maanantai 15. huhtikuuta 2024

Tosi on!

 

Ei oo todellista!

 

Totuudesta tiedämme yhtä ja toista, muun muassa sen, ettei se pala tulessakaan. Valhe sen sijaan todennäköisesti syttyy herkästi sopivassa lämmössä ja häviää jopa silmänräpäyksellisesti palaessaan, jättämättä mitään jäljelle.

Mikä on totuus, ei silti ole aina helppo kysymys, vaikka se näyttää jopa kysymyksistä kaikkein yksinkertaisimmalta. Tai ehkä pitäisi sanoa, että triviaaleimmat asiat ne vasta vaikeita ovatkin. Kaikki perustuu niille, mutta ne eivät tunnu perustuvan millekään.

 Aritmetiikan perustelemiseksi ovat lukemattomat ajattelijat vaivanneet päätään, mutta ei taida lopullista ratkaisua olla vieläkään.

Pontius Pilatus esitti aikoinaan Jeesukselle, aivan postmodernissa hengessä, mikäli anakronismi sallitaan, sofistien jo tuolloin muodikkaan kysymyksen Mikä on totuus? Jeesuksen vastaus, ongelmaan -ei välttämättä juuri tuossa tilanteessa ja henkilökohtaisesti Pilaukselle, oli muodoltaan yllättävä ja sen hyväksyminen edellytti siirtymistä kielen käsitteistöstä mystiikkaan.

 Jeesuksen versiohan oli; Minä olen tie, totuus ja elämä. Vanhaksi venäjäksi Ja jesm put, istina i zhizn.

Nykyään näyttää tulleen muotiin sellainen tulkinta, että erityisesti venäläiset olisivat kansa, jolla on kahdenlaista totuutta: toinen, pravda, olisi muka jokaisella sellainen, kuin hän itse haluaa ja toinen, istina, sitten se oikea totuus, joka kaikkien on pakko hyväksyä.

Olen itse joskus tuosta aiheesta kirjoittanut ja rohkenen nyt pistää viitteen sitä koskevaan blogiini. Saapa nähdä, pitääkö botti sitä klikkausten kalasteluna ja leimaa koko jutun roskapostiksi. Tässä se joka tapauksessa on: Vihavainen: Haun pravda tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

Pontius Pilatus kysyi Jeesukselta, mikä on totuus, istina. Se oli hieman samanlainen kysymys, kun zen-mestarille osoitettu Mestari, kuinka oikein on? Siinä viitattiin maailman syvimpään olemukseen eikä esimerkiksi siihen, onko jokin asia totta vai ei.

Kyllä Pilatus sellaistakin kysyi. Hän sanoi: Onko totta, että sinä olet juutalaisten kuningas? (Pravda li, tšto ty Tsar Iudejski?).

Olisi ollut mahdotonta kysyä Istina li, tšto ty Tsar Iudejski? Istina on toisenlaiseen yhteyteen kuuluva käsite.

Nykyään on meillä tullut nuorisomuodiksi puhua totuuden sijasta todellisesta. Mikäli Pontius Pilatus olisi omaksunut tämän tavan, hän olisi voinut kysyä: Onks niinku todellist, että sä oot niinku juutalaisten kunkku?

Kirjakieltä osaava ja sanoja normaalissa, vakiintuneessa merkityksessä käyttävä suomalainen olisi kuitenkin esittänyt asian toisessa muodossa: onko se totta?, onko väite siis tosi vai epätosi. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole, tertium non datur, sanovat vanhat syllogismien säännöt.

Tässä keskustelussa huomiomme kiinnittää, että siinä tosiaan käytetään kahta venäjän kielen totuutta merkitsevää sanaa. On kyllä olemassa kolmaskin ja se nyt rupesi minua kiinnostamaan syystä tai toisesta.

Kyseessä on vernost, joka kääntyy myös uskollisuudeksi. Kun joku vahvistaa paperin nimikirjoituksellaan, on siinä usein sana verno =tämän allekirjoituksen autenttisuuden todistan. Vernyi drug on uskollinen ystävä.

Venäjällä sana on yleisessä käytössä esimerkiksi kun hautaan sanoa, että jokin väite on tosi, vastaa tosiasioita, (eto verno). Voidaan myös sanoa, että vaikkapa kulkemanne tie on oikea, ei johda harhaan (vernym putjom idjote tovarištši).

Venäjän imperiumin korkein kunniamerkki, Andreas ensinkutsutun kunniamerkki (Orden Andreja Pervozvannogo) oli varustettu tunnuksella ”Za veru i vernost”, uskosta ja uskollisuudesta. Nykyään on jopa olemassa myös mitali, Za veru i vernost, jota myönnetään vähemmistökansojen edustajille.

Tässä herättää huomiota paitsi uskollisuus, vernost, myös vera -usko (verbi verit -uskoa). Sanahan on indoeurooppalainen ja löytyy myös latinasta. Englannissa sillä on myös käyttöä (veracity, ym.). sehän viittaa uskoon, ja myös totuudellisuuteen, oikeaan asiaan.

Venäjässä on myös hyvin tunnettu sanonta ”palvella uskossa ja totuudessa” (veroj i pravdoj). Itse asiassa sanonta kirjaimellisesti tarkoittaa, että palvellaan uskolla ja totuudella, nämä ovat ikään kuin se uhri, joka annetaan maalle tai hallitsijalle. Tässä tulee esille pravda-sanaan sisältyvä ajatus oikeudenmukaisuudesta. Olisi mieletöntä sanoa, että palvellaan veroj i istinoj.

Nämähän ovat kauniita tunnuksia, yhtä kauniita kuin vaikkapa SS-joukkojen tunnus Meine Ehre heisst Treue -kunniani on uskollisuus, jossa kaksi kaunista käsitettä sekoitetaan toisiinsa ja valmistellaan oikeutusta kunniattomille teoille, mikäli uskollisuus sellaisia edellyttää.

No hui! Nyt tuli hirveitä sanoja, mutta katsotaan nyt, miten botti tekotunteillaan niihin reagoi.

Uskon puolestani, että itse kullakin kansalla on omat pikku erikoisuutensa siinä, miten ne ilmaisevat sellaisiakin asioita kuin totuus/todellisuus, oikeus, vääryys jne. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että jossakin päin maailmaa itse kieli jo antaisi luvan pitää epätotuutta totuutena. Toki vääryyttä usein pidetään oikeutena, mutta se on jo toinen juttu.

23 kommenttia:

  1. "itse kullakin kansalla on omat pikku erikoisuutensa siinä, miten ne ilmaisevat sellaisiakin asioita kuin totuus/todellisuus, oikeus, vääryys jne. ..Toki vääryyttä usein pidetään oikeutena, mutta se on jo toinen juttu."

    Wladimir Vysovski tiivisti sen hyvin laulussaan Totuus ja Valhe, se löytyy Turkka Malin käännöksenä.

    VastaaPoista
  2. Puhun niin totta kuin osaan, sanoi Jäätteenmäki. Kryptinen lausunto, mutta ehkä lakimiehillä totuudessa pysyminen vaatii erityistä osaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakimiesten eettinen ohje kuuluu, "Totuudessa pitäisi pysytellä"...eli aika källisti sekin luonnehditaan. Olin aikoinani aika paljon käräjäoikeuksissa virkani puolesta, ja kyllä siellä puhutaan muunneltua totuutta, varsinkin puolustuksen taholta. Jos syyttäjä saa murrettua puolustuksen valheen, puolustus voi siirtyä seuraavaan valheeseen, eikä siinä sen kummempaa. Eräällä vastaajalla oli kontollaan lukuisia laittomuuksia ja rikoksia, mm. televisiolupaa ei kaiken muun ohella oltu koskaan maksettu, vaikka televisio kyllä löytyi. Sekin syytekohta kaatui, koska puolustusasianjaja valehteli, että vastaaja on ollut asunnossaan äärimmäisen harvoin, tuskin koskaan, mutta kas, oli kuitenkin maksanut vuokransa. Näin nämä tuppaa menemään, eli salakatselua ei ollut tapahtunutkaan. No, eipä se rikosten monilukuisuuden takia olisi vaikuttanut tuomioon mitenkään, mutta silti!

      Poista
    2. Jos ja kun puolustusasianajaja on vastaajan asiamiehenä oikeudelle kertonut, että vastaaja on ollut asunnossaan äärimmäisen harvoin tuskin koskaan; niin pelkästään se, että vastaaja on maksanut vuokransa, ei voi osoittaa, että vastaaja saati hänen puolustusasianajaja olisi valehdellut oikeudelle. Toisenlaiseen johtopäätökseen ei voida päätyä siitäkään, että syyte tältä osin on tullut hylätyksi.

      (Anonyymi15. huhtikuuta 2024 klo 9.50) kertoo viettäneensä virkansa puolesta paljon aikaa käräjäoikeuksissa, minkä vuoksi on todettavissa, että hän on toiminut virkamiehenä poliisi-, syyttäjä- tai tuomioistuinviranomaisessa.

      ”Salakatselun” näyttämättä jäämisestä lienee kulunut jo yli 10 vuotta, sillä vuoden 2013 alusta televisiolupamaksun korvasi Yle-vero.

      Muun ohella edellä todetun johdosta (Anonyymi15. huhtikuuta 2024 klo 9.50) kirjoitusta voidaan pitää hyvänä esimerkkinä siitä, miten subjektiivista myös virkamiehinä toimineiden totuus aina kuitenkin on.

      Poista
    3. ilmeisesti puolustusasianajaja on kuin lääkäri, jonka pitää uskoa se, mitä potilas sanoo, vaikka ns terve järki tai elämänkokemus muuta olisi väittävinään. Asianajaja osaa sitten ottaa asiaan niin erikoisen näkövinkkelin (mutta kaiketi myös mahdollisen), joka maallikosta tuntuu täysin epätodennäköiseltä. Oikeudenkäytössä yleisemminkin on myös joitakin aivan päättömältä tuntuvia asioita, kuten tuomioiden paljousalennukset, tai uusi "ensikertalaisuus" kolmen vuoden jälkeen, tai että ensikertailainen kärsii rangaistuksesta vain puolet, jne.

      Poista
    4. Totuus oikeudessa on sillä, joka on taitavampi, tai rikkaampi, eli nämä molemmat, näinhän se menee. Taitoa oikeudessa, erinomaista suorastaan oli se, kun vaikka Tampereen Voiman jäsenet, monesti aika vähäväkiset aatteen ihmiset tallettivat elämänsä ehtoon varalle varoja sikäläiseen E-säästökassaan, mutta kun punapääoma sössittiin ja mureni, näillä talletuksilla ei ollutkaan talletussuojaa, koska kyseessä EI OLLUT pankki! Loistavaa juristeriaa, mutta surkeata vähäväkiselle. Se oli totuus, ja siihen oli tyytyminen.

      Sekin on yhdenlainen totuus, että vain Suomessa voi olohuoneen ikkunasta keskellä yötä tulla sisään suurikokoinen miesoletettu, joka alkaa tikkaamaan talon huomattavan pienikokoista isäntää kymmenillä pistoilla, jotka aiheuttavat isännän kuoleman. Äkkiä ajatellen naisten tekemät väkivallan teot veitsellä ovat lähes poikkeuksetta "tikkaamisia", eivät keskellä yötä ikkunasta sisään tulevan suurikokoisen miesoletetun, joka oletettavasti on tullut sisään ikkunasta tappaakseen? Mutta totuus on nyt tämä, eikä sitä mikään voi muuttaa toiseksi, eli MOT.

      Poista
  3. Filosofi Søren Aabye Kierkegaard:in määritelmä perustotuudesta: "Totuus on sittenkin aina subjektiivisuus". Vaikka meillä pitäisi olla pyrkimys objektiivisuuteen, niin samalla pitää olla kyky käsittää oma subjektiivisuutensa.
    Minun enoni, edesmennyt Veikko Salonen, väitteli aikoinaan Eino Kailan laitoksella filosofian tohtoriksi ja hänen väitöskirjansa (1952) ydin oli: "Jokaisen lauseen totuusarvo on ajan funktio". Eli se mikä tänään on totta ei ole sitä välttämättä tulevaisuudessa/menneisyydessä. Totuus on venyvä käsite: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/ilmari/219447-veikko-salonen-1919-1992-rakastettu-filosofi/

    VastaaPoista
  4. Miten Jeesus vastasi Pilatuksen tunnettuun kysymykseen "Mikä on totuus"?
    Tarkistin asian Raamatusta. Tuo Pilatuksen kysymys on jakeessa Joh. 18.38. Jeesuksen ei mainita vastanneen siihen mitenkään.
    Sen sijaan juuri ennen kuin Pilatus kysyi noin, Jeesus oli sanonut: "Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten maailmaan tullut, että minä todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minun ääneni"
    Tämäkö oli mielessäsi, kun kirjoitit: "Vastaus oli muodoltaan yllättävä ja sen hyväksyminen edellytti siirtymistä kielen käsitteistöstä mystiikkaan. Ei siitä tässä enempää. Vastaus oli aika tyrmäävä."
    Mystiikan puolelle oli siis siirrytty jo ennen kuin Pilatus esitti tuon kuuluisan kysymyksen.
    Vai oliko mielessäsi Jeesuksen aivan toisessa yhteydessä, jo edellisenä iltana apostoleille sanoma lause: "Minä olen tie, totuus ja elämä" (Joh. 14.6)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän se oli. En tullut tarkistaneeksi ja meni vähän mutkia suoriksi. Kiitos täsmennyksestä.

      Poista
    2. Pilatuksen lausuman on kerrottu tarkoittaneen antiikin filosofiaan perehtyneen kyynikon ajatusta siitä, ettei mitään (objektiivista) totuutta lainkaan olekaan. Mitäpä juutalaisen Totuuden julistajan olisi ollut siinä lausuttavissa, maailmat eivät kertakaikkiaan kohdanneet.

      Poista
    3. No Mitäpä muuta se olisi tarkoittanut? Sofistit olivat muotia silloin kuten nytkin.

      Poista
    4. Pilatuksen käyttämä kieli taisi olla latinaa ja ne oli kirjattu kronikoitsijan toimesta koineekreikaksi, joten sanojen merkityksiä pitäisi kai etsiä näistä eikä Raamatun käännöskielistä?

      Poista
    5. Toki. Veritas tai aletheia kai lähinnä
      Tässä vain oli tarkoitus kommentoida noita Venäjän totuuksia, joista viime aikoina on paljon puhuttu.

      Poista
  5. Kuten tuolla Ilmari asiasta mainitsee: lauseen totuusarvo on ajan funktio; tässä on kysymys yhteisöllisestä valintatilanteesta.
    Ideologiat, uskonnot ja viimekädessä politiikka voi sanella omia totuuspremissejä.
    Konkretiaa, totuudellisuutta on toki myös se, että kivi on kivi: kiistattomasti.
    Totuuden sanelee myös toimintatavan valinta: muistan hyvin, ylioppilaskirjoituksissa, kun tein laskutapavalinnan, joka oli väärä, siis epätosi: kulmalaskussa laskin tehtävän geometrisesti; kulma oli pienehkö, joten tiesin vastauksen olevan oikein. Tehtävä oli kuitenkin radiaanilasku: oikea vastaus mutta väärä tapa, nolla pistrettä: totuuden saneli toimintatapa, ei oikea vastaus.

    VastaaPoista
  6. Totta on sekin, että hallituksemme on aivan mahdottoman edessä yrittäessään sopeuttaa valtion menoja tulojen tasolle.

    Nimittäin käytännössä se talouskuri on hyvinkin vaikea juttu. Kokemuksesta nykyään tiedetään, että useilla talouskuria harjoittaneilla euromailla on nyt enemmän velkaa kuin ennen säästökuuria.

    Jo vuosikausia jatkunut vihervasemmistolainen politiikka on ajanut Suomen valtion ylivelkaiseen tilaan. Paluuta valtiontalouden tasapainoon on mahdotonta ilman paluutta kelluvaan markkaan.

    Paluu kelluvaan markkaan ratkaisee kaikki valtion velkaongelmat.

    Talouspoliittisesti itsenäisellä maalla pitää olla oma kelluva valuuttansa ja oma keskuspankkinsa. Talouspoliittisesti itsenäinen maa voi velkaantua turvallisesti vain ikiomassa rahassaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma valuutta auttaisi toki sekin, mutta se ei alkuunkaan poista sitä ongelmaa, että Suomen julkinen sektori on paisunut pullolleen takahuoneiden tuottamattomia byrokraatteja, turhan tarkastajia, koordinattoreita, kompostivalvojia ja vaikka mitä.

      Juu, ei vähennetä suoraan etulinjasta poliiseja, hoitajia eikä opettajia, mutta putsataan kovalla kädellä suojatyöpaikat töpinoistä. Tällöin vapautuu työvoimaa avoimelle sektorille tuottavampaan työhön.

      Juuri julkaistiin yksi selvitys, jossa osoitettiin, että purkamalla pöhö sote-organisaatoiden keskijohdosta ja johdosta rahat riittäisivät jo nyt.

      Toinen ongelma on se, että meille on paisunut suhteettoman raskas ja tuottamaton "kolmas sektori", joka nimensä vastaisesti on suoraan julkisen rahoituksen varassa ja sen suora jatke. Poskettomilla kattelilla pyörivä "maahanmuttoteollinen klusteri" on yksi esimerkki tästä. Ja tuhannet raviseurat ja lukupiirit toinen.

      Kenellä olisi kanttia puuttua noihin?

      Poista
    2. "Talouspoliittisesti itsenäinen maa voi velkaantua turvallisesti vain ikiomassa rahassaan."

      Niin kauan kuin kansalaisilla riittää uskoa tuohon leikkirahaan, sitten seuraa romahdus kuten Saksassa 1920-luvulla, sitten seuraa...

      "putsataan kovalla kädellä suojatyöpaikat töpinoistä. Tällöin vapautuu työvoimaa avoimelle sektorille tuottavampaan työhön."

      Ihan oikeasti noin uskot.

      Poista
    3. Suomi ajaa, tai ajetaan täydellisesti kiville, kuten Saksa Versaillesin rauhan jälkeen. Mutta sitten, miten asiain tila korjataan? Kannattaa tutkia miten Hitler nosti Saksan kurimuksesta, mutta sitähän emme tietenkään tule näkemään tai edes puhumaan, se on tabu. Ensimmäinen korjausliike oli, että maailmanlaajuinen ja globalistinen pääomapiiri, Rotschildit sun muut julistettiin vihollisiksi. Toinen oli se, että Saksan markka "perustettiin" uudelleen siten, että rahan arvo perustui tehdyllle työlle ja tulokselliselle pääomalle, eikä rajat ylittävälle globalistien spekulaatioille. Tulos oli maailmanmitassa aivan hämmästyttävä, ja valtakunnassa oli täystyöllisyys. Tästä ei ole paljoa puhuttu, koska natsit ja hävitty sota. Jotkut ovat keksineet Saksan nousun syyksi, että ensimmäsien maailmansodan voittajat rahoittivat Saksan nousun, mutta se ei voi olla pahemmin pielessä. Joka tapauksessa se oli käsittämätön teko vain muutamissa vuosissa.

      Poista
    4. Oliko se juoppo-Juncker, joka sanoi jotenkin sinne päin, että tiedämme kyllä mitä meidän pitäisi tehdä, mutta emme sitä kuinka tulisimme uudestaan valituiksi, jos teemme sen. Orpo ja Purra testaavat nyt, vieläkö suomalaisista löytyy sitä kuuluisaa sisua, vai ollaanko aivan saamattomia lälleröitä

      Poista
    5. No eipä kyllä kukaan ole väittänyt ympärysvaltain rahoittaneen Saksan nousua. Sitä paitsi on syytä kirjoittaa käsitellyistä aiheista, mikäli tätä palstaa kommentoi.

      Poista
    6. Aiheellinen nuhtelu, vaikken itsekään maltanut mieltäni.

      Poista
  7. Nykyään totuutena saarnataan arvauksia. Kun poliitikot, korruptiofirmat ja -media riittävän usein ja jämäkästi julistavat arvauksen tieteelliseksi totuudeksi, se on sitten totta. Lapset kouluissa joutuvat tämän valehtelun uhreiksi. Näitä arvauksia ovat mm: evoluutioteoria, ilmastonmuutos ja sen torjunta, alkuräjähdys ja erilaiset terveysvaikutukset.

    Jopa Pikkukakkosessa Katti Matikainen julisti totuutena, että tiedetään, mikä aiheuttaa ilmaston lämpenemisen. Kavahdin; olen ollut vuosikausia sensuellin Katti-nartun fani. Sori, Silja Sillanpää.

    VastaaPoista
  8. Teos Orwelin vuonna 1984 kertoo hyvin "totuudesta", eli elokuvassa Winston Smith oli paljastunut. https://www.youtube.com/watch?v=EoDOazaijYY

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.