tiistai 23. kesäkuuta 2020

Suvaitsevaisuuden rajat löytyivät

 

Suvaitsevaisuutta on yleensä pidetty myönteisenä asiana. Sehän tarkoittaa sitä, ettei hermostuta, jos joku on hieman erilainen, ajattelee toisella tavalla tai jopa esittää poliittisia vaatimuksia maailman muuttamiseksi tavalla, joka ei itseä miellytä. Eiköhän sen nyt voi hyvin kestää tässä moniarvoisessa yhteiskunnassa.

Suvaitsevaisuus kasvaa modernisaation myötä, on todettu laajoissa kansainvälisissä tutkimuksissa. Niin sanottujen eloonjäämisarvojen jälkeen ihmisillä on varaa panostaa myös oman itsen ilmaisemiseen tai yksinkertaisesti ihan pelkkään hedonismiin, kukin makunsa mukaan. Kukapa on pätevä tässä tuomitsemaan?

Näin todistaa arvovaltainen World Values Survey, joka toisaalta ei kylläkään todista eikä voikaan todistaa, ettei tällä kehityksellä olisi varjopuolia. Ilmeisimpiä niistä on syntyvyyden romahtaminen, joka ei ole mikään mielipidekysymys. Näemme sen kaikissa niissä valtioissa, joissa modernisaatio on kehittynyt kyllin pitkälle.

Tuntuu luonnolliselta, että jokainen intellektuelli kiinnittää huomiota tällaiseen asiaan. Sehän todella koskee koko yhteiskunnan olemassaolon perusteita. Missään ei toki ole kirjoitettu, että juuri länsimaisen, modernin ja rationaalisen yhteiskunnan tulisi olla vallitseva tässä maailmassa tai missään muuallakaan. Onhan niitä vaihtoehtoja.

Joka tapauksessa tämän uuden ja vaarallisen tilanteen syntyehtoja voi pitää aivan ilmeisinä. Kyse on uudenlaisesta suhtautumisesta parinmuodostukseen ja perhe-elämään.

Puolustusvoimien kenttäpiispakin noteerasi nyt blogissaan tämän olohuoneessamme majailevan virtahevon: Hän väitti tekstissään, että ydinperheen, avioliiton, pariuskollisuuden ja sukupuolijaon murentaminen ovat vähintään osaksi laskevan syntyvyyden taustalla, kertoo Yle STT:n mukaan. Alkuperäistä blogitekstiä en ole saanut käsiini eivätkä ilmeisesti muutkaan sitä kommentoineet, mikä on tietenkin absurdi tilanne.

Kenttäpiispa siis kirjoitti blogin, joka julkaistiin kirkon julkaisemassa lehdessä. Hän ei esimerkiksi julkaissut ensyklikaa eikä edes esiintynyt Jumalan valtuuttamana sielunpaimenena. Blogissa hän esitti ajatuksia, joita oli vielä hupaisasti kevennetty hieman uskaliaalla lainauksella Veikko Huoviselta. Myönteiseksi perhe-elämän ja lisääntymisen esimerkiksi kirjoittaja otti muslimiyhteisöt.

No, eipä tässä auttanut edistyksellinen viittauskaan. Monomaaninen älymystömme jännitti hengenvoimansa äärirajoilleen ja aloitti todellisen lokakampanjan vääriä mielipiteitä vastaan.

Koska elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa, eivät mitkään mielipiteet täällä nauti ehdotonta valtiovallan ja sen pakotuskoneiston tukea. On lähdettävä siitä, että jokaisella on yhtäläinen oikeus ihan omaan mielipiteeseen.

Tällä kertaa sattui vielä olemaan niin, että kirjoittajan epäily syntyvyyden laskun ja yllämainitun tietyn niin sanoakseni älyllisen suuntauksen välisestä yhteydestä on niin hyvin perusteltu, että mikäli sitä ei hyväksy, kuuluu kyllä osoittaa jollakin uskottavalla tavalla, ettei se pidä paikkaansa.

No, tässä mylläkässä, joka seurasi, on vaikea löytää järjen häivääkään, Sen sijaan siitä löytyy runsain mitoin äärimmäistä loukkaantumista tai sellaisen teeskentelyä: kyllä kaikki sukupuoliset suuntaukset ovat yhdenvertaisia, kertoo joku ja toinen säestää, kolmas innostuu oikein hehkuttamaan esimerkiksi homoseksuaalisuuden uutta imagoa: muuan homo lyö aina turpaan niitä heteroita, jotka pottuilevat… Kukin kirjoittaa sivistystasonsa mukaan, mutta kaikki ehdottomasti asian vierestä.

Särkiö ei tiettävästi puhunut blogissaan mitään minkään seksuaalisesti määritellyn joukon arvosta eikä esittänyt pakkokeinoja naisten poistamiseksi yhteiskunnallisesta elämästä tai mitään muuta vastaavaa. Synnytystalkoita hän toki suositteli, mutta siinä suhteessahan hän ei taida olla ainoa. Muistelen ihan, että asia on esitetty jopa korkealla poliittiselta taholta.

Syntyneen somemyrskyn taso näyttää intellektuaalisesti aivan säälittävältä eivätkä puolustusvoimain ja kirkon edustajien kommentit paranna sitä millään tavalla. Seksuaalivähemmistöjen ihmisarvolla ei ole mitään tekemistä koko asian kanssa eikä liioin armeijan tasa-arvosuunnitelmalla, mutta senhän noiden instituutioiden kantaa selittävät tahot ymmärsivätkin. Lukijat taas ilmeisesti eivät.

Kiukuttelu sen johdosta, etteivät perheen hajottaminen ja väestönkasvu onnistu samaan aikaan, on täydellisen infantiilia. Ei se nyt vain onnistu, aivan riippumatta siitä, miten paljon ikäsinkkuja ja homoja arvostetaan. Väestönkasvu on mahdollista vain tekemällä suhteellisen paljon lapsia. Tämän aritmeettisen alkeistotuuden takia on turha ruikuttaa.

Oikein perustelujakin kenttäpiispan mielipiteenvapauden kieltämiseksi näyttää esitetyn: onhan hän vielä töissä ja työnantajalla on siis oikeus valvoa hänen mielipiteitään… Niistähän voi tulla vaikkapa imagohaittaa. Entäpä, jos joku pahoittaa mielensä? Entäpä tasa-arvosuunnitelma: onko kenelläkään oikeutta sellaisen mielipiteen esittämiseen, joka on tämän virallisesti hyväksytyn suunnitelman vastainen, ainakin tietyn tulkinnan mukaan?

Näyttää siltä, että käsitteet ovat would-be älymystömme taholla nyt alkaneen hyvin pahasti sekoittua. Suvaitsevaisuus ja mielipiteenvapaus koskeekin monen mielestä vain tietynlaisia mielipiteitä.

Tämä on toki ollut nähtävissä jo jonkin aikaa, mutta esitettyjen ”argumenttien” taso on nyt syytä ihan itse todeta ymmärtääkseen, mihin on tultu. Ei tuollainen infantiilisuus olisi edes kymmenen vuotta sitten ollut mahdollista.

Tässä tarvittaisiin taas arvovaltaisia sananvapauden puolustajia, eikä vain luihuja oman instituution apologeettoja. Voihan sitä aina esittää vasta-argumentteja, mikäli ei ole tyytyväinen Särkiön tekemiin johtopäätöksiin.

Kaamea totuus on, etten kymmenistä vuodatuksissa havainnut yhdessäkään olevan tällaista älyllistä komponenttia.

Mitä tällainen lapsellinen märinä sitten oikein merkitsee? Mikä vuoksi sitä vuodatetaan olemattomasta syystä niin paljon? Mitä se antaa aavistaa demokratian ja suvaitsevaisuuden tulevaisuuden suhteen?

 

31 kommenttia:

 1. Löytyihän se linkki: https://www.verkkouutiset.fi/kenttapiispan-mukaan-kommunistien-tilalle-kasvoi-kulttuurieliitti/#91bb9a84

  VastaaPoista
 2. Kenttäpiispalle on annettava hame kun poisti tekstinsä femakkojen älähtäessä!


  Vallankumouksen hedelmät kypsyvät

  21.06.2020 12:45 - Pekka Särkiö

  http://web.archive.org/web/20200622122014/https://www.kotimaa24.fi/blogit/hedelmat-kypsyvat/

  Etanadynamiitti on kätevä kesämökin kivitöihin. Kiven reikään etanamassa ja odottelemaan. Seuraavana päivänä kivi on halki. Laajeneva voima on tehnyt työnsä. Ei räjähdystä, ei lenteleviä kiven murikoita tai siruja sokaisemaan silmiä ja katkomaan sormia.

  Lue loput linkistä... kerran netissä on aina netissä!


  P.S. kenttäpiispan kohublogi, jonka se poisti "yleisön pyynnöstä"  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006549101.html?utm_campaign=is_tf&utm_term=8&utm_source=tf-other&utm_medium=promobox
  http://timo-vihavainen.blogspot.com/2020/06/normal-0-21-false-false-false-fi-x-none.html?m=1  https://www.verkkouutiset.fi/kenttapiispan-mukaan-kommunistien-tilalle-kasvoi-kulttuurieliitti/#90a798a4
  Vallankumouksen hedelmät kypsyvät


  21.06.2020 12:45 - Pekka Särkiö  http://web.archive.org/web/20200622122014/https://www.kotimaa24.fi/blogit/hedelmat-kypsyvat/

  VastaaPoista
 3. Turhaan kenttäpiispa pyytelee anteeksi. Itse en löytänyt kirjoituksesta mitään pöyristyttävää. No tuo huovisen "karvakannel soimaan" vai laulamaanko se nyt oli, on hupaisa ilmaisu. Pitääkin alkaa viljelemään tuota aina sopivassa kohdin, sillä tuollainen on mukavaa kaksimielistä huumoria. Vähän kuin simpsoneissa, jossa aikuiset ja lapset voivat nauraa eri asioille.

  VastaaPoista
 4. Puolustusvoimien kenttäpiispan blogikirjoitus, kuten sen kohtaama julkinen teloitus, on nähtävä provokaationa tai koepallona vahvistaen ajassa liikkuvan uusia ajatuksia, vaikkakin ns. vastuunkantajia huolettavia, mutta sellaista aikaa elämme jokaisen ollessa filosofi filosofian kuoltua.

  VastaaPoista
 5. Kenttäpiispalta hyvä arvio aikamme taudinkuvasta, joka on typeryyden riemuvoitto ja sen myötä kulttuurivallankumous jonka kohde on Eurooppalainen ihminen ja sen mukanaan maailmalle kulkeutunut kulttuuri.

  Nuo kenttäpiispan kirjoituksista typertyneet vallankumoukselliset ovatkin sitten niitä uuden ilosanoman lähettiläitä, joista George Orwell on ansiokkaasti dystopia kuvauksissaan kertonut.

  Reaktiot "suvaitsevaisten" vallankumouksellisten ihmisten taholta kenttäpiispan kirjoitukseen osoittaa kenttäpiispan kirjoituksen osuneen kohdalleen.

  Typeryyden riemuvoittoon kuuluu, että kaikki kirjoitukset pitäisi tehdä typerimmän kaduntallaajan tai mahdollisimman typeräksi itsensä alentavan uuden ilosanoman lähettilään tasolle.

  Millään järjenkäytöllä ei uudessa ilosanomassa ole tekemistä ja siksi kenttäpiispan esittämiä näkemyksiä ja ajankuvaa ei millään järkiperäisellä ajattelulla pyritä ymmärtämään, vaan pöyristytään, kun muun kaltaiseen reaktioon ei häpeämättömässä typeryyden riemuvoitossa ole tarvetta.

  Kenttäpiispan anteeksipyyntö ajatteluaan seuranneesta hyvien ihmisten pahasta mielestä, voidaan pitää poliittisesti korrektina anteeksiantona asiaa ymmärtämättömille pahanmielisille, sillä onhan toki tärkeää, että pahanmielisille saataisiin hyvä mieli.

  VastaaPoista
 6. "etteivät perheen hajottaminen ja väestönkasvu onnistu samaan aikaan"

  Tämä nyt ei onneksi ei ole niin yksiniittistä: ensin ollaan aviossa yhden kanssa, sitten löydetään uusi ja tehdä muutama mukula lisää ja lopuksi löydetään se Todellinen Rakkaus, jonka kanssa tehdään pari rakkauslasta. Väestöliito ja avioerojuristit sekä tulevat perinnönjakojuristit kiittävät. Vain lapsia, joiden tapaamiset on sovitettava parin uusperheen rutiineihin, vähän säälittävät.

  VastaaPoista
 7. Mutta kuka toivoo, että nämä sateenkaarihedonistit hankkisivat lapsia? Kuka toivoo lapsille niin pahaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tätä suvaitsevaisuutta mitä ohjataan ylhäältä ja joka ei itse suvaitse muita mielipiteitä kuin omansa.

   Eräänlainen "uusi uskonto" vanhojen tilalle, jotain samaa kuin historiassa Ranskan vallankumouksessa tai Venäjän vallankumouksien (ainakin 1905, 1917 helmikuu ja lokakuu, sekä NEP ja ainakin Stalinismin nousu) seurauksena.

   Fiktiossa hyvin lähellä tätä on Waltarin "Sinuhe".

   Sisältää sekä vallan, vallankäytön, että vallankäyttäjien palvonnan.

   Hegeliläisen valtioajattelun lopptuloksen huipentuma.

   Poista
 8. Enpä ihmettele että oli liian hapokasta liberaaleiksi tunnustautuville tai niille jotka ovat vielä prospect-vaiheessa.

  "Lentsusta" oli kaksi lainausta ja toisesta niistä ei puhuttu mitään esimerkiksi Iltasanomien jutussa jossa kirjoitusta käsiteltiin. Eli faktat koskien syntyvyyttä ja hyvinvointia ja yhteiskuntaa.

  Esimerkiksi korruption mainitseminen olisi kyllä ollut todella hapokasta, koska se on täällä meillä enemmän "rakenteellista laatua" kuin varsinaista rahan siirtelyä.

  Tässä koko poliitttinen ja yhteiskunnallisten toimijoiden kenttä on ollut mukana, mm. metsäteollisuus jo ennen ensimmäistä maailmansotaa.

  Samoin erilaiset etujärjestöt ovat olleet monin tavoin "käsi keksipaketilla" -tekemässä enemmän kuin vain ajamassa jotakin asiaa.

  Tässä alkuperäisessä kirjoituksessa käsiteltiin myös yritteliäisyyttä. Tämän johdannaisia ovat mm. yrittäjyys sekä "yrittäjämäinen ajattelutapa".

  Olemme hyvin oppineet välttämään näitä "hömpötyksiä", toki on vielä liian paljon väkeä joka ei ole ymmärtänyt yrittäjyyden tosiasiallista rikollisuutta yhteiskunnan näkökulmasta.

  Tämä kriisi jota elämme - olemme aivan sen alussa vasta - kylläkin opettaa olemaan liikoja yrittämättä.

  Vaalikarjasta halutaan täydellisen kuuliaisia orjia joilla ei ole edes omaa eikä varsinkaan vapaata tahtoa.

  Poliitikot ovat päihtyneet vallastaan jota heille on annettu hyvin vähän.

  Valta on vahvin päihde, siitä vieroittuminen on erittäin paljon vaikeampaa kuin mistään muusta päihteestä vieroittuminen.

  VastaaPoista
 9. PA-työttömän ei hyödytä digilinkkejä vartioida, vaan voi kieltäytyä rajattomassa maailmassa vartioimasta rautapylväitä, jokaisen ollessa filosofi filosofian kuoltua.

  VastaaPoista
 10. Ajattelun eunukkeja, suomalaiset miehet, kyvyttömiä haastamaan vanhaa saamia.

  VastaaPoista
 11. Kulttuurivaullankumousta pukkaa. Kenttäpiispa on malliesimerkki, kirjoittelee ihan järkeviä, mutta ei ole munaa seisoa järkevyytensä takana. Tämä yleinen vellihousumaisuus on uusi maan vaiva. Kukkaan ei oo mittään. Sen sijaan, että älynvälke säihkyisi, kun henkevyydet voimamittelöitsisivät, niin nyt pyydellään heti anteeksi, jos jollakin lipsahtaa peräti kantaa ottava mielipide. Niinistökin muka joku mielipideohjailija. P....marjat, nuoren naisen tossun alta vikisijä.

  VastaaPoista
 12. "Uncle ben's"-riisipaketti puhdistuksen kohteena. Mitähän vikaa mustan olemassaolleen chicagolaisen miehen kuvassa? Vai brändin kiillotusko näissä on kyseessä, ja isompi myynti. "Hiilineutraalius" menettää jo tehoaan? Jospa kaiken tulisikin olla neutraalia, ihan orwellin 1984 hengessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jo boikotissa Brunbergin entiset Neekerinpusut, Finlaysonin tuotteet homolakanoiden vuoksi sekä kohta Eskimo-jäätelötikut, joiden nimi muutetaan USAn yliopistovasemmistön hyväksymäksi.

   Poista
 13. Ei ymmärretä kaiken ajattelun syntyvän korvien välissä, siksi suomalaisia miehiä voi todellakin kutsua ajattelun eunikeiksi, muitakin kuin peräkamarinpoikia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peräkammarin poikiin mahtuu montaa, mutta kyllä sinne "sinisten ajatusten" miehiäkin mahtuu jotka näkevät omaakin napaa kauemmaksi.

   Aivan liian moni "hyvin koulutettu" mieshenkilö on osoittautunut heikoksi ajattelijaksi jonka esimerkiksi "tampereen lastentarha" tai jokin muu laitos on pilannut.

   Poista
 14. Mitenkä näihin Raamatun alkukertomuksiin oikein pitäisi suhtautua. Esimerkiksi tämä:

  Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."

  Lisääntymiskarkeloissa eivät homot hillu eivätkä lesbot länkytä. Lisääntyminen on heteroiden hommaa. Miten persehinureiden pahaa mieltä pitäisi lievittää? Vai pitäisikö mitenkään?

  VastaaPoista
 15. "Suvaitsevaisuus ja mielipiteenvapaus koskeekin monen mielestä vain tietynlaisia mielipiteitä."

  Nythän me tiedämme valtakunnansyyttäjän päätöksellä, että vaaleissa (!) on kielletty ajamasta agendaa, jonka mukaan tiettyjen etnisten ryhmien maahanmuuttoa rajoitettaisiin.

  VastaaPoista
 16. Nippelijuttu ihan asian vierestä:
  Eikös "eloonjäämisarvojen" sijasta olisi syytä puhua "hengissäpysymisarvoista". Hengissä pysyminen on eläviin olentoihin sisäänrakennettu taipumus tai tavoite. "Eloon jääminen" viittaa taas johonkin onnettomuuteen tai kertatapahtumaan, joka ei onnistunut viemään henkeä (vielä). Kukaanhan ei tiettävästi jää eloon pysyvästi, mutta pysyy useinkin hengissä jonkin aikaa tai pitempäänkin.

  Englannin "survival" toki tarkoittaa molempia, mutta pakkoko on omaa ilmaisua rajoittaa jonkin anglosaksisen anomalian takia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt en ihan ongelmaa ymmätänyt. Ehkäpä "säilymisarvot" voisivat sitten olla sopiva ilmaus.

   Poista
 17. Olihan siinä kelpo kenraalipiispamme kirjoittanut aika raflaavasti. Tosin marxilaisia ja bolshevistisia kulttuurivallankumouksellisia hän ylistää ansioista, jotka eivät heille kuulu. Porvarillisen individualismin myötä myös perhesiteet heikkenivät. Useimmat näistä porvarillista individualisteista eivät tosin heti tajunnet olevansa sitä, vaan pitivät itseään kunnon rabulisteina, boheemeina ja antiporvarillisina.


  Alhaiesta syntyvyydestä on puhuttu väsyksiin astauMutta oleelliseen asiaan ei puututtu nimittäin vanhempien todelliseen mahdollisuuteen vaikuttaa lastensa hoitomuotoon ja myös itse valita mahdollinen hoito kotona (jolla vältytään monilta ongelmilta,). Ei myöskään alhaiseen perusäitiysrahaan, joka osaltaan siirtää ensimmäisen lapsen hankkimista.


  Hieman alhaisesta syntyvyydestä -yksi osasyy.
  Tämä syntyvyyden aleneminen on ollut selvä trendi jo yli 30 vuotta. Erityisesti oh huomattava, että kotihoidontuen luonti 1987 nosti selvästi syntyvyyttä seuraavana vuonna. Lipposen hallituksen leikkaus kotihoidontukeen 1995 taas heti tiputti syntyvyyttä.


  Ns. 3+ -perheissä (kolme tai enemmän lapsia) lasten hoito kotona on taloudellisesti mielekkäämpää kuin kodin ulkopuolella. Nämä perheet vuorostaan muodostavat huomattavan osan maamme lapsiluvusta. Semminkin, kun kaikilla naisilla ei ole halua tai muuten mahdollisuuksia lapsen hankkimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se. Hienoa, että joku puhuu itse asiastakin...

   Poista
  2. Bolsevikkien naisten vallankumouksestahvallankumouksesta:

   www.rbth.com/history/328265-russian-sexual-revolution

   Poista
 18. Pekka Sirkiön kirjoitus löytyy (käsittääkseni) kokonaisuudessaan tästä linkistä:

  https://www.tapiopuolimatka.net/vallankumouksen-hedelmat-kypsyvat

  MafH

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin "teki pyynnöstä alleen" ja poisti jutun. Jätti sentään linkin alkuperäiseen Googlen tallenteeseen!

   http://archive.is/m2gF4


   "Olen noudattanut kenttäpiispa Pekka Särkiön ja Kotimaan päätoimittajan Mari Teinilän pyyntöä poistaa Särkiön blogi kotisivuiltani. Särkiön blogi on silti luettavissa Googlen arkistosta tästä linkistä

   http://archive.is/m2gF4

   Aktivisteille näyttää olevan tärkeää, ettei kukaan pystyisi enää lukemaan Särkiön blogia. Sen lukeminen paljastaisi, ettei kohulle ole järkeviä perusteita. Blogi paljastaa aktivistien ohjelman epäinhimillisyyden."

   Poista
 19. ”Suvaitsevaisuuden rajat löytyivät”

  Eikös se olekin sillä viisii, että viisautta voi mitata, väitöskirjat yms., mutta tyhmyydellä ei ole mitään rajoja?

  VastaaPoista
 20. ”Synnytystalkoita”

  Vanhoina aikoina sääntönä oli, että pitää ottaa kaikki lapset, jotka jumala antaa. Peruna-/viljapelloilla, yms. tarvittiin lisää työvoimaa.

  Nykyään Synnytystalkoot ovat mahdollisia vain sitä mukaa kuin rahaa tippuu/valuu.

  VastaaPoista
 21. Miksi kenttäpiispa juttunsa kirjoitti? Eli hyökkäsi ja sitten vetäytyi? Sunzin sodankäynnin taitokirjassahan harhaanjohtaminen on keskeisiä menetelmiä vihollisen kukistamisessa. Ehkä strategia toimii myös kenttäpiispan toimialueella. Odotellaan, kyllä puolustusvoimien johto asian joskus hallitukselle selvittää, ja hallitus kääntää vaikeasti ymmärrettävän tekstin valtamedioiden välityksellä meille ymmärrettävään muotoon.

  VastaaPoista
 22. Enpä ymmärrä, mitä moraalista oikeutusta miehellä on jankata syntyvyyden puolesta, kun ei itse synnytä, ei hoida jälkeläisiä edes taloudellisesti, ei joudu taloudellisesti riippuvaiseksi juoposta ja uskottomasta despootista, ei joudu talousahdinkoon menetettyjen työvuosien ja -paikkojen tai koko menetetyn uran takia, ei joudu äkkiä puolison hylkäämänä puille paljaille lapsilauman kanssa jne. Syntyvyys tunnetusti vähenee kaikissa maissa naisen aseman parannuttua! Maailman perusongelma on väestöräjähdys! Tässä sitä filosofiaa filosofeille. Tulkaa kuplasta! - Silti kenttäpiispan blogin sensurointi ei tosiaan nappaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ymmärrystä puuttuu, niin sitä puuttuu. Otan osaa.

   Poista
  2. Minusta on hyvä, että sentään itse älyää vaillinaisuutensa. Pahempi minusta olisi pullistella joka puheen raoista yksisilmäisyys vilkkuen.

   Poista

Kirjoita nimellä.