keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Sodan muuttuva luonne

 

Pyhä erikoisoperaatio?

 

Koko maailma sai naurun aihetta, kun Moskova julisti, ettei sen hyökkäys ole sotaa, vaan erikoisoperaatio, toki sotilaallisin keinoin (SVO -Spetsialnaja vojennaja operatsija). Joka tapauksessa se oli virallisen tulkinnan mukaan suunnitelmien mukaisesti etenevä toimenpide viikosta viikkoon ja lopulta vuodesta vuoteen.

Taas kerran joutui putinistisen uskon adeptien rationalisaatiokyky koetukselle. Jokaiselle oli tietenkin selvää, että virallinen versio asioista oli täysin valheellinen, eikä asian uskottavuutta lainkaan parantanut se, että sen kieltämisestä määrättiin suuria rangaistuksia.

Eikö kuitenkin valehteleminen suuren asian puolesta ollut aivan oikein, mikäli se oli kyllin suuri ja eikö sen kannattajien, jos he olivat oikeita kannattajia, ainakin kuulunut olla uskovinaan virallista totuutta?

Näinhän se on tupannut olemaan maailman sivu. Jos oma puoli sortuu liian tökeröön valheeseen ja tulee naurunalaiseksi, ei kunnon militantti suinkaan naura muiden mukana, vaan harmittelee hiljaisessa mielessään, että asian markkinointi (venäjäksi piar -PR) meni pieleen, mutta on yhä uskovinaan oman puolen versiota.

Täydellisen romahduksen neuvostoliittolainen propagandalavastus koki talvisodassa, mutta suuren yleisön huomio osattiin pian sen jälkeen kiinnittää uusiin ja korvaaviin lavastuksiin, jollaisia olivat uuden neuvostotasavallan luominen ja tarina ennenkuulumattomasta puna-armeijan urotyöstä, uudenaikaisen linnoituslinjan läpäisemisestä.

Tarina sotaretkestä (kampanija) Suomen kansan armeijan avustamiseksi oli hylättävä, mutta sehän nyt kävi äkkiä, kun asiaa ei kukaan ollut koskaan edes uskonut. Nyt kerrottiin, että oli itse asiassa taisteltu suomalaisia vastaan.

Puna-armeija voitti suomalaiset, sanottiin, mutta mikäs (piru/luoja ties mikä) konsti tuo suomalaisten voittaminen nyt oli. Oleellista oli, että siinä samalla voitettiin koko kapitalistisen maailman etummainen sotataito. Näin selitti Stalin sodan kritiikkiseminaarissa ja näin myös julistettiin maailmalle.

Puna-armeijan suljetussa piirissä Stalin toki sen lisäksi totesi, että kaikki oli mennyt pahasti pieleen ja pisti kritiikkiseminaarissa upseerit tiukoille. Sen jälkeen puna-armeijan taistelukunto kohenikin yllättävästi, kuten saksalaiset saivat jo vuoden 1941 puolella todeta.

Mutta nämähän ovat yleisesti tunnettuja asioita. Ne vain kannattaa palauttaa mieleen, kun tarkastellaan tätä nykyistä erityisoperaatiota, jota aivan viime aikoina on jo sitten sodaksikin mainittu.

Koko sana erikoisoperaatio (spetsialnaja vojennaja operatsija) on mitä puhtainta neuvostoliittolais-tšekististä jargongia.

Itse sana tšeka (tšrezvytšajnaja komissija), josta tuli Neuvostoliiton/Venäjän erikoispalveluiden synonyymi, viittaa erikoisuuteen, eli siis normaalista poikkeavaan, ylimääräiseen. Asian ydin oli siinä, ettei tšeka ollut sidottu asioiden käsittelyyn normaalissa, laillisessa järjestyksessä, vaan saattoi toimia ”erikoisella” tavalla, eli mielensä mukaan.

Kansainvälisellä tasolla ei ole tavatonta, että tiettyjen valtioiden erikoispalvelut toteuttavat operaatioita laeista piittaamatta. Myös esimerkiksi Israelin, USA:n ja Ranskan agentit ovat joskus jääneet rysän päältä kiinni.

Yleensä sellaiset operaatiot toki ovat harvinaisia ja ne pyritään ainakin kätkemään. Nykyinen Kremlin sekurokratia sen sijaan näyttää suorastaan kerskailevan sillä, että se voi toimia missä vain ja tehdä mitä vain. Asiat kiistetään muodon vuoksi, vaikka jokainen ymmärtää, mikä taho on ainoa mahdollinen syypää.

Ukrainassa erikoisoperaatio karkasi käsistä. Nyt koko touhua on jo monella taholla Venäjälläkin nimitetty sodaksi. Russki mir-järjestön maailmankongressissa puhuttiin jopa pyhästä sodasta. Se on käsite, joka koskettaa jokaisen venäläisen sielua, sillä kun näet viitataan Hitlerin vastaisen hyökkäyksen torjumiseen.

Laulu nimeltä Pyhä sota on tänäkin päivänä Venäjällä erittäin suosittu ja sitä pidetään yhtenä kansallisista symboleista (ks. Vihavainen: Haun pyhä sota tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)). Ironista kyllä, ukrainalaisten mukaan tuon laulun sävel oli alun perin käytössä ukrainalaisilla nationalisteilla, jotka taistelivat bolševikkeja vastaan.

Kun virallinen Venäjä nyt näyttää alkavan siirtyä tulkinnoissaan erikoisoperaatiosta pyhään sotaan, on kyseessä suuri askel kohti sodan ”kansallistamista” ja samalla hätähuuto: isänmaa on vaarassa!

Tunnuksen Isänmaa on vaarassa -La patrie en danger!- julisti Ranskan lakiasäätävä kokous 11.7.1792, kun Preussi Itävallan ohella julisti sodan vallankumoukselliselle Ranskalle. Sen merkeissä mobilisoitiin suuret määrät vapaaehtoisia rintamalle.

Helmikuun 22.päivänä vuonna 1918 julisti taas Neuvosto-Venäjän kansakomissaarien neuvosto, että sosialistinen isänmaa oli vaarassa. Saksalaiset olivat nimittäin aloittaneet etenemisen sen jälkeen, kun venäläiset olivat Brest-Litovskissa kieltäytyneet enempää solmimasta rauhaa kuin jatkamasta sotaakaan.

Tuossa vaiheessa bolševikkien kyky käydä sotaa oli kuitenkin lähellä nollatasoa ja pian oli Brest-Litovskissa pakko solmia rauha, jossa muun muassa sitouduttiin jättämään Suomi rauhaan.

Vallankumouksen, enempää kuin sosialisminkaan aate eivät elähdyttäneet kaikkia kansalaisia enempää vuoden 1792 Ranskassa kuin vuoden 1918 Venäjällä. Se naru, josta kannatti vetää, oli patriotismi. Vieraita vallanpitäjiä ja miehityshallintoa ei kukaan maahansa halunnut.

Pyhälle sodalle on nytkin haluttu antaa ideologinen luonne, jota ortodoksinen kirkko ilmentää. Näin siitä huolimatta, että siinä liittolaisiksi kelpaavat kaikki pakanatkin Pohjois-Koreasta Kiinaan. Toki imperialistinen länsikin kelpasi aikoinaan liittolaiseksi Hitleriä vastaan.

Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti onkin epäilemättä ajan mittaan muuttanut luonnettaan sikäli, että Venäjällä yhä useammat ovat saaneet aihetta pelätä koko maan joutuvan vihollisen armoille. Se on varmasti tuonut paljon uusia, patrioottisia voimia sodan kannattajiksi, vaikka he alun perin olisivat olleen jyrkästikin sitä vastaan.

Tällä hetkellä Venäjä alkaa taas olla niskan päällä, vaikka tuskin kykenee Ukrainaa alistamaan, mikäli jälkimmäisen kantti kestää.

Naiivit poliitikot monessa maassa ovat kiirehtineet sitoutumaan Ukrainan kannattajiksi hamaan tappiin asti ja samalla tulleet hylänneeksi mahdollisuuden palauttaa rauha neuvotteluteitse.

Tällainen asenne saattaa olla esimerkillistä hyvesignalointia, jollaiseen etenkin naisväellä on naiivia taipumusta. Politiikka on kuitenkin mahdollisen taidetta, eikä siinä ole mitään hyötyä avoimien valtakirjojen antamisesta, mikäli halutaan pitää oman maan etua tärkeimpänä päämääränä, kuten ainakin pienten valtioiden kannattaisi tehdä.

Mikäli sota todella saa varsinaisen kansansodan luonteen, merkitsee se varmastikin tragedian pitkittymistä ja yhä suurempia vaikeuksia päästä sodasta irti.

Jokainen ymmärtää, että ihanteellisessa tapauksessa hyökkääjä olisi lyötävä ja pakotettava korvaamaan syntyneet vahingot, sikäli kuin ne ovat korvattavissa. Hyökkäyksestä vastuulliset pitäisi tuomita kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Ongelmana kuitenkin on, ettei tämä näytä mahdolliselta. Niinpä olisi pyrittävä edes tekemään niin hyvä rauha kuin mahdollista. Venäjä on saanut jo sen verran nenänsä verille, että se luultavasti on jo jotakin oppinut. Ukraina taas on jo kärsinyt enemmän, kuin on kohtuullista siltä vaatia.

 

 

 

 

25 kommenttia:

  1. "Koko sana erikoisoperaatio (spetsialnaja vojennaja operatsija) on mitä puhtainta neuvostoliittolais-tšekististä jargongia."

    Mitäpä muuta me voisimme Putinin tausta ja jullkilausutut ihanteet huomioon ottaen odottakaan.

    "Nykyinen Kremlin sekurokratia sen sijaan näyttää suorastaan kerskailevan sillä, että se voi toimia missä vain ja tehdä mitä vain. Asiat kiistetään muodon vuoksi, vaikka jokainen ymmärtää, mikä taho on ainoa mahdollinen syypää."

    Esimerkiksi Litvinenkon murhaaminen UK:n maaperällä poloniumilla - jota ei muun kuin valtiollisen tahon saavutettavissa - oli esimerkki tuosta, sanoinko, viestinnästä.

    VastaaPoista
  2. "Laulu nimeltä Pyhä sota on tänäkin päivänä Venäjällä erittäin suosittu ja sitä pidetään yhtenä kansallisista symboleista"

    Onko muuten totta, että tuo laulu olisi ensimmäisen kerran esitetty Sergei Eisenstainin elokuvassa Aleksanteri Nevskissä, joka oli propakandafilmi. - mutta hyvin tehty - saksalaisvaarasta.

    VastaaPoista
  3. "Jokainen ymmärtää, että ihanteellisessa tapauksessa hyökkääjä olisi lyötävä ja pakotettava korvaamaan syntyneet vahingot, sikäli kuin ne ovat korvattavissa. Hyökkäyksestä vastuulliset pitäisi tuomita kansainvälisessä tuomioistuimessa.

    Ongelmana kuitenkin on, ettei tämä näytä mahdolliselta. Niinpä olisi pyrittävä edes tekemään niin hyvä rauha kuin mahdollista."

    Tämä kuulostaa valtioviisaudelta ellei jokin panisi mielessä hanttiin: olisiko vastaavasti Hitlerin kanssa pitänyt 1943-44 tiennoilla sopia rauhasta. Suomen kannalta erityisesti nousee kysymys, minkä viestin se Venäjän johdolle lähettää ja mikä on asevoimien kunnon palautuksen jälkeen seuraava kohde ts olisiko kyynisesti ajateltuna Suomen etu, että Venäjää heikentävä sota jatkuu mahdollisimman pitkään; tykistöammusten ja muun avun lähettäminen on tuosta pieni hinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se heikentyminen käytännössä merkitse mitään. Pienen hinnan taas kai jokainen on valmis maksamaan, mutta riittääkö se?

      Poista
    2. Usan olisi pitänyt v 1941 aloittaa yhteistyö Saksan kanssa, polseviikkien nitistämiseksi. Se ei olisi kauan kestänyt, ja sen jälkeen olisi hoidettu Saksan asiaa. Mutta aseteollisuuden omistajien pitkät nenät haistoivat, että pidempituottoinen sota saadaan asettumalla ryssän puolelle, jenkkiverodollareilla, ilman kilpailutuksia. Toteutus superkorruptiolla. Näin myös kävi. Seurauksena itä-eurooppalainen katastrooffi. Likeltä liippasi meitäkin.

      Poista
    3. Minkä hinnan sitten Hitler olisi valmis maksamaan rauhasta liittoutuneille vuosina 1943-44?
      Saati minkä hinnan liittoutuneet, erityisesti Roosevelt ja Stalin olisivat maksaneet Hitlerille tuolloin rauhasta?

      Käsittääkseni ei mitään.
      MIksi Putler olisi nyt erilainen?
      Hänellehän rauhanneuvottelut olisivat vain viesti Lännen ja Ukrainan heikkoudesta, samoin kuin olisivat olleet Hitlerille.

      Poista
  4. En minä näe ihmisen kehityshistoriassa minkään muuttuneen suhteessamme sotaan tai yhteisölliseen väkivaltaan ylipäänsä.

    Aggressio on aina liittynyt regressioon, ja tämä pitää paikkansa myös yksilöitä tarkasteltaessa. Laumaolentoina meihin on istutettu puolutusmekanismeja, jollaisia niin pakoreaktio kuin taisteleminenkin ovat.

    Kaikki mikä on tajuntamme pohjalla on meissä ensisijaista, ja kaikki mikä tietoisuudessa käsitepinnoilla aina kunkin aikalaisjärjen mukaiseen verbaaliseen asuun pukeutuu, on todellakin vain pintaa. Voisi sanoa vaikka että kaikki järki on vain alitajunnan defenssimekanismeja, eikä vapaata tahtoa ole -- jos tällaisen sanomisesta olisi mitään muuta seurausta kuin käpertyminen entistä tiukemmin näennäisiin järjen piireihin.

    Toki pitää paikkansa että yhteisöjen sosiaalisen sitovuuden hellittäessä ja yksilöiden autonomian myötä lajin sisäinen väkivaltaisuus on vähentynyt -- mutta joukkomittaiset yhteisölliset taantumat tuovat sen koska tahansa takaisin. Ja tällä hetkellä ainakin eurooppalaisesta perspektiivistä näyttää siltä, ettemme pysty pitämään uuden ajan kulttuurista huippua yllä, vaan taannumme varsin kovaa vauhtia takaisin primitiivisemmmälle ja sosiaalisesti sitovammalle asteelle.

    Sanojen suhteen olemme niin sekaisin kuin olla voi. Yksilöllinen eriytyminen ja kulttuurinen narsismi kulkevat käsi kädessä. Tunnustukselliset opit julistavat jonkinlaista absoluuttista moraalirelativismia -- sitä hokee jokaisen vähänkään yhteisöllistä valtaa omaavan poliitikon, juristeristin, papin tai muun inkvisiittorin suu. Puhumattomuuden kulttuuri syntyy siitä ettei kipeitä ristiriitoja tohdita enää lausua julki -- relativismilla voi kuitata kaiken -- ja vaikka jokainen yksilönä vaistoaa ettei kukaan oikeasti ajattele niinkuin valtakunnan valtapodiumeilta julistetaan, kukaan ei myöskään pysty panemaan vastaan, kun autokratiaksi muuttunut valta vaatii käytännössä teoilla todistamaan että propaganda on totta eikä vain propagandaa.

    Tunnustuksellisia uskontoja tarvitaan, koska yksityinen ihminen on niin altruistinen ettei yleensä tapa järjestelmällisesti toisia ihmisiä. Tappamisen on aina tapahduttava jonkin jumalan tai jumalallisen, tunnustuksellisen opin nimissä. "Valta" on maaginen asia joka palautuu tajunnan pohjalla oleviin symbioottisiin tuntoihin. Ei näissä ole mitään uutta, uutta olisi jos näistä asioista alettaisiin julkispinnoilla puhumaan tai opettamaan niitä kouluissa.

    VastaaPoista
  5. Huvittavaa on, että tämä "viisas ihminen", voi trendienmukaisesti sivuuttaa tosiasiat, vallitsevia trendejä tukevalla symboliikalla. Niinkuin Yrjö tuolla naapuriblogissa irvailee: natsilipun liehuttelusta tulee tuomio, mutta kiihkoislamistinen liputtelu on jopa toivottavaa: vaikka lopputulema on selvä.
    Putinin neuvostoperimä selittänee tämän - irvokkaamman - valheessa piehtaroinnin.
    Olen joskus kommentoinut seuraavaa:
    Suuri neuvostokeksijä Kalasnikov kehitti maailman ensimmäisen kaasumäntätekniikkaan perustuvan rynnäkkökiväärin - hurraa.
    No se oli kuitenkin saksalainen STG-44:n periaatteella valmistettu huonohko kopio.

    Suuri neuvostokeksijä Klimov kehitti ensimmäisen aksiaaliahtimella varustetun suihkuturbiinin
    No se oli huonohko kopio Jumo 004 ja BMW 003 moottoreista.

    Suuret neuvostokeksijät Mikojan-Gurevitš kehittivät lyömättämän suihkuhävittäjän Mig 15, joka tunnettiin USA:n Le Sabren tappajana.
    No se oli suoraan riistetty Focke-Wulf:in suunnittelupöydältä.

    Neuvostoliittolainen autoteollisuuden suuri harppaus sodan jälkeen toteutettiin siirtämällä Opelin autotehdas sellaisenaan Venäjälle.
    Mosse 1948 oli vain Opel 1938, mutta huonompi laatuinen. Suomen kommunistit tosin unohtivat sen ja ylistivät neuvostotekniikan kaikkivoipaisuutta.

    yms,,,yms...

    Entä sitten sota itsessään?

    Lend Lease tuotti Venäjälle mm. 500000 kuorma-autoa, pääosin USA:sta. Ilman niitä, marsssi Berliiniin ei olisi ollut mahdollista.
    2 300 000 tonnia terästä. Ilman sitä T34 panssarivaunuja olisi valmistunut vain mitätön murto-osa....
    229 000 tonnia alumiinia. Mitä olisi ollut mm. neukkulan lentoteollisuus ilman sitä?

    Ja tärkein kaikista: RUOKA! 4.5 miljoonaa tonnia ruokaa, American Roast Beef:iä yms. (tästä havainnosta suomalais sotilaatkin kyrpiintyivät).
    Suuren isänmaallisen sodan voitto on Putinille ongelma, miksi se ei nyt suju???
    Ilman sitä, neukkulan sotilaat olisivat kuolleet nälkään. Olivat kuolemaisillaan siitä hiuolimatta mm. Stalingradin historian, mm. A Beevorin
    mukaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapio Suhonen, ilmeisesti sota ratkaistiin natsien tappioksi juuri tuon USAN valtavan, iivanoille annetun avun turvin. Siinä on meillä kehitysmaa, joka ei osaa tehdä kunnon autoa, mutta osaa hyvin tappaa niin omia kuin muitakin!

      Poista
    2. Länsiliittoutuneet säästivät omaa verta: Neuvostoliiton 20 miljoonaa kuollutta kontra Saksan 3 miljoonaa sotilasta ja 3 miljoonaa siviiliä puhuu omaa kieltään.
      Varsinkin kun Saksa lyötiin täysin ja kokonaan...

      Poista
    3. Jenkkejä kuoli toisessa maailmansodassa noin 400 000.
      Venäläisiä 20 miljoonaa.
      Ylivoimaisesti suurin osa, noin 80 prosenttia, koko sodan rintamakuolemista tapahtui itärintamalla. Myös saksalaisten.
      Toinen maailmansota käytiin pääsääntöisesti siis itärintamalla.
      Läntisen populaarikirjallisuuden mystifoima Normandiakin oli pientä sotaa kun sitä vertaa itärintaman massiiviseen ja totaaliseen sotaan. Stalingrad, Kursk 1943, tapahtumat 1944-1945.

      Jos joku haluaa tämän ottaa pois Putinin roistokoplan nykyisten laittomien tekojen vuoksi, on sekä totaalisen historiaton että mielestäni suurin piirtein holocaustin kieltäjän tasoinen mäntti.

      Poista
    4. Ei se kalassi edelleenkään ole StG-44.n periaatteella toimiva kopio, vaan lataus- ja sulkukoneisto ovat aivan erilaiset.

      Poista
    5. Anon.10.4. klo 21.04 on oikeassa, kyllä II ms ratkaistiin itärintamalla, pääosin neuvostoliittolaisella kalustolla lukuunottamatta amerikkalaisia kuorma-autoja, jotka mahdollistivat 1944-45 liikuntasodan. Neuvostokalusto oli karkeaa, mutta toimivaa ja sitä oli mahdollista tuottaa kustannustehokkaasti niin, että määrä muuttui laaduksi (vrt Tiger- ja T34/85 panssarivaunu).

      Vietnamissa monet amerikkalaiset rivimiehet pitivät sissien Kalasnikovia parempana kuin omaa M16 rynnäkkökivääriään - eikä se väljälukkoisena jumittanut.

      Ei NL romahtanut sotakaluston vaan kulutustavaroiden ja kulutustavaroiden innovaatioiden sekä ennenkaikkea unelmien puutteeseen: amerikkalainen unelma voitti.

      Poista
    6. Anon. 21.04. Mitä on se holocaustin kieltäminen? Tottakai leireillä kuoli massoitain ihmisiä, mutta pilkkukuumeeseen ei kai kukaan, tai nälkään senkään vertaa, sillä joka tapauksessa sodan viimeisinä kuukausina Saksan rataverkot tai maanteiden solmukohdat ja tärkeimmät sillat olivat liittoutuneiden toimesta pommitettu tuhannen kappaleiksi, eikä mitkään tarvikekuljetukset liikkuneet. Mitä tulee holocaustin "kieltäjiin", mikä kai pian tulee rangaistavaksi koko EU:ssa ja muuallakin, mutta outoa on, että aina vain puhutaan holocaustista, vaikka siviiliuhreja oli miljoonittain vaikkapa brittiläisen kansainyhteisön alueella ja muuallakin. Kukaan ei ole vaatinut heille korvauksia, saatikka antanut. Burmassa taisi Churchillin toimien seurauksena kuolla nälkään muutama miljoona, ja entäpä intialaisia, joita herra Churchill oikein dokumentein sanoi vihaavansa? Missä korvaukset heille? George Orwell palveli nuorena miehenä Intiassa, ja kauhisteli Brittien siirtomaaviranomaisten brutaaleja toimia, mutta näistä ollaan oltu hiljaa maailman sivu. Joka tapauksessa Saksa on antanut holocaustin uhreille pitkästi yli 200 miljardia dollaria ja antaa edelleen.

      Poista
    7. QroquiusKad. En edelleenkään väitä kalasnikovia stg44:n kopioksi, mutta se periaate....
      On toki väljärakenteisessa aseessa etunsa, sietää likaa...
      Mutta. On parikin kertaa käynyt, ryssänaseilla, hylsynrepeämä ammuntatilanteessa. Ei ole mukavaa saada sitä roinaa, voimalla, päin silmiä.

      Poista
    8. Ei se suuressa kuvassa haittaa, jos saadaan halvalla keskimäärin varmatoimisia, tappavia aseita. Koska Venäjän armeijassa on mukavaa ollut - kenraalia alemmalla sotilasarvolla.

      Pointtini on siis se, ettei pidä halveksia venäläisten brutaalia logiikkaa, vaikkei siitä ja sen taustalla olevista arvoista pitäisikään; vihollisen aliarviointi on usein häviön alku.

      Poista
  6. (Ohessa korjattu versio)


    ”Ukraina taas on jo kärsinyt enemmän, kuin on kohtuullista siltä vaatia.”

    Taitaa olla, että ensimmäisen superkärsimyksen Ukrainalle aiheutti Pietari Ensimmäinen. Keisari ehdotti typerälle Kaarle XII pitää ratkaiseva taistelu Ukrainan Pultavassa. Valtavat alueet olivat puhdistettu: kylät poltettu, ihmiset karkotettu, vesikaivot myrkytetty, jne., jotta kuningas Kaarlen armeija joutuisi laahustamaan hevoset syötyään, yms., taistelutantereelle.

    Stalin toteutti Leninin suunnittelemaa salaista russifikaatiota. Tosin vuonna 1922 Lenin perusti Neuvostoliiton ja sen osavaltioille luvattiin oikeus erota Neuvostoliitosta niin halutessa.

    Kuuluisat lukuisat ukrainalaiset pesnjarit eli sokeat runoilijat ja samalla laulajat ja soittajat olivat aina tervetulleita kunnioittamaan häitä, lapsen syntymistä, taikka hautajaisia, jne. Stalin kuljetutti lähes kaikki pesnjarit, runsaat kaksisataa miestä, ”kunniakokoukselle” Moskovaan, josta vain ani harvat puolisokeat pesnjarit jäivät henkiin, koska näkivät minne voi karata ja piiloutua, kun muita sullottiin autoihin itkujen ja huutojen säestäminä. Sosialistinen realismi ei tarvinnut tämmöistä vanhaa, jopa muinaista kulttuuria. Lenin itsekin perusti pakkoleirin Venäjän Karjalan eräälle saarelle.

    Leninin suunnittelema ns. kulakkien likvidointi ja Stalinin toteuttama vei tuonelaan 5-10 miljoonaa ukrainalaista talonpoikaa Länsi-Ukrainassa. Helpoin menetelmä oli nälkäkuolema. Viljat ja eläimet ryövättiin ja tiet suljettiin. Ketään ei päästetty sinne eikä tänne.

    Talvisodan aikana hyökkäävässä neuvostoarmeijassa oli pääosin ukrainalaisia ja valkovenäläisiä talonpoikia.

    Varmaankin on paljon muitakin tapauksia, mutta ne ovat salaisissa kansioissa Moskovassa.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja Stalin ei itsekään ollut Venäläinen vaan Georgialainen, ..

      Poista
  7. Tuo venäläisten enemmistön usko "erehtymättömään" johtajaan on erikoista. Se saa hyväksymään valtavia omia tappioita tarpeettomienkin tavoitteiden takia?

    VastaaPoista
  8. Päivän tekstistä: Käsitin niin, että Vihavainen aluksi antoi siimaa, siksikin jottei joku törkyturpa taas alkaisi syytää solvauksia kuin taannoin, jolloin kommentit tulivat suoraan näkyviin.

    Sitten kela kiinni: rauhanneuvottelut ainoa tie ulos muutoin loputtomalta näyttävästä umpikujasta umpikujasta. Hyvä! Se on häneltä ennekin kuultua karua realismia, kahdesta vaihtoehdosta käytännössä ainoa. Tertium non datur.

    VastaaPoista
  9. Sodat ovat usein sellaisia, että niiden taustat jäävät useimmilta pimentoon ja salatuiksi, koska taustalla vaikuttaa aina muut tekijät. Kaiken historian kirjoittavat aina voittajat, ja niihin on tyytyminen, vai onko? Marsalkka Mannerhein totesi muistelmissaan, että toinen maailmansota oli Churchillin ja Stalinin sota, eikä siis Hitlerin. Paljon on pimitetty tietoa ja asiakirjoja hävitetty vaikkapa Saksan kohtelusta, ja miksi Saksaa kohdeltiin niin kuin kuin kohdeltiin. Churchill vihasi Saksaa jo ensimmäisen maailmansodan aikana, ja viha vain kasvoi. Vähemmän on kirjoitettu maailman juutalaisten rahapiirien sodan julistuksesta Saksalle 20-30 lukujen taitteissa ja laajasta boikottikampanjasta saksalaisia yrityksiä kohtaan. Kun sotaan sitten ryhdyttiin, aina pitäisi tutkia, että kuka tekee tilin? Sota on valtava bisnes pääomapiireille ja Rotchildit tienaavat sillä aina. Tavallinen kansalainen kantaa kaiken taakan, se on selvä.

    Kansanedustaja Pertti Salolainen sai takavuosina pienen myrskyn vesilasiin, kun hän totesi, että juutalaiset määräävät USA:n politiikan suunnan, eikä hän kovin paljoa väärässä ollutkaan. Hollywood on juutalaisten käsissä, ja kaikki suurimmat sanomalehdet ja mediatalot, eli kyllä heillä valtava vaikutus asioihin on, jopa globaalisesti. Mikä mahtaa olla senaatissa juutalaisen siiven vaikutus?

    Jos mietitään bolsevistisen Venäjän ja Neuvostoliiton ihmisuhrien määriä, suurimpia terroristeja tunnetusti olivat juutalaiset komissaarit ja bolshevikkivallankumoukselliset, sitä ei voitane kiistää mitenkään. Koko Marxilais-leninistinen vallankumous perustui juutalaisiin johtajiin, joiden pyrkimyksenä myös oli maailmanvallankumous eikä enempää tai vähempää, myös juutalaisen pääomapiirien avulla. Kai Hitlerin viha perustui juuri tälle seikalle, ja Hitlerin mielestä nämä piirit vehkeilivät Saksalle tappion, vaikka ympäryysvallan joukot eivät olleet päässeet metriäkään Saksan alueelle, ja onnettomana seurauksena oli Versaillesin häpeärauha ja mielipuoliset sotakorvaukset, joiden viimeinen erä laskelmien mukaan olisi tullut maksuun vasta 1990!

    Juutalaiset ovat kärsineet vuosisatoja vainoista, ja oletattavasti pyrkimys on estää kaikilla tavoilla vastaavat tapahtumat, ja jos valkoinen nationalistinen rotu on tehnyt nämä rikokset, niin tätä rotua ja nationalismia on heikennettävä kaikin mahdollisin keinoin. Maahanmuutto eurooppaan on yksi keino, eli läntisten yhteiskuntien koheesiota on heikennettävä, ja se kyllä todellakin heikkenee. Saksa , Ranska ja Ruotsi esimerkkinä. Israel taas pitää omat rajansa suljettuina ei toivotuilta, eli islamin uskoisilta tulijoilta, mutta kehoittaa samalla EU:a ottamaan monin kertaisesti tulijoita mitä nyt tulee! Eihän tämä ole mikään salaisuus.

    Kukapa tietää, vaikka Ukrainan päättymätön sota on savuverho jollekin suuremmalle, vaikka sille euroopan väestön vaihdolle, jota ei saisi mainitakaan? Sodasta hyötyjiä on liikaa, siksi se saa jatkua ja siksi eurooppa antaa aseapuja hyvin kitsaasti ja tipoittain. Elämme Orwellin aikaa ja kirja 1984 on todellinen mestariteos!

    VastaaPoista
  10. Venäjällä on perinteisesti kolme tasoa sotiensa tavoitteissa: Maximi, optimi ja minimi.
    Maximi = Ukrainan valtaus, optimi Dniepr- linja rajajokena/Itä-Ukrainan valtaus ja minimi = jotisenkin nykyinen rintama tilanne.

    Moni länsimaalainen poliitikko on valmis taistelemaan viimeiseen ukrainalaiseen saakka; siinäpä sitä on jotakin sellaista erinomaisuutta josta voi poliitikkojen hyvällä omallatunnolla ylpeillä.
    Ainoa varma asia on se, että kumpikaan osapuoli ei romahda ikuisen kahden kuukauden kuluessa nykyisen kaltaisella sodalla, vaikka erilaiset ansioituneet asiantuntijat niin tunteilevat. Ja varmaa on sekin, että uhreja tulee lisää rintaman molemmin puolin, ja että rauhan hinta jatkaa näin ollen nousuaan, päättyen lopulta mitä ilmeisimmin kompromissiin, jossa Venäjä pitää miniminsä ja Ukrainasta tulee osa länttä = ollen Nato & EU- jäsen.

    -Perttu Ahonen

    VastaaPoista
  11. ”olisi pyrittävä edes tekemään niin hyvä rauha kuin mahdollista. Venäjä on saanut jo sen verran nenänsä verille, että se luultavasti on jo jotakin oppinut.”

    Eräs kuuluisa japanilainen viisas sai koko maailman lukemaan omaa teostaan, jossa väitti, että maailma on jo muuttunut ihan totaalisesti parempaan suuntaan. Siitä ei mennyt kovinkaan paljon vuosikymmeniä, kun Venäjä alkoi taas muuttamaan maailmaa. Kas, kun Venäjä kutsuttiin G-7 klubin jäseneksi ja siitä tulikin G-8, presidentti Gorbatshev jäsenenä.

    Kuten tunnettua, NATO perustettiin vuonna 1947 sen jälkeen, kun Moskova alkoi valloittamaan ”kavereikseen” maan toisensa jälkeen ja syntyikin sosialistinen maailmanjärjestelmä. NATO puolestaan julisti, että sen ovet ovat aina auki ja sen jäsenmäärä nousi jatkuvasti.

    G-8 kokouksessa presidentti Gorbatshev ehdotti, että NATO sulkisi ovensa. Joku ehkä sanoi Gorbatsheville, että ehdotus olisi aika kiva, mutta asiasta ei ollut minkäänlaista hyväksyttyä dokumenttia.

    Myöhemmin jo presidentti Putin jankutti jatkuvasti: ”meitä petettiin”, ”meidät vedettiin nenästä”, yms. Sitten Putin halusi liittyä NATO:on, mutta ei päässyt. Sen jälkeen pyrittiin siihen, että Venäjä hyväksyttäisiin Euroopan Unioniin, varmaankin sitä varten, että Putin perustaisi sinne omia kolhooseja. Sekään ei onnistunut ja Putin suivantui oikein palavasti ja verisesti. Alkoi sota Ukrainaa vastaan. Koska ukrainalaiset ja venäläiset olivat samaa kansaa, niin sota olikin suunnattu Länttä vastaan, joka kylvi Ukrainaan fasisteja.

    Loput ovatkin luettavissa sanomalehdistä ja katsottavissa TV:ssä.

    VastaaPoista
  12. Kas, niin nainen kuin olenkin, otin esille samansuuntaisia ajatuksia aamukahvipöydässä miehelleni kuin blogisti tässä. Kuinka paljon ollaan valmiit maksamaan tästä sodasta Venäjän lyömiseksi totaalisesti? Venäjä on väkirikas maa, missä sotaväkeä riittää. Aseteollisuus siellä on hurjassa vauhdissa. Onko muu maailma Euroopan ulkopuolella valmis sitoutumaan tähän niin, että voitto on yleensä mahdollinen? Onko kokonaan pois suljettu se mahdollisuus, johon mekin jouduimme turvautumaan sekä talvi- että jatkosodassa: alueluovutukset rauhan saamiseksi ja ihmishenkien säästämiseksi. Ei kai tämä ole maailmanhistorian poikkeussota, jossa ei neuvotteluilla ole mitään virkaa? Miksi juuri tässä sodassa pitäisi saavuttaa murskavoitto?
    Selvennykseksi: olen tietysti täysin Ukrainan puolella, myös niiden ukrainalaisten, jotka joutuvat joka hetki pelkäämään, milloin kuolinviesti lähiomaisesta rintamalta saapuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit, tuossa se on kiteytettynä!

      Poista

Kirjoita nimellä.