tiistai 15. lokakuuta 2024

Menneitä ja mietteitä

 

Näin naapurissa

 

Anu Kuistiala, Arja Paananen, Kiehtova, katala Venäjä Arja Paanasen silmin. Docendo 2024, 367 s.

 

Kukapa olisi uskonut, että itänaapuristamme, jonka kanssa meillä suomalaisilla olivat jo syntyneet erinomaiset välit, kehkeytyisi muutamassa vuodessa fasismin tunnusmerkit täyttävä roistovaltio, jonka kansakin päälle päätteeksi kannattaa innokkaasti häikäilemätöntä diktaattoriaan.

No, monihan väittää asian aina tienneensä ja tuomitsi Ukrainan sodan sytyttyä ankarasti ne, jotka olivat jotakin muuta kuvitelleet. Ainahan meillä on keskuudessamme noita jälkiviisaita, joille ei muuten taida monessa kielessä ollakaan osuvaa nimitystä. Suomessahan se on, mutta on myös venäjässä: zadnim umom krepok -takajärjeltä väkevä.

Kun Putinin uusi luomus, uusfasistinen valtio lähti avoimen väkialtapolitiikan tielle, olivat kuitenkin luultavasti myös kaikki sitä hyvin tuntevat hämmästyneitä: Putinista ja kumppaneista uskottiin ja tiedettiin monia asioita, mutta ei heitä sentään noin tyhminä pidetty. Näin sanoo myös Arja Paananen.

Nikolai Leskov antaa eräässä 1800-luvun jälkipuoliskon novellissaan kahden venäläisen pohtia sitä, miten kävisi, jos Venäjä joutuisi sotaan Saksan kanssa saksalaisillahan oli rautainen tahto ja järkikin paikallaan. -Venäjä pärjäisi sillä, että tekisi jonkin aivan älyttömän tempun, jota saksalainen ei mitenkään osaisi odottaa, arveli toinen (ks. Vihavainen: Haun leskov tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

No, niinhän siinä sitten kävi. Jälkikäteen moni selittää, että Venäjää rohkaistiin ymmärtelemällä sen temppuja aivan viimeiseen saakka. Vaikka Venäjä teki törkeyksiä, ei länsi tehnyt mitään.

Tämähän ei muuten suinkaan pidä paikkaansa. Taloudelliset ja diplomaattiset sanktiot aloitettiin heti Krimin liittämisen jälkeen ja niiden uskottiin olevan hyvinkin tehokkaita. Läntiset maat kärsivät niistä itse, mutta Venäjän kuviteltiin kärsivän vielä paljon enemmän. Sotilaitako olisi pitänyt lähettää vai peräti uhata ydinaseella?

Ainahan ei käy, kuten haaveillaan ja on osoittautunut, että Venäjä onkin kaikesta huolimatta sangen hyvin kestänyt nuo, jopa tunnetussa historiassa ennenkuulumattoman kovat pakotteet. Syy siihen löytyy suurpolitiikasta ja maailman voimasuhteiden uudesta kehitysvaiheesta. Ei lännen hyvää yritystä kannata leimata lepsuudeksi.

Totta on, että lännestä on puuttunut ja puuttuu yhä se fasismille ominainen usko aseiden voimaan, joka Venäjällä on päässyt valtaan yhtä jalkaa uuden militarismin ja totalitaaristen rakenteiden kehittymisen kanssa.

Täytyy muistaa, että nuo asiat, jotka toki ovat jo kauan kuuluneet venäläiseen traditioon, kuitenkin romahtivat Neuvostoliiton myötä ja ovat saavuttaneet nykyisen tasonsa vasta aivan hiljattain. Ukrainan sota ja vastakkainasettelu lännen kanssa ovat olleet tässä voimakkaita tekijöitä.

Vielä puolustusministeri Serdjukovin aikana (2007-2012) Venäjän armeijasta haluttiin kehittää vain paikallisesti toimiva kriisinhallintaväline. Vasta sen jälkeen kaikki muuttui.

Mutta olihan noita hiljaisia signaaleja, sanotaan. Tästä tuleekin mieleeni Stalinin esiintyminen NKP:n keskuskomitean plenumissa maaliskuussa 1937. ”Signaaleja oli”, hän totesi ja vakuuttavalla logiikallaan osoitti, että juuri rikollisen leväperäisyyden takia kansanviholliset oli päästetty leviämään kaikkialle. Leväperäisyys ja pehmeys olivat siis itse asiassa olleet rikoksista suurimpia.

No, Arja Paanasta ei voi syyttää siitä, että hän olisi laiminlyönyt tuollaisten signaalien julki tuomisen. Se on ilman muuta hänen ansionsa.

Muun muassa juuri hän vasta nosti tikun nokkaan sen tunnetun dosentin, jonka saattoi todeta levittelevän Venäjällä täysin mielipuolisia juttuja Suomesta ja sen aggressiivisista suunnitelmista ja raakalaismaisista käytännöistä. Niihin kuului jopa venäläisten lasten pakkosuomalaistaminen, joka ei itse asiassa ollut sen vähempää kuin kansanmurha.

Samaisen henkilön vihanpurkauksista, uhkauksista ja viranomaisille tehdyistä kanteluista sain minäkin nauttia jo kymmenen vuotta aikaisemmin ja yritin viestittää myös Suomen virallisille edustajille, että heidän velvollisuutensa oli reagoida tuon herran maanpetokselliseen toimintaan, edes nootilla, mikä on diplomatian normaali menetelmä.

Mitään ei ainakaan näyttänyt tapahtuvan ennen kuin Paananen ”paljasti” tuon sylttytehtaan, jonka luonteesta ei toki kenelläkään sitä tuntevalla voinut olla harhakäsityksiä.

Mutta kuka tai mikä oikein johti Venäjän uudelle tielle? Putin tietysti, mutta hänkin lähti sille vasta liberaalin kautensa jälkeen. Onko myös Venäjällä deep state, joka tosiasiassa hallitsee, olipa vallassa nimellisesti kuka tahansa?

Paananen näyttää olevan tätä mieltä. Putin kyllä määrää, se on selvä ja hänellä on turvanaan jopa oma kaartinsa. Häntä tukevat ihan oikeasti vaaleissa niin sanotut budjettilaiset eli valtion varoista elatuksensa saavat sekä silovikit, turvallisuuskoneiston monimiljoonainen verkosto.

Toki Suomessakin moni saa palkkansa valtion varoista, mutta valtio ei meillä toimi aktiivisena yhteiskunnan määrääjänä. Demokratiassa suhde on päinvastainen. Meillä ei voisi edes kuvitella, että vaaleissa käytettäisiin niin sanottua hallinnollista resurssia.

Etatismi, valtiokeskeisyys ja jopa valtion palvonta ovat ne asiat, jotka ennen muuta erottavat Venäjän tavallisesta länsimaasta. Sitä oppia onkin Putin saarnannut hyvin avoimesti ja painokkaasti. Ei valtio ole ihmisiä palvelemassa, vaan ihminen valtiota. Siinä on asian ydin, joka myös läpäisi voimakkaasti koko neuvostoajan yhteiskuntaa.

Kysymys on herruudesta, joka ei neuvottele, vaan vaatii ja pakottaa. Se kiehtoo sellaista ihmistä, jonka persoonallisuus on sadomasokistinen, kertovat ilmiötä tutkineet psykologit. Siihen voi venäläisessä byrokratiassa törmätä yhä uudelleen, mistä myös Paananen kertoo. Kuka tahansa byrokraatti voi lähes aina simputtaa hallintoalamaista ja myös tekee sen.

Nyt, Ukrainan sodan ollessa meneillään, on meilläkin yhä enemmän ilmestynyt tyyppejä, jotka tuon erään kuuluisan dosentin tavoin nauttivat saadessaan ainakin kuvitelmissaan tulla osaksi suurvallan voimaa ja sen murskaavaa koneistoa.

Paljonpuhuva on tuon dosentin maininta siitä, että länsi on pystyttänyt Venäjän rajalle pseudovaltioita. Eivät ne mitään oikeita valtioita ole, eikä niillä edes ole eikä voi olla omaa historiaa. Sellainen voi olla vain suurvalloilla, kuten Venäjä. Dosentti itse on ilmoittanut kuuluvansa venäläisten maanmiehiin (sootetšestvennik), koskapa on Venäjään joskus kuuluneen valtion kansalainen…

Suurvallan voiman rajoittamattomuus näkyy myös siinä, että se voi määrätä siitä, mikä on totta ja mikä ei. Jos määrätään, että suomalaiset perustivat sodan aikana tuhoamisleirejä Karjalaan ja harjoittivat kansanmurhaa, niin ne myös tekivät niin. Todisteet tehdään.

Jos sanotaan, että Sandarmohin haudat ovat täynnä etupäässä suomalaisten teloittamia venäläisiä, niin asia sitten kyllä on niin. Tosialamainen uskoo tämän, vaikka todisteet puhuisivatkin muuta. Se on hänen velvollisuutensa.

Sivuennen sanoen, kun vuoden 1999 paikkeilla annoin Mauno Koivistolle projektimme kirjan ”V semje jedinoj”, jossa esitettiin monipuolisesti Neuvostoliiton kansallisen terrorin historiaa, Koivisto totesi, että hänkin oli näemmä palvellut ihan vastapäätä noita teloituspaikkoja, olisivatpa he silloin niistäkin tienneet!

Mutta uuden venäläisen totuuden mukaanhan he itse juuri olivatkin tuoneet tuhansittain venäläisiä vankeja tuonne rintaman viereen ja teloittaneet heidät siellä…

Mutta tuo nyt on vain yksi esimerkki. Venäläisessä mediassa, joka oli toiminut Suomen suuntaan aivan nuhteettomasti, tapahtui outo uutos vuonna 2009, kuten myös Paananen huomasi. Suomea, josta oli kehittynyt jonkinlainen venäläisten ihannemaa ja lemmikki (”maa, jota rakastetaan”), alettiin nyt järjestelmällisesti mustamaalata.

Tämä lienee ymmärrettävä jonkinlaiseksi moraaliseksi varustautumiseksi (vrt. MRA), joka liittyi Suomen lähentymiseen Natoon. Totalitarismia kohti etenevä Venäjä suoritti mielestään preventiivisen informaatiohyökkäyksen.

 Sellaista tuskin voi kohdata missään muualla ja moni sivuutti sen epäolennaisena erikoispalveluiden sooloiluna. Itse asiassa se ulottui mitä selkeimmin viranomaistasolle ja presidentinhallintoon saakka.

Paanasen kirjassa on paljon sellaista ainesta, minkä kuka tahansa tuossa maassa asunut ja työskennellyt tunnistaa ja kirjoittaja ansaitsee ylipäänsä kiitoksen siitä, että on tuonut sen myös suuren yleisön ulottuville.

Kuitenkin kannattaisi suhtautua joskus vakavammin siihen, miten ne, joilla itsellään ei ole mitään, tai ehkäpä vain joitakin hajanaisia kosketuksia Venäjään, käsittävät lukemansa.

Tarkoitan esimerkiksi niitä kurjuuden kuvauksia, joita kirjassa esitetään pohjoisen öljykentiltä ja Kuriileilta. Ne ovat epäilemättä täysin realistisia, mutta lukija ei välttämättä ymmärrä, että niissä kuvataan 1990-lukua, joka oli miltei koko Venäjällä yhtä kaaosta ja kurjuutta.

Sen jälkeen ja nimenomaan Putinin kaudella hyvinvoinnista osallisiksi pääsi jopa suurin osa kansalaisista. Voitiin jo puhua laajasta ja hyvinvoivasta keskiluokasta.

Itse muistan, miten Suomen Pietarin instituuttiin, jossa työskentelin, tuli joskus vuonna 1999 muuan naisihminen, joka oli käynyt Tšuktšien niemimaalla ja nähnyt siellä vallitsevan kurjuuden ja toivottomuuden.

Hän kysyi, olisiko mahdollista perustaa stipendi, jolla vuosittain edes yksi tai kaksi nuorta pääsisi Pietariin, jossa ne näkisivät, että toisinkin voi elää. Muistettakoon, että tämä tapahtui pian syksyn 1998 ruplan romahduksen jälkeen, jolloin myös Pietarissa elintaso putosi rajusti.

Naapurissamme olevan leipätehtaan ovelle ilmestyivät jonot: sieltä sai ostaa leipää hiukkasen halvemmalla kuin kaupasta.

Moni Venäjän ystävä on moittinut Paanasta siitä, että tämän artikkelit Venäjältä antoivat aina negatiivisen kuvan kohteestaan. Niinpä se yleensä olikin, eivätkä lukijat, joiden tieto ja kokemus oli vähäinen, kyenneet asettamaan lukemaansa muuhun kuin siihen epärealistiseen kehykseen, joka helle oli syntynyt.

Mutta eihän peiliä pidä syyttää, jos naama on vino, sanoi jo aikanaan Nikolai Gogol. Vinouden saattoi toki kuitata pienenä tai jopa pikanttina kauneusvirheenä aina siihen saakka, kun se sikäläinen mahtivaltio väänsi kasvonsa sardoniseen irvistykseen.

Se kuuluu nykyajan tosiasioihin, mutta tuskin on syytä pitää sitä Venäjän ja semminkään venäläisten ikuisena ominaisuutena. Niin sanotun russofobian leviämistä se joka tapauksessa selittää mitä suurimmassa määrin.

19 kommenttia:

  1. > Totta on, että lännestä on puuttunut ja puuttuu yhä se fasismille ominainen usko aseiden voimaan

    USA:lla on noin 750 sotilastukikohtaa yli 80 maassa. Muistaakseni USA on käynyt joitain sotiakin.

    Herrajumala, jos USA alkaisi tuon lisäksi vielä uskoa aseiden voimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fasismi kyllä alkujaan kehittyi Italiassa 1800-luvun sisäpoliitisten muutosten seurauksena. Se kuten marxismi näkemyksinä ovat muokanneet länsimaista ajattelua hyvin vahvasti viimeisen vuosisadan.

      Poista
    2. Kyllä USA vahvasta asevoimasta huolimatta luottaa vielä enemmän rahan ja (roska-) kulttuurin voimaan: se saa vihollisen antautumaan ja hakemaan ystävyyttä. Venäjällä ei ole kuin asekauppa ja asevoimalla uhkailu. Ei rahalla saa ystäviä, mutta niin hyviä korvikkeita, ettei paremmasta väliä.

      Poista
    3. > Kyllä USA vahvasta asevoimasta huolimatta luottaa vielä enemmän rahan ja (roska-) kulttuurin voimaan: se saa vihollisen antautumaan ja hakemaan ystävyyttä.

      Kuka se siellä sirottelee totuuden siemeniä? USA on meidän suomalaistenkin ystävä; tuki ja turva. USA tulee pyyteettömästi auttamaan, halleluja!

      Vara-Bäckman

      Poista
  2. Kuten eilisessäkin tekstissä, myös kommenttiosiolla kävi ilmi, Suomessa on aina eletty kieli keskellä suuta, suhtauduttaessa Venäjään.
    Ja yhä on seurassamme J.Bäckmaneja, kommentointeineen.
    Isovenäläinen asenne on nostanut päätään. Eihän se oikeastaan ole mihinkään kadonnut.
    Suomen sotakorvaukset 1944 on hyvä pitää mielessä: 300milj. kultadollaria joka todellisuudessa lähenteli 400 miljoonaa.
    Alueluovutukset: Karjalan, Petsamon (hei mutta siellä onkin nikkeliä), Sallan–Kuusamon alueen ja Suomenlahden ulkosaaret. Vaikkakin koko sota generoitui talvisodasta, joka oli Neuvostoliiton aloittama.
    Oikeus ja kohtuus on vain poliittinen slogan.
    Voimmehan tietysti lohduttautua sillä, että Saksa maksoi kovemman hinnan, mm. koko Opelin tehdas henkilökuntineen lähti neukkulaan, nyt uudella nimellä: Moskvitsh.
    Lopputulemana ja lohdutuksena oli kuitenkin se, että Länsi-Saksa nousi Euroopan mahdiksi. Neuvostoliiton alle jääneet, kuten Tsekkoslovakia taantuivat, mutta nousivat neukkulan romahdettua.
    Vielä nytkin, mm. tämänpäiväinen uutinen sotavangiksi joutuneesta, suomalaistaustaisesta venäläissotilaasta kertoo paljon. Hän kertoi että näkivät nälkää: "Syötäväksi oli lähinnä hiekkaa". No, ei ole Lend Leasea...
    Kun lukee, mitä Medvedev on viime aikoina loihennut lausumaan, niin
    olkaamme edelleen kieli keskellä suuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtamedian uuskieltä. Se, että ihminen on asunut Suomessa jonkin aikaa ei tee hänestä suomalaista.

      Poista
    2. Eipä tule Halla-ahostakaan somalia sillä, että hänen käteensä lyödään Somalian passi. :)

      Ongelma on suomenkielessä, jossa ei ole eri sanaa tarkoittamaan etnisesti suomalaista ja toisaalta suomen kansalaista. Media ja vasemmisto käyttävät tätä kielen epätäsmällisyyttä tietoisesti, tarkoituksellisesti ja systemaattisesti peittäkseen jotakin, mitä peittää halutaan.

      "Suomalaismies teki sitä ja tätä ..."

      Esim. jo ruotsinkielessä on kaksi eri sanaa tarkoittamaan suomalaista: "En finne" (etnisesti suomlainen) ja toisaalta "en finländare" (suomen passin halitija).

      Poista
    3. Niinkö? Entä, jos kyseessä on ruotsalainen?

      Poista
    4. Toki samaa epätäsmällisyyden ongelmaa on muissakin kielissä ja ilmaisuissa, mutta jo suomenkielikin osaa erotella esim. lappilaisen lappalaisesta.

      Ja mitä Halla-ahon mahdollisiin identieetteihin tulee, teoriassa hänestä voisi saada somalialaisen mutta somalia ei kai oikein millään.

      Poista
    5. On suomenkielessä täsmällinen ilmaus: ihminen voi olla Suomen kansalainen, tai ihmisen kansallisuus voi olla suomalainen.

      Vennäällä asuu syntyperäisiä venäjän kansalaisia, joiden kansallisuus on suomalainen.

      Suomipoika ei vain tule kokeneeksi arjessaan näiden eroa. Monikansallisissa maissa arkipäivää.

      Poista
  3. Putinin vallan ja väkivaltaisen vallankäytön pikaista loppua toivoo jokainen oikeustoimikelpoinen ihminen. Se on nyt ihan selvää.

    Mutta tämä ei poista sitä, että on ollut historiallinen tilanne, useitakin sellaisia aikoja, jolloin Suomi on hyötynyt paljonkin hyvistä suhteista itään. Taloudellisesti varsinkin. Kulttuurisesti ainakin joidenkin sinne yhteyksissä olleiden kautta tai venäläisen kulttuurin kautta maailmaa lisää ymmärtäneiden, tarkoitan esim. kirjallisuutta.
    Ja myös geopoliittisen lopputuloksen kannalta: Suomi on elänyt rauhantilassa niin itään kuin länteen, tosiasiallisesti ainakin lähtien Porkkalan palautuksesta 1955. Lopputulos ratkaisi. Paasikiven ja Kekkosen aikana ei auottu päätä itään. Olisiko todella pitänyt? Sohia kepillä? Sitähän nyt jälkikäteen ikään kuin vaaditaan menneisyydeltä. Ylellistä huvia.

    Koko Venäjän vetäminen viemäristä alas on siksi äärettömän epähistoriallista ja epä-älyllistä. Populismia joka on mennyt melkein kaikkien päähän.
    Neuvostokommunismi pitää vetää viemäristä.
    Isovenäläisyys pitää vetää viemäristä.
    Putinin hallinto ja valta pitää vetää viemäristä alas.
    "bäckmannit" pitää vetää viemäristä alas.
    Kaikki tämä koska faktat ovat mitä ovat.
    Ja muutenkin, Suomi kuuluu länteen. Olemme Natossa, case is closed.
    Mutta olemme nyt yhtäkkiä sellaisen r-vihan vallassa tässä maassa että edeltävät esimerkit taitavat olla 30-luvulta. Silloin se toki oli aiheellistakin - niin kuin on nytkin.
    Mutta kun tilanne joskus ehkä muuttuu paremmaksi, niin aiommeko me todella alkaa elää niin että itärajallamme alkaa maapallon reuna, jonka toiselle puolelle ei pidä mennä enää edes kurkistamaan. Moni tuntuu niin ajattelevan.

    kerta rytinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin noin. Tunnen muutamia venäläisiä, lähinnä opiskeluajalta, mutta muutamia myös työelämästä.
      Ainakin nämä olivat hienoja ihmisiä: ei mitään propagandan mukaisia ryssiä.
      Mutta. Miksi Venäjällä tapahtuu se mikä tapahtuu?

      Poista
    2. Yksilöinä mukavia. Ryhmänä, joukkona tai laumana (jossa tyhmyys tiivistyy) aivan hirveitä.

      Poista
    3. Olen oikeustoimikelpoinen. Ymmärrän, että jos Putsikka talutetaan sairaslomalle, asiat ei muutu. Nostetaan vain kuvaruudulle uusi ukkeli mekkaloimaan.

      On kremlin etu, että ihmiset lännessäkin höynäytetään luulemaan, että yksi Putsikka komentaa, ja miljoonat tottelevat, vaikkei yhtään hotsittaisi.

      Sit ku tilanne muuttuu, valtaan jäävät panevat kaiken epäonnistumisen putsikan syyksi. Näin tehtiin aatulle, ja joosehvillekin. Niin, ja Maolle.

      Poista
    4. "Mutta olemme nyt yhtäkkiä sellaisen r-vihan vallassa tässä maassa että edeltävät esimerkit taitavat olla 30-luvulta. "

      Olisiko tuo luonnollista heiluriliikettä: kun Paasikiven Kekkosen aikana piti pitää turpa kiinni, nyt heiluri on heilahtanut 1920-30-luvun ryssävihan suuntaan ja jossain vaiheessa toivon sen asettuvan keskelle tyylin Norja-Venäjä-suhde; se kuitenkin edellyttää Venäjän ulkopolitiikan paluuta sivistyneiden kansojen joukkoon.

      Poista
  4. Minä en edes etukäteisenä jälleenvakuutuksena oikeinajattelustani menisi määrittelemään, keitä ja mitä kaikkea pitää vetää "viemäristä alas". En, vaikka tietääkseni olen ns. oikeustoimikelpoinen.

    Sen sijaan pidin todella osuvana eräässä äskeisessä kirjassa silmiin osunutta määritelmää, tässä hieman soveltaen ja lisäillen:

    Venäjä ei ole Suomelle ongelma. Venäjä on Suomelle dilemma. Siihen ei tule löytymään "lopullista ratkaisua". Sen rinnalla on elettävä miten parhaiten taidamme.

    VastaaPoista
  5. > [Vihavainen]: Vielä puolustusministeri Serdjukovin aikana (2007-2012) Venäjän armeijasta haluttiin kehittää vain paikallisesti toimiva kriisinhallintaväline. Vasta sen jälkeen kaikki muuttui.

    Noinhan se meni, mutta viimeinen vuosiluku on väärä. Kaikki muuttui vuonna 2008. Tuolloin Putin osallistui Venäjä-Nato –neuvoston kokoukseen ja ilmoitti tuolloin seuraavasti:

    ”Naton laajentuminen pakottaisi Venäjän vastaamaan toteuttamalla toimenpiteitä turvallisuutensa suojelemiseksi. Putin moitti Natoa Venäjän etujen sivuuttamisesta ja sanoi, että liittouma ehdottaa Moskovalle, että se vain katsoisi vierestä, kun se laajenee.”

    Venäjän toiminta vastaa valtioiden normaalia käyttäytymistä. Samanlainen tilanne on nyt meneillään Aasian laidalla ja merialueella, eli kyse on vaikutusvallan laajentamisesta. Pääasialliset osapuolet ovat USA ja Kiina.

    VastaaPoista
  6. "Putinista ja kumppaneista uskottiin ja tiedettiin monia asioita, mutta ei heitä sentään noin tyhminä pidetty."

    Voisiko kysymys olla niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin Putinin tiedettyä aikaisemmasta etenemistä diktatuurin korkeimpaan asteseen: lähipiiri tiedustelupalvelut mukaanluettuna ei uskalla enää tuoda vastenmielisiä tietoja, silloin diktaattori toimii todellisuudesta irrallaan, mikä yleensä johtaa tuhoon ja enintään ihmettelyyn, miten tässä näin kävi, vaikka kansa rakasti ja kaikki oli menossa voittoa kohti...

    Venäjän tiedustelupalvelut olivat sitä paitsi harjoittanut Ukrainassa niin laajamittaista lahjontaa, että näillä oli perusteltua syytä uskoa olettaa, että vastassa olisi vain kauniita pellavapää tyttöjä leivän ja suolan kanssa.

    VastaaPoista
  7. Niinpä, kukapa olisi uskonut, että itänaapurimme, joka Matinpäivänä 2022 aloitti mielettömän tuhoamissotansa, tekisi 2024 edelleen selvästi plus-merkkisen taloustuloksen. Tästä kirjoitti Le Monden Moskovan/Venäjän kirjeenvaihtaja Benjamin Quénelle viimeksi 26.9.2024 muun muassa:

    "Katsokaa Moskovaa ja sen kukoistavaa metroa: olemmeko talouskriisissä, pakotteiden iskemänä? Ei!" Yli kaksi ja puoli vuotta Venäjän Ukrainassa aloittaman "erikoisoperaation" jälkeen tämä nimetön moskovilainen, joka sopii vauraan keskiluokan tyypilliseen profiiliin, sanoi olevansa epäileväinen toisaalta Kremlin hallinnon ja sotilaallisen hyökkäyksen vastustamisen ja toisaalta sen tosiasian välillä, että hänen jokapäiväinen elämänsä on pysynyt lähes muuttumattomana näennäisesti kukoistavassa taloudessa.

    Moskovan julkisen liikenteen järjestelmän nopea kehitys on vain yksi esimerkki tästä paradoksista. Helmikuusta 2022 lähtien Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet ovat rajoittaneet Venäjän taloudellista potentiaalia ja vähentäneet länsimaisen teknologian tuontia muun muassa kuljetussektorilla. Siitä huolimatta pääkaupunki nautti 7. syyskuuta ylellisyydestä avata 16. metrolinjansa, jonka Vladimir Putin itse vihki käyttöön. Venäjän presidentin viesti oli kaksiosainen: Venäjä jatkaa kasvuaan, ja länsimaiden pakotteet ovat epäonnistuneet."
    Lähde: https://www.lemonde.fr/en/economy/article/2024/09/26/why-russia-s-economy-is-holding-up-despite-sanctions-inflation-and-labor-shortages_6727299_19.html


    Pakotteita sorvaillessa aika laajasti uskoimme niiden panevan Venäjän talouden "kontalleen". Vaikuttaa yhä vahvemmin siltä, että olemme olleet ylioptimistisia läntisten sanktioiden välittömien vaikutusten arvioissamme, mutta olemmeko alioptimistisia arvioissamme sanktioiden tehoja pitkällä tähtäyksellä? Mitä jos hevoskuurimme puree vasta viivellä ja sen johdosta kehkeytyvällä kumulatiivisella kokonaisvaikutuksella?

    Kun Pekka huuta "Susi tulee!", se alentaa varoituksen uskottavuutta, mutta johtaa ehkä siihen, että kun susi tulee, niin se onkin susilauma, joka tulee?

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.