torstai 31. lokakuuta 2019

Salaperäisiä uutisia

Mitä sinä tänään lehdestä opit?

Hesarista opin muun muassa sen, että poliisiammattikorkeakoulu selvittää uusia häirintäepäilyjä.
Mahdollinen häirintä on tapahtunut ilmoitusten mukaan kuluvan lukukauden aikana.
Tarkemman kuvauksen mukaan kyseessä on miesopiskelijan epäasiallinen käytös. Kyse on lähinnä sellaisesta käyttäytymisestä, jonka naisopiskelijat ovat kokeneet tungettelevaksi ja siinä mielessä häiritseväksi.
No luoja paratkoon, mikäli epäasiallisuudesta yleensä voidaan rangaista, kannattaa hesarin toimittajien kyllä hiljentyä hetkeksi miettimään omia kirjoituksiaan. Kun kerran lähdetään sille linjalle, ettei rangaistuksen antamiseen tarvita rikosta, vaan pelkkä asiallisuuden puute riittää, on monen toimittajan oma pää tai sanotaan nyt palli kyllä vaarassa, mikäli loogisia ollaan.
Oliko tässä suuresti uutisoidussa tapauksessa kyseessä sitten esimerkiksi auktoriteettiaseman väärinkäyttäminen, kiristys tai jokin vastaava?
No eipä ollut. Kyseessä on opiskelutoveri, joka näyttää paitsi vapaa-ajallaan, myös jopa opiskelujen aikana osoittaneen ei-toivottua kiinnostusta vastakkaista (!) sukupuolta edustaviin opiskelijatovereihinsa. Siis ilmeinen heterotapaus.
 Kenties käytös on muistuttanut Jouko Turkan taannoisessa TV-sarjassa esiintyneiden poliisien käytöstä tai sitten ei. Lukijalle annetaan vain äärimmäisen epämääräisiä vihjeitä siitä, mistä tässä ilmeisen sensaatiomaisessa asiassa varsinaisesti on kysymys:
Miesopiskelijan epäasialliseen käytökseen liittyvät ilmoitukset koskevat sekä miehen sanallista että fyysistä toimintaa. Osa ilmoitetuista tapauksista on koulutuksen ajalta ja osa vapaa-ajalta.
No, mitä sanoakaan, kyllähän nykyisen poliittisen korrektiuden ja nollatoleranssin perspektiivistä on hälyttävää, että joku opiskelija ilmeisesti on päästellyt suustaan ei-toivottuja kommentteja ja sellaisethan saattavat olla myös esimerkiksi imartelua. Jos se tulee väärältä henkilöltä, on se ilman muuta häiritsevää, jos asia kerran niin koetaan.
Mutta mikä tässä nyt oikein ylittää uutiskynnyksen? Tätä aihetta käsittelevä juttu on yli puolen sivun laajuinen. Jos koira puree miestä, ei asia yleensä vielä ole yleisesti kiinnostava ja sama pätee siihen, että mies liehakoi naista.
Mutta ehkä nimenomaan Poliisiammattikorkeakoulu on kaikkien oppilaitosten joukossa jotakin ainutlaatuista? Miehet ja naiset ovat siellä molemmat edustettuina ja naisia on yli puolet oppilaista. Miten tehdään häiritsevä sukupuolinen kiihottuminen tässä seurassa mahdottomaksi?
En tunne asiaa, mutta kukaties käytössä on samanlainen systeemi kuin birgittalaisluostarissa: molemmat sukupuolet ovat läsnä, mutta erillään. Laulakoot koiraat sitten kanarialinnun tavoin keskenään, kunhan pysyvät kaukana naaraista ja varovat puheitaan.
Tapahtuneen kauhistuksen laatua voimme vain arvailla, mutta loukkaantuminen (siis henkinen) näyttää tapahtuneen ja sitä voidaan pitää toteennäytettynäkin, koska asiaan ei tarvita muuta kuin kärsineen osapuolen ilmoitus.
Mutta millaisia seurauksia itse pahantekijälle saattaa tästä sensaatiomaisesta asiasta koitua? Artikkelissa todetaan, että kyseeseen voi tulla joko varoitus tai erottaminen korkeintaan vuodeksi. Sen jälkeen rangaistu voi tulla jatkamaan opintojaan.
Opiskelijaa ei voida pysyvästi erottaa ilman, että hänen todistetaan syyllistyneen rikokseen ja sen tunnusmerkkejä tuo häirintä ei täytä. Tämä vaikuttaisi olevan epäkohta toimittajan mielestä, joka tiukkaa rehtorilta tietoja havaitun ilmiön laajuudesta ja siihen suhtautumisesta.
Kuitenkin poliisikoulutukseen valituilta edellytetään nuhteettomuutta ja luotettavuutta, jutussa todetaan. Itse asiassa tämä on nykyajan perspektiivistä kovin yleinen ja löperö vaatimus.
En tiedä, pyritäänkö meillä ainakaan vielä valitsemaan poliisikoulutukseen tietty kiintiö opiskelijoita myös viiteryhmän mukaan. Tietty määrä miehiä, naisia, heteroita, homoja ja erilaisia väriyhdistelmiä. Tällaisia pyrkimyksiähän näyttää Atlantin takana olevan. Tämä tunnetaan myös nimellä affirmative action.
Mutta siinäkin saattaa olla vaaransa. Myös Neuvostoliitossa tätä ideaa kansallisuuksien suhteen sovellettiin ja sen mukaisesti esimerkiksi juutalaisia hyväksyttiin korkeakouluihin vain tietty prosenttiosuus, vaikka he menestyivät valintakokeissa paljon paremmin.
 Juutalaisille tämä oli ongelma ja puhuttiin viidennen pykälän invaliditeetista, viitaten passin viidenteen, kansallisuutta osoittavaan kohtaan.
Eipä meillä vielä ole kaikkia maailman hulluuksia ehditty omaksua, mutta se, että tämän luokan tapahtumasta tehdään suuria uutisia, osoittaa kyllä, miten ihmisten halutaan suhtautuvan ilmiöihin, joita sentään on viime kädessä pidettävä ihan normaaleina, vaikka ne kukaties ovatkin esiintyneet paheksuttavassa muodossa.
Mutta kyllähän meillä toisaalta kiinnitetään valtavati huomiota myös epänormaaleihin ilmiöihin, joiden normaalistaminen näyttää olevan muuan kunnianhimoisten would-be älykköjen suuri harrastus.
Ja yllä sanottu ei sitten tarkoita sitä, että sen kirjoittaja hyväksyisi kaiken maailman törkeydet. Se tarkoittaa vain sitä, että ellei asioita kyetä asettamaan omaan, niille kuuluvaan arvoonsa, on uutistenvälityksestä tullut jotakin muuta kuin uutisten välitystä.
Mutta eihän tämä nyt enää taida olla mikään uutinen.
17 kommenttia:

 1. Odottakaapa vain kun varusmiespalveluksessa naiset ja miehet piereskelevät samassa tuvassa.

  VastaaPoista
 2. "Mitä sinä tänään lehdestä opit?"

  1. Entisenä opettajana sanon, että oppilaitosten rakennukset eivät voi olla erotiikan temmellyskenttiä. Mitä taas tapahtuu oppilaitoksen läheisessä metsikössä, niin se ei kuulu opettajalle eikä lehdistöllekään.

  2. Entisenä ryssänä sanon, että juutalaisia oli joskus Neuvostoliiton johtokoneistossa yli 90%, kiitos Lenininille ja Marxille jotka itsekin olivat juutalaisia. Yliedustusta oli myöhemmin professurissa, jonka sylkykuppina olivat ei-juutalaiset opiskelijat (hienovaraisesti tietysti). Erikoisuutena olivat lääketieteelliset tiedekunnat. Kun alkoi juutalaisten massamuutto Neuvostoliitosta, niin maan terveydenhuoltto ja farmaseutiikka saivat erittäin suuren kolauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouluromanssit ovat kauhistus herran edessä ja työpaikkaromanssit on estettävä kaikin keinoin.

   Poista
  2. "työpaikkaromanssit on estettävä kaikin keinoin."

   Kun iskee silmää niin sitä ei kukaan huomaa. Ja kun vastaus on samanlainen, niin sopimus on tehty. Mutta kuten Venäällä sanotaan: "Без пряников не заигрывай!" / Näytä ensin prjanikat.

   Poista
  3. Kyllä tuolla suuressa lännessäkin esim asevoimissa työpaikkaromanssit lienee kategorisesti kielletty eikä niitä monessa suurfirmassakaan hyvällä katsota: ne luovat ylimääräisi lojaaliteettisuhteita ja alistavat yhtiön häirinnänsallimiskanteille, jos kaikki ei menekään hyvin.

   Poista
  4. Kehä alkaa kiertyä umpeen; nykyinen aika käy aina vain vihamielisemmäksi seksuaalisuutta ja siihen liittyviä tarpeita kohtaan. Siis niitä taantumuksellis-heteroseksuaalisia sellaisia. Kaikenlaisten perversioiden vapauttamisen suhteen lienee sen sijaan nähty vasta ns jäävuoren huippu...

   Poista
  5. "Kyllä tuolla suuressa lännessäkin esim asevoimissa työpaikkaromanssit lienee kategorisesti kielletty eikä niitä monessa suurfirmassakaan hyvällä katsota: ne luovat ylimääräisi lojaaliteettisuhteita ja alistavat yhtiön häirinnänsallimiskanteille, jos kaikki ei menekään hyvin."

   Nykyisen kapitalismin keskeisenä tavoitteena lieneekin tuollaisen atomisoidun, toisistaan eristäytyneiden yksilöiden epäyhteiskunnan tuottaminen? No, kai sitä silläkin lailla voidaan voittomarginaaleja kasvattaa, ainakin jonkun aikaa. Ja ennustaa hankkia tuo trendi todella lupaavaa menestystä myös oletettavasti tulossa olevaa sivilisaatioiden kamppailuakin silmällä pitäen, eix je? No turha murehtia moista vielä ainakaan tällä kvartaalilla...

   Poista
 3. Luojan lykky, että pahin riijuuikä oli turvallisemmissa ajoissa. Nythän jokaisen saattoreissun jälkeisenä aamuna olisi kylmä rinki munaskuiden ympärillä, että katuuko nainen vai lisääkö sulan hiuslisäkkeeseensä. Pahinta olisi tietysti silloin, kun tuli vongattua koko yö turhaan ja siitä saisi sitten syytteen. Onneksi nykynuorten testoteronit ovat puolittuneet meidän ajoista. Luultavasti heille riittääkin kaino kysymys, että kuinka olisi, jos tulee päänpudistus, niin eikun kotiin tutimaan.

  Vie sie, mie vikisen, ei ollut fraasi kuusikymmentä vuotta sitten vaan elävää kansanperinnettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon on yksinkertainen ratkaisu: joku palveluntuottaja kehittää uuden appin, jolla voi kysyä "allakkoona mua", johon vastapuoli voi vastata myönteisesti. Kun vastaus on tallennettu pilvipalveluun,voi olla häirintasyytöksiltä - raiskaussyytteiltä nyt puhumattakaan - suojassa, kun tuosta tulee käytäntö, siitä tulee yhtä itsestään selvä kun ns varmuuskumista.

   Poista
  2. Noh, eikös Tinder ole jo olemassa juurikin tuota tarvetta ja tarkoitusta varten...

   Poista
 4. Lieneekö toimittelijan toivomuksena sitten, että siirryttäisiin yleisemminkin ns inkvisitorisen tutkintamenetelmän käyttöön, jossa jo epäilyskin on riittävä näyttö, ja käänteinen todistustaakka on normina? No, sepä toki avaisikin melko mielenkiintoisia maisemia...

  Ja häirintää tai mitäpä liekään, niin eikö juuri tulevien naiskonstaapelien tulisi osoittaa jonkinlaista kykyä tuollaisistakin tilanteista suoriutumiseksi, tulevassa ammatissa kun ns haastavien asiakkaiden kohtaaminen on oletusarvo?

  VastaaPoista
 5. "Kyseessä on opiskelutoveri, joka näyttää paitsi vapaa-ajallaan, myös jopa opiskelujen aikana osoittaneen ei-toivottua kiinnostusta vastakkaista (!) sukupuolta edustaviin opiskelijatovereihinsa. Siis ilmeinen heterotapaus."

  Ilmeinen catch 22-tilanne käsillä, eli niin tai näin, niin aina väärin päin; jos teet edes etäisesti ehdotuksilta kuulostavia juttuja, olet häirikkö, jos taas tyydyt olemaan kiltti ja kiva, niin tiput sinne kaverivyöhykkeelle, ja se taas ei vie puusta pitkään... Mikä sitten olisi se oikea toimintatapa?

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 6. "Mahdollinen häirintä on tapahtunut ilmoitusten mukaan kuluvan lukukauden aikana."

  Mahdollinen häirintä. Siinäpä vasta erinomainen blancotermi, käsitteenä sopii mainiosti vihapuheen sukulaiseksi. Voi siis olla ihan mitä vaan, aina kulloisenkin tarpeen tai määrittelijän mukaan. Jotain äärimmäisen pahaa ja kauheaa joka tapauksessa. Ja muita määritelmiähän tai todistuksia ei edes kaivata, kuin kohdeoletetun oma subjektiivinen näkemys asiasta. Tämä toki sillä varaumalla, että uhrioletetun viiteryhmä on oikea, ts. uhripääomaa löytyy riittävästi. Tähän kun vielä liitetään käänteinen todistustaakka, niin voila', soppa on valmis.

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtä hieno kuin 1930-luvulla naapurissa kehitetty "vakoilusta epäilemiseen johtavat suhteet". Siellä oli myös sanonta "tyhjästä on paha nuhjäistä, mutta OSO kyllä nyhjäisee". Miljoonat voivat todistaa.

   Poista
 7. Kauhulla vain odotan, mitä tapahtuu kun puolustusvoimissa pannaan nuoris miehiä ja naisia samaan tupaan.

  VastaaPoista
 8. "miesopiskelijan epäasiallinen käytös. Kyse on lähinnä sellaisesta käyttäytymisestä, jonka naisopiskelijat ovat kokeneet tungettelevaksi ja siinä mielessä häiritseväksi.

  No luoja paratkoon, mikäli epäasiallisuudesta yleensä voidaan rangaista,"

  Jos nyt oikein ymmärrän kyse ei ole rikoksesta rankaisemisesta vaan tavanomaisesta oppilaitoksen reagoinnista oppilaan epäasialliseen käytökseen  (vrt jälki-istunto). Inhimillisesti on ymmärrettävää, että nuoret miehet vonkaavat nuoria naisia, ne isi-isät, jotka eivät sitä tehneet eivät kuulu geenipoliimme.

  VastaaPoista
 9. Mitä halvattua!? Vieläkö poliisiammattikorkeakouluun on päässyt luikertelemaan hetero me too -koohotuksesta huolimatta?

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.