan, vaan sen sijaan kavalilla taikakeinoilla.

Tosin löytyi sellaisiakin, jotka olivat tutustuneet Topeliukseensa ja tiesivät kertoa suomalaisten erityisestä urhoollisuudesta 30-vuotisessa sodassa. Mutta suuressa maassahan riitti ihmisiä kannattamaan jokaista mielipidettä: yhdet vihasivat suomalaisia ja toiset rakastivat. Yhdet eivät voineet sietää suomalaista oikeusvaltiota vapauksineen, toisten mielestä se olisi ollut venäläisillekin sopiva esikuva.

Mitä tulee Suomen nauttimiin erioikeuksiin, niitä oli leegio: Suomella oli oma lainsäädäntönsä omalla alueellaan, jonka erotti valtakunnasta raja. Suomella oli oma tullitariffinsa ja venäläiset joutuivat tullauttamaan viinipullonsakin mennessään Kannakselle lomailemaan. Suomella oli oma postilaitoksensa, joka ei huolinut venäläisiä merkkejä ja niin edelleen ja niin edelleen.

Kaiken kaikkiaan Suomi selvisi vähällä yleisvaltakunnallisista kuluista, kuten sotalaitoksen ja ulkomaanedustuksen ylläpidosta. Sen elintaso ja kansansivistyksen tasokin olivat kasvamassa huimaa vauhtia. Mikäs oli rellestäessä, kun venäläiset maksoivat…

Vuonna 1812 suoritettu Vanhan Suomen liittäminen suuriruhtinaskuntaan kaihersi jo toteutuessaan venäläisen aristokratian mieltä. Kun Kannakselle 1800-luvun taitteessa syntyi satatuhantinen venäläinen kesäasutus, siitä tuli myös poliittinen kysymys.

Etnisesti täysin suomalaista Viipurin lääniä vaadittiin nyt palautettavaksi Venäjälle ja Kivennavan ja Uudenkirkon pitäjät todella päätettiinkin liittää takaisin Venäjään. Toimeenpanon esti vain maailmansodan syttyminen.

Miksi tuo suomalainen alue sitten muka olikin venäläinen ja miksi itse asiassa koko Suomi oli venäläistä maata? Itse asiassa suuriruhtinaskunnassa tuskin kukaan osasi venäjää puhua ja aitoja venäläisiäkin oli vuoden 1897 väetönlaskennan mukaan vain 0,2 prosenttia eli noin 6000 henkeä suuriruhtinaskunnan koko  2,7 miljoonan väkiluvusta.

Se oli venäläistä maata siksi, että se oli ostettu venäläisellä verellä. Tätä varsin huikeaa ja lähinnä ihmissyöjämoraaliin liittyvää kielikuvaa viljeltiin usein. Mikä ihmeen valuutta se venäläinen veri oikein oli? Kenelle sillä voitiin maksaa? Miten se suhtautui venäläisiä vastaan puolustautuvien ihmisten vereen?

Näin vaikeita kysymyksiä ei välitetty nostaa esille. Hurjimpien Suomi-syöjien mielestä, niiden, jotka valtakunnanduumassa edustivat ns. mustasotnialaisia ja jotka vihasivat erityisesti juutalaisia, Suomi olisi valloitettava uudelleen.

Suomalaisia ja juutalaisia verrattiinkin usein toisiinsa. Molemmat olivat ryhmiä, jotka ajoivat omia etujaan suuren Venäjän kansan kustannukselle. Tämän aatteen julistajana kunnostautui erityisesti Nikolai Markov (”Markov II”), joka tunnetaan myös Saksan natsipuolueelle merkittäviä virikkeitä antaneena henkilönä.

Kun vihollinen taas kerran hyökkäisi Venäjälle, olisi petollisen Suomen veri laskettava ensimmäisenä, julistivat Suomen-syöjät. Suomi oli yksinkertaisesti valloitettava uudelleen. Venäläiselle verelle maksuvälineenä löytyisi taas käyttöä.

Joskus YYA-aikana ihmeteltiin usein sitä vihaa, joka suomalaisten taholta kohdistui venäläisiin maamme itsenäistymisvaiheessa. Silloin ymmärtämättä jäi muuan tärkeä taustatekijä: sen vaaran murskaava todellisuus, joka maahamme kohdistui.

 Ylimieliset Suomi-syöjät olivat päällimmäisinä ja näkyvimpinä venäläisessä lehdistössä, jota meillä ahkerasti referoitiin. Kadetti Pavel Miljukovin kaltaiset liberaalit Suomen-ystävät, joilla myös oli oma merkittävä roolinsa, jäivät näiden varjoon.

Ei ole mikään yllätys, että venäläinen uusfasismi, joka nyt on vallassa, on palannut taas vanhoihin asemiinsa ja argumentteihinsa. Tuohon joukkoon kuuluu tietenkin myös pari suomalaista mielenterveystapausta ja keinottelijaa, mutta tuon joukon varsinainen venäläinen ydin koostuu taas oman aikamme mustasotnialaisista.

Se on joukko, jonka jäseniä voidaan venäjäksi parhaiten luonnehtia epiteeteillä mrakobes i soldafon. Se on väkeä, joka kehtaa avoimesti esiintyä suurelle yleisölle mielipuolisilla iskulauseillaan.

 Se on joukkoa, jolle ajatus omasta ja vieraasta verestä  politiikan maksuvälineenä on yhtä luonnollinen ja rakas kuin ruoskittavaksi pääsemisen ajatus masokistille.

12 kommenttia:

  1. Nuo uudet aluevaatimukset ovat tuttua venäläisyyttä. Onhan myös Puola, venäläisten mielestä keinotekoinen valtio, joka kuuluisi olla osana Venäjää, yhtäkuin Ukrainakin. Alaskaa ei venäläiset uskalla vaatia takaisin, koska USA.
    Kiihkeimmmät (psykoottiset) venäläiset pitävät nettipalstoja, joissa vakavasti ottaen uskotellaan ukrainalaisten syövän pikkulapsia.
    Toki siellä on myös länsimaisia vinoilijoita kyselemässä lapsenvalmistusohjeita: savustetaanko vai grillataanko? Käykö oheen Chianti vai joku muu.
    Vastausryöppynä on raivoisa palaute.
    You Tubessa on niinikään myös kaiken venäläistämisohjelma: siellä uskotellaan mm. että HD on venäläinen pyörä ja Harley Davidson & the Marlboro Man on venäläinen elokuva (Venäjällä pyörii dubattuna). Tämä vain muiden muassa.
    Jos muistutat, että HD on jenkkipyörä ja venäläisiä ovat Ural ja IC, niin vastaraivo on hirvittävä.
    ABBA on venäläinen bändi ja niin edelleen. Jos väität vastaan, niin uhataan hyökkäyksellä.
    Mersu kuvitellaan venäläiseksi kuin myös Mustang, jos muistutat jotakin Moskovitshistä ja sen laadusta, palaute on raivoisa, ja hyökkäysuhkien sävyttämä.
    Putin hyökkää ja tuhoaa Ukrainan siviili-infraa, mutta jos Ukraina maksaa potut pottuina, niin putin nillittää kuin päiväkotilapsi: kyllä mä saan lyödä mutta takaisin ei saa lyödä...
    Elä sitten noiden naapurissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 60-luvulla kuulin senkin, että venäläiset kehuskelivat, että jazz-musiikki on keksitty Odessassa Neuvostoliitossa, mutta Texasissakin on Odessa...

      Poista
    2. Tämähän tuo on, ryssä on ryssä vaikka...
      Toki tunnen myös asiallisia venäläisiä.
      Ehkä kyseessä on samasta asiasta, kuin USA:n punaniska-alueilla joissa Trumpin kannatus on ykkösenä. Perusteilla ei ole merkitystä, mutta erityisesti mielikuvilla.
      Me ihmiset olemme parhaimmillaanki melko huonoja...

      Poista
    3. Monien valtioiden rajat ovat kiistanalaisia tai ainakin voidaan kiistoja lietsoa. Lvivin kaupunki on sijainnut ainakin viidessä valtiossa, on ollut iivee-unkaria, jugoslaviaa, tsekkoslovakiaa, suursuomea, kummallinen kalininkraati, välillä on norja, välillä ei, kyprosta löytyy kahta sorttia, dom-tasavalta ja haiti, keinotekoinen satukirjaan perustuva israel heiluvine rajoineen,, ym, jne. Ihminen rajoja piirtelee. Eläin reviirirajoja. Apinatkin sotii.

      Poista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi17. syyskuuta 2024 klo 9.41

    Hyvinpä kirjoitit - kuten aina. Kiitos !

    VastaaPoista
  3. Oletko lukenut Pohlebkinin kirjan Suomi ystävänä ja vihollisena 1714-1969?

    Myös siinä käsitellään Suomen ja Venäjän suhteiden historiaa venäläisestä näkökulmasta, mutta se onkin kirjoitettu YYA-sopimuksen ollessa voimassa. Jonkinlaisena punaisena lankana siinä on käsitys, että Venäjän ja myöhemmin Neuvostoliiton vallanpitäjät, aina Pietari Suuresta Staliniin saakka, olisivat kohdelleet Suomea liiankin suopeasti, mutta suomalaiset olisivat lähes aina (paitsi ehkä Aleksanteri I:n ja II:n aikana) osoittanut suorastaan käsittämätöntä kiittämättömyyttä. Vasta Stalinin aikana, toisen maailmansodan jälkeen suomalaiset tulivat järkiinsä.

    Kuten kirjan nimi osoittaa, se alkaa siitä miehityskaudesta, jota Suomessa on totuttu nimittämään isoksi vihaksi (Pohlebkin ei tietenkään käytä tätä nimitystä). Siitäkin kirjoittaja yritti todistella, että silloinkin venäläiset miehitysjoukot kohtelivat miehitetyn Suomen asukkaita selvästi paremmin kuin miehitetyissä maissa tuohon aikaan yleensä oli tapana. Ei tietenkään mainita, että joissakin Pohjanmaan pitäjissä venäläinen upseeri määräsi koko paikallisen väestön surmattaviksi. Ja niin sanotuista sortovuosistakin hän antoi ymmärtää, että kysymys oli vain toimenpiteistä Suomen venäläisen väestöön kohdistuneen syrjinnän poistamiseksi. Ja talvisota oli "väistämätön rangaistus Suomen jo 20 vuoden ajan harjoittamasta käsittämättömän lyhytnäköisestä ulkopolitiikasta". (Esimerkiksi Mainilan laukauksia kirjassa sen sijaan ei mainita.) Mene ja tiedä, olisiko talvi- ja ehkä myös jatkosodalta todella vältytty, jos Suomi olisi jo Tarton rauhanneuvotteluissa vaihtanut Kannaksen eteläosan (Kivennavan ja Uudenkirkon seudut) Repolaan ja Porajärveen, jotka Suomi oli miehittänytkin, mutta ainakin Pohlebkinin mukaan niin olisi pitänyt tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käsitellyt kirjaa ja sen saamaa vastaanottoa kirjassa Kansakunta rähmällään.

      Poista
  4. Tässä viime vuosina ja varsinkin koronakusetuksen ja Ukrainan sodan huippuaikoina, alkoi erottua melkoinen toisinajattelijoiden ryhmä, joka huomasi, ettei lännelläkään enää ole aivan puhtoiset jauhot pussissa. Kuulun tuohon porukkaan, vaikka nykyään melkoisella varauksella, koska niin siellä kuin täällä ihmisillä on hirmuinen vimma projisoida vihansa ja epäilynsä yhteen kohteeseen. Niinpä esimerkiksi Putin ja Venäjä ovat saaneet paljon uusia ihailijoita ja luultavasti vastaavan määrän uusia vihaajia.

    Lahtarin poikana minusta ei tullut Neukkulan ihannoijaa rähmälläänolon vuosinakaan ja vanha epäluulo osoittauti oikeaksi asenteeksi Putinin Venäjänkin suhteen. Nyt lännen wokevasemmisto käyttää Putinia ja Trumppia kusitolppina harhautusoperaatiossaan, eikö kansa tietenkään huomaa, että näinhän Neukkulassa ja Venäjällä on aina toimittu. Amerikan ei-wokeälymystön mielestä Eurooppa alkaa olla menettey tapaus, sananvapaus roikkuu hiuskarvan varassa, Englannissa ei senkään vertaa. Koska enemmistö osaa ajalla vain joko/tai tyylillä, niin eipä ihme, että joku Putte alkaa vaikuttaa miehiseltä mieheltä johonkin Macroniin, Trudeauhun, puhumattakaan nyt ääriwokeilija Strarmeriin verrattuna.

    VastaaPoista
  5. "Etnografista itsenäisyyttä..", metka termi.

    VastaaPoista
  6. "Ei ole mikään yllätys, että venäläinen uusfasismi, joka nyt on vallassa, on palannut taas vanhoihin asemiinsa ja argumentteihinsa. ..Se on joukkoa, jolle ajatus omasta ja vieraasta verestä politiikan maksuvälineenä on yhtä luonnollinen ja rakas kuin ruoskittavaksi pääsemisen ajatus masokistille."

    Surullista, mutta totta...voi, ihmistä.

    VastaaPoista
  7. Vihavainen, kiitokset....jälleen...

    VastaaPoista
  8. Suomen, yms. -syöjät

    Ryssäläisyys eli uusbysanttilaisuus on verrattavissa ainoastaan rauhalliseen ja viisaaseen Komodo Dragoniin.

    Aikoinaan bysanttilaiset rakennuttivat itselleen orjien voimalla ja verellä maailman suurimman kaupungin nimeltään Konstantinopol. Kas, kun lukuisten ja lukuisten vuosien kuluttua orjien jälkeläiset valloittivat Bysantin alueet ja pääkaupunginkin. Bysanttilaiset pakenivat, joista kolmas osa Italiaan ja kolmas osa Venäjälle. Loput jäivät paikoilleen sopeutumaan uuteen elämään ja synnyttivät uuden uskonkin. Venäjä kastettiin. Jne., yms.


    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.