keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Virtaa vastaan.

 

Taantumuksen osa

 

Kuten koulukurssista muistamme, Aleksanteri I ideoi Napoleonin sotien aikaisen massateurastuksen jälkeen Pyhän allianssin eli Pyhän liiton, johon liittyivät ajan mittaan kaikki Euroopan maat, lukuun ottamatta Englantia. Myös paavi ja sulttaani jäivät liiton ulkopuolelle.

Tätä löyhää, lähinnä aatteellista organisaatiota on myöhemmin luonnehdittu taantumuksen käsikassaraksi, sehän velvoitti hallitsijat antamaan toisilleen veljellistä apua, mikäli liberaalit ja nationalistiset aatteet taas uhkaisivat syöstä Euroopan sekasortoon ja joukkoteurastukseen.

Avunantopykälä aktualisoitui tunnetusti vuonna 1849, kun Nikolai I vei joukkonsa jopa ulkomaille, Unkariin kukistamaan kapinaa. Pyhästä liitosta kasvoi taantumuksen symboli ja Venäjä muuttui Euroopan santarmiksi, jota erityisesti Marx ja Engels vihasivat.

Myöhemmin on enemmän tai vähemmän vastaavia organisaatioita perustettu aina silloin tällöin. Kansainliitolla oli vastaavia ideoita rauhan (Versailles’n pakkorauhan) säilyttämiseksi ja YK tunnetusti jatkaa perinnettä. Varsovan liitto ideologisine veljeyksineen oli myös status quon vartija. Sen ideologista perustaa ja kunkin jäsenmaiden yhteistä ideologista perustaa pidettiin nimenomaan pyhänä ja paradoksaalisesti nimenomaan edistyksellisenä.

 Toki Natossakin on vastaavia ideologisia piirteitä, mutta onhan se pragmaattisempi ja vähemmän ideologinen.

Joka tapauksessa Venäjän rooli taantumuksen tukipylväänä on historiassa vahva. Pyhän liiton jälkeen Venäjän taantumuksellinen rooli ilmeni useaan otteeseen Itä-Euroopassa. Toki taantumus tulkittiin nyt aina edistykseksi ja päin vastoin.

Historiallinen kehitys pyrki 1800-luvulla ja seuraavallakin vuosisadalla kohti kansallisuusaatteen toteutumista, luomaan kansallisia valtioita mahdollisimman tarkoin etnisissä rajoissaan. Tämä ei kelvannut imperiumeille, etenkään Venäjälle, Itävallalle tai Turkille ja nationalismi ja siihen assosioitunut liberalismi murskattiin usein armotta. Toki pragmaattisia poikkeuksiakin oli, esimerkiksi Suomen suomalaisuuden tukeminen ruotsalaisuutta vastaan.

Joka tapauksessa Venäjä piti armottomissa pihdeissään Puolaa, joka kapinoi ja Ukrainaa, jossa oma paikallinen nationalismi osoitti heräämisen merkkejä. Vasta sitten, kun Venäjän keisarikunta ensimmäisessä maailmansodassa hajosi, nämä kansakunnat erosivat siitä. Ukrainan itsenäisyys toki jäi vielä hyvin lyhytaikaiseksi.

Taantumuksen osa on aina ankea. Se joutuu tarkkailemaan väestöään, sensuroimaan sen mielipiteitä ja estämään parhaansa mukaan ”vahingollisten” aatteiden leviämisen. Perinteisesti taantumuksen arsenaaliin kuuluu se, että ihmisiä pidätetään ja vangitaan mielivaltaisesti ja pelotellaan osoittamasta sympatiaa tai kiinnostusta ”vahingollisille” aatteille.

Venäjällä salainen poliisi toki oli vanhaa perua ja sen historia voidaan aloittaa vaikkapa Iivana Julman Opritšninasta tai Pietari Suuren Preobraženski prikazista. Ensimmäisen nykyaikaisen salaisen poliisin, keisarillisen kanslian 3. osaston loi kuitenkin Aleksanteri I, Viron saksalaista sukua olleen kreivi Benckendorffin avulla.

Kapinallisille sieluille Venäjä ja sen sinisiin univormuihin puetut santarmit assosioituivat yhdeksi taantumukselliseksi vallaksi. Kansallisiin suurmiehiin kuulunut ja kuuluva Lermontov runoili jättäessään Venäjän ja siirtyessään Kaukasiaan:

Прощай немытая Россия,

страна рабов, страна господ

и вы, мундиры голубые

и ты -им преданный народ.

 

Jää pesemätön Venäjäin,

nyt taa ja orjat, herrat sen

ja univormut siniset,

ja kumartajat joukon sen

 

Tätä runoa ovat patriootit jaksaneet aina vihata ja kapinalliset palvoa. Itse asiassa siinä jopa sanotaan, että Venäjä on orjien ja herrojen maa (strana rabov, strana gospod) ja myöhemmässä säkeistössä vielä lisätään, että Venäjällä on kaikkialla tarkkailevia silmiä ja kuuntelevia korvia. Aika moderni tyrannian kuvaus siis.

Nikolai I:n systeemi muistutti suuresti Putinin touhuja. Sitä on kutsuttu nimellä virallinen patriotismi ja tunnetusti sillä oli oma kolminainen iskulauseensa Ortodoksia, itsevaltius ja (venäläinen)kansanomaisuus. Se oli Venäjän kansallinen kilpailija ja vastine mädänneen lännen universaalisuutta tavoittelevalle tunnukselle vapaus, tasa-arvo ja veljeys.

Nikolai eristi maansa parhaansa mukaan läntisiltä vaikutteilta ja sen ansiosta myös Helsinki nousi vähäksi aikaa pietarilaisen ylimystön suosimaksi kylpyläkaupungiksi: Saksaan ja Ranskaan ei enää päässyt.

Mutta Nikolai kaatui Krimin sotaan, jota hän joutui käymään Euroopan suurvaltoja vastaan. Hänen itsekylläinen hallintonsa oli tosiasiassa estänyt maan modernisoitumisen, eikä armeijakaan enää pärjännyt tosi paikan tullen. On jopa epäilty, että masentunut Nikolai I teki vuonna 1855 itsemurhan, kun tappio sodassa kävi ilmeiseksi.

Kuten runoilija on sanonut, historian kulkua ei taaksepäin voi tuupata ja tyrannit saa aina palkkansa. Niin ovat kaatuneet taantumukselliset imperiumit ja imperiaaliset systeemit sekä ortodoksian että kommunismin tunnusten alla. Tämä siitä huolimatta, että ohrana on ahkeroinut parhaan kykynsä mukaan, eikä resursseissa sille ole säästelty.

On lähes uskomatonta, ettei Putin näytä lainkaan ymmärtävän, mitä taantumuksen manttelin pukeminen ylle merkitsee. Kaiketi hän sitten on niin sokeutunut edustamansa salaisen poliisin kuviteltuun erinomaisuuteen ja sen ilman rajoituksia toimeenpanemiin erikoisoperaatioihin. Kukapa niitä voisi vastustaa? Ainakaan laillisuudessa pysyen?

Voihan sitä aina väittää, etteivät ukrainalaiset, norjalaiset tai hollantilaiset oikeasti ole mikään kansakunta ja että heidän valtionsakin on keinotekoinen. Tässä ei kyse kuitenkaan ole siitä, mitä jossakin ylhäällä vallan kammareissa viisastellaan, vaan siitä, mitä miljoonat ja taas miljoonat ihmiset ajattelevat ja tuntevat.

Taantumuksella on historiassa aina silloin tällöin ollut näkyväkin osansa, mutta ennen pitkää kehityksen nostamat voimat ovat aina sen kukistaneet ennemmin tai myöhemmin.

30 kommenttia:

  1. Raakalaismaista hyökkäystä Ukrainaan ei torjuta millään "herrasmiesmäisellä" sodankäynnillä. Lehtitietojen mukaan venäläisiä olisi kaatunut jo yli 100.000 sotilasta, yli kymmenen venäläistä kenraalia ja venäläisiä everstejä kymmenittäin. Haavoittuneita on vaikka kuinka paljon. Putin on valmis komentamaan lisää venäläisiä nuoria miehiä lihamyllyyn kuolemaan kummallisen päähänpinttymänsä takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei Venäjää torjuta uholla ja kiihkoilulla, vaan kylmällä järjellä ja rauhallisuudella.

      Poista
    2. Hah, näyttääkö tosiaan siltä, että kylmä järki sitten ohjaa ryssien kansainvälistä politiikkaa ja toimia? Kylmä järki sanoo, että niitä pitää tappaa, ja jatkaa tappamista kunnes vallanpitäjät ovat polvillaan. Ei Kremlissä muuta kunnioiteta kuin raakaa voimaa.

      Poista

    3. Annat vihasi sokeuttaa sinut niin ettet pysty enää ajattelemaan ja toimimaan järkevästi.

      Poista
    4. Itse rakastat imperialistista roistovaltiota sokeassa kommunismissasi niin, ettet tajua sahaavasi omaa oksaasi poikki.
      Mutta miten tajuaisitkaan, kun olet koko ikäsi saanut elää vihaamasi suomalaisen miehen pilalle hemmottelemana höperötyttönä, jolla ei ole edellytyksiäkään muuhun kuin naisen logiikkaan.

      Poista
    5. Toinen itse itsensä vihallaan sokaisema, joka ei malta edes lukea viestejä ennenkuin hyökkää.

      Poista
    6. "näyttääkö tosiaan siltä, että kylmä järki sitten ohjaa ryssien kansainvälistä politiikkaa ja toimia"

      No ei näytä, juuri siksi siihen pitää vastata kylmällä järjellä ja teräksellä sekä kuumalla ruudilla.

      Poista
    7. Ohjaako suomalaisia kylmä järki, ei näemmä, vaan vahvalla tunteella mennään päin NATOa ja Karjalan mäntyä...

      Poista
  2. Pari sanaa puun takaa.

    Otan kantaa ensimmäiseen kappaleeseen:

    "Kuten koulukurssista muistamme, Aleksanteri I ideoi Napoleonin sotien aikaisen massateurastuksen jälkeen Pyhän allianssin eli Pyhän liiton, johon liittyivät ajan mittaan kaikki Euroopan maat, lukuun ottamatta Englantia. Myös paavi ja sulttaani jäivät liiton ulkopuolelle."

    En ole historioitsija, mutta asia taitaa olla niin, että idean äiti oli Barbara von Krüdener, joka tuli luterilais-ortodoksisesta perheestä ja joka puheet ja teot vaikuttivat niin syvällisesti Aleksanteri I:een että hän teki aloitteen Pyhästä liitosta.

    Vaikka englanti on monien mielestä liian usein käytetty kieli, niin siitä huolimatta laitan asiasta lisätietoa englanniksi:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_von_Kr%C3%BCdener

    Kohteesta löytyy tietoa myös saksaksi ja ranskaksi, jos englanti ei kelpaa.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noiden lisäksi mm. ruotsiksi ja viroksi muttei suomeksi.
      Taas yksi pieni osoitus siitä, minkälaiseen tunkkaiseen perunakuoppaan pakkoenglanti on tämän kansan tunkenut.

      Poista
    2. Hyvä kun huomasitte puutteen. Tuskin tässä mistään perunakuoppaan tunkemisesta on kysymys; kukaan ei vain ollut tullut vielä kirjoittaneeksi hänestä artikkelia suomenkieliseen Wikipediaan, vaikka se onkin jo varsin laaja. Vanhoissa painetuissa tietosanakirjoissa, suomalaisissakin, hänestä kyllä on artikkeli.
      Mutta nyt asia on korjattu: suomensin sen artikkelin engl. Wikipediasta. Ja sen voi nyt lukea täältä:
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Barbara_von_Kr%C3%BCdener

      Poista
  3. "Tätä löyhää, lähinnä aatteellista organisaatiota on myöhemmin luonnehdittu taantumuksen käsikassaraksi, sehän velvoitti hallitsijat antamaan toisilleen veljellistä apua, mikäli liberaalit ja nationalistiset aatteet taas uhkaisivat syöstä Euroopan sekasortoon ja joukkoteurastukseen."

    Tuota Pyhää Allianssia voinee ajatella eräänlaisena oman aikansa ETYJinä, ainakin semmoisena protoversiona. Tuo kolmas "suuri idea" eli sosialismi ei vielä tuolloin tainnut monarkkien ja diplomaattien päätä sanottavammin vaivata, vaan se aika tuli sitten "hullun vuoden" 1848 jälkeen. Ja tuohon ajankohtaan tuon Allianssinkin voitaneen katsoa tosiasiallisesti viimeistään rauenneen. No, tytöt, kukat ja sopimukset kukoistavat aikansa, kuten de Gaullella oli tapana todeta...

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  4. No Toki Kruedener on aina tapana mainita, jos aiheena on Pyhä allianssi. Nyt aiheena oli taantumus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari sanaa puun takaa.

      "No Toki Kruedener on aina tapana mainita, jos aiheena on Pyhä allianssi. Nyt aiheena oli taantumus."

      Juuri siitä syystä minä otin kantaa edellisessä viestissäni vain ensimmäiseen kappaleeseen.

      Luin 1900-luvun alussa julkaistusta kirjasta, että Pyhän liiton ajatuksena oli toimia kristillisen veljesrakkauden pohjalta.

      Mainittu liitto ei kaiketi kestänyt kovin pitkään eli vain noin kymmenen vuotta, vai mitä? Luin näin jostakin.

      En tiedä, miten tarkasti ottaen asiat etenivät, mutta jos kerran Pyhän liiton pyrkimys edistää sekä kristillistä veljesrakkautta että rauhaa maiden välillä oli eräiden mielestä taantumuksellisia, niin pyrkimykset ovat minun mielestäni edistyksellisiä.

      Mitkä sitten olivat kristillisen veljesrakkauden ja rauhan vaihtoehdot? Monimuotoinen sekularismi ja sodat, vai kuinka? .

      Eivätkö maailmansodat ole pysäyttäviä esimerkkejä sekularismin vaarasta?

      M

      Poista
    2. Eihän kuviteltu ihannetila huono ollut. Se vain ei enää voinut toimia maailman ja ihmisten muuttuessa ja kehittyessä.

      Poista
    3. "En tiedä, miten tarkasti ottaen asiat etenivät, mutta jos kerran Pyhän liiton pyrkimys edistää sekä kristillistä veljesrakkautta että rauhaa maiden välillä oli eräiden mielestä taantumuksellisia, niin pyrkimykset ovat minun mielestäni edistyksellisiä."

      Kamalaa kommunismia.
      Yksi mikä löytyy aatteista tms. on lähes aina tuo veljellisyys. Kristinuskossa taas se syntikäsite, riippuu ajanjaksosta ja siveellisyys arvoista, yleensä jotain millainen hyveellisen naisen tulisi olla. Koeta tuota teollistuneessa yhteiskunnassa kasvaneelle naiselle kertoa. Mielikuva jostain mikä on miehen päässä, vaan nainen sitä ymmärrä. Taantumuksellista? Ehkäpä jos sillä koettaa rajata tai kontrolloida naisten mahdollisuuksia tai olemista ylipäätään. Riippunee vahvasti kyllä mitä uskonhaaraa seurataan. Islamissa huntuineen näkynee selkeästi. Mikä kyllä on uskonnon tulkintakysymys. Kristinuskossa taas, onko kotimainen vaiko lähetysaarnaajan näkemys hyveestä?

      Poista
  5. "Se joutuu tarkkailemaan väestöään, sensuroimaan sen mielipiteitä ja estämään parhaansa mukaan ”vahingollisten” aatteiden leviämisen. Perinteisesti taantumuksen arsenaaliin kuuluu se, että ihmisiä pidätetään ja vangitaan mielivaltaisesti ja pelotellaan osoittamasta sympatiaa tai kiinnostusta ”vahingollisille” aatteille."

    Mielenkiintoinen kysymys: kun Neuvostoliitto "edistyksen lippuna" on kadonnut, onko Venäjän nykymenoa pidettävä edistyksenä vai taantumuksena? Tähän haluaisin vastauksen erityisesti entisiltä taistolaisilta.

    VastaaPoista
  6. Pari sanaa puun takaa.

    Palaan uudestaan ensimmäiseen kappaleeseen:

    "Kuten koulukurssista muistamme, Aleksanteri I ideoi Napoleonin sotien aikaisen massateurastuksen jälkeen Pyhän allianssin eli Pyhän liiton, johon liittyivät ajan mittaan kaikki Euroopan maat, lukuun ottamatta Englantia. Myös paavi ja sulttaani jäivät liiton ulkopuolelle."

    Kysyn, miksi Englanti jäi liitosta pois.

    Vaikkapa luonnontieteiden kehityksen kannalta 1800-luku oli mitä edistyksellisintä (jos tällaista sanaa voi käyttää) aikaa. Vasta silloin alettiin ymmärtää esimerkiksi sähkömagnetismia.

    Englanti, tai paremminkin Britannia, oli 1800-luvulla kehityksen kärjessä luonnontieteissä; en väitä, että Darwin oli oikeassa. Ja samaan aikaa siellä oli vakavaa kristillisyyttä, jota muuten uusi tiede yritti voimallisesti sekä haastaa että tehdä naurettavaksi.

    Britannialle ei kuitenkaan käynyt myöhemmin sillä tavalla huonosti kuin Saksalle, jota kaksi maailmansotaa tuhosivat.

    Pääväittämäni on, että Britannialle (totaliteettina) ei käynyt siksi huonosti, koska se ei luopunut niin suuresti kristillisestä pohjastaan kuin Saksa.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saarivaltio + maailman vahvin laivasto. On tietty vapaus operoida mantereen puolella - jokainen epäonnistuminen ei ole samalla tavalla potentiaalisesti tuhoisa, mitä mannervaltioille.

      Kristillisyys on kyllä mielenkiintoinen kulma. Tosin 1MS aikaan jokaisella valtiolla oli sama sotilaan opas, jonka kannessa Gott Mitt Uns omilla kielillään...

      Sellainen kuriositeetti muuten vielä, että parinkin brittimuistelijan mukaan anglikaanipappeja lähinnä halveksuttiin, koska nämä vain siunasivat joukot ennen taistelua. Katolisia pappeja arvostettiin koska nämä lähtivät (aseetta) hyökkäykseen mukaan.

      Poista
    2. Pari yksinkertaista sanaa puun takaa.

      "Sellainen kuriositeetti muuten vielä, että parinkin brittimuistelijan mukaan anglikaanipappeja lähinnä halveksuttiin, koska nämä vain siunasivat joukot ennen taistelua. Katolisia pappeja arvostettiin koska nämä lähtivät (aseetta) hyökkäykseen mukaan."

      Lukasin ja silmäilin (en lukenut kokonaan) äsken erästä (Britanniassa) englanniksi kirjoitettua opinnäytetyötä Englannin kirkon suhteesta ensimmäiseen maailmansotaan.

      Siinä tarkasteltiin kirkkoa ennen mainittua sotaa ja sodan aikana.

      En juuri mene yksityiskohtiin, sillä asia on aika moniulotteinen, mutta mainitsen pari asiaa. Ja en ota kantaa katolisten pappien osallistumiseen sotaan.

      Ja kyllä: tavalliset anglikaaniset papit värväytyivät sotaan. Kysymys vain kuului, kumpana, pappina vai taistelijana, pitää palvella. Satoja anglikaanisia pappeja ja teologian opiskelijoita osallistui tavalla tai toisella ensimmäiseen maailmansotaan.

      Mooseksen lain käsky olla tappamatta oli papeille, teologille, teologian opiskelijalle ja uskoville melkoinen ongelma, jos aikoi osallistua sotaan.

      Toisaalta esivaltaa piti kunnioittaa. Koska sota on Jumalan sallimus, niin sotaan piti lähteä, jos käsketään.

      Voihan osallistua sotaan ja olla ampumatta, tai sitten ampua ohi, jos kerran pitää ampua; tämä on oma tulkintani omantunnonaroista.

      Tuo mainittu opinnäytetyö kuuluu historian alaan, johon en ole perehtynyt.

      Aihetta, pappien osallistumista sotaan ja kirkon asennetta sotaan, on kaiketi tutkittu jonkin verran, vai mitä?

      Britannia selvisi paremmin kuin Saksa, joka sai tuntea maailmansotien kovat iskut ja lyönnit.

      Toivottavasti Britannia menestyy ja kukoistaa EU:n ulkopuolella, vaikka vastavoimat tekevät kaikkensa, että se epäonnistuisi ja palaisi takaisin.

      M

      Poista
  7. Talvi tuli. Kevät tuli! Moskovajoki suli! Glasnost ja spedestroika sanoi puli puli!

    VastaaPoista
  8. "On lähes uskomatonta, ettei Putin näytä lainkaan ymmärtävän, mitä taantumuksen manttelin pukeminen ylle merkitsee."

    Tärkeä essee, jossa on selkeästi tuotu esiin, että putinismi varoittaa: "Jos Russiaa/Moskovaa/Venäjää ei totella, niin käy yhtä kalpaten kuin Ukrainalle."

    VastaaPoista
  9. Tilanne on erittäin lohduton. Tehtyään täydellisen virhearvion Ukrainan valloituksesta, niin Putin on valmis heittämään yhteensä jopa miljoona miestä Ukrainan puolustajien lihamyllyyn. Venäjän omista joukoista ei näköjään kukaan pysty katkaisemaan tätä hulluutta. Siispä Ukraina joutuu länsimaiden aseavulla surmaamaan yhä enemmän hyökkääjien elävää voimaa eli sotaan pakotettuja nuoria miehiä.

    Suomessa näyttää siltä, ettei vaaleilla ole mitään merkitystä tulevalle hallitusyhteistyölle, kun jo vihreät ja SDP ovat ilmoittaneet, etteivät suostu yhteistyöhön PS:n kanssa.

    PS:n totuuden vastainen demonisointi on merkki muiden puolueiden pelkotiloista seuraavista eduskuntavaaleista. Demokratioissa valta vaihtuu vaaleilla. Varsinkin vihervasemmistolla vaalipropaganda kuuluu heidän vaalikamppailunsa vakiokamaan mallia "vappusatanen". Perättömällä sadulla "Vappusatanen" SDP voitti täpärästi viime vaalit. Mikä on seuraava vaalitäky eduskuntavaaleihin, jolla vihervasemmiston hyväuskoinen vaalikarja höynäytetään äänestämään oman etunsa vastaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, demonisoit sitten kaikki muut paitsi "pyhät" persut.

      Poista
    2. Persuissa on yhtä vähän pyhää, kuin muissakaan puolueissa.
      Mikä heissä sitten pelottaa taitaa olla sama kuin muissakin maissa missä katsotaan oman valtion ajattelua ensisijaisena toimintana. Kun taas teollistuneessa yhteiskunnassa, kukin tai pitäisi ymmärtää että suurin osa vaihdannasta tapahtuu valtion rajojen yli, on tavalliselle kansalaiselle teoriassa sama kuka sen ns. taivaspaikan hakee. Tietenkin positiivista on jos se henkilö pitää sen yhteiskunnan puolia jonka maanjohtoon hänet on valittu kansan joukosta. Tämän olettaisi olevan kaikkien etu jotta se ns. tasapaino säilyisi. Jos taas se ns. valtionjohto pitää jonkun muun valtion etua omansa kustannuksella, ollaan lähempänä vasallivaltion asemaa. Kun taas lobbaaminen on vahvasti läsnä, olisi kai tärkeää päättäjien kohdalla ymmärtää kulttuurin eli valtion infrastruktuuri ja sillä on rajansa, mihin valtion toiminta edellytykset kykenee.
      Ongelma ei taida olla niinkään persuissa, vaan miten nationalismi ymmärretään, mihin taas linkittyy niin uskonnot, kuin myöskin kieli. Ilman kieltä kun taas moni asia vaikeutuu.

      Poista
    3. Mikä persuissa pelottaa?
      Käytös!
      Heidän menetelmistään (so men lokakamppajat hiljaiseksi pelottelu tms.) ja asenteistaan, kun tulee todellakin ikäviä mieliyhtymiä 1930-luvun Saksaan.

      Poista
  10. Älkää kirjoitelko sellaisia kommentteja, joissa ei ole mitään ajatusta. Pelkkä etikettien liimailu ei ole mikään argumentti.

    VastaaPoista
  11. "On lähes uskomatonta, ettei Putin näytä lainkaan ymmärtävän, mitä taantumuksen manttelin pukeminen ylle merkitsee." "Siispä Ukraina joutuu länsimaiden aseavulla surmaamaan yhä enemmän hyökkääjien elävää voimaa eli sotaan pakotettuja nuoria miehiä."

    Siltä se vaan näyttää. Asia ymmärrettäneen vasta sadan vuoden kuluttua.

    VastaaPoista
  12. Olen kirjoitellut tänne viime vuosina hyvin harvakseen. Viimeksi tosin pistin jotain Nybergin mielestäni suotta (honoris causa?) kehutusta kirjasta. Mutta asia: Kysyisin ohjetta siihen, mistä tietää, että omassa raapustuksessa ai ole mitään ajatusta, jos kerran - niin, ajatusta ei kerta kaikkiaan ole. Jos sen ymmärtäisi, niin tietäisi sitten vielä visummin varoa. (Enkä edellisellä tarkoita pyhät/pahat persut -hölötystä, joka meillä on alati keskuudessamme.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, jos ns. empiirinen tai looginen sisältö puuttuu. Esim. semanttisesti pelkkää hyrräystä tai murinaa sisältävät kommentit. Nekin ovat ok, jos sanoja on tiedossa. Ellei ole, ei asian tietämisellä ole kenellekään mitään merkitystä.

      Poista

Kirjoita nimellä.