torstai 25. helmikuuta 2021

Vähän tervehdyksistä

Kirvesvartta

 

The Economist on varsin laadukas lehti, jolla on yhä vanhanaikainen tapa julkaista artikkelinsa anonyymeinä. Kukin nimimerkki hoitaa omaa palstaansa ja on yleensä hyvin siihen perehtynyt.

Yksi palstan pitäjä on nimeltään Johnson ja logossa esiintyvä peruukkipää paljastaa heti, että kyseessä ei ole esimerkiksi Boris, vaan tohtori Samuel, tuo suuri englannin kielen mestari.

Tällä kertaa Johnson havainnoi englannin kielen puutteita verrattuna muihin eurooppalaisiin kieliin. Englantihan on varsin idiomaattista ja vaikka uusi kansainvälinen lingua franca on taipunut hyvin itse kunkin tarpeita vastaamaan, kuulostavat monet ulkomaalaisten englantiinsa kyhäämät fraasit hyvin oudoilta natiivin korvaan.

Siten englanniksi voi hyvin sanoa good morning! tai good night!, mutta naapuri katsoo teitä ihmeissään, jos sanotte hänelle good weekend! Mitäs siinä sitten pitäisi sanoa?

Sitä ei Johnson kerro, mutta esittää sen sijaan litanian muitakin tervehdyksiä, joita englanti ei tunne. Englannissa sanotaan päivän sankarille happy birthday, mutta ei sen sijaan congratulations! Jälkimmäinen panisi anglosaksin ihmettelemään syytä moiseen. Hollantilaiset sen sijaan onnittelevat myös päivän sankarin perhettä, etenkin äitiä, mikä voisi olla hauska tapa englannissakin -ja miksei myös suomessa.

Kun joku lähtee suorittamaan vaativaa tehtävää, sanotaan hänelle englanniksi good luck, vaikka itse asiassa olisi tarvetta enemmänkin vaikkapa sisusta tai rohkeudesta, joita tarvitaan.

Ranskalainen saattaa tällöin sanoa bonne chance, mutta paremmin voisi sopia toinen ilmaus: bon courage! Itse minua miellyttää tällaisessa yhteydessä saksan Hals- und Beinbruch, kaikessa makaaberissa huumorissaan. Sitä Johnson ei jostakin syystä suosittele. Ja italialainen toivottaa suden suuhun: in bocca al lupo!

Muuten Johnson kyllä yllyttää kokeilemaan toisten kielten ilmauksia paikkaamaan englannin kielen aukkoja eri tilanteissa. Kun joku lähtee töistä, voidaan häntä evästää saksaksi Feierabend! ja kun hän on lähdössä töihin, voidaan sanoa italialaisittain buon lavoro! Ehkäpä saksalaisten ja italialaisten kannattaisikin vaihtaa fraasejaan?

Englantihan on hyvin avoin lainauksille: bon voyage ja bon appétit ovat yleisessä käytössä eikä ”omia” ilmaisuja ole edes tarvittu.

Kirjoittaja mainitsee myös sen, että skandinaavisista kielistä puuttuu sanan please vastine ja se saa heidän englantinsa joskus kuulostamaan hyvin töykeältä, jos nimittäin tuo pikku sana jää pois. Johnson ei näytä oikein noteeraavan tuota var så god -sanontaa, kenties ei tunnekaan.

Sen sijaan hän huomauttaa, että heiltä toki löytyy samaa asiaa palvelevia muita ilmaisuja, kuten är du snäll, om jag kan fråga ja niin edelleen. Lisäksi ruotsalaisilla on sanonta, joka englannista puuttuu: tack för senast! Sen kääntäminen englanniksi on kovin kömpelöä. Ehkä sen voisi lainata englantiinkin? Kysyn vain.

Japanilaisten monikäyttösana sumimasen tarkoittaa, että jollakin asialla ei ole loppua. Näin juhlallisesti saatetaan ilmaista anteeksipyyntöä, jos vaikka keskeytetään toisten hissimatka, mutta sana voi tarkoittaa myös kiitollisuutta, sitä ettei sillä ole loppua…

Kun oma kielemme on suomalais-ugrilainen, kuulostavat indoeurooppalaiset lainat sen seassa usein hölmöiltä ja vähintäänkin keikailevilta. Ehkä niitä harrastetaankin juuri jälkimmäiseen tavoitteeseen pyrkien.

Sen sijaan voisimme ainakin kokeilla virolaisia ilmauksia, niitä on myös sellaisille asioille, joille meillä ei ole omaa sanontaa.

Kun vaimo lähtee aamulla töihin, hyvästelen hänet yleensä sanomalla hyvää päivää! Tähän hän saattaa vastata esimerkiksi perinteiseen suomalaiseen tapaan -kirvesvartta! Sivulliset saattavat kuitenkin hölmistyä moisesta sananvaihdosta. En väitä, että kyseessä olisivat onnistuneet uudistukset.

Miksemme sen sijaan kokeilisi virolaista sanontaa jõudu tööl! -voimaa työhön! Anteeksipyyntö on suomalaisille perinteisesti vaikeasti esitettävä asia, joten ehkä voisi kokeilla, sujuisiko asia paremmin, jossa käytettäisiin virolaista sanaa vabandage! Myös sana tere! on korrektimpi kuin suomen terve! Jälkimmäistä ei voisi käyttää esimerkiksi korkeille valtakunnan edustajille, mutta edellistä kyllä. Vai olenko erehtynyt?

Ja sitten nuo tere hommikust!, tere õhtust! Suomen kielessä esimerkiksi normaalikielen sanonta hyvää päivää on niin kaukana vaikkapa savolaisesta vastineestaan hyvvee päevee, että sen käyttö kuulostaa hienostelulta. Samaa koskee hyvän illan toivotusta: hyvvee iltoo! Virolaiset vastineet olisivat niin sanoakseni puolueettomia, koska eivät kuulu mihinkään murteeseemme.

Venäjässä on tietenkin paljon hyviä sanontoja, joilla on joskus jo suomalaiset muodotkin: kuinka voitte (kak poživaete) sanotaan suomeksi perinteiseti kappusivai! Eikös olekin luontevaa ja helppo lausua! Zdravstvuj/te on aika konstikas alkuperäisessä asussaan, mutta suomalaiset ovat aina onnistuneet muotoilemaan sen kielemme mukaiseksi: rastui!/rastuitte! Mutta kyllä tuo tere! on parempi ja ytimekkäämpi ainakin kotimaisessa arkikäytössä.

 Toki sanat ja sanonnat saavat merkityksensä siitä kielestä, jonka yhteydessä käytetään. Anna-Lena Laurén tapasi kerran venäläisen, joka oitis ryhtyi sinuttelemaan häntä, vaikka puhuttiin venäjää. Olen itse joskus kokenut saman, ja se kyllä kuulostaa uppo-oudon suusta erittäin törkeältä.

 Molemmissa tapauksissa kyseessä olivat maamme kulttuuria hallitsevat henkilöt, jotka sitten suuresti ihmettelivät, kun heidän käytöksensä ei kelvannutkaan. Kysymys sinuttelusta on toki sitten oma problematiikkansa, josta ei sen enempää.

Takavuosina muuten oli meilläkin käytössä jonkin verran latinalaisia tervehdyksiä, kuten ave! vale! ja salve! Ne, kuten myös juomapöydässä käytettävä servus! sopivat hyvin suomalaiseen suuhun.

Ongelma taitaa vain olla se, ettei niitä enää ymmärretä muualla kuin latinalaisissa maissa. Eikä meillä, toisin kuin englannissa(?) ole erityistä tarvetta löytää kieleemme uusia ilmauksia. Kunhan käytettäisiin riittävästi vanhojakin.

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

11 kommenttia:

 1. Tere, Timo ! Minä ruukaan nykyjään aina tervehtiä sanomalla "Tere"! Se on helppo, mukava ja luontevasti suuhun sopiva.
  Sitten sinuttelusta...:Olin 2000-luvun ensimmäisellä kymmenyksellä erään kerran muutaman kuukauden kurssilla Saksassa, Baijerissa. Muutaman kuukauden kuluttua oli kaksi-kolme senaikaista tuttavaani ehdottanut sinunkauppoja!!! Nämä ovat vieläkin e-mail-ystäviäni 20 vuoden jälkeenkin.

  VastaaPoista
 2. "skandinaavisista kielistä puuttuu sanan please vastine"

  Eikö suomessa "olkaa hyvä(-t)", jota kuuli nuoruudessani, täyttänyt pitkälle tämän lokeron.

  Anteeksipyynnössä tönäisyn tms jälkeen "oho" - joka osoittaa, ettei kyse ollut tarkoituksellisesta teosta - on minusta ihan riittävä. Sitten, jos tekee tahallaan jotain väärää, voi ihan pyytää anteeksi, jos sillä luulee selviävänä. Muuten vain kylmä kiisto loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ruotsin vassogo on miltei yhtä napakka kuin englannin "please". Tämä sanan puuttuminen oli kuitenkin Johnsonin kuvitelma. Lienee huomannut, että se "please" tuppaa unohtumaan.

   Poista
 3. Tuo saksan "Hals und Beinbruch" tulee muutoin jiddishin kautta hebreasta ja tarkoittaa alun perin jotakuinkin "menestystä ja siunausta" (hatzlacha u-bracha).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa vain suuri enemmistö saksalaisista ymmärtää sen ihan pikku pilantekona siitä, mitä on edessä. Vähän kuin italialaisten in bocca al lupo.

   Poista
  2. Eiköhän se ole ollut ironiaa ja pilaa ihan alusta asti: tahallaan väärin kuultu ja väärin käytetty.

   Poista
  3. No joo, ei englannissakaan "Break a leg" mikään harvinaisuus ole.

   Poista
 4. Tämäpä hauska ja mielenkiintoinen tieto. Olen pitkästi yli puoli vuosisataa käyttänyt saksalaista muotoa aivan vilpittömästi tietämättä sanonnan alkuperää ja merkitystä. Täytyypä kokeilla, vieläkö se tehoaa alkuperäisen merkityksen paljastuttua ja tietämättömyyden aikaansaaman viattomuuden hälvettyä.

  VastaaPoista
 5. Sinuttelukin on harvojen hallitsema taitolaji. Eräs heistä oli säveltäjä ja levytuottaja Toivo Kärki, tutuille Topi. Hän tapasi töräyttää tuttavallisesti työhuoneessa uusille vieraille: - Päivää. Saanhan sinutella ja polttaa tupakkaa?

  Täten kahdesta viheliäisestä ilmiöstä saatiin tehtyä huomaavaisuuden ilmaus. Goethe muuten piti tupakointia suurena julkeutena vierasta kohtaan. Pelkäänpä ettei hän edes osannut kuvitella sinuttelua.

  VastaaPoista
 6. Ainakin nykyään suomalaisilla on aika yleinen tyyli vastata esim. tervehdykseen "miten menee?" vaikkapa "kuin jäitä polttelisi" tai jotain muuta negatiiviselta kuulostavaa. Ymmärrämme kuitenkin vaivatta, että ihan hyvin sillä menee...

  Virolaisilla on ehkä vielä vahvempi taipumus negaatioihin, sillä esim. "nael kummi" tarkoittaa hyvää matkaa.

  Sen sijaan virolaisilla ei ole kunnon kirosanoja, kurat! Meillä suomalaisilla on sellainen käsitys, että meillä niitä on eniten maailmassa - onkohan tosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan hävitä ranskalaisille ja venäläisille(?) 10-0.

   Poista

Kirjoita nimellä.