Kovaa kamaa: talkkuna
Pikaruokien
valioita on talkkuna, savolainen. Se syntyy, kun kiehuvaan veteen sekoitetaan
talkkunajauhoja ja annetaan niiden siinä sekoitettaessa turvota. Valmistusajan
voi laskea sekunneissa.
Se on
todellinen, esikypsytetty pikaruoka. Se sopii tehtäväksi vaikkapa työpaikan
keittiössä, ei ole käryjä eikä välttämättä edes astioiden pesua, sillä
perinteisesti talkkunaa on syöty suoraan kädestä, siihen vain voinappi painaen
(ks. kopratalakkuna).
Talkkuna siis
kyllä vaatii kyytipojan ja sellaiseksi sopii erinomaisesti voi, mieluimmin
maukas sellainen. Voihin lasken myös oivariinin.
Jos talkkunaa ei
syödä kädestä, on parhaita, klassisia kyytipoikia #tirripaisti eli pannulla tai uunissa sipulin kera käristetty
siankylki vedellä vähän jatkettuna ja haudutettuna (uunissa jopa 3 tuntia,
pannulla nloin ½).
En oikein tiedä,
mikä on savolaisen (ml. kainuulainen) ja hämäläis-pohjalaisen talkkunan ero. Jälkimmäisestä
ei kuitenkaan kokemukseni mukaan kannata yrittää valmistaa puuroksikin joskus
sanottua kiinteähköä massaa. Siitä syntyi vain liimamainen keitos. Tarkoitus
kai on, että hämäläinen talkkuna sekoitetaan piimään tai viiliin.
Joka tapauksessa
talkkunan kansoihin eivät kuulu vain
suomalaiset (savolaiset, vrt. talakkunajuhla),
vaan myös esimerkiksi virolaiset. Siellä kamatahvelin
saattaa tavata myös suklaapatukassa.
Venäläisten tolokno (laus. talaknoo) lienee
samanlaista kuin meidänkin. En tiedä, sillä siellä ei kukaan ole sitä minulle
tarjonnut kuten ei Suomessakaan. Sana kyllä tunnetaan.
Joka tapauksessa
wikipedia tietää, että talakkunaa nautitaan siellä idässä päin monella tavalla,
joista minua rupesivat kiinnostamaan arokansojen (talakkunan kansoja ovat ne kaikki, hakasseista tuvalaisiin, kazakeista mongoleihin) tapa tehdä
talakkunasta makeisia: sekoitetaan jauhoihin smetanaa tai öljyä ja hienonnettua
tuomen hedelmää ja pyöritellään seoksesta pallosia, joita tarjotaan hunajan ja teen kera.
Tämä on minulta
vielä kokeilematta, mutta ehkäpä sitäkin kannattaisi kokeilla? Mikäli elvytämme
talkkunakulttuurin, saamme sitäkin tietä takaisin menetettyjä yhteyksiä
muonaisiin esi-isiimme ja heidän kulttuuriinsa, jonka jälkiä varmaankin yhä
löytyy geneettisestä muististamme.
Olisikohan aika
jo perustaa Helsinkiin talkkunaravintola? Tai ehkä se voisi olla laajemmin puuroravintola?
Kuten tiedämme,
marsalkka Mannerheim oli suuri puurojen ystävä, minkä voisi huomioida
rappeutunutta puurokulttuuriamme elvytettäessä. Mikroaaltouuni, jota minäkin
tunnustan ahkerasti käyttäväni, on itse asiassa aivan kelvoton laite kunnon
puuron valmistamiseen ja niinpä nykyinen kansa ei meillä kunnon puuron mausta
mitään tiedä. Sama se on tilanne monessa muussakin maassa.
Puuroihin
voidaan lukea myös virolainen mulgipuder,
josta pitää kirjoitta erikseen, on se sen verran merkittävä kulinaarinen
keksintö.
Tässä nyt joka
tapauksessa jotakin myös ohrapuurosta:
Ohrauunipuuro
Joskus
1950-luvulla, kun pääruokana useinkin oli puuro, muistan uunipuuron olleen
erityistä herkkua ja onhan se sitä ollut sen jälkeenkin. Aamupuuroksi sitä ei
kuitenkaan ole tullut laitettua, vaikka sekin kai voisi ihan hyvin onnistua.
Joka tapauksessa
myös puuroa tehdessä kannattaa suhtautua epäluuloisesti ohjeisiin, jostakin
syystä ne tuppaavat aina esittämään liian lyhyitä valmistusaikoja tai sitten
neuvovat panemaan liian vähän suolaa tai voita tai muita makua antavia aineksia.
Tämähän ei ole
kummallista, kun ottaa huomioon, että ravintorasvoja ja juustoja nykyään mainostetaan
niissä olevan rasvan vähyydellä. Vielä jokunen vuosikymmen sitten
emmentalpaketissa luki: rasvaa
kuiva-aineessa vähintään 45%. Siinä siis annettiin takuu siitä, ettei
huijata asiakasta myymällä hänelle vettä tai muuta tyhjää.
Mutta ne ajat
ovat menneet. Joka tapauksessa tein viime viikolla epähuomiossa ohrauunipuuroa
reseptin mukaisesti, vaikka takaraivossa kilahtelikin varoituskello. Mistäpä
tiesin, miten paljon olivat suurimoita esikypsyttäneet.
Joka tapauksessa
kahden tunnin paistoaika ja 175 astetta tuottivat surkean tuloksen. Puurosta
muistutti vain tuoksu, itse tuotos muodostui irrallisista ryyneistä, joihin
toki hammas pystyi, mutta tiesin, ettei tämä ole sitä itteään.
Mannerheimin
tarjoilijana Mikkelissä toiminut Taru Stenvall kertoo muistelmakirjassaan
marsalkan olleen hyvin ihastunut ohrauunipuuroon, juhlapuuroon, jota joskus sitten tehtiinkin, pääemännän
nyrpistelyistä huolimatta.
Mielestäni
marsalkan maku tässä asiassa oli erinomainen. Kunnon ohrauunipuuro valmistuu
hitaasti ja matalahkossa lämpötilassa ja maistuu kuin huume. Mikäli sitä jää
tähteeksi, sen voi seuraavana päivänä paistaa pannulla ja hyvää tulee.
Tänään sattui jääkaapissa
olemaan punaista maitoa vain 1,2 litraa ja kuohukermaa noin 1,5 desiä. Kaadoin
ne voideltuun vuokaan ja lisäsin 2 desiä ohrasuurimoita ja kokeeksi vielä
ruokalusikallisen hunajaa sekä vähäsen voita.
Paistoin puuroa
3,5 tuntia 150 asteessa ja nautiskelin runsaan oivariinin kanssa. Suolaa pistin
puuroon varovasti, mutta jauhoin sitä sen sijaan sitten valmiin annoksen
päälle. Näin mielestäni saa ruokaan kunnon suolan maun syömättä sitä itse
asiassa liikaa. A propos: mihin hävisikään pan-suola, joka sisälsi natriumin
sijasta kaliumia?
Resepti ei siis
ole mullistava ja hunajan voi kaikin mokomin myös jättää pois. Ei sen
vaikutusta tainnut huomata.
Joka tapauksessa
kokemus taas muistutti hätäilyn turmiollisuudesta silloin, kun on kyse
hauduttamisesta. Esimerkiksi fileen kypsyttämisessä on sitten tietenkin ihan
omat sääntönsä.
Hieno, kulttuurihistoriallinen teko tämä kirjoitus. Paljon asiaa ja ravintoa tiiviissä muodossa. Talkkuna on muuten melkein samaa kuin tiibetiläinen tsampa, johon sekoitetaan voita ja vahvaa teetä. Erikoista on, että talkkunasta ei ole tehty superruokaa mitenkään näkyvämmin tai että jotkut extreme-tahot olisivat antaneet kasvot tällaiselle todelliselle eräeväälle. Toisaalta Mannerheimia pätevämpää kasvoa tuotteen myymiseen tuskin on, Marskin Talkkunaa vaan ei ole kauppojen hyllyillä näkynyt tai ohraryynejä.
VastaaPoistaTalkkuna on kyllä silloin tällöin nautittuna erinomaisen maukasta, itse olen kylläkin senverran tullut pienempänä pojuna puuroja syöneeksi, että niihin tuppaa vaan kyllästymään nykyjään melko nopsaan, ja siksipä suosin itse mieluummin esim. mysliä jugurtin kera, tai voihan siihen vaikkapa kaurahiutaleitakin suurukseksi ripauttaa.
VastaaPoistaTämmöistä talkkunaa tulin kerran paikallisilta markkinoilta ostaneeksi, ja pitääpä ostaa vastakin, jos vaan tarjolla on. Voin siis lämpimästi suositella, saattaahan tuota tavaraa jonkin prisman tms. isomman marketinkin hyllystä löytyä:
http://www.dlc.fi/~kokko/talakkuna.htm
Toimii hyvin myös pikkukalan leivityksessä tms. Korppujauhon korvikkeena esim. taikinoissa en ole vielä tullut kokeilleeksi, vaan sattaisihan tuo onnistua niissäkin, mene ja tiedä.
-J.Edgar-
Hyvä Rantala! Talakkuna mualimankartalle!
VastaaPoistaOnpa siitä aikaa kun viimeksi söin talkkunaa, ainakin yli 60 v. Ohrapuuroa olen tehnyt mökillä kakluunissa. Illalla lämpimäksi ja sitten suurimot saviastiassa yöksi hautumaan. Kyytipojaksi marjakiisseliä tai voita. Terveyshörhönä en kelpuuta voimariinia, vaan luomuvoita, jota saa nykyään tavallisesta bulkkimarketistakin. Täytyypä ensi kesänä kokeilla talkkunaa, kyllä siitä jäi lapsuudesta hyvä maku suuhun,
VastaaPoistaOnpa siitä aikaa kun viimeksi söin talkkunaa, ainakin yli 60 v. Ohrapuuroa olen tehnyt mökillä kakluunissa. Illalla lämpimäksi ja sitten suurimot saviastiassa yöksi hautumaan. Kyytipojaksi marjakiisseliä tai voita. Terveyshörhönä en kelpuuta voimariinia, vaan luomuvoita, jota saa nykyään tavallisesta bulkkimarketistakin. Täytyypä ensi kesänä kokeilla talkkunaa, kyllä siitä jäi lapsuudesta hyvä maku suuhun,
VastaaPoistaMuistan erään venäläisen nykyfantasiakirjailijan, joka kuvasi uusia oprisnikkejä, jotka söivät kutkuttavan hyvää uunipuuroa, jossa oli voisulasilmä. Nimeä en kuollaksenikaan muista.
VastaaPoistaПелевин?
PoistaMikä tämä on transliteroituna? Murheekseni en osaa venäjää. Kirja oli käännös.
PoistaPelevin. Jäi vahingossa kyrilliikka päälle.
PoistaEi, se oli Vladimir Sorokinin Pyhän Venäjän palveluksessa.
PoistaOlisikohan intiaanien pemmikaani, joka kai tehtiin kuivatusta lihasta, marjoista ja pähkinöistä, talkkunan kaukainen serkku?
VastaaPoista