perjantai 11. maaliskuuta 2016

Maidon hinta



Lehmän loiset ja vichyn hinta

Joku humoristi tokaisi taannoin, että ihminenhän on oikeastaan lehmän loinen. Lypsää sitä ja elää sillä, vaikka toisaalta kyllä ruokkiikin eikä suinkaan ime kuiviin, joten ontuuhan tämä vertaus nyt hieman.
Tosin tämäkin on suhteellista. Joskus näyttää siltä, että nyt kuiviin on imetty sekä lehmä että lypsäjä. Ei tämän suuresti kilpaillun ja kaikista mahdollisista parhaimman maailman hintasuhteita enää kykene järjellä ymmärtämään.
R-kioski mainostaa myyvänsä 2 kpl Novelle tai Vichy original –vesiä hintaan 3,50. Käytännössä tämä taitaa tarkoittaa viiden euron litrahintaa. Ainakin ne pullot, joita minä olen aina ostanut Venäjän junaan mukaan, ovat noin 1/3 litran. Voi olla, että tarjotut pullot ovat isompiakin, tässähän on kyseessä tarjous, mutta ei se ole olennaista.
No, onpa tuo pikku putelin kiskurihinta kyllä meikäläistä tympäissytkin ja aina jos satun muistamaan, otan matkalle mukaan vettä kotoa. Se on ihan yhtä hyvää eikä maksa käytännössä mitään. Jos siihen vielä haluaa hiilihappoa, voi ostaa sifonin ja suihkauttaa. Hinnaksi ei voi mitenkään tulla yli 20 senttiä litra. Mitään merkittäviä investointeja ei tarvita, ei taitoja, ei työtä, ei riskejä, ei lainoja, ei kiinteistöjä, ei yhtään mitään. Sen kun menet, teet ja unohdat.
Mutta onhan meillä halpojakin juomia. Litra maitoa maksaa jokseenkin tasan euron. Mitä sen tuottaminen vaatii, on pitkä tarina. Se vaatii ensinnäkin yritteliään ja ahkeran ihmisen perheineen ja hänen koko elämänsä ja lisäksi se vaatii koko sen valtavan infrastruktuurin, jota maatilan ylläpitäminen merkitsee. Se merkitsee kalliita peltoja ja monenmoisia työkoneita, siemeniä ja lannoitteita, tuotantotiloja ja laitteita, lainoja ja riskejä, eläinten hoitoa ja vaalimista. Siinä on investoitu rahaa, tunteita, työtä, matalaa pääoman tuottoa, perinteitä, tulevaisuudenuskoa ja epätoivoa.
Eihän näitä asioita mitenkään voi verrata siihen simppeliin ja typerään toimintaan, jonka tuloksena meille myydään hiiihapotettua vettä. Jälkimmäinen on yksinkertaisesti kiskurihintaan myyty humpuukituote, jonka tolkuton hinta perustuu vain myyjän tosiasialliseen monopoliasemaan ja kuluttajan typeryyteen. Maito sen sijaan on jotakin mittaamattomasti arvokkaampaa ja vain sitä tuottamalla saadaan monia parhaista herkuistamme voista ja juustoista jogurtteihin ja levitteisiin, sitä vaatii kasvavan ihmislapsen ja haurastuvan vanuksen terveys ja ilman sitä kulinaarinen maailmamme olisi kuin yksisilmäinen kaunotar.
Miten sitten on mahdollista, että tuo mainittu hintasuhde on se, mikä se on? Sitä on pakko yhä uudelleen epäuskoisena kysyä. Itse asiassa, olematta maidontuottaja tai myöskään suuri kuluttaja, käsittäisin tämän erittäin arvokkaan ja monimutkaista käsittelyä vaativan tuotteen normaaliksi realistiseksi hinnaksi jotakin viiden ja kymmenen euron väliltä litra.
Se toki varmaankin olisi tällä hetkellä eri syitä kohtuutonta, mutta enpä pitäisi mahdottomana sitäkään, että tulemme vielä näkemään sen päivän, kun maitolitraan tai voikiloon halutaan vaihtaa tavaraa, jolle nyt on kirjoitettu kallis hintalappu. Hiilihappovesi tuskin kuuluu tähän hyväksyttyjen vaihtoparseleiden joukkoon.
Sen, joka on kiinnostanut tulevaisuudesta, kannattaa lukea sota-ajan lehtiä.

23 kommenttia:

  1. Minä en koskaan osta Valiota. Syy on syvä. Ei koskaan.

    Mutta onneksi on Vapaan Lehmän maitoa, joka kait on jotain luomua. Viimeksi kun hintaa katsoin, oli se 1,63€ per litra. On saattanut edullistua sitten sen.

    Halvennuksella en osta. Kyllä lehmä kuin tuottaja tarvii rahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas en koskaan osta muuta kuin Valiota.

      Poista
    2. Samoin. En myöskään osta muuta kuin Valion tuotteita, koska tiedän, että Valion omistavat suomalaiset maidontuottajat. Ostamalla Valion tuotteita, raha jää Suomeen.

      Poista
  2. "Litra maitoa maksaa jokseenkin tasan litran."

    Elähtänyt kauppaopin professori meni kauppaan Turussa ja kysyi: saanko kaksi naulaa kahvia. Puotipuksu vastasi: eiks te tiärä et ne on nykyään kiloja. Professori sitten pyysi kaksi naulaa kiloja. Hehehehehehee.

    VastaaPoista
  3. Ainakin teoriassa kysymys on kysynnästä ja tarjonnasta. Kuluttaja ostaa mitä ostaa, jos hinta on kohdallaan. Kun en koskaan ole junalla kulkenut Venäjälle, en tiedä minkälaista tarjontaa kyseisissä junissa mahtaa olla. Mutta jos tarjolla on myös edullista maitoa, ja silti kulkijat ostavat kivennäisveden, ei maidon korkeammalla hinnalla varmaan kohenneta tuottajan elämää. Ehkäpä käy juuri päinvastoin.

    VastaaPoista
  4. Ei kun minä ostan lähtiessä R:ltä.

    VastaaPoista
  5. Näkymättömän käden kultti on suosituimpia taikauskon lajeja. Nykyään tosin ymmärretään, ettei se toimi maataloudessa. Vsrt. Cobweb-malli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neuvostoliitossahan tätä kulttia vastustettiin menestyksellä vuosikymmenet. Lopulta oltiinkin tilanteessa jossa mm.karjalle ei kannattanut syöttää rehua, kun leipä oli edullisempaa.
      Talouden lait ovat sikäli erilaisia kuin vaikkapa fysiikan, että niiden merkitys ilmenee monessa tapauksessa vasta aikojen päästä. Siitähän tässä nykyisessäkin kilpailukykysopimuksessa on loppujen lopuksi kysymys.

      Poista
    2. Näin juuri. Reaalisosialistinen suunnitelmatalous tai uskonnollinen laissez faire kapitalismi. Muita vaihtoehtoja ei kertakaikkiaan ole! Ja mitä vähemmän sosialistista hapatusta, sen Parempi. Tämä on loogis-matemaattinen fakta. Vaikka oppineiden ennusteet menisivät kaikki 100% metsään, niin vika ei ole ennusteissa vaan siinä, ettei vain olla odotettu maailman tappiin; viimeistään universumin loppurysähdyksessä saadaan todistettua, että talouden kovat lait pätevät! Jos jokin kompromentoitu malli taas näyttäisi toimivan paremmin historiallisen evidenssin puolesta, niin tämä on vain onnenkantamoista, luultavasti jokin salaliitto, ehkä juutalainen.

      Talouden kovat lait ovat, vaikkakin erilaisia, tismalleen yhtä hyvin ymmärrettyjä kuin fysiikan lait, ja ne kuvataan täsmällisellä korkeatasoisella matematiikalla taloustieteen oppikirjoissa. Jos et osaa derivoida ja integroida, et voi ymmärtää. Joka rohkenee olla eri mieltä, no, mikä lie hippi. Sokealla ja uskolla ja epätieteellisyydellä ei ole mitään sijaa talousoppineiden ylväissä riveissä. Se voidaan todistaa matemaattisesti: olettakaamme, että näin on, mistä seuraa loogisesti, että näin todellakin on. Näin siis on. MOT.

      Poista
    3. Cobweb olisi suomeksi sikasykli. Termiä käytti Pekka Korpinen kai vähän ilkkuvassa sävyssä kuten Vihavainen näkymätöntä kättään. Ihmisen hupsutusten kuten 1918 teurastajais-turnajaisten rinnalla tai säädyt erottelevan pukeutumiskoodin ja sen poliisivalvonnan rinnalla, tuo possun hinnan heilahtelu lienee leppoista hupia. Korpiselle sikälikin kivaa, että ilmiö totteli tilastomatematiikkaa. Se liturgiahan vaiensi vastaväitteet ja talouseliitin papisto vei meitä kuin härkää nenärenkaasta.

      "Talous luonnontieteenä" kuinka siasta lasketaan veri makkaraan, kuinka valmistaa säilykepurkki, sen pelti ja täytön tuotantolinja koneistoineen, tai miten valtamerilaiva pakastimineen. Ja kuinka ruoka sitten toimitetaan tehdastyöläisille Englantiin tai kesämökeille Saimaallle, on mielikuvituksen ja järjen ylittävä monimutkaisuus. Siksikin todellisuutta vasta 150 vuotta ?

      Smith ja moni muu tajusi selityskykynsä suppeuden ja datapilvien repaleet sen verran nöyrästi, että sitoi koko ajan uhkaavan kaaoksen edes tällä näkymättömällä narulla. Näkymätön käsi viittoo näkyvästi tosin sitä pyritään aina kipsaamaan. Yksi kipsaus on asuntopula. Sellainen kysyy kaavoittajaa. Ainakin muuttolinnut jo rakentavat kotejaan per pari ihan ilmaisiin oksanmutkiin ja ottavat ainekset mistä lystäävät.

      Finanssit ovatkin sitä pimeää joka tuntuu sakenevan. Sikasykli on ihan kiva älyllinen knoppi josta pääsee perille, mutta suo sen ratkaisu oivaltamista ja huvittumista. Lisäksi se on välillä ollut täyttä totta. Rahasta ei sitten Jumalan luoman hopean olekaan juuri kenkään sen miljardisista käyttäjistä jyvällä. Mysteeri on vanhempaa perua, mutta sanoisinko että Ranskan vallankumouksen jättömaalle sitä innovoitiin uutta sorttia ja määrää. Saint-Simon älykkö mietti insinöörejä uuden lyseorakennuksen imiessä talentit kitusiinsa, ja lakimiehiä kun koko kansalaisto vihdoin tasalaatuista poliisin edessä. Pereire veljekset antoi nimen Credit Mobiliere. Siis luotto ja liike. Ihmisten välisen luottamuksen (= lähimmäisen rakkaus, Pyhä henki tms.) paneminen liikekannalle, malliin kansanarmeijat joita Napoleon nostatti aatelin palkkasotilaita nuijimaan. Rahaakin oli, assignaatit.

      No nämä nyt rauhantyöhön. Tuli tehdas-pankkiiri yhtiöt, tuli valkeus ja tuli toinen päivä. Tuokin konekutomo, päättymätön paperinauha ja autot jokamiehelle tuli tiensä päähän. Matti Virkkuseksi ja Göran J. Ehrnroothiksi tulivat Björn ja Pentti (Kouri) ja Juhani (Riikonen). He panivat tuon pankkiiriosan turboamaan rahaa, jolla ostavat tuon tehdasosan itselleen ja pimiössä siirtävät sen Kiinaan.

      Siis peruskivenä oli poliittisen (= kansanvaltaistuvan 1800-luvun) pankkilisenssin väärinkäyttö, sen laillistaminen lisensenssien vapauttamisella muka kaikkien saataville. Entä pelinhenki: sisäpiirin kesken ja rikastuttamiseksi. Rapiskoot muullekin Harvard alumistolle kautta maapallon ja muillekin rahasta ahneille kuten kaapattujen tehtaiden bonus-optio-pomoille. Minäkin sain, tämän Applen. Luettavaa -ja sanansijankin, mikä on maailmanihme ja kumma pakumiehelle.Jukka Sjöstedt

      Poista
  6. Politikkomme, ovat anteeksiantamattoman typeryyden ansiosta saaneet aikaan maitotaloustuotteidemme ylituotantokriisin. Lähes kaikilla tasoilla, ovat europpalaiset politikot potkineet pallon Venäjän pakotteita laatiesaan omaan maaliin. Euroopassa on jäänyt huomaamatta, nainen nimeltä Nabulina, keskuspankin johtaja vuodesta13 alkaen, hänen älynväläyksensä oli sitoa rupla öljyyn aiemman dollarin kytköksen asemasta. Itseasiassa, nyt rajan takana on alkanut oman tuotannon kasvattaminen, esimerkiksi viljakaupassa viime kesänä venäjä nousi maailman toiseksi suurimmaksi viejäksi ja todennäköisesti, ensi syksynä tulee halvan ruplan ansiosta pudotamaan maailman viljanhintaa alas. Suomalaisilla maitotalous jalosteilla, ei violan lisäksi ole suurempaa menekkiä muualla maailmassa, jossa muutenkin brändi elintarvikeista on runsaudenpulaa, joten saamme kärsiä tämänkin bisnesmokan aivan itse. Olisi tietenkin kunniallista, että kaikki maailman kansakunnat olisi yhtä moraalisesti toimivia, kuin Amerikan Yhdysvallat, mutta kun valitettavasti joudumme elämään epätäydellisten naapureiden maalmassa, tulisi silti niin pahalta, kuin se tuntuukin käydä kaupaa niiden kanssa joiden ,tässä tapauksessa makumaailma vastaa omaamme.

    VastaaPoista
  7. Pauli Räsänen: Elintarvikevienti Venäjälle on poikki Venäjän asettamien vastapakotteiden, ei EU:n takia.

    Elintarvikkeiden globaalin hinnan ja maataloustuottajien saaman korvauksen sanelee pitkälti EU:n ja USA:n tukijaispolitiikka. Tämä järjestelmä taas jotaa siihen että vain äärimmäisen tehokkaita tuotantomenetelmiä käyttävät suurtilat ovat kannattavia.

    Venäjän maatalous ei ole millään mittatikulla kykenevä kilpailemaan globaalia tukiaisilla buustattua agribusinesta vastaan. Venäjän viljakaupan vientiluvut kertovat ainoastaan kotimarkkinoiden ahdingosta, siitä että asiakkailla ei ole rahaa ja siitä että viejät tarvitsevat valuuttaa niin kipeästi että ovat valmiita myymään tuotantonsa vaikka tappiolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysyn edeleen väiteessäni, tietenkin vastapakoteet ovat pakotteiden seurausta, mutta se juuri oli se tilaisuus jota, juuri maailman kauppajärjestöön liittynyt Venäjä ei voinut olla hyödyntämättä. Aivan, kuten meillä eräät yksisilmäiset höyrypäät esittivät kansallisen maatalouden alasajoa, perustellen halvoilla, kuten mainitsit voimakaasti tuetuilla maailmanmarkkinoilla tuotetujen elintarvikeiden varaan jättäytymistä, samoin kävi ja viellä pahemmin venäjällä Jeltsinin aikana. Nyt esimerkiksi euroopan suurin maidontuottaja on Steffan Duerr, jonka Eko Niva yhtiö kasvaa kaksinumeroisin luvuin. Ruplan varsinainen halpuutus on se ase, jolla mitä todennäköisemmin vallataan markkinoita, omien päättäjöidemme todellista typeryyttä on ollut vahvan valuutan ihannointi, mikä pohjimmiltaan on vientiteollisuutemme suurin ogelma. Nabuliinan rahapolitiikan viisaus on juuri siinä etä yritysten kulut maksetaan heikoissa ruplissa, mutta vientikaupan tuotot saadaan vahvistuuvissa dollareissa. Myöskin korkeampi inflaatio palvelee riskialtiin aktiivisen pääoman etuja, siis suosii yritteliästä kansan osaa, koska tekevälle satuu eikä aina voi onnistua, meillä harjoitettu lähes deflatoorinen kehitys sen siaan hyödytää vanhaa rahaa. Tietenkään Venäjä ei ole mikään paratiisi ole, muttei sellainen helvettikään joksi se meillä usein mainitaan.

      Poista
  8. Hiilihapotettu vesi taitaa maksaa s-marketissa 1/2 litran joumapullossa muistaakseni 69 centtiä, mihin sisältyy 20 centin pantti. Siis euron litrahinta. Jos tulee jano, niin ei tuo pahasti köyhääkään kirpaise. Jos ostaa isommassa pullossa, hinta tulee roimasti alas. Näissä kalliimmissa laaduissa, jotka taitavat kaupassa maksaa puolen litran pullossa vähän päälle kolme euroa litralta taas on jotain mineraalejakin, toisissa aromeja. Vichy on minusta myös hyvää. Mutta varmaan sitä voisi helposti oppia tekemään kraanavedestä, jostain saanee varmaan tilattua ne sopivat mineraalit. Hyvä idea, itse asiassa.

    En kuitenkaan aliarvioisi veden tuotantoa ja hiilihapottamista. Mitä tulee ensimmäiseen, niin se, että kraanasta tulee puhdasta vettä on ihan yhtä monimutkaisten systeemien tulosta kuin se, että kaupasta saa maitoa tölkissä. En myöskään vähättelisi insinöörien omistautumista asialleen ja nostaisi jyväjemmaria jalustalle.

    Mitä tulee hiilihapottamiseen, blogaajalta unohtuu tässäki kaikki se teknologia, infrasturuktuuri ja nerokkaiden insinöörien työmäärä. Eivät ne sifonit sinne kaupan hyllyille kasva.

    Ja voihan sitä ostaa oman lehmänkin vaikka asuisi omakotitalossa, kunnostaa vaikka autotallin navetaksi. Kesällä voisi päästää pihalle ja säästyisi ruohonleikkuun vaiva. Voisin olettaa, että kotioluen valmistus vaatii paljon enemmän opiskelua ja aivotyötä kuin lehmän ylläpito autotallissa. Tuore maito on sitä paitsi paljon parempaa kuin hyllymaito. Eikös siihen päde vähän sama kuin tuohon kaupan voihinkin kun sitä vertaa oikeaan voihin?

    VastaaPoista
  9. Tähän mennessäpäivän pra, mutta mieleen tulee kaamea epäilys, että kirjooittaja on tosissaan.
    Nerokkaiden insinöörien työmäärä on jo saatu eikä sifonia enempää kuin maidon kylmäketjuakaan tarvitse joka päivä keksiä uudelleen.
    Tuore luomumaito on kuin onkin sitä parasta itteään ja se on hieman vaativampi tuote kuin hiilihapotettu vesi ja n kertaa arvokkaampi.
    Ellei tätä usko, voi yrittää tehdä vichystä tai vaikkapa Perrieristä juustoja, jogurtteja ja koko sitä tuoteperhettä, joka on länsimaisen gastronomian huippua.
    Kyllä se veden hiilihapottaminen on niin naurettavan vähäpätöinen suoritus, että yli euron vaatiminen pikkupullosta (mene nyt vain sinne R:lle sitä ostamaan!) on pelkkää pilkantekoa.

    VastaaPoista
  10. Jossakin tiedejulkaisussa oli kartta, johon sinisellä merkitty laktoosi-intoleranssin yleisyys. Venäjä oli kartassa varsin sininen.

    Samoihin aikoihin vientiämme jouduttiin rajoittamaan. Maitotaloustuotteista laktoosittomat kuten erikoisvoi olivat tietenkin hyvin kaupaksi meneviä.

    Pääsinpä irvailemaan samoihin aikoihin pidetystä paraatista, että heillä on voi-ton paraati, piereskelkööt rauhassa.

    Meillä vielä 70-luvulla säädettiin lailla jostakin maidon kaksihintajärjestelmästä. Oliko se Tacitus, joka jo totesi niin, että mitä kehnompi kansa sitä enemmän lakeja.

    VastaaPoista
  11. Sopisi useammankin jo tajuta että myös suomalainenkin maataloustuottaja on ORJA (tai valtiolle Torppari), ja huomatkaapa vielä, koko maailman BKT:n arvosta vaivaiset 3 Prosenttia muodostuu ruuantuotannosta, mutta loput 97 prosenttia lepää tämän 3 prosentin niskassa.
    Mutta jos tuota 3 prosenttia Ei ole, niin sitä loppuakaan 97 prosenttia Ei Ole.
    Vain maataloustuotanto on välttämättömyyttä, kaikki muu on pelkkää Sirkushuvia, jossa maataloustyöntekijät elättää kaikki muut, itsensä lisäksi.
    Eikö tämä ole orjuutta jos mikä?
    Se joka haluaa kuristaa hengiltä maatalouden, se sahaa itseään jalkaan, ei auta orjuuden vähentämistä yhtään jos maataloustuotanto siirtyy maamme rajojen ulkopuolelle, Orjia ovat myös ulkomaiset maataloustyöntekijät.
    Syömättä ei kukaan hengissä selviä, mutta ilman Sirkushuveja kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Traktorimarssin kuvastosta löytyi paljonpuhuva ja oikeastaan syvämietteinenkin banderolli:'

      "Jos maalla lakkaa paska haisemasta,
      kaupungissa se lakkaa tulemasta".

      Poista
  12. Miten helposti unohdammekaan, ettemme käy bensiinillä, vaan juuri tuolla p:llä. Mummovainaan lukuisista ssanaparsista jäi mieleeni myös tämä: "Kun lunta syö ja vettä juo,ei p...ka pahalle haise"!
    Veden tarve kuuluu ihmisellä ensisijaisiin, mutta toisin kuin taloudessa yleensä, ei sen yelenpalttinenkaan tyydyttäminen korvaa kaloripitoisten ja muutenkin ravitsevien aineiden puutetta. Tätä on joskus vaikea huomata, kun valmistajat veloittavat vaikkapa rasvasta sitä enemmän, mitä enemmän siihen on saatu sotkettua vettä.

    VastaaPoista
  13. Katsoinpa tänään Alepasta sen pienen vichypullon hinnan. Se oli 1,89.
    En siis edes pystynyt muistamaan oikein koko törkeyden määrää. OLen näköjään joskus tuon rahan sitten maksanut. Tuleepa huijattu olo. Kyseessä oli Vichy BonAqua, mikä kertoo siitä, että aina Atlantin takaa on pitänyt hakea sitä neroa, jonka avulla tuo eliksiiri on kyetty tuottamaan. Ehkä prosessi vaatii suurta määrää jalometalleja ja pääomakustannukset nousevat valtaviksi? Ehkä hiilidioksidia on eristetty vaikeasti hallittavasta jalojen hedelmien käymisprosessista ja sitten poistettu haju ja muut haitat ns. käsityönä. Ihmeellistä on tekniikka ja insinööritaito, mutta ehkä vielä ihmeellisempiä kaupan saavutukset! Syvä kumaruukseni joka tapuksessa tälle saavutukselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassu otus tosiaan tuo kuluttaja. Maksaessaan vedestä tolkuttomasti, hän kokee jotenkin ylevöityvänsä ja kuuluvansa jollakin tavoin parempiin piireihin.

      Mutta syötäväksi kelpaa mikä vain, kunhan se on on kovasti halpuutettua ja mielellään myös kaukana tuotetettua.

      Helppo selitys voisi olla se, että sen vesipullon kanssa heilutaan julkisesti, mutta ne brasiliaiset kananuudelit nielaistaan kotona iPAD:in päältä.

      Poista
  14. Vierailin taannoin Laukaassa, paikallisella Biokaasutehtaalla, siellä kertoivat että heiltä muodostuu ainoa jäte jota ei vielä osata hyödyntää, eli hiilidioksidia.
    Huomautin esittelijälle että tehän voisitte alkaa valmistaa uniikkia tuotetta - Lantavissyä.
    Vichy vettä Landelta.

    VastaaPoista
  15. No selväähän se on että maidon tuottaminen ei ole pääkaupunkiseudun eliitin mielestä mikään cool juttu. Eli asia on sillä ratkaistu.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.