perjantai 4. lokakuuta 2024

Ei vain siltarummuista

 

Kulttuuri sinnittelee

 

Etelä-Savolla on pitkään jo mennyt huonosti. Väki häipyy, palvelut lopetetaan. Alueen saattohoidon symbolina on nyt päätetty, että vanhukset viedään elämänsä loppumetrejä kärsimään eristyksiin kymmenien kilometrien päähän, jonne eivät omat eivätkä vieraat hevin pääse heitä katsomaan. Julkisilla välineillä se tuskin edes onnistuu.

Jossakin muussa maassa nuo kuolevat olisi lähetetty kotiinsa kuolemaan arvokkaalla tavalla läheistensä luona. Mutta kun se valtion virallinen doktriini vaatii, että heidät on pidettävä hengissä ikuisesti kustannuksista piittaamatta…

Voidaanhan sitä nyt tarpeellisen rahan säästämiseksi sitten yrittää saman tein tappaa koko seutukunta, esimerkiksi Savonlinnan tienoo. Valtio on myöntänyt tähän rahaakin auttamalla Joensuun yliopistoa kaappaamaan perinteisen opettajakoulutuksen pois kaupungista.

Siinä meni seudulta jopa tuhansia lahjakkaita nuoria ja satoja uusia asuntoja piti purkaa ja uusia rakentaa sitten Joensuuhun. Näinhän hölmölässä on ennenkin säästetty.

Suurena toivona oli sitten idänkauppa, venäläiset investoinnit ja turismi. Yhtä ja toista tuntui syntyvän, Retretin aikoinaan kukoistava, mutta nuupahtanut kuvataidekeskuskin heräili jo henkiin. Parikkalassa piti avattaman rajanylityspiste. Pelkästään Pietarin potentiaalilla oli toiveita saada uusia ja suuriakin projekteja kannattamaan.

No, sen asian hölmöili Putin, vaikka kyllähän moni itäsuomalainenkin raapusti nimensä sellaisiin kauppakirjoihin, joiden ainoa seuraus rahatukun saamisen jälkeen oli koko kohteen hiipuminen ja muuttuminen vähitellen raunioksi. Niinhän se käy, kun lähtee herrojen kanssa marjaan.

Eipä taida olla tulossa sitä suunniteltua suurta lomaristeilijää, joka kerralla toisi lomakohteisiin satoja turisteja, ei ole täysien turistibussillisten historiakierroksia esityksineen ja ruokalistoineen, jopa ne ihan oikeasti käytössä olleet lomamökit ovat nyt tyhjiä.

No, tämä tilanne päättyy joskus, mutta suonenisku vaikuttaa kauan. Naton joukkojen päämajan sijoittuminen Mikkeliin innostanee joitakin hörhöjä, mutta olisiko siitä korvaamaan sitä, mitä on menetetty viime vuosina eri syistä?

Pitäisin selvänä, että tuollainen instituutio, mikäli siinä on parikin sataa toimihenkilöä, aiheuttaa aika vaatimattomia kerrannaisvaikutuksia, ehkä nyt sentään ainakin seksimarkkinoilla, joilla saattaa syntyä paineita kaupallistumiseen.

Mutta sellaiseen kohdistavat toivonsa vain takapajuisimmat kehitysmaat. Mikäli puhutaan Itä-Suomesta, voidaan todeta, ettei se muodosta mitään yhtenäistä aluetta, jolla koettaisiin olevan yhteisiä etuja.

Kuten todettiin, Joensuun yliopisto pelasi härskiä peliä Joensuun kaupungin hyväksi ja Mikkeli ja Kuopio ovat aivan yhtä hanakoita syömään kuihtuvalta Savonlinnalta sen vanhan ylpeyden, keskussairaalan, johon oli perinteisesti kuulunut sairaanhoitajakoulutus. Nerokas soteuudistuksemme lopettaa sitten nuo paikalliset vuodeosastotkin.

Mieleen tulee paikallisen sutkauksen uusi sovellus: ”Istukeepa tähän, niin yliopisto hakkoo teijät ja sitten tulloo sote, joka tappaa teijät”.

Tuon Saimaan rikkoman alueen nousun lähteenä olivat aikoinaan metsät, joiden tuotteet vietiin kanavan kautta laivalla Pietariin tai hinattiin Vuoksenlaaksoon eli Suomen Ruhrille jalostettaviksi. Nyt ei kanavaa käytetä eikä kohta metsiäkään.

Suurpedot ovat taas palanneet niihin joukolla ja tilanne alkaa taas olla sama kuin puolitoista vuosisataa sitten. Silloinhan ne söivät paljon lapsia, mikä Sakari Topeliuksen mielestä jo pilasi koko Suomen imagon Euroopassa.

Mutta eipä täällä vielä ole kuoltu. Kulttuuri on Itä-Savossa eli Savonlinnan talousalueella hämmästyttävän elinvoimaista.

Olin viikko sitten katsomassa Savonlinnan orkesterin konserttia, jossa esiintyivät nuoret solistit. Tiesin, että se on hyvä, mutta kyllä se ylitti odotukset.

Nykyäänhän voi tehdä mitä tahansa typeryyksiä ja selittää ne taiteeksi ja anoa vielä niitä varten valtionapua. Esittävä musiikki on kuitenkin poikkeus sikäli, että kuulija ei ole ainakaan loputtomasti huijattavissa, vaan pystyy tietyssä mielessä jopa objektiivisesti sanomaan, onko esitys hyvä vai ei. Tämä koskee erityisesti klassista musiikkia.

Pari-kolmekymmentä nuorta, alkaen 7-vuotiaasta lapsesta parikymppisiin aikuisiin esitti lähinnä klassisia kappaleita (no, Saku Sammakko ehkä on siinä rajoilla) niin hienon eläytyvästi ja taitavasti, että vaimoa itketti niin, ettei hän saanut edes valokuvia otetuksi.

Voi vain kuvitella, miten mahtavalta tuntuu lapsesta saada esiintyä yleisölle kokonaisen sinfoniaorkesterin säestyksellä. Kuulijasta se oli ihan yhtä mahtavaa.

 Moni pienokainen ja murrosikäinenkin soitti hämmästyttävän puhtaasti ja jos joskus ehkä meni hieman toisinkin, korvasi asian sinfoniaorkesterin komea säestys.

Ulos mennessäni ohitin pienen tyttösen, joka vakavana puristi kädessään saamaansa kukkaa. Ajattelin, että nyt on sanottava ”Soitit hienosti!” Se jäi sanomatta, mikä kaduttaa vieläkin. Luultavasti se olisi ollut tilaisuus kerrankin vaikuttaa merkittävästi ihmiskunnan kokeman onnen yhteissummaan.

En tunne Savonlinnan orkesterin rahoitustilannetta. Ymmärtääkseni sen ydin on ammattimuusikoista koostuva Savonlinna-kvartetti ja sen lisäksi taitavatkin kapellimestaria lukuun ottamatta lähes kaikki olla amatöörejä. Kansalaisopistossa ja koulussa saa musiikin opetusta ja opettajat ovat varmasti ammattilaisia.

Savonlinna on kaupunki, joka loi maailmankuulut oopperajuhlat, mikä on toki jo koko maallemme merkittävä suoritus. Joensuun yliopiston tikariniskusta huolimatta niitä jatketaan yhä ja kuoroon ja esityksiin riittää yhä omaa väkeä.

Lisäksi kesäisin saapuu kansainvälisiä tähtiä esiintymään kaupungissa ja sen ympäristössä, etenkin kirkoissa ja jopa pappiloissa, ainakin Rantasalmella. Se on, sanoisinko, unohdetun kansan voimannäyttö. Kun siihen lisätään kaikki ne kuorot ja orkesterit (Rantasalmen nuoriso-orkesteri), joita lähiseudulla on, täytyy sanoa, että kulttuuritahto on kova ja saavutukset hienoja.

Parintuhannen asukkaan pitäjissäkin saattaa olla useita kuoroja (vrt. Sulkava), sen lisäksi löytyy kesäteatteria ja monenmoista kansalaisopistojen piiriä. Valtion rahaa ne käyttävät usein tuskin nimeksi tai ei ollenkaan. Uutuutena on, että kirkoissa, jotka muuten ovat olleet tyhjenemässä, pidetään aika usein konsertteja.

Tuntuu suorastaan siltä, että kulttuuriharrastukset tuolla valtion ja EU:n hylkäämällä seudulla ovat olleet vain kovasti kasvamaan päin. Se onkin ollut lähes ainoa, joka nykyään kasvaa.

Suomi on EU:n periferia ja sen kulujen nettomaksaja. Brysselistä käsin on näkyvästi suunnattu rahoitusta nimenomaan unionin syrjäseuduille. Asian voi todeta vaikkapa Viron venesatamista.

Kannettu vesi ei kaivossa pysy ja Itä-Savonkin on perustettava tulevaisuutensa muuhun kuin avustuksiin. Muuan elinkelpoinen ala on kulttuuri, joka yhdistettynä matkailuun (ja kulinarismiin) ansaitsee tukea ja arvostusta.

Kesäisin kaikki jo toimiikin. Entä talvet? Miltä kuulostaisi mahtava kansainvälinen musiikkitapahtuma ”Savonlinnan talvi”? Punkaharjun yökonserteissa saattaisi näkyä vielä vanhan ajan tähtitaivas ilman valosaastetta…

 

20 kommenttia:

  1. "Kuten todettiin, Joensuun yliopisto pelasi härskiä peliä Joensuun kaupungin hyväksi ja Mikkeli ja Kuopio ovat aivan yhtä hanakoita syömään kuihtuvalta Savonlinnalta sen vanhan ylpeyden, keskussairaalan, johon oli perinteisesti kuulunut sairaanhoitajakoulutus."

    Tuossa oikeastaan tiivistyy Itä-Suomen perusongelma: sen eri kaupungin syövät toisiaan ja näiin ollen mihinkään ei synny niin suurta taloudellista keskusta, että se säilyttäisi koko alueen elinvoiman. Toinen seikka on puunjalostus- ja paperiteollisuuden pienentynyt rooli. Tämä on Euroopassa jatkunut jo pitkään. Vanha raspikurkku Kaisa Korhonen puki sen sanoiksi 1960-luvun laulussaan Euroopan syrjäkulmat.

    Hyvä kuitenkin, että kulttuuri vielä pelittää. Sekin edellyttää kuitenkin ihmisiä, joilla on toimeentulo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilanne taitaa olla jollain tasolla sama suht läpi Suomen. Kun taas koulutettu väki katsoo mahdollisesti missä siitä koulutuksesta saisi palkankin.

      Toisekseen ns. korkea kulttuuri tarvitsee alkuun toimiakseen sitä normaalia kulttuuria. Verrannollisesti klassisen musiikin voi tuohon kai laittaa, mutta ei voi olettaa että nykypäivän populäärikulttuurissa kasvanut osaisi sitä arvostaa. Kuin myös klassinen ei ole aikanaan Kun syntynyt niin ollut klassista vaan jotain hyvin uutta ja tuohan on esitetty niille arvossa pidetyille ja taloudellisesti vakaa varaisille ihmisille. Eivätkä säveltäjät aina ole olleet arvossaan eläessään. Saman kyllä huomanneet kuvataiteissa.

      Poista
  2. Hieno kirjoitus ja kotiseudun puolustuspuheenvuoro, josta erityisesti tämä lause herätti ajatuksia: "Tuon Saimaan rikkoman alueen nousun lähteenä olivat aikoinaan metsät. Vuonna 2021 tein vaimoni kanssa kahden viikon purjehdusmatkan, Saimaan kierroksen: Iisalmi - Lappeenranta (hakusana), jolloin aivan erityisesti Savonlinnan seutu, putkinotkoinein, teki uskomattoman vaikutuksen. Melkeinpä jokaisen suomalaisen kannattaisi, edes kerran elämässä ja veden pinnalta käsin, todella tutustua Saimaan ihmeeseen. Ymmärrän Timo Vihavaisen kotiseuturakkautta, paremmin kuin hyvin.

    VastaaPoista
  3. Savonlinnassa syntyneenä jaan kirjoittajan ajatukset. Pessimismiä on Etelä-Karjalassakin, toki nuorempaa. Odottelen metsäteollisuuden uutisia, pelkään siis pahempaa. Vaikka muuta olisi, puu loppuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puu ei lopu, mutta sen käyttö saattaa kyllä loppua.

      Suomen metsät kasvavat joka vuosi 100 - 110 miljoonaa mottia uutta puuta ja poistuma on 70 - 80 miljoonaa mottia.

      He, joilla on korekakoulututkinto matematiikasta, pystyvät tuosta päättelemään, onko puu Suomessa lisääntymään vain vähenemään päin. Miutta ilmiesesti vain he.

      Muut mitä ilmeisimmin eivät. Ja silti juuri nämä muut ovat päällepäsmärit metsien hyötykäytössä ja sen estämisessä mm. fossiilisen materiaalin käytön korvaajina. "Metsiä ei saa käyttää", kuuluu huuto.

      Poista
    2. Ei kai puu loput, mutta tietänet, että Etelä-Karjalan vahva metsäteollisuus saa omasta maakunnasta tarvitsemaansa puusta noin 15 %. Naapureista toki tulee ja aiemmin rajan takaa. Kolme sellutehdasta on uusinvestointi-iässä ja silloin usein kapasiteetti tuplaantuu, se ei taida olla mahdollista. Jostakin sammuvat valot?

      Poista
  4. Itse ajelin heinäkuussa matkailuautolla Imatralta alkaen, aina Kajaaniin, ja kyllä tuli apea mieli, vaikka oli mitä kauneinta kesää ja kauneinta Suomea. Aikaa oli katsella ja kierrellä, ja päällimmäiseksi jäi kaipaus aikaan, joka on iäksi menetetty. Tyhjeneviä kyliä, joiden raitit olivat vieläkin tyhjempiä, ja joissa tuntui viipyilevän jokin outo alakulo, jopa kuoleman läheisyys...

    Ei näkynyt lapsia, ei nuoria poikia onkireissuille meneviä, ei nuoria neitosia. Näkyi vain kenollaan olevia lyhtypylväitä ja tyhjiä liikerakennuksia, näkyi vain arjen rähjä. Mitkä ovat näkymät kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua?

    Miten tähän on tultu, onko rappio ja väestökato joku luonnollinen tapahtuma, jolle ei voitu mitään? Väitän että maaseudun autioittaminen on ollut täysin tietoista. Jokainen muistaa ja tietää, kuinka jo 70-luvulta lähtien ihmisiä käskettiin muuttamaan etelään tai jopa Ruotsiin, josta saapui oikein värvärit houkuttelevine tarjouksineen valmiista työpaikasta ja asunnosta, "kuka ottaa ja kenen vuoro" ottaa työpaikka Volvolta, kuka Saabilta, kuka Electroluxilta jne. Se oli helppoa, ja helppoa se oli suomalaisille päättäjillekin päästä eroon kunnan työttömistä ja ylijäämä ihmisistä!

    Elämässä rahat ovat aina vastakkain, se on totuus. Jos vaikka nyt euroaikana Suomi on antanut kehitysapuna vähintään 30 000 miljoonaa euroa, mutta olisiko siitä voitu antaa edes osia omaan maahan ja Itä-Suomeen? Kalliisti Suomi on ostanut ihmisoikeuksien suurvallan statuksen, ei voi muuta kuin todeta! Joku voi tuohtuneena ajatella, että ei elinkelvottomaan Itä-Suomeen kannata investoida, koska ei kannettu vesi kaivossa pysy, mutta pysyykö se Afrikan kaivossa? No, ei tunnu pysyvän, koska valtava tunku tuntuu olevan yhä vain tänne pohjan perukoille!

    Päätin matkani Kajaaniin, jossa palvelin varusmiehenä 70-luvun alussa. Silloin se oli vireä kaupunki, jota Kajaani oy:n tehdas siivitti ja loi työtä ja toimeentuloa. Vastakkaiseen sukupuoleen sai helposti yhteyden, joka on hyvän elämän tärkein tekijä. Nyt Kajaanissa ei ole tehdasta, ja jos ei olisi Kainuun prikaatia, siellä ei olisi oikeastaan yhtään mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenpa minäkin ajellut muutamia kertoja Itä-Suomen läpi Lappeenrannasta Kajaaniin. Jaan täysin Anonyymin 4.10.2024 klo 11.24 kuvailemat tunnelmat.

      Poista
    2. Pitää muistaa, että maamme on pienellä väestöllä harvaan asutettu. Pikkukaupungit, jotka menettävät taloudellista perustaa, ovat perspektiivittömiä (niinkuin Neuvosto-karjala-lehtikin kirjoitti omista pikkukylistään).

      Jos meitä olisi tuplasti enemmän, olisi toisennäköistä maisemaa. Ja cccp olisi nitistetty v 1942.

      Poista
    3. Saman olen huomannut. Ja, täällä Malmilla! Alamalmin, "piritori".
      On kuin kulkisi Etelä Afrikassa, infra valkoihoisten toimesta, mutta paikalliset mustia, niitä palveluja käyttämässä.
      On toki myös kotimainen huumeporukka.

      Poista
    4. Vanhusten kohdalla on trendi; ikuinen elämä.
      Kuolema koskee jokaista, mutta sitä vastaan taistellaan. Ja , jokaisen kuolemantapauksen kohdalla ollaan hämmentyneinä.
      Laitoksissa kituuttavat ovat lisäajalla, ilman elämää.
      Paskat pestään XL-vaipoista ja ruokaa syötetään. Jos asianomainen jotakin pystyy sanomaan, niin: "Äiti lähti käymään kaupassa ja mummolassa pitäisi piipahtaa".

      Poista
  5. Savonlinnassa olen muutaman kerran käynyt ja erinomaisen viihtyisää on aina ollut. Paikallinen en kuitenkaan ole ja siksi voinkin puolueettomana todeta, että opettajankoulutuslaitoksen siirtäminen Joensuuhun oli jotain aivan käsittämätöntä tumpelointia. Joensuu???

    No, vuosien kertyessä olen epäironisesti ja ilman katkeruutta tullut siihen lopputulokseen, ettei nyky-Suomessa vaan osata. Ei olla osattu ainakaan 20 vuoteen. Establishmentti (tai ehkä oikeammin nomenklatuura) ei kykene ratkaisemaan yksinkertaisimpiakaan eteen tulevia tehtäviä. Siis sellaisia, joita muissa Pohjoismaissa hoidetaan rutiininomaisesti.

    Välillä sitä oikein hämmästellen hekottaa, miten umpitolloja päätöksiä Suomessa tehdään. Luulen tämän perinteen alkaneen joskus 70-luvulla, jolloin pystytettiin nykyisen, lähinnä irvokkaan yhteiskuntajärjestelmän kivijalka.

    Noh, mutta uskomme parempien aikojen koittavan. Tuskin meidän elinaikanamme, mutta ehkäpä joskus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyisestä irvokaasta yhteiskuntajärjestelmästä saamme lähinnä kiittää M.Tacheria ja R.Reigania...

      Poista
    2. Saamme kiittää heitä, nimenomaan heitä myös
      -Neuvostoliiton hajoamisesta
      -Itä-Euroopan vapautumisesta

      Eli Thank You Maggie and Ronnie.

      kerta rytinä

      P.s. Tosin teimme oman E-liittomme sitten länteen.
      Yhtä tehottaman ja varoja nielevän. NL oli äärimmäisen keskusjohtoinen valtio ja siihenhän meidän nilkit haluaa viedä EU:nkin.

      Poista
    3. Suomen suhteet cccpeehen ei ollut tehottomuutta ja varoja nielevää. Hyödyimme valtavasti idänkaupasta, mm öljyn jalostuksen ja myynnin avulla. Ladojen varassa suomalaiset autoistuivat. Vasta nyt on kremlin ukoista tullut hirmuinen, mielenvikainen riesa ja vaara.

      Eeuu on tietysti kankkulankaivo, joka poistaa itsenäisen Suomen. Tai siis petturipoliitikkomme sen teettävät.

      Poista
    4. "Yhtä tehottaman ja varoja nielevän. NL oli äärimmäisen keskusjohtoinen valtio ja siihenhän meidän nilkit haluaa viedä EU:nkin."

      Esitäpäs itsellesi kysymys qui bono, miksi ne nilkit tuota haluavat.

      Poista
  6. "Kannettu vesi ei kaivossa pysy ja Itä-Savonkin on perustettava tulevaisuutensa muuhun kuin avustuksiin. Muuan elinkelpoinen ala on kulttuuri, joka yhdistettynä matkailuun (ja kulinarismiin) ansaitsee tukea ja arvostusta."

    Mites olisi metsätalous (eri jalosteineen, myös puurakentamiselementit) ja kalatalous?
    Eli se kaikkein luonnollisin elinkeino mitä tuolla alueella pitäisi ja voisi olla.

    Mutta kun muu Suomi (lue kaupunkilaisnaiset) haluaa aja alas senkin vähän mitä noista enää on jäljellä, jää enää nämä kotiviinitilat ja lomakartanot joilla ei montaa sataa työllistetä.

    kerta rytinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni jossakin vaiheessa tehtiin tietoinen poliittinen päätös siirtyä aluepolitiikasta metropoli-politiikkaan. Päätöksen taustat? EU? Perustelut: jäännöksetön "taloudellinen rationaalisuus"?

      Poista
  7. Eikös ryssäläisten ja Putinin suunnitelmiin kuulu hankkia takaisin alueet, jotka ovat joskus olleet venäläistä maata. Vanha-Suomi kuulunee näihin ja asiasta on iltaläpyskän mukaan jonkinlaisia suunnitelmiakin. Kannattaa koettaa ensin myydä alue, ennen kuin se viedään pakolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse mieluummin kohtaan putinin (pienellä) konepistooli kainalossa.
      ....ei viedä, edes pakolla...

      Poista

Kirjoita nimellä.