torstai 7. tammikuuta 2016

Leikki leikkinäJoukkuepelaamisen peruskysymyksiä

Joitakin vuosia sitten sain yllättäen kuulla sanottavan, että olemme sankareita kaikki. Jouduin kysymään, koskeeko se minuakin ja millä perusteella. Vastaukset eivät ole jääneet mieleen.
Nyt tilanne on toistunut. Kyseessä näyttää olleen jonkinlainen varhaisnuorison tai vastaavan sekunda-aineksen mittelö jossakin kansainvälisesti varsin vähän harrastetussa lajissa, mutta taas on kova into päällä meidän kaikkien suuresta menestyksestä, jonka merkitystä kateelliset länsinaapurit ovat epäilleet ja selittäneet asiaa tuomaripelillä. Venäjällä taas nimikuulu poliittinen pelle Žirinovski oli peräti kannustanut omaa joukkuetta ”sotilaalliseen tehtävään” lyömään suomalaiset, jotka vihaavat venäläisiä talvisodan takia…
No, Žirinovskin tuntevat saivat taas kerran naurun aihetta ja sehän on tämän herran erikoisalaa, mutta silläpä hän vain pysyttelee duumassa melkoisen äänisaaliin kera. Osa tuon herran kannattajista lienee myös varsinaisia älykääpiöitä, joille mestarin sana kelpaa vakavasti otettavaksi hengenravinnoksi. Mutta kaikkiahan tähän maailmaan mahtuu. Itse sain Pietarista jopa onnitteluja menestyksen johdosta ja ymmärsin, että asia koski jääkiekkosaavutuksiani. Ainakin se vaikutti ns. urheiluhengeltä, jollaisesta muistan nuoruudessani puhutun.
Ihmislajin erikoisuuksiin eräänlaisena apinan henkisenä ja fyysisenä perillisenä kuuluu laumakäyttäytyminen, jonka mahdollista mielekkyyttä kannattaa ja voi kai selittää joillakin biologisilla tekijöillä. Sen kaikkea rationaalisuutta uhmaava julkityperyys voidaan havaita kaikkialla, missä laumat kohtaavat. Viidakossa sillä on kuitenkin ollut oma funktionsa. Se on saattanut merkitä etua taisteltaessa eloonjäämisestä ja ehkäpä joitakin sen sovelluksia voidaan yhä tarvita tai ainakin hyödyntää, vaikka varsinaiset toimintastrategiamme ovat jo nousseet kokonaan uudelle tasolle. Mene ja tiedä.
Joku tutkija näyttää otaksuneen, että ihminen syntyi kerran sian ja apinan risteytymisestä, mikä kuulostaa mielenkiintoiselta. Tarumainen Aatami lienee siis ollut, näin arvelen, apina, kun taas sika on toiminut Eevan roolissa. Geneettinen sukulaisuutemme sian kanssa on tunnetusti hyvin läheinen ja on kiehtovaa ajatella, että ehkäpä ihmiskunnan naisellinen prinsiippi, tuo tarunomainen das Ewig-weibliche, olisikin lähtöisin juuri tuosta lähteestä, siis ikuista sikamaisuutta?
Mutta pelaamiselle välttämätön laumahenki ainakin on tunnetusti erityisen leimallista juuri apinoille. Skansenin lemureita katsellessa luulee joskus olevansa kuin stadionin katsomossa, niin inhimillistä niiden toiminta on. Olisiko siinä peräti jotakin miehekästä?
En oikein tiedä. Eivät nuo häntäapinat ainakaan suomalaisen miehen perikuvaa muistuta. Kuka voisi kuvitella Vilho Koskelaa hyppimässä oksalta oksalle ja takertumassa lajitovereihinsa, jotka laumana tuijottavat samaan suuntaan ja yhtäkkiä suorittavat jokin laumahenkisen manööverin? En minä ainakaan.
Joukkuepelit ovat ihmislajilla ehkä peritty taipumus, mutta sen lisäksi ne ovat ahkeran ja suunnitelmallisen viljelyn tulosta. On totta, että myös Kiven seitsemän veljestä harrasti kiekkoilua eli kurran lyöntiä, mutta oliko heillä joukkueita? Ei tainnut olla Jukola-Toukola cupin otteluita eikä liioin cheerleadereita, joiden joukossa viekoittelevasti tanssiva Venla olisi yllyttänyt Jussia ylittämään itsensä.
Leikkivä ihminen, homo ludens, kuten Johann Huizinga hänet on esittänyt, on joka tapauksessa aika hupaisa olento. Hän keksii kaikkialle leikkejä ja leikeille sääntöjä, joita jokainen sitoutuu noudattamaan ja pitää sitten juuri täsmälleen niiden mukaan suoritetussa pelissä eli leikissä (meillähän noille asioille on jostakin syystä jopa eri sanat) saavutettua voittoa kaikkein merkittävimpänä ja suurimpana saavutuksena, jota juhlitaan aivan hillittömästi kuin oikeaa merkkitapahtumaa ikään.
Tämä tapahtuu siitä huolimatta ettei joukkueiden paremmuus oikeasti ratkea siinä yhdessä kohtalokkaassa pelissä, jossa sen leikitään ratkeavan. Jotta sattuman merkitys voitaisiin eliminoida ja oikeasti selvittää, kuka on paras, vaadittaisiin paljon enemmän ja systemaattisempia kokeita. Miten on mahdollista, että kokonainen kansa, ainakin voittopuolisesti apinamaiselta osaltaan, suorastaan villiintyy sen johdosta, että kiekko sattuu jonkin onnenkantamoisen johdosta liukumaan maaliin sen sijaan, että menisi siitä kymmenen senttiä ohi tai pysähtyisi matkalle? Mitä paremmuutta siinä ratkesi? Entä mitä einomaista on voittaa juuri MM-kisoissa tai olympialaisissa kisoissa? Onko niissä jokin erityinen maaginen merkitys?
Entä mitä ihmettä tarkoittaa sen toitottaminen, että ”olemme sankareita kaikki”, mikäli omaa maata edustava joukkue sattuu voittamaan, sanokaamme nyt, keppihyppelyssä, pussijuoksussa, naisten ampumahiihdossa tai ihan missä tahansa lajissa, jossa muut sattuvat olemaan vielä huonompia? Ja mitä järkeä on siinä, että esimerkiksi joissakin Hattulan ja Nihattulan omia paikkakuntiaan edustavissa joukkueissa on maapallon toiselta puolelta ostettuja pelaajia? Mitä siinä oikein selvitetään, kun katsotaan, kumpi noista joukkueista voittaa?
Urheilumaailman käsittämätön ja avoin typeryys on tosiasia, jota ei käyne muuttaminen. Se saattaa olla enimmäkseen aivan harmitonkin ilmiö, mitä ei tosin, kaiken maailman žirinovskien puheet huomioiden, voi pitää itsestäänselvyytenä. Luultavasti siinä on kuitenkin kyse kulttuurin rappiosta, mikäli urheilu valtaa kansakunnan mielenkiinnosta kovin merkittävän osan. Historiasta muistamme Bysantin, jossa kilpa-ajojoukkueita kannustavat puolueet nousivat politiikan keskiöön. Se maa ilmeisesti onnistui kyllä rappeutumaan jopa vuosituhannen, mitä ei voi pitää huonona saavutuksena historian kisoissa. Siihen voisimme pyrkiä, ellei rima olisi tässä asiassa niin toivottoman korkealla.

17 kommenttia:

 1. Maailman ensimmäinen sisätiloissa pelattu jääkiekkomatsi 1880 luvun Kanadassa päättyi yleiseen mellakkaan koska rusettiluistelijat eivät kestäneet että puista kiekkoa hakkaavat vievät heiltä arvokasta jääaikaa.

  VastaaPoista
 2. Prof. Vihavainen voisi käydä lausumassa vaikkapa Italiassa jalkapallo-ottelun jälkeen, että "urheilu on avointa typeryyttä". Voi käydä niin, että blogistilta loppuu blogailu. Ihmettelen kyllä sitä patologista vihaa, jota jotkut "älymystöön" itsensä nostaneet tuntevat huippu-urheilua kohtaan...

  Trilisser

  PS. Olen sitä mieltä, että mm. maajoukkueiden jääkiekkoturnauksissa pitäisi palata sarjajärjestelmään, jotta näistä yhden ottelun tuuripeleistä päästäisiin eroon. Nykysysteemissä yhden ainoa peljaana onni/epäonni saa aivan liian suuren vallan lopputuloksen kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän Trilisser mahtaa italialaisista tietää tai ymmärtää? Väittäisin, että ei yhtään mitään.

   Suomalainen urheilufani loukkaantuu tällaisesta näkemyksestä paljon herkemmin kuin italialainen. Suomalainen loukkaantuu, koska kokee, että hänet yritetään häpäistä. Italialainen taas paremminkin vain säälisi sinua, koska et pysty nauttimaan urheilusta kuten hän. Jos esität mielipiteesi heti sen jälkeen, kun ottelu voitettiin, italilainen urheilufani pitäisi sinua hulluna. Jos taas ottelu hävittiin, kunnon italiano voisi olla hetken aikaa kanssasi samaa mieltä.

   Britanniassa sitä vastoin on oma häpäisyn ja nolaamisen kulttuurinsa, ja siellä voisi ehkä saada turpiinsa. Myös alkoholilla on osuutta tällaiseen käyttäytymiseen.

   Mutta olivat kansalliset ominaispiirteet millaiaisa tahansa, eikö älymystö (sikäli kuin ei ole urheiluhullua, ja aika moni "intellektuellikin" valitettavasti on) sitten ole oikeassa huippu.urheilun typeryyden suhteen?

   Sen viihdearvoa ei tietenkään kukaan kiistä, mutta vakavuudessa, jolla rehellinen kansa siihen suhtautuu on jotain syvällisellä tavalla naurettavaa. Ainoa lahjakkuuden alue, jota tässä maassa todella arvostetaan, ja jonka ei missään nimessä voida antaa valua hukkaan, on urheilullinen lahjakkuus. Taiteellinen, tieteellinen, matemaattinen -- ei niin väliä. Vaadi lahjakkaille muualla kuin huippu-urheilussa ja korkeammalle kulttuurille erityiskohtelua , niin olet elitisti. Huippu-urheilun fanittaminen -- elitismiä rahvaalle? Joku voisi kuitenkin kysyä, kuinka terve tämä perin "demokraattinen" arvojärjestys on?

   Nautinhan toki minäkin jääkiekon katselusta, mutta sallin sen itselleni korkeintaan kerran vuodessa. Tämä nuorten kisoille annettu käsittämätön huomio on syvällisellä tavalla naurettavaa.
   Yleisesti patologista penkkiurheilua tulisi pitää riippuvuutta aiheuttavana ja todellisuuden tajua vahingoittavana tupakointiakin vaarallisempana paheena.

   -- M. T.

   Poista
 3. Tuo kuviteltu iltalialainen argumentti vaikuttaa aivan murskaavalta. En tosin ole sieltä aikonut tuolla keinolla hakea viisautta.
  Ehkä hölmönkin kannattaisi miettiä, miksi hölmöys on nimenomaan sitä mitä on. Ei kaikki tässä maailmassa toki ole mitään älyn välkettä eikä tarvitsekaan. Sekin on syy pohdiskella myös ihmiskunnan ominaislaatua. Täällähyän sitä joudutaan joka tapauksessa aikamme oleskelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia että elää onnellisena elämänsä eikä kummittele kuoltuaan.

   Poista
 4. Onko Vihavaisen "täällä oleskelun" aikoina ilmennyt ainuttakaan urheilulajia johon hän olisi innostunut (tikanheitto, biljardi, shakki ym.)? Ei arvaten kuitenkaan mikään joukkuelaji "kolahda" blogistille. Vastaavia hengen jättiläisiä ei näet joukkueellista mistään löytyisi, heh! Riuskin jääkiekkoterveisin pekka s-to.

  VastaaPoista
 5. Lapsena kelpasi kaikki. Luulen, että olin lapsellinen.

  VastaaPoista
 6. Eikös se vanha Pihkalan viisaus mennyt, että parempi että urheilee ja juo viinaa, kun vaan juo viinaa?

  Nämä nuoret, vaikka nuuskaa käyttävätkin. Ei ole edes viinaa oppinut juomaan. Siitä kehitystä tapahtunut jääkiekkoilijoiden puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuuska on hyvää ja paljon terveellisempää kuin tupakka.
   Mäkihyppääjät ja monet muut sitä röyhyyttelivät oikein urakalla.

   Poista
 7. Liikunta on mitä kiitettävin harrastus. Itsekin harrastan ja voin suositella muillekin.

  VastaaPoista
 8. Urheilu luonnollisestikin on viihdettä, mikä on paljon vakavampi asia kuin vaikka politiikka, mikä näkyy esimerkiksi tiedotusvälineistä. Niissähän urheilua kuvataan lähes sotilaallisen termein, kun taas politiikka kuvataan, niinpä niin, pelinä.

  VastaaPoista
 9. Urheilu luonnollisestikin on viihdettä, mikä on paljon vakavampi asia kuin vaikka politiikka, mikä näkyy esimerkiksi tiedotusvälineistä. Niissähän urheilua kuvataan lähes sotilaallisen termein, kun taas politiikka kuvataan, niinpä niin, pelinä.

  VastaaPoista
 10. Näyttää lätkä olevan erittäin politisoitu ja senkautta hyväksikäytetty laji. Meillä jotkut väittävät ,että kuviteltu lama tai taantuma menisi ohi nuorten leijonien menestyksen myötä. Eeäs asia on tainnut maailman isoisilta jäädä huomaamatta, nimittäin arena, jossa pelattiin ,eikös sen pitänyt olla läntisten valtojen pakotteiden kohteen omistuksessa, koskahan Herkimo joutuu pakotteiden kohteeksi , onhan hän varsin lähellä taloudellisesti Rotenburgia.

  VastaaPoista
 11. Urheilu yhdistää minkä politiikkaa hajottaa. Se on yleismaailmallinen rauhanliike, etenkin olympialaiset. Kivalta tuntuu nähdä Mäkäräisen Kaisan kutsuvan venäläisen kilpakumppaninsa kylään kotiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen "matrjoskaälykkö" osaa katsoa kenen kanssa kyläilee, sillä vaikka ulkokuori on sinivalkoinen, on sisäkerros sinikeltainen. Ei tarvitse jemmata mikrofoneja seiniin tai lampunvarjostimiin, koska on omistajankieli.

   Ylisukupolvisuutta arvostavat älyköt tykkääävät eräästä yläsavolaisesta jolla Koljonvirran sillalla sydän oli hyvä, joskin pää heikko.

   Poista
  2. Opetusministerin näköinen puunukke, sisällä nalle ukkeli, kaveria ei jätetä, en gång kamrat alltid kamrat.

   Poista

Kirjoita nimellä.