Julmat - jouluruuat
Jouluruokia
tulee sesongin aikana syötyä aika paljon. Itse juhlista jaloimpana lienee syytä
pyrkiä konstailemattomaan perinteiseen tapaan ja palauttaa lapsuuden maut ja
hajut maustamalla lipeäkala maustepippurilla, lanttulaatikko muskotilla ja
maksalaatikko voisulalla, tai miten nyt kukin on aikoinaan tottunut.
Mikäli lapsuuden
joulumuistot ovat ikäviä ja isäntä on aina silloin ajanut perheensä pokat
kaulassa kartanolle, lienee parempi yrittää sellaiset muistot unohtaa kokonaan
ja syödä kinkun sijasta vaikkapa kalkkunaa, vaikkei se miltään maistukaan.
Ei muuten
kinkkukaan maistu sille, mille pitäisi, ellei sen pinnalle upoteta kauniisiin
riveihin neilikoita. Sinappihunnun lisäksi vasta ne tekevät joulukinkusta
joulukinkun, sanoisin. Sellaista ei ikävä kyllä ole kaupoissa näkynyt. Siellä
tuppaa olemaan vain sitä samaa kinkkua, jota syödään koko vuoden.
Sivumennen
sanoen, kinkku ja lipeäkala sekä riisipuuro ovat kuuluneet suomalaiseen jouluun
ainakin 1800-luvun alusta saakka. Joku taisi viime vuonna väittää, että perinne
alkoi vasta vajaa sata vuotta sitten.
Toki on
riippunut perheen varallisuudesta, onko niitä pöytään saatu, mutta yleensä on
sentään kerran vuodessa saatu hyvinkin köyhissä perheissä. Tosin Taata
Sillanpää kuvailee moniakin sellaisia perheitä, joilla ei 1800-luvulla tai edes
1900-luvun alussa ollut varaa sellaiseen edes jouluna.
No, lehdet ovat
nykyään pullollaan kaiken sortin ruokavihjeitä, joilla voisi korvata
perinteiset laatikot ja kinkun. Kalaa ilmeisesti saisi vieläkin syödä, paitsi
tietenkin vegaanit, jotka mieluummin näivettyvät tofunsa ja itujensa ääreen
kuin luopuvat kuvitellusta moraalisesta erinomaisuudestaan.
Tulkoot hekin jouluna uskollaan autuaaksi ja
käykööt edes haistelemassa uunissa kypsyvän kinkun huumaavaa tuoksua!
Jokaiselle omansa. Sittenhän se oma ruokavalio vasta joltakin tuntuu, kun
tietää, mitä vaille jää.
Kun itse tulen
joulunpyhinä syöneeksi jouluruokia aika monet kerrat, on mieleen tullut, että
niitä muulloin kuin varsinaisena suurena juhlana sopii kyllä vähän tuunata ja
maustaa toisin kuin tavallisesti. Vaihtelu virkistää.
Olen huomannut,
että esimerkiksi lanttulaatikon kanssa sopii mainiosti soijakastike. Jos
lisäksi pistää siihen ikään kuin puuron silmäksi vähän voita, on tulos sangen
nautittava.
Voihan tietenkin
sopii erinomaisesti myös maksalaatikon höysteeksi puolukkasurvoksen kera. Sitä
paitsi indonesialainen Sambal oelek-chilitahna
särvittää ja piristää erinomaisesti myös kaupan maksalaatikkoa, joka saattaa
muuten olla yksitoikkoisempaa, kuin tämän jalon ruokalajin pitäisi
parhaimmillaan olla.
En ole ihan
varma siitä, mikä on hyvän maksalaatikon salaisuus. Olen sitä kyllä useamman
kerran tehnyt ja kokeillut siinä sekä sian- että naudanmaksaa. Äitivainaan tekemän veroista ei vain ole
syntynyt.
Joka
tapauksessa, pysyn siinä väitteessäni, että hyvä maksalaatikko kuuluu ruokien
parhaimmistoon ja voisi kilpailla parhaan suomalaisen perinneruoan tittelistä.
Missään ulkomailla en sitä olekaan huomannut missään muodossa. Pateeta ei
lasketa mukaan.
Sikäli kuin olen
havainnut, hirvipeijaisissa saa aina hyvää ja jopa erinomaista maksalaatikkoa,
joka yleensä hupeneekin hyvin nopeasti. Kun siihen päälle kaadetaan riittävän
rasvaista karjalanpaistia, onkin koossa sellainen juhlaruoka, ettei paremmasta
väliä.
Mutta jouluna ei
karjalanpaistia yleensä ole pöydässä. Niinpä puolukkasurvos ja voisula ovat
hyviä vaihtoehtoja.
Sikäli kuin asia
koskee rosollia, ovat kaupan antimet valitettavasti yleensä osoittautuneet
surkeiksi. Niistähän sitä paitsi puuttuu se välttämätön kastike, joka koostuu
punajuurten etikkaliemellä höystetystä kermavaahdosta. Kaiken huipuksi puuttuu
myös silli, vaikka ruuan toinen nimi on vanhastaan ollut sillisalaatti.
Mitä muuta
rosolliin sitten kuuluukaan punajuuren lisäksi, niin olisi ainakin hyvä, jos
mukana olisi vähintään omenaa ja vaikkapa perunaa sekä suolakurkkua.
Porkkanaahan siinä aina näyttää olevan, jopa kaupan versiossa.
Sitä paitsi
jouluna tarvitaan lipeäkalan lisäksi myös suolakalaa. Graavisuolattu forelli
eli kirjolohi on tässä tapauksessa erinomaista ja sitä voi myös pakastaa. Toki
oikeakin lohi puolustaa aina paikkaansa ja lisäksi pitäisi pöydässä aina olla
myös tuoretta silliä. Muuten, graavatessa on syytä panna suolan sekaan vähän
sokeria. ja oikeata tilliä, ei sitä ruukuissa myytävää väärennöstä.
Mikäli haluaa
todella aitoa kunnon rasvasilliä eikä mitään pilalle marinoitua versiota,
kannattaa ostaa kevytsuolattuja fileitä. Matjesfileistä minä ainakin
kieltäydyn, niissä oikea sillin maku peittyy.
Kun sen sijaan
pätkii kevytsuolattuja fileitä purkkiin tai lautaselle, pilkkoo seuraksi
sipulin ja kiertää vähän päälle pippuria, on herkku valmis. Sitä kannattaa
kokeilla smetanan kanssa, joka antaa myös suolamuikuille varsin mukavan
pehmentävän säväyksen.
Tämä silli on niin hyvää, ettei se kaipaa
mitään muuta kuin keitettyjä perunoita ja juomaksi kotikaljaa. Toki pikkuruinen
viinaryyppy kuuluu myös juhlina asiaan. Mikä juhla se on, kussa ei viiniä ole,
kysyi Jeesus Syyrak, vai oliko se joku muu.
Mikäli tarjolle
pannaan graavisiikaa, kannattaa kokeilla sen maustamista katajanmarjoilla.
Lisäksi voi suolatessa panna päälle pikkuruisen määrän giniä. Hämmästyttävän
hyvää!
Väitetään, että
silakat ovat pieniä joulukaloiksi, mutta kyllähän se suutarinlohi on
joulupöytään aina kuulunut ja onhan se mukavan vähäkalorinen herkku, mikäli
joulunpyhinäkin tulee mieleen, että jossakin pitäisi olla mässäämisenkin raja.
Myös lasimestarinsilli
maistuu jotenkin jouluiselta, vaikka siinä ei olekaan tuon kevytsuolatun fileen
aromia enää jäljellä. Kukapa tohtisi vastustaa joulun perinteitä? Otetaan siis
vähän sitäkin.
Koska
joulupöytään nykyään tunkee kaikenlaisia pateita ja halkoja ja ties mitä,
lienee jostakin pakko joskus tinkiä.
Joulumässäys on muuten kyllä hyvä syy ostaa
parin kilon kimpaleita juustoa, jotka leikataan suoraan isosta kiekosta siellä
juustotiskillä. Eihän se ole edes
kallista.
Kun siitä sitten
ottaa mukavia sentin paksuisia palasia vaikkapa appenzelleriä, pääsee taas
huomaamaan, millaisia ne oikea juuston maku ja suutuntuma oikein olivatkaan.
Seikka nimittäin on sellainen, että muutaman päivän tai edes päivänkin verran
muovikääressä pidetyt pikkupalat juustoa ovat jo menettäneet alkuperäisen luonteensa
hienoimmat osat.
Syöhän sitä
niitäkin, mutta Kristuksen armorikkaan syntymäjuhlan kunniaksi olisi kyllä hyvä
laittaa ruokakin tarjolle täysiarvoisena ja sen kaikkia mahdollisuuksia kunnioittaen.
Tässä vain
muutama hajanainen ajatus, jotka harras joulun odotus tuo juuri nyt mieleen.
Tuohan se tietysti mieleen paljon muutakin. Esimerkiksi joulumakkaroista en
täsä puhu mitään, koska niitä ei taida enää mistään saadakaan.
Kuitenkin, kaikista
aikamme puutteista ja tarjolla olevien ruokien vajavaisuuksista huolimatta
täytyy kyllä sanoa, että on niitä tässä maassa kurjempiakin jouluja vietetty.
Luulen, että nyt on syytä melko yleiseen tyytyväisyyteen.
Kiittäkäämme
siis kaikesta kaikkia asiaan kuuluvia ja miksei muitakin tahoja. Ellei muuta
kiitollisuuden aihetta löydy, voi aina olla iloinen siitä, ettei ole tähän
saakka pahemmin käynyt, kyllähän se vielä joskus käy.
Alustavasti siis
jo nyt hyvää joulua ja paljon kiitoksia tarkkaavaisuudesta myös täältä
ruokapuolelta!
Listslta puuttuu mäti ja smetana. Mädin suhteen voi vertailla kumpi on parempaa kirjolohen, muikun vai siianmäti mutta en ole vielä saanu asiaan selkoa.
VastaaPoistaOlen yleensä pannut pöytään näitä kaikkia ja joskus lisäksi esim. kiisken ja villakuoreen mätiä. En kuitenkaan jouluna.
VastaaPoistaJuuri näin! Mutta kun joulu loppuu ja kevät saa pöytää kunnon ohrablinejä, kaikkia ym mätejä, pineksi leikattua sipulia, smetanaa ja hunajaa, niin jakssaa llakeutua paastoon jos on jouluähkystä selvinnyt.
PoistaOlipa hyvä ja analyyttinen katsaus jouluruokaperinteeseen ja tämänpäivän jouluruokiin.
VastaaPoistaSamaa mieltä useimmista näkökulmista ja aivan erityisesti tästä maksalaatikkoasiasta. Siinä on oikeasti herkku vailla vertaa - jotenkin se vain on einesversionsa kautta halventunut ihmisten silmissä. Sellainen läskiin kääritty maksalaatikko on joulupöydän ykkönen - voisulaa ja puolukkasurvosta siihen.
VastaaPoistaMäti, sipuli, smetana ja etikkaliemellä viritetyt kalat ovat kaikki toki erinomaisia, mutta eivät ne oikein joulun makumaailmaan sovi. Suosittelen niitä uudenvuoden kattaukseen omana kokonaisuutenaan.
Mätikeskusteluääneni annan siian mädille. Se on rakeisuudeltaan hieno kompromissi. Kaikkihan toki ovat hyviä, myös se ravintoloiden eri värisiksi värjäämä villakuoreen mäti.
"kalkkunaa, vaikkei se miltään maistukaan."
VastaaPoistaKoitahan palvauttaa niin alkaa maistua. Ja jos ei vieläkään niin hanki hanhi.
Väliheitto: baatattilaatikko on mainio uutuusjouluruoka.