lauantai 27. huhtikuuta 2024

Kultapossukerho?

 

Älymystön ansiot ja synnit

 

Älymystö on käsite, joka voidaan ymmärtää ja on ymmärretty monella tavoin. Sen hahmo on sen historiassa ollut koko ajan muuttuva. Tuntuu siltä, että tämä monimielisyys jää tämän meidän aikamme lapsilta usein ymmärtämättä, kohti uuslukutaidottomuutta kun ollaan menossa.

Itse olen kirjoittanut aiheesta monia blogeja ja yhden kirjankin, ellei kaksi, mutta pakkohan se on lähteä siitä, ettei suurin osa kansaamme ole lukenut niitä eikä usein paljon mitään muutakaan.

Niinpä syntyy helposti harhakäsityksiä. Luulen olevani oikeassa, kun oletan, että eilisestä blogistani närkästyneet ja suorastaan vihastuneet henkilöt eivät yksinkertaisesti ymmärtäneet, mistä kirjoitettiin.

Älymystö ei tarkoita niiden ihmisten joukkoa, jotka ovat erityisen älykkäitä. Se ei myöskään välttämättä ole kunnianimi kaikkien hyvien asioiden uhrautuville puoltajille, kuten venäläiseen älymystön, intelligentsijan itsensä lukevat ovat usein olleet taipuvaisia ajattelemaan. Se on sosiaalinen kategoria, jolla on poliittinen rooli.

Älymystöä ja erityisesti Venäjän intelligentsijaa (Vihavainen: Haun älymystö ja muut tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) on myös kitkerästi arvosteltu ja joidenkin mielestä sitä voidaan syyttää siitä, ettei Venäjällä 1800-luvulla syntynyt normaalia kansalaisyhteiskuntaa. Intelligentsijan moraalinen maksimalismi esti kaikki rakentavat kompromissit.

Kyllä älymystöä on käytetty myös haukkumasanana ja syystäkin. Ei siihen kuuluminen suinkaan ole itsestään selvästi laadun tae.

Vuonna 1909 ilmestynyt kuuluisa artikkelikokoelma Vehi (tienviitat, ks. Vihavainen: Haun vehi tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ) arvosteli venäläisiä intelligentsijaa juuri tuosta hedelmättömästä asenteesta ja katteettomasta itsekehusta. Toisaalta myös bolševikit olivat siihen syvästi tyytymättömiä ja Lenin sanoi, ettei intelligentsija ole kansan aivot, kuten se kuvittelee olevansa, vaan sen paska.

Bolševikkivalta määritteli sitten koko käsitteen uudelleen ja yritti luoda mieleisensä älymystön. Seurauksena oli lähinnä käsitteen merkityksen muuttuminen entistä moninaisemmaksi.

Historiallinen tosiasia tietenkin on, että naiset olivat tuossa ryhmässä kauan aliedustettuina ja syykin oli ilmeinen. Venäjällä heitä kuitenkin ajan oloon nähden oli paljon ja muutama terroristi on jäänyt historiaankin.

Myös Dostojevskin Riivaajissa tapaamme naispuolisen nihilistin eli siis intelligent-tyypin, joka on ammatiltaan kätilö.

Naisten ja erityisesti keskiluokkaisten osallistuminen yhteiskunnalliseen elämään oli pakostakin suhteellisen vähäistä ja kätilön koulutus oli yksi harvoja tarjolla olevia koulutusväyliä yleissivistävien koulujen lisäksi.

Menneisyyttä emme enää voi muuttaa ja siihen vihastuminen lienee asenteista hedelmättömimpiä.

Täytyy kyllä sanoa, että hieman yllätyin huomatessani, että vähäinen pohdiskeluni, jossa sivuttiin naisten historiallista roolia älymystön piirissä, sai aikaan kovin aggressiivisia reaktioita, joille yhteistä oli se, että niitä puuttui kaikki informaatio siitä, minkä nimenomaisen asian kanssa oltiin eri mieltä ja miksi. Kun varsinainen ajatus puuttui, olisi aikamme tavan mukaan voitu yhtä hyvin piirtää ns. emoji.

Samaa tasoa edusti syytös misogyniasta. Tämä käsite muistuttaa lähes joka suhteessa taannoista neuvostovastaisuuden käsitettä. Sillä ilmaistaan pahastumista sen takia, ettei joku ajattelekaan siten, kuten hänen ainoan oikean ideologian mukaan pitäisi ajatella. Asian määrittely sitten jää kokonaan pahastujan oman harkinnan varaan.

Neuvostovastaisuuden käsite ja etenkin älymystömme suhtautuminen siihen huvitti minua aikoinaan suuresti ja samaa täytyy sanoa sen nykyisestäkin vastineesta.

Molemmat olivat/ovat ortodoksisen intelligentsijan (sellaiseksi ne yleensä kehittyvät) piirissä suuria tabuja, jonkinlaista syntiä henkeä vastaan, jota ei tarvinnut analysoida ja jota ei saanut antaa anteeksi.

Mutta eihän se maailma siitä muuksi muutu, jos joku yrittää selittää mustaa valkoiseksi tai haluaa uskotella, että kaksi kertaa kaksi on viisi. Tällaiset yritykset ovat kyllä aina olleet ns. älymystölle ominaisia sen taistelussa tervettä järkeä vastaan.

Lopulta jälkimmäinen aina kuitenkin vie luonnin pakosta voiton, mutta siihen aikaan älymystö onkin jo rakentamassa uutta pilvilinnaansa, jota se tarjoaa vajavaisen maallisen todellisuutemme pyhäksi vertauskohdaksi.

 

9 kommenttia:

  1. Kun työni vuoksi jouduin aikoinaan paljon tekemisiin taistolaisten kanssa tajusin aika pian, että porukan kellokkaat olivat hyvin riippuvaisia laumansa mielipiteestä. Itseasiassa nämä älyköt eivät määränneet suuntaa, vaan he olivat kuin veturin lämmittäjiä, jotka lapioivat pökköä pesään, että juna kulkisi raiteillaan.

    Nykyinen wokesuuntainen veturi ei taida olla raiteilla ollenkaan, mutta innokkaat matkan harrastajat mättävät siitä huolimatta kaikenlaista kierrätysrojua pesään ja hihkuvat riemusta kuin lapset, kun juna puhisee ja pölläyttelee savupilviä.

    VastaaPoista
  2. En ymmärrä kuinka eilinen tekstisi on jotakuta suututtanut. Älykkyys ja eritoten älymystö ovat pitkälti määrittelemättömiä käsitteitä.
    Ensinnäkin, olen lukenut tekstin, jossa sannamarin on määritelty älyköksi??!!
    Jokainen on tutustunut henkilöihin, jotka suvereenisesti derivoivat, integroivat, laskevat radiaaneja, mutta...ko. henkilöt saattavat olla totaaliurpoja, keskustelukyvyttömiä, laajoja konteksteja ymmärtämättömiä tms.
    Wittgenstein esimerkiksi, mielifilosofini, oli sosiaalisissa suhteissa täysin kädetön, älymystöä siis rajoitetusti.
    Niin. Sanna Marin on, todentotta, kultapossukerholainen.

    VastaaPoista
  3. "Luulen olevani oikeassa, kun oletan, että eilisestä blogistani närkästyneet ja suorastaan vihastuneet henkilöt eivät yksinkertaisesti ymmärtäneet, mistä kirjoitettiin."

    Tämähän se on kansanvalistajan kivinen tie, Sokratesta alkaen. Siihen on kolme ratkaisua

    - lopettaa toivoton tehtävä ja käyttää aika palkitsevamalla tavalla

    - pyrkiä kirjoittamaan vielä selvemmin, nykykielellä rautalangasta vääntäen. Wiion mukaan viestin väärinymmärrys on aina viestijän vika.

    - jatkaa ja tyytyä siihen, että vähänkään vaativimissa asioissa väärinymmärtäjät ovat enemmistö, ymmärtäjät pieni vähemmistö.

    Ajan henkeä ts aikakauden valta-ajatusta tai -ideologiaa vastaan kamppaileminen ei ole tuulimyllyjä vaan myrskytuulta vastaan taistelemista, ei maksa vaivaa: ne ns trigeröivät sellaisia affekteja, että järkiperäinen keskustelu käy mahdottomaksi. Aika korjaa erheensä, ajan kanssa.

    Jaksamista valitsemallanne kivisellä tiellä!

    Ps. Olen lukenut kirjanne, ne ovat mainita ja muodosta johtuen syvällisiä.

    VastaaPoista
  4. Intelligentsija /= nomenklatura.

    Tämän hetken Suomessa julkinen ääneikkäimmistö edustaa nomenklaturaa.

    VastaaPoista
  5. Hyviä kirjoituksia minusta ja vuosia olen Vihavaisen blogia seurannut. Mutta minä olenkin mies. En aina kaikkea ymmärrä, mutta en siitä vihastu, ainakaan blogistille. On mukava lukea itseään viisaampien ajatuksia ja havaintoja maailmasta. Vihavaisen kirjoja luin jo ennen kuin blogia löysin. Kiitos näistä ja toivon niille paljon jatkoa...!

    VastaaPoista
  6. Se ketkä tässä ajassa kuuluvat älymystöön, selviää vasta kun aikaa, vähintään vuosikymmen, mieluummin kaksi,
    on kulunut.
    Naamiot on nyt riisuttu, on nyt sanottu ja todettu ja nyökytelty ja hymistelty ja koettu suurta ja varmaa yhteenkuuluvuutta.
    Mutta nytkö sitten koko totuus on paljaana jokaisen nähtävänä? Ehei.
    Venäjän suhteen ehkä niin onkin, mutta paljon on muitakin naamioita jotka on vielä kuin liimattuja aikakauden naamaan.
    Katsotaan mihin suuntaan propaganda kehittyy, niin Putinin ajatuspajoissa.... kuin myös omissamme.
    Älymystönhän ei pitäisi pudota samaan rysään kuin tyhmän kansan, johon itse ilman muuta kuulun, mutta se pudonnee sinne kuten niin usein ennenkin.

    VastaaPoista
  7. Mikä se on se älymystö? Eihän sille tietysti ole olemassa mitään yhtä oikeaa, selkeää ja kattavaa määritelmää, mutta kovin usein tuo termi tarkoittaa älyllistä puuhastelua harrastavaa porukkaa. Siinä, missä tiedemies alistaa hengentuotteensa kritiikin kohteeksi ja insinööri testaa, toimiiko se käytännössä, älymystön edustaja julistaa olevansa oikeassa. Kysymys on siis enemmän uskonnollisesta kuin tieteellisestä tai käytännöllisestä ajattelusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh kyllä siinä on vertaisarviointi: ei riitä, että itse julistautuu, vertaisten pitää tunnustaa siksi - vähän kuin vapaamuurareissa.

      Poista
  8. ”Lenin sanoi, ettei intelligentsija ole kansan aivot, kuten se kuvittelee olevansa, vaan sen paska.”

    Lenin sanoi mainitun lauseen pikemminkin tulevaisuutta varten eli ns. kommunismi/sosialismia varten kuin Venäjän menneisyydestä taikka Lennin aikaisesta nykyisyydestä. Venäjä alkoi kehittymään taloudellisesti sen jälkeen, kun talonpoikaisorjuus oli lopetettu. Talonpoikaisorjuus lopetettiin vuonna 1861 eli kohta sen jälkeen, kun Venäjä kärsi oikein hullun tappion Krimin sodassa. Joten Venäjällä oli pakko ajatella ”mitä tarttis tehrä” kehittääkseen Venäjän teollisuutta ja aseistusta. Ilman insinöörejä, opettajia, yliopistoja, yms. teollisuutta ei olisi voinut kehittää.

    Lenin oli ensimmäisenä, joka alkoi tuhoamaan venäläistä intelligentsijaa. Lenin perusti pakkoleirin intelligentsijaa varten Venäjän Karjalan eräälle saarelle, jossa oli ikivanha luostari. Luostarin entiset asukkaat olivat tietysti tuhottu. Intelligenttivankien kohtelu oli niin hurjaa, että tieto levisi, ja sosialistisen realismin perustaja, kirjailija Maksim Gorkij halusi käydä tutustumassa luostarivankilaan. Kas, kun hän näki, että vangit saivat syödä ensimmäistä, toista ja kolmattakin ruokalajia, ja että heidän ryntäillä oli valkoiset liinat, ettei borshin liemi tippuisi vaatteille.

    Venäläisen intelligentsijan totaalinen tuhoaminen käynnistettiin pakkokollektivisaation aikana, koska ei haluttu viisaita näkemässä tapahtunutta hulluutta/järjettömyyttä. Kommunistinen intelligentsija oli helppo kehittää. Yliopiston päättäjäistentti oli järjestetty seuraavalla tavalla: sali oli täynnä insinööri-/opettaja-/yms.kandidaatteja ja salissa olleille esitettiin kysymyksiä. Jos kaikkiin kysymyksiin oli vastattu oikein, niin kaikki salissa olleet saivat diplominsa. Eikö olekin demokraattinen tapa?

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.