sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Harhoja ja hurjuutta

 

Hulluja on monenlaisia

 

Isoisäni kuulemma sanoi joskus, että hulluja on monenlaisia, taisi olla peräti 100 eri lajia, joista hän vielä erotteli erikseen mehtähullut eli metsästykseen hurahtaneen nuorison.

Vanhan 1800-luvun opit sisäistäneen talonpojan näkökulma oli aivan ymmärrettävä. Saihan sieltä metsästä vähän vaihtelua ruokapöytään, mutta kyllä se oli työn ja touhun takana. Toiminta siis oli kaiketi aika epärationaalista ja ehkä vähän rienaavaakin. Olisivat vain pyhänä levänneet ja arkena tehneet oikeita töitä, kuten Luoja oli määrännyt.

Itse en yhdy ukko-Kustin näkemyksiin monessa asiassa, mutta kyllä se on ilmeistä, että hulluja on monta eri lajia ja itse sana tarkoittaa monenlaista ja usein keskenään aivan erilaista asiaa.

Vanhassa J.A. Hollon suomentamassa Russellin Länsimaisen filosofian historiassa on muistaakseni kohta, jossa kirjoittaja selittää tietynlaisen ajattelun olevan yksi hulluuden muoto. Ehkä alkuteksti käyttää sanoja variety of folly, en ole tarkistanut. Joka tapauksessa käännös hieman huvitti minua, suomeksi kyllä kuulostaisi ainakin paremmalta puhua tässä yhteydessä hullutuksesta, sillä hulluus viittaa sentään ensi sijassa psykopatologiseen tilaan, joka tuskin koskaan on loogisen päättelyn seuraus.

Hulluteenkin voidaan viitata monilla sanoilla ja se onkin tarpeen, ottaen huomioon itse ilmiön moninaisuuden ja etenkin sen, millainen sävy sanan käytölle halutaan.

Englannissa madman tai madcap on yleissana, joka sopii vaikkapa aitobrittiläisten eksentrikkojen kohdalla käytettäväksi. Fool taas viittaa selvemmin huonosti orientoituvaan, alentuneesta suorituskyvystä kärsivään tai esim. herkkäuskoiseen. Lunatic on ennen muuta sekopää, jollaisista taas näinä aikoina on ollut paljon puhetta.

Meillä Suomessa on runsaasti hulluja, nykyään monet ylpeilevätkin tästä arvonimestä (vrt. luova hulluus). Sen lisäksi on sellaisiakin ihmisiä, joita sanomme hassuiksi, myös positiivisessa mielessä. Sanalla hassahtava taas on hieman erilainen kaiku eikä se suinkaan välttämättä tarkoita mitään lievennystä edelliseen.

Vielä minun lapsuudessani käytettiin laajasti sanaa hurja, jolla ei tosiaankaan ollut mitään positiivista kaikua. Siinä ainakin minusta tuntui olevan viittaus pidäkkeettömyyteen, edesvastuuttomuuteen.

Kun historiassa käännämme ilmauksen Das tolle Jahr hulluksi vuodeksi, kuten tapana on, jää huomaamatta, että saksassa toll tarkoittaa myös ja jopa ennen muuta hurjaa, myös merkityksessä makee/mahtava jne.

Toista on verrückt tai wahnsinnig. Jälkimmäisessä on ajatus harhoissa elämiselle (vrt. Grössenwahn)

Kuten tunnettua, venäjäksi hullu on yleensä durak/dura. Suomessakin käytettiin ennen aika usein sanaa turakka, joka viittaa älyllisiltä kyvyiltään rajoittuneeseen henkilöön. Myös sen niminen korttipeli oli ja oli tietenkin häpeällistä jäädä turakaksi, kukas moista olisi halunnut.

Durak on kuitenkin ennen muuta hullu merkityksessä hölmö. Mitä luonteeseen tulee, hän saattaa olla oikein mukava ja sympaattinen, kuten hölmöläistarinoidemme sankarit. Ivan Durak on sympaattinen, mutta yksinkertainen venäläinen sankari.

Mutta sitten on sitä lajia hulluutta, joka panee pelkäämään. Se on arvaamattoman ja edesvastuuttoman henkilön ominaisuus. Jotakin sellaista yleensä on niissä kansoissa, jotka arvostavat verikostoa ja ovat kovin herkkiä kunniansa perään.  Sellainen hullu on mieletön, järkensä menettänyt: sumasšedši (сумасшедший), hulluuden puuskassaan hän on bešeni (бешеный). Myös hullut koirat kuuluvat tähän luokkaan.

Viime aikoinahan on puhuttu paljon sellaisestakin asiasta kuin hullun miehen taktiikka: kun tekeytyy edesvastuuttomaksi ja arvaamattomaksi, saa toiset varomaan itseään ja sen takia saattaa kuvitella jopa tulleensa kunnioitetuksi. Olihan meilläkin nuo puukkojunkkarit, joita muuten eräillä seuduilla taidetaan vieläkin ylistää…

Hullu ei tietenkään merkitse samaa kuin edesvastuuton tai roisto. Muistan, miten muuan ranskalainen psykiatri loukkaantui siitä, kun joitakin terroristeja nimitettiin hulluiksi: hänen potilaansa olivat kyllä hulluja (fou) eli kärsivät hulluudesta (folie), mutta eivät olleet roistoja.

Meillä suomessa on mielenkiintoisia epiteettejä hulluja varten. Yksi sellainen on ääliö. Kyseessä on ilmeisesti merkittävän kognitiivisen kyvyttömyyden ja itsetietoisen arroganssin yhdistelmä. Pelkkä tollo tai tolvana (ks. myös ven. bolvan, vrt. bulvaani) ei vielä ole ääliö eikä myöskään pelkkä hulluus riitä siihen.

Ääliö tuntuu, ainakin minusta, sopivan erityisen hyvin sellaiseen henkilöön, joka on henkisen kyvyttömyytensä takia innostunut kritiikittömästi palvomaan jotakin itse asiassa hyvin noloa aatetta tai henkilöä ja johon eivät minkäänlaiset argumentit tehoa.

Juuri näinä päivinä on helppo havaita, että maailmassa ovat suuresti aktivoituneen ja nousseet esille henkilöt, joita voimme kutsua ääliöiksi. Yleensä he juoksevat sellaisten johtajien perässä, joita on syytä kutsua lähinnä hulluiksi mielettömän, järkensä menettäneen(сумасшедший) merkityksessä.

Toki hullun miehen taktiikkaa on mahdollista pelata myös pää kylmänä, vetäen roolia, jota pitää uskottavana. Näyttää kuitenkin siltä, että myös tällä hasardipelillä tavoitellut päämäärät ovat itse asiassa aivan arvottomia samaan aikaan kun saavutettavat vahingot eivät ole vain todennäköisiä, vaan myös varmoja.

Tällaisen hulluuden kohdalla kyseessä on kai ennen kaikkea moraalinen vajavaisuus, persoonallisuuden kieroutuminen, johon liittyy usko omiin kuvitelmiin. Sellaista henkilöä ehkä parhaiten voitaisiin luonnehtia englannin termillä lunatic tai saksaksi wahnsinnig.  Entäs suomeksi? Häiriintynyt mulkku sanoisi kai hyvin itse asian, mutta siitä puuttuu nasevuutta.

Vai mitä mieltä lukijat ovat?

20 kommenttia:

 1. Suomalaisista ehdotan dosentti Johan Bäckmanin nimeämistä yllämainituksi ääliöksi. Ilmoitti taannoin elämänsä vavahduttavimman hetken olleen kun Vladimir Putin ohitti hänet muutaman metrin etäisyydellä Lahden konferenssissä. Mutta hänen toimintansa venäjän propakandaääliönä lomittuu ehkä myös rationaaliseen taloudelliseen hyötyyn.

  VastaaPoista
 2. Onhan meillä Aapelin Siunattu hulluus.Siihen tarinaan sisältyi erilaatuisia hulluja.

  VastaaPoista
 3. Professorimme on tänään hyvin tuottoisa. Edellisen postauksen lähetin ystävilleni ja esimerkiksi Brysseliin. Vastaus tuli heti, että loistavaa. Tämä postaus idiooteista jatkaa hienoa ja tyylikästä linjaa. Jotenkin voi rivien välistä lukea kohteen.

  Kiitoksin sano ihan tavallisen näkemyksen asiasta.

  VastaaPoista
 4. Erään, mielestäni ihan pätevän tuntuisen määritelmän mukaan hulluus on kyvyttömyyttä päättää vääristä vaihtoehdoista. Tämä tietenkin sillä provisiolla, että sen oikean/oikeiden vaihtoehtojen löytäminen onnistuisi kyseisessä tilanteessa ihan loogisen päättelyn ja yleisen elämänkokemuksen tarjoamin keinoin. Tuon yllä mainitun tyyppistä hulluutta olisi esim tehdä sama virhe 99 kertaa, ja silti uskoa vuorenvarmana siihen, että se sadas tuottaisi toivotun lopputuloksen.

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 5. Ydinhullu
  Eletään tätä kirjoittaessa sunnuntaita 27.2.-22 klo 15.55 ja juuri kuulin uutisissa, että itäisen maan tsaari on määrännyt ydinasejoukkonsa taisteluvalmiuteen.
  Vladimir Putin on läpeensä mätä ydinhullu.
  Hänen poskettomat valheensa, joilla sotaa Ukrainassa perustelee, ovat jo niin mätiä ettei Venäjällä kukaan ajatteleva ihminen niitä voi uskoa, saati ymmärtää.
  Jos Putin on valmis käyttämään ydinasetta, maailma tuhoutuu.
  Mutta mitä elämä olisi maailmassa, jossa pitäisi elää Putinin vaatimalla tavalla - jatkuvassa valheessa?
  Kuka sellaista elämää haluaisi tai kestäisi?
  En minä.
  Pekka Kymäläinen
  Oulu

  VastaaPoista
 6. Urheiluväen ihastuttavasti omaksuma "pöljä" (pöljä päivä) on maakuntien sanaston oiva vastine mainitulle "tolle" attribuutille. "Köpsä" on vielä pelkästään meidän savolaisten (keskenämme) käyttelemä ilmaus.

  VastaaPoista
 7. Juopottelevissa piireissä oli aikoinaan yleistä sanoa, saahan ihminen hullu olla, mutta ei tyhmä, aina ennen aamun ensimmäistä krapularyyppyä. No, maailma on itse asiassa täynnään tämän tasoisia viisauksia ja siksihän maailma onkin niin hullu paikka elää.

  VastaaPoista
 8. Itsevaltiuden ongelma on sellainen, että itsevaltias, joka on alun perin ollut terävä ja kyvykäs alkaa ikääntyessään menettää joustavuuttaan, harkitsevuuttaan ja suhteellisuudentajuaan mutta tarrautuminen valtaan vain tiukkenee. Kun ikää on kertynyt, suunnitelmia ei enää voi eikä jaksa laskea tulevaisuuden varaan. Haaveet eivät toteutuneet, arvostusta ei tullutkaan. Jos ote näyttää lipsuvan, uhkaksi tulevat nousevat kilpailijat. Kun kunnioitetun vanhemman valtiomiehen eläkepäiviäkään ei ole luvassa, eikä tarjolla ei ole hyvää ehdokasta kyvykkääksi ja lojaaliksi seuraajaksi, turhautuminen jatkuvasti kasvaa, ajattelu jumiutuu pakkomielteiseksi ja tulevaisuudella ei ole väliä, kun sitä ei ole. Luiskahdetaan sen rajan yli, jonka takaa ei enää ole paluuta.

  VastaaPoista
 9. Miten olisi vanha kunnon hourupää. Sellainen, jonka päässä pyörivät harhat, houreet ja hurjat aikeet yhtenä hallitsemattomana sekasotkuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä. Joskus taidettiin myös käyttää sanaa houru.

   Poista
 10. Joku on älyvapaa, älyvapaata touhua, tai sitten miedommin: höhlä tai kaaho ihminen...

  VastaaPoista
 11. "Hullun miehen taktiikka"

  Voin hyvin kuvitella, että länsimaailman kunnioituksen menettänyt Putin hyvinkin turvautuu ainoaan jäljellä olevaan valttiinsa eli aseisiin saadakseen ulkomaiset vastustajat kuuntelemaan.

  Sitä en osannut kuvitella, että Putin esiintyy samalla tavalla kotiyleisönsä edessä. Putinin kannattajakunta koostuu vanhemmasta väestä, jonka luulisi tietävän ydinaseilla uhoamisen merkityksen.

  Onko meillä pienen rakettimiehen rinnalla pian toinenkin? Onko Venäjä todellakin vajoamassa Pohjois-Korean tasolle, jolla voi ylpeänä uhkailla joukkotuholla? Eivätkö venäläiset itse näe sitä vai pitävätkö he siitä?

  VastaaPoista
 12. Putin pitää saada lopettamaan hyökkäys Ukrainaan. Kun Venäjä kuitenkin on ja pysyy on sen keisarin sotaretki ollut onnistunut lopettamalla Naton hyökkäysaikeet alkuunsa. Putinin on säilytettävä kasvonsa mikä on syytä muistaa. Putinin kausi on lopulta ollut helppo. Ei ole ollut kylmänsodan aikaista Natoa. NKP:n väänsi koko ajan Naton kanssa varustelu kivassa. Putinin aikana ei ole ollut mitään todellista varustelua. Naton itälaajeneminen ei tuonut kuin rajalle kuin pari ilmavalvontaa suorittavaa konetta. Nato on pelkkä tekosyy. Ei ole ollut mitään varustelukierrettä. Tietysti Venäjän näkökulmasta itsenäistyneiden maiden oman puolustuksen rakentaminenkin nähdään uhkana.

  Ei siihen tarvita mitää jäsenkorttia että toiseen maahan tuodaan joukkoja. Enemmän kyse on arvovallasta. Putinin oikea motiivi on perinteinen iso venäläinen imperialismi. Se sama joka korvasi internationalismin jo Stalinin aikana.

  Tämä sota jättää haavan joka ei parane 100 vuoteen Venäjän ja Ukrainan välille. Tämä on hyökkäys Ukrainassa oraalla olevaa Kansalaisyhteiskuntaa vastaan.

  VastaaPoista
 13. Ihmiset loppujen lopuksi isommassa otannassa ovat kumminkin lähtökohdin kilttejä, osa on vain höpsöjä. Siihen luokittelen itsenikin. Joskus tosin tuumannut että ihan idiootti, kun löytää jostain kirjasta tai luennosta jonkin mieltä askarruttaneen jutun ja se auttaa ymmärtämään joitain kohtia ajattelun muodostuksessa. Teoriassa kait kaiken voisi selittää aivoilla ja ihmisen tarpeella matkia mutta löytänen sen jotenkin tylsänä, eikä se kumminkaan selitä sitten kielialueen logiikkaa täysin. Eteenkään tunnepuolta ja sitä myöden suhtautumista tiettyihin asioihin, missä voi huomata isompaakin vaihtelua.

  Joskus tuli ystävän suosittelemana luettua Nellie Blyn Kymmenen päivää mielisairaalassa. Muistelisin että totesi hänestäkin lopulta tulevan hullu jos ystävät saa häntä pois sieltä.

  Ja tykkäsin älyttömästi Ilkka Taipaleen Mielisairaalassa kirjan takana olleesta lauseesta kun totesi potilailleen ettei sairaalassa työskentely juuri eronnut eduskunnassa työskentelystä.

  Itsellä on menossa bookbeatissa Norman Ohlerin Hitlerin tabut ja päätynyt tuumaamaan että saksan väestöä kyllä jaksetaan kiusata/syyllistää asioista mille he eivät vain ole voineet mitään. (Tai no olla uskomatta siihen mitä kokonaisuudessa olettaa muidenkin uskovan, vaatinee vähän sitä hulluutta sanoa se ääneen ja kyse on juurikin sitten arvovallastakin kuka sanoo otetaanko todesta vai leimataanko vain hulluksi). Ottaen huomioon aikakauden ja sen ajan viestinnän niin nenästä vetäminen on ollut "helpompaa".

  Uskonnoissa taas on omat käsitteensä hulluudesta. Jaksanut naureskella Italian yliopistoa missä käsittääkseni on lanseerattu manaajakursseja munkeille ja papeille. (Ottamatta kantaa yliopiston tasoon itse vierastan kun jokin pohjaa kulttuurin uskomuksiin). Siinä näyttäs et pistettäs kaks höpsöä sit samaan tilaan. Sais varmaan hyvän piiroksenkin siitä kun hullu pyytää päästä pois toisen luota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, piti kirjoittaa nunnille ja papeille.

   Poista
 14. Professorimme on hyvin tuottoisa. Työhullu.Tämä postaus idiooteista jatkaa hienoa ja tyylikästä linjaa. Jotenkin voi rivien välistä lukea kohteen. Seinähullua.

  VastaaPoista
 15. Italialainen kulttuurihegemoniakriitikko Antonio Gramsci kirjoittaa kaikkea ollen ennenkin, koska läntisen ajattelun monituhantiseen histroiaan mahtuu niin paljon tapahtumia että on itse asiassa miltei mahdotonta keksiä jotakin mitä ei olisi ennen ollut. Ihan keskeinen havainto on ihmisiä aina hallittu toisten toimesta, tavalla tai toisella. Yksi hallntomuoto on kielen käyttö. Ilmiöt ovat universaaleja, mutta sanat paikallisia. Tuo suomenkielen vanha ilmaisu "seinähulluus" sopii kuvaamaan nettikeskustelujen ylenmääräistäs selailua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Yksi hallntomuoto on kielen käyttö."

   Tämä oletettavasti on osa Suomessakin tapahtuvaa ongelmaa englanninsuhteen yliopistoissa. Itse kielihän (mikään kieli, sama koskenee suomea, suomenkieli ei voi olla ongelma, muuta kuin sitten niille ketkä sitä ei ymmärrä) ei ole ongelma.
   Mutta löytänen sen jotenkin mielenkiintoisena kun pohtinut tuota latinaa ja kreikkaa, etteivät nekään ole olleet suomenkielisiä. Jolloin ne on olleet hallinnointikieliä ja kansankieli ollut puhekieli. Asia sitten erikseen onko väki uskonut pyhään tarkoitukseen vai ottanut realistisesti niin sanotusti rusinat pullasta, eli ottanut heitä hyödyttävät kohdat ja soveltanut maantieteellisellä sijainnillaan hallintoa ja väkeä varten.

   Kaippa sitä ihminen ottanee vaikutteita milloin mistäkin. Eri asia milloin se luokitellaan sitten hulluudeksi.
   Itse katsonen että höpsö saanee olla, kunhan ei ole toisille vaaraksi. Siinäkin tosin on sitten monta kysymysmerkkiä. Juoppo voinee olla harmiton (jokseenkin tuumannut että Suomen alkoholipolitiikka on ihan omiaan luomaan tietynlaisia näkemyksiä, joskus tullut opiskeltua alkoholipassi (ikinä ole tuota tarvinnut) mutta auttoi kyllä ymmärtämään miksi järkevämpää on käyttää pullotettuja tuotteita ulkomaillakin, kun kotimaassa on tottunut tiettyyn määrään ja miksi kuppilat tiettyyn aikaan sulkeutuu. Kun se on laissa ei ravintoloitsija voinne sitä kiertää). Huono hallinto taas voinnee vaikuttaa useampaan sukupolveen. Hallinto kumminkaan ole sitä hallintoa itseään varten vaan sitä väestöä varten.)

   Poista
 16. Täsmälleen nuo viimeiset neljä kappaletta jos rupeat ehdokkaaksi saat jo noiden perusteella kannatukseni kun sanat olet jo vienyt suustani. Olen ikävä kyllä hieman varmempi psykopaatti mulkkujen saamista hyödyistä.
  -Perkele

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.