torstai 31. lokakuuta 2024

Suuria ratkaisuja odotellessa.

 

Ihmemaita

 

Pohjois-Amerikan Yhdysvalloilla, joita yleensä sanotaan vain Amerikaksi, menee aina vain hyvin, siis taloudessa. Referoin tässä lähinnä The Economistin viime viikon numeron ajatuksia.

Putin ja kumppanit ovat nyt ristiretkellä yrittämässä kammeta Amerikkaa pois maailmantalouden keskuksen paikalta, mutta se ei vain tunnu onnistuvan. Varantovaluuttana dollari on yli muiden, eikä sitä uhkaa mikään, vaikka Putin jo kymmenisen vuotta sitten innostui kuvittelemaan, että nyt sen aika olisi lopussa.

Pääomamarkkinoiden arvon suhteen (market capitalisation) USA:lla on johtoasema, eikä sitä tunnu uhkaavan mikään. Vain kerran, 1980-luvulla näytti hetken siltä, että Japani jyrää kaikki muut ja kauppakamarinulikat kaikkialla alkoivat opetella japania ja sen kulttuuria.

Mutta se kesti vain hetken. Japani on nyt hyvin harmaantunut eli keski-ikä on korkea, mutta se ei vain haali maahansa vierastyöläisiä, saati maahanmuuttajia. Sen velkaantumisaste on maailman huippua, mutta silti sen arvopaperit ovat kova sana. Siinä on maa, johon luotetaan sen kulttuurin takia.

Yhdysvallat luottaa dollariinsa, jossa taas kerrotaan luotettavan Jumalaan, mikä nykyään lieneekin sama asia. Yhdysvaltain valtionvelka ei ole vielä huimaa japanilaista tasoa, mutta sinne ollaan menossa, eikä kumpikaan presidenttiehdokas lupaa leikkauksia. Miten voisikaan.

Japani harmaantui yhdessä hujauksessa ja joutuu nyt elättämään valtavaa määrää vanhuksia, jotka kykenevät vain nauttimaan palveluita. Mutta itse asiassa kulutus onkin tuotannon veroinen asia taloudessa ja viime kädessä koko talouselämän ja saman tein koko nykyisen muunkin elämän suuri tarkoitus. Muistakaa tämä, nuoret!

Myös Kiina, Amerikan suuri haastaja, harmaantuu lähivuosina erittäin nopeasti. Ennusteen mukaan sen väestön mediaani-ikä, joka näyttää nyt olevan suunnilleen USA:n luokkaa (noin 40) syöksyy parissa vuosikymmenessä 50:een ja ennen vuosisadan loppua 60:een.

Ei siinä mitään, kaikkihan me vanhenemme, vai kuinka? Vauhti on tässä kuitenkin taas se olennainen tekijä. Economistin käyrien mukaan USA:n väestön mediaani-ikä on noin 45 vuotta vielä tämän  vuosisadan lopulla, kun se Kiinassa on silloin jo 60 ja EU:ssakin 50.

Yhdysvallat näyttää siis pystyvän mahdottomaan tässäkin asiassa. Se on kuin ampiainen, jonka ei pitäisi pystyä lentämään, mutta joka siitä huolimatta vain lentää.

Strategisesti suuri ongelma on maailman suurimmalla energian tuottajalla ja tuhlaajalla (USA) ollut riippuvuus ulkomaista, mutta nyt sekin on voitettu särötyksen avulla. USA tuottaa enemmän kuin käyttää ja tuhlaa, eikä äänestäjiä tarvitse kiusata energian hinnan korotuksilla. Varmemmaksi vakuudeksi ainakin Trump on vielä ilmoittanut eroavansa koko ilmastosopimuksesta.

Toki USA:n suhteellinen rooli maailmantaloudessa on jatkuvasti kutistunut ja se johtuu nousevan idän ja etelän kasvusta.

Mutta ei sielläkään kaikki tasaisesti kasva: USA:n osuus maailman väestöstä on nyt 4% ja vuonna 2100 sen ennustetaan olevan suunnilleen sama. Kiinan osuus on nyt 18%, mutta vuonna 2100 vain 6%. Euroopan unionin osuus laskee 6%:sta 3,5%:een. Tulevaisuus on musta.

Mitä talouteen tulee, USA:n osuus maailman tuotannosta laskettuna ostovoimakorjatulla BKT:llä (PPP)oli vuonna 2000 23%. Nyt se on enää 16% ja suunta on laskeva. Markkina-arvolla mitaten USA:n talous muodostaa silti yhä neljänneksen maailmantaloudesta.

Kiinakaan ei ole tasaisesti ollut ohittamassa Amerikkaa, jonka ohi sen jo taannoin ajateltiin päässeenkin. Sen tuotanto itse asiassa oli vuonna 2021 75% USA:n vastaavasta, mutta nyt vain 65%. Asiaa ei mainita, mutta kyseessä täytyy olla markkina-arvoinen BKT.

Tämä kuulostaa lännen kannalta kovin lohdulliselta ja on ilmeistä, että Economist on tässä numerossaan keskittynyt kaivamaan esille nimenomaan argumentteja, jotka horjuttavat kuvaa tasaisen varmasti taantuvasta Amerikasta.

Itse asiassa se on nyt maailman rikkain maa, vaikka rikkaus jakaantuukin epätasaisesti, GINI-indeksi on pysytellyt samoissa lukemissa Venäjän kanssa

USA:ta voidaan verrata Saksaan jonka talouden kehitystä Economist luonnehtii lakonisesti: ”from bad to worse”. Taustalla on niin tuon maan väestökehitys, mitä ei voi korvata hölmöläisten tapaan maahanmuutolla, vähä-älyinen energiapolitiikka ja keskeisen tuotannon jääminen uusien aasialaisten kilpailijoiden, erityisesti Kiinan jalkoihin. Kustannuksistahan se on kiinni.

Sama perusongelmahan on myös koko Euroopalla ja USA:llakin. Kirjoitus seinällä ei enää ole mitään salakieltä. Globaali vapaa kilpailu on valtavasti hyödyttänyt ´maapallon entistä köyhälistöä, kuten se on hyödyttönyt myös sen talouden moottoreita, Amerikkaa ja Eurooppaa. Mutta nyt on ohitettu kulminaatiopiste.

Tarina on samanlainen kuin 1800-luvulla, kun Britannia siirtyi kannattamaan vapaakauppaa, joka tuotti sille valtavan hyödyn pioneeriasemasta johtuen.

Se menetettiin sitten aikanaan ja sata vuonna myöhemmin koko maa oli konkurssikypsä, kunnes se kovalla sokkiterapialla pelastettiin. Rahaa on taas, mutta ihmisten onnellisuudessa ja viihtyvyydessä taitaa olla puutteita. Kulttuuri on, mitä on.

Samahan se on Amerikassakin. Kyllä rahaa löytyy ja jopa kuluttajiakin. Tuottajat sen sijaan kohtaavat rakenteellisen ongelman yrittäessään kilpailla Aasian kanssa. Tämä huolimatta siitä, että kotimaisen työvoiman kulut pidetään kurissa.

 Hyvinvoinnin ja rikkauksien epätasainen jakaantuminen on silmiinpistävää. Ihmiset ovat menettämässä työn mukana arvokkuutensa ja itsekunnioituksensa (vrt. Vihavainen: Haun dignity tulokset). Amerikka on slummien maa. Siellä onnellisuus on vain vähentynyt 1950-luvulta lähtien. Aasiassa se muistaakseni on merkittävästi lisääntynyt.

Suomen kehitystähän voi verrata Saksaan. Olemme innokkaita vannomaan arvojen nimiin ja kehtaamme jopa ajatella, että velatkin pitäisi maksaa, pieni maa kun olemme. Meille ei myöskään ole pakko antaa lainaa.

Mutta Saksaa en sanoisi ihmemaaksi, se on itse valinnut sellaisen tien, jonka päässä voi olla vain onnettomuuksia koko kansakunnalle, joka ilmeisesti katsoo ne ansainneensakin. No, Jedem das Seine, sanottiin ennen Preussissa. Enäähän ei uskalleta.

Suomi sen sijaan in ihmemaa. Meillä tulojen ja varallisuuden jakaantuminen on kansainvälisessä vertailussa hyvin tasaista (googlaa GINI) ja pidämme kunnia-asiana tehdä koko maapallonkin hyväksi enemmän kuin kukaan muu.

Ja ihmeiden ihme: olemme maailman onnellisin kansa. Toki tämä on vain oma kuvitelmamme, mutta kukapa pystyisi moista kuvittelemaan toisten puolesta.

Kenties tämä perustuu hölmöyteen, kuten jotkut muutkin saavutuksemme? Entä sitten? Kuten ns. taloustieteessä yleensäkin, kuvitelmatkin ovat tosiasioita ja usein jopa niistä tärkeimpiä.

Tämä tosiasia on hyvin tärkeä sellainen. Sitä vaalikaamme.

 

27 kommenttia:

  1. Niinpä, minä sanoin jo aikoinaan Amerikkaa mollaaville taistolaiskavereilleni, että totta kai Amerikka isona maana tekee isoja virheitäkin, mutta ajatelkaapa jos Amerikan tilalla olisi joku muu maa, vaikkapa Neukkula. Amerikan mollaamiseen on nyt liittynyt suuri osa meistä toisinajattelijoistakin, jotka myös hehkuttavat tätä Bricsiä. No heille sanon saman, kuin taistolaisillekin ja Bricsistä, että se on vain persaukisten maiden kokoontumisajot. Tieto on rahaa ja kannattaa muistaa, että Amerikkaan suuntautuu edelleenkin suurin aivovienti. Jo 70-luvulla, Amerikan olisi pitänyt lisätä 13 lääketieteellistä enemmän ilman maahanmuuttavia lääkäreitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amerikan ihannointi ja englannin kielen palvonta on typerysten puhaa, kuten ylläoleva kommentti hyvin osoittaa.

      Poista
    2. Pikemminkin on niin, että rähisevällä nuotilla heitettyjen perustelematomien väitteiden levittely on typerysten puuhaa, kuten kyseinen anonyymi kommentti havainnollistaa.

      Poista
    3. Osuiko kalikka?

      Poista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi31. lokakuuta 2024 klo 9.27

    Joo joo, tämä uskonkappaleeseen rinnastuva höpötus "maailman onnellisimmasta maasta..." Joo joo !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höpö höpö. Se perustuu tutkimukseen

      Poista
    2. Tutkimukseen kyllä, mutta kenen tekemään ja missä? SDP:n puoluetoimiston käytävällä?
      Tämä tutkimustulos vain ilmestyy. Yleensä sentään julkaistaan tutkimuksen tekijä ja otoksen koko.
      Tuo Jedem das Seine=jokaiselle osansa (on Ykältä lainattuna) aitoa preussilaista gewittungia.

      Poista
    3. Eikös tuo ollut väärin ymmäretty, ja tuossa Suomi-osiossa kyseltiin tyytyväisyyttä? Suomessa ollaan vähään tyytyväisiä...

      Onnellisimmat kansat sitten löytyivät ehkä yllättäen jostain El Salvadorin tienoilta. Tämä johtui siitä että tiiviit perheyhteydet, parisuhteet, yhteisöllisyys jne. tuotti sitä onnellisuutta.

      Poista
    4. > ”Höpö höpö. Se perustuu tutkimukseen”

      Uskotaan, uskotaan. Me olemme omasta mielestämme kovasti onnellisia, ja kenenkä muunkaan mieleltä sitä kannattaisi kysyä.

      Kuten Vihavainen juuri taannoin kertoi, meidän onnellisten museo- ja kulttuuripalveluitamme lopetetaan rahan puutteen vuoksi, mutta väliäkö tuolla; ollaan onnellisia.

      Sukulainen kävi tänään kuulotutkimuksissa. Oli vartonut asiaa seitsemän kuukautta. Vielä toinen samanmoinen odottelua, niin pääsee hankkimaan kuulokojetta. Sanoi odottavansa laitetta onnellisena.

      Vähään tyytyväiset ovat onnellisia. Erityisesti vähäjärkiset.

      Poista
    5. Aivan niin ja lukekaa, mitä kirjoitetaan ja kritisoikaa sitten sitä.

      Poista
    6. Kuulokoje siis hankitaan ilmeisesti julkisella puolella. Missähän kunnassa? Minä sain jonoistaan kuuluisassa Helsingissä kuulokojeen julkiselta puolelta alle kahdessa kuukaudessa ensimmäisestä terveyskeskuskäynnistä laskien.

      Poista
    7. Ongelma tuosta tutkimuksesta puhuttaessa on se, että se nimetään väärin: ei siinä ole kyse onnellisuudesta subjektiivisena kokemuksena vaan onnellisena olemisen objektiivisista olosuhteista. Olemme onnettomia lähes maailman parhaista maista.

      Poista
    8. Onni on tunne. Ei tuota taida pystyä mittaamaan kun kyse on vielä kulttuurista ja monikulttuurissa tuo on vielä haastavampaa. Arvot ja niihin sidoksissa oleva käytös kun vaihtelee ja sen myötä tunteetkin.

      Poista
    9. > "Kuulokoje siis hankitaan ilmeisesti julkisella puolella"

      Jep, sieltäpä juuri. Helsinki on näköjään vielä varoissaan, hyvä juttu. Yleinen hoitotakuuhan meillä Suomessa on muistaakseni kolme kuukautta kiireettömissä tapauksissa. Mutta kun rahat ovat tiukassa, mistä resurssit takuun toteuttamiseen?

      Sitä paitsi hoitotakuuhan tarkoittaa lääkärille tai hoitoon pääsyä. Ja jos hoito on monivaiheista, aika alkaa uudestaan.

      Mainitsemassani tapauksessa ensin odotettiin pääsyä kuulon tarkastuksen, sitten jäätiin odottelemaan pääsyä lääkärin tykö tilanteen arvioimiseksi, ja sitten vielä odotellaan kuulokojeen saamista ja testaamista. Ja mikään jo koettu vaihe ei toteutunut kolmessa kuukaudessa.

      Poista
    10. Suomalaisten luontaista kykyä itsepetokseen ei pidä lainkaan vähätellä.

      Poista
    11. > "Suomalaisten luontaista kykyä itsepetokseen ei pidä lainkaan vähätellä."

      Iskit juuri asian ytimeen!

      Tämä johtaa joulupukista. Sen syy! Pikkuhiljaa, vuosien vieriessä, pienen ihmisen mielen pohjaan hiipi ajatus, että tämä on huiputusta. Mutta tästä huiputuksesta luopuminen olisi vienyt pohjan elämän tarkoitukselta. Eivät siinä auttaneet isosiskon ja isoveljen paljastukset; usko täytyi olla luja!

      Pienenä aloitettu, isona jatkettu!

      Poista
  3. Niin kauan kuin Amerikassa on riippumatonta tieteenharjoitusta, se pärjää. Maailman parhaat yliopistot vetävät luoksensa parhaat aivot. Sinne menevät venäläisetkin, jotka vain pääsevät ja kiinalaiset. Tieto on valtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se hieman riippuu myös oppisuuntauksesta ja mitä opetetaan. Jotkut asiat eivät muutu oli aika tai paikka mikä hyvänsä. Tyyliin nainen ja mies ovat biologisesti ain samoja, aikakaudessa voi olla sitten kaikenlaista. Kun taas avaruus on yllä, ihmisten jälkeenkin.

      Onhan niitä tapoja erilaisia hankkia koulutettua henkilöstöä, taloudellisten resurssien painostus, mikä on Suomessakin ollut vallalla, kenen hyödyksi on asia erikseen?
      Kun taas 2. Maailmansodan jälkeen saksalaiset insinöörit olivat Amerikassa hyvin kysyttyjä. Vaihtoehdot näillä taas oli jäädä kotimaahan ja saada omilta syytöksiä tai uuden nimen turvin harjoittaa ammattiaan ja suojata samalla perhettään toisaalla.

      Sitten on tuo teologinen tiedekunta jossa taas on omat verkostonsa, historiallisesti tuon yli voi kulkea, mutta kuinka tuo palvelee tavallista väestöä joka veroillaan rahoittaa tuota on asia erikseen. Merkitystä sitten ole mikä seurakunta, ortodoksi, luterilainen, katolilainen, Jehova, tai islam, kun kyse on mielen toiminnoista ja tapakulttuurissa joissa kytkennät ovat eri eikä ne palvele kaikkia vaan joitain yksilöitä. Tämä taas on hieman haastavampaa identiteettipolitikoinnissa, kun kyse on enempi sosiologisesta ilmiöstä. Suomen laki taas 1923 on suht selkeä uskonnon vapaudesta.
      Sinänsä hassua että Suomessa on erikseen tarvittu laki kertomaan että homous ei ole rikollista, tai että raiskaus on rikollista avioliitossakin. No ensin on rikottava lakia jotta olisi jotain mistä syyttää. Kai nämä uskonnot palvelevat sitä tarkoitusta?

      Poista
  4. > ”Putin ja kumppanit ovat nyt ristiretkellä yrittämässä kammeta Amerikkaa pois maailmantalouden keskuksen paikalta, mutta se ei vain tunnu onnistuvan.”

    Tuo käsite ”kumppanit” on itse asiassa aika laaja joukko. Yhdysvaltojen etu dollarin suhteen on ollut se, että Yhdysvallat on voinut painaa sitä rajoituksetta lisää. Rajansa silläkin ja tuhlauksella myös. Yhdysvalloilla on tällä hetkellä velkaa 35 biljoonaa, eli 35000000000000 dollaria. Tuossa luvussa on 12 nollaa, eli ei ihminen sitä käsitä.

    Mutta luottolaitokset käsittävät. Moody's Investors Service on viimeinen luottolaitoksista, joka antaa tätä nykyä Washingtonille AAA-luokituksen. Ja Moodykin epäröi.

    Tästä on seurauksensa. Peking dumppasi Yhdysvaltain valtiovarainministeriön viimeisimpiin tietoihin perustuvien laskelmien mukaan ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 53,3 miljardin dollarin edestä Yhdysvaltain valtion joukkolainoja ja agentuurilainoja. Myös Belgia, jota usein pidetään Kiinan omistusten säilyttäjänä, luopui 22 miljardin dollarin arvosta valtionlainoja saman ajanjakson aikana.

    Huomionarvoista oli myös Putinin maininta, että Kiinan ja Venäjän välinen kauppavaihto kasvoi vuonna 2023 noin 25 prosenttia ja nousee yli 227 miljardiin dollariin. Putin halusi myös korostaa, että 90 prosenttia maiden välisestä kahdenvälisestä kaupasta käydään ruplissa ja/tai juanissa.

    VastaaPoista
  5. USA:n eroaa Saksasta ja muista Euroopan maista siinä, että tähän asti maahanmuutto on ollut USA:lle siunaus: maahan on tullut ahkeria ja menestyksennälkäisiä siirtolaisia, jotka ovat halunneet toteuttaa amerikkalaisen unelman menestyä omalla työllään toivomatta valtiovallalta mitään. Euroopassa nykyinen maahanmuutto on ymmärtääkseni vailla tuollaista pyrkimystä. Toki pitää myöntää myös se, että Euroopan maan ovat enemmän tai vähemmän vanhoja luokkayhteiskuntia, joissa menestyneenkin "ulkomaalaisen" on vaikea todella päästä sisäpiireihin ja tulla aidosti hyväksytyiksi; maanmuuttajillakin kun on arvokkuutensa, hyljeksintä synnyttää hyljeksintää - puolin ja toisin. Toki uusien maahanmuuttajien kulttuurillinen etäisyys on ollut suurempi kuin edellisten ryhmien.

    Saksan (ja Ruotsin) puolesta on myös todettava, että aikaisemmin maahanmuutto oli ollut näille maille menestystarina. Ihmisillä ja valtioilla on taipumus jatkaa menestyksellistä toimintatapaa ainaa siihen asti kun tapa ei toimi.

    VastaaPoista
  6. Kysymys onnellisuudesta on semanttinen. Mitkä tutkitaan tutkiessa onnellisuutta? Suomesta puuttuu moni niistä tekijöistä jotka tekevät ihmisen onnettomaksi. Suurimmalle osalle maailman ihmisiä Suomen kaltainen vakaa maa on paratiisi. Myös Yhdysvalloissa kokonaishedelmällisyys on laskenut alle uusiutumisrajan, mikä selittää kiihkeät hyökkäykset naisten oikeuksia vastaan (myös muualla maailmassa). Oligarkit kaikkialla maailmassa haluavat lisää orjia. Suomessa maahanmuutosta on turha kiistellä, kun kerran yhteiskunta romahtaisi ilman maahanmuuttoa. Pääkaupunkiseudulla ei olisi siivoajia, bussikuskeja, perushoitajia, sairaanhoitajia ja niin edelleen ilman maahanmuuttoa.

    VastaaPoista
  7. Miksei japanilainen yhteiskunta ole romahtanut ilman maahanmuuttoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vielä, mutta jonkinlainen negatiivinen alaspäin kierrehän siellä jo on.

      Poista
    2. > ”Miksei japanilainen yhteiskunta ole romahtanut ilman maahanmuuttoa?”

      Ei se ole vielä kerennyt. Mutta nyt Japanissa ollaan jo kovasti huolissaan.

      Kokonaishedelmällisyys oli vuonna 2003 vain 1,3, kun muistaakseni vakaassa ihmispopulaatiossa kokonaishedelmällisyyden tulisi olla vähintään 2,3.

      Asiantuntijat ovat ehdottaneet väestöongelman ratkaisuksi esimerkiksi maahanmuuttoa, mutta vaihtoehto ei ole saanut kannatusta, ja Japaniin muuttavien ulkomaalaisten sopeutumisessa on nytkin suuria ongelmia.

      Poista
    3. Tässä huomaamme eron sivistysvaltion ja Suomen välillä. Täällähän maahanmuutosta ei edes kysellä, vaan ns. "porukka" on päättänyt, että kyllä nyt pitää hyvinvointivaltion rippeetkin tuhota.

      Poista
  8. "economist-lehti" hyvin menee, kunnes jysähtää :)

    VastaaPoista
  9. > ”Suomen kehitystähän voi verrata Saksaan. Olemme innokkaita vannomaan arvojen nimiin”

    Minkä arvojen? Stubbin myötä arvomme ovat muuttuneet; siis jos seuraamme tätä miestä ja hänen mietteitään. Tämä mainittu herra kertoi menevänsä Kiinaan ja kertovansa itse tuolle ikivanhalle kansalle arvojen järjestyksen. Muistattehan: ”vain yksi puhelinsoitto”. End of story.

    ” Kenties tämä perustuu hölmöyteen, kuten jotkut muutkin saavutuksemme? Entä sitten?”
    ” Sitä vaalikaamme.”

    Vihavaisen sanoma koskettaa. Mutta sitten tämä: ”perustuu hölmöyteen”.

    Kumman valitsemme: hölmöyden vai…

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.