lauantai 25. kesäkuuta 2016

Viitta ja tikariViitta ja tikari

Pavel Sudoplatovin muistelmateos Stalinin erikoistehtävissä, joka ilmestyi suomeksikin Kari Klemelän kääntämänä 1990-luvun puolivälissä, ansaitsee hyvinkin Robert Conquestin sille antamat kehut. Vanha sovjetologian konkari intoutui jopa sanomaan, että ”Tämä on sensaatiomaisin, järisyttävin ja monessa suhteessa informatiivisin omaelämäkerta, joka on koskaan kirjoitettu Stalinin ajasta.” Luin sen vasta nyt.
Kirjassa on toki omat ongelmansa, mutta aivan ilmeisesti muistelija oli henkilö, jolla oli asioista poikkeukselliset tiedot ja jonka muistia kirjan toimittajat saattoivat vielä verestää dokumenttien avulla. Monesta asiasta dokumentteja ei ole ja, kuten muistelija toteaa, dokumentteja on myös hävitetty.
Conquest arvioikin, ettei pelkkien dokumenttien turvin voi ylipäätään saavuttaa kunnollista tietämystä tämänkään kirjan käsittelemistä asioista ja siksi muistelmat ovat kullan arvoisia, olkoonkin että se on kirjallisuuden laji, jolla on omat rajoituksensa.
Sudoplatov työskenteli niin sanoakseni märkien asioiden osastolla ja hoiti sekä sabotaasin organisointia että likvidointeja kotimaassa ja ulkomailla.
Melkoinen osa muistelijan työstä tapahtui Ukrainan kansallista liikettä vastaan ennen sotaa, sen aikana ja sen jälkeen. Sudoplatov hoiti myös Trotskin murhan organisoinnin ja paljon muuta, mukaan lukien ydinpommin valmistamiseen liittyvien tietojen hankkiminen.
Hänen tiensä johti tietyssä vaiheessa myös Suomeen ja Zoja Rybkina, varsin huomattava vakoilija, näyttää olleen monessa mukana ja selvästi tärkeämpi henkilö kuin meillä Jartsevin nimellä tunnettu miehensä.
Kiinnostava muutos talon henkilökunnassa tapahtui Stalinin loppuaikoina. Juutalaiset olivat muodostaneet siitä jopa yli 90 prosenttia, mutta ns. antisionistisen kampanjan jälkeen he olivat harvinaisuuksia.
Hieman aiemmin Neuvostoliitto kuitenkin oli panostanut paljon juutalaisiin ja Israeliin ja elätellyt toiveita amerikkalaisen rahamaailman antamasta avusta. Juutalaisten kansalliseksi kodiksi kaavailtiin Krimiä, uutta Kaliforniaa, jolla sitten lopulta oli varattu toisenlainen kohtalo. Krimin tataarien karkotuksen jälkeen paikalla olisi joka tapauksessa ollut tilaa. Jo 1930-luvulla perustettu juutalaisten autonominen alue Birobidžan oli siihen verrattuna ankea karkotuspaikka.
Hupaisaa kyllä, Sudoplatov ei uskonut huhuihin siitä, että juutalaiset oli tarkoitus karkottaa Moskovasta, vaikka muuten mitä hurjimpia asioita käsiteltiin tšekistipiireissä aivan jokapäiväisinä. Niinpä poliittisten vihollisten salamurhaaminen vieraassa maassa kesken rauhan aikaa oli pelkkää rutiinia.
Erikoislaatuisia olivat myös tämän elimen toimeenpanemat teloitukset, jotka usein kohdistuivat omiin työntekijöihin. Usein ne toimeenpantiin myrkyllä, uhrin aavistamatta mitään pahaa. Kuolettava pistos saatettiin antaa rutiininomaisessa lääkärintarkastuksessa. Siitä huolimatta kyseessä oli teloitus, joka perustui laadittuun kuolemantuomioon ja josta jopa tehtiin asianmukaiset paperit.
Kenraaliksi noussut Sudoplatov piti itseään sotilaana ja hänen toimintansa suuntautuikin osaksi asioihin, joilla katsottiin olevan huomattavaakin sotilaallista merkitystä. Jopa Trotskia Stalin piti hyvin vaarallisena vihollisena. Olihan tämä paha kilpailija, jolla oli tiettyä uskottavuutta. Sitä paitsi Trotski ei siekaillut nimittää Stalinin tarinaa sosialismista humpuukiksi ja Stalin taisi olla kiusallisen tietoinen siitä, että tämä oli aivan totta.
Kaiken kaikkiaan totalitaarinen järjestelmä oli omaksunut jumalallisen roolin, joka otettiin hyvin vakavasti. Mikään ei ollut kiellettyä, jos se palveli suurta asiaa. Eikö itse asiassa tämän perustotuuden epäileminenkin ollut rikollista, kaikkein suurimman pahan eli petoksen alku?
Sudoplatov ei tunteile lainkaan, mutta näyttää kyllä heränneen epäilemään ja jopa hylkäämään totalitarismin perusasettamukset. Niiden vangiksi jääminen hänenkin tapauksessaan olisi toki ollut ihme.
Aikoinaan tšekistejä, kuten epäilemättä myös Gestapon ja vastaavien laitosten työntekijöitä ilmeisesti usein elähdytti aito vakaumus. Psykologisesti on ymmärrettävää, että mitä suurempi rikos on kyseessä, sitä suuremmat paineet siitä vastuullisella henkilöllä on todistaa itselleen sen oikeutus.
Vakoilun ja vastavakoilun maailmassa oli ja lienee yhäkin paljon myös kyynisyyttä. Kaksois- ja kolmoisagentit näyttävät palvelleen useita osapuolia uskossa ja totuudessa ja saaneen niiltä kunniamerkkejä. Selviäminen oli silloin pyrkimyksistä tärkein.
Rappio, jonka aiheuttaa ehdoton valta ihmisten yli, tietysti vaikutti kaikkialla. Vähälahjainen, mutta sitäkin verenhimoisempi Nikolai Ježov nostettiin aikoinaan kaikkien neuvostoihmisten esikuvaksi Pravdan pääkirjoituksessa vuonna 1937. Hänet ja koko hänen esikuntansa likvidoitiin pian, mutta kyse oli ehkä enemmän jälkien peittelystä ja käsienpesunäytöksestä, kuin mistään sen enemmästä.
Muistelija ilmeisesti ihailee Berijaa, joka hänen mielestään joutui vain vihamielisen kampanjan uhriksi kuten hän itsekin. Berijan jälkeen käytännöt joka tapauksessa siistiytyivät. Mutta jotakin tästä menneestä maailmasta säilyi. Bulgarialainen sateenvarjomurha oli siitä esimerkki.
Entä mikä on tilanne nyt? Ne onnettomat tunarit, jotka saivat päähänsä teloittaa entisen kollegansa poloniumilla, eivät tainneet tietää mitään herra Maironovskista, jonka käyttämät myrkyt tehosivat jälkiä jättämättä.
Ennen maailmassa märän työn suorittajaa tuskin olisikaan valittu parlamenttiin pilkkaamaan ystävällisissä suhteissa olevan maan oikeuslaitosta. Sen sijaan hän olisi ehkä saanut uuden henkilöllisyyden tai muuten vain kadonnut näyttämöltä.
Mutta demokratia vaatii veronsa kaikissa maissa. Kyllä se on edistystä.

23 kommenttia:

 1. Koin Sudoplatovin muistelmat kirjaston hyllystä käteen tarttuneeksi aarteeksi etsiessäni vastausta epäilykseen että molempien totalitarismin menettelytavoissa löytyi hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä.

  Olivathan kirjanoppineet myös idässä perehtyneet suuren läntisen mielten valloittajan teksteihin. Stalin oli tunnetusti ortodoksisen pappisseminaarin jytkypoikia.

  Jotenkin puistatti Sudoplatovin kuvaus itse Stalinilta saamastaan miehuuskoe- tehtävästä eliminoida eräs henkilö Ukrainassa, minkä hän toteutti viemällä räjähdepanoksella ladatun tupakansytyttimen uhrille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englanninkielinen Wikipedia täsmentää em. teloituksen tapahtuneen Rotterdamissa suklaarasiaan piilotetulla räjähteellä. Siis varsin hyvin oli tapaus jäänyt mieleeni. Muuta en kirjasta muistakaan.

   Poista
 2. Keväällä 2001 olin käymässä tuttavan luona Espoon Kilossa. Hänen kirjahyllystä osuin silmään Vanha testamentti, josta tiesin Hesekielin tekstejä löytyvän.

  Ulkomuistista:
  Iske oikeaan, viillä vasempaan, minne vain käteni sinua ohjaa.
  Kaikki ovat kauhuissaan, polvet pettävät ja kompastelevat.
  Minä, Herra, olen puhunut, jne.

  Luullakseni italialaiset puhuessaan rautanyrkeistä tarkoittavat ettei läntisen ajattelun levittäminen pohjoisemmaksi aina sujunut kuin Strömsössä.

  VastaaPoista
 3. "Kiinnostava muutos talon henkilökunnassa tapahtui Stalinin loppuaikoina. Juutalaiset olivat muodostaneet siitä jopa yli 90 prosenttia, mutta ns. antisionistisen kampanjan jälkeen he olivat harvinaisuuksia."

  Juutalaisten yliedustus "elimissä" (ja bolsevikkihallinnon kaadereissa ylipäätään) noin vuosina 1917-1937 on hyvin tunnettu tosiasia. Mutta puhuuko Sudoplatov mitään latvialaisista, joka oli toinen Tshekassa yliedustettu kansallisuus? Olen itse lukenut Sudoplatovin muistelmat vuosikausia sitten, mutta opuksen yksityiskohdat ovat unohtuneet.

  ***

  Sudoplatovin nimeen törmäsin ensimmäisen kerran jo varhaisteininä joskus 70-luvun lopulla kun luin (paremman lukemisen puutteessa) äitini kirjahyllystä löytyvän Moskovan enkeli -nimisen opuksen. Kirjoittaja on Stefan Olivier, mutta kirja perustuu (niin väitetään) Helga Wannenmacher -nimisen saksattaren autenttisiin muisteloihin. Wannenmacher joutui toisen maailmansodan loppuvaiheissa NL:oon, missä hän päätyi pienen Gulag-rundin jälkeen turvallisuuselinten (oliko kyseessä NKVD/MVD vai NKGB/MGB, en tiedä; kuka piru niitä kaikkia muistaa) rulliin vakoojana. Kirja oli ihan vetävästi kerrottua kylmän sodan agenttidekkaria höystettynä aimo annoksella melodraamaa. Sen historiallisesta tarkkuudesta en mene takuuseen. Joka tapauksessa Pavel Sudoplatovin hilpeän amoraalinen hahmo jäi mieleen, ja jo siksikin luin hänen omat muistelmansa heti kun sattumalta sain ne kirjastoreissulla käsiini. Pitänee lukea uudestaan.

  VastaaPoista
 4. "Viitta ja tikari"

  USA:n presidentti Ronald Reigan teki aikoinaan virheen määritellessään Venäjää pahan valtakunnaksi. Venäjä on itse asiassa pahan sivilisaatio.

  Putinin salaisena aseena on Pohjois-Korea. Putin reistaili siellä aikoinaan hyvin tiuhaan. Nykyään se ei ole soveliasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "USA:n presidentti Ronald Reigan teki aikoinaan virheen määritellessään Venäjää pahan valtakunnaksi. Venäjä on itse asiassa pahan sivilisaatio."

   Onko sitten länsi ehkä (EU, Obaman USA, Schengen, Nato) hyvän sivilisaatio?

   Onko maailma sittenkin noin yksinkertainen?

   Poista
 5. "Kaikki kostopuheet on katkaistava kehtoonsa.", kirjoittaa ulkoministeri Soinin plokissaan Brexitistä. Hänellä on HY:n nimeämä kirjanoppinut tukenaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "kirjanoppinut tukenaan."

   Putinilla on kirjanoppineita tukenaan enemmän kuin Suomessa on luteita, täitä ja torakoita yms. ilkimyksiä. Venäjähän on tuhatvuotinen imperiumi. Sitähän siellä kalkatetaan joka ikinen päivä. Venäjän viisaus tuli Bysantista, ei Lännestä.

   Poista
  2. "Brexitistä"

   Englannin kuningas Elizabeth II on suurmaanomistaja ja suurviljelijä ja nauttii Euroopan Unionilta suurinta maataloustukia per naama/perse.

   Englanti haluaa eroneuvottelut Euroopan Unionista käynnistämään lokakuussa. Se merkitsee vain sitä, että Englannin kuningas Elizabeth II saisi Euroopan Unioniltaa maataloustukia lokakuuhun asti.

   Euroopan Unionin on pikaisesti luotava takautuva laki, jonka mukaan maataloustuet lakkaavat heti eroamiskansanäänestyksen päivästä lähtien.

   Katsotaan miten Englannin kuningas Elizabeth II hymyilee tämän jälkeen.

   Poista
  3. "Englannin kuningas Elizabeth II on suurmaanomistaja ja suurviljelijä ja nauttii Euroopan Unionilta suurinta maataloustukia per naama/perse."

   Yritetään nyt edes muistaa perusasiat:

   Britannia on nettomaksja EU:n budjettiin. Se maksaa ensin itse kaikki omat tukensa ja sen päälle vielä aimo tukun muiden tukia.

   Joten kun kuningattaren ja kaikien muiden brittien tuet on maksettu, käteen jää vieä aimo tukku puntia.

   Joten eipäs nyt trollata taas.

   Poista
 6. Tuosta poloniumin käytöstä salamurhissa kannattaa muistaa pelotevaikutus, kaikki tietävät sen lähteen. Kyllä Venäjällä on tietoa huomaamattomista salamurhatavoista jos niin halutaan.

  Kuinkahan monta kenraalia tai apparatsikkia onkaan kuollut sydänkohtaukseen kuluneen vuoden aikana yllättäen ja pyytämättä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kuinkahan monta kenraalia tai apparatsikkia onkaan kuollut sydänkohtaukseen"

   Tunnettu venäläinen historioitsija (jääköön nimi mainitsematta koska hän on vielä elossa) julkaisi Literaturnaja Gazetassa jutun, joka koski Stalinin oikeudenkäyntejä 1930-luvulla. Kaikki syytetyt (Buharin, Zinovjev, Kamenev, jne., jne. jne., jne.,) tunnustiva "oikeudenkäynnin" aikana että he olivat englantilaisten, ranskalaisten tai saksalaisten agentteja Venäjällä. Tunnustusten taustalla oli eräs aine, jota lisättiin ruokaan ja joka aiheutti keinotekoisen sydäninfarktin. Uhri ei kuollut siihen, mutta sai kärsiä valtavia kipuja sydänalueella.

   "Oikeudenkäyntien" uhreille korostettiin, että jos he eivät tunnusta, että he olivat englantilaisten, ranskalaisten tai saksalaisten agentteja Venäjällä oikeudenkäynnin aikana, niin he ssavat samoja kipuja sydänalueella joka yö. Menetelmä toimi ja kaikki syytetyt todistivat, että he olivat englantilaisten, ranskalaisten tai saksalaisten agentteja Venäjällä.

   Poista
 7. Venäjän kansalliseen olemukkseen kuuluu suorastaan Pietari suuren ajoista alkaen tiedon hankkiminen maailmasta maailman toiseksi vanhinta ammattia harjoittaen,tosin hyväksikäytäen myös sitä vanhinta.
  Hintana tästä kultuurillisesta erityispiirteestä on väistämätön kehittyneempien kultuuripiirien perässähiihtäminen, kun modernit menetelmät saadaan käytöön viiveellä.
  Esimerkiksi CIA n perustavassa kokouksessa oli läsnä KGB n edustaja ja jopa viellä kahdeksankymmenluvun lopulle saakka järjestön vastavakoilun päälikkö oli KGBmyyrä.
  Tuskin venäläisten salaisten palveluiden toimintamenetelmät kovin paljon poikkeaa muidenkaan suurvaltain vastaavista menetelmistä, on esitetty todisteita, että esimerkiksi Marilynin kuoleman takana olisi toinen turvallisuuspalvelu.
  Kekkonenkin loi oman valtapiirinsä maamme oman alkuperäisen ohranan mallin mukaan järjestetyssä virastossa työskenellesään,nuorenamiehenä.
  Kun luin kyseisen teoksen mieleeni tuli, teoksenpohjalta saisi tosihyvän tv sarjan, vaikkapa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Esimerkiksi CIA:n perustavassa kokouksessa oli läsnä KGB:n edustaja"

   Tämä on niin tärkeä asia että ehdotan kansanäänestystä Suomessa: kuka tykkää enemmän KGB:stä ja kuka tykkää enemmän CIA:sta.

   Voi hyvänenaika, voi hyvänehyvvyystokkii, Suopo unohtui. mitäs sille tehdään?

   Poista
  2. Anonyymin kannataa käydä,joko kirjastossa tai mieluummin ostamassa teos nimeltä CIA n historia,sieltä selviää monenlaista.
   Esimerkiksi,Eurojärjestelmän kriisin alku lähtökohdat kylvetiin kylmänsodan vuosina,näet Yhdysvallat tuki juuri eteläisen euroopan valtioita taloudellisesti,ns eurodollari järjestelmän tuotoilla, jolloin kyseiset maat totutetiin mataloihin veroasteisiin ja siihen että joku hyväntahtoinen heitä aina avustaa.

   Neuvostoliittolaiset myös huijjasivat CIAn väkeä menestyksellisesti, esimerkiksi operaatio jossa Puolan suoalueille yhdysvaltalaiset pudottivat dollareita,sekä aseita ja muuta tarvittavaa huipputegnologiaa,kgb luoman puolalisen vastarinta liikeen avustamiseksi.

   Olisi muuten meilläkin tutkimisen paikka, mitä olivat ne avustukset, joita neuvostoliittolaiset antoivat meillä sopiviksi katsomileen tahoille, etteivät vain oleet niitä puolalaisilta soilta löytyneitä eurodollareita.

   Poista
  3. "avustukset, joita neuvostoliittolaiset antoivat meillä sopiviksi katsomileen tahoille"

   Siitä on varmaankin jo yli kaksikymmentä vuotta kun Kansan Uutiset julkaisi valokuvakopion Taisto Sinisalon omakätisesti kirjoittamasta kuittausdokumentista, että hän oli vastaanottanut NKP:n KK:n kansainväliseltä osastolta suuren summan, jotain noin puolitoista miljoonaa Suomen markkaa käteisenä. Se oli aikaa kun Venäjän arkistot olivat vielä auki. Nyt arkistolaitos on Putinin henkilökohtaisessa valvonnassa.

   Poista
  4. Eikös blogisti, jossain vaiheessa kertonut siellä julkaistavan niinpuoluekoneen,kuin sitäkin olellisemman turvallisuuskoneiston arkistot vuosikymmen kerralaan.

   Luultavasti sieltä tulee viellä löytymään suomenkin historiasta kadoneeksi luultuja dokumentteja, olihan tapana hhävityn sodan jälkeen tuhota tuolloin turmiolliseksi arvellut dokumentit,siinä suhteessa historian kirjoituksen eräs paradoksi saataa olla muodostumassa.

   Poista
 8. Noe ei sieltä noin vain enää automaattisesti tule kaikki tavara sitten kun vanhenemisaika on mennyt. Alan omituisuuksiin kuuluu, ettei kiukaan voi olla varma, etteikö jotakin erittäin salaista jäisi aina deklassifioimatta.

  VastaaPoista
 9. "Stalinismin erikoistehtävissä"

  Kyllä Suomessakin toimenpantiin teloituksia, usein ne toimeenpantiin myrkyllä uhrin aavistamatta mitään pahaa. Tässä hommassa on eräs keskeinen elementti: sudoplatovien pitää tietää täsmällisesti potentiaalisen uhrin liikkumisen aika ja paikka. Suomessa tällaisen informaation keruuseen olivat vihitty tietysti suomalaiset taistolaisbolshevikit, joille luokkataistelu keinoja kaihtamatta oli kaikki kaikessa. Luokkataistelu über alles! Kerron tämän omasta kokemuksesta.

  VastaaPoista
 10. Tätä historiallista ajattelua taas lukiessani tullut mieleen että olemme nyt täsmälleen yhtä mielenkiintoisessa tilanteessa kuin Neuvostoliiton synnyn ja ensi vuosikymmenien aikana 1920- 1930 -luvuilla. Miljoonia uhreja ei tässä kyllä tule, mutta nykyinen väkivalta, eikös se olekin enemmän infosotaa?

  Mitähän myöhemmin hävitettävää dokumentaatiota syntyy tässä ajassa? Mitä linjauksia ovien takana? Kuka on siellä Trotski? Kuka nouseva pappiskokelas? Kremnologia - bryssologia. Ota niistä nyt selvää.

  Puhun tietenkin Federaation synnystä ja sen ensimmäisestä suuresta kriisistä kun yksi neuvostotasavalta....anteeksi kun yksi kuningaskunta onkin halukas lähtemään omille teilleen Federaation varoituksista huolimatta.
  Mutta eiköhän poliittinen polonium hoida senkin asian toivotulle tolalle?
  Ensin asetetaan hidaste. Sitten este. Ja Federaation yhtenäisyys on pelastettu. Mikä ei tapa, se vahvistaa. Niin Brexitinkin suhteen.

  VastaaPoista
 11. "Viitta ja tikari"

  Salaperäiset murhat Suomessa, rikkaiden tehtailijoiden eli kapitalistien salamurhat alkoivat juuri sen jälkeen kun bolshevikit pitivät salaisen puoluekokouksensa Tampereella. Se oli luokkataistelun kiihdyttämistä käytännössä. Tapahtumaketjusta on mustaa valkoisella monessa kirjassa.

  VastaaPoista
 12. Kahden totalitarismin välienselvittelyn tuloksena on läntinen ajattelu päässyt irti ns. sanan kahleista - kaikki mitä voidaan sanoa, voidaan sanoa selvästi - mutta Aatos Erkon kuoleman jälkeen julkaistussa henkilökuvassa väitetään hänen aikoneen myydä Sanoma-yhtiön ulkomaille. Ehkäpä siitä säikähtäneenä "Jumalan omaisuuskansa" perusti journalisteille Bonnier-palkinnon jonka ensimmäinen kappale v. 2001 myönnettiin Kaius Niemelle, HS:n nykyiselle päätoimittajalle.

  Tämä juolahti mieleeni jonottaessani puhelimessa äsken HS:n asiakaspalveluun irtisanoakseni tilauksen. Lopulta se onnistui ilman että olisi tarvinnut mennä sinne konttaamaan tai ryömimään.

  VastaaPoista
 13. Litvinenkon murhan "virallisessa" versiossa on enemmän reikiä kuin emmentalissa. Toki kuka tahansa salaliittoihin erikoistunut voi valita oman versionsa, mutta maailmanpoliittisten seasta voi myös löytyä muitakin potentiaaleja toimijoita kuin VVP. Se että asialla olisivat olleet jotkut FSBn tunarit on varianteista heikommasta päästä.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.