maanantai 28. helmikuuta 2022

On tätä jo valmisteltu

 

Venäläinen ideologia

 

Putin riisui jo naamionsa, mutta kauan se olikin käytössä vain puolittain, niitä varten, jotka halusivat uskoa rationaalisen ajattelun ohjaavan myös Venäjän johtoa.

Nyt voimme todeta, että kansan uudelleenkasvattaminen informaatiohegemonian avulla on tuottanut yllättävän hyviä tuloksia. Vielä 2000-luvun alussa demokraattiset arvot olivat kyselytutkimusten mukaan kunniassa, mutta nyt on toisin.

Sitä, että kasakat ja muut enemmän tai vähemmän tärähtäneet sovinistipiirit kannattavat Putinin politiikkaa, ei kukaan ihmettele. Jonkin verran oudompaa on, että ortodoksisiin, kristillisiin arvoihin näkyvästi sitoutunut Putin on värvännyt tšetšeenikaartin, aikamme SS-joukot avustamaan hyökkäyksessä ortodoksisia uskonveljiä vastaan.

Ortodoksinen kirkko on perinteisesti kannattanut ajatusta siitä, että se on vallalle alamainen, vaikka myös sen historiasta löytyy kyllä uljaan vastarinnan sivuja.

Kun Putin nyt rehentelee edustavansa todellisia, ikuisia arvoja ortodoksisen kristillisyyden julistamassa muodossa, on kirkko temppelin harjalla: hyväksyykö se hallituksen väkivaltapolitiikan vai ei? Toimivatko kirkon johtajat nyt omantuntonsa mukaan siunatessaan tuon rosvopolitiikan?

Tähän liittyy saumattomasti kysymys Venäjän nykyisestä ideologiasta. Millä tavalla tuo rosvojen ja varkaiden valtaa edustava yhteiskuntajärjestelmä muka toteuttaa kristillisiä arvoja? Jos se on niin mainio, sen kaiketi kannattaisi julistaa rauhanomaisen rinnakkaiselon periaatetta ja odottaa, miten lännen henkisesti ja aineellisesti riistetyt massat kääntyvät sen puoleen ja hylkäävät kurjat johtajansa.

Kirjoitin seuraavan blogin vuonna 2014 ja samasta aihepiiristä olen kirjoittanut jo aiemmin. Luulen, että sen kertaaminen juuri nyt saattaa olla hyödyllistä.

maanantai 1. joulukuuta 2014

Projekti Venäjä

 

 

 

"Projekti Venäjä". Muuan kirjasarja

 

 

Ennen duuman vaaleja vuonna 2008 koristivat Venäjän kaupunkien keskustoja valtavat mainoslakanat, joissa julistettiin, että ”Putinin suunnitelma on Venäjän voitto!”.  ”Kansalliseksi johtajaksi” asettunut Putin saikin vaaleissa vakuuttavan valtakirjan kansalta, joka ei tosin näytä olleen juuri selvillä siitä, millainen suunnitelma Putinilla oikein oli, puhumattakaan siitä, kenet Venäjän oikein oli määrä voittaa.

Vaikka vaaleissa epäilemättä fuskattiin, ei se asiantuntijoiden mukaan selittänyt kuin korkeintaan parikymmentä prosenttia äänisaaliista. Venäjän kansa oli tehnyt jotakin, jota tulevaisuudessa saatetaan nimittää sen historialliseksi valinnaksi. Tietämättä miten ”kansallinen johtaja” valtaansa aikoo toteuttaa, se on ilmoitti selkeästi antipatiansa niitä poliitikkoja kohtaan, jotka liputtivat länsimaisen demokratian ja liberalismin tunnuksin. Paradoksaalista tai ei, demokratian ja oikeusvaltion arvot kelpasivat tutkimusten mukaan kyllä venäläisille, mutta niiden nimiin vannovat poliitikot eivät. Korruptoituneen ja varastelevan herralauman yläpuolelle näytti nousevan vain yksi hahmo, joka edusti oikeudenmukaisuutta ja järjestystä. 

Kun Suomessakin on taas uudelleen nostettu esille nuo muutaman vuoden takaiset asiat, voinee niihin tässkin taas viitata, vaikka olen saattanut tämänkin teksti jo ainakin pääoiirteissään julkaista.

Mikä sitten on ”Putinin suunnitelma”? On väitetty ettei sellaista ole, mutta ennen vaaleja ilmestyi kyllä parikin tuon nimistä kirjaa presidentin hallintoa lähellä olevan ”Jevropa”-kustantamon toimesta. Suppeampi esitys keskittyi esittelemään Putinin duumalle lähivuosiksi antamaa taloussuunnitelmaa, jossa ei ole mitään kovin raflaavaa. Laajempi esitys puolestaan etsi piileviä viisauksia ja yhtenäistä suunnitelmaa Putinin seitsemän vuoden aikana pitämistä puheista ja vakuutti, että kaiken takaa löytyy yhtenäinen suunnitelma, jota Venäjän tulevien presidenttien on syytä noudattaa. Kokoelmassa oli ohjelmallisiksi ja yleispäteviksi katsotut kohdat paksunnettu ja teos on varustettu hakemistolla. Niinpä itse kunkin pienemmän johtajan oli helppo etsiä tarvittaessa aatteellista tukea kansalliselta johtajalta tai muutoin puhua suulla suuremmalla. Kokoelman ongelma on kuitenkin sama kuin Stalinin aikoinaan julkaisemalla vastaavalla opuksella, jonka nimenä oli ”Leninismin kysymyksiä”. Toki nuo puheet on pidetty aina tietyissä konkreettisissa tilanteissa eivätkä ne välttämättä lainkaan vastaa presidentin kantaa joissakin toisissa yhteyksissä. Stalinin aikana saattoi olla vaarallista kovin rohkeasti vedota hänen omiin kirjoituksiinsa, eikä maailma tässä suhteessa liene olennaisesti muuttunut.

Entä kenet Venäjän olikaan määrä voittaa? Samainen Jevropa-kustantamo julkaisi teoksen ”Putinin viholliset”, jossa nimekkäimmät Putinin vastustajat kuvattiin kukin tietyn kuolemansynnin edustajina: Berezovski edusti vihaa, Kasparov ylpeyttä, Limonov himokkuutta, Kasjanov ahneutta, Hodorkovski kateutta, Illarionov laiskuutta ja Gusinski mässäilyä. Lisäksi esiteltiin lauma vähäisempiä tekijöitä eli ”pikkupiruja”. Omituisen teoksen silmiinpistävimpiä piirteitä on sen kvasiuskonnollinen paatos. Viimemainittu ei kuitenkaan ole Venäjän nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä poikkeuksellista, päinvastoin.

Moni varmaankin huomasi, että Venäjän ortodoksinen kirkko kiirehti tuolloin hyväksymään Putinin politiikan, mikä kuulostaa hiukan oudolta ottaen huomioon kirkon ikimuistoisen pyrkimyksen pysyä poissa maallisia asioita koskevasta päätöksenteosta. Toisaalta siinä tietenkin ilmeni samaisen kirkon vanha rooli korkeimman vallan siunaajana ja myötäilijänä. Niin tai näin, vaalien liepeillä ilmestyi useitakin huomiota herättäneitä kirjoja, joissa ortodoksian merkitys tulevalle Venäjälle nähdään aivan keskeisenä. Niistä kummallisimpia oli kaksiosainen ”Projekt Rossija” –Venäjän projekti.

Kirjan tekijät olivat kätkeytyneet nimettömyyteen ja julistavat mahtipontisesti ”Älkää uskoko ketään! Meillä ei ole kasvoja. Se joka sanoo, ”Olen kirjan tekijä” tai ”Olen projektin johtaja” on huijari ja provokaattori… vihollinen on vahva ja viekas. Mutta me kestämme, sillä meitä ei ole. Siksi että musiikki ja sanat tulevat kansalta”. Kansiteksti vakuutti, että kirjoittajien henkilöllisyys on kuin onkin suuri mysteeri: Kreml ei tunnista heitä eikä länsi liioin. Sama koskee tunnettuja kolumnisteja. ”Analyytikot riitelevät, mutta joutuvat lopulta tunnustamaa, etteivät tiedä.” Kustantamo hehkutti tilanteen merkillisyyttä kehottamalla kirjoittajia ottamaan yhteyttä, koska tiedossa ovat mehukkaat tekijänoikeuskorvaukset valtavina painoksina julkaistuista kahdesta teoksesta. Kolmannenkin kirjan tiedotettiin vielä tulevan. Syystä tai toisesta presidentin hallinnon kerrottiin suositelleen jo teoksen ”erikoispainosta”, joka ilmestyi ennen nykyistä opusta, joka oli heti suurten kirjakauppojen myyntilistojen kärjessä.

Mitä tämä mystinen opus sitten oikein piti sisällään? Millaista ”projektia” Venäjälle tuolloin tarjottiin ja miten sen kuviteltiin toteutettavan?

Ensinnäkin voi todeta kirjalle olevan ominaista tietty uskonnollinen –ehkä voisi sanoa ”kvasiuskonnollinen” paatos. Siinä viljellään runsaasti raamatunlauseita ja kaikenlaisia vertauksia, vähemmän sen sijaan viitataan tutkimuksiin. Tyyliä ja vakuuttelun metodeja voisi verrata Hitlerin Mein Kampfiin, joka myös oli luonteeltaan kansanomainen ja helppotajuinen, paradokseja ja vertauksia viljelevä. Välillä aforismit kuulostavat koomisilta ja tuovat mieleen kaikkien grafomaanien suojelijan, Kozma Prutkovin. Kirja ei kuitenkaan keskity pohdiskeluun, vaan suuntautuu selvästikin käytännön toimintaohjeen etsimiseen. Siinäkin suhteessa se muistuttaa pikemminkin Mein Kampfia kuin saapasnahkatornistaan kurkistavan venäläisen slavofiilin päiväkirjaa. Kirjoittajien tarkoituksena ei ole, he tähdentävät, valmistella menestystä vaaleissa, vaan luoda uusi sivilisaatio. Tähän tarkoitukseen he etsivät ihmisiä, jotka kykenevät ajattelemaan suuria ja työskentelemään systemaattisesti.

Mikä sitten on Venäjän ongelma ja miten se on ratkaistavissa? Kirjassa hahmotellaan viholliseksi kasvoton, mutta määrätietoinen ja amerikkalaista alkuperää oleva kulutusideologia, mammonismi, joka pyrkii tuhoamaan traditionaaliset sivilisaatiot sisältä päin, informaatiosodan asein. Amerikkalaisperäisen epäkulttuurin olemusta ruotiessaan teos noudattelee polkuja, jotka ovat venäläiselle kulttuurikritiikille jo tavanomaisia. Kaiken pahan juureksi paljastuu kapitalismin henki, joka sai alkunsa protestantismista.

 Informaatiohyökkäyksen tärkein kohde ja suurin este maailmanvalloituksen tiellä on ortodoksia ja venäläinen ihminen, joka on yhä säilyttänyt sielunsa ideologisesta rumputulesta huolimatta. Venäläinen sielu on pohjimmiltaan yhä turmeltumaton ja bolševikkivaltakin oli olemukseltaan uskonnollisuutta.

Venäjä voi yhä voittaa taistelun, johon se on joutunut. Vaihtoehtona mammonanpalvonnalle on valtakunnan perustaminen sille vastakkaiselle uskonnolle, nimittäin ortodoksialle. Kirjoittajat katsovat, että ortodoksialla on mahdollisuutensa ja tilauksensa ”poliittisen uskontona” ja mammonismin vastavoimana siinä kuin islamillakin.Tekijät hehkuttavat slavofiilisiä myyttejä ortodoksian erityisestä humaanisuudesta ja suvaitsevaisuudesta ja vertaavat sitä kapitalismin protestanttiseen eetokseen, joka kielsi toisuskoisten, pakanoiden ja muiden helvettiin tuomittujen ihmisarvon ja siten oikeutti esimerkiksi neekeriorjuuden.

Ortodoksisen paratiisin todellisuus hahmotellaan hämärästi, mutta mammonistisen tuhoamistaistelun tavoitellut seuraukset sitäkin selkeämmin: kyseessä on kaikkien todellisten arvojen alistaminen loputtomasti kasvavalle kulutukselle, mistä seuraa yleinen moraalittomuus ja lopulta myös kansojen fyysinen tuho. Uhkakuva on sinänsä perusteltu ja osittain vakuuttavastikin esitetty. Keskeistä teoksessa kuitenkin on sen käytännöllinen puoli: millä tavalla hyökkäys pysäytetään ja miten Venäjä lopulta voittaa vihollisensa?

Ensisijaiseksi tehtäväksi esitettiin uuden eliitin luominen, mikä muuten oli myös ollut pääideologi Surkovin keskeisiä huolenaiheita. Uuden eliitin täytyy olla kykenevä suurimittaiseen ajatteluun, toisin kuin nykyiset rikkauksia haalineet poroporvarit, joiden unelmien huipentumana ovat kultaiset vessanpytyt. Uudella eliitillä täytyy olla sankarin aineksia ja valmiutta työskennellä uhrautuvasti aatteen puolesta. Kun se on koossa, se muodostaa tulevan vallankumouksen selkärangan. Vallankumouksen tavoitteena on ortodoksinen valtakunta (pravoslavnoje tsarstvo), jonka johto on luonteeltaan pysyvä ja siksi kykenevä strategiseen toimintaan. Päiväläinen, vremenštšik ei pysty rakentamaan mitään pysymää. Pysyvyyden hankkiminen merkitsee irtisanoutumista demokratiasta, jonka takaama johdon vaihtuvuus on vain vihollisen keino Venäjän ja muidenkin maiden pitämiseksi voimattomina. Koska demokratialla on informaatiosodan nykyisessä vaiheessa myönteinen lataus, ei sen kukistamista saa vielä avoimesti propagoida. Kiila voidaan lyödä pois vain toisella kiilalla ja samoin informaatiota on torjuttava vastainformaatiolla. Jossakin määrin on turvauduttava myös sensuurin eri muotoihin. Kysymyksessä ei ole taistelu kansaa vastaan vaan sen puolesta. Kansa ei missään oloissa kykene hallitsemaan suurta valtakuntaa, kuten jo antiikin auktorit tiesivät. Tuleva valtakunta rakentuu ortodoksian ja itsevaltiuden pohjalle, mutta se on myös kansanomainen, kuten jo Nikolai I:n aikaisessa doktriinissa hahmoteltiin.

Suunnitelman toteuttamisen ensimmäisenä askeleena on estää vallan vaihtuminen. Ne, jotka ovat kiinnostuneita aatetta kannattamaan ja pyrkimään uuden eliitin jäseniksi voivat ottaa yhteyttä osoitteella project2008@mail.ru. Teoksesta luvattiin kolmas osa ja sittenhän siitä tuli vielä neljäskin. Olen niistä aikoinaan kirjoittanut ja niihin taitaa olla vielä syytä palata. Sattuneesta syystä.

 

21 kommenttia:

  1. Siis jäitä järkytykseen.

    VastaaPoista
  2. Anaalis-sadistiset kultaiset vessanpytyt eivät vielä ole psyykkisen taantuman primitiivisin aste. Syvimpään symbioosiin sulkeudutaan, kun mielen valtaavat sellaiset kaikkiallisuuden ja kaikkivoipaisuuden tunnot, jotka tuollaiseen uskonnollislaatuiseen depersonifikaatioon kuuluvat. Niihin olemuksellisesti kuuluu myös tietynlainen pyhä uhritunto -- ja kun samaistutaan uhrirooleihin, jotka edustavat aina ideaalista viattomuutta, tulee kuvaan mukaan myös yleiseksi oikeudeksi ylevöitettävä omankädenoikeus, jollaisesta kaikki tunnustuksellisuuteen pohjautuvat aatteet tunnetaan.

    Nyt elämme myös länsimaailmassa kulttuurisen narsismin aikoja, jolloin ihmiset eivät enää kasva aikuiseen autonomiaan, eikä heistä tule terveitä toimijasubjekteja, vaan jäävät uhrisamaistumisten valtaan ja keskittyvät vaatimaan "oikeuksiaan ja vapauksiaan". Sillä ei tietenkään ole mitään tekemistä esimerkiksi "demokratian" kanssa, joka nimenomaan edellyttäisi yksilöitä, joilla on omaa tahtoa ja kykyä omaan ajatteluun.

    VastaaPoista
  3. Putin sitä ja Putin tätä. Piru mieheksi. Yksin on laittanut Venäjän tuhon tielle. Ja varmaan moni luuli, että se viimeinen ainoa hullu koko valtakunnassa oli Stalin.
    Olisikohan kuitenkin niin, että termi Putin sisältää sen nimisen psykopaatin lisäksi laajemman osan valtapyramidin jäsenistä, jotka ovat valmiita putinismiin, kunhan valtaa ja mammonaa vaan on luvassa. Ehkäpä ihan pyramidin peruskiviin asti; armeijan tai siihen liittyvien väkivaltajärjestöjen jäsenenä voi surkeakin judoka tehdä ipponin koko suurelle ja mahtavalle venäjän maalle.
    Odotellaan niitä mainilan laukauksia, jotka ehkä tällä kertaa ovat Viipurin, Parikkalan tai Lappeenrannan pamauksia, kuuluvathan ne Venäjän mahtavaan demokraattiseen rauhaa rakastavaan valtioliittoon.

    VastaaPoista
  4. Onko venäjän ortodoksinen kirkko muuta kuin pimeyden voimien ideologinen katto organisaatio?

    VastaaPoista
  5. Eikös Ukrainassa ole paljon uniaatteja, eli itäistä riittiä käyttäviä katolilaisia, jotka ovat tietysti hereetikkoja, ja Konstantinopolin patriarkaatin alaisia ortodokseja, jotka ovat skismaatikkoja. Ei siis juurikaan kunnon kristittyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä katolisiakin, juutalaisista puhumatta. Onhan se niinkin.

      Poista
    2. Näinä sodan päivinä on hienoa huomata, että maailmassa on sentään jotain pysyvää. Gelsinforskaja Pravda pysyy linjallaan vaikka taivas putoaisi niskaan:

      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008645225.html

      Kymmenistä tuhansista ukrainalaispakolaisista, naisista ja lapsista ei niin väliä, mutta kun löytyy ukrainanpakistanilainen, niin onhan se artikkelin arvoista.

      Poista
  6. "Berezovski edusti vihaa, Kasparov ylpeyttä, Limonov himokkuutta, Kasjanov ahneutta, Hodorkovski kateutta, Illarionov laiskuutta ja Gusinski mässäilyä"

    Kiinnostavaa, että KAIKKI nuo mainitut ominaisuudet pätevät mainiosti erääseen Vladimir Putiniin (ehkä laiskuutta lukuunottamatta)...

    VastaaPoista
  7. Zeleznyn pyynnöstä oligarkki Roman Abramovitz, juutalainen jolla on myös Israelin passi osallistuu nyt alkaviin Venäjän ja Ukrainan välisiin neuvotteluihin.

    Roman Abramovich, su richiesta dell'Ucraina, è in Bielorussia per assistere nei negoziati tra Russia e Ucraina. Lo scrive il Jerusalem Post secondo cui il milionario russo con passaporto anche israeliano è "stato richiesto dall'Ucraina per aiutare nei colloqui e ha viaggiato fino in Bielorussia per partecipare alle discussioni".

    VastaaPoista
  8. Hassua sinänsä, että tuon mammonan ja kulutuksen palvonnan vaihtoehdoksi ainakin Suomessa on tarjonnut vasemmistoliberaalinen Soininvaara perustulomalleineen ja työn merkityksen kyseenalaistamisineen.

    VastaaPoista
  9. Stalinin ihailu ja ortodoksisuuden palvontamenot ja näiden yhdistäminen ovat 2000-luvun suuri ilmiö. Tällä kai havitellaan synergiaetuja.

    Olisko Venäjä kehittynyt toisella tavoin jos se Naton hönkiminen itään olisi jätetty tekemättä? Tulee olemaan suuria tulevia jossittelun aiheita. Minusta venäläisillä 1990-luvulla oli aidosti sitä hyvää tahtoa. Kun se ei auttanut niin nyt edessä tämä surkea sekamelska.

    Miksi valkoinen rotu tappaa toisiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Miksi valkoinen rotu tappaa toisiaan?"
      Koskapa miehet oppisivat? Jonkun kunnia on kyseenalla niin siitä sitten lähdetään laukalle. Jos ennen miekkailtiin, niin nykyisin urheilumuotona voinee mennä kehään lätkimään toisiaan. Jääkiekkoa ja jalkapalloa voinnee pitää sivistyneempänä urheilumuotona, mutta itse en niin välittäne jalkapallosta, mikä poliittinen merkitys siihen sisältyy ja valitettavasti tuo jääkiekkokin saanut samaa. (Jokerit eivät jatkane tällä erää Venäjällä.) Eipä sillä kummassakaan en kuulune kohderyhmään.
      Teoreettisesti sellaista kuin rotu ei ole. Geneettisesti taas maantieteellinen sijainti on muokannut väestöstä tietynnäköisiä. Päiväntasaajan eteläpuolella nahka palannee, kun tummempi tarvinnee vitamiineja Pohjolassa. Olettaisin että kyse on kielialueen hallinnasta, onko se sitten väestöllä, henkilöllä vai uskonnolla (naisena jokseenkin tuumannut ettei sillä tainne olla eroa onko kyseessä sitten rahaan usko vaiko kristukseen. Ymmärtänen että miehen järjenjuoksu toiminee eri tavalla).
      Sama se mitä Putin touhuaa venäjänkieliset on sielä senkin jälkeen. Samoin suomenkieliset on Suomessa hölmömpienkin hallintojen jälkeen. Britit on saarellaan monarkian yms. jälkeen.
      Jenkkien kohdalla taas tilanne on sit ihan oma juttunsa.

      Poista
  10. Tsetseenit eivät ole oikeastaan mikään ihme. Venäjä on rakentanut kaikessa hiljaisuudessa verkostoja muslimimaihin ja niissä mitkään vaihtoehdot eivät ole poissuljettuja ja epäpyhiä. Eikös historia osoittanut että Lähi-Idän kristikansa kärsi ristiretkiläisistä lopulta paljon enemmän kuin perässä tulleista muslimeista? Tuttua kamaa siis jälleen käytössä.

    VastaaPoista
  11. Pientä rakoilua isorikkaiden rintamassa ja aika lähellä valtapiirien ylintä keskusta: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/pato-on-murtunut-korkeat-oligarkit-ja-voimahahmot-kritisoivat-avoimesti-presidentti-putinin-sotaretkea/

    VastaaPoista
  12. Vihavaiselle tämä lukusuositus,käsitellään Venäjän nykytilaa:

    Maailman postmodernein imperiumi"

    https://sarastuslehti.com/2022/02/23/maailman-postmodernein-imperiumi/

    VastaaPoista
  13. Vaikuttaa todellakin siltä, että Putin on tosiaan valmistellut siirtoaan jo pidempään ja ainakin pari vuotta hän on pelannut kaksinaamaista peliä. Aihetodiste tämän puolesta on hyökkäyksen ajankohta: muutama kuukausi Nord Stream II kaasuputken valmistumisen jälkeen. En heti tajunnut, mitä Venäjä kuvitteli hyötyvänsä tästä strategisesti, mutta tarkoitus kait oli, että Saksa voitaisiin lahjoa maakaasulla.

    Tietyssä mielessä juuri Saksa kantaa ison vastuun kehityksestä, sillä epäilemättä juuri heidän valintansa, suhtautumisensa Putiniin ovat vakuuttaneet Putinin, että Eurooppa ei voi millään tehokkaalla tavalla puuttua sotaan Ukrainassa.

    Kaipa Putin teki saman virheen kuin Hitler teki länsivaltojen suhteen: tulkitsi haluttomuuden lähteä sotaan ja yritykset viimeiseen asti välttää se lähes millä hinnalla hyvänsä heikkoudeksi.

    Joskin itse mieluummin vertaisin Putinia erääseen toiseen seikkailijaan, joka rakensi uransa sotien varaan ja tuli riippuvaiseksi jatkuvasta sotamenestyksestä, mutta jolle viimeinen sota oli liian iso pala. Tarkoitan Napoleon III:ta. En nimittäin usko, että Putinilla on ollut Hitlerin tapaan jo pitkään synkkä suunnitelma, vaan ennemminkin, että hän on ajautunut tilanteeseen, missä jatkuvat pienet voittoisat sodat ovat välttämättömiä vallassa pysymiseksi.

    VastaaPoista
  14. Näin vanhetessa olen oppinut ikään kuin automaattisesti vääntelemään asiaa kuin asiaa puolelta jos toiseltakin, josta on ollut seurauksena, että oikeassa olemiseni ovat vähentyneet ja joudun suunnistamaan etupäässä sympatioitteni avulla.

    Venäläisessä kulttuurissa on montakin sympaattista piirrettä, mutta Venäjässä ei juuri ollenkaan ja Venäjän politiikassa niitä on vielä vähemmän. Venäjä kuitenkin on ja pysyy. Asian kanssa kuitenkin pärjäsi, koska ajattelin, että niin länsikin on ja pysyy. Nyt tämäkin on muuttunut. Länsi ei ole enää vapauden kehto ja moniarvoisuuden airut. Me olemme niin tottuneet, että Venäjän media suoltaa vain yhtä putinilaista näkemystä, että emme huomaa oman lehdistömme syyllistyvän aivan vastaavaan.

    Ukrainassa on fasistisia sotilasosastoja, Lännessä on monta maata, joiden vapaudet ovat rajusti rajoitetut jne.., jne.., näistä länsimedia ei paljon puhu, mutta kaikki ovat samaa mieltä Venäjän hyökkäyksestä.

    Oikeassa ja vääräss on moni ja monin tavoin, mutta tärkeintä olisi, ettei syyllistyisi yksisilmäisyyteen, sillä silloin on aina jonkun verran väärässä.

    VastaaPoista
  15. "Kirjassa hahmotellaan viholliseksi kasvoton, mutta määrätietoinen ja amerikkalaista alkuperää oleva kulutusideologia, mammonismi, joka pyrkii tuhoamaan traditionaaliset sivilisaatiot sisältä päin, informaatiosodan asein. Amerikkalaisperäisen epäkulttuurin olemusta ruotiessaan teos noudattelee polkuja, jotka ovat venäläiselle kulttuurikritiikille jo tavanomaisia. Kaiken pahan juureksi paljastuu kapitalismin henki, joka sai alkunsa protestantismista."

    Teoriassa näkemyksen voinnee ymmärtää, mutta miten joku jonkin nähnee tarkoittane että se näyttäytyisi kaikille samalla tapaa. Eikä toisia voinne "pakottaa" näkemään samoin. Tai noh voi, mut sellainen hallinto on yleensä jostain mitä tähän en kirjoita.
    Joskus tuli katsottua joku dokkari missä mainittiin että viimein markkinointi miehet löysivät kohteen mitä eivät olleet vielä hyödyntäneet. Lapset ja heille kun markkinoidaan he menevät vanhempien kukkaroille, tai sitten kitisevät.
    Asiat oisi kivoja jos nuo olisi yksinkertaisia.
    Lapset on siinä ikäviä kun nuo mokomat ei tienne sääntöjä (jonkun pitäisi ne opettaa, päätyen katsomaan itseäni peiliin), sotkee kaiken, ei kuuntele ja unohtavat kiittää. Ja silti niin rakkaita.
    Joskus tuli pyöriteltyä tuota kulttuurimuutosta arjessa. Miten teollisuus on muokannut sitä.
    Jos ennen ollut puulusikat vastaavat sekä posliiniastiat, hopeakalusto (hyvin epäkäytännölliset nykyarkeen ja hyvänä pitäminen vaatinee aikaa). Nykyisellään taas metallihaarukat ja muovimukit, (metsälle mennessä termarit). Näissä ehkä oleellisinta on ettei ne juuri kulu ja muoviastiat juurikaan maksane. Eli käytännössä uutta ei saada myytyä. Sekä kun väki ei lisääntyne samassa tahdissa, niin kierrätykset yms. löytynee vaihtoehtoja. (Tämä taas voinnee olla markkinointimiehille ongelma).
    Jäin joskus pohtimaan tikulla syömistä miksei sielä syödä haarukalla, mutta kaippa tuo on lännenjuttu, siinä missä sormilla syöminen jossain toisaalla.
    Lähtökohdin vain pohtinut missä menee se kulttuurillinen raja tiettyyn toimiin että puhutaan eri kulttuurista? Kielellisesti voinnee olla eri mutta muuten toiminee kuin toiset.

    VastaaPoista
  16. Onhan tuo ollut kieltämättä hämmästyttävää todeta, kuinka yksimielisesti kaikki tahot meillä ovat rientäneet eivät ainoastaan tuomitsemaan vaan myös boikotoimaan Venäjää.

    Jopa perinteisesti epäpoliittinen Suomi-Venäjä-seura aloitti boikottitoimet: "Seura onkin päättänyt keskeyttää suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin ja ystävyyskuntakongressin valmistelut. Seura kertoo myös käyvänsä läpi kaikkia muita kansainvälisiä hankkeita ja toimintoja, jotka liittyvät Venäjään ja lopettavansa ne."

    https://yle.fi/uutiset/3-12337308

    Kyse lienee enemmän imagokysymyksestä kuin siitä, onko boikottitoimilla kummoista hyötyä rauhan rakentamisen kannalta.

    Jospa tämä kaikesta huolimatta olisi Venäjän kansoille historiallinen sysäys viimeinkin ottaa vastuuta valtionsa asioista. Muuten saavat totutella menneen Etelä-Afrikan tai pahimmillaan Pohjois-Korean rooliin.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.