What do you want to do ?
New mailKasviskeitto kinkun liemestä
Kinkun liemestä otetaan pois pinnalle noussut rasva ja pannaan paistinpannulle paistumaan. Sitä voi jatkaa voilla ja öljylläkin. Tirisee aika komeasti!
Siinä käristetään muutama sipuli ja valkosipuli, lisätään vähän jauhoja ja vettä, ja sen jälkeen loput paistinliemestä, joka on juoksevaa, ellei ole jääkaapissa jähmettynyt.
Tämä on herkullinen keitto jo sellaisenaan, mutta siihen voi lisätä perunan ja porkkanan viipaleita, mikäli haluaa markkinoida sen naisväelle kasviskeittona. Tietenkin makkaran ja vaikkapa kinkun palaset sopivat myös.
Käyhän tämä kai myös kinkun kastikkeeksi, mutta en ole koskaan huomannut tarvita kinkulle kastiketta.
Itse asiassa tämä o kyllä niin tuhtia, että voi olla järkevämpää käyttää kastikkeena. Voi sitä tietysti ohentaakin.
VastaaPoistaAh, mikä kasviskeitto!
VastaaPoista"...en ole koskaan huomannut tarvita kinkulle kastiketta."
VastaaPoistaNo, en kyllä minäkään, mutta ei se ihan perinteinen ruskea kastike (rautapannu, voita ja jauhoja) pahaa ole.
Hyväähän se. Tässä maistuu sianfondi vahvasti ja sipulit.
PoistaKermaa lisäisin kastikkeeseen. Jos suolatonta niin hieman soijakastuketta.
VastaaPoistaOnneksi tänä vuonna kotiruualla syötettyä possun kinkkua isolla rasvakerroksella joten siannlihan aito maku maistuu.
Kuulut valitettavan harvaan etuoikeutettujen joukkoon: tässäkin blogissa on valitettu kaupallisen sianlihan laatua: missä on siihen kuuluva läski.
PoistaKermasta olen hiukan eri mieltä: kinkussa on niin paljon rasvaa, että rautapanulla kunnolla ruskistetun jauhon tuottama ruskean kastikkeen perusmaku riittää. Mutta jos joku Joulun kunniaksi haluaa kermaakin, niin mikä minä olen kieltämään...
Joo. Tuo tuttava maalaistalonisäntä teurastutti muutaman possun. Juuri syödään ja maku on aivan fantastinen.
PoistaKermaa tarkoitin sekoitettavan siihen tummaan "lihaliemeen", joka jää pannulle rasvan kera. En siis sekoita kermaa rasvan joukkoon.
Joku kehuu paistopussia, mutta se on sama kuin keittäisi kinkkua.
Makeaa sinappia+munankeltuaista, tällä valellaan kinkku. Päälle tietty pullasta tehtyä korppujauhoa.
Onneksi makuja on monenlaista..
Jatkan asiaa vielä sinapilla. Voisin laittaa alkuperäisen sinappiohjeen jota suomalainen kylmäkkö valmisti Venäjän Tsaarille:
Poista100 gr sinappijauhetta
1 kk sokeria
1 rkl perunajauho
1 muna
1 kk kermamaitoa
1/2 kk etikkaa
Sekoitetaan ja kuumennetaan ei keitetä. Varkataan noin 10 minuuttia.
(oma lisäys) kannattaa vatkata sähkösekoittimella pari minsaa, muutoin jää hieman kokkareiseksi jääkaapissa.)
Lisäys:
PoistaTuo sinapin kuumennusvaihe on tärkeä. Anna kuumentua 10 minuuttia niin tulisuus laimenee. 5 minuutin kuumennus, niin heiman tulista. 2 minuutin kuumennus niin tosi tulista :D
Kinkku kannattaa paistaa pussissa, tulee mehevä ja saa kerätyksi liemen talteen. Kun kinkku vihdoin on saatu kypsänä pois pussista, jää jäljelle kuumaaa lientä, joka valutetaan kattilaan leikkaamalla pussin alakulma auki. Kattila laitetaan muutamaksi tunniksi ulos viileään.
VastaaPoistaJäähtyneen liemen pinnalta kuoritaan jähmettynyt rasvakerros, ja nähtävästi enää en heitä sitä biojätteeseen. Mutta kattilan pohjalle jää herkullinen tytisevä hyytelö, joka tarjoillaan sellaisenaan joulupöydässä. Sitä kun sivelee veitsen kärjellä kinkkuviipaleelle, niin ai että on hyvää!
Käytän paljon paistopussia, mutta kinkussa en näe niin tarpeelliseksi: siinä on rasvaa mehevyyden takaamiseksi ja pinnasta tulee rapeampi kun saa olla paljaaltaan uunissa, jotkut hurjat käyttävät lopussa jopa lämpövastuksia, mutta en suosittele kuin tosi taitaville, korppuksi palanut pinta pilaa joulumielen.
PoistaMainitusta paistoliemestä olen täysin samaa mieltä! Sen saa kyllä peliltäkin kun lisää hiukan vettä.
Kinkun pintaa varten sekoitetaan purkillinen Colemansin ärhäkkää sinappijauhoa desiin– pariin sokeria. Kattilassa lisätään kuumaa vettä pikku hiljaa kokoajan sekoittaen miedolla lämöllä, kunnes saadaan aikaiseksi tahmeaa sinappiliisteriä.
PoistaKypsästä possusta on rapsittu enimmät läskit pinnasta, ja sinappiliisterillä ja korppujauholla kuorrutetaan kinkku kauttaaltaan. Jos joukossa on keliaakikkoja korppujauhon voi korvata rouhitulla Corn Flakesilla. Lopuksi pistellään kokonaisia neilikoita. Grillivastukset uunissa hohkaamaan ja kuorrutus paahdetaan kauniin ruskeaksi.
Kinkun koosta riippuen sinappliisteriä jää ehkä snapsilasillinen tai peräti grogilasillinen. Baarikaapista noudetaan viinapullo – oma suosikkini tähän tarkoitukseen on rommi – ja sinappia jatketaan viinalla kunnes se on sopivan notkeaa joulupöytään.
Tekijämies selvästikin!
PoistaLauloihan Juicekin aikanaan "...on sinappihuntu sialla yllä..."
Kinkun lientä voi myös käyttää "pitkäkaalin" muhentamiseen, kuten Troels-Lund niin herkullisesti kuvaa. Renkipoika lähetetään kaalitarhaan, poimii korillisen kaalia ja silppuaa sen hienoksi. Piika kaataa kaalisilpun sammioon, missä kinkku on kypsytetty, ja hämmentää seosta parin-kolmen kyynärän pituisella, airon näköisellä puukappaleella. Kun seoksesta on tullut sitkeää kuin taikina, se ammenetaan seulaan missä neste valutetaan pois. Tätä kaaliherkkua valmistetaan niin suuret määrät, että sitä riittää koko jouluksi.
VastaaPoistaOhjeet alkukielisinä:
http://runeberg.org/dagligt/7/0040.html
Grønlangkaal var en ældgammel Julespise. Den tillavedes i Skaane i en noget senere Tid, men vistnok paa gammeldags Vis, saaledes: En Dreng fyldte ude i Kaalhaven en Kurv med Grønkaal og skar den smaat i Hakkelsekisten; derpaa kom Bryggerspigen den i det Kar, hvori Skinken til hele Julen var kogt, og vedblev at fylde paa, efterhaanden som den kogte sammen. Kaalen omrørtes med et to til tre Alen langt Træ af Form som en Aare. Naar den var tyk som en Dejg, østes den op i et Sold, for at Vandet kunde løbe fra den. Den tillavedes i saa store Maader, for at den ligesom Skinken kunde vare Julen igennem.