tiistai 29. marraskuuta 2022

Siunaus Venäjälle?

 

Sodan tyhmentävä vaikutus

 

Jussi Tenkku, rintamamies ja sotilaspastori, myöhempi filosofian professori kirjoitti sodan aikana ja sen jälkeen tuoreeltaan vaikutelmia aikakaudestaan ja sen kulttuurista (ks. Vihavainen: Haun tenkku tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ).

Sota oli primitiivisen tason asia, tiivistäisin Tenkun kokemuksen. Se toki vaati tiettyä, teknistä älyä ja teki ihmiset tavallaan vastaanottavaisiksi myös kysymyksille elämän ja kuoleman merkityksestä. Kuitenkin koko asia tapahtui tietyllä banaalilla tasolla, sota oli ennen muuta reagoimista tiettyihin polttaviin käytännön tarpeisiin. Se oli välineellisyyttä ja sen rajoittamaa ajattelua.

Sitä paitsi sota oli falskia, siinä haluttiin esiintyä jonakin muuna, kuin mitä oltiin. Uniformut tekivät normaaleista säädyllisistä ihmisistä ja kansalaisista näyttelijöitä mahtailevassa teatterissa, jossa pelattiin elämää suuremmilla panoksilla ja suuren aisan elähdyttäminä esiinnyttiin äärimmäisen tärkeilevinä.

Sodan psykologialle oli vierasta sellainen asia kuin syvähenkisyys, katsoi Tenkku. Tuon aikakauden merkittävin suomalainen filosofi Eino Kaila oli toki julkaissut sen nimisen kirjan (Syvähenkinen elämä) nimenomaan vuonna 1943, mutta eihän se mikään tuon ajan hengen tuote ollut, pikemmin reaktio siihen.

Minusta Tenkun näkemys on varsin vakuuttava ottaen huomioon hänen taustansa ja kokemuksensa. Se ei merkitse sotilaselämän yksioikoista tuomitsemista, saati sen silmitöntä parjaamista, se vain asettaa sodan todellisuuden isompaan puntariin: sodassa kyse ei ole inhimillisyyden korottamisesta korkeiden arvojen, sankaruuden, kieltäymyksen, uhrautuvuuden ja vastaavien tasolle. Kyse on ennen muuta banaalista pakosta toimia tietyllä tavalla tietyissä olosuhteissa.

Tätä kannattaa verrata niihin moninaisiin sodan ylistyksiin, joita ihmiskunta on esittänyt etenkin ennen sotien syttymistä. Ennen ensimmäistä maailmansotaa eurooppalaisen älymystön piirissä oli paljonkin niitä, jotka toivoivat sodan ”puhdistavaa” myrskyä, joka tekisi lopun arkisen, porvarillisen elämän ala-arvoisesta materialismista ja hedonismista. Rintama kutsui sankaruuteen!

Tällaiset näkemykset eivät ole tällekään päivälle vieraita. Olen törmännyt niihin jopa suomalaisilla nettisivuilla ja erityisen läheisiä ne ovat niille venäläisille ääriaineksille, jotka muodostavat nimikuulun Izborskin klubin.

Siellä nykyistä hyökkäyssotaa on tervehditty suurena sankaritekona, joka jatkaa Suuren isänmaallisen sodan perinteitä ja puolustaa korkeampia arvoja kunnioittavan elämän mahdollisuutta koko maailmassa globalistien tuhoavaa maailmanherruuspyrkimystä vastaan. Venäjä sotii tässä asiassa koko maailman puolesta.

Nimikuulua chauvinistisen lunatic fringen edustaja, Natalia Narotšnitskajaa on hiljattain haastateltu Izborskin klubin kotisivullla (ks. Наталия Нарочницкая: Приговор России вынесен и обжалованию не подлежит | Изборский клуб (izborsk-club.ru).

Haastateltu toistelee siinä niitä virallisia kliseitä, joiden mukaan ukrainalaiset on onnistuttu suorastaan kansana ”fasisoimaan”, aivan kuten saksalaiset aikoinaan. Heidän edustamansa ”kulttuuri” on selvää satanismia, mikä näkee jo tatuoinneista ja heidän niin sanotusta kirjallisuudestaankin.

Sota on veljessotaa ja siinä toistuu Kainin ja Abelin suhteiden kuvio. Syyllisestä ei ole pienintäkään epäilystä, se on Ukraina, joka leimaa isovenäläiset rodullisesti ala-arvoiseksi mongolilais-suomalaiseksi sekoitukseksi.

Ukrainassa Venäjä sotii tietenkin alueidensa palauttamiseksi, mutta ei pelkästään sen takia. Venäläisyydestä erillistä ukrainalaisuutta ei edes ole olemassa, toisin kuin ”Kainin” houremainen oppi esittää. Venäläiset eivät koskaan ole selittäneet haluavansa hävittää kansana ukrainalaisia -siis itseään. Nämä taas sen sijaan saarnaavat venäläisistä  juuri sitä…

Tämä nyt on sitä tavanomaista putinistista propagandaa, jota haastateltava toistelee ja selittää myös lännen roolina olleen sodan sytyttämisen ja halun levittää kaikkialle omaa ”edistyksen” ideologiaansa ja ”avointa yhteiskuntaansa”, postmodernismia, joka kieltää ja haluaa hävittää kaikki korkeammat arvot ja normaalin inhimillisyyden perhettä myöten. SVO/SEO oli välttämätön preventiivinen toimi.

Venäjällä taas, 75 vuoden pakotetusta ateismista huolimatta usko, isänmaa, kunnia, velvollisuus ja rakkaus eivät ole arkaaisia asioita, vaan elämän moraalinen ydin olemassaolon perusta ja oikeutus .

Suurta venäläistä kulttuuria suorastaan kielletään lännessä, kertoo Narotšnitskaja, eikä tule maininneeksi, mitä Venäjän nykyinen hyökkäyssota voisi mahdollisesti vaikuttaa asiaan.

Hyveet hyveinä ja paheet paheina. Epäilemättä monet ovat perustellusti sitä mieltä, että nuo Narotšnitskajan mainitsemat länsimaisen kulttuurin eturintamaa tällä hetkellä värittävät typeryydet todellakin ovat vastenmielisiä ja infantiileja ja ilmeisesti kertovat kulttuurin rappiosta ja itsetuhoisuudesta. Miksipä kukaan haluaisi oppia jotakin nykyiseltä länneltä, jota johtaa ”kollektiivinen Greta Thunberg”, kysyy Narotšnitskaja ja syystä kysyykin.

Miksi noita typeryyksiä sentään on vastustettava hyökkäyssodalla ja oman maan sisäisellä väkivallalla sen sijaan, että pelkästään suosittaisiin niitä tuon suuren venäläisen kulttuurin sisällä, jää epäselväksi. Selitykset Itä-Ukrainan kahdeksan vuotta kestäneestä (yksipuolisesta???) väkivallasta ja Naton avusta Ukrainan asevoimille riittävät vakuuttamaan kai vain kaikkein tyhmimmät, joita heitäkin tietysti on myös lännessä.

Mutta itse sota onkin ollut erinomainen apu myös noiden korkeampien arvojen kukoistukselle Venäjällä, riemuitsee haastateltava. Kukaties siellä on samanlaisia vaikutuksia myös Ukrainassa? Nyt Venäjällä ovat kuulemma nuoret löytäneet Jumalan, jonka vanhat olivat jo unohtaneet, nyt vapaudutaan viimein hedonismista, elämän ajattelemisesta nautintojen lähteenä. Kun Jumalaan uskotaan, tapahtuu taas kerran myös ihme, eikä Jumala hylkää, vaan antaa venäläisille voittamattoman kansallisen yhtenäisyyden kuten usein ennenkin…

Kaikesta hurskaudestaan huolimatta haastattelun loppua sävyttää säälittävä vakuutus ihmeen tulemisesta. Narotšnitskajan halveksunta länsimaisen kulttuurin nykyistä pintakuohua kohtaan on sinänsä ymmärrettävää, eihän tervejärkisyys ole aivan vierasta länsimaissakaan. Se sodan apologia, jota hän suurella hartaudella harjoittaa, on sen sijaan kovin falskia, siinä, jos missä näkyy myös sodan banalisoiva vaikutus ja raadollisten pyyteiden verhoaminen mahtipontisuudella.

Jos Venäjä kerran edustaa noita kovasti kehuttuja korkeampia arvoja, eikö se voisi antaa muidenkin omaksua ne ilman sen suurempaa meteliä, saati väkivaltaa? Jopa Nikita Hruštšov selitti 1960-luvulla, että ideologioiden kilpailu on ja sen tulee olla nimenomaan rauhanomaista. Se, joka saa aikaan valtion, jota ihmiset ihailevat ja haluavat jäljitellä, on voittaja.

Nykyisellä Venäjällä on sympaattisia ihmisiä ja arvostettavaa kulttuuria. Mutta silloin, kun se lähtee väkivalloin levittämään itseään toisiin maihin, se ei voi odottaa muuta kuin vihamielisyyttä itseään kohtaan.  Sitähän on nyt tullut roppakaupalla, eikä syy ole kenellekään salaisuus.

Putin tokaisi ennen sotaa, että nyt on hänenkin vuoronsa päästä historiaan. Voidaan pitää väistämättömänä, että hän pääsee nimenomaan noin sanottuun historian roskakoriin, ellei ihme häntä pelasta. Se ei välttämättä tule, vaikka koko lunatic fringe sitä rukoilisi.

Sen sijaan tulee kyllä ja on jo tullut niin Venäjälle kuin länteenkin vielä uusi kulttuurin primitivisoitumisen aalto, joka lännessä pahaenteisesti vielä täydentää nykyistä infantiilia ”gretathunbergismia”. Tällainen kulttuurin taantuminen on aina ollut sodan väistämätön seuraus ja se ulottuu sinnekin, missä aseet eivät puhu.

 

24 kommenttia:

 1. Tämän aamun Hesarista voi lukea venäläisen Meduza-uutispalvelun tuottaman jutun miten "usko, isänmaa, kunnia, velvollisuus ja rakkaus" saa burjatialaiset miehet lähtemään sotaan ja miten sikäläiset nuoret miehet ovat "ovat löytäneet Jumalan, jonka vanhat olivat jo unohtaneet, ja vapautuvat hedonismista, elämän ajattelemisesta nautintojen lähteenä"

  VastaaPoista
 2. Vihavainan, haluaisin kommenttisi seuraavaan.

  Edesmenneen Seppo Heikinheimon elämänkerrassa Heikinheimo varoitti Neuvostoliiton aseettomista sotastrategioist seuraavasti:

  """
  Suurinta taitoa osoittaa vastustuksen murtaminen ilman taistelukentillä käytävää taistelua.Hävittäkää kaikki, mikä maassa on hyvää! Kietokaa hallitsevan luokan edustajat rikollisiin toimiin, horjuttakaa kaikin muinkin keinoin heidän asemaansa ja arvonantoaan, pitäkää huoli siitä, että he joutuvat kansalaistensa julkisen halveksunna kohteeksi! Käyttäkää hyväksenne kaikkein alahaisimpia ja iljettävimpiä ihmisiä!
  """

  Mikä sinun käsityksesi on Venäjän osuudesta siinä, että länsimaissa kaikkea marginaaliporukkaa nostetaan valokeilaan. Voiko kyseessä olla valtavan laaja Venäjän/Kiinan johtama strategia/sodankäytitaktiikka vai onko kyse mielestäi jostain länsimaista itsessään tulevasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Voiko kyseessä olla valtavan laaja Venäjän/Kiinan johtama strategia/sodankäytitaktiikka vai onko kyse mielestäi jostain länsimaista itsessään tulevasta?"

   Olettaisi että tuo tulenee enemmän Amerikasta ja linkittyy "kauppasotaan", lähinnä koetetaan pitää kiinni markkinoista ja kuluttaja on osa markkinoita. Eli teoriassa lännestä itsestään tulevasta, mutta käsittääkseni Venäjällä ollut itselläänkin samaa kehityssuuntaa joka on torpattu. Lähinnä homot tulee mieleen, jollain tasolla se media hässäkkä yli vietynä tekee asialleen enempi hallaa kuin hyödyttäisi asianomaisia. (Mieltänen sen karnevaalihässäkän muutenkin enempi lätäkön toiselle puolen, miksei voi markkinoida jotain peruskarnevaalia Brasiliasta, missä ei olisi mitään ideologiaa takana? Kivat hippalot vain tiedossa.) Henkilö kuka on kiinnostunut samaa sukupuolta olevista (otetaan huomioon että asia mitä yksilö ei vain voi itse päättää), jos yhteiskunnassa mielikuva perustuu priden tapaiseen karnevaaliin, joutunee homotallaaja tekemään suht paljon töitä "rikkoakseen" mielikuvan. Saati jos kyseessä on jonkun uskonnollisen piirin näkemyksen omaava. Suomen laki kumminkin on heidän puolellaan he ei tehne mitään pahaa.

   Poista
  2. Kaiken pahan alku ja juuri on marxismi, joka on leimannut ja tuhonnut yhteiskuntia pitkälti yli sata vuotta. Sieltä on lähtöisin mielipuoliset sodat ja natsismin nousu vastapainona marxismille ja lähes sataan miljoonaan nousevat uhriluvut, ja homma vain jatkuu ja jatkuu!

   Venäjän sisällisodan aikaan ympärysvaltojen ja Suomenkin olisi pitänyt mennä valkoisten avuksi, ja olen varma, että Neuvostoliiton taru olisi päättynyt jo alkumetreille, eikä ihmiskunta olisi nähnyt tuota kuoleman ja tuhon kulttia laisinkaan.

   Kaikki paha johtuu marxismi-leninismistä, eikä juurikaan mistään muusta! Tämä nykyajan gretathurbergismi ammentaa juuri sieltä, eikä mistään muusta. Hokema on, että vihreät ovat valekuolleita kommunisteja!

   Poista
  3. ”Suurinta taitoa osoittaa vastustuksen murtaminen ilman taistelukentillä käytävää taistelua.Hävittäkää kaikki, mikä maassa on hyvää! Kietokaa hallitsevan luokan edustajat rikollisiin toimiin, horjuttakaa kaikin muinkin keinoin heidän asemaansa ja arvonantoaan, pitäkää huoli siitä, että he joutuvat kansalaistensa julkisen halveksunna kohteeksi! Käyttäkää hyväksenne kaikkein alahaisimpia ja iljettävimpiä ihmisiä!”

   Kyseinen lainaus on Sun Tzulta, jos joku nyt ei sitä välittömästi tunnistanut.

   ”Mikä sinun käsityksesi on Venäjän osuudesta siinä, että länsimaissa kaikkea marginaaliporukkaa nostetaan valokeilaan.”

   Stalinillahan oli sellainen ajatus, että ei ole syyttömiä – on vain huonosti kuulusteltuja.

   Perinteisestihän rikos kyllä löydetään, kun syyllinen tiedetään.

   Tiedotusvälineet ja poliitikot ovat Suomessa tehneet valtavasti työtä, että esimerkiksi maahanmuuttokriittinen liike olisi saatu leimattua.

   Näin jälkikäteen jutut tuntuvat täysin absurdeilta. Niihin aikoihin, kun Halla-aho aloitteli Scripta bloginsa pitämistä (2004) valtakunnalliset tiedotusvälineet esittelivät omia näkemyksiään ilmiöstä.

   Ehkä hupaisin selitys oli se, että mihin maahanmuuttokriittisyyttä ei ollut edes olemassa, vaan ilmiön oli masinoinut savuverhoksi netsit (nettinatsit). Joita samainen kirjoittaja epäili olevan olemassa muutamia kymmeniä.

   Toki esiin marssitettiin erilaisia tutkijoita, jotka aivan vakavissaan vakuuttelivat, ”että kymmenen vuoden kuluttua Helsingin kadut ovat täynnä erivärisiä, ihmisiä ja näille keskusteluille vain nauretaan”. Lääkkeeksi ”ulkomaalaisten aiheuttamaan katkeruuteen” tarjottiin sosiaaliturvan tason tarkastamista.

   Kun taas palataan nykypäivään tiedotusvälineet ovat nähneet suunnattomasti vaivaan ”savuavan aseen" löytämiseksi ja Perussuomalaisten Venäjän yhteyden löytämiseksi. Ikävä kyllä on jouduttu rakentelemaan vain aasinsiltoja ulkomaisten ”persujen” ja heidän Venäjä yhteyksiensä välille. Mitään näyttöjä ei ole saatu. Toki asiaa on niin paljon rummutettu, että hyväuskoisista ihmisistä on alkanut uskoa, että yhteys on todella olemassa.

   Todellisuudessa Putinin Yhtenäinen Venäjä puolue on Kokoomuksen sisarpuolue Venäjällä ja yhteistyötä on ollut vuosien ajan mutta sehän on ”täysin eri asia” ja homma on ollut pelkkää kohteliaisuutta.

   Sen sijaan mitä seksuaalivähemmistöihin ja ”rodullistettuihin ihmisiin” tai mikä nyt sattuu olemaan päivän termi, niin tuo Venäjä yhteys vaatisi jo todella paljon mielikuvitusta.

   Aikoinaan 30-luvulla Suomessa kirjoitettiin aivan vakavasti otettavissa tiedotusvälineissä, että seuraavat ilmiöt olivat kommunismia. Susiparit, kiroilu, huonotapaisuus ja huliganismi. Ne heikensivät ”kansanruumista” ja kuinkas muuten niiden täytyi olla kommunismia.

   Aivan samanlaista aivopieruilua ovat esimerkiksi väitteet, että EU:n arvostelu on maanpetturuutta ja suurinta itsenäisyyttä on luovuttaa oma päätösvalta muualle.

   Poista
  4. "seksuaalivähemmistöihin ja ”rodullistettuihin ihmisiin” tai mikä nyt sattuu olemaan päivän termi, niin tuo Venäjä yhteys vaatisi jo todella paljon mielikuvitusta."

   Ei suinkaan: omassa maassa edistetään terveitä, perinteisiä arvoja, vihollismaissa vahingollisina pidettyjä. Jo NL koulutti punakouluissaan silloisten siirtomaiden kommunisteja, mm Hotsi- min ja Kim Jong- il taivat olla tuon kasvatustyön hedelmiä.

   Poista
  5. Korjaus: Kim-Il-Sung luonnollisesti

   Poista
  6. Kyllä nuo woke:t ja muut ovat aivan selvää Venäjän strategiaa. Tässä Putin kommentoi näitä ilmiöitä:
   https://www.washingtonpost.com/world/2021/10/22/putin-valdai-speech-trump-cancel-culture/

   Miten jollakin 70-vuotiaalla Putinilla olisi kiinnostusta/aikaa seurata jotain tuollaista oman työnsä ohella, ellei se olisi Venäjän tietoista strategiaa.

   Poista
 3. "sodassa kyse ei ole inhimillisyyden korottamisesta korkeiden arvojen, sankaruuden, kieltäymyksen, uhrautuvuuden ja vastaavien tasolle. "

  Eikö edes Talvisodassa tai muussa pienen kansan puolustussodassa suurempaa imperialistista suurvallan hyökkäyssotaa vastaan? Minusta kyvyttömyys erottaa noita kahta ei edusta syvähenkisyyttä vaan matalamielisyyttä, vähän kun rinnastaisi rikoksen tekijän ja uhrin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkopohdintaa:

   "sodassa kyse ei ole inhimillisyyden korottamisesta korkeiden arvojen, sankaruuden, kieltäymyksen, uhrautuvuuden ja vastaavien tasolle. "

   Eikö toisaalta jokainen menestyvä kulttuuri tarvitse noita ominaisuuksia kukoistakseen, ts jotain yksilöä tai tämän hetkellistä nautintoa suurempaa arvoa, jonka vuoksi ollaan valmis uhraamaan kaikki, jopa oma henki tai nautinto? Väitän, että yksi keskeinen syy läntisen kulttuurin blogistin esiinnostamiin rappioilmiöihin on juuri sublimaation puute: oman sukuvietin tyydyttämistä ei olla valmiita suuntamaan taiteeseen tms vaan yksilön alhainen nautinto on ainoa arvo. Ratkaisevaa tietenkin on miten arvokas on se syy, jonka edestä yksilö oman onnensa uhraa: laadukas taide, isänmaan tai suuren joukon hyvä on perusteltua, mahdollisuus tappaa, kiduttaa tai alistaa ei ole.

   Poista
  2. Jos menestyvä kulttuuri tarvitsee ihmisuhreja niin mitä tuo kulttuuri kertoo itsestään ja millaisena muut sen nähnee? Loppunee se loistokulku suht pian. Plus se tupannee menemään uskonnolliselle puolen. Saat 70 neitsyttä kun teet näin tai noin, hölmömpi uskoo kuoleman jälkeiseen paratiisiin, toiset koettaa parantaa nyt ja täällä omia ja muiden oloja, valittamalla ne ei kyllä siitä parane.

   Poista
  3. Kyllähän talvisodan joukkohysteria aivan epäilemättä koettiin arvokkaaksi. Se toki kosketti ihmisten syvimpiä tuntoja. Mika Waltarin romaanihenkilöä lainatakseni siinä kiellettiin maailman julkein valhe ja uhmatiin sitä. Mutta silti sodan psykologia on primitiivistä ja lähenee eläimellisyyttä.

   Poista
  4. "Kyllähän talvisodan joukkohysteria aivan epäilemättä koettiin arvokkaaksi."

   Epäilemättä, enkä usko että tuota olisi voinut suomalaiset välttää.
   Mutta pohtinut miten paljon tuohon on tuolloin vaikuttanut ulkovalloissa tapahtuneet muutokset. (Kulttuuri tuolloin ollut aivan eri kuin nykyinen teollinen, johon voisi lisätä ulkovaltojen ylituotannon halpuuden, siirtolaisuuden puolin ja toisin sekä vähentyneen syntyvyden jonka pitäisi tavallisellekkin väelle tarkoittaa hintojen alenemista, mutta eihän nuo asiat tainne koskaan kulkea käsikädessä. Kuin myös 3 eri kauppaketjua mitkä toiminee kukin eri näkökulmista ja työllistää ihmisiä). Venäjän vallankumous ja amerikkalaisen pörssin romahdus 1920luvulla, mikä taas kauppasuhteiden kautta vaikuttanut eteenkin Saksaan ja sitä kautta kuin myös Suomeen. Sitten tuo fasismi Italiasta ja vielä tuo kristinuskon historia ja juutalais "kysymys". Itse näe siinä että toinen uskonee toisin mitään kysymystä tms. oma on asiansa eikä se ole syy provosoitua. Niin kauan kun ei tuputa sitä näkemystään ja osallistunee kykyjensä mukaan. (Vammaisetkin osallistuu kykyjensä mukaan. Tällöin kyse on miten organisoidaan ja kuka tuota ohjaa. Mutta osa vammaisista onkin lapsen tasolla eikä kyseenalaista. Hyvä johto kestänee kritiikinkin, ei sen vuoksi että kritiikki on oikein, vaan enempi sen vuoksi että muistuttaa että kyse on ihmisistä ei se kokonaisuus ole yksilöstä kiinni. Ja on siinä se luottamuskin, kun jotain on sovittu näistä pidetään kiinni (kauppojen hinnat ei heilu, kukaan halua arvuutella paljonko voi maksaa huomenna tai kananmunat). Jos asiat jää puheen tasolle, horjunee se luottamus, miesten ja naisten kommunikaatiossa tuon nyt huomannee selkeästi. Osa miehistä puhunnee korvat täyteen höpöjä, saavuttaakseen jotain. Mutta ei se käynne kateeksi jos puhelahjoillaan täytyy itsensä elättää. Ei ihmiset oikein sitten pitäne siitä ellei sattune olemaan standup-koomikko.)

   Poista
  5. "Loppunee se loistokulku suht pian. Plus se tupannee menemään uskonnolliselle puolen. "

   Niin, eihän se Roomakaan kestänyt kuin tuhat vuotta. Taivaallisten neitsyiden tavoittelijat taas ovat mitä hyödyllisempiä tuon kulttuurin sotilas-poliittisen alarakenteen luomisen kannalta - ainakin läntisiin hedonistisiin syöttösikoihin verrattuna.

   Poista
  6. Rooman voittokulku tainne loppua niin kauan kun lisääntyvät Italiassa ja on juutalaisia ja kristittyjä. Eikä neitsyet lopu niin kauan kun ihmiset sikiää ja uskoo myyttiin. Naisen seksuaalinen kontrollointi syntikäsiityksillä kun tuppaa olemaan suht vanhanaikaista, eikä niissä ole naisen omille näkemyksille tai toiveille sijaa.
   Mutta lähinnä viittanen islamilaisen kulttuurin uskoon 70 neitsyeestä kun toimii tietyllä tapaa, mitä se sitten ikinä on?
   Joskus tuli lueskeltua jokin tutkimus missä todettiin pysyvän hallinnon pysyvän todennäköisemmin ja varmemmin rauhanomaisilla toimilla, kun taas sotilasjuntilla tuo hallinto varmuus oli 20% luokkaa.
   Rauhanomainen toiminta taas vaikuttanee loogisemmalta jos ajattelee, Ghandia, Mandela, tai Marti Luther Kingiä. Vaikkakin jälkimmäinen päästettiin sitten päiviltä, mutta niin meni Kennedykin. Päätyen siihen tulokseen että vaikka tekisi oikein niin toisille se on väärin, mutta omantunnon mukaan pitänee toimia, kumminkaan tarkoittane että vaatisi ihmisten antamaan henkensä, millainen jumala se sellainen olisi?

   Poista
 4. Tosiasiat ovat tosiasioita. Tieteet syntyivät eurooppalaisella uudella ajalla kartesiolaisen rationaalisuuden ja vahvistuvan individualismin tuotteina. Ne eivät syntyneet koskaan aiemmin eikä missään muualla, ne syntyivät ihan tiettyjen, selvästi jäljitettävissä olevien kognitiivisten emergenssien vaikutuksesta juuri täällä ja juuri tänä aikana. Niiden vaikutuksesta maailma ja ihmisen elinehdot ovat nyt viimeisten parin vuosisadan aikana kokeneet muutoksen, joka on miljoonakertainen verrattuna koko ihmissuvun koko aiemman miljoonan vuoden kehityshistorian aikana tapahtuneeseen muutokseen.

  Tosiasiat ovat tosiasioita. Tosiasia on sekin, että meillä on lajityypillisiä ominaisuuksia, jotka kaikkialla paljastuvat pitkälti samanlaisina johtuen siitä, että kehityksemme on kaikkialla kerrostanut samoja asteita kunnes kulttuuriset erot ovat vieneet ihmisyyttä omiin uomiinsa. Kuitenkin esimerkiksi varhaisessa lapsuudessa kaikille ominaiset omnipresenssin ja omnipotenssin tunnot ovat maailman kaikkien uskontojen rakennusainetta, johon yksilöt vielä kehityksen korkeammiltakin portailta palaavat aina kun elämä ja kokemus kriisiytyy ja tarvitaan voimien tankkausta syvemmistä lähteistä.

  Itselleni oli tärkeä oivallus sen tajuaminen, että nimenomaan erinomaisen pitkälle eriytynyt individualismi vasta mahdollisti sosiologian autonomisena tiedonalana. Ne eivät siis ole syntyneet eivätkä voi elää toisistaan irrallaan -- syvyyspsykologia ja sosiologia. Vasta tämän ymmärtämisen jälkeen ihmistieteet avaavat mahdollisuutensa. Harhainen yksilöajattelu on toiminut ihmisyyttä vastaan yliviljellessään moraalisen motivaation varassa yksilön oikeuksia ja vapauksia, ja toisaalta joukkotuntemusten ylevöittäminen, johon militaarinen kansallismielisyys on liian usein erehtynyt, ei ole pystynyt tekemään eroa sosiopsyykkisen taantuman ja päämäärärationaalisen yhteistyön välillä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konstantin Leontjev, johon myös Putin on mielistynyt, piti sotaa matalatasoisten ihmisten korkeimpana mahdollisuutena.

   Poista
  2. Pari sanaa puun takaa.

   "Tosiasiat ovat tosiasioita. Tieteet syntyivät eurooppalaisella uudella ajalla kartesiolaisen rationaalisuuden ja vahvistuvan individualismin tuotteina. Ne eivät syntyneet koskaan aiemmin eikä missään muualla, ne syntyivät ihan tiettyjen, selvästi jäljitettävissä olevien kognitiivisten emergenssien vaikutuksesta juuri täällä ja juuri tänä aikana. Niiden vaikutuksesta maailma ja ihmisen elinehdot ovat nyt viimeisten parin vuosisadan aikana kokeneet muutoksen, joka on miljoonakertainen verrattuna koko ihmissuvun koko aiemman miljoonan vuoden kehityshistorian aikana tapahtuneeseen muutokseen."

   Tieteet eivät ole ainoita tiedonlähteitä menetelmineen tai työkaluineen. Ja tieteet voivat johtaa myös harhaan. Tämä kannattaa tiedostaa tai huomata.

   Minä en usko, että tieteet syntyivät tai nousivat tai saivat alkunsa niiden nykyaikaisessa merkityksessään ihmisistä ja heidän joistakin epämääräisistä mielen ilmiöistä.

   Jos tiedettä ajatellaan menetelmänä hankkia uutta tietoa, niin ihmisen aivot eivät ole tiedon alkuperä.

   Milloin ihminen ensimmäisen kerran oppi tietämään, että aurinko on valkoinen?

   Tämä on tällainen yksinkertainen esimerkkikysymys.

   Ja kuten itse huomautat "viimeisestä parista vuosisadasta" muutosten vuosisatoina, niin ne todistavat, että muutokseen ei tarvita miljoonia vuosia.

   "Tosiasiat ovat tosiasioita. Tosiasia on sekin, että meillä on lajityypillisiä ominaisuuksia, jotka kaikkialla paljastuvat pitkälti samanlaisina johtuen siitä, että kehityksemme on kaikkialla kerrostanut samoja asteita kunnes kulttuuriset erot ovat vieneet ihmisyyttä omiin uomiinsa. Kuitenkin esimerkiksi varhaisessa lapsuudessa kaikille ominaiset omnipresenssin ja omnipotenssin tunnot ovat maailman kaikkien uskontojen rakennusainetta, johon yksilöt vielä kehityksen korkeammiltakin portailta palaavat aina kun elämä ja kokemus kriisiytyy ja tarvitaan voimien tankkausta syvemmistä lähteistä."

   Minä yritän välttää vierasperäisiä sanoja ja siksi käytän sanaa kaikkivaltius. Se ei ole kristinuskon rakennusainetta, se on Jumalan ominaisuus.

   M

   Poista
  3. Joko olet hankkimassa pommivyötä?

   Poista
  4. Pari sanaa puun takaa.

   Anonyymi (30. marraskuuta 2022 klo 6.47) tiedustelee:

   "Joko olet hankkimassa pommivyötä?"

   Kenelle osoitit kysymyksesi?

   Täällä tulee vastaan monenmoista kauppamiestä ja kaikenlaista kansaa.

   M

   Poista
  5. "Minä en usko, että tieteet syntyivät tai nousivat tai saivat alkunsa niiden nykyaikaisessa merkityksessään ihmisistä ja heidän joistakin epämääräisistä mielen ilmiöistä.

   Jos tiedettä ajatellaan menetelmänä hankkia uutta tietoa, niin ihmisen aivot eivät ole tiedon alkuperä."

   Kyllä minä luterilaisena haluan uskoa, että tiede on paras keino saada tietoa luodusta maailmasta. Sen sijaan haluan kiistää sen skientistisen käsityksen, että tiede olisi AINOA keino saada tietoa kaikesta, varsinkin metafyysisistä asioista.

   Se, mitä Seppo O. haluaa sanoa, on se, että kartesiolaisen rationaalisuus ja vahvistuva individualismi loivat parhaan ympäristön toistaiseksi parhaan tieteen synnyttämiseksi. Tuo tiede ei syntynyt esim arabialaisen tai kiinalaisen muutoin rikkaan kulttuurin parissa.

   Poista
 5. Suomeen tarvitaan hiirilioksiilin kieltävä laki. Greta Thumper on oikeassa!

  VastaaPoista
 6. "Siunaus Venäjälle?"

  Verenvuodatus Ukrainassa on suurin toisen maailmansodan jälkeen. Seuraukset tulevat olemaan pitkäaikaisia. Toivottavasti Venäjä pääsee irti vuosisatoja kestäneestä skitsofreniastaan.

  Venäläisen ideologin P. Pestelin laatimassa ns. Dekabristien poliittisessa ohjelmassa Russkaja Pravda (Venäläinen laki) vuodelta 1824, kansallisuuskysymystä käsittelevässä osiossa sen ydinkohtana on: “все различные оттенки в одну общюю массу слить” (kaikki erilaiset ominaisuudet yhdeksi yhtenäiseksi massaksi yhdistää). [Pestel’ P.I. Russkaia Pravda. Nakaz Vremennomu Verhovnomu Pravleniju (Venäläinen laki. Evästys Väliaikaiselle Korkeimmalle Hallinnolle). Knigoizdatel’stvo “ORION”, St. Petersburg, 1906, ss. 55-56.]

  Mainittu ydinkohta on merkitykseltään samanlainen kuin Kommunistisen puolueen manifestin strateginen päämäärä: ”kansojen kansallisuuserojen häviämisen jouduttaminen”. Kuten tunnettua, Kommunistisen puolueen manifesti, julkaistu vuonna 1848, oli Karl Marxin luoma yhteistyössä venäläisten aristokraattien kanssa.

  Friedrich Engels oli luonut konseption ”vastavallankumouksellisista kansoista” (The Russian Menace to Europe by Karl Marx and Friedrich Engels. A Collections of articles, Speeches, Letters and News Dispatches. Selected end Edited by Paul W. Blackstock and Bert F. Hoselitz. The Free Press, Glencoe, Illinois, 1952, ss. 58-61.)

  Bolshevikkien kielenkäyttöön kuului myös käsite “sosiaalisesti vaaralliset kansat”. (Gildi L.A. Sud’ba sotsial’no opasnogo naroda: zasekretshennyi genotsid finnov v Rossii. 1930-2002.) [”Sosiaalisesti vaarallisen” kansan kohtalo: suomalaisten salainen kansanmurha Venäjällä. S-Peterburg, Dean, 2003.]

  VastaaPoista
 7. Gretathunbergismi ja Gretan taustajoukot.

  Teemaa sivuava mielenkiintoinen taustoitus tässä Forbesin avauksesta:

  https://www.suomenuutiset.fi/forbes-vasemmisto-pitaa-ydinvoimaa-ongelmana-koska-se-ei-edellyta-yhteiskunnan-radikaalia-uudelleenjarjestelya-eika-tarjoa-miljardikaupalla-rahaa-vasemmistolaisille-eturyhmille/

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.