sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Vanha toistuu

 

Paradomania

 

motto:

Nuo kun alkaa huokumahan, niin

eiköhän viijä naapuria tukka suorana!

Muuan ”tuntemattoman sotilaan” henkilö

 

Jo Aleksanteri I:n intohimoksi hänen uransa ja elämänsä lopulla tulivat paraatit. Sama jatkui sitten Nikolai I:n aikana. Venäjä ja erityisesti Pietari olivat päivittäin yhtä komeiden kaartinrykmenttien sirkusta. Kyrassien pelti ja hevosten karvat kiilsivät, kun tuhannet miehet alituiseen karauttivat tai marssivat Tsaritsyn lugilla eli Mars-kentällä. Tekipä komeaa jo katsojallekin!

Euforiselta näytti tunnelma myös tänään Pietarissa. Itse päämestari istui ylevän näköisenä seuraten katseellaan komennettaviaan. Hiukan varuillaan olevan oloinen ministeri Šoigu katsoi häneen välillä anovasti ja esitti jonkin hiljaisen repliikin. Sitten molemmat jatkoivat olympolaista kontemplaatiotaan, joka näytti liikkuvan noissa laivoissa, jossa nuorukaiset leuka pystyssä seistä jököttivät kannella.

Komea, komea on äiti-Venäjän laivasto! Pietari suuren botik eli laivaston isoisä sai taaskin kunnian olla mukana kuvassa, hieman isomman laivan kannella.

Joidenkin raporttien mukaan näistä paraateista on nyt tullut megasuosittuja ja niissä voi helposti tavoittaa aidon suurvaltasovinismin, kunhan vähän haastattelee katsojia. Epäilemättä näin on. Vielä joskus viime vuosituhannella muistelen, että tunnelma oli varsin mutkaton ja vailla suurempia tunteita.

Mutta se olikin sitä aikaa, jolloin Itämeren laivasto oli siinä määrin romuna, ettei edes turisteja viitsitty Kronstadtissa hätistää pois sen ruosteisia yksiköitä katselemasta ja kuvailemasta. Silloin joku, muistaakseni Aleksandr Širokorad hälytti jo siitä, että itse asiassa Suomen laivasto alkaa olla tehokkaampi kuin Venäjän. Pelottiko?

Paraatien tärkein vaikutus on illuusioiden tuottaminen. Hallitsijoille ne tuottivat illuusioita täydellisestä suorituksesta ja maailman täydellisestä ohjattavuudesta. Kun arkipäivän masentavista vajavaisuuksista ei haluttu mitään tietää, keskityttiin paraatien maailmaan. Näinhän se kävi myös Brežnevin aikana.

Juhla tietenkin kuuluu myös kaikkeen todelliseen inhimilliseen kulttuuriin sen tärkeänä osana. Pelkkä tasapaksu asiallisuus ei riitä ihmisen työn sisällöksi. Hänen pitää päästä myös juhlassa kohoamaan jokapäiväisen rutiinin yläpuolelle.

Mutta juhliin keskittynyt ja niiden mukaan arvioitu armeija ja laivasto ovat kelvottomia. Antti Rokka mainitsi asiasta sanoessaan, että saksalaisten puolella vähän liian tiuhaan kopautellaan kantapäitä. Se teki epäluotettavan vaikutuksen, kun tavoitteena oli pärjääminen karussa arjessa.

Nikolai I sai kokea paraatimaailmansa sortumisen Krimin sodassa. Ei kai se huono armeija ollut, ainakaan kaikilta osin, mutta ei sen kyky riittänyt. Laivasto kyllä oli huono myös kalustoltaan ja sai tyytyä lähinnä maalitaulun virkaan. Herätys oli ankea ja sama uusiutui vielä Japanin sodassa.

Nykyisessä laivaston juhlinnassa keskitytään silmiinpistävän paljon toisen maailmansotaan, jossa Neuvostoliiton laivaston suoritus oli sanalla sanoen heikko. Itämerellä se tungettiin pariksi vuodeksi lahden pohjukkaan ja kaiken kaikkiaankin toiminnan tulokset olivat pikkuvaltioluokkaa, kuten todetaan venäjänkielisellä sivustolla корабли и сражения.

Kuitenkin sotalaivat, etenkin suuret, ovat mahtavia ja usein myös kauniita. Ristelijä Moskvan upottaminen aiheutti Venäjällä tavattomasti peppukipua ja näyttää siltä, että vastaavia operaatioita on sovittu rajoitettavan yleisen teurastuksen välttämiseksi. Sellaistakin sodassa sattuu.

Venäjällä tuskin nauratti terävä ukrainalainen maljapuhe: Venäjän laivastolle: Pohjaan! Ei kilistetä. Kuolleillehan ei saa kilistää.

Jokin vastaava memento olisi kyllä kannattanut euforisten paradomaanien pitää mielessään. Huolimatta kaikesta torjuntaohjushypetyksestä laiva on aina laiva. Kun sen pohja tai kylki riittävästi puhkaistaan, se uppoaa.

Sinäpä Nevalla kulki taas useita kymmeniä erinomaisia maaleja ohjuksille, jotka jo jossain odottavat käyttäjäänsä. Mutta ihmiset ovat yhä ihmisiä. Kylmässä vedessä sellaiset kuolevat nopeasti eivätkä nuoretkaan miehet monta minuuttia pala poroksi nykyaikaisen ohjusiskun luomassa kuumuudessa.

Olihan noita poikia tuolla vielä paljon, mutta pohja se on Putininkin säkissä. Ellei hymy ole vielä hyytynyt -mikä todistaa melkoisesta tunnekylmyydestä- niin vielä se voidaan sekin aika nähdä.

Jonakin päivänä -mikäli tämä laivasto todella lähetetään tositoimiin- saatetaan huomata, että kaikesta harjoitellusta komeudesta huolimatta tulos oli erittäin ruma. Sotavoiman rikollisen käyttämisen tuloksena oli suuri kansallinen onnettomuus eikä mikään hiotulla suorituksella saatu riemuvoitto.

Silloin sen aiheuttajan on viisainta olla istumatta aitiossa tai muissa julkisissa paikoissa. Vaikka kyllähän hänet aina jostakin löydetään.

28 kommenttia:

  1. Muistuu mieleen Huizingan kuvaus Ranskan/Burgundin ajan juhlista, jossa eläteltiin tekohengityksellä ja kansan kuustannuksella ritariaatteen viimeisiä kprahduksia.

    VastaaPoista
  2. Rauhallisen asiallista pohdintaa. Suuret sotalaivat ovat jo pitkään olleet tarpeettomia nykysodan käynnissä lentotukialuksia lukuunottamatta. Niihin menevät suuret rahat voitaisiin käyttää paljon järkevämmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Supersonic-ohjuksia vastaan eivät edes lentotukialukset pysty vastaamaan. Ehkä tästä syystä Venäjä on juuri panostanut näihin.

      Poista
    2. "Suuret sotalaivat ovat jo pitkään olleet tarpeettomia nykysodan käynnissä lentotukialuksia lukuunottamatta"

      Lentotukialuksethan niitä varsinaisia istuvia ankkoja tosisodassa ovat: ohjuksilla varustetut alukset ja sukellusveneet pistävät ne pohjaan alle aikayksikön. Niiden merkitys on siinä, että rauhan aikana ja pienemmissä konflikteissa ne ovat erinomainen voiman projisoinnin väline ts poliittinen ase.

      Poista
    3. Lentotukialukset ne varsinaisia istuvia ankkoja ovatkin pienemmistä aluksista tai sukellusveneistä laukaistaville merimaaliohjuksille. Ne merkitys on rauhanajan tai pienempien kriisien aikana tapahtuva voiman projisointi ts poliittinen väline kriisialuueella. Oikean, rajoittamattoman sodan aikana ne ovat herkullisia maaleja.

      Poista
  3. Lueskelin juuri Valvoja-Ajan vuosikertaa 1937, ja eräässä sen numerossa oli julkaistu Tatu Vaaskiven arvio Olavi Paavolaisen matkakirjasta "Lähtö ja loitsu". Kirjassa kuvatuille natsiparaateille, esp. puoluepäivien megalomaanisille kulisseille, ja joukkokokouksissa vallitsevalle hypnootiselle tunnelmalle Vaaskivellä oli loistava analyysi, koska hän jo tuolloin mitä ilmeisimmin oli lukenut Freudin joukkopsykologiaa käsittelevän teoksen "Massenpsychologie und Ich-Analyse" -- ajatelkaas, siis niin hyvin freudiin perehtynyt nerotyyppi jo noina vuosina, kun psykoanalyysista oli ilmestymässä vasta ensimmäinen suomenkielellä tehty yleistajuinen yleisesittely. (Kuloveden "Psykoanalyysi")

    Vain sellainen tajunnallinen taantumailmiö kuin hypnoosi voi selittää mitä joukkoontumisessa tapahtuu. Ja samat uhriajatteluun kuuluvat ilmiöt eivät vain ylevöitä elämäntuntoja ja glorifioi jumalallisella kunnialla Johtajia, vaan ne tekevät myös ymmärrettäväksi sen, etteivät tappiotkaan syvän uhriajattelun seremoniallisissa kulisseissa koskaan tunnu tappioilta, vaan ainoastaan kasvattavat kaiken pohjalla olevaa uhripääomaa.

    Ei tarvitse siis ihmetellä sitä miksi meilläkin on raiskattujen tyttärien isiä, tai pahoinpidellyiksi joutuneiden poikien isiä, joita edes tuollaiset teot eivät saa horjumaan "maahanmuuttoystävällisissä" kannoissaan. Tragioiden kohdalle sattuessa käy juuri päinvastoin: asianomaiset muuttuvat vain yhä vahvemmin vakuuttuneiksi omien "arvojensa" oikeudesta ja oikeutuksesta.

    Luulen, että myös laivaston erityisasemaa niin yleisissä militaariarvojen raamituksissa kuin myös paraatien näyttelyesineinä voidaan selittää freudilaisista lähtökohdista. Miellämme laivat valtakunniksi -- autonomisiksi reviireiksi -- ja ne toimivat ikään kuin pienoiskuvina yhteiskunnista. Tällaiseen mieltämiseen perustuu varmaan myös se erityinen säännöstö, joka tekee laivasta de jure kapteenin määräysvallassa olevan itsenäisen hallintoalueen.




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Miellämme laivat valtakunniksi -- autonomisiksi reviireiksi -- ja ne toimivat ikään kuin pienoiskuvina yhteiskunnista."

      Tuli mieleen nuo Karibialla risteilevät isommat alukset. Mihin käsittääkseni menee useampi tuhat henkilökuntaa, kuin myös useampi tuhat turisteja.
      Se on kuin pien kaupunki kokonaisuudessaan. Väki käsittääkseni sitten koostunee ympäri maailmaa molemmista, mutta toiminnallisesti johtohenkilöstöllä kapteenista alaspäin on suuri merkitys kokonaisuuden toimivuuden kannalta.

      Poista
    2. No mitähän minä sekoilen. Paavolaisen kirja, jota Vaaskivi kommentoi, oli tietenkin "Kolmannen valtakunnan vieraana". Innostuin näköjään Vaaskiven Freud-asiantuntemuksesta niin että sekoilen Paavolaisen kirjoissa.

      Poista
    3. Surkeaa surkeaa, rasistista paskaa.

      Poista
  4. "Paradomania"

    LAIVASTOPARAATI NEVA-JOELLA

    Eihän laivastoparaateilla ole mitään sen kummempaa kuin muillakin paraateilla: parasta näytille. Homot ja lesbot järjestävät eri puolilla maailmaa riemuparaateja: maailman parasta riemua.

    Nuoret ihanat neidit kilpailevat keskenään päästääkseen näyttämään TV-kameroille omia komeuksiaan: maailman parasta ihanuutta. Nuoret komeat miehet tekevät samoin, melkein alasti. Joissakin TV-hupiohjelmissa kaikki tehdään muuten alasti: ihanaa.

    Mutta nyt siirrytään logiikkaan. Neva-joella pidetyn laivastoparaatin yhteydessä Putin piti tietysti tärkeän puheen. Puheessaan Putin lupasi, että noin puolen vuoden kuluttua hän näyttää maailmalle oman todellisen ”kyrpänsä”: Zirkon-nimisen superaseen, jollaista kenelläkään muilla ei ole mitään vastaavaa.

    Eikö tämä puhe merkitse sitä, että puolen vuoden aikana voi tapahtua muutakin? Putin ei näköjään lue lehtiä eikä katsele maailman TV:n uutisia. Ukrainan sota on edennyt hänen mukaansa täsmällisten suunnitelmien mukaisesti eikä ole mitään merkitystä sillä, että kymmeniä tuhansia venäläisiä sotilaita sai surmansa.

    Ukrainan sodan päämääränä on Putinin mielestä denationalisaatio. Denationalisaatio taas merkitsee sitä, että Venäjästä pitää tulla maailman suurin viljan kauppias. Venäjän teollisuus on rempallaan, joten tarvitaan Ukrainan mustaa multaa Venäjän viljaa varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta olet ajatuksinesi täysin hukassa. Ei tässä mistään Ukrainan mustasta mullasta ole kyse. Yhdysvallat teki sopimuksen Ukrainan kanssa, jossa ne yhdessä lähtivät tavoittelemaan Krimin uudelleenliittämistä Ukrainaan ennen nykyisen sodan alkamista. Tutustu sodan taustoihin eri osapuolien näkökulmasta, niin sinusta voi tulla suuri journalisti. Professorille myös esitän mahdollisuutta todentaa kykyä historialliseen lähdekritiikkiin ilmaisemalla sitä, että pystyt suhtautumaan kriittisesti myös Usan mafiosojen ja Ukrainan oligarkkien välittämiin mielikuviin vai ovatko laittaneet jo pyssyn ohimolle?

      Poista
  5. Isotkaan sotalaivat eivät kestä ohjuksia joissa on satojen kilojen onteloräjähde. Joka läpäisee käytännössä minkä vain. Samoin panssarivaunujen käyttö salamasodassa on varmasti uudelleen arvioitavana ympäri maailman.

    Ukrainassa on nähty jos puolustella ajalla on motivaatio ja taito käyttää panssarintorjuntaohjuksia. Joiden panos läpäisee vaunun heikoimman kohdan eli katon. Kyetään hyökkäävä panssariarmeija pysäyttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja Suomi osti juuri kalliilla jenkkiromuja ilmavoimille.

      Poista
    2. Anonyymi (1. elokuuta 2022 klo 8.51) aavistelee:

      "Ja Suomi osti juuri kalliilla jenkkiromuja ilmavoimille."

      Minäkin olen miettinyt, että olisiko Suomen sittenkin pitänyt hankkia koneet naapurista (Ruotsista).

      Voi olla, että meille myytiin ei vain liian kalliita vaan myös päivitysten suhteen liian rajoittuneita koneita.

      Laitan tähän pakollisen 'en tiedä' sanaparin.

      Se, joka tietää, vaikenee.

      Miehittämättömät lentolaitteet olisivat parempi vaihtoehto säästää suorittavia tehtäviä tekeviä henkilökuntalaisia; ei kannattaa kiinnittää huomiota käyttämiini sanoihin.

      Putin kehui Venäjän uusia ohjuksia monta kertaa äänennopeudella lentäviksi, jossakin tilanteessa jopa viisi kertaa ääntä nopeammin.

      Venäjällä on eteviä raketti- ja ohjusinsinöörejä.

      Toivottavasti Venäjä ei merkitse kohteita Suomen puolelle ja suuntaa ohjuksiaan meitä kohti.

      M

      Poista
    3. Saatiin kyllä vahva suositus näille ostetuille koneille, kun itse Putin ilmoitti, että niitä ei pitäisi ostaa.
      Mikä muuten on, kun suomalaisten sotilaiden asiantuntemukseen ei tunnuta luottavan. Kuka olisi parempi asiantuntija ja millä kompetenssilla ? Ehkäpä kommentoija "M"?

      Poista
  6. Jos länsi, Nato tai EU olisi vähemmän feministinen, eihän siinä olisi kahta sanaa, kun Venäjä oltaisiin ajettu Ukrainasta kaalin syöntiin ja pysymään siellä! Ydinasetta Venäjä ei todellakaan uskaltaisi käyttää, sitten olisi kaalinsyöjilläkin holotna!

    Joku ihme kirous on nykyajassa, että pari diktaattoria, Putin ja Erdogan pitävät muuta maailmaa pilkkanaan! Syyrian despoottia en edes viitsi mainita tässä yhteydessä, nolla on pelkkä nolla. Mitä taas tulee kiinan päämieheen, kyllä hän kaikesta huolimatta osaa pelata korttinsa oikein, eikä lähde Putinin juoksupojaksi, ei todellakaan!

    Mutta länsi hävettää, hävettää tosiaankin. Kaikki lännen heikkouden ilmenemismuodot vain ruokkivat Putinia ja Ukrainan siviilien kärsimyksiä. Onhan helekettiä, että "Suuren ja mahtavan" perillinen tekee Ukrainaan iskuja suhteessa 60:1 siviilikohteisiin ja sotilaskohteet saavat olla suhteellisen rauhassa! Kaikki tämä keskellä eurooppaa! Tästä jää kehno muisto eurooppalaiseen sieluun nykypäättäjien feminismistä!

    Suomi, Ruotsi ja Saksa ovat lajissaan surkeimpia. Suomi rikkoi välinsä Trumpin vihassaan Amerikan republikaaneihin ja Ruotsi terroristien suojelullaan Natomaa Turkkiin. Saksassa taas taantumaa ei saa tulla, ja se uhraa Ukrainan siviilit omaa napaansa tuijottaen. Muut EU-maat luovivat ja pelaavat nyt tätä ja huomenna sitä!

    Onnetonta on se, että Suomessa pääsi valtiomies-sarjaan piirikuntapoliitikot ja tässä on tulos. Suomi ja Ruotsi ovat kokoaan suurempia ihmisoikeusrintamalla, näinhän piirikuntapolitikot luulevat, ja ovat nyt möhlineet kaiken! Maailma on aika raadollinen paikka, eikä mitättömyyksien kannattaisi lähteä sormenheristelylinjalle, vaikka joskus saattaisi olla aihettakin. Sormenheristelyt muistetaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Sormenheristelyt muistetaan!"

      Tämähän onkin erittäin tärkeä varoitus. Peräti nerokas, koska kukaan ei ole vielä keksinyt sitä tähän mennessä. Pitääkin kävellä kädet housussa, ettei vahingossakaan tulisi sormenheristelyä. Lienee syytä käyttää myös aina värillisiä silmälaseja, ettei vaan kiero katse paljastuisi.

      Tshehovin eräs sankari oli aina varuillaan ja hänen mottona oli: "Kak by tshego he slutshilosj." (Ettei vaan mitään tapahtuisi.)

      Poista
    2. "Jos länsi, Nato tai EU olisi vähemmän feministinen, eihän siinä olisi kahta sanaa, kun Venäjä oltaisiin ajettu Ukrainasta kaalin syöntiin ja pysymään siellä! Ydinasetta Venäjä ei todellakaan uskaltaisi käyttää"

      Kovin olet varma Putinin kantista. Se on vain valtiomiesmäisyyttä lännen johdolta, ettei kytkeydytty suoraan sotaan omaa maata vaarantaen vaan annetaan pikkuhiljaa Ukrainalle aseita niin, että Venäjän armeijan kyky rapautetaan vuosiksi.

      Poista
    3. "pohja se on Putininkin säkissä."

      Itse pelkään, että se on syvemällä kuin mitä voimme aavistakaan. Tämän henkilöhistoriassa ei löydy paljon esimerkkejä periksiantamisesta tai omien virheiden myöntämisestä.

      Poista
    4. "Onhan helekettiä, että "Suuren ja mahtavan" perillinen tekee Ukrainaan iskuja suhteessa 60:1 siviilikohteisiin ja sotilaskohteet saavat olla suhteellisen rauhassa!"

      Mitä ihmeen "iskuja". Väitätkö nyt ihan vakavissaan, että venäjän ukrainassa käyttämistä kuudesta miljoonasta kranaatista yli 90% on ammuttu siviilien niskaan?

      Ukrainan tasankoseuduilla on harvoja maastonmuotojen suomia asemia, joten kylät ja kaupungit muuttuvat kummankin osapuolen toimesta puolustuskeskuksiksi, joita vastapuoli sitten murjoo tykistöllään ja muilla aseilla - aivan perustellusti.

      Ylipäätänsä suomalaisten pitäisi tässä Ukrainan sodassa osoittaa kylmäpäisyyttä ja olla näyttämättä tunteita. Ikävä kyllä täällä on mennyt läpi kaiken maailman ukrainan informaatio-operaatiot tekaistuine "raiskauslinjoineen" ja sodan alkuvaiheessa myös mehusteltiin Kiovan "ostoskeskusiskusta" - aina siihen asti kunnes julkisuuteen tuli kuvaa jossa ukrainalainen raketinheitin ajoi "siivilikohteen" parkkihalliin.

      Itse lahjoitin Ukraina keräykseen jo sodan alussa yhden "sotisovan" maastopukuineen, hattuineen ja lämpökerrastoineen. Lisäksi lahjoitin sotilasrepun, vedenpitävän pakkauspussin, lipas- ja kranaattitaskuja yms. taistelutarviketta. Toivottovasti meni hyötykäyttöön? Vuonna 2014 Ukrainan asevoimille mm. lahjoitettiin 200 000 maastopukua käsittänyt avustuserä, yksikään puvuista EI päätynyt rintamalle, vaan todennäköisesti ne myytiin jonkun korruptoituneen virkamiehen toimesta takaisin maailman ylijäämä markkinoille.

      Useimmat Ukraina ulvojat eivät ole laittaneet tikkua ristiin nettipöyristymisen lisäksi.

      Poista
    5. Jossakin luki että Venäjä olisi tehnyt 17300 iskua siviilikohteisiin ja n. 300 sotilaskohteisiin. Kukapa niistä tarkkaa selkoa ottaa, mutta jos Lavrovin tasoinen henkilö totesi jo sodan alussa, että Venäjä tuhoaa Ukrainan infrastruktuurin, niin kai Venäjän kannattaa todellakin iskeä siviilikohteisiin jossa se infrakin on. Kranuja Venäjällä riittää kyllä.

      Jos vuonna 2014 lahjoitettiin Ukrainalle 200 000 maastopukua, joita ei käytettykään, se kai tarkoittaa sitä, että eihän ne ukrainalaiset liikukkaan paljas perse vilkkuen...Toki Ukrainassa korruptio on ollut ja on suurta, mutta mistähän se johtuisi? Olisiko Neukku-perinteillä mitään osaa ja arpaa? Ainakin sodankäynti muistuttaa neuvostoliittolaista, eli ryskätään missä sattuu ilman ajatusta, ja sitten katsotaan kuka seisoo viimeisenä! Pöljyyttä on asettautua kaupunkeihin ja odottaa että Venäjä murskaa kaupungit ympäriltä, jos siis näin on?

      Miten sivistyneet ihmiset voivat pysytellä kylmäpäisinä, jos ja kun sotarikoksia paljastuu lähes jatkuvalla syötöllä, vai onko nekin propagandaa? Suuressa kuvassa Venäjä on joka tapauksessa rikollinen ja pahimmasta päästä.

      Poista
    6. ”Pöljyyttä on asettautua kaupunkeihin ja odottaa että Venäjä murskaa kaupungit ympäriltä, jos siis näin on?”

      Mitä ihmeen pöljyyttä se on, että taistelutapa valitaan olosuhteiden mukaan – sehän on taktiikan perusolemus sodankäynnissä.

      Jo toisen maailmansodan aikana Ukrainan tasangoilla ei pääsääntöisesti ollut mitään yhtenäistä juoksuhautalinjaa, jossa pataljoona olisi vastannut parin kilometrin rintamalinjasta, vaan puolustus perustui puolustuskeskuksiin. Kylät, taajamat ja kaupungit tarjoavat suojaa säältä, tähystykseltä ja tulelta. Lisäksi on mahdollisuuksia huoltoon, kaivoista saa vettä, on tulisijoja yms. Neuvostoliiton peruina saattaa olla jopa väestösuojia, jotka tarjoavat turvallisia paikkoja komentokeskuksille ja joukoille mahdollisuuksia levätä suojassa kranaattitulelta. Ympäröivä tasanko taas ei tarjoa yhtään mitään muuta kuin maata asemien kaivamiseen.

      ”Olisiko Neukku-perinteillä mitään osaa ja arpaa?”

      Onko tämä joku yleisselitys kaikelle yhteiskunnalliselle mädälle Ukrainassa. Jostain kumman syystä esimerkiksi puolalaiset ovat säilyttäneet huomattavan korkean yhteiskunnallisen ja henkilökohtaisen moraalin vaikka sosialismin ikeen alla oltiin lähes puoli vuosisataa.

      Neuvostoliiton syyttäminen ukrainalaisten korruptiosta ja asevoimien surkeasta tilasta on samanlainen yleisselitys kuin kolonialismi Afrikassa, joka estää vieläkin kehityksen, vaikka siirtomaaherrat ovat lähteneet, jo ihmisikä sitten….

      ”Miten sivistyneet ihmiset voivat pysytellä kylmäpäisinä, jos ja kun sotarikoksia paljastuu lähes jatkuvalla syötöllä, vai onko nekin propagandaa?”

      Jokainen, joka miehittää tai ottaa haltuunsa alueita, kyllä vangitsee tai eliminoi parhaansa mukaan vihamielisen väestön alueelta.

      Ukraina itse halusi kansansotaa jakamalla aseita siviileille ja kehotti vastarintaan. Kuten usein käy - kylvetään tuulta ja korjataan myrskyä. Ensiksi kehotetaan ampumaan vihollisia ikkunoista ja sitten ulvotaan siviili uhreista, kun vastapuoli ruimii rynnäkköpanssarivaunun konetykillä takaisin.

      Voit olla aivan varma, että jos minä henkilökohtaisesti joudun toimimaan vihollisalueella puolustusvoimien reserviläisenä, niin jokainen vastapuolen siviili, joka tekee aseellista vastarintaa, ilmoittaa tai kuvaa liikkeitämme, järjestää mielenosoituksia, haastaa tai käyttäytyy aggressiivisesti löytää itsensä piikkilanka-aidan huonommalta puolelta. Jokainen, joka laittaa hanttiin tai jättää noudattamatta käskyjä saa kokea koko voimankäytön kirjon tarvittaessa.

      Poista
    7. Voit olla aivan varma, että jos minä henkilökohtaisesti joudun toimimaan vihollisalueella puolustusvoimien reserviläisenä, niin jokainen vastapuolen siviili, joka tekee aseellista vastarintaa, ilmoittaa tai kuvaa liikkeitämme, järjestää mielenosoituksia, haastaa tai käyttäytyy aggressiivisesti löytää itsensä piikkilanka-aidan huonommalta puolelta. Siis haloo! Venäjä teki täysin oikeudettoman ja rikollisen hyökkäyksen Ukrainaan, rosvoretken! Pitäisikö siviilien Ukrainassa pysytellä siviileinä hymyssä suin, ja odotella vainolaista onnellisena, kunnes heidät siirretään leireille ja sitä kautta Venäjälle? Eihän siinä sodassa ole vaihtoehtoja, eli taistella asekädessä vainolaista vastaan vaikka henki menisi, tai tarjota hyökkääjälle myrkytettyjä piirakoita! Näin itse tekisin.

      Venäjän tulenkäyttö on tunnetusti massiivista eikä ihmisen elämä ole siellä koskaan merkinnyt mitään. Hyttyset ovat pelkkiä hyttysiä. Sanot vielä, että Ukraina halusi kansansotaa! Onko oudompaa ajatusta näinä aikoina? Orjan elämä ei ole elämää, sen ukrainalaiset toki tietävät jo holomodorin ajoilta, ja niin tietävät lukuisat muutkin alistetut kansanosat Neuvostoliitossa ja Venäjällä. Vastarinta on ainoa mahdollisuus, eivät venäläiset tule ystävällisin aikein!

      Poista
    8. Onhan se siviilien aseenkäyttö loukkaavaa, kuten jo "Sodassa ja rauhassa" todettiin. Siitä sitten seuraa rankaisutoimia ja kollektiivista kostoa ja näin se homma etenee. Vielä ihan hiljattain venäläiset ja ukrainalaiset pitivät paljon toisistaan...

      Poista
    9. Suomessa mietittiin 60-luvulla sissisodankäyntiä ja todettiin, että mikään ei estä vihollista vangitsemasta ja tappamasta siviiliväestöä, joka tukee partisaaneja.

      Ajatus sissisodankäynnistä - eli partisaanitoiminnasta, jossa sissit piiloutuisivat väestön sekaan ja saisi huoltonsa sieltä hylättiin epäinhimillisenä suomalaisia siviilejä kohtaan.

      Sen sijaan puolustusvoimat päätti, että sissitoiminnalla tuetaan maavoimien taisteluita. Se toiminta taas perustuu etukäteen koulutettuihin sissijoukkoihin, jotka saavat huoltonsa ennalta tehdyistä kätköistä. Siviiliväestön tukea ei edes haluta, eikä siviiliväestöön pyritä luomaan kontakteja tietojen tai huollon saamiseksi.

      Mitä olen itse tutkinut 1900-luvun sissisotia, niin siviiliväestöä tuossa partisaanitoiminnassa kuolee 10-100 kertainen määrä miehittäjien sotilaisiin.



      Poista
  7. "toisen maailmansotaan, jossa Neuvostoliiton laivaston suoritus oli sanalla sanoen heikko. "

    Niin pitänee mennä aina Kustaa III:n sotiin, jos haetaan hyvää suoritusta, vaikka Ruotsinsalmen toinen taistelu hävittiinkin. En ole niin tarkka Venäjän laivastohistorian harrastaja, että osaisin sanoa, oliko jossain 1800-luvun Turkin sodassa menestystäkin.

    VastaaPoista
  8. "Vanha toistuu"

    Ukrainan taannoiset tapahtumat herättivät erään filosofisen taikka sen kaltaisen kysymyksen: ”Onko Venäjä yhtä typerä/sivistymätön kuin Putin, vai onko Putin yhtä typerä/sivistymätön kuin Venäjä?”

    Jos ottaa huomioon, että Putinin valtakaudella miljoonia sivistyneitä/korkeasti koulutettuja ihmisiä pakeni Venäjältä Länteen, niin kysymys lienee asiallinen. Vaikka Venäjän talous kärsii siitä, niin paenneiden miljoonien sivistyneiden/korkeasti koulutettujen ihmisten paluu Venäjälle ei ole vielä näkyvissä.

    Ei saa unohtaa sitäkään, millaisilla kalastuskeinoilla Putin aloitti virkakautensa: ”Motshit’ v sortire.” (Tappaa yleisessä käymälässä.) Kalastuskeino oli tarkoitettu niille venäläisille, jotka olivat olleet vankilassa ja tietävät vankilan kielenkäytön. Jotkut väittävät, että valtaosa Venäjän kansalaisista oli tavalla tai toisella käväissyt vankilassa pikkurikkeistä.

    Motto: ”Tappaa yleisessä käymälässä” vetosi miljooniin valitsijoihin ja Venäjän uudistetun perustuslain mukaisesti Putin on Venäjän presidentti vuoteen 2036 asti.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.