torstai 24. helmikuuta 2022

Suurvallan laakerit

 

Suurvalta

 

Hyvä ystäväni ja Suomen ystävä, hiljattain edesmennyt Andrei Nikolajevitš Saharov oli lähes kolme vuosikymmentä Venäjän tiedeakatemian Venäjän historian instituutin (IRI RAN) johtaja. Rauhan hänen muistolleen.

Muistan, miten eräässä kansainvälisessä konferenssissa hän esitteli minut muille läsnäoleville: ”Tässä tulee todellisen suurvallan edustaja, professori Vihavainen Suomesta!”

Olihan siinä henkevyttä, jota kuulijat eivät taatusti heti ymmärtäneet, mutta Andrei Nikolajevitš täsmensi asiaa: ”ei suurvalta ole se, jolla on suuria armeijoita ja aseita ja paljon alueita hallittavana. Suurvalta on se, joka pystyy järjestämään asukkailleen hyvät olosuhteet.”

Hän oli sanonut tämän minulle jo kahden kesken aina silloin tällöin. Hän kävi usein Suomessa ja hommasi rahat Moskovassa järjestettäville suomalais-venäläisille tutkijatapaamisille silloinkin, kun asia Suomen päässä oli erinäisten pikkunilkkien epäsuosiossa. Kävimme usein myös purjehtimassa, mikä onnistui tältä erittäin nuorekkaalta mieheltä kovassakin kelissä hyvin vielä 80-vuotiaana.

Suomessa Saharovia näytti imponoivan ennen muuta valtion huolenpito ihmisten viihtyvyydestä ja hyvinvoinnista ja myös maamme monipuolinen tuotantorakenne. Sitähän ei ollut vielä paljonkaan ehditty ajaa alas 1900-luvun lopulla. Mieleeni jäi hänen repliikkinsä: ”Teillä ei missään näy poliiseja eikä sotilaita. Se on hieno juttu, tyhjäntoimittajiahan ne ovat!”

Saharov toimi myös Putinin historianeuvonantajana hänen uransa alkuvaiheessa ja vietti tässä tarkoituksessa jonkun viikon hänen kanssaan Baikal-järvellä. Ennen pitkää Putin näyttää kuitenkin saaneen kyllikseen intellektuellista ja hommanneen itselleen sellaisia historiaeksperttejä, jotka parhaiten vetosivat tuollaiseen salaisen poliisin agentin koulukiusaajapsyykeen.

Sanalla sanoen Andrei Nikolajevitš-vainaja oli todellinen venäläinen herrasmies ja intellektuelli, venäläinen sanonta ”nastojaštši intelligent” sisältää nuo molemmat. Se on kuin ritarimerkki ja sen Saharov todella ansaitsi.

Saharovin sydämen asia oli salaisen poliisin raporttien julkaiseminen. Tuota sarjaa (Совершенно секретно: Лубянка Сталину о положении в стране 1922-1934) ilmestyikin sitten hyllymetrin verran ja mikäli jollakulla on harhakäsityksiä kommunistivallan luonteesta, ne häviävät, kun lukee tarpeeksi noita dokumentteja.

Me suomalaisetkin saimme olla tuossa projektissa mukana ja sen puitteissa tutustua moniin salaisen poliisin Lubjankan arkiston asiakirjoihin.

Saharovin sydämen asia oli myös talvisodan historia. Suomeksi ilmestynyt Tuntematon talvisota, joka sisältää salaisen poliisin raportteja sodan ajalta on lyhennetty laitos venäjänkielisestä teoksesta Зимняя война 1939-1940 гг. в рассектреченных документах Центрального архива ФСБ России и архивов Финляндии. Исследования, документы, комментарии. Москва ИКЦ «Академкнига» 2009, 815 с. Редколлегия: А.Н. Сахаров, В.С. Христофоров, Т. Вихавайнен.

Venäjänkieliseen laitokseen sisällytettiin paljon myös suomalaista mielipidetarkkailuaineistoa ja muutakin materiaalia, jota suomalaisessa laitoksessa ei ole. Siinä oli ajateltu meikäläisten kustantajien suurta haluttomuutta julkaista suuria sivumääriä.

Venäjäksi saatiin siis aivan erinomainen teos, mutta kuinka ollakaan, halukkaat ostajat eivät saaneet sitä mistään sen jälkeen, kun julkistamistilaisuus Suomen Moskovan suurlähetystössä oli pidetty. Ei sittenkään, vaikka presidentin hallinnon johtaja ja ”historian vääristelyn vastaisen komission” puheenjohtaja S. Je. Naryškin oli laatinut kirjaan sivun mittaisen kommentaarin, jossa vakuutettiin, että juuri tämä käsillä oleva kirja oli esimerkki hedelmällisestä historian tutkimuksesta vailla manipulointia ja vääristelyä.

Sitähän se nimenomaan olikin ja siksi ja vain siksi sen kohtaloksi tuli se mikä tuli. Naryškin tuskin oli kirjaa edes nähnyt, saati lukenut.

Muistan, miten Andrei Nikolajevitš osoitti tätä Naryškinin esipuhetta ja sanoi happamasti: ”tämä alentaa kirjan arvoa!”

Niin tai näin, korkeimman armon loiste ei tullut tämän kirjan ylle. Paitsi, että se vedettiin markkinoilta tai paremmin sanoen estettiin sinne pääsemästä, julkaistiin sen ”vastapainoksi” kirja, joka sisälsi myös salaisen poliisin materiaalia, erityisesti sotaa edeltäviltä viimeisiltä rauhan vuosilta.

 Tuo materiaali oli peräisin lähinnä Leningradin ns. Isosta talosta ja sisälsi sellaista materiaalia, joka oli kerätty, kun oli tarvetta osoittaa tämän ja tuon henkilön saksalaissuhteita. Epäilemättä sitä oli käytetty vuosien 1937-1938 ”oikeudenkäynneissä”.

Mutta tuosta suurvallastahan piti puhuttaman. Näyttää mahdolliselta, että myös Putin uransa alkuvaiheessa ajatteli hieman Saharovin tapaan kysymyksessä sairaan Venäjän suurimmista tarpeista. 1990-luvulla maassa elettiin suorastaan kurjasti ja väitettiin jopa, että maailman suurin elintasokuilu vallitsi Suomen ja Venäjän rajalla.

Öljyn suotuisa hintakehitys paransi venäläisten oloja tavattoman nopeasti noin kymmenen vuoden ajan ja kiitokset sai tietenkin maan isä, Putin, joka oli nostanut maansa ”polviltaan” ja antanut sille ihmisarvoisen elintason.

Mutta ”suurvallan” laakerit eivät antaneet Putinille rauhaa ja ilmeisesti sotilaalliseen voimaan uskova lunatic fringe, Izborskin klubin et consortes muodossa sai myös Putinin taholta yhä enemmän vastakaikua houremaisille kuvitelmille valtavasta, suuresta Euraasian valtiosta, jota johtaisi Venäjä ja jossa ennen pitkää asuisi miljardi ihmistä…

Jälkeenpäin on helppo sanoa, että jo kauan esiintyi merkkejä, jotka kertoivat, että mennään juuri siihen suuntaan, minne tänään on päästy. Tietenkin niitä oli, mutta olihan toki muitakin. Venäjälle mahtuu ja on aina mahtunut kaikenlaisia ihmisiä, laidasta laitaan.

Yleensä hulluimmat on kyetty pitämään poissa vallan kahvasta, mutta aina ei käy niin. Nyt riemuitsevat ne kvassipatriootit, jotka uskovat, että suurvalta syntyy silloin, kun valtio pystyy rankaisematta pahoinpitelemään pienempiään. Heidän ilonsa on kuitenkin ennenaikaista. Venäjällä on myös intelligentsija, jolta ei puutu moraalista selkärankaa eikä rohkeutta.

Sitä vastaan Putinilla on asetettavana vain houremaiset kuvitelmansa suurvallasta, joka hallitsee pelolla ja pakolla. Taisi käydä kuin Hitlerille. Jos olisi osannut aloissa lopettaa, olisi jäänyt historian lehdille sankarina. Nyt jo kertynyt rikosrekisteri takaa sen, että hän jää sinne roistona. Jääkö maa hänen jälkeensä savuaviksi raunioiksi muuttuneena, on vielä näkemättä.

31 kommenttia:

  1. Hyvin vaikuttava blogi, näin surullisena aamuna...kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Schepelin arvion ja kiitoksen voi hyvin jakaa...

      Poista
    2. Kuin myös, Greyn sanoin tänään sammuvat valot Euroopassa...

      Poista
  2. Putin nyt on uhoillut enenmmän tai vähemmnän koko ajan, mutta virallinen Suomi on kaveerannut sen kanssa muina miehinä ja hyvä niinkin. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että vasta viime aikoina Putin on muuttunut lähes kaiken pahan alkujuureksi. Jostain syystä samaa tahtia kuin Usan demokraatit ovat lisänneet uhoaan Venäjää vastaan,

    Eiköhän Putinin pahin virhe ole, ettei hänellä ole aikomustakaan sopeutua globalistiseen maailmankastomukseen. Putin voi nyt tehdä ison virheen Ukrainassa, mutta niin tekee Länsikin. Muistakaamme, että lännnessä ei kukaan moiti Trudeaun, Macronin, Itävallan, Australian jne.., fasistisia menetelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikkea moittia jos tajua olevansa osa ongelmaa. Tämä nyt niinkään koskettane suomalaisia, mutta lännessä toisaalla on omat intressinsä ja henk.kohtaisesti mitään mielenkiintoa ottaa osaa moiseen hullutteluun. (Vaikka osa aattelee suomalaisuusesta et oltais ajopuu tms. ain asioille voi edes yrittää tehdä jotain, kukin omien voimien mukaan). Asia sitten erikseen, miten ympärillä olevat ihmiset asiat ymmärtää, heidän näkemyksensä kun myös perustuu johonkin ja realistisesti niiden lähellä olevien elävien kanssa pitäisi tulla toimeen.
      Monde Diplomatiquen Maailmanpolitiikan Atlas (se keltainen versio) jokseenkin omasta mielestä selvensi kehityskulkuja ja syitä. Ei kyllä itselle kaikkia mutta edes osan.

      Poista
  3. Saharov oli hieno mies, suuri mies. Monet, hyvin monet venäläiset ovat hyviä ihmisiä, hyviä ystäviä, sellaisia, joiden kanssa on helppo tulla toimeen. Mutta venäläisillä on kertakaikkisen viheliäinen herraonni. Ja välillä kyllä tulee mieleen ajatus, että jotakin on jossakin hullusti ja vialla, kun heillä on niin jatkuvasti ja toistuvasti niin onnetoman huono herraonni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee.. kaikein pahin oli tämä Georgialainen Pappi, ei ollut edes Venäläinen kaveri alkujaan

      Poista
  4. Ovatko suomenkieliset onnistuneet luomaan oman valtion, kun sen virallisista liputuspäivistä yli 90% on nimetty alle 5% vähemmistökielisen henkilön mukaan?

    Epävaltio Suomi. Olisi aika pohtia ettei Putinin tarvitse tulla. Miksihän Suomessa ei ole ensimmäistäkään kansankielistä intellektuellia joka oman kokemuksensa nojalla voisi tarkastella ulkopuolisena, ylhäältä päin? On vain Tuomioja ja Halla-aho, kaksi kotisyntyistä kollaboraattoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenpahoittaja!

      Poista
    2. Me vähemmistökieliläiset olemme olleet aktiivisesti mukana luomassa tätä hienoa valtiota, ja muutenkin olemme liputtamisen arvoista porukkaa. Tyydy siihen, tai muuta muualle. Tai - keksi lisää liputuspäiviä, tasapainottamaan tätä sietämätöntä epäsuhdetta!

      Poista
    3. parempi suomi syntyy intellektuellien mukana jotka kertovat läntisen kulttuurin superhyvästä ideologioiden kuoltua jokainen on filosofi eli vapaus valita! Pitäkää pakkonne oolannissa. Toki ottaa aikansa Agricolapuolen 500 vuoden etumatka, perässä tullaan.

      Poista
    4. Perässä tulette ja perässä pysytte, ja koettakaa siinä samassa kirjoittaa selkeitä lauseita.

      Poista
    5. Ei se ole kilpailu.
      Sitä on vain kasvanut tiettyyn kulttuuriin ja ajan jaksoon jolloin "nähnee" asiat tietyltä kannalta ja se menee helposti tunteisiin jos asiat ottaa henkilökohtaisesti. Sitä kuulunee tiettyyn ryhmään, eikä sille voi mitään. Toisten suhtautumiseen voi sitten vaikuttaa, reakoimalla toisin. Ihmiset lähtökohdin kumminkin suhtautuu positiivisesti toisiinsa jos heitäkin kohdellaan hyvin. Tunteet kun on kaikilla.
      Itse olen sen verta joviaali jot länsinaapuri saanee pitää sen tekopirteän monarkian ja itänaapuri mölyävän testosteronia tihkuvan uhittelun ja suomalaiset miehet voinee autuaasti lahjoittaa maailmalle, vapauttahan tuo halajaa, niin eivät sotkene asioita sen enempää mitä ne jo ovat solmussa.

      Poista
    6. Toinen juttu. Suomenruotsalaisten ei olisi mikään pakko tulla toimeen suomea äidinkielenään puhuvien kanssa. Tuumata jot myö tahdotaankin olla ruotsalaisia heillä kun on monarkia ja kaik. Olettaisin että suurin osa uskonee siihen Suomen valtion siinä missä moni suomea äidinkielenään puhuva sekä jotain muuta äidinkieltä käyttävä. Asioista voi olla eri mieltä, eikä kaikista tarvinne pitää, mutta suotavaa olisi tulla toimeen. Suomi kumminkaan "syntynyt" sata vuotta sitten, itsenäisyyden saavuttaminen itsessään on jo jotain, eikä tuo ole yksiselitteistä.

      Poista
    7. Totuuden paljastuminen tyhjäksi tynnyriksi olisi liian suuri haaste joka voisi vahingoittaa hyvin monia asiaan sekaantuneita; åbolaisten lisäksi rahaan rakastuneita, korkeimman tason poliitikkoja ja päätoimittajia. ”Kaikki yhdessä veneessä” ajattelu perustuukin omerta-tyyliseen salailuun, mestareina huippukoulutetut Erkki Tuomioja ja Jussi Halla-aho, kaksi kollaboraattoria.

      Totuuden hämärtämiseen on uusimpana viranomaistahona perustettu Hybridikeskus.

      Sillä aikaa kun Lännessä omaksuttiin ideologioiden kuoltua jokaisen olevan filosofi, täällä pantiin vähänkin kykenevät vatvomaan Venäjää jotta kuulostaisi filosofilta, eikä loppua näy. Herra se on herrallakin, verkligen!

      Kielletty ajatus: Parivuosituhantisen yksi-isäisen läntisen ajattelun kaksi veljestä – kristityt ja juutalaiset- joutuivat ankaraan perimyssotaan ääripisteenään holocaust. Eurooppalainen ajattelu meni uusiksi.

      Poista
    8. Ei tuo tainne tyhjä tynnyri olla, mutta vaikea tilanne. Arvot kun riippunee kulttuurista ja logiikka taas menee osin kieleen, siihen kun ymppää vielä sen todellisuuden että naisen logiikka nyt on hieman eri kuin miehen. Ei poistane kumminkaan sitä etteikö nainen voisi olla älykäs, mutta todennäköisesti havainnointi joissain asioissa on erilaista. Kaippa siinä voisi peilata sukupuolivähemmistöjen ajattelua, homo katsonee maailmaa eri näkövinkkelistä kuin nainen tai mies. Lähinnä minkä kokee uhaksi ja miten nähnee vastakkaisen sukupuolen jne. Ympäristö taas teoriassa kaikille sama. Teknisesti se ja sama mutta se että kuulunee johonkin vähemmistöön todennäköisesti selittänee osan ajattelumallista, ei kaikkea mutta osan.

      Juutalaisia ain syytetään, mut kristinusko taas monesti on tuotu miekalla ja verellä. Toisenlaiset hallinnot on uskollaan oikeuttaneet toimensa. (Toinen juttu sit mitä se usko on). Käytännössä koko sekoilusta hyötyne kuin paavi. En ole ateisti, mutta ymmärtänen että poliittisesti asiaa voinnee tulkkailla jälkeenpäin miten tahtoo.
      Jeesus kuoli syntien tähden. (Mikä sitten on synti riippunee kulttuurista). Toinen juttu niin kuoli moni muukin ajan ja hallinon tavan mukaan oli ristiinnaulitseminen yksi niistä. Jeesus tais olla vaan turhan kova toisinajattelija. (Mikä tainnee olla tyypillistä huonoissa hallinnoissa, joku jossain kohtaa sanoo jotakin. Ongelma sit lienee jos kyse on kauppasuhteista tms. tyyliin Ghandi, jolloin ei suututtane pelkästän omia, mielenkiintoista tosin on että väkivallattomissa mielenilmauksissa toivottu lopputulos on todennäkäisempi. Yhtään enään ihmettele miksi aikanaan pistivät Martti Luther Kingin hengiltä). (Sinänsä kun miettinee giljotiineja tai hirsipuuta rankaisumetodina niin voinne syyttää väkeä jos ovat olleet hiljaa. Ja onhan tuo kuoleman rangaistus edelleen joissain valtioissa. Siinä jos kisataan toisiaan vastaan ja toiset tipahtaa, osa voi päätyä rikolliselle polulle. Niin olisihan tuo suotavaa että se vankeinhoitolaitos olisi inhimillinen.

      Poista
  5. Itse nakisin, etta tama voi Olla suomenkielisen Suomenkin loppu. Syntyvyys romahtaa ja nuoret muuttavat pois. Kukapa haluaisi olla tykinruokaa Suomessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä nuo vihreät ja maahanmuuttajat?
      Syy miksi itse näen ettei suomipojan kannata puolustaa jotain mihin itsekkään usko.
      Tai omasta mielestä ajatus että toisen pitäisi omalla hengellään suojata, niin mitä ja miltä? Venäläisiltä jotta maahanmuuttajat ja naikkoset voinee pariutua, sukupuolivähemmistöt elää onnellisesti jne. Kumminkin tuo wokeilu tullut jenkeistä. Jokseenkin valkoiselta mieheltä teoriassa viety se jokin. (Tämä siis teoriassa, ongelma tainnee olla enempi kielellispsykologinen.) Tienne kyllä vielä oikein että mikä.

      Poista
  6. Taistelu historian pahimman roiston titteli on kiivas.

    Pitää tehdä jotakin "suurta" ja nopeasti että nykyisen pahimman roiston Maon luvut saadaan ylitettyä.

    stalin ja aatu häviävät ruumiskasojen suuruudessa.



    VastaaPoista
  7. "Yleensä hulluimmat on kyetty pitämään poissa vallan kahvasta, mutta aina ei käy niin."

    Mika Aaltola sanoi aamun mittaan useammankin kerran, että Putin toteuttaa "hullun miehen -taktiikkaa". Olen samaa mieltä ja lisäksi varma, että muuta taktiikkaa hänen kopassaan ei ollut edes valittavana.

    VastaaPoista
  8. Kun mietitään sitä, miten pitkälle Putin suuruudenhulluissa manöövereissään menee, mieleen tulee automaattisesti toinen vallanjanoinen narsisti, Hitler, josta amerikkalaiset psykoanalyytikot laativat profiilin jo 1942. Sen mukaan tämä omaa itsään vahvistava servomekanismi jatkaisi sotaa hamaan katkeraan loppuun asti ja tekisi sen jälkeen itsemurhan.

    Ja tuohon ennusteeseen olisi aivan hyvin jo siinä vaiheessa voinut kirjata sen narsismin täydellistämän kommentin, joka jäi Hitlerin viimeiseksi: "Saksan kansa on pettänyt minut!"

    Juuri narsistien motivaatio jää jatkuvan vahvistautumisen kierteeseen, koska he kokevat olevansa pahan maailman uhreja. Eihän Hitler saarnannut pahuutta -- ei sinne päinkään. Hän saarnasi uhrituntoja. Saksan kansa oli kokenut vääryyttä, sillä oli oikeus korjata tämä historiallinen vääryys. -- Tapa, jolla narsistinen samaistuminen uhrirooleihin johtaa omankädenoikeuteen, pitäisi yleisesti ymmärtää paljon paremmin.

    Putin heti ensimmäisessä puheessaan vetosi täsmälleen samanlaiseen uhriajatteluun. Venäjä on uhri, sillä on oikeus korjata tapahtunut historiallinen vääryys.

    VastaaPoista
  9. Entisen ulkoministeri Molotovin kerrotaan muistelleen ,että "teimme viisaasti kun emme Suomea vallanneet ,olisimme saaneet märkivän haavan".
    Sotateoreetikko Von Clausewitzin mukaan taistelussa saatu voitto valuu hukkaan ,ellei sillä ole toimivaa poliittista päämäärää. Minkälainen hallinto siis olisi vallatulle Ukrainalle tarkoitus asettaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nöyrä ja kuuliainen. Itse olen miettinyt missä ex-presidentti Janukovits luuraa...

      Eiköhän KGB:n jäljiltä FSB:ssä ole vielä kansallisuuskysymysten spesialisteja, jotka osaavat jahdata banderalaisia, jäljellä.

      Poista
    2. Anonyymi kirjoitti "Itse olen miettinyt missä ex-presidentti Janukovits luuraa..."

      Samaa pohdin minäkin, juuri nyt...entäs Viktor Juštšenko tai vieläkö elää Tarjan kissa? Ihmismuisti on outo kapine, eikö?

      Poista
  10. Putin on valitettavasti teollaan osoittanut olevansa suurvaltasovinisti. Naapurimaan turvallisuudella ei ole väliä, kunhan suurvalta saa varmistettua geopoliittiset etunsa siitäkin huolimatta, ettei Venäjää uhkaa hyökkäys kerta kaikkiaan mistään suunnasta ja kaikkein vähiten NATO-maiden taholta.

    Ehkä juuri siksi Putin katsoo Ukrainan valloittamisen olevan "turvallinen" toimi.

    Jään kauhulla odottamaan, kuinka Venäjä ja Kiinakin innostuvat tällaisten aggressioiden menestyksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu kaiku on askelien, Moskova-Pekingin akseli rulaa...

      Poista
    2. Stalin kokosi Neuvostoliiton ympärille satelliittivaltioiden kehän turvallisuuvyöhykkeeksi. Tulos oli jotakin muuta kuin tavoiteltiin. Neuvostoliiton ympärille muodostui vihamielisten valtioiden kehä, jonka kurissapito tuli kalliiksi ja johti aikanaan Neuvostoliiton talouden romahdukseen. Satelliittivaltiot ja pakolla liitetyt neuvostovaltiot lähtivät omille teilleen heti, kun tilaisuus tuli. Putin on nyt toistamassa samaa kuviota. Talous uhrataan sotavarustelun alttarille ja Venäjän ympärille pyritään muodostamaan puskurivaltioiden kehä. Tämän tuloksena nuo valtiot ja niiden kansalaiset tulevat vihaamaan Venäjää, jonka talous ei kestä sotilaallisen suurvallan kustannuksia. Aikanaan sitten toteutuu uusi hajoamiskierron ja jäljelle jää entistä pienempi ja köyhempi Venäjä. Tämän välttämiseksi, Venäjän ja venäläisten kannalta olisi parasta päästä eroon Putinista niin pian kuin suinkin mahdollista.

      Poista
    3. Strix Senex kirjoittaa hyvin. Se mikä itseäni eniten ihmetyttää on, ettemme enempää ymmärrä tuosta miten "luonnollisia" ja ainoita toimivia yhteisöjä kansallisvaltiot ovat. Kaikki mitä satellittivaltioissa tapahtui N-liiton hajoamisen jälkeen jää meiltä syvimmiltään ymmärtämättä.

      Läksy oli se, että vain kielellis-kulttuurinen kansallisvaltio on ihmisen kaiken yhteisöllisyyden luonnollinen pohja. Jugoslavian pirstoutuminen ei opettanut sitä meille. Ei edes Tsekkoslovakian kahtiajakautuminen tullut tulkituksi.

      Yhteisöllisen aidon vallan legitimaatio voi olla vain sisäsyntyistä. Ei länsi pysty viemään "demokratiaa" maihin joissa sille ei ole edellytyksiä. Ei Putin pysty totalitaristisen isoveljen tylyin ottein luomaan pakkovaltaiselle järjestelmälleen etupiiriä.

      Jos ymmärtäisimme enemmän yhteisöllisen vallan luonteesta, meille olisi itsestään selvää, että voimme tuhota oman yhteiskuntamme monikansallisuus- ja -kulttuurisuuspolitiikalla. Nyt elämme ideologisten illuusioiden vallassa, ja omat "hyväihmisemme" ovat omaksuneet laadultaan samanlaisen narsistisen uhriajattelun, jota Putinkin käytti heti ensimmäisessä puheessaan hyökkäystä perustellessaan.

      Poista
    4. Strix Senexin analyysi on pätevä ja ytimekäs!

      Poista
    5. Tosi on. "Tämän välttämiseksi, Venäjän ja venäläisten kannalta olisi parasta päästä eroon Putinista niin pian kuin suinkin mahdollista."

      Tässä on vain se ongelma, kuka (hiiristä) panee sen kellon kissan kaulaan?

      Poista
  11. Vaan mistäpä saisi Venäjänmaalle Andrei Nikolajevitš Saharovin kaltaisen johtajan, jonka silmämäärä olisi " se, joka pystyy järjestämään asukkailleen hyvät olosuhteet.”

    "Venäjällä on myös intelligentsija, jolta ei puutu moraalista selkärankaa eikä rohkeutta."

    Kyllä minä tällä hetkellä priorisoisin vain yhtä sopivalla paikalla olevaa upseeria, jolla olisi nuo ominaisuudet.

    En silti lähtisi ulkoasiain valiokunnan puheenjohtajana tuon tyyppistä huutelemaan. Kekkonenkin piti puheen "suuren Suomen ystävän generalisimus Stalinin" kuoleman johdosta.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.