perjantai 25. helmikuuta 2022

Sodan psykopatologiaa

 

Järjen uni synnyttää hirviöitä

 

On hyvin kiinnostavaa seurata, miten venäläiset keskustelevat Ukrainan tapahtumista. Suurin osa näyttäisi olevan järkyttynyt ja häpeissään tilanteesta.

Toinen osa myötäilee: onhan tämä nyt kauheaa, niin. Mutta entäs ne vuodet, jotka Donbassin venäläinen kansanosa on saanut asua taistelujen keskellä, kun fasistit ovat pommittaneet rauhallisia siviilejä? Olipa jo aika panna sillekin terrorille loppu…

Toisin sanoen sotapropaganda, jota Venäjän televisio suoltaa päivästä päivään, on mennyt hyvin läpi. Normaalijärkisen kirjoissa olevat ihmiset näyttävät uskovan tarinoita siitä, miten ukrainalaiset fasistit ovat ristiinnaulinneet viattoman lapsen ja juoneet hänen vertaan ja muuta vastaavaa. Puheet ovat kuin Beilisin jutussa toista sataa vuotta sitten.

Täysin normaaleja tämän konfliktin osanottajat eivät tietenkään aina ole. Luonnollistahan on, että nimenomaan hullut kiirehtivät ensimmäisinä paikalle, kun aletaan tappaa ihmisiä. Siitä sitten saadaan intoa ja voimaa tappaa aina lisää ja lisää. Asian pyhittämiseksi kaivetaan esille mitä uskomattomimpia väitteitä ja uskomuksia.

Seuraavassa on vanha blogini, joka on tullut entistä ajankohtaisemmaksi. Kehotan lukemaan sen tarkoin ja panemaan merkille ne kummalliset käsitteet, joita kirjoittaja käyttää ja lienee ainakin osittain ihan itse keksinyt.

Tälläkin tasolla niitä sotia käydään. Nähtäväksi jää, pystyykö venäläinen tiedotuskoneisto myymään kansalle vielä nämä Dugininkin aivoitukset ja haluaako se sen tehdä. Pahaltahan tämä näyttää jo sen perusteella, mitä tähän saakka on nähty.

 

 

 

Tässä vuonna 2016 ilmestynyt blogini:

Sein Kampf                

 

Александр Дугин, Украина: моя война. Геополитический дневник. Москва, Центрополиграф 2015,  512 с.

 

Aleksandr Geljevitš Dugin ei esittelyä kaipaa. Hänen mahtipontisten ja rönsyilevien tekstiensä lukemiseen ei moni ehkä halua tuhlata aikaansa. En minäkään ole niistä jaksanut innostua.

Duginin ja hänen ns. Izborskin klubiin kuuluvien hengenheimolaistensa poliittinen painoarvo on viime vuosina kuitenkin niin paljon kasvanut, ettei niille kannata pelkästään viitata kintaalla. Jossakin länsilehdessä muistan Duginin suorastaan nimetyn Putinin tärkeimmäksi ideologiksi, mikä tuskin pitää paikkaansa.

Joka tapauksessa on kiinnostavaa nähdä, millainen henkinen suhde tällä herralla on Putiniin. Se ilmenee hänen ”sotapäiväkirjastaan”, joka tosin käsittää vain vuoden 2014 tapahtumia.

Se, joka tuohon aikaan seurasi Izborskin klubin kirjoittelua, sai huomata, että tämä seurakunta suhtautui aluksi hyvin varautuneesti ja epäluuloisesti Putiniin, jonka katsottiin juoksevan lännen talutusnuorassa. Krimin liittäminen oli kuitenkin se ”Rubiconin ylitys”, joka sai päät kääntymään ja Putinia alettiin nyt tukea ja jopa ihailla.

Dugin, joka kuuluu tuohon klubiin, tarkastelee päiväkirjassaan tapahtumia ennen kaikkea ”geopoliittiselta” kannalta. Hänen mielestään kyseessä ei ole enempää eikä vähempää kuin kahden ”mantereen”, Euraasian ja Atlantin välinen historiallinen taistelu.

Ukrainasta kyse ei oikeastaan ole ollenkaan tai vain toissijaisesti. Toki Ukrainan sankarillinen kansannousu ja Strelkovin hahmo kirvoittaa Duginissa äärimmäisiä tunteita, samoin kuin uutiset  ukrainalaisten ”liberaalinatsien” ilkitöistä.

Analyysien ohella muistiinpanoissa on osasto ”Kronikka, vaikutelmia, emootioita”. Viime mainittuja riittääkin: ”Elukat valtasivat Slavjanskin. Kansanmurha eskaloituu. Eikö tällaisia olentoja pidä vain tappaa, tappaa ja tappaa? Eikö tosiaan”?

Kielteisten tunteiden ohella nousevat esille myös pyhät patrioottiset tunnot. ”Jumala on meidän puolellamme”, kirjoittaa Dugin ilman pienintäkään ironiaa. ”Käynnissä on viimeinen taistelu: Venäjän Kansa on enkelten sotajoukon rinnalla ja meitä vastassa ovat kaikki helvetin voimat.

Olemme arkkienkeli Mikaelin mysteerin osanottajia.. Tätä juuri tarkoittaa ’olla jumalankantaja’ (bogonosets, Dostojevskin käyttämä termi). Miten voi olla sellainen? Katsokaa Strelkovia ja Mozgovia ja Novorossijan sotureita. Juuri siten. Kristuksen, Jumalan pojan ja valkeuden puolesta”.

Kuten sanotaan, meren maun tuntee pisarasta. Tutkijoille nämä vuodatukset tarjoavat kiinnostavan psykopatologisen aineiston tai tarjoaisivat, mikäli voisi luottaa siihen, ettei niitä ole retusoitu. Itse koin, ettei koko kirjan läpi kahlaaminen ole vaivan arvoista. On toki mahdollista, että olen menettänyt arvokkaita helmiä.

Kiinnostavan todistuksen Duginin ajattelusta antavat joka tapauksessa myös johdantoluku ja johtopäätökset.

Niistä käy ilmi, että kirjoittaja uskoo vakaasti Venäjän vastaiseen salaliittoon, jota USA johtaa vaikuttaen välittömästi venäläisiin ja ukrainalaisiin toimijoihin. Päämääränä on yksinapaisen maailman turvaaminen ja Putinin syökseminen vallasta.

Mitä Ukrainaan tulee, sellaista etnosta, kansakuntaa tai sivilisaatiota ei ole olemassa. On kyllä sattumalta syntynyt valtio, joka sai liikaa itselleen. Sen oikea raja olisi Dneprillä, vasen ranta Venäjälle, oikea Ukrainalle eli länsivenäläisille.

Ei Dugin itse perusasiassa väärässä ole. Totta kai amerikkalaiset erikoispalvelut tuossa draamassa ovat näytelleet omaa osaansa, räikeää ja luultavasti tärkeääkin. Totta myös on, että ukrainalaisiin ja venäläisiin on lännessä sovellettu räikeitä kaksoisstandardeja. Kukapa sitä paitsi epäilisi, ettei Putinin kaataminen ja yksinapaisen maailman luominen olisi ollut amerikkalaisten agendalla. Eurooppalaiset ovat tässä pelissä olleet hyväksi käytettävän moukan roolissa.

Mutta tämähän on vielä normaalia politiikkaa, josta normaalit ihmiset eivät oikein saa irtoamaan sitä hurmosta, jonka valtaan Dugin toistuvasti joutuu. Onhan sekin kiinnostava ilmiö.

Oma kiinnostavuutensa on myös sillä, miten kirjoittaja näkee Venäjän tilanteen. Hänen mielestään Putinin vihollisiin kuuluvat sekä USA, Naton ja CIA:n kera kansainvälisen finanssioligarkian ja liberaalien. Sen lisäksi tulevat Kiova ja ukrainalaiset ”liberaalinatsit”, jotka ovat amerikkalaisten juoksupoikia.

Kiinnostavin ryhmä ovat Venäjällä vaikuttavat vastustajat. Bolotnaja-aukion väki ja rauhanmarssilaiset ovat viides kolonna, mutta tärkeämpi on kuudes kolonna: salaa vaikuttavat oligarkit, hallitus ja virkamiehet. Se on ilmeisesti myös vaarallisin ja tärkein.

Venäjän liberaali lehdistö ottaa argumenttinsa suoraan läntisistä lähteistä, mikä jo riittää todistamaan millä asialla se on.

Putinilla on kuitenkin tukijoita sekä kansainvälisesti että Ukrainassa ja tietenkin Venäjällä, mutta hänen lähellään vaikuttaa tuo mahtava kuudes kolonna, joka kavahtaa tuskin murhaakaan.

Juuri kuudes kolonna, joka toimii amerikkalaisten suoranaisena käskyläisenä, sai Putinin horjumaan Novorossijan kysymyksessä. Se on myös demonisoinut ja vainonnut Putinin kannattajia.

Juuri Krimin liittäminen teki Putinista todellisen, eikä vain nimellisen, kansallisen johtajan. Mikäli hän toisi sotilaita Novorossijaan, olisi hänen voittonsa varma. Mikäli hän sen sijaan vetäytyy sieltä, tulee päiväjärjestykseen myös Krimin luovuttaminen. Silloin olisi katastrofi täydellinen.

Novorossijan luovuttamiseen pyrkivä länsi haluaa tiivistää lännen yhtenäisyyttä ”voitolla Putinin imperialismista”. Alueen luovuttaminen raivostuttaisi ja katkeroittaisi myös alueen venäjämieliset ja toisi miljoonia pakolaisia. Patrioottien vaino Venäjällä veisi heidät opposition leiriin, mikä tekisi siitä vakavan voiman.

Novorossijan luovuttanut Putin ei olisi enää Putin. Dugin arvelikin jo vuoden 2014 lopulla näkevänsä huolestuttavia merkkejä. Pitäisikö Putinia kannattaa hänen horjunnastaan huolimatta?

Duginin vastaus on yksiselitteinen: on muodostettava suuri patrioottinen putinistinen rintama, Novorossijan, Donbassin, Venäjän ja suuren Euraasian liiton puolesta, ”ei käskystä, vaan sydämen kutsusta”. ”Meidän (venäläisten) puolella on Jumala. Tulkaa järkiinne pakanat ja nöyrtykää, sillä Jumala on puolellamme”.

Aleksandr Geljevitš on epäilemättä lahjakas ja väliin kiinnostavakin kynäilijä. Hänellä saattaa jopa olla poliittista merkitystä. Joka tapauksessa tämä kirja osoittaa taas kerran sen, että kyseessä on tasapainoton henkilö, jonka voinee sanoa olevan vähintäänkin terveyden ja sairauden välisellä harmaalla vyöhykkeellä.

On kaamea ajatella, että tällaisen henkilön ajatuksenjuoksut saattaisivat olla suurvaltapolitiikassa tärkeä tekijä. Toivotaan, etteivät ne ole.

21 kommenttia:

 1. 21.2.22 Dugin ylisti Izborskin klubin sivulla kulttuuriministeriön projektia presidentin ukaasiksi venäläisistä arvoista.
  Tämän voi halutessaan syöttää kääntäjään:
  1. провозглашение превосходства духа над материей, 2. признание самобытности русской цивилизации, 3. противостояние западным влияниям, инструментально используемым для разрушения интегрированной русской (российской) культуры, 4. обращение к началам православия и традиционных конфессий России, как к образцовым горизонтам, 5. утверждение идеалов любви, чести и верности, 6. резкое неприятие низменных штампов и обсценной лексики, унижающих человеческое достоинство.
  Tärrkeintä Duginin mukaan on karkottaa Venäjältä liberalismi kuin riivaajat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nikn, että rakkautta, kunniaa ja uskollisuutta! Kaikki varmaankin aina sopivat yhteen kuin valettu...

   Poista
 2. Mutta tämähän on vielä normaalia politiikkaa,…

  Tässä mielestäni blogisti hyvin tiedostamattaan paljastaan kuinka lännen mediadominanssi- ja ”sotapropaganda –kuplassa” eläminen ehdollistaa tietylle ajattelulle myös kriittisesti ajattelevia.

  Normaalina politiikkana pidetään sitä että meillä, lännellä on ”jumalainen oikeus = esimerkiksi ihmisoikeudet” sekaantua itsenäisten valtioiden päätöksentekoon, vaaleihin, kaataa hallituksia, talouspakotteilla, jne.. Viimeisenä keinona sotilaallinen hyökkäys, ”kirurgiset” täsmäpommitukset. Toimintatapa joka ei eroa kuin tekniikan korkeammalla tasolla siirtomaavaltojen toimintatavasta historiassa. Tykkivene on vaihtunut drooniin ja risteilyohjukseen. Vaikka sitä voi ja saa kritisoida (ennalta sovituissa raameissa) siitä on tullut uusi normaali joka hyväksytään. Uutinen ei ole enää se montako lasta kuoli vaan se kuinka hienoa ja edistyksellistä teknologiaa meillä on.

  Edellä mainittuun kuuluu oleellisena osana myös ”käsien pesu” jälkikäteen jossa tunnustetaan omat mokat. Näin voimme edelleen uskotella itsellemme koska toimintamme on avointa ja itsekriittistä niin näin myös hyväksyttävää. Mehän tunnustamme omat syntimme. Toisin kuin vastapuoli jonka kömpelölle propagandalle voimme naureskella.

  Konseptia on toistettu menestyksellisesti kylmän sodan jälkeen ja aina se vaan tuntuu menevän läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassoo. Mitähän minä nyt tiedostamattomasti lännestä puhuin? Tuliko paljonkin asiaa?

   Poista
  2. Jäikö nyymiltä lukematta:

   "Totta kai amerikkalaiset erikoispalvelut tuossa draamassa ovat näytelleet omaa osaansa, räikeää ja luultavasti tärkeääkin. Totta myös on, että ukrainalaisiin ja venäläisiin on lännessä sovellettu räikeitä kaksoisstandardeja. Kukapa sitä paitsi epäilisi, ettei Putinin kaataminen ja yksinapaisen maailman luominen olisi ollut amerikkalaisten agendalla. Eurooppalaiset ovat tässä pelissä olleet hyväksi käytettävän moukan roolissa."

   Poista
  3. Ei jäänyt. Jatko: Mutta tämähän on vielä normaalia politiikkaa,…

   Tarkoitin sitä että tätä "normaalia politiikkaa" kyllä kritisoidaan, mutta jollakin tasolla krittikki on "laiskahkoa asioiden toteamista" ja nykyään jo,liturgian omaista.

   Poista
  4. Entäpä jos kritisoisimme Kiinan uiguuritilanetta samalla mentaliteetlla.
   "Totta kai Kiinan kommunistihallinto tuossa draamassa on näytellyt omaa osaansa, räikeää ja luultavasti ihmisoikeuksia loukkaavaa. Totta myös on, että uiguureihin ja kiinalaisiin on Kiinassa sovellettu räikeitä kaksoisstandardeja. Kukapa sitä paitsi epäilisi, ettei yhden totuuden ja ideologian Kiinan luominen olisi ollut Xin agendalla.

   Vertailu ei ihan yks yhteen asian suhteen, myönnän.

   Poista
  5. "Tykkivene on vaihtunut drooniin ja risteilyohjukseen. Vaikka sitä voi ja saa kritisoida (ennalta sovituissa raameissa) siitä on tullut uusi normaali joka hyväksytään. Uutinen ei ole enää se montako lasta kuoli vaan se kuinka hienoa ja edistyksellistä teknologiaa meillä on."

   Tottapa tuo. Vaikka tosin, eikös tuo trendi ole ollut nähtävissä jo v. 1945 lähtien? Tuo (syystäkin) peljätty atomipommihan oli sen rikkaan ja mahtavan Amerikan järeän kaliberin tieteellinen ja sotilaallinen läpimurto. Toki hieman sääli niitä japseja sinänsä, mutta tuon ajan näkökulmastahan nekin olivat hieman semmoisia gt-kehitysmaalaisia...

   -J.Edgar-

   Poista
 3. Pakko valittaen todeta, että monet Duginin toiveista näyttävät olevan toteutumassa.

  En oikein jaksa uskoa tuohon kuudenteen kolonnaan. Fantasioiko Dugin vielä stalinistisilla älymystöpuhdistuksillakin?

  Vihavainen mainitsi aiemmin, että Venäjä tarvitsee ylkää ollakseen vahva. Kuinka Dugin on käsitellyt asiaa? Lieneehän selvää, ettei "vahva Venäjä" ole subjekti sinänsä, vaan sen täytyy henkilöityä vahvaan johtajaan. Tällä tavalla tuleekin kuudes kolonnakin ymmärretyksi: despootin vastustaja on Venäjän vastustaja ja toisinpäin. Omapäinen älymystö nöyrtyköön Johtajan edessä.

  Isänmaan puolesta - Stalinin puolesta. Saammeko pian kuulla vallattuun Ukrainaan perustetuista keskitysleireistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berdjajev aikoinaan maalaili, että ylkämieheksi ilmaantuikin sitten raiskaaja-Pietarin jälkeen saksalainen byrokraatti.

   Poista
  2. "Saammeko pian kuulla vallattuun Ukrainaan perustetuista keskitysleireistä?"

   Toki väestön "suodattaminen" vaatii jonkinlaisia leirejä tai laitoksia.

   En kuitenkaan usko, että kun sotatoimet loppuvat, väestön poistumista Venäjän hallussa olevalta alueelta ryhdytään rajoittamaan.

   Paremminkin päinvastoin FSB:lle käy varsin mainiosti, että länsimieliset tai ukrainalaiset patriootit muuttavat pakolaiseksi Gayrooppaan. Viisi miljoonaa ukrainalaista vastaanottokeskuksissa lisää kummasti myös EU:n haluja tunnustaa fait accompli.

   Muistan kuinka vuonna 2014 ystäväni pohti, että Venäjältä kuluu valtavat määrät rahaa vallattujen alueiden "elättämiseen". Nauroin jutulle koska tiesin, ettei Venäjä "elätä" vaan väestö saa tulla omillaan toimeen. Töitä löytyy joko Venäjältä tai jos meno ei miellytä niin Ukrainasta. Kela Goldia ei veli venäläinen jakele.

   Poista
 4. Yksi perustotuushan on, ettei hyvän tekemiseen tarvita mitään erityisiä perusteluja, pahuuteen sen sijaan tarvitaan aina erinomaisen vakuuttavat perustelut.

  Lähtökohtaisesti kukaan ei halua kokea itseään pahaksi. Kun kuilu tietoisuuden ja alitajuntaisten yllykkeiden välillä uhkaa sulaa yhteen, kehittyy erityisiä tapoja "hallita" pahuutta. Esimerkiksi saatananpalvonnan rituaalit ovat ikään kuin institutionaalisia keinoja pitää omaa pahutta kurissa.

  Väkivallan ja aggression taannuttamassa tajunnassa kaikki psyyken perustunnot taantuvat symbioottiselle perusnarsismin asteelle, joloin omaa "minää" ei enää eriytyvänä ja autonomisena toimijasubjektina ole. Sotarintamilla tuo raaistuminen tapahtuu nopeastikin. Yksi raaistumisen asteikon kohta voidaan määritellä siinä missä harjoitettuun väkivaltaan ilmestyy ritualisoituvia piirteitä. Esimerkiksi sisällissodissa sellaiset ovat tavallisia -- niissä tuo taantuminen symbioottiseen alkutilaan tapahtuu tavallaan "perhepiirissä" eli kuin itsestään.

  Rationaalinen perustelija taannuttaa omat motiivinsa pois oman minän piiristä -- väkivaltaa tehdään jonkin päämäärärationaalisen järkijäsennyksen raamituksessa. Sitä miten vähän yleensä millään järjenkäytöllä on tekemistä esimerkiksi sotatapahtumien kanssa, sitä aika harva tajuaa. Jos syväpsykologinen ymmärtäminen olisi kaikille mahdollista, eläisimme tietysti aivan toisenlaisessa maailmassa, eikä sen enempää Hitlereitä kuin Putinejakaan nousisi valtaan.

  Esimerkiksi sotahistorioitsijat ovat kirjoittaneet sodista analyyseja, joiden hyllymetrit varmaan ulottuisivat ympäri aurinkokunnan. Kuitenkin koko juttu aukeaisi vasta kun oma psyyke olisi paljastettu pohjia myöten. Se taas on mahdotonta, koska juuri kenenkään minuus ei sellaista kestäisi.

  Taantuva psyyke ja perusnarsistiseen symbioosiin luonnostaan kuuluva eriytyneen toimijasubjekti-minän katoaminen ja itsensä "kohteeksi" -- juurikin siis "uhriksi" -- kokemisen hyvin vahva lähtökohtainen positio. On todella traagista, ettemme aina reagoi oivaltavasti, kun joku vallankäyttäjämme sortuu uhrirooleihin samaistumisen asteelle.


  VastaaPoista
 5. Sodan psykopatologiaan liittyen muistetaan ,että Hitler viimeisinä aikoinaan katsoi saksan kansan pettäneen hänet ,osoittautuessaan heikoksi olemassaolon kamppailussa ,ja ansaitsi tuhoutua. Kuitenkin nimitti Amiraali Dönitzin seuraajakseen.

  VastaaPoista
 6. Hirveintä tällä hetkellä on se, että tämän päivän Hesarissa tarkasti käännetty Putinin maanantaina puhe viittaa vahvasti siihen, että hän jakaa täysin Duginin maailmankuvan.

  VastaaPoista
 7. Krimin valatuksen yhteydessä Putin mainitsi Krimin Venäjän kristinuskon kodiksi, koska Vladimir Pyhä kääntyi siellä (Khersonnes/Tauria) kristinuskoon (Kievskaja Rus). Kevään puheessaan hän mainitsi, ettei Nato saa tulla "Venäjän aidan taakse". Tämä on ollut täysin looginen periaate toiminnassa. Lännen ja Naton jokainen lähentyminen ja Ukrainan vast liike kohti länttä oli uhan tuloa aidan taakse Putinin kannalta. Onhan CIA myös käynyt poistamassa muista valtioista ei-toivottuja päämiehiä. USA uhkasi vastaavansa jokaiseen Venäjän siirtoon tarvittaessa voimalla USA ja länsi "neuvottelivat" Ukrainan yli Venäjän kanssa, mutta eivät ymmärtäneet/halunneet ymmärtää toisiaan. Tämä näkyy myös seuratessa Venäjän, Ukrainan ja lännen uutisia. Krimin ja Itä-Ukrainan henkinen sielunmaisema on venäläisempi kuin läntisen Itävalta-Unkarille kuuluneen alueen. Oman Rubiconinsa Putin ylitti ylittäessään Luhanskin/Donetskin alueen sota-/demarkaatiolinjan ja aloittaessaan sodan. Samalla Putin teki itsestään hylkiön ja rikollinen. Venäläisten on herättävä älymystönsä johdolla vaihtamaan regimeään.

  VastaaPoista
 8. Eikös tämä ole normaalia että Venäjä aina silloin tällöin romahtaa ja siinä välissä nousee?

  VastaaPoista
 9. Arvoisa blogisti lähti peesaamaan liittokansleri Scholzia ja latoi pöytään madonluvut venäläisten propagandan naurettavuudesta mitä tulee väitteisiin kansanmurhasta Ukrainassa. Tahtomattaan herrat ovat samalla oivallinen todistus länsimaisen tiedotuksen nykytilasta.

  Satuin töllöttämään reaaliajassa Odessan ammattiliittojen talon ulkopuolella tapahtuvaa mielenosoitusta 2.5.14. Torikokouksen omaisessa rauhallisessa mielenilmauksessa vastustettiin ymmärtääkseni vallankumousregiimiä ja tuettiin Donbassia. Paikalle tuli häirikköjä, jotka painostivat mienosoittajat talon suojiin. Kohta alakerta oli tulessa ja ikkunoiden kautta pelastautumaan pyrkiviä ammuttiin. Seuraavina päivinä netissä oli kuvia sisätiloista. Syvimmälle kaivautui kuva viimeisillään raskaana olevasta naisesta, jonka jalat oli ilmeisesti sidottu kiinni pöydän jalkoihin. Hänet oli pingoitettu selkä kaarella pöydän yli kaulasta kiristetyllä langalla.

  Ei paljon huvita tuon jälkeen lukea ylilyöntejä, tahallisia tai tahattomia, joilla tapahtumien tutkiminen yritetään edelleen ohittaa.

  Aineistoa löytyy vaikka sanoilla Odessa. massacre

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin nehän ne siellä hallitsee ja terrorisoivat ihmisiä päivästä päivään. Niinhän se Suomessakin teki se Cajanderin hallitus.

   Poista
  2. Blogistin vastaus joutomiehelle on juuri sitä mitä yritin aiemmin selittää "mediadominanssi- ja ”sotapropaganda –kuplasta". Harva suomalainen tietää Odessan tapahtumista. Jos uhrit olisivat olleet Ukrainalaisia ja tekijät Ukrainan venäläisiä tapahtuma olisi uutisoitu laajemmin ja se nostettaisiin aina tarvittaessa esiin. Näin kun ei ole niin se on unohdettu.
   Kun se mainitaan niin se selitetään valitettavaksi onnettomuudeksi: Väitetään jopa että tuli syttyi kun sisällä olevat heittivät polttopulloja ulos. Tai sitten se kuitataan plogistin esittämällä heitolla.

   Siis kyseessä on ilmiö jossa (kuten blogisti nyt) arvotetaan tiedostamatta samanlaiset tapahtumat sen mukaan kuka teki ja kenelle. Tämä "arvotushierarkia" syntyy vuosien mediavaikutuksen aikana jossa tietyt ryhmät, kansallisuudet on lokeroitu vähemmän inhimillisiksi.

   Kiitokset muuten hyvästä ja monipuolisesta blogi-jutuista noin yleensäkin Vihavaiselle. Näitä on kiva lukea.

   Poista
  3. Kyllä noita Odessan tapahtumia aikanaan oli esim. Ylen uutisissa. Yle ja muut tiedotusvälineet meillä eivät mielestäni ole "uutisoineet laajemmin" siinä mielessä, että olisivat mässäilleet epämääräisillä yksityiskohdilla kummankaan osapuolen hyväksi.

   Samanlaiset venäläisten protestit ja valtaukset olivat käynnissä kapinallismaakunnissakin. Jossain onnistuivat mutta Odessassa eivät. Häviäjiä hakattiin kaltoin paikasta riippumatta.

   Venäjän oli pakko aloittaa massiivinen propagandakampanja luultavasti siksi, koska kapinalliset sähläsivät ja pudottivat ulkomaisen matkustajalentokoneen. Kun maailmalla suuresti paheksuttiin tästä kapinallisia, Venäjä kaivoi "valokuvat" esiin. Kannattaa säilyttää lähdekriittisyys.

   Poista
 10. testi - ei mitään muuta!

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.