perjantai 22. heinäkuuta 2022

Logistiikan ongelmia

 

Anabasis

Ksenofon, Kyyroksen sotaretki. WSOY 1960, 278 s.  Suomentanut ja selittävällä hakemistolla varustanut J.A. Hollo, johdannon kirjoittanut Edwin Linkomies.

 

Vielä 1800-luvulla suurkaupungit olivat harvinaisia ja tuon vuosisadan alussa yli miljoonan asukkaan megalopolikset voitiin maailmassa laskea yhden käden sormin.

Nyt alkaa sadantuhannen asukkaan taajama jo olla niin yleinen, ettei sitä oikein kehtaa edes kutsua suurkaupungiksi.

Itse asiassa jo kymmenen tuhannen asukkaan keskittymä oli aikoinaan suurkaupunki, jolla oli sen mukaiset ongelmat, siis logistiikka, kuten nykyään sanotaan.

Jokainen asukas vaati syödäkseen ja juodakseen päivittäin -sanokaamme- kilon verran ruokaa ja litran verran nestettä. Jostakin oli siis hankittava ja tuotava paikalle joka ainoa päivä kaksikymmentä tonnia elintarvikkeita pelkästään ihmisten käynnissä pitämiseksi. Sen lisäksi tulivat eläinten tarpeet, jotka olivat usein ainakin yhtä suuret. Polttopuita ja muuta lämmikettä tarvitaan myös aina, talvisin ja öisin jopa etelässä.

Aikoinaan samat logistiset ongelmat rajoittivat tehokkaasti myös sotajoukkojen kokoa. Vain rikkaalla ja tiheästi asutulla seudulla voitiin ylläpitää moniin tuhansiin nousevaa liikkuvaa kaupunkia. Säännönmukaisesti seutu, jonka yli sotajoukko kulki, ryöstettiin putipuhtaaksi ja oli vaarassa tuhoutua. Mikäli seutu onnettomuudekseen joutui keskenään taistelevien joukkojen läpikulkumaaksi jopa mennen tullen, oli selvää, että se tuhottiin.

Myös joukko, joka ei suoriutunut huollostaan, oli varman tuhon edessä. Suotta ei Julius Caesar joukkoja rohkaistessaan korostanut erityisesti sitä, että hän kyllä järjestää huollon, siitä ei sotilaiden tarvinnut kantaa murhetta: haec omnia mihi sunt curae.

Pelkillä puheilla ei kymmentätuhatta miestä kuitenkaan voinut ruokkia. Oli löydettävä seudut, joilla voitiin tulla toimeen ja oli oltava kylliksi urhoollisia, ettei jouduttu vastahakoisten ruokkijoiden hävitettäväksi.

Persian suurkuninkaan perinnöstä käytyyn sotaan värvätty kreikkalainen palkkasoturijoukko joutui näiden ankarien ehtojen alaisena raivaamaan tiensä Kaksoisvirtain maasta takaisin kotiin vuosina 401-400 e.Kr.

Ateenalainen Ksenofon ei alun perin ollut joukon johtajana, mutta valittiin tähän epäkiitolliseen toimeen, jossa miehistön kannatus oli yhä uudelleen hankittava ja kuri saatava tavalla tai toisella pysymään. Luultavasti oikein pääteltiin, että hajonnut joukko tuhottaisiin osissa.

Kreikkalaisilla, jotka edustivat eri heimoja, oli paljon yhteistä, mutta myös tietoisuus omasta poliksesta oli säilynyt hyvin selkeänä. Yli muiden olivat tuossa vaiheessa spartalaiset eli lakedaimonilaiset, jotka olivat onnistuneet hankkimaan Kreikassa hegemonian ja heidän legendaarinen sotainen maineensa säteili myös Vähään Aasiaan, jonne Ksenofonin joukko saapui.

 Lopulta kymmenen tuhatta suli kuudeksi tuhanneksi, kun yksi osa siitä irtautui. Uuden kaupungin perustaminen oli miehillä tosin mielessä, mutta sekin on varsin hankala tehtävä: halukkaita maansa luovuttajia oli tuskin löydettävissä ja naisetkin olisi pitänyt valloittaa asein, vaikka tietty määrä heitä seurasi koko ajan joukkoa, kuten silloin tällöin ilmenee. Kotiin oli siis päästävä.

Kreikkalaisten suhtautuminen niihin lukuisiin muihin kansoihin, joita matkalla kohdataan, on mutkaton. Yleensä kontakti oli sotainen tai sellaiseen ainakin varustauduttiin. Jos rahaa oli ja muukalaiset suostuivat järjestämään ostopaikkoja, voitiin asiat järjestää myös rauhanomaisesti.

Kreikkalaisten ja barbaarien välinen ero ei ollut välttämättä edes merkittävä. Minkäänlaista rotuvihaa tai edes ksenofobiaa tämän kirjan sivuilta ei löydy. Persialaisista, joiden palvelukseen oli alun perin mentykin, puhutaan usein mitä ihailevimmin. Myös heidän kuuluisa opetusohjelmansa lapsilleen mainitaan tässäkin: oli opittava ampumaan, ratsastamaan ja puhumaan totta.

Toki kreikkalaiset olivat valiosotureita. Vastapuolella mainitaan huimasti liioitellen olleen jopa yli miljoona sotilasta, jotka kuitenkin pötkivät pakoon. Yhden taistelun tulos ei kuitenkaan merkinnyt sodan ratkaisua. Palkkasoturijoukko oli aina mahdollista myös voittaa, ellei sitä sitten haluttu värvätä omalle puolelle. Nyt ei sellainen mahdollisuus ollut realistinen.

Mitä itse sotaretkeen tulee, suurkuninkaan perinnöstä veljeään vastaan taistellut Kyyros sai surmansa jo kirjan alussa, joten se itse asiassa on vain Anabasiksen esinäytös. Suurin osa käsittelee pitkää vaellusta, jonka kohokotana tunnetusti oli meren näkeminen, jolloin uutta toivoa saaneet sotilaat puhkesivat myrskyiseen huutoon ”Thalatta, thalatta” -meri, meri!

Mutta ei se pelastus siitäkään niin vain tullut. Laivoja ei ollut tarpeeksi käytettävissä eikä saatavissa. Petollisten isäntien pelättiin kaappaavan laivoihin ahtautuvat kreikkalaiset ja myyvän heidät orjiksi. Spartan hegemonian alaista kaupunkia ei taas passannut ärsyttää, ellei halunnut joutua pelätyn Lakedaimonin vihoihin koko Kreikassa. Se oli sentään lyönyt monin verroin rikkaamman ja suuremman Ateenankin.

Lopulta ainakin kirjoittaja huvenneine joukkoineen pääsi Myysian Pergamoniin, jossa heidät otettiin vieraanvaraisesti vastaan ja ilmoitettiin, että läheisellä tasangolla oleili muuan persialainen upporikas oligarkki, jonka perhe ja omaisuus voitaisiin helposti kaapata kolmellasadalla miehellä yöllisellä hyökkäyksellä.

Kun Ksenofon oli nyt köyhtynyt, hän tarttui toimeen voidakseen taas tehdä hyvää ystävilleen. Operaatio oli kuitenkin katastrofi. Hyökkääjät pääsivät hädin tuskin turvaan saaliinaan vain noin kaksisataa orjaa ja niin monta lammasta kuin tarvittiin uhraamiseen.

Muuten, uhraamiseen ja muihin uskonnollisiin menoihin suhtauduttiin hyvin vakavasti, eikä taistelua tai muuta operaatiota aloitettu, elleivät ennusmerkit olleet suotuisat. Kuten tiedämme, kaikki eivät tuohonkaan aikaan olleet yhtä hurskaita ja heille kävikin usein huonosti -kuten kävi usein muillekin.

Lopulta haluttu saalis, Asidates perheineen ja omaisuuksineen jäi kuin jäikin Ksenofonin saaliiksi ja teki hänelle mahdolliseksi taas tehdä hyvää toisille. Ennusmerkit olivat sittenkin olleet oikeat!

Varsinaisesta kotiinpaluusta kirja ei kerro ja onkin ilmeistä, että osa siitä on kadonnut.

Kuitenkin kyseessä on hyvin kuuluisa ja suosittu teksti, jota on paljon käytetty myös kreikan oppikirjana sen yksinkertaisen konstailemattoman kielen takia. Tässä suhteessa se siis ilmeisesti vertautuu Caesarin Gallian sotaan.

Kirjassa kuitenkin mainitaan, että marssi edestakaisin kesti vuoden ja kolme kuukautta.

Aikalaisten mielessä keskeisinä olleet poliittisen historian tapahtumat ovat tuskin nykyajan näkökulmasta kirjan kiinnostavin osa. Sen sijaan kulttuuri kaikessa muodoissaan, kuten myös yksittäiset ihmiset, persoonallisuudet ja ihmissuhteet ovat ajattoman kiinnostavia.

1960-luvun mainio kirjasarja Antiikin klassikot, johon tämäkin teos kuuluu, oli hyvin merkittävä kulttuuriteko.

18 kommenttia:

  1. "1960-luvun mainio kirjasarja Antiikin klassikot, johon tämäkin teos kuuluu, oli hyvin merkittävä kulttuuriteko."

    Tuota jo poikasena lukemaani kirjasarjaa ei voi kylliksi ylistää! Huippuina jäivät mieleen Suetoniuksen Rooman keisarien elämäkertoja ja Tacituksen Annaalit.

    Kyyroksen sotaretkestä sen verran, että sen katsottiin rohkaisseen Aleksanteri Suurta valloitusretkelleen, koska suuri ja mahtava Persian imperiumi ei pystynyt tuhoamaan tuota vähäistä palkkasoturijoukkoa. Itsekin olen ihmetellyt, miksi liikkuvampaa ratsuväkeä omaavat persialaiset eivät noissa yhteyksissä käyttäneet ns poltetun maan taktiikkaa

    VastaaPoista
  2. "Sen sijaan kulttuuri kaikessa muodoissaan, kuten myös yksittäiset ihmiset, persoonallisuudet ja ihmissuhteet ovat ajattoman kiinnostavia."

    Yksi noista detaljeista on maininta hurjasta vuoristokansasta, jonka on yleisesti katsottu olleen nykyisten kurdien esi-isiä.

    VastaaPoista
  3. Sotaväen logistiikkaan kuuluu tänä päivänä yhtä elimellisesti kuin ampumatarvikkeet, polttoaineet, ruoka, juoma, sairaalatarvikkeet jne. jne, myös piristeet, joilla sotilaan suorituskyky saadaan moninkertaiseksi.

    Kun Neuvostoliitto romahti ja Puna-armeijan materiaalit katosivat, levisivät tai myytiin, myös suunnattomat määrät piristeitä osautui mafian käsiin ja levisi maailmalle. Näitä piristeitä tai kivunlievittäjiä oli siis suunnattomat määrät, yksistään Puna-armeijassa oli lähes 10 miljoonan miehen offensiiviin länttä vastaan em. kemiallisia valmisteita, ynnä neuvostoliiton satelliittimaiden sotilaille. On arveltu, että vielä 70-luvulla Puna-armeijan oli sodan sytyttyä oltava kahdessa viikossa Atlantin rannoilla. Se olisi vaatinut sotilailta taistelua vuorokaudet ympäriinsä, joka ei olisi ollut mahdollista ilman piristeitä tai huumeita.

    Suomessakin vielä 80-luvulla pöyristyttiin tiedosta, jossa USA:n ilmavoimien ja laivaston piloteille oli tehty suorituskykytestejä piristeillä, ja niiden teho oli osoitettu hyväksi. Nykyajan taistelukoneen heikoin lenkki on lentäjä, se lienee selvää. On arveltu, että F-22 raptor olisi viimeinen ensilinjan taistelukone, jossa mukana olisi lentäjä?

    Mitä tulee perinteiseen sotilaslogistiikkaan, suurvallat ottavat ja ovat ottaneet kaikissa laajemmissa projekteissaan myös sodan mahdollisuuden. Joku Kostamus-rata yhdistää Venäjän Suomen rataverkkoon oivallisesti, eikä rautapellettien kuljetus ole kuin toissijainen asia.

    Tunnettua on varsinkin Pohjois-Suomessa pikkupaikkakunnilla olevien TB-huoltoasemien massiiviset polttoainesäiliöt, varsinkin dieselöljyn osalta. Sodan logistiikan varalta tietenkin. Eipä myöskään voi sivuuttaa venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa, sama logistinen logiikka niistä löytyy, tai kiinalaisten halu ostaa Kemijärven lentokenttä, josta Kemijärven kaupungin herrat innostuivat suunnattomasti, kunnes Puolustusvoimat puhalsi pelin poikki.

    Nykyajan sota ratkaistaan logistiikan kautta ja vain logistiikan kautta. Ukrainan sota osoittaa on osoittanut sen, täydellisesti. Edes Venäjällä ei ole ehdotonta ylivoimaa, vaikka teoriassa he pystyisivät valjastamaan koko kansakunnan Ukrainan lyömiseksi, mutta pumaga on pumaga ja praktika on praktika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Eipä myöskään voi sivuuttaa venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa, sama logistinen logiikka niistä löytyy, tai kiinalaisten halu ostaa Kemijärven lentokenttä, josta Kemijärven kaupungin herrat innostuivat suunnattomasti, kunnes Puolustusvoimat puhalsi pelin poikki."

      Ulkomaalaisen logiikka on hieman eri kuin kotimaisen toimijan. Miksi muutoin sitä ulkomaalainen sijoittaisi taloudellisestomi Suomeen kuin sillä että siinä olisi hälle jokin hyöty intressi. Tosin sama pätenee kotimaisen toimijan sijoitamiseen ulkomaille. Lähinnä yhteinen hyötyintressi, mutta kun toisaalla ain pätene ne samat logiikat ja kielialueiden logiikalla ja historialla on omat tekijänsä.

      Poista
    2. "vaikka teoriassa he pystyisivät valjastamaan koko kansakunnan Ukrainan lyömiseksi, "

      Varsinainen ongelma tuossa on poliittinen: kun asiaa on lähetty viemään erikoisoperaationa, olisi tappio todeta, että kyse onkin sodasta. Sitten kun nuoria miehiä Moskovasta tai Pietarista alentaan kutsua asepalvelukseen, jännitteet kasvavat. Siksi pitää kaapia tynnyrinpohjia. Samoin näyttää siltä, että tärkeässä ammushuolossa on achilleenkantapää.

      Poista
    3. Eikö tuo tynnyrienpohjien kaapiminen ole vähän ongelma Yhdysvaltain armeijjassakin, eivät tahdo sada rekrytöityä kunnonainesta ..

      Poista
    4. Eikö Suomessa sentään vielä Akilleen kantapää, taidat lukea liikaa jenkkipropagandaa.

      Poista
  4. "1960-luvun mainio kirjasarja Antiikin klassikot, johon tämäkin teos kuuluu, oli hyvin merkittävä kulttuuriteko."

    Tuota kirjasarjaa ei voi kyllin ylistää. Jo nuoren poikana luin lähes kaikki, huippuina Suetoniuksen Rooman keisarien elämäkertoja, Tacituksen Anaaleija sekä luonnollisesti Thukydideksen (?)Peloponnesoleissotien historian. Myöhemmin olen ne antikvariaateista metsästänyt

    VastaaPoista
  5. Mitäs meinaat nuorten miesten Berliinistä ja Pariisista tuumaavan kun heidät kutsutaan väkeen hyökkäämään Venäjälle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikesta huolimatta, niin Venäjällä kuin Euroopaassakin eivät nuoret enään välttämättä halua sotimaan, ..

      Poista
    2. Mitäs meinaat nuorten miesten Berliinissä, Pariisissa ja Jenkeissä huumaavan kun heidät viedään suomalaismetsään hyttysten ja venäläisten kiusattavaksi?

      Poista
    3. Berliinin ja Pariisin pojista olisi suomalaismetsissä vain pelkää haittaa. Emme me heitä sinne tarvitse.

      Ammunitsioonia me tarvitsemme, ilmatukea, ohjuksia, tiedustelutietoa ja erikoisosaamisia. Ja niitä me hyvin todennäköisesti myös saisimme, koska se on mitä suurimmassa määrin myös tuen anatajien intresissä.

      Poista
    4. Luultavasti saisimme todellakin ammuksia ja ohjuksia niskaamme, sekä venäläisiä, amerikkalaisia että kaikkia muitakin. Suomalaisinfraa tuhosivat innolla niin liittolaiset kuin viholliset.

      Poista
  6. ”Logistiikan ongelmia”

    Logistiikan ongelmia on niin paljon, että on parempi keskittyä logiikan ongelmiin, joita niitäkin on vaikka kuinka paljon.

    Ryssäläinen/Venäjän vankilajärjestelmä on Moskovan eräs tukipilari. Systeemi järjestää tilanteita, että esim. naisella on mahdollisuus ottaa/varastaa herkkupullan, että miehellä on mahdollisuus ottaa/varastaa laatikollisen vodkaa, että jollakin henkilöllä on mahdollisuus surmata paha vihollisensa. Seurauksena ovat vankilatuomiot: kolme vuotta, kymmenen vuotta, elinkautinen. Eräät tutkimukset väittävät, että valtaosa Venäjän kansalaisista on käynyt tämän järjestelmäkoulun.

    Mutta sitten voikin käydä niin, että eräs herra ottaa puhuteltavaksi vangin ja ehdottaa, että kyseinen vanki vapautetaan heti, jos hän vapaudessa suostuu tekemään sitä, mitä hänelle käsketään.

    KGB:n logiikka on hyvin primitiivinen ja katala, ja samalla logistiikka ääretön.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuo sinunkaan logiikkasi järjen valoa loista

      Poista
    2. "Eipä tuo sinunkaan logiikkasi järjen valoa loista"

      Tosiasiat edustavat logiikkaa. Sinä et pystynyt kumoamaan yhtäkään tosiasiaa. Pystyt kyllä ruikuttamaan räkää.

      Poista
    3. Mitä tosiasioita muka esitti, lähinnä suolsit propagandaa....

      Poista
    4. Et siedä kritiikkiä?

      Poista

Kirjoita nimellä.