tiistai 3. lokakuuta 2023

Kuppaavat

 

Verot köyhälistön verta juo

 

Mediassa on syystäkin kauhisteltu sitä, että joillekin lääkäreille on tarjottu tuplapalkkaa, jotta heidät saataisiin houkuteltua tietylle työnantajalle.

Kuitenkin nämä medisiinarinplantut (vai olivatko ihan oikeita, vakiintuneita lääkäreitä?) saivat jo hulppeaa 6000 euron kuukausipalkkaa. Nyt heille tarjottiin 12000. Muutos siis oli 1:2, kuten jokainen osasi laskea.

Paitsi ettei se tietenkään niin ollut. Tämä suhde koskee vain työnantajaa. Kyllä progressio meillä huolen siitä pitää, etteivät valtio ja sen ylläpitämät palkansaajat -lääkärit mukaan lukien- jää ilman osaansa.

Vuoden 2023 verotaulukoista ilmenee, että 6000 euroa kuussa eli siis 72000 euroa vuodessa ansaitseva saa verojen jälkeen käteensä 44739 euroa. 12000 kuussa eli 144000 vuodessa ansaitsevalle taas kertyy 75 882 euroa. Siis jo paljon enemmän, mutta ei sentään tuplasti.

Se, joka saa 3000 euroa kuussa luettaneen jo monella seudulla pienituloisiin. Hän saattaa jopa elää puutteen rajoilla, elleivät erilaiset tuet päästä häntä pälkähästä. Pelkkä asuminen pääkaupunkiseudulla tai ainakin keskustassa vie helposti kolmanneksen tuosta summasta ja verothan ne hänenkin vertaan juovat, kuten Internationalessa kaunopuheisesti todetaan.

Millainen on 3000 euroa kuussa saavan pienituloisen ja 6000 euroa kuussa saavan suurituloisen tosiasiassa käteen jäävien summien suhde?

Tuo pienituloinen saa vuodessa 36000 euroa, josta verot vievät neljänneksen, niin että käteen tulee 27029 euroa. Tuo 6000 euroa kuussa tienannut henkilö siis saa käteensä 44739 euroa. Se ei enää olekaan tuplapalkka ja ero nimellisesti puolet siitä saavaan on kutistunut aika lailla.

Tuollainen ero tuskin vielä sellaisenaan oikeuttaa jakamaan henkilöitä eri yhteiskuntaluokkiin. Samat aineelliset asiat saattavat olla molempien ulottuvilla, elintavoista riippuen. Vielä noin sata vuotta sitten asetelma oli aivan toinen.

Luoja nähköön, täysin tasainen tulonjako on huono idea, kuten kaikkialla sitä kokeilleissa yhteiskunnissa on ilmennyt. Toisaalta valtavat tuloerot ovat ilman muuta pahasta ja jo antiikin auktorit pohdiskelivat sopivaa suhdetta köyhien ja rikkaiden välillä ja muistelen, että olisi päädytty suunnilleen suhteeseen 1:4.

Jos ajatellaan, että niukasti toimeentulevaa vähätuloista, ellei nyt suorastaan köyhää meillä merkitsisi tuo 3000 euroa kuussa saava, olisi rikkaiden saatava siis noin neljä kertaan enemmän ja tämä tietenkin on laskettava käteen jäävistä tuloista.

Kun 3000 kuussa ansaitsevalle jää vuodessa käteen noin 27000, saisi siis ylimmän tuloluokan edustaja neljä kertaa niin paljon eli vähän yli 100 000. Tällöin hänen nimellistulojensa olisi oltava noin 200 000 vuodessa eli 17000 kuussa.

Mainittakoon, että presidentti Niinistön palkaksi oli säädetty 160000 euroa vuodessa, mutta hänen omasta toivomuksestaan se laskettiin summaan 126000. Asuntoetu ja muuta pientä toki kuuluu virkaan. Verollisena olisi palkan oltava 265000, että käteen jäisi saman verran. Olikos niitä muita, jotka ovat pyytäneet palkanalennusta? Miksi ei ole?

Tuo presidentin palkka eli palkkio on siis verovapaa ja joudutaan vielä jakamaan puolison kanssa, koska jälkimmäinen joutuu tekemään töitä, mutta ei voi saada palkkaa. Se mahtuu hyvin platonilaiseen ideaan kohtuullisen tasaisesta tulonjaosta ja sopii malliksi muillekin rikkaille. Se oikeastaan voisi muodostaa hyväksytyn palkan ylärajan.

Vaan miten on käytännössä? Nyt on aiheellisestikin nostettu esille Yleisradion pääjohtajan palkka, joka on ollut 352000 euroa vuodessa. Se ylittää siis aika lailla tuon ajatellun noin 200 000 euron ylärajan ja käteen jäävät noin 100 000.

Miksi moinen avokätisyys valtion yhtiössä, joka pyörii verotuloilla ja sivumennen sanoen tuottaa lähes pelkkää roskaa? Tämä nimenomainen kysymys kannattaa ottaa nyt hallituksen toimesta esille, mutta toki se on vain pisara meressä.

Tässä pari vuosikymmentä sitten, taisi olla 1990-luvulla, riehaannuttiin meillä kovin ”uusista” ideoista, jotka itse asiassa olivat sitä yhtä ja samaan laissez-faire ideologiaa, joka on ollut yksinkertaisten sielujen evankeliumina jo parisataa vuotta.

Kyseessä näyttää olevan uskontoa muistuttava lahkolaisuus, joka ei kykene ymmärtämän eroa kohtuullisuuden ja kohtuuttomuuden välillä. Miljardit yksityisten ihmisten käsissä eivät kuulu normaaliin, toimivaan demokratiaan sen enempää kuin kymmenkertaiset ja sitä suuremmat tuloerotkaan. Demokratia kukoistaa vain siellä, missä ei ole äärimäisyyksiä.

Sekä Venäjällä että Virossa on käytössä tasavero, eikä siis tuloeron progressiota, Jokainen maksaa saman prosenttiosuuden tuloistaan. Nyt prosentti on Virossa 20 ja Venäjällä 13.

Gini-kerroin mittaa tulonjaon tasaisuutta ja sitä pidetään alhaisena, kun se on alle 30 (tarkoittaen siis .30, tämä niuhottajille). Virossa se on nyt 31 ja Suomessa se on 25.4. Venäjällä se on ollut noin 42 ja USA:ssa  47. Nämä kaksi viimemainittua maata ovat muodollisesi demokratioita, kuten tiedetään, mutta toinen asia on, miten kansanvalta niissä toimii.

Virossa se kuitenkin taitaa toimia varsin hyvin ja onkin syyt olettaa, ettei tasavero sinänsä ole tie rappioon. Ehkäpä sellaista voisi meilläkin ajatella?

Toisaalta on kai mukava tietää, että kolme prosenttia hyvätuloisinta maksaa tietääkseni 40 prosenttia veroista (tuloveroista). En nyt löydä lähdettä, mutta pidän asiaa uskottavana. Eivät rikkaat meillä pääse ihan halvalla köyhälistön niskoilla elelemään, vaikka demagogit niin väittävät.

Mutta tässäkin kannattaa muistaa, että kotitalouksien välittömät verot ovat vain noin kolmannes kaikista veroista.  Kaiken kaikkiaan verottaja kuppaa meitä jokaista lähes joka askeleella niin paljon, että yhä harvemmat tuottavaa työtä tekevät ovat läkähtymisvaarassa.

Kaikkein suurituloisimmat eivät yleensä nauti etupäässä palkkatuloja, vaan pääomatuloja, joille on varattu erityiskohtelu suurpääoman lepyttämiseksi.

 Vain erilaisten tukien varassa elävät, kuten opiskelijat, saattavat päästä verottajan kynsistä kuin koira veräjästä. Eihän heitä toki kateeksi käy, mutta joskus näyttää siltä, ettei silläkään taholla ole aina ihan ymmärretty, miten edullisessa asemassa sitä ollaan.

Verot köyhälistön verta juo…

 L’etat opprime et la loi triche,

L’impôt saigne le malheureux,

Nul devoir s’impose au riche,

Le droit du pauvre est un mot creux…

 

Vaan kenen verta? Ehkä lopulta meidän kaikkien, ellei löydetä kohtuutta.

18 kommenttia:

 1. Kunhan opiskelijat käyttävät kaikki rahansa viinaan ja tupakkaan niin asia on ok. Paras työtön on kaljaa kittaava mies sen saamista tuista kiertoon palautuu leijonan osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras työmies on sellainen, joka on töissä valtiolla, ja asuu valtion asunnossa vuokralla, ja vetää valtion viinaa kaksin käsin, ja tupakoi lakkaamatta. Lisäksi omistaa auton, vanha ropponenkin käy. Ei matkustele eikä muutenkaan leveile. Kun sitten vihdoin koittaa eläke, kuolee mahdollisimman pian pois. Em. tapaus kävi kollegalleni, ehti nauttia eläkkeestä vain kolmisen kuukautta, ja tarina on tosi.

   Poista
  2. Ei sitä eläkkeellä muutoinkaan nautita, kärsitään pienemmästä palkasta ja odotetaan raihnasta vanhuutta ja lopulta kuolemaa; äkkiloppu, hyvä loppu.

   Poista
 2. "Miksi moinen avokätisyys valtion yhtiössä, joka pyörii verotuloilla ja sivumennen sanoen tuottaa lähes pelkkää roskaa" Siis _kaikissa_ valtion yhtiössä, virastoissa ja viroissa jne..

  Kai sitä suomeksi kutsutaisiin korruptioksi jos täällä sellaista olisi mutta kerran vuodessa meille kerrotaan, että suomi on maailman rehellisin maa jossa ei ole korruptiota, eli on nähtävästi maailman kyvykkäimpiä johtajia ja virkamiehiä jotka ovat palkkansa ansainneet..

  Ilman tuota kertoja neuvostoa joka kertoo meille näitä merkityksellisiä 0-lukuja korruptio kertoimemme olisi huippu lukemissa joten kiittäkäämme neuvostoja.

  VastaaPoista
 3. Ammattiyhdistysliikkeen kyky vaatia työläisille parempaa palkkaa perustui vielä vähän aikaa sitten siihen, että työvoiman tarjonta oli rajattua, rajat olivat lähes kiinni. Lääkäriliitolla on yhä oikeus toimia samoin, pitää rajansa kiinni jotta syntyy rajattu työvoiman tarjonta. Duunareille samaa oikeutta ei enää suoda. Toiset saavat luoda itselleen rajatun tarjonnan nostaakseen palkkojaan, ja toiset eivät.

  Voisin kuvitella, että esimerkiksi syrjäytynyt köyhä työtön maksaa aika paljon veroja suhteessa tuloihinsa. Pelkkää alkoholiveroa hän maksanee jo satasen kuussa ehkä. Ruuan mukana ehkä toisen satasen. Kyllä siinä Viron tasaveroprosentti ylittyy helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vähän riippuu mistä se "syrjäytynyt köyhä työtön" saa ne rahansa. Jos hän saa ne sieltä mistä "syrjäytyneet köyhät työttömät" yleensä saa koska ovat "syrjäytyneitä köyhiä työttömiä", niin hän ei maksa senttiäkään veroja, vaan hänen veroista saamansa rahat vain palautuvat sinne mistä tulivatkin.

   Sama tietysti koskee kaikkia virkamiehiä ja monia monia muita etenkin "kansalaisyhteiskunnan" työntekijöitä. Heidän tilanteensa ei niin maksajan kuin saajankaan osalta muuttuisi yhtään minnekään jos palkka maksettaisiin nettopalkkana vähennettynä vielä hänen keskimäärin ostamiensa tavaroiden ja palveluiden alveilla. Mutta koska tämän tavaroiden ja palveluiden keskimääräisen summan laskeminen on hankalaa erilaisten kulutustottumusten vuoksi, on ihan laskennallisista syistä helpompi leikkiä että hän olevinaan maksaa veroja. Hän vain palauttaa aina palkanmaksutapahtuman ja ostotapahtuman myötä osan veroista saamastaan summasta takaisin sinne mistä ne alunperinkin sai. Tämä on vain tapa laskea hänen nettopalkkansa. Niillä joiden palkka tulee muualta, tilanne on tietysti toinen ja he maksavat oikeasti rahaa valtiolle jolla sitä maksettua rahaa ei ennen tätä maksua ollut. Tylyä, mutta näin se vain on.

   Poista
  2. Täsmälleen noin.

   Poista
 4. Tuo esim. lääkäreiden kouluttamisen rajoittaminen liiton? Vaatimuksesta on omituista. Kuten apteekkareiden oikeus valittaa vuosia kilpailijan tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkärien osalta ongelma vain on siinä, että jos näitä ryhdyttäisiin ylikouluttamaan palkkatason hallitsemiseksi noin miljoonan maksavan koulutuksen saaneet lääkärit lähtevät ulkomaille pienemmän verotuksen maihin. Suomalaisilla lääkäreillä riittää kysyntää. Tilalle sataisiin parhaassa tapauksessa ulkomailla koulutettuja, jotka ymmärtävät oireet - tai sitten ei.

   Poista
 5. Vihavaisen blogista tai ainakin parhaista pitäsi tehdä kirja.

  VastaaPoista
 6. Entäpä me hyväkuntoiset, ja jo useamman vuoden eläkkeellä olleet, joilla on asiat kunnossa? Kuka tai mikä taho meitä voisi jelppiä, jelpitäänhän demokratiassa ja kansankodissa kaikki, tai niin olen käsittänyt?

  Ongelmani on se, että olin velaton jo ennen eläkeikää. Vaimoini on kaunis, joka herättää huomiota, ja on aina herättänyt. No, onhan hän minua yli kymmenen vuotta nuorempi, mutta kun olemme samalta, sanokaamme heimoalueelta, niin hyvin meillä menee. No, sitten olen terve, hyväkuntoinen, ja oikeastaan kaikki on OK. Viime vuonna ostin uuden kohtuullisen auton, ei mitään Tesloja, tms. mutta kuitenkin uuden, ilman velkaa tietenkin. Entuudestaan on pari kohtuullisen arvokasta harrasteautoa.

  Nyt tullaankin siihen Maslowin tarvehierarkiaan, eli se klishee:" Having, loving, being", eli kaikki tarpeet ovat tyydytetyt, mutta pitemmän päälle se ei tunnu maistuvan, sillä jotakin elämästä puuttuu?

  Kun kaikki on OK, ja on ollut vuosikausia, miksi kaikki tylsistyttää? Näin lienee käynyt itselleni, joka en ole saanut latin latiakaan lahjoina, voittoina, perintöinä, vaan kaikki on tullut keskipalkkaisena duunarina, ei sen kummempana, mutta ei todellakaan koskaan yli varojensa elänneenä. Voisi sanoa, pitkästä, pitkästä virsi kaunis?

  Kuka tai mikä taho meitä tylsistyneitä ja masentuneita eläkeläisiä tosiaankin jelppisi tässä maailmassa, jossa kaikkia pitää jelppiä kuulemma tasa-puolisesti, näin olen ainakin kuullut? Miksi taloudellisesti omillaan eläneitä ei jelpitä, ja he saavat ja voivat masentua ilman mitään apua? Masennus on masennusta johtuipa se rahan puutteesta tai liiasta rahasta.

  Joku Linkola taisi puhua aikoinaan ihmisen ponnistelun tarpeesta, että tuota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa matkailulla asuntoosi lutikoita. Se tuo vaihtelua ja pitää taatusti vireessä. Omakohtainen kokemus.

   Poista
  2. On hyvin kyseenalaista, kannattaako terveen ja jaksavan ihmisen jäädä eläkkeelle pelkän iän perusteella. Minusta ei kannata. On paljon parempi, että ihmisellä on mielekästä tekemistä, joka voi olla vaikkapa osa-aikaista työtä. Muuten tosiaan helposti tylsistyy ja lopulta masentuu.

   Meillä on Suomessa kummallinen asenne työhön. Täällä työtä pidetään rangaistuksena ja työstä nauttimista häiriintyneenä. Oma kokemukseni on toisenlainen: sekä minä että puolisoni nautimme työstä. Suomessa olisi aika muuttaa työstä puhumisen tapaa. Ei työ ole pakkopaita ja rangaistus vaan yksi keskeisiä elämän mielekkyyttä lisääviä tekijöitä. Työttömyys tai työkyvyttömyys on usein suuri tragedia, joten miksi ei täysin terveen 65-vuotiaan jääminen tyhjää toimittamaan myös olisi traagista? On kummallista, että Suomessa ihmisen ihannetila tuntuu olevan se, että ei tarvitse tehdä mitään. Vähänpä ihmiset siinä tietävät, mitä toivovat.

   Poista
  3. Sanopa muuta, ymmärrän asenteen kyllä kuluttavan ja alisteisen ruumilllisen työn osalta, mutta miksi kevyttä ja palkitsevaa itsenäistä henkistä työtä - jossa työura on muutenkin lyhyempi - kaipaisi tyhjää toimittamaan ja kuolemaa odottamaan vähän niinkuin porsas joulua.

   Poista
  4. Mitä te osaatte tehdä vai onko teidän työ vaan ollut palkitsevaa?

   Miksi on pakko jäädä eläkkeelle oletteko te kumpainenkin jotain rattopoikia tai jollain muulla iästä riippuvalla alalla? Toinen voi osallistua niillä autoillaan esim. romuralliin.. Tietysti jos teillä on liikaa rahaa voisitte ruveta vaikka mesenaateiksi olisi tiedossa ainakin yksi joka voisi tehdä empiiristä tutkimusta vapaaherruudesta määrittelemättömän pitkänkin ajan jakson..

   Poista
 7. Superrikkaat ovat lähinnä järjestelmän sivutuote, eivät tavoite, eikä heidän olemassa olonsa ole ongelma, jos siitä ei sellaista tehdä. Kaikissa suhteellisen vapaissa talousjärjestelmissä on aina niitä, joille vauraus keskittyy voimakkaasti. Eiköhän meille muille riitä se, että he maksavat valtavat määrät veroja, joilla meidänkin palvelujamme ylläpidetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä riippuu hallintojärjestelmästä.
   Sivutuote kyllä, mutta jos kyse on monarkistisesta hallinnosta niin kyse on jo uskonnon kaltaisesta järjestelmästä. Monarkia itsessään ei taas välttämättä ole proplemaattinen, mutta sen ns. vallan ympärillä olevat ihmiset saattavat haastaa vallitsevia olosuhteita.

   Yksi mitä taas ihmiset tuppaa ymmärtämään että se talous tai ns. rikkaus on harvoin pelkkiä lukuja. monesti se on taloudellisesti kiinni tuotannossa tms. eli raha ei makaa pankissa niin sanotusti.

   Poista
 8. Kuuakusipalkka pitää kertoa julkisella sektorilla 12,9:llä, jotta saa vuosipalkan approksimaation, jossa on lomaraha mukana. Yksityisellä sektorilla kerroin on samansuuntainen. Lääkärit kuitenkin monesti lääkärikeskuksissa työskentelevät toiminimellä ja ovat yrittäjinä.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.