sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Hieman kansansodasta

 

Kansat, valtiot ja taistelijat

 

Sergei Lavrov, jos nyt henkilön oikein muistan, sanoi pari päivää sitten, että nyt ruvetaan sitten puhumaan Ukrainan kansan kanssa, kun ei valtion kanssa asioista tule mitään.

Juuri sama asia sanottiin Moskovasta käsin myös hiukan ennen talvisotaa, ja kas ihmettä: Suomen kiusattu kansa nousi kuin nousikin kapinaan ja karisti harteiltaan Cajanderien ja Tannerien ikeen. Fasistisen tyrannian sijaan Suomen kansalle koitti autuas elo omassa kansantasavallassa, johon vielä liitettiin Itä-Karjaan varsinaisesti karjalaiset alueet. Luotiin siis Suur-Suomi. Kyseessä ei ollut mikään lupaus, vaan täysivaltaisten elinten solmima sopimus, joka astui voimaan heti allekirjoituspäivästä eli 2.12.1939 lähtien.

Kääntyminen kansan puoleen kuulosti komealta ja oli tavallaan vakuuttavaa: Suomen hallitusmuodonkin mukaan valta maassa kuului nimenomaan kansalle. Istuva, juuri syksyllä vuonna 1939 valittu eduskunta oli asettanut valtaan Cajanderin kansanvastaisen hallituksen, mutta aivan pian pantaisiin toimeen uudet, todella vapaat vaalit, joissa valittu uusi eduskunta toteuttaisi todellisen kansan tahdon.

Tämä kaikki oli siis Stalinin fantasiaa, jonka toteutumisen takasi maailman vahvin armeija. Voiko mikään mennä pieleen?

Mahdistaan sokaistunut Stalin kuvitteli, ettei hänen tarvinnut ottaa huomioon sitä, että se kansa oli ihan oikeastikin olemassa ja tietyissä olosuhteissa se saattoi kieltäytyä mukautumasta sille annettuun rooliin ja lakata pelkäämästä niitä seurauksia, joilla suuret ohjaajat sitä pelottelevat.

No, vuonna 1939 koko homma meni surkeasti pieleen ja aiheutti Stalinille hänen elämänsä suurimman nolauksen. Kuusisen hallitus ei saanut alamaisia eikä se koskaan saapunut Helsinkiin. Jopa rauhansopimus tehtiin kuin tehtiinkin Ryti-Tannerin hallituksen kanssa, jonka vielä hiljattain oli selitetty olevan vain vailla kansan kannatusta ja kuvattu pelkäksi rikollisjoukkioksi, jonka pyssymiehistä voittamaton puna-armeija oli puhdistamassa maata -kansanhallituksen pyynnöstä. Sotaa ei siis käyty.

Suomen armeijan vastarinta, joka oli alusta lähtien tuomittu ennen pitkää epäonnistumaan, sai kuin saikin aikaan niin suuren viivästyksen puna-armeijan etenemisessä, että Stalinin luoma skenaario Suomen ”vallankumouksesta” ja sen pyytämästä avusta menetti kaiken uskottavuutensa, eikä sitä lopulta enää kannattanut jatkaa.

Sitä paitsi hyökkääjä menetti valtavasti miehiä. Tappiot olivat hyvinkin verrattavissa maailmansodan suurimpiin taisteluihin. Lyhyessä ajassa maailman voimakkain sotakoneisto joutui ennenkokemattoman harvennuksen kohteeksi ja, kuten mielipideraportit todistavat, sekä armeijassa että omassa selustassa syntyi huolestuttavassa määrin sekasortoa ja tyytymättömyyttä.

Satojen tuhansien miesten menettäminen kaatuneina ja haavoittuneina ei ollut edes Neuvostoliitolle mikään pikkujuttu. Suomen tappiot olivat toki pienemmät, mutta ne olivat suhteellisesti hirvittävät. Molemmat osapuolet, myös Suomi, kestivät kuitenkin suoneniskun, mikä varmasti oli yllätys kaikille tarkkailijoille. Totalitarismin oloissakaan ei Neuvostoliiton tappioiden suuruutta voinut pitää täysin salassa. Huhut jopa suurentelivat niitä.

Talvisodan tulosta voi pitää lähes ainutlaatuisena: suurvalta ei kyennyt lannistamaan pientä naapuriaan asein. Pelin ratkaisivat toki viimein suurpoliittiset tekijät, joista ei tässä sen enempää. Itse tosiasia, valtavalla vyörytyksellä julistettujen hyökkääjän päämäärien vetäminen takaisin ja aivan toisenlaisen rauhan solmiminen jo voitetuksi julistetun ”kansanvihollisten” hallituksen kanssa on tässä se kiinnostava lopputulos. Itse kansahan se tässä meni sotkemaan selvät suunnitelmat.

Normaalitapaus tietenkin on, että ylivoimainen hyökkääjä tekee selvää alivoimaisen vihollisen armeijasta ja määrää sen jälkeen valloitetun maan oloista. Se voidaan liittää omaan maahan tai orjuuttaa muuten. Valloituksen jälkeen miehitetyllä maalla ovat yleensä konstit vähissä. Silloin vallanpitäjät kirjoittavat myös historian ja kertovat oman versionsa siitä, mitä kansa haluaa ja on halunnut.

Kansa ei kuitenkaan ole välttämättä ihan hampaaton. Sissisota (guerilla -pikkusota) on ikivanha keksintö, joka suosii alivoimaista. Siinä käytetään hyväksi niin sanotusti epäreiluja menetelmiä, jotka ovat vähintäänkin sukua terrorismille.

Espanjalaiset ja myös venäläiset käyttivät sissisotaa hyvällä menestyksellä Napoleonin joukkoja vastaan ja myös Suomessa alettiin vuonna 1808 hyökätä venäläisten huoltokuljetuksia ja pieniä osastoja vastaan. Se huolestutti hyökkääjää kovin ja syystäkin.

Kuitenkaan venäläiset eivät vuonna 1808 ryhtyneet taistelemaan sissejä vastaan terrorilla, toisin kuin Isonvihan aikana. Siihen ei ollut varaa, koska Suomi haluttiin liittää Venäjään ja pyrittiin saamaan mahdollisimman myötämieliseksi asialle -mikä itse asiassa onnistuikin.

Ennen ensimmäistä maailmansotaa kirjoittamassaan muistiossa muuan venäläinen kenraalimajuri analysoi Suomen kansan harjoittaman vastarinnan merkitystä ja mahdollisuuksia ja otti esimerkeiksi sekä Suomen sodan ajan että ns. passiivisen vastarinnan ja aktivistien terroriteot.

Everstin mielestä vastarinta oli potentiaalisesti hyvin vaarallista ja siihen oli suhtauduttu liian hyvänahkaisesti. Suomalaista ”laillisuutta” oli kumarreltu kohtuuttomasti ja annettu terroristien lähes rauhassa tehdä ja suunnitella tihutöitään.

 Suuren sodan vallitessa kansan vastarinta Suomen kaltaisessa maassa, jossa venäläisten määrä oli vähäinen, saattaisi olla erittäin vakava asia liittyneenä esimerkiksi Ruotsin hyökkäykseen. Niinpä oli omaksuttava uusi linja ja kukistettava kapinoitsijat ja separatistit brutaalisti, laillisuuteen tuijottamatta. Eihän sodassa lakia lueta.

Suunnitelmat suomalaisten vastarinnan kukistamiseksi olivat olemassa, mutta ensimmäisen maailmansodan aikana niitä ei käytetty. Kokonaisuutena ottaen suomalaiset pysyivätkin emämaalle hyvin lojaaleina. Jääkäriliike oli poikkeus, mutta sitäkin kohdeltiin lähes silkkihansikkain ( ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=luntinen ).

Vain neljä suomalaista hirtettiin, heistä kaksi värväriä ja kaksi viipurilaista huligaania. Mikäli hirtettyjä olisikin ollut vaikkapa neljäsataa, olisi reaktio varmasti ollut aivan toisenlainen ja venäläisten kannalta paljon ikävämpi. Suomalaisilla kävi todella hyvä tuuri ensimmäisen maailmansodan aikana.

 Lojalisteilla, välinpitämättömillä ja Venäjän armeijaan menneillä ”Mannerheimin jääkäreillä” oli kaikilla luultavasti osuutensa asiassa. Sankarillisten jääkärien ja kellarijääkärien aika tuli sitten myöhemmin. Heillä oli omat ansionsa omalla sarallaan.

Kansan mahdollisuudet vastustaa valtion väkivaltakoneistoa ovat historian kuluessa vaihdelleet. Jopa Nuijasodan aikana ne osoittautuivat hyvin huonoiksi.

Myöhemmin Euroopassa vallankumoukset kuitenkin menestyivät 1700-1800-luvuilla yllättävän hyvin. Paljon riippui kansan motivaatiosta ja kyvystä ja halusta kärsiä myös menetyksiä. Aseistetun kansan idea oli lähellä kaikenlaisten utopistien sydäntä ja vallankumoussodissa, esimerkiksi Amerikassa ja Ranskassa se osoittautuikin kykeneväksi lyömään jopa ammattisotilaat. Samaahan tapahtui esimerkiksi Italiassa.

Aseet kehittyivät kuitenkin yhä tehokkaammiksi etenkin 1800-luvun lopulta lähtien ja oli odotettavissa, ettei aseistetulla kansalla olisi enää mitään sanomista konetuliaseita, panssareita ja lentokoneita vastaan.

Indokiinassa havaittiin sitten yllättäen, ettei hyvin motivoituneen kansan sissisotaa ollut mahdollista voittaa edes nykytekniikalla. Viesti ei mennyt ensi yrittämällä perille ja lisää opetusta saatiin sitten muun muassa Afganistanissa. Noissa sodissa oli kuitenkin mukana sellaisia tekijöitä, joita ei juuri kannattanut etsiä Euroopasta, alkaen uskonnollisesta fanatismista ja päätyen kulkukelvottomaan maastoon, joka toimi sissien hyväksi.

Toki Euroopassakin sissisota oli merkittävä ilmiö sekä toisessa maailmansodassa että sen jälkeen. Sekä Baltiassa että Ukrainassa miehittäjä sai monen vuoden ajan tuntea olevansa alituisessa hengenvaarassa. Kovin moni ei kuollut, mutta sitäkin useampi pelkäsi.

Mikäli nyt historian kokemusten perusteella spekuloimme sissisodan mahdollisuudella Euroopassa, voinemme lähteä siitä, että tarvitaan muutama edellytys sen muodostumiseksi tehokkaaksi pelotteeksi.

Ensinnäkin kansan täytyy omata kylliksi henkistä kanttia asettuakseen kohtuullisen usein alttiiksi hengenmenolle ja muulle terrorille. Ellei tämä edellytys täyty, ei mikään voi sitä korvata. Toiseksi kansalla on oltava tarpeeksi ja kyllin tehokkaita aseita ja kolmanneksi on oltava sopivaa maastoa ja myötämielistä väestöä, jonka keskuudessa voi toimia.

Ukrainassa sopivaa maastoa, aseita ja motivoituutta väestöä on käsittääkseni erityisesti Länsi-Ukrainassa, jossa myös on alan perinteitä. En kadehdi lainkaan niitä miehitysjoukkoja tai kollaboraattoreita, jotka saavat tehtäväkseen toimia siellä.

Tietenkin miehitysvalta ensi töikseen takavarikoi kaikki mahdolliset aseet, mutta on selvää, että rekisteröinnin ulkopuolelle jää aina melkoinen prosentti koko määrästä. Jopa Suomessakin on noin puolitoista miljoonaa luvallista asetta ja joitakin kymmeniä/satoja tuhansia luvattomia. Joukossa on paljon sissien toiveaseita, tehokkaita kiikarikivääreitä.

Halukkaat terroristit löytävät varmasti useimmissa muissakin maissa riittävän määrän aseita ja elleivät muuten löydä, niin ainahan jokin ulkopuolinen valta on valmis auttamaan, jos tällaista apua tarvitaan.

Sissisota on sotimisen muodista raakalaismaisimpia. Siinä ei oteta vankeja eikä käydä oikeutta. Todelliset ja kuvitellut vihollisen kätyrit ja kollaboraattorit surmataan muitta mutkitta ja syntyvä koston kierre ruokkii itseään, kun miehitysvalta yrittää tukahduttaa toiminnan ylimitoitetulla terrorilla. Tästähän on kokemuksia kaikista miehitetyistä maista.

Terrorin ja vastaterrorin kierteessä kehitellään myös yhä sadistisempia kidutustapoja ja kostoa sovelletaan yhä kauemmas varsinaisten toimijoiden piiristä. Sanalla sanoen, normaali rauhanaikainen inhimillisyys jää kauas taa ja ihmisen petomainen luonto nousee etualalle. Tämä ilmiö tunnetaan kaikista vastarintaliikkeistä, vaikka sitä ei jälkikäteen mainostetakaan.

Sissisota, jota muistan joskus 1960-70-luvuilla nuorison piirissä naiivisti ihannoidun, on suurimpia onnettomuuksia, mitä kansakunnalle voi sattua. Se myös jakaa kansan kahtia. Silti se on heikon viimeinen keino ja tuottaa korskealle hyökkääjälle aina menetyksiä. Baltian maat, jotka eivät aluksi tehneet vastarintaa miehittäjille, joutuivat sittemmin kokemaan sissitoiminnan kirot. Nyt metsäveljien perinnöstä ylpeillään.

Joka tapauksessa pöyhkeät suurvallat, jotka kerskuvat armeijoillaan, ovat viimeisen puolen vuosisadan mittaan yhä uudelleen saaneet kantapään kautta oppia kunnioittamaan tuota paljon puhuttua ja puheissa ylistettyä kansaa, jonka roolia ei kannata yrittää kirjoittaa valmiiksi, kun laaditaan skenaario hyökkäyksestä.

 Lähes aina kansalle joka tapauksessa vielä jää vielä se viimeinen keino, mikäli vastarinta säännöllisen armeijan toimesta käy mahdottomaksi. Tämä merkitsee henkistä siirtymää yhä lähemmäs apinan tasoa, mutta sehän lieneekin joka tapauksessa aikamme megatrendi.

Järkensä säilyttäneen valloittajan onkin aina syytä viimeisen saakka välttää menemästä liian pitkälle -mutta juuri siihen saattaa sissiliike sen halutakin provosoida. Väkivalloin hallussa pidetystä maasta saattaa kehittyä sellainen avoin haava, että sen hallussa pitäminen on valloittajalle pitkän päälle vain taakka ja kansallinen onnettomuus. Jopa Stalin ja Molotov näyttävät aikoinaan ymmärtäneen tämän asian riittävästi havainto-opetusta saatuaan.

 

17 kommenttia:

  1. Luulen, että tässä maassa perjantai- tai lauantai-iltana ollut ainoatakaan kapakkaa jossa koko porukka ei olisi keskustellut pelkästään yhdestä aiheesta: Ukrainasta.

    On hämmästyttävää todeta, miten kropotkinilaiset mutuaalitunnot yhä ovat olemassa, ja kielellis-kulttuuriset kansalliset tunnot heräävät, vaikka niitä on erinäisten monikulttuurisuus- ja toiseusideologioiden avulla yritetty kitkeä suomalaisista reippaasti yli puoli vuosisataa.

    Kansan sympatiat ovat vahvoja ja toisen kansan, ukrainalaisten, puolella. Sitä, miten luonnollinen tämä reaktio on, ei voi muuta kuin hämmästellä. Samalla voi hämmästellä sitä, miten elämälle vieraiksi juuri nyt kaikki ideologiset vouhotukset paljastuvat.

    Kielellis-kulttuurinen kansallisvaltio omaa ominaisuuksia, joita ei voi korvata millään opillisilla käsiterealismiin käpertyviilä opillisilla tunnustuksilla. Sellainen yhteisö omaa jonkin lajityypillisen, lähtökohtaisen ja olemuksellisen pohjan. Kaikki ihmisyys on kulttuurista ihmisyyttä.

    Hitler oli ehkä tähänastisen historian hurjin uhriajatteluun käpertynyt wokeltaja. Ehkä hän nyt saa kilpailijan. Aika näyttää -- näiden epätoivoisten yksinvaltiaiden reaktiot ovat arvaamattomia.

    VastaaPoista
  2. Kiinalaisessa kannanotossa ymmärretään Putinia koskahän panee hanttiin Kiovaa kaikessa hiljaisuudessa aseistanutta USA:aa tarkoituksena panna venäjänkieliset kuriin Donbassissa. Seuraavaksi tähdättäisiin Krimin takaisinottoon. Sitähän Putin on estämässä.

    Olisiko parempi vaihtaa donbassilaisille kouluja käyneen suomalaisen identiteetti: ehdoton omerta-lojaliteetti, jossa absoluutin paljastuminen tyhjäksi tynnyriksi olisi liian suuri haaste joka voisi vahingoittaa hyvin monia asiaan sekaantuneita; etenkin rahaan rakastuneita joille kaiken päämäärä on kasvattaa omistajan rahoja, sekä korkeimman tason poliitikkoja ja päätoimittajia.

    VastaaPoista
  3. Kyllä sika syitä löytää, jos ei kärsä kipeä, niin maa jäässä. Ja kun katsoo nykyistä maailmanmenoa niin syitä löytyy läjäpäin jokaiselle pahan ilman linnulle, varsinkin asenteella, kun nuo ovat tuollaisia, niin minä voin olla tälläinen.

    Länsi on nyt pari vuotta flirttailut totalitarismin kanssa ja nävertänyt omia perustuslakejaan kuin tupajumi. Maitten johdossa on korruptoituneet pomot, tai muuten vain heikkopäiset wokeltajat, kuten Biden tai Trudeau.

    Niinpä on ymmärrettävää, että joku pikkuisen suuruudenhullu ja isosti machoileva yksinvaltias ajattelee näyttävänsä närhen munat noille munattomille. Nyt kun Kiina vielä innostuisi hoitelemaan samantien Taiwanin, niin Nato olisi kuin housut kintuissa yllätetty humalainen juhlija.

    Parhaassa tapauksessa tästä on se hyöty, että Eurooppa, Nato ja Amerikka alkaisivat tajuamaan, että kai sitä pitäisi öyhöttää vähemmän ja keskittyä enemmän perusasioihin, niin kuin pitämään miehet miehinä, naiset naisina, sotilasliitot sotilaallisina ja demokratiat demokratioina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäjällä kumminkin tainnut tapahtua tuota samanlaista tapahtumaketjua?
      Sateenkaari väki päässyt median kuvaan aijemmin ja kaippa sitä voisi pitää vastavetona tyrkätä machomies hallintoon. (Pussy Riotkin aikanaan, erona tosin tainnee olla että sielä tytöt taisi istua, kun taas täällä kiusataan Räsästä raamatun siteeraamisesta. Välillä sitä ihmettelee miten tähän on päädytty?) Tainnee olla tyypillistä eka ihmisen toimintaa ensin heiluu "vapaus" (vapaus on siitä hauska kun tarkoittanee eri ihmisille eri asioita, miehelle eri kuin naiselle, homolle eri kuin uskovalle jne., itse jaksanut koskaan ymmärtää mihin tuota hallintoa (kotimaistakaan) olisin tarvinnut, mutta kun sattunut lisäntymään niin ymmärtänee ettei niitä mukuloita yksinään kasvata.) sitten väki äänestää saadakseen toisenlaisen hallinnon. Mut tainnee olla et teknisesti se hallinto on ain ukkojen käsissä, toinen juttu sitten millaisia ne ukot on ja millaista politiikkaa tekevät. (Ja ongelmia tietty sit voinnee syntyä kun mies ei ole nainen mutta kumminkin tahtonee hänenkin asioista poliittisesti päättää, sitten ihmetellään feminismiä, ihan kuin se olisi jotenkin ihmeellistä).

      Poista
  4. Yritin kommentoida Kurjensaaresta kertovaa postausta, mutta julkaiseminen ei onnistunut.

    AKS:stä puheen ollen - tuon historiallisen järjestön perustamisesta tuli 22. helmikuuta kuluneeksi 100 vuotta.

    https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1111201?page=327

    Vietettiinköhän missään vuosijuhlia? Onkohan jäseniä - lähinnä kai 40-luvulla liittyneitä - enää elossa? Muistan lukeneeni jostakin, että Puolustusvoimain entinen komentaja, juuri 97 vuotta täyttänyt Jaakko Valtanen, olisi ollut AKS-läinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oihan se merkittävä järjestö. Kyllä se enemmän sai aikaan kuin taistolaiset, vaikka yhtä pöljä ideologia olikin.

      Poista
  5. ”Sergei Lavrov, jos nyt henkilön oikein muistan, sanoi pari päivää sitten, että nyt ruvetaan sitten puhumaan Ukrainan kansan kanssa”. Pikemminkin kävi niin, että keskustelu Lavrovin ja Putinin kanssa loppui. Kun henkilöiden sanat ovat irrallaan todellisuudesta, sanoja voi virrata, mutta niillä ei enää ole merkitystä. Henkilöistä on tullut oikeustoimikelvottomia. Heidän kirjoittamillaan sopimuksilla ei ole merkitystä, ei liioin heidän lupauksillaan. Tämä tapahtuu, kun tietty raja ylitetään. Hitlerin kohdalla se tapahtui silloin, kun hän rikkoi Münchenin sopimuksen ja valloitti Tsekkoslovakian.

    (Pitää kirjata anomyyminä, kun Googleen kirjautuminen takkuaa)

    VastaaPoista
  6. Tässä yhteydessä voisi mainita Stepan Andrijovytš Banderan ja Ukrainan vastarinta-armeijan, joka toimi 1950-luvun alkuun. Banera itse murhattiin KGB:n toimesta 1959.

    VastaaPoista
  7. "Ensinnäkin kansan täytyy omata kylliksi henkistä kanttia asettuakseen kohtuullisen usein alttiiksi hengenmenolle ja muulle terrorille. Ellei tämä edellytys täyty, ei mikään voi sitä korvata. Toiseksi kansalla on oltava tarpeeksi ja kyllin tehokkaita aseita ja kolmanneksi on oltava sopivaa maastoa ja myötämielistä väestöä, jonka keskuudessa voi toimia."

    Mainitsin neljänneksi kansan riittävän suuren koon, niin että sitä ei voida kokonaisuudessaan kättä, jonnekin (vrt Krimin tataarit, tsetseenit).

    Nykyisen sodan hyytävimpiä pikku-uutisia oli maininta, että Ukrainaissa on tsetseenijoukkoja: jos osoittautuu tarpeelliseksi tehdä tekoja, jotka eivät kestä päivänvaloa ketkä olisivat siihen soveliaampia?

    VastaaPoista
  8. President Zelezny, from a dignified Russian speaking Jewish family, has remained dignified, resolute and articulate.

    VastaaPoista
  9. Jos vedämme talvisodasta analogioita tähän käynnissä olevaan selkkaukseen, minusta ne jäävät aika ohuiksi.

    Voidaan aloittaa kriisin taustasta: kertoo aika paljon meikäläisestä propagandasta ja hypersuomettumisesta (suuntana tänään länsi), että Krimin kaappaus on maalattu joksikin hirmuteoksi, kun se olisi tosiasiassa yhtä laillinen ja demokraattinen kuin Maidanin putch itse, joka sen sai alulle. Suomessa sitä vastoin olivat kyllä ne punaiset, jotka laittomaan vallankaappaukseen ryhtyivät. Ja siitä selkkauksesta oli jo kulunut aikaa. Ukrainassa taas on seitsemän vuotta akuuttia kriisiä taustalla, kriisiä, jossa Ukraina on itse käyttäytynyt täysin järjettömästi oman etunsa kannalta.

    Mitään vastaavaa slaavilaista sekasotkua "amerikkalaisilla mausteilla" ( lievä ilmaisu: USAhan käyttää Ukrainaa selvästi moukkanaan Venäjää vastaan...) ei suoraviivaisen talvisodan taustalla ollut. Suomi ei myöskään ollut vastaavassa mielessä jakautunut. Meillä enemmistö kommunisteista kannatti itsenäisyyttä. Lenin oli myös omatoimisesti itsenäisyytemme tunnustanut, missä Venäjä ei ole koskaan tunnustanut Kievin hallintoa. Me emme valinneet saksalaisten moukiksi ryhtymistä kuten tyhmät ukrainalaiset, vaan se M-R-sopimus allekirjoitettiin meiltä lupia kysymättä. Ja niin edelleen.

    Fyysisellä tasolla Neukkula ei koskaan päässyt sen enempää rajojemme sisälle kuin mitä onnistui rajaa siirtämään. Venäjä liikkuu ympäri Ukrainaa ja on edennyt hyvin nopeasti.

    Venäjä väittää, ettei sen operaatio pyri Ukrainan miehitykseen. Iso kysymys on, mihin tarkalleen ottaen operaatio tähtää (ei yleisluontoisen lätinän, "Alistaminen" "murtaminen" tasolla). Voisin kuvitella, ettei kyseessä ole mikään improvisaatio.

    Eniten tässä huolestuttaa ei niinkään sodan pitkittyminen vaan eskaloituminen kohti äärimmäisyyksiä. Toivon mukaan Venäjä toimii tässä suhteessa järjellisesti.

    Koko juttu on todella valitettava. Ja erityisen valitettavaa suomalaiselta kannalta on se, että asiasta osata puhua kuin moralismin tyylilajissa. Ukrainan toimien arviointi realismin näkökulmasta (miten tolkuttoman idioottimaista se on ollut) on tabu, koska propagandan syövyttämissä mielissä se on sama asia kuin Venäjän toimien oikeuttaminen. Tämän typeryyden ja mielisairauden keskellä eläminen on aika sietämätöntä ja muuttu jatkuvasti sietämättömämmäksi.

    NATO-jäsenyyden perusteet eivät mielestäni ole koskaan olleet niin alhaiset kuin nyt. Ei kuitenkaan tämän maan eliittien ja aivokuolleen journalistiluokan mielestä. Koko päättely on heille tabu. Asia ei SAA ajatella näin, ajatusta ei SAA edes YMMÄRTÄÄ.

    Alati tyhmenevä Suomen kansa alati tyhenevine päättäjinen haluaa ilmeisesti allekirjoittaa itse oman molotov-ribbentrop-sopimuksensa. Se itsenäisyys on jo hopearahoista "demokraattisen lännen" valtiaille myyty. Nyt ne voivat tyylilajilleen uskollisesti käyttää meitä hyväkseen mielensä mukaan. Päämääränä selvästi koko kansamme tuhoaminen eli integraatio mokan värisen englantia puhuvaan globaalin fellah-rotuun. 70-luvun suomettuneisuus oli mitätöntä siihen, mikä tänään on tilanne. Me kuvittelemme, että Venäjä on Mordor, mutta tosiasiassa se Mordor, demonisen pahuuden voima, olemme "me" (Länsi), mikä ei tarkoita, että Venäjä olisi hyvien puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aika säälittävää tasoa tuo on.

      Poista
    2. en näkisi että säälittävää. Yhdenlainen näkemys vain.
      Länsikäsitteenä on suht laaja, eikä itsellä ole mielenkiintoa ottaa sitä "syntitaakkaa" mikä kuulunee joillekkin länsivaltioihin kuuluvilla mailla.
      Suomalaiset ole niitä asioita kumminkaan tehneet ja sanoisin että suomalainen mies parhaansa yrittää.
      Kauppaahan teoriassa voinee tehdä kenen kanssa tahtonee, mutta mitä sitten oikeasti ihminen tarvitsee?
      Tuotteiden valmistus on vahvasti siirtynyt Aasiaan (todennut että tässä taas on lännellä taas välikäsinä monta joita suomalainenkin joutuu "tukemaan") mutta elintarviketuotanto yms. on asia mikä on oleellista. Hyvää ruokaa arvostetaan ulkomaillakin, mutta arvostukseen vaikuttanee myös makutottumukset. (Tyyliin champanija on ihan hyvää, mutta itse juonen mielummin kuohuviiniä. En sen nimikkeen vuoksi ole valmis maksamaan ylimääräistä. Sama toiminee toiseenkin suuntaan. (Sitten on vielä ruokakulttuurin muutos pikaruokaravintoiden kohdalla, jotka kilpailevat lounasravintoiden vastaavien kanssa. Maantieteellisen sijainnin vuoksi kotimainen tuottaminen vaatinee vähän ylimääräistä. Lypsylehmiä kun voinne ajaa pakkaseen, satokausi on tietyn aikaa. Jokseenkin joskus löytänyt vihreän ajattelun pulmallisuuden kun pohtinut kaupan valikoimaa missä tuotteita ympäri maailmaa ja "ongelma" vaikuttaa olevan kotimainen tuottaja).

      Poista
  10. Ukrainan presidentin vetoomukset siviilien polttopulloiskujen puolesta yms. kertovat karua kieltä Ukrainan armeijan valmistautumattomuudesta.

    Toivottavasti molemmilla osapuolilla on aitoa halua neuvotteluun ja kompromisseihin. Sissisotaa en Ukrainalle suosittelisi. Piilopaikoiksi valikoituu kaupunkien kellarit kuten Syyriassakin, ja pian on jäljellä pelkkiä rauniokasoja. Zelenski tuskin haluaa Kiovan jakavan onnettomien Aleppon, Groznin ja Sarajevon kohtalot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin näen ongelmallisena: uniformuton siviili on vailla sotilaan statusta ja voidaan ampua suoraan kentällä.

      Poista
    2. Tottakai. Panokset ovat kovat ja jälki sen mukaista.

      Poista

Kirjoita nimellä.