tiistai 15. maaliskuuta 2016

Suomen idea



Henkka Hyppönen ja Suomen idea

Hesari ei tingi älyllisestä tasostaan ja julkaisee kulttuurisivulla kolumneja, joiden kirjoittajat edustavat kaikkein etummaisia hengenviljelyn sfäärejä ja piirejä. Tänään on vuorossa Henkka Hyppönen. Ellei nimi sano mitään, lienee aihetta itsekritiikkiin. Kirjoittaja on luova johtaja, yrittäjä ja tietokirjailija.
Henkka on viettänyt juuri kuukauden Melbournessa, joka kuulemma vaikuttaa mukavalta paikalta ja on luova ja kuhiseva. Tosin Palo Altossa ja San  Franciscossa vauhti on kovempi, mutta ehkäpä spiidiäkin  kuluu siellä enemmän. Asianhan voisi tarkista viemärijätteitä analysoimalla.
Joka tapauksessa Melbournessakin lienee ihmisillä parempia tulevaisuuden näkymiä kuin meillä, vaikkei kirjoittaja niistä mitään puhukaan. Ainakaan ei porukka ole yhtä jähmeää kuin meillä, mitä se nyt sitten tarkoittaneekaan. Ehkä melbournelaisilla on jopa idea, ja ehkä sellainen on myös noilla kovavauhtisilla jenkeillä? Lukijalle asiaa ei kerrota, mutta hän aavistaa sen. Muilla on idea, meillä ei ja siksipä täällä ei kuhista eikä luoda.
Ehkäpä meillä maan alkuvaiheiden jälkeen ei ole ideaa ollutkaan, Hyppönen analysoi historiaamme. Halusimme itsenäiseksi, sitten puolustimme sitä ja lopulta maksoimme sotakorvaukset. Näiden rinnalla muut ideat ovat naurettavia.
Toisin se on muualla, esimerkiksi Amerikassa, joka on tunnettu ”moon shoteistaan”, mitä sitten lienevätkin. Bhutan on myös ideapuolella kova sana ja Japaninkin vaihtaa ideoita kuin paitaa. Mikä ihme siinä on, ettei meillä ole tuota ideaa. Mikä se sellainen muuten tässä yhteydessä oikein olisikaan?
Hyppönen karttaa kai tahallaan käyttämästä sanaa ”unelma”, josta amerikkalaiset yleisen käsityksen mukaan ovat näihin saakka olleet tunnettuja, mutta nyttemmin kyllä hoksanneet, etteivät ne tällä menolla toteudu.
Se tunnettu amerikkalainen unelma on ollut aika simppeli: kaikille mahdollisuudet nousta kykyjensä mukaan mihin tahansa asemaan. Sattumoisin, tämä ei ole siellä toiminut oikeastaan koskaan, mutta meillä Suomessa on. Eipä siis tarvitse siitäkään unelmoida.
No, Henkka myöntää, että Suomi on loistava maa, on puhtautta, tasa-arvoa ja turvallisuutta. Mutta aika vaatimatontahan se poroporvarillinen onni on, myönnettäköön. Amerikassa nämä voitaisiin kyllä korottaa myös unelman asemaan ja siinä samalla tunnustaa, ettei niistä kyllä oikeasti toivoa ole.
Mutta jokin suomalaisessa unelmassa kyllä korpeaa Hyppöstä pahoin. Positiivisin odotus on hänen mukaansa se, että ”rajat saadaan suljettua ja lopulta voidaan onnitella lähisukulaisensa kanssa naimisiin menevää geneettisen hyvästä valinnasta”.
Nyt kyllä hieman hätkähdin. Onko meille tosiaan niin tärkeää, että maahanmuuttajamme jatkavat perinnäistapojaan? Luulen, että tuo lähisukulaisten naiminen vain yksinkertaisesti hyväksytään, vaikka sen ongelmat tiedetään. Kantaväestön piirissähän se on mitä ankarimmin tabu.
Vai halusiko Hyppönen antaa vihjeen rodunjalostuksesta kiinnostuneille unelmansa kehittämisestä? Mitä mahtaa tapahtua kun maailman alikehittyneimmän yhteiskunnan jäsenet risteytyvät kehittyneimmän kanssa? Epäilemättä asia ei ole vailla kiinnostavuutta, mutta mikäli pakkotoimia ei käytetä, asia näyttää jäävän harvinaisuudeksi. Bismarckia soveltaen: kun vain löytäisi kansan, jota ei käy sääliksi.
Mutta Suomella pitäisi kai sitten ehdottomasti olla idea, vai olisiko se sittenkin unelma? Venäjällä valtiovalta on Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen useaan otteeseen peräänkuuluttanut uutta ideaa ja sellainen on aina silloin tällöin keksittykin pian taas unohtuakseen. Liberaalit ovat pilkanneet koko ajatusta valtion ideasta ja väittäneet, ettei sellaista ole millään muullakaan sivistysvaltiolla.
Mutta ehkäpä idean pitäisikin olla kansalla? Otsikossahan puhutaan juuri suomalaisuuden ideasta. Tämä kyllä saattaisi viedä vaarallisen lähelle noita rodunjalostusaatteita, joihin kirjoittaja viittaa. Eiköhän voisi riittää, että huolehdimme täällä sen populaation hyvinvoinnista, joka on tämän maan rakentanut ja sitä yhä ylläpitää.
Mukana tässä joukossa ovat kansalaisuuden ansainneet ja ulkopuolella sitten muut, joiden sopii vapaasti  omissa maissaan kehittää ja toteuttaa omia ideoitaan ja unelmiaan. Onhan meille niistä kerrottu, on sharia-lakia ja haditheja, löytyy kalifaattia, jihadia ynnä muuta. Toivomme menestystä.
Mutta ehkäpä se on jonkinlaista henkistä köyhyyttä, ettemme tyydy siihen, että olemme vuodesta toiseen olleet kansainvälisissä vertailuissa se ykkösmaa, jonka tasosta monien muiden sopii kaikin mokomin unelmoida, mutta jonka saavuttaminen ei ole realistista. Hyppösen mukaan ”valtaapitävillä” on ideana se, että olemme kriisissä. Idea ei kuitenkaan mene läpi eikä johda mihinkään, seurauksena on kamppailua ja pelkoa ja jopa arvaamattomuutta. Vähästä on siis ainakin onnettomuutemme kiinni.
Mehän voisimme tähdätä maailman teknologisesti edistyneimmäksi hyvinvointivaltioksi, planeetan puhdistuskeskukseksi tai parhaaksi paikaksi start upeille. Eikö innosta vai?
No, tuo ensin mainittu asia on tainnut jo tulla kokeiltua, joten se ei enää luonnollisista syistä voi olla yhtä sytyttävä päämäärä kuin se olisi takapajuisemmissa maissa ja tuo kakkoskohta haiskahtaa vähän liikaa kaatopaikalta. Eiköhän voisi riittää, kun itse kukin hoitaa saasteensa?
Start up taas kuulostaa kaikessa epämääräisyydessään niin upealta, että sen kuullessani tunnen vanhoissa luissani jotakin kiihtymyksen tapaista poltetta. Kukaanhan ei tiedä, mitä start upit ovat ja mitä ne tuovat tullessaan, mutta olisipa kiinnostavaa niitä päästä katsomaan!
Itse asiassa meillä jo onkin start upeja (vai oliko se nyt pop upeja?) tulvillaan oleva ravintolapäivä ja nyt tuli vielä tämä saunapäiväkin. Nehän nyt lienevät jo start upeja nekin yritykset? Jatkakaamme samaa rataa eteenpäin! Tämä on oikeasti uutuus koko maailmankin mitassa!
Sitä paitsi meillä on myös unelmia, joita ei voi syyttää ainakaan vaatimattomuudesta. Huomattava määrä arvossa pidettäviä ja muitakin kansalaisia ja jopa puolueita ilmoittaa, että heillä on unelmia. Ilmeisesti monien unelmana on tehdä Suomesta maa, joka kykenee vastaanottamaan rajattoman määrän (ei siis esimerkiksi vain yhden tai kaksi miljoonaa henkeä) elätettävää väestöä itse siitä vain rikastuen.
Unelma ei taatusti ole realistinen, mutta eihän unelmien pidäkään sellaisia olla, muutenhan ne olisivat vain tavanomaisia poliittisia päämääriä. Nykyäänhän lähdetään yleisesti siitä, että luovuudessa on oltava hulluutta. Tässä vallitsevassa unelmassa sitä aivan taatusti on!
Toivottavasti olen ymmärtänyt kolumnin sanoman oikein, se ainakin on vilpitön pyrkimykseni. Kannatan itsekin lämpimästi unelmoimista ja unelmien tukemista, vaikka suhtaudun aika skeptisesti tuohon avoimien ovien ideologiaan ja rodunjalostukseen.
Unelman prototyyppinä voi pitää evankeliumia eli hyvää sanomaa. On sanottu, että evankeliumi on hullutusta maailman viisaille, mutta siitä ei seuraa, että kaikki hullutus olisi evankeliumia. Sama koskee kaikkia unelmia.

14 kommenttia:

  1. Olet Vihavainen viisas ja elämää nähnyt ihminen. Realismisi istuu ilmeisen huonosti Hyppösen huuruisiin unelmiin. Unelmahötöstähän taannoin puhuttiin ex-mahtipuolue demarien etsiessä itseään löytämättä. Maailma pitäisi pelastaa rajoja nostamatta. On siinä fennougrilla ihmettelemistä jihadistia kustantaessaan. Kulttuurit kohtaavat - kuka selviääkään nokkakolarista? Yleensä historian saatossa vandaalit ovat voittaneet.

    VastaaPoista
  2. Tämän unelmahöttöisten juppien analyysin soisi lukevan henkkahyppösen jos toisenkin. Piikki lusautettiin nyt niin oikeaan paikkaan kun mitä voi kuvitella. Tekstin voisi lukea vaikkapa Treeni Housen aamupalaverissa ihan sparrauksena.

    Näitä liberaaleja globalismin saarnamiehiä, joiden korvanapit kertovat oikeat repliikit väärään aikaan ja väärät repliikit oikeaan aikaan nykyään riittää kaikille kanaville. Media tarvitsee näitä espoolaisia elämäntapa-vasemmistolaisia porvareita toistamaan somessa peukkuja saaneita onlinereitaan ja typerimpiä kiliseitä suomalaisten tyhmyydestä, rumuudesta ja nuivuudesta ja ei-länsimaisen geenipoolin, uskonnon ja kulttuurin kaikkia rikastavasta ja raikastavasta sisäänmuutosta.

    Rajat pois, vapaakauppa, yksi päämaja, palkat down, big money, klassiset arvot naulaan, vai mitä?
    http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/820/globalistinen_eliitti_reagoi_vahvasti_donald_trumpia_vastaan

    VastaaPoista
  3. Ylioppilaslehti arvioi tätä tämän päivän näkijää jo vuonna 2003 näin: http://ylioppilaslehti.fi/2003/10/henkka-hypponen-ja-tyhjanpuhumisen-taito/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä. Tuo selvensi ansioita tämän Henkan kohdalla. Hänestä en ollut kuullut edes nimeä aiemmin.
      Enbuske, Hyppönen ja nyt sitten joku Trump. Jaa-a!
      hh

      Poista
    2. Piti oikein katsoa, että mikä ihminen tuo Henkka Hyppönen on. Ja vastaan tuli monenlaista mainoslausetta. Henkka Hyppönen näytti olevan juontaja, yritysvalmentaja ja luova johtaja. Henkka on intensiivinen sparraaja, jolla on kyky nähdä asioita laajasti, tunnistaa ajan kuva, ja taito viedä ja soveltaa näkymää asiakkaan maailmaan. Henkka yhdistää tosielämän tarinoita, punnittua tietoa ja luovaa ajattelua. Hänen pitkä taustansa yrittäjänä, esimiestehtävissä ja luovissa työtehtävissä antaa erinomaisen näköalan bisneksen eri puoliin. Hän on kirjoittanut useita kirjoja.

      Tuli myös vastaan tuo Anonyymin linkittämä Ylioppilaslehden juttu, joka kannattaa ehdottomasti lukea. Se on kovin valaiseva.

      Tulipa tuosta mieleen H. C. Andersenin tarina keisarin uusista vaatteista. Siinähän keisari palkkasi liukaskielisen vaatturin räätälöimään keisarille uusia vaatteita. Vaatturi väitti, että hänen tekemänsä vaatteet näkyvät vain älymystölle. Tyhmät ja virkaansa pätemättömät eivät niitä näkisi ollenkaan. Ja korvaus näistä erinomaisista vaatteista tietysti oli niiden erinomaisien ominaisuuksien mukainen. No, kaikkihan me tunnemme tarinan, kuinka lopulta kävi niin, että pieni lapsi huusi, että eihän keisarilla ole vaatteita. Mutta keisari vain suoristi selkänsä ja käveli entistä ryhdikkäämpänä ja kamariherrat jatkoivat laahuksen kantamista.

      Eero Erkko aikoinaan perusti Helsingin Sanomat Suomen ja suomalaisten etujen ajajaksi. Niillä eväillä se aikanaan kehittyi suomalaisen laatulehdistön lippulaivaksi. Mutta mikään ei ole ikuista. Degeneroituminen ja rappeutuminen uhkaa parhaitakin saavutuksia. Niin on valitettavasti käynyt hesarillekin (pieni alkukirjain tarkoituksellinen). Ja nyt tämä suomalaisen lehdistön keisari komeilee näillä uusilla vaatteilla. Taitaisi Eero Erkko pyöriä haudassaan, jos vielä eläisi.

      Poista
    3. "Piti oikein katsoa, että mikä ihminen tuo Henkka Hyppönen on. Ja vastaan tuli monenlaista mainoslausetta. Henkka Hyppönen näytti olevan juontaja, yritysvalmentaja ja luova johtaja. Henkka on intensiivinen sparraaja, jolla on kyky nähdä asioita laajasti, tunnistaa ajan kuva, ja taito viedä ja soveltaa näkymää asiakkaan maailmaan. Henkka yhdistää tosielämän tarinoita, punnittua tietoa ja luovaa ajattelua. Hänen pitkä taustansa yrittäjänä, esimiestehtävissä ja luovissa työtehtävissä antaa erinomaisen näköalan bisneksen eri puoliin. Hän on kirjoittanut useita kirjoja."

      On todella valitettavaa, että tämä amerikkalainen hypetyskulttuuri näyttää saavan yhä vankemman jalansijan Suomessakin. Joskus ei-niin-kovin-kauan-sitten tuollaista "itsensä ylentäjää" epäiltiin enemmänkin jonkinlaiseksi huomionhakuiseksi persoonallisuudeksi, joka tapauksessa tyypiksi, jonka aivoituksiin on syytä suhtautua enemmänkin tietyllä varovaisuudella. Suomessa kun on perinteisesti arvostettu enemmänkin substanssiosaamista kuin erilaisia mediapelejä ja niiden pyörittäjiä. Mutta maailma muuttuu, Eskoni... (huokaus). Mitähän muuten filosofi Pekka Himaselle kuulunee tätä nykyä?

      Tuo ylioppilaslehden juttu oli hyvä, onko tuo jutun kirjoittaja muuten tämä sama "tulta munille!"-Moilanen, joka sittemmin profiloitui feministiaviisi Tulvan päätoimittelijana? Hesarin osalta täytynee lähinnä todeta, että sic transit gloria mundi...

      Poista
    4. En ole lukenut Henkka Hyppösen kolumneja enkä katsonut tv:stä kuin muutaman minuutin karvanaaman hypetystä. Miekkonen unohtuu alle kahden vuoden.

      Poista
  4. "Vai halusiko Hyppönen antaa vihjeen rodunjalostuksesta kiinnostuneille unelmansa kehittämisestä? Mitä mahtaa tapahtua kun maailman alikehittyneimmän yhteiskunnan jäsenet risteytyvät kehittyneimmän kanssa? Epäilemättä asia ei ole vailla kiinnostavuutta, mutta mikäli pakkotoimia ei käytetä, asia näyttää jäävän harvinaisuudeksi. "

    Kun meillä alkoi olla näitä rodunjalostajia vastaanottokeskukset pullollaan piti oikein miettiä genetiikkaa.

    Irakissa ovat kuulemma järjestetyt serkusavioliitot yleisiä.
    Afrikassa kokonaiset kylät saattavat olla yhden miehen jälkeläisiä. Lapselle äidin veli saattaa olla varmin sukulainen äidin jälkeen.

    VastaaPoista
  5. "Venäjällä valtiovalta on Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen useaan otteeseen peräänkuuluttanut uutta ideaa ja sellainen on aina silloin tällöin keksittykin pian taas unohtuakseen. Liberaalit ovat pilkanneet koko ajatusta valtion ideasta ja väittäneet, ettei sellaista ole millään muullakaan sivistysvaltiolla."

    Venäläinen filosofi Nikolai Berdjajev, kuuluisia 1800-luvun legaalisia marxilaisia, vertaili eräässä teoksessaan Brittiläistä imperiumia Venäläiseen imperiumiin. Berdjajevin mukaan brittiläinen imperiumi oli luonteeltaan pehmeä, kaupallinen imperiumi. Se oli kiinnostunut vain valloitettujen siirtomaiden luonnonrikkauksista ja niiden hyväksikäytöstä. Venäläinen imperialismi Berdjajevin mukaan oli taas sotilaallista, se levitti totalitaarista hegemoniaa sinne mihin venäläisen sotilaan saapas oli onnistunut astumaan.

    Eipä ole mikään ihme että presidentti Mauno Koivisto kirjoitti teoksen Venäjän idea. Sen presentaation yhteydessä venäläinen journalisti kysyi Koivistolta: "Mikä on suomalainen idea?", johon presidentti Koivisto vastasi: "Выжить" (Pysyä hengissä).

    Venäläisen sotilaallisen imperiumin ideana on aina ollut приращение территорий / uusien alueiden liittäminen Venäjään.

    VastaaPoista
  6. Näitä hyppösiä ja höppösiä riittää. Suomen unelmaksi riittää kuitenkin, että olemme hyvin koulutettuja ja kohtuullisen työteliäitäkin. Maailman meno ei kuitenkaan ole kovin tarkkaan ennakoituvaa, joten menokin on milloin vauhdikkaampaa milloin taas takkuilevampaa. Nyt takkuilee, mutta kohta taas mennään. Tämä ennuste on takuuvarmasti yhtä validi, kuin kenen tahansa talousgurun, itseasiassa tämä on varmempi, koska tämä perustuu empiriaan ja käytännön filosofiaan.

    VastaaPoista
  7. Tässä lisää siitä mihin olla menossa:
    http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/822/aarivasemmisto_terrorisoi_vakivaltaisesti_donald_trumpin_puhetilais

    VastaaPoista
  8. Tuota noin. Olihan tuo taas sellainen HS:n opetussuunnitelman mukainen kolumni.

    Logiikalla ei tietenkään ole tarvetta kun tehdään tunteisiin vetoavaa idea/unelma-höttöä propagandistisiin tarkoituksiin. Sanallisesti. Tai siis kirjaimellisesti.

    Äärimmäisen kornia oli kun Jumalan armosta Kolumnisti Hyppönen kritisoi suomalaisten negatiivista suhtautumista rikastavaan maahanmuuttoon Australian maaperältä! Siis maasta, joka lähettää elintasopakolaiset suoraan Tyynenmeren saarelle ja ilmoittaa suoraan, ettei maahan kannata tulla elintason korotus mielessä.

    Sitten kolumnisti Hyppönen ylistää "Japanin avautumista" ja sen ns. idean löytymistä. Japani taisi myöntää viime vuonna n. 20 henkilölle turvapaikan. Eli Japanin "avautuminen" ei ainakaan koske rajoja.

    Hyppönen lienee nykyajalle tyypillinen jaskanpauhaja, jolle riittää kysyntää sen vuoksi, koska hän edustaa niitä onttoja arvoja, joita nykyisin tungetaan kansalaisten kurkkuun väkisin armaan mediamme kautta.

    Voi aikoja. Voi tapoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Arska! Nappiin sanottu. Olemme laajamittaisen opetussuunnitelman kohteita ja riistaa kaikki.

      Australia ja Japani ovat maahanmuuttokriittisimpiä ja valikoivampia kuin mitä kuvitella saattaa, mutta hyppöset happihumalassaan näkevät nekin oman unelmansa läpi tosiasioista välittämättä.

      Kaarlo Kangasniemi ja vastaavat kun näkisi tämän huijauksen, mutta ei. Koko maa pelaa demarien kaikki-meidän-laariin -peliä. Open borders/free trade on uusi jumala.

      vantaalainen

      Poista
  9. Eiköhän syy tähän "unelmien kuihtumiseen" ole siinä että joukossa on tyyppejä joille vaikkapa kylpyhuone- ja saunaremontin jälkeinen uusi elämä ei aiheuta enää lauteilla kiksejä ja että porvarillinen vakaa turvallinen elämä sinsänsä on jo pelkkä vitsi eikä tavoittelemisen arvoinen asia.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.