Naula valtioruumiissa
Jaan Kross, Keisarin hullu (Keisri hull 1978). Suom. Juhani Salokannel, WSOY 1982, 400 s.
Jaan Krossin historialliset romaanit ovat kiinnostavia faktan ja fiktion yhdistelmiä. Myös tämä kirja perustuu varsin laajasti todellisuuspohjalle, vaikka mielikuvitus on toki saanut paljon töitä laatiessaan tarinan, joka sijoitetaan tiedossa olevien tosiasioiden raameihin.
Timotheus von Bock oli tosiaan liivinmaalainen eversti ja keisarin sivusadjutantti, joka puhui tälle suorasukaisesti Venäjän vaatimista uudistuksista ja laati jopa perustuslain luonnoksen, jonka antoi keisarille vuonna 1818 -seitsemän vuotta ennen dekabristien kapinaa.
Majesteettirikoksesta Bock joutui istumaan Pähkinälinnassa yhdeksän vuotta, kunnes Nikolai I salli hänen palata Liivinmaan kartanoonsa -valvonnan alaisena.
Von Bock teki myös sen ennenkuulumattoman teon, että meni naimisiin talonpoikaistytön kanssa. Tämä epäsäätyisyys kuohutti ja loukkasi balttilaista aatelistoa aivan erityisesti ja antoi lisää pontta sille ajatukselle, että von Bock oli mennyt järjiltään. Bock myös vapautti omat maaorjansa.
Romaanissa päähenkilö todella loukkaa Aleksanteri I:stä verisesti, sydänjuuria myöten, selittäessään hänen hurskautensa pelkäksi julmaksi teatteriksi ja nostaen esille ne todelliset epäkohdat, jotka Venäjällä vallitsivat.
Hän selittää haluavansa olla naula keisarikunnan ruumiissa ja kuvittelee käyvänsä keisarin -ja siis myös koko valtakunnan- kanssa kaksintaistelua. Tämän vuoksi hän ei voi myöskään paeta maasta, koska se tekisi hänen sanomansa epäuskottavaksi.
Tässä kannattaa muistaa, ettei Aleksanteri ollut pelkästään se armollinen valtias, joka korotti Suomen kansakuntien joukkoon ja joka hurmasi kaiken kansan kiertäessään maatamme vuonna 1819.
Suomelle annettu erikoisasema -sellaisena se todella nähtiin- oli ennen muuta Mihail Speranskin luomus ja tarkoitettu koekentäksi koko Venäjän uudistamista varten. Mutta Speranski joutui pian epäsuosioon.
Aleksanterin tarkoituksena oli todella lopettaa maaorjuus ja tehdä Venäjästä perustuslaillinen valtio. Tästä ajatuksesta hän pian luopui ja vaikutuksensa asiaan oli epäilemättä historioitsija Nikolai Karamzinin muistiolla: Merkintöjä uudesta ja vanhasta Venäjästä (Записка о древней и новой России, 1811).
Tässä tämä kuuluisa historioitsija todisteli, ettei Venäjää voida hallita parlamentaarisesti ja että sillä on aina mennyt hyvin valtiovallan ollessa vahva ja huonosti, kun se on heikentynyt. Itse asiassa itsevaltiaalle ei ollut oikeutta rajoittaa valtaansa.
Sattumoisin sekä Aleksanteri I:n loppukauden että Nikolai I:n hallituskauden tilanteessa ja ongelmissa oli paljon yhteyttä niiden ongelmien kanssa, jotka olivat Venäjän (Neuvostoliiton) edessä 1970-luvulla, Krossin kirjan ilmestyessä.
Itse asiassa on sanottu, että Nikolai I:n aikana ilmestynyt Markiisi Astolphe de Custinen kirja Venäjä vuonna 1839 (La Russie en 1839) oli paras koskaan kirjoitettu kuvaus Brežnevin Neuvostoliitosta. Sama läpikotainen valheellisuus, sama mielistelyn ja panettelun järjestelmä ja sama ontto mahtailu ja katteeton itsekehu olivat molemmissa tapauksissa tunkeutuneet valtion ytimiin saakka.
Aleksanteria vaivasi niin sanottu paradomania eli maaninen mieltymys sotilasparaateihin, joissa hän saattoi kuvitella olevansa jonkinlainen jumala, joka hallitsi kaikkea pelkällä päännyökkäyksellään. Todellisuus oli paljon karumpi ja kätkeytyi paksun valheen ja salailun verhon taakse.
Sama tauti oli vaivannut Venäjän hallitsijoita jo Pietari III:sta ja Paavalista lähtien ja itse asiassa huipentui Nikolai I:n aikana. Vasta Aleksanteri II:n aikana tapahtui muutos.
En tunne asiaa, mutta luulen, että 1970-luvun sensuuriviranomaisilla on ollut aikoinaan paljon päänvaivaa pohtiessaan, oliko Krossin teoksen julkaiseminen sopivaa. Itse kullekin valistuneelle lukijalle oli kiusallisen selvää, että kirja voitiin tulkita neuvostomaan instituutioiden kritiikiksi.
Ilmeisesti kuitenkin virallinen tekopyhyys oli sen verran merkittävä voima, että se esti koko ajatuksen itsevaltiuden samaistamisesta neuvostovaltaan, joka tunnetusti sentään oli maailmanhistorian demokraattisin järjestelmä. Sitä paitsi kirja todellakin perustui historiallisiin faktoihin ja olisi ollut äärimmäisen omituista sensuroida niitä, semminkin, kun von Bock oli ajatusmaailmassaan lähellä dekabristeja, jotka olivat neuvostoideologian kaapin päällä.
Krossia on aivan ilmeisesti kiehtonut kysymys balttilaisen aateliston ja niin sanotun maarahvaan suhteesta. Jälkimmäisiä, eli siis viroa puhuvia talonpoikia ja käsityöläisiä pidettiin likipitäen saastaisina ja tunkiosta tulleina jalojen saksalaisten ritarien rinnalla. Krossin kuvauksen mukaan koko ritariston edustajien joukko poistui mielenosoituksellisesti kirkosta, kun von Bock epäsäätyisine vaimoineen astui sinne.
Tuosta ritaristosta kirjailijalla on paljon myrkyllistä sanottavaa. Sen pöyhkeä sukuylpeys ja kuvitelmat omasta ritarillisesta jaloudestaan olivat läpikotaisin valheellisia ja sen halveksunta rahvasta kohtaan oli niin ilmeinen ihmisarvon ja kristillisten periaatteiden loukkaus, että koko aivokummitus ristiritareista oli itse asiassa aivan läpinäkyvää pilkantekoa.
Liivinmaan talonpoikien maaorjuus lakkautettiin jo vuonna 1819 eli muutama vuosi sen jälkeen kun von Bock oli vapauttanut omat maaorjansa ja lähes puoli vuosisataa ennen sitä, kun sama pantiin toimeen Venäjällä yleisestikin eli siis vuonna 1861.
Kuitenkaan talonpoikien tilanne ei tuosta paljon parantunut, vaan saattoi jopa huonontua, puhumatta siitä, että kuilu säätyjen välillä olisi umpeutunut. Käytännössä Liivinmaalla elettiin yhä orjanomistusyhteiskunnassa.
Kun nykyään näkee noita hullunkurisia pohdintoja suomalaisten vastuusta läntisen maailman historiassa esiintyneen orjia riistävän talouden takia, olisi hauska tietää, onko noita ajatuksia yritetty eksportoida myös Viroon. Veikkaisin, etteivät ne löydä sieltä otollista maaperää.
Timotheus von Bockin hahmo muistuttaa suuresti Aleksandr Solženitsyniä joka myös rohkeni haastaa kokonaisen supervallan ja ryhtyä naulaksi sen kylkeen. Tällaista voi ilman muuta nimittää suuruusharhaksi, mutta itse asiassa se ei ollut sen enempää irrallaan todellisuudesta kuin Brežnevin ajan Neuvostoliiton virallinen omakuva. Solženitsynin omasta näkemyksestä roolinsa suhteen voi lukea hänen teoksestaan Puskipa vasikka tammeen.
Totuuden puolesta tai ei, yhden yksilön suorittama hyökkäys valtiota vastaan on donquijotismia, joka todennäköisesti on tuomittu epäonnistumaan. Näin kävi von Bockille, mutta Solženitsyn onnistui paremmin.
On mahdotonta olla huomaamatta, että kaikessa valtion palvonnassaan myös nykyinen Venäjä muistuttaa paljon niin Aleksanteri I:n (ja Nikolai I:n) ajan Venäjää, kuin myös jo sotien jälkeistä Neuvostoliittoa.
Vain enemmän tai vähemmän epänormaalit poikkeusyksilöt ovat rohjenneet haastaa valtion, tuon Leviathanin, joka uhoaa kaikkivoipaisuuttaan. Tiettyinä aikoina haastajille on aina käynyt huonosti, mutta aikakaudethan muuttuvat, hitaasti, mutta varmasti.
"epänormaalit poikkeusyksilöt ovat rohjenneet haastaa valtion, tuon Leviathanin, joka uhoaa kaikkivoipaisuuttaan. Tiettyinä aikoina haastajille on aina käynyt huonosti"
VastaaPoistaToisaalta silloin kun valtion juuret ovat mädät, yksi yksilö voi saada aikaan sen lumivyöryefektin, joka sortaa koko rakenteen; kyse on ajoituksesta.
Väärään ajoitukseen sopii Jerzy Lecin aforismi "liikaa aikaansa edellä olevat voivat joutua odottamaan sitä hyvin epämielyttävissä paikoissa".
"kuvaus Brežnevin Neuvostoliitosta. "
VastaaPoistaKirja, jonka haluaisin lukea on analyysi Neuvostoliiton taloudesta Breznevin kaudella: vielä Hrustsevin kaudella julistetttiin, että NL tavoitaa lännen. Breznevin kuollessa maa oli vararikossa. Mitä tapahtui tuolla pitkällä kaudella 1963-82, jota kutsuttiin pysähtyneisyyden ajaksi. Sellaisen tulkinnan olen lukenut, että NL pärjäsi klassisessa raskaassa teollisuudessa, mutta talouden siirtyessä innovaatio- ja palvelutalouteen NL ei pystynyt tuohon hyppyyn.
ei se luvannut vain saavuttaa länttä, vaan ohittaa ja jättää kauaksi taakseen. Ja tämä todettiin puolueen koko arvovallalla.
PoistaKlassinen esitys talouden kehityuksestä on Aelc Noven An Economic History of the USSR. Mainiosti kirjoitettukin.
Lisää: kaksi Jegor Gaidarin tärkeää teosta: Imperiumin tuho ja Russia: a long view. Tärkeä tieto toisesta: Venäjä t. Neuvostoliitto on aina ollut 50 - 70 vuotta taloudellisesti jäljessä lännen kehityksestä. Ja tämä siis keskeytyksettä aina 1800-luvulta saakka. Talouskasvu modernissa mielessä alkoi siis lännessä n. 1810 pian Napoleonin sotien jälkeen, Skandinaviassa 1850 ja Venäjällä n. 1870. - Ensinmainitun painopiste on Gorbatshovin kaudessa, mutta ilmaisuvoimaiset esimerkit mm. asevarustelusta ovat erittäin tärkeitä, kun tutkitaan yhteiskunnan resurssien kohdistamista.
Poista"Neuvostoliitto on aina ollut 50 - 70 vuotta taloudellisesti jäljessä lännen kehityksestä."
PoistaEikö sentään Stalin viisivuotissuunnitelmien kausi - inhimillisistä kustannuksien hinnalla - nostanut NL:n (raskaan) teollisuuden länsi-Euroopan tasolle. II maailmansodan aikana sotatarviketuotanto ainakin tankkien lentokoneiden ja tykkien osalta taisi ylittää jopa Saksankin.
Se on sitten toinen juttu, että kulutustarviketuotanto (kevyt teollisuus) oli silloin ja aina myöhemminkin lapsipuolen asemassa. Stalinin kyynisimpiin tunnuslauseisiin kuului "ihminen on meillä aina pääasia"tms.
Tässä olisi kvalitatiivisen analyysin paikka. Harmi, ettei Neuvostoliiton sotataloudesta viime suursodassa ole kunnollista yleisesitystä. Mutta en näe suurta ristiriitaa. Koneenrakennus ja metallurgia olivat sekä Saksassa ja Britanniassa verraten kehittyneitä 1800-luvun lopussa. Tuotannon kehittäminen oli Neuvostoliitossa hyvin ongelmallista. Täten lähes kaikki kuorma-autot (n.500 tuh.) saatiin lännen apuna. Samoin valtaosa armeijan radioista. Jopa raaka-aineista oli pulaa: lentokonebensiini saatiin Iranin jalostamoista ja lähteistä. Plus muut sodassa ja rauhassa välttämättömät hyödykkeet: lend-lease apuna toimitettiin valtavasti kenkiä. - Muuten: toisen kirjoittajan mukaan vielä 1970-luvulla Neuvostoliitossa oli vähemmän kuorma-autoja kuin 1920-luvulla Yhdysvalloissa.
PoistaEikös sillä John Barberilla ole? Ja onhan toki Nove.
PoistaHyvä, kiitos. Perehdymme. Kelpo lähteet ovat aina tervetulleita. Kumpikin teos saattaa olla vain jo hieman vanhentunut; v. 1991 jälkeen lähdepohja lienee laajentunut. Ja Noven (toki tuttu mies) teos ilmestyi alunperin jo 1974, toki tarkistettiin ja ajankohtaistettiin sittemmin.
Poista"ettei Venäjää voida hallita parlamentaarisesti"
VastaaPoistaTaisi vaan Karamzin olla oikeassa: tämän päivään mennessä Venäjää/NL:ää ei ole hallittu tuolla tavoin. Sen kerran kun duumalle yritettiin antaa Jeltsinin aikana enemmän valtaa, piti lopulta kutsua tankit apuun ampumaan Valkoista taloa (parlamenttirakennus).
"Liivinmaan talonpoikien maaorjuus lakkautettiin jo vuonna 1819"
VastaaPoistaMiten tämä oli mahdollista tuossa maassa, jossa feodalismi oli kytkeytynyt vieläpä etniseen alkuperään ja maarahvaan koulutustasokin taisi olla varsinkin alhainen? Voisi kuvitella, että siellä maaorjuus olisi lakkautettu vasta viimeisenä Venäjänkin jälkeen. Baltian saksalaiset taisivat sitä paitsi olla keisarin uskollisimpia apulaisia.
Siellä oli omat paikalliset lait. Ja ilmeisesti alkoi näyttää edullisemmalta luopua vastuusta talonpoikien suhteen. Käytännössähän voi riistää vanhaan tapaan.
PoistaPakko anastaa ketju ja kysyä asian vierestä. Olen juuri pohtimassa Stephen Kotkinin Stalion-elämäkerran kahden ensimmäisen osan hankintaa. Mutta: törmäsin netissä kommenttiin, jonka mukaan "Tony Wood" -niminen hemmo olisi "New Left Review" -aviisissa haukkunut em. kirjat maan rakoon. Kysymys kuuluu: Onko Vihavainen lukenut ko. Woodin kritiikin? Ylipäätään mitä mieltä Vihavainen on Kotkinin kirjan ansioista/ansiottomuudesta? Hlevnjukin suomennettu tekele oli suuri pettymys: sekava ja pinnallinen.
VastaaPoistaTony Woodia en tunne. Kotkinin kirja on hyvä ja perusteellinen.
PoistaItselläni on osa Waitin for Hitler ja vaikuttaa hyvältä ja perusteelliselta. Kaikki kivet (lähteet) on käännetty. Vaikka NKP:n pääsihteerin, nykyinen presidentin arkisto ei ollut käytettävissä, en usko merkittäviin uusiin arkistopaljastuksiin, koska Stalin ei pannut syvimpiä ajatuksiaan paperille.
PoistaHlevnjukin etu on paitsi suomenkieli, myös käytettävissä olleet uudehkot arkistolähteet. Annetut ohjeet turvallisuuselimille olivat varsin kylmääviä. Pitäisin suomenkielisistä teoksista parhaana.
"Pitäisin suomenkielisistä teoksista parhaana".
PoistaSamaa mieltä. Oleg Hlevnjukin teos oli kaikkea muuta kuin "sekava ja pinnallinen".
On : Tässä tämä kuuluisa historioitsija todisteli, ettei Venäjää voida hallita parlamentaarisesti...
VastaaPoistaPitää olla: Tässä tämä kuuluisa historioitsija (lue: ryssäläinen historiallinen traditio) todisteli, ettei Venäjää voida hallita parlamentaarisesti...
Englannissaa parlamentaarinen järjestelmä sai alkunsa 1200-luvun ns. ”pyöreän pöydän” perinteestä. Venäjällä taas Iivana Julman tuhojärjestelmä jatkui vuosisatoja, joka nykyään Putinin aikoina on saanut ns. soft-muodon. Miljoonia älyniekkoja savustettiin pois Venäjältä (ei tapettu), etteivät päästäisi poliittisia pieruja. (Navalnyin tapaus).