sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Tuurillaanhan ne laivatkin seilaavat?

 

Narrien laiva

 

Keskieurooppalaisessa perinteessä on paljon hölmöläistarinoita, jotka liittyvät tolkuttomasti käyttäytyvään  laivaan. Itse asiassa idea hullujen laivasta (Narrenschiff, ven. Korabl durakov https://de.wikipedia.org/wiki/Das_Narrenschiff_(Brant) ) periytyy jo antiikin ajoilta ja mainitaan Platonin Valtiossa.

Vanhoissa maalauksissa tuota alusta kuvataan irvokkaasti kaikkien mahdollisten hölmöilyjen pesäksi. Sen miehistö ei ole vain älyllisesti rajoittunutta, vaan ihan oikean vanhanaikaisesti hullua. (https://www.google.com/search?q=narrenschiff&client=firefox-b-d&hl=ru&sxsrf=APq-WBtDHXOHFMMoKsmPwKZ5mIf2ZcrnQw:1645341523406&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjTnaXo3o32AhXjkIsKHXewBHMQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1280&bih=595&dpr=1.5 ).

On aikakausia, jolloin hulluudesta tulee normaalia ja hyväksyttyä ja jopa ylistettyä.  Tuntuu siltä, että elämme parhaillaan sellaista aikaa.

Pari vuotta sitten noteerasin Iisakin kirkossa esitetyn sotaisen renkutuksen herättämän huomion. Siinä ilakoitiin USA:n alueen hävittämisestä ydinaseilla. Asian johdosta Hengellisen akatemian professori ja monet, jopa sadat muut venäläiset älähtivät ja tuomitsivat moisen rienauksen (https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=pietarin+konserttikuoro ).

No, toki ns. lunatic fringe oli jauhanut sodan tulemisesta jo vuosia: https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=huomenna+on+sitten+sota .

Mutta kehitys on jatkunut ja todellakin aivan tiettyyn suuntaan. Valtakunnan korkeimmilla paikoilla ei aiemmin kehdattu puhua ihan kevytmielisesti siitä, että Venäjällä on mahdollisuus tehdä suurin mahdollinen rikos ihmiskuntaa vastaan ja että sen johto olisi hyvinkin valmis sen tarvittaessa tekemään. Nyt sitä oikein jo harjoitellaan. Ilmassa tuntuisi olevan suoranaista euforiaa.

Itse asiassa jo vuonna 2018 Putin murjaisi jonkinlaisena puujalkavitsinä, että venäläiset pääsisivät marttyyreinä taivaaseen, mikäli olisivat pakotettuja ydinsotaan, jossa he huolehtisivat kyllä vastustajan tuhoamisesta (https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005873055.html ). Venäläisten ei siis tarvinnut pelätä mitään, hän totesi.

Bismarck aikoinaan sentään kertoi, että saksalaiset pelkäsivät Jumalaa, vaikka eivät mitään muuta maailmassa pelänneetkään. Historia toki sitten osoitti, että olisi kannattanut pelätä muutakin ja aivan erityisesti vastuutonta ja kyvytöntä valtiojohtoa.

Vanha ystäväni, moskovalainen tutkija Vladimir Nevežin on tutkinut toisen maailmansodan edellistä tilannetta Neuvostoliitossa. Kuten jokainen tuon ajan lehtiä lukenut voi havaita, ne ovat täynnä kertomuksia ennennäkemättömistä sankariteoista, joita uusi, sosialistinen ihminen oli tehnyt tuosta vaan (huomattakoon, että sosialismi oli maassa toteutunut varsinaisesti vasta vuonna 1937, mitä kukaan aikakalainen ei voinut olla huomaamatta…).

Ajan suuri menestysiskelmä Jesli zavtra vojna (jos huomenna on sota: https://www.youtube.com/watch?v=SrOd_GLuW8s ) kertoi, että sotaan ollaan todella erinomaisesti valmiita. Kirjallisuudessa ja lehdissä esitettiin fantasioita siitä, miten voittamaton puna-armeija pyyhkäisi vihollisen tieltään muitta mutkitta, miten omat tappiot olivat olemattomia, kaikki tapahtui vähällä verellä -maloj krovju, mitä ei väsytty toistamasta. Taistelut käytiin aina vihollisen maaperällä.

Moista propagandatykitystä tuskin monikaan saattoi pitemmän päälle olla uskomatta ja aivan epäilemättä myös sotilasasiantuntijat uskoivat siihen. Olihan puna-armeijan aseistus maailman ajanmukaisinta ja sitä oli enemmän kuin muilla mailla yhteensä.

Nimenomaan tätä taustaa vasten on myös tarkasteltava puna-armeijan suoritusta talvisodassa. Kaikenhan piti mennä kaavan mukaan ja oli selvää, ettei suomalaisilla ollut mitään mahdollisuuksia. Jos he olisivat asian ymmärtäneet, olisi sota jäänytkin sotimatta. Mutta tässä tultiin heikkoon kohtaan: suomalaiset toimivat vastoin järkeä ja siinä samalla romuttivat kerralla koko myytin hauskasta pikku sodasta.

Mitä tulee ”vähään vereen” oli talvisota vasta esimakua, mutta saattoi jo Leningradin sairaahoitokapasiteetin lähes kaaokseen. Parin vuoden kuluttua syttynyt totaalinen sota vaati historian raskaimmat uhrit, lähes 27 miljoonaa… Siinäpä itse historian ironinen vastaus soitellen sotaan lähteville melpereille.

Mutta ihmiskunnalla ei varsinaisesti ole muistia. Sodan käynyt sukupolvi ei varmastikaan olisi mistään hinnasta rehvastellut olevansa taas valmis sotaan. Tunnettu iskelmä ”Haluavatko venäläiset sotaa?” tavoitti 1950-luvulla varmasti kiitollisen yleisön.

Mutta sen ajan ihmiset tiesivät omasta kokemuksesta, mitä sota on. Puolen vuosisadan kuluttua heidän perillisensä saattoivat kuitenkin sitten jo humalassa hoilata voiton päivänä: voidaan ottaa uusiksikin! (Можем повторить!). Toki suurin osa kansasta on useimmiten selvin päin ja muodostaa mielipiteensä silloin.

Mutta vian ei tarvitse olla suuri, kun se on päässä. Tämä pätee niin ihmisiin kuin valtioihin. Joukkotuhoaseilla leikittely ja sotainen uhoaminen ovat asioita, joita ei voida hyväksyä vastuunalaiselta valtiojohdolta, jonka tehtävänä on oman kansansa elinehtojen vaaliminen ja samalla tietenkin myös asianmukaisten naapurisuhteiden ylläpito.

Näyttää valitettavasti siltä, että satunnaisista rehvakkaista lausunnoista olemme siirtyneet jo tilanteeseen, jossa leikitään kovat piipussa. Jännityksen laukaisemiseen näyttää olevan yhtä vähän halua kuin aikoinaan ennen talvisotaa, jossa Neuvostoliitto törkeästi irtisanoi hyökkäämättömyyssopimuksen, vaikka siihen ei ollut oikeutta ja kieltäytyi ryhtymästä sopimuksen edellyttämiin toimiin.

Venäjä ei ole Neuvostoliitto, mutta ei ole salaisuus, että sen huipulla saakka on osoitettu ihailua edeltäjävaltion kyyniselle valapattoisuudelle. Onhan se piittaamattomuus sopimuksista ainakin varma osoitus todellisesta suvereenisuudesta, rajattomasta sellaisesta.

Onhan tämä tällainen kohellus säälittävää, etenkin näin russofiilin mielestä. Toki Venäjällä on aina ollut taito kiittää ystäviään omalaatuisella tavalla. 1930-luvun lopulla heidät yleensä ammuttiin.

Silti venäläiset ovat monessa suhteessa yhäkin sangen sympaattinen kansakunta. Tämän päivän hesarissa Janne Saarikivi vertaa venäläistä kulttuuria amerikkalaiseen ja toteaa, että moni asia vaa’asssa painaa sitä Venäjän hyväksi. Siitä huolimatta tuntuisi paremmalta elää amerikkalaisten kuin venäläisten joukkojen miehittämässä maassa. Voin yhtyä enimpiin Saarikiven ajatuksiin.

Mutta tämä on tietenkin vain hauska (?) ajatuskoe, eipä tässä ole aikomustakaan antaa kenenkään maata miehittää, vaikka siihen näyttäisi joillakin olevan jopa halua. Olisi typerää alentua naapurimaan diskurssin tasolle ja muistutella mieleen, että nenä veressä sitä aikoinaan meiltä saitte kotiin palata, sikäli kuin yleensä edes voitte.

Sitä paitsi meillä ei tosiaankaan Venäjän kanssa ole edes mitään riitakysymyksiä. Valitettavasti vain hullujen laivan seilaamista katsoessa sellainenkin asia saattaa unohtua. Holtiton käytös aiheuttaa perusteltua pelkoa kaikissa lähellä olevissa ja harjoittajalleen se aiheuttaa pysyvää vahinkoa, jonka määrää on mahdotonta edes arvioida.

22 kommenttia:

  1. "Sodan käynyt sukupolvi ei varmastikaan olisi mistään hinnasta rehvastellut olevansa taas valmis sotaan. Tunnettu iskelmä ”Haluavatko venäläiset sotaa?” tavoitti 1950-luvulla varmasti kiitollisen yleisön."

    Itseäni juuri tuo pelottaa: Varusteet ja Breznev olivat sotaa käyneitä miehiä eivätkä aivan varmasti halunneet leikitellä sillä. Nykyjohdolta tuo omakohtainen tunnemuisto puuttuu ja se valitettavasti näkyy. Sotaa rakastavat ja sillä retostelevat eniten ne, joilta puuttuu tuo omakohtainen tunto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu sitä olevan vähän jokapuolella, sellasia kommentteja on näynyt, että Venäjälle pitäs tehdä ennakoiva ydinisku ..

      Poista
  2. "Sitä paitsi meillä ei tosiaankaan Venäjän kanssa ole edes mitään riitakysymyksiä."


    Tuo on sinänsä totta, mutta Baltian NATO- jäsenyys on valitettavasti tehnyt meistä strategisen alueen Venäjän näkökulmasta: hallitsemalla Suomen aluetta Baltian maat putoavat kuin kypsä hedelmä ilman suoraa hyökkäystä. Ahvenanmaan hallinta eristää Baltian ja mahdollistaa Ruotsin painostamisen.

    Kylmän sodan aikana konfliktin arvioitiin tapahtuvan Tanskan salmien hallinnasta, kaukana meistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu Virolaiset etenkin ovat ovelia, liittyivät Natoon jotta Suomi joutus sitäkin puolustaan sitten ..

      Poista
    2. Älkäämme moittiko baltteja: toimivat vain kansallisen etunsa mukaan, aivan niinkuin meidänkin olisi - nyt jälkikäteen arvioituna - pitänyt toimia hyvän sään aikoina.

      Poista
  3. Hyvä blogikrjoitus surullisesta kehityskaarteesta...etenkin eiliset ydinsotaharjoitukset ovat täysin vastuutonta leikkiä.

    P.S. Sakari taitaa olla Janne Santeri Saarikivi, Vihavaisen tavoin mielestäni maamme ykkösbloggaajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun luki Saarikivi kolumnin itse, täytyy sanoa, että tämä sanoittaa omankin kahtalaisen suhtautumisen Venäjään ja venäläisyyteen vieläkin taitavammin kuin blogistin - ja se on paljon se!

      Poista
    2. Itsekin russofiilina tykkäsin tästä blogin lauseesta: "Onhan tämä tällainen kohellus säälittävää, etenkin näin russofiilin mielestä. Toki Venäjällä on aina ollut taito kiittää ystäviään omalaatuisella tavalla".

      Ilja Ilf sanoi jo aikoinaan: "Ei riitä, että rakastat neuvostovaltaa. Sen on lisäksi rakastettava sinua"...



      Poista
  4. Kun pää on sika niin iso on vika! Totesi aikoinaan Sulo Kokki kahdeksassa surmanluodissa.

    VastaaPoista
  5. Lahtarin poikana ja russofoobikkona, ainakin entisenä sellaisena, itseänikin huvittaa, kun nykyisin joudun, jos en nyt puolustamaan, niin ainakin muistuttamaan, ettei se Putin ole ainoa kahjo nykyisessä hullussa maailmassa.

    Meitä kun on putkiaivoja ja tippaleipäaivoja, niin kai se on meidän jälkimmäisten velvollisuus muistuttaa, että sekä/että näkemys on on tämän tyyppisissä asioissa aina parempi kuin joko/tai.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Blogistille jälleen hienosta ja aikaan ja koko historialliseen kansakuntakontekstiin sopivasta kirjoituksesta. Jotenkin me vaan selviämme, niin Talvisodasta kuin Jatkosodastakin. Niin sitten vielä karhukin tuli kaadettua. Mitenkä maailman ykköspelaaja Putin nyt suhtautuu pienen maan voittoon? Tulevatko jääkiekon laukausten sijaan laukaukset Manilassa, kuten 1939? Vai joutuvatko naapurin pelaajat kulakkiin Siperiassa? Pettynyt pieni mies on todella vaarallinen, seinhän me tiedän historiasta varsin hyvin.

    VastaaPoista
  7. Pitkäaikaisten diktaattorien ympärille tuppaa muodostumaan myötäilijöiden hovi. Onkohan siellä Kremlissä nyt henkilöitä vetämään tarvittaessa hätäjarrua?

    VastaaPoista
  8. Varmaan Venäjältäkin löytyy hyvinkin korkealta piirejä, jotka pohtivat nyt johtajan vaihtamista. Muistetaan varmasti, kuinka hienosti hoidettiin KGB:n johtaja Lavrentin Berija melkein heti Stalinin kuoleman jälkeen, vaikka hänelläkin oli ennennäkemätön henkivartiokaarti aina turvanaan. Niskalaukaus oli kiitos "hyvästä" työstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoista on ollut Venäjän kysymysten julkistamisesta lähtien se, että Putiniin viitataan päätöksentekijänä toistuvasti Lavrovin ja Shoigunkin suulla. Sanotaan, että vastaukset esitellään Putinille, joka päättää jatkosta. Lehdistötilaisuudessa Scholzin kanssa Putinilta kysyttiin, mitä Venäjä aikoo tehdä seuraavaksi. Vastaus oli, toimia suunnitelman mukaisesti. Tällaiselle ammatti-ihmettelijälle on muodostunut kuva, että meneillään on huomattavia riskejä sisältävä operaatio, josta vastuun kantaa yksi henkilö. Ensimmäinen vaihe onnistui yli odotusten. Lännen taivutteleminen joulukuun sopimusehdotuksen taakse sisältää blogistinkin mainitsemia kovan luokan riskejä.

      Poista
  9. Eihän Venäjän sotilaallinen voima ole missään vaiheessa kadonnut. Nytkö sitä vasta huomataan pelätä? Putinistakin varoitettiin jo tämän valtaan tulon jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se aika heikko vielä 10 vuotta sitten.

      Poista
    2. Tuo on hyvä muistaa Kiinan tulevaisuutta mietittäessä. Minkälainen on vauras Kiina? Nyt sen armeija on heikko, mutta entä jos se nousee taloudellisten ennusteiden mukaisesti?

      Poista
    3. Venäjän operaation ajoitus kiehtoi mieltä alusta alkaen: miksi juuri nyt? Putinin esiintymiset kokolailla hyvin seuranneelle niistä löytyi myös vastaus. Venäjän ylivoimainen etu moninkertaisten yliääniohjusten teknologiassa suo rajallisen ajan vaatia huomiota voima-asemasta lähtien. Vastaavanlaisen tuotekehityksen jälkeen Moskova on muutaman minuutin päässä USAn ohjuksista. Kyllä minä olen havaitsevinani laivassa sekä kapteenin että päämäärän.

      Poista
  10. ”Onhan se piittaamattomuus sopimuksista ainakin varma osoitus todellisesta suvereenisuudesta, rajattomasta sellaisesta.” Toteamus on mainio heitto sikälikin, että nyt viimeisiään vetelevä yksinapainen maailmanjärjestys sai kokea saman mielivallan. Amerikkalaisten piittaamattomus allekirjoittamiensa sopimusten velvoitteista on varmaan kaikille tuttua, joten siitä ei sen enempää. Kiinnostavampaa on yleinen suhtautuminen sopimuksiin, jotka on allekirjoitettu valtioiden päämiesten toimesta.

    Venäläiset halusivat allekirjoittajien kannan siihen, että heidän mielestään artiklat velvoittivat osapuolia ottamaan kaikkien turvallisuusedut huomioon, jos osapuolet ajattelivat lisätä omaa turvallisuuttaan. Länsi on vastannut tavalla, joka ei venäläisiä tyydytä. Vastaukset on kerätty asianmukaisesti kaikilta kyseessä olevien asiakirjojen allekirjoittajilta ja viikko sitten maanantaina Lavrov teki kokonaistilanteesta selkoa Ykn pääsihteerille. Oleellisimmalla, venäläisten kannalta tärkeimmällä asiatasolla diplomaattinen tie on käyty loppuun ja, kuten näyttää, on päädytty umpikujaan.

    Pienten valtioiden rooli isojen vääntäessä on taas kerran osoittautunut merkityksettömäksi. ETYJin allekirjoittajamaa Suomi ei uskaltautunut tekemään omaa arviotaan siitä, miten sopimuksia on noudatettu. Pikkuvaltioilla, kuten Suomella ja Saksalla olisi ollut tilaisuus tehdä historiaa ja aukaista koko sopimus vielä keskusteltavaksi. Olen ihmetellyt ja päivitellyt, kuinka yhdentekevää Suomelle itsenäisenä toimijana on, miten sopimuksia noudatetaan.

    Helmikuun alussa julkaistu Kiinan ja Venäjän manifesti uudesta maailmanjärjestyksestä nojaa kansainvälisiin sopimuksiin. Lännen vaihtoehto on sääntöperusteinen yhteiskuntajärjestys.

    Läntisen arvoyhteisön lähivuosien taival ei tule olemaan helppo.

    VastaaPoista
  11. Nils Torvalds sanoi taannoin, että Venäjä on valekuollut Neuvostoliitto. Oli käsittääkseni oikeassa.

    Vaikuttaisi olevan heräämässä henkiin, kun viime viikkojen tapahtumia seuraa.

    VastaaPoista
  12. Blogistin mainitsema käytös taitaa muistuttaa hyvin paljon sitä, joka edelsi monessa Euroopan maassa ensimmäistä maailmansotaa. Jatkuva vihollispropaganda ja hermosota valmisteli ihmisiä sotaan pahoja naapureitaan vastaan.

    Kun sodat sitten julistettiin, ihmiset huokaisivat helpotuksesta: "Vihdoinkin!"

    Iso-Britannian ulkoministeri puolestaan lausui: "Valot sammuivat kaikkialta Euroopasta."

    Toivottavasti vastuulliset valtiolaivat jatkavat kulkuaan valot päällä, vaikka joistakin ne tuntuvat pahasti himmenevän. Valottomat laivat tuppaavat törttöilemään karikkoihin ja pahimmassa tapauksessa toisten päälle.

    Toivottavasti Putin käsittää, ettei kaikki ole itsevaltiaan käsissä. Joku yli-innokas propagandan kasvatti voi laukaista ne tykit ihan itsekin.

    VastaaPoista
  13. USA:n ydinasestrategiassa hyväksytään ydinaseiden käyttö ensi-iskuun. Kohteena voivat olla Venäjä, Kiina, Pohjois-Korea ja Iran. Perusteluna on se, että jos ydinasein tehtävä ensi-isku jätetään pois, nämä voivat ilman uhkaa sotia tavanomaisin asein.
    https://www.armed-services.senate.gov/download/kroeing061621

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.