maanantai 26. lokakuuta 2020

Taas maailma pelastuu

 

What do you want to do ?
New mail

Hölmölän maitokampanja

 

Hesarin kannen täytti nyt sitten mainos, jota saattoi aluksi pitää vitsinä, kunnes huomasi, että kyseessä on täysin kyyninen ja häpeämätön operaatio, jonka tarkoituksena ei pelkästään ole myydä omaa tuotetta, vaan myös syrjäyttää luomakunnan todennäköisesti terveellisin ja täydellisin ravintoaine eli maito.

Se halutaan korvata kauravellillä, joka toki ei ainakaan todistetusti ole ihmiselle vahingollista, mutta ei myöskään mikään täysipainoinen korvike maidolle, josta saadaan paitsi lähes vitamiinien koko kirjo, myös parhaat proteiinit. Sitä paitsi se on ihmiskunnan luultavasti parhaimpien herkkujen välttämätön alusta. Koko juustojen maailma perustuu siihen.

Lehmän pötsi on sellainen laboratorio, jonka rinnalla kaurankeittämöillä ei ole mitään mahdollisuuksia, kun puhutaan ihmiskunnan ravinnontarpeiden tyydyttämisestä.

Tämän asianhan alan bisnesmiehet tietävät tasan tarkkaan ja turvautuvat siksi siihen valehtelun lajiin, jota nimitetään demagogiaksi. Suuren ja suorastaan maailman pelastamiseen tähtäävän aatteen varjolla he tarjoavat yhteiskunnan hölmöimmille omaa tavaraansa. He eivät tyydy kehumaan omaa tuotettaan, vaan nimenomaan keskittyvät mustamaalaamaan sitä aitoa tuotetta, jonka kanssa rehellinen kilpailu olisi heille mahdotonta.

Ettäkö miten niin valehtelevat? Eikö valheellinen mainostaminen ole kiellettyä ja eikö siitä joudu käräjille? Tottahan he siis totta puhuvat?

No, aloitetaanpa alusta…

Kuten mainoksessa mahtavasti todetaan, elintarviketeollisuus aiheuttaa tällä hetkellä noin neljänneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Puolet siitä saa aikaan liha- ja maitoteollisuus ja se on enemmän kuin kaikki liikenne…

 Jaa, siis liha ja maito. No eipä se taida turhasta tullakaan. Mutta:

Eikä tämä ole ihan linjassa sen kanssa, että meidän pitäisi kymmenessä vuodessa pystyä maailmanlaajuisesti puolittamaan kasvihuonekaasupäästömme. Silloin meillä on lisäksi huomattavasti useampi suu syömässä ja juomassa täällä maapallollamme…

Tämähän kuulostaa järkyttävältä! Liha- ja maitoteollisuus (termi on ilmeisen harhaanjohtava ja tarkoittanee koko tuotantoketjua) saavat siis yhdessä aikaan kahdeksasosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Juuti niiden alasajoonko meidän olisikin keskityttävä? Eikö nyt sattumalta löytyisi jotakin vaihtoehtoa…

Perusruoka olisi siis kaiketi mieluimmin kokonaan korvattava jollakin muulla, mutta millä? Syömästä emme voi lakata. Ihminen on sekaravintoa käyttävä nisäkäs ja tarvitsee eläinvalkuaista, jonka tuottaminen siis aiheuttaa sen kahdeksasosan noista päästöistä. Se tarkoittaa kaikkia niitä karja- ja lammaslaumoja, jotka tällä pallolla vaeltavat ja joiden tuotokset muodostavat tärkeimmän osan ihmiskunnan ravinnosta. Emme me voi syömistä lopettaa emmekä oikein vähentääkään.

Mutta entäpä, jos söisimme pelkkiä kasveja? Helppo tapa vähentää päästöjä, eikös vain? Valitettavasti karjatalous ja kasvinviljely ovat aloja, jotka viihtyvät yhdessä. On yhtä mahdotonta siirtyä karjataloudesta kokonaan kasvinviljelyyn kuin on tuottaa maaöljystä pelkästään yhtä haluttua tuotetta, vaikkapa bensiiniä. Tarvitaan koko paketti. Kaikkialla kasvinviljely ei edes onnistu, puhumattakaan siitä, että sekin tuottaa tietysti omat päästönsä kuten kaikki ihmisen toiminta, hengittämisetä alkaen.

No, mutta onhan kauramaito nyt joka tapauksessa jonkinlainen vaihtoehto eräille oikeille maitotuotteille ja aiheuttaahan se vähemmän noita paljon puhuttuja päästöjä. Entäs sitten? Pelastuuko se maapallo nyt?

No sitä sitten, että esimerkiksi Suomen kaikkien lehmien lopettaminen ei vaikuttaisi maailman hiilidioksidi- eikä metaanipäästöihin millään havaittavalla tavalla. Maanviljelykselle tässä maassa se sen sijaan olisi katastrofi, siis luonnolle, joka tarvitsee myös eläimensä.

Maito ja liha, jotka myös hesarin antimainos kytkee yhteen, ettei asian koko mitättömyys paljastuisi, muodostavat yhdessä normaalin, terveellisen ihmisravinnon perustan. Mikäli meidänkin, myös ympäristöpäästöjen mallimaana, olisi syytä vielä parantaa suoritustamme, on se luultavasti paljon viisaampaa ja helpompaa tehdä jollakin muulla alalla kuin ruokailutapoja muuttamalla.

Mikäli nyt niistä halutaan tinkiä, voitaisiin pistää asianmukainen vero kaikille vihanneksille ja muille tuotteille, jotka tuotetaan kaukaisissa maissa tai sitten kotimaassa runsaan lämmityksen ja valaisemisen avulla. Itse kullekin ansionsa mukaan, kauramaitoa unohtamatta.

Mutta toki tuo kauramaito on marginaalinen tuote, jonka mahdollisuudet vaikuttaa ympäristöongelmiin ovat olemattomat. Miksi sen tuottajat sitten ovat ryhtyneet mahtailevaan ja demagogiseen hyökkäykseen, johon sisältyy peräti neljännesmiljoona brosyyriä, jotka jaetaan ilmaiseksi kotitalouksille?

No siksipä tietenkin, että kyseessä on raha, kylmä laskelmointi siitä, millä tavoin ihmiset voidaan saada muuttamaan kulutustottumuksiaan ja jopa hysteerisesti pelkäämään ja karttamaan luonnollisia ravintoaineita.

Strategiapalavereissa on varmasti jo tarkoin arvioitu tämän kansanvalistukseksi naamioidun sotaretken eli kampanjan tuotot ja kustannukset. Hölmöimpien varaan kannattaa aina laskea paljon. Miljoonistahan tässä on kysymys.

Ilmastouskonto on tämän ajan taistolaisuutta, joka on ollut jopa helpointa ajaa läpi niissä piireissä, jotka ovat koulutettuja ja joiden siis pitäisi olla kaikkein immuuneimpia erilaisille hullutuksille.

Näinhän ei suinkaan ole. Voidaan todeta, että korkeasti koulutettu väki on kaikkein altteinta erilaiselle huuhaalle. Sen syitä on yhä uudelleen pohdittu ja asiaan pitänee taas kerran palata. Joka tapauksessa hillitsemättömän laumakäyttäytymisen piirissä on sen verran suuri joukko, että sen varaan voi jo bisneskin rakentaa. Ja kysehän tosiaan on tässä rahasta ja ainoastaan rahasta. Niin se oli anekaupassakin.

On selvää, että tämänkin kampanja tuloksena saadaan myytyä melkoisia määriä tuotetta, jota moni muuten ei tulisi edes maistaneeksi. Samalla kyetään varmaan jossakin määrin myös syrjäyttämään markkinoilta maitoa, jonka tuotanto on muutenkin nopeasti kuihtunut.

Saattaa muuten olla niinkin, että anekauppa aikoinaan vähensi synnin tekemistä, sillä kyllä se rahan pois antaminen kirpaisin silloinkin. Joka tapauksessa saatiin ainakin rakennettua mahtava Pietarinkirkko, jota ihmiskunta nykyäänkin voi ihailla. Menneen maailman ihmisten synnit taas eivät meitä kiinnosta pennin vertaa.

Ennen maailmassa puhuttiin korvikkeista ja vastikkeista ja tultiinhan niilläkin toimeen. Maitoa korvattiin kurrilla, joka nykyään onkin jo kai yleisin maitojuoma kaupassa. Voita on korvattu margariinilla, jota myös joskus lanseerattiin hyökkäävällä kampanjalla ja juuston sijastahan olemme jo kauan saaneet kauppojen hyllyille erilaisia kumituotteita. Koskaan kypsymättömät tomaatit maistuvat lapikkaanvarsilta ja väärennetty tilli on hajutonta ja mautonta. Esimerkkejähän löytyy.

Mikäli väestön hölmöin osa tyytyy syömään korvikkeita ja saa asiasta vielä moraalista tyydytystä, ovat asiat kunnossa, ainakin jos vielä pysyvät kohtuullisen terveinä, ettei tämä sotetouhu käy ylivoimaiseksi.

Aitoa ravintoa tulee aina olemaan jossakin määrin saatavilla ja on ihan oikein ja kohtuullista, että sen käyttö rajoittuu niihin piireihin, jotka osaavat sitä arvostaa.

Liha ja maito ovat parasta, mitä luonnosta saa ja on epäilemättä mieletöntä, mikäli niitä hotkitaan ylen määrin eri tavoin pilattuna, liha ohuen ohueksi silputtuna, maito laimennettuna ja sotkettuna, lihoista luut poistettuina ja ilman suolaa.

Mitäpä sanookaan vanha sanaparsi: parempi maassa kuin jumalattoman suussa. Juokaahan litkuanne terveydeksi!

24 kommenttia:

 1. LOISTAVAA, Timo ! Minä juon maitoa (oikiaa maitua!) ja syön lihaa (ei mittään ns. leikkeleitä) ja ja leipää ja pottua päivittäin. Vielä elän ja mielestäni hyvillä mielin.

  VastaaPoista
 2. Tähän väliin sopii varmaan lukusuositus: Aake Jermo : Kun kansa eli kortilla.

  Siinä kerrotaan jotain reaalitaloudesta, mikä on nykyihmisiltä päässyt unohtumaan.

  VastaaPoista
 3. Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista kouluissa, päivä­kodeissa ja vanhain­kodeissa.

  Vihreät tietenkin vauhdissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkään toiminnan perusteluksi ei saa kelvata pelkkä ontto maininta ilmaston pelastamisesta. Aina pitää vaatia laskelma, joka osoittaa kuinka paljon sen toiminnan avulla sitä ilmastoa saadaan pelastettua.

   Esimerkiksi näin: Helsingin laitoksissa kannattaa puolittaa liha ja maito, koska sen avulla Suomen päästöt vähenevät yhden miljoonasosan verran ja sadan vuoden päähän ennustettua globaalia kahden asteen lämpenemistä saadaan alennettua asteen miljardisosan verran.

   Poista
  2. Näinhän se menisi rationaalisessa maailmassa.

   Poista
  3. Tärkeä lisäys: maailma EI ole rationaalinen eikä ole koskaan ollutkaan. Joka ei sitä miellä kuolee pettyneenä ja katkerana. Jos sen sijaan odottaa, että kaikki ovat typeriä tai pahoja, voi hyvin satunnaisesti kokea ilon hetkiä.

   Poista
 4. "Kaikkialla kasvinviljely ei edes onnistu..."

  Täsä on meillä Suomessa hstoriallisia kokemuksia: jonnekin 1800-1900-luvulle saakka - tästä on muistaakseni blogi - ravinnon painopiste on kasviksissa, tarkemmin sanottuna viljoissa, lähinnä rukiissa. Se tarkoitti Suomen oloissa toistuvia nälkävuosia, erityisesti 1690-luvun lopun suurissa kuolonvuosissa. Karjan tärkein tuote oli lanta! Tuohonko halutaan palata - vai pitäisikö lähteä ruokapakolaisiksi etelämmäs, miten lämmin vastaanotto meitä odottaisi...

  VastaaPoista
 5. Uskonlahkot tarvitsevat omat symbolinsa ja käyttäytymiskoodinsa, jotka ne sitten yrittävät pakottaa muuhun väestöön. Ei kai tässä mistään muusta lopultakaan ole kyse. Ne uskonnot, jotka eivät kulje avoimesti uskonnon nimellä ovat epärehellisempiä ja yleensä myös vahingollisempia kuin uskonnon nimellä kulkevat uskonnot.

  VastaaPoista
 6. "liha ohuen ohueksi silputtuna"

  Kyllä silläkin on paikkansa: hienon hienoa naudan paistia, jolle vain näytetään wok-pannua ja teriyaki-kastiketta. Siinä voi sitä paitsi (halutessaan) vähentää lian määärää: 80-100 grammaa särvittää lisäkkeiden kanssa hyvin.

  Em. kommentti EI tarkoita markettien valmiiksi pakattuja, aistihavaintojen harhauttamiseksi valmiiksi marinoituja suikale-"lihoja" (teurasjätteitä) eikä ns ruhon huonompien osien halveksimista: ei ole huonoja osia, on talous, josta puuttuu pata ja taitoa sen käyttämiseen.

  Pahinta mitä tuo kampaja voi saada aikaan, on tuleva juustojen puute. Elämä vailla juustoa on kuin avioliitto vailla puolisoa.

  VastaaPoista
 7. "Niin se oli anekaupassakin."

  Ei muuten ollut. Eikä ole edelleenkään. Aneiden - mahdollisen, sillä aika paljon on propagandaa - väärinkäytön aikanakin niitä ansaittiin pääasiassa muuten kuin rahalla.

  Päästökauppaa ja muuta vastaavaa paremmin moderniksi, suomalaiseksi vertauskuvaksi aneille sopisi se kuinka ihmiset vievät kynttilöitä omaistensa haudoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jälkimmäisessä ei ole kyse aneista, vaan halusta muistaa poisnukkuneita läheisiä, hienosti sanottuna sukuun kuuluvat sen rajan taakse siirtyneet jäsenet. Jotkut tutkijat ovat olleet sitä mieltä, että tuo piirre (vainajien hautaaminen) erottaa ihmisen eläimistä.

   (Syyllisyydentunto elinaikaisista laiminlyönneistä on sitten asia erikseen.)

   Poista
 8. Jossakin on tietysti kunnollisiakin lähteitä asiasta, mutta tässä IS:n versio. Kauramaitotuotteiden kasvisrasvat pakkaavat olemaan terveydelle hyvin haitallisia mutta halpoja palmuöljy- ja kookosrasvoja. Palmuöljyplantaasien tieltä tuhotaan sademetsiä eli maapallon keuhkoja. Vihreiden aatemaailmaa kauneimmillaan.
  https://www.is.fi/ruokala/art-2000006262488.html

  VastaaPoista
 9. "...piireissä, jotka ovat koulutettuja ja joiden siis pitäisi olla kaikkein immuuneimpia erilaisille hullutuksille. Näinhän ei suinkaan ole. Voidaan todeta, että korkeasti koulutettu väki on kaikkein altteinta erilaiselle huuhaalle."

  Vastaus sisältyy jo itse sanaan "koulutettu": se sisältää ajatuksen, että on jokin passiivinen, tietämätön koulutettava, johon viisas kouluttaja kaataa Viisautta. Jos pärjää tuollaisessa toiminnassa, omaksuu asenteen, jossa loppuelämänsä odottaa jostain ulkopuolelta tuota Viisautta viisaalta Opettajalta/Gurulta, jota ei kyseenalaisteta. Syynä on 1960-luvulta alkaneesta korkeakoulu-uudistuksesta lähtöisin oleva yleissivistyksen puute sekä kapea-alainen erikoistuminen. Tuollaista porukkaa, jolle ei opeteta todelliseen tieteeseen kuuluvaa kriittisyyttä - kysymään miksi se on niin kuin väität - on helppo viedä kulloinkin muodissa olevaan Viisauden (= huuhaan) perässä.

  (ja vakavasti puhuen harva yhteisö arvostaa kritikkoja ja toisinajattelijoita; totuudenpuhujille ei löydy yösijaa, se on Sokrateesta lähtien nähty. Poikkeuksena tietenkin ns viralliset narrit kuten Kauko Kare.) 

  VastaaPoista
 10. En juo maitoa, mutta voita ja juustoa menee sitäkin enemmän. Löysimme nyt vihdoinkin myös luomulihakaupan Malagan hallista, joten kaikki hyvin. Luomukasviksethan olemme jo vuosia hankkineet luomutoreilta.

  Itseasiassa vihreät ja muut roskaruoan ystävät tuhoavat luontoa juuri heidän valinnoillaan, sillä tehomaatalous on todella tehokas ilmastotuholainen. Ei tarvitse ottaa kuin mikroskooppi ja kourallinen tehopeltomultaa ja karjanaidun multaa, niin pöljempikin tajuaa eron. Luomu kuhisee mikrobia ja muuta pikkuötökkää jotka takaavat, että ruohon juurilla on millä mällätä joka taas takaa lehmille kaikki mahdolliset hivenaineet ja muut mistä kunnon maito tehdään. Jos tämä lehmä tai siis sonni päätetäänkin syödä, niin siinä lihassa on tietenkin samat hienot hivenaineet, mutta ei glyfosaatin tai antibiootin jäänteitä. Tehopellolla tapahuu kaikki toisinpäin eikä se köyhtynyt multaressukka pysty imeyttämään itseensä edes hiiltä niin kuin luomupelto tekee. Karjalaidun on vähintään hiilineutraali, ellei peräti hiilinielu. Tehppelto eo sido itseensä mitään, vaan kaikki ravinteet sinne tuodaan hyvinkin kaukaa ja kaikki sato kuljetetaan yhtä kauaksi.

  VastaaPoista
 11. Joo lukaisin tuon samaisen mainoksen tänään lounaalla käydessä, en jaksanut siinä kiireessä käydä ruotimaan asiaa sen seikkaperäisemmin, mutta jokin siinä tuntui kyllä haiskahtavan. No, tässä yllähän se jo olikin sitten melko kattavasti analysoitu läpite.

  "Eikä tämä ole ihan linjassa sen kanssa, että meidän pitäisi kymmenessä vuodessa pystyä maailmanlaajuisesti puolittamaan kasvihuonekaasupäästömme. Silloin meillä on lisäksi huomattavasti useampi suu syömässä ja juomassa täällä maapallollamme…"

  - Jännä juttu, että ensimmäinen virke tulisi kaiketi ymmärtää eräänlaisena kategorisena imperatiivina (meidän on nyt silleen ihan niinq PAKKO, tiätsä!!!), mutta jälkimmäiseen sisältyy käytännössä fatalistinen toteamus, että minkäs sille mahtaa, ei voi mittään... Ellei sitten yhä uusien ja uusien miljardien ilmestymistä pidetä erinäisillä tahoilla suorastaan positiivisena asiana. Niin no, lisäähän se toisaalta sitä potentiaalisten kuluttajien joukkoa sekin ja pitää bisnekset pyörimässä. Ainakin nyt vielä jonkun aikaa, mikäli luonnonjärjestelmät jotenkin kestävät, mutta kvartaaliajattelullahan sitä siitäkin selvittäneen. Tai jotain...

  "Mutta entäpä, jos söisimme pelkkiä kasveja? Helppo tapa vähentää päästöjä, eikös vain? Valitettavasti karjatalous ja kasvinviljely ovat aloja, jotka viihtyvät yhdessä. On yhtä mahdotonta siirtyä karjataloudesta kokonaan kasvinviljelyyn kuin on tuottaa maaöljystä pelkästään yhtä haluttua tuotetta, vaikkapa bensiiniä. Tarvitaan koko paketti. Kaikkialla kasvinviljely ei edes onnistu, puhumattakaan siitä, että sekin tuottaa tietysti omat päästönsä kuten kaikki ihmisen toiminta, hengittämisetä alkaen."

  - Täytyypä siis odottaa sitä aikaa, että voimme alkaa elämään aamukasteella ja auringonvalolla, niistähän ne kasvitkin sitä kasvuvoimaansa ammentavat. Ainiin, taisihan sillä hiilidioksidillakin olla siihen prosessiin jotakin osuutta, mitä nyt lukion biologiasta muistan...

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 12. Japanilaisilla on kuulemma hyvä käytäntö siinä, ettei syödä mahaa aterialla ihan täyteen. Jätetään hieman varaa. Tuosta meillä ehkä olisi opittavaa?

  Mutta ei ruokavaliossamme ole sinänsä suurta ongelmaa, ehkä siinä enemmänkin, että olemme lipsuneet siitä keinotekoisten ruokien kulttuuriin. Mehän syömme enemmän eineksiä nykyisin ja aivan liian vähän sitä aitoa ruokaa.

  VastaaPoista
 13. ”Mutta ei ruokavaliossamme ole sinänsä suurta ongelmaa”
  Mutta ei intellektuaalisessa ruokavaliossamme ole sinänsä suurta ongelmaa. Kaikkea piisaa.

  Hussein al-Taee (arab. حسين الطائي‎, Ḥusayn aṭ-Ṭā’ī; s. 19. toukokuuta 1983 Bagdad) on suomenirakilainen poliitikko.
  Arvoisa Hussein al-Taee rakastaa käyttää julkisuudessa myös lisäsukunimeä HUSU tullakseen hyväksytyksi kantasuomalaiseksi. Vainikkalan lähellä (Suomen ja Venäjän rajalla) on Husu-niminen asutus ja tämän lähettyvillä kaiken lisäksi Husu-niminen kylä. Arvoisa Hussein-Husu al-Taee on siis aitoja husulaisia!!! Oksat pois!
  Taannoisessa TV-lähetyksessä Arvoisa Hussein al-Taee ei saanutkaan käyttää Husu-lisäsukunimeä. Oliko se TV-lähetyksen lapsus vai ansio? Mene ja tiedä.
  Joka tapauksessa Arvoisa sosiaalidemokraatti ja islamisti Hussein al-Taee esiintyi TV-lähetyksessä aivan ihanasti, siis islamilaisittain. Arvoisa Hussein al-Taee puhui paljon islamilaisuudesta ja islamismista, mutta unohti kuitenkin (ihme ja kumma) lainata Koraanin aitoa tekstiä, joka koskee islamilaisuuden ydintä/perusajatusta/perustoimintaa.

  Tämä tällä kertaa, jatketaan huomenna.

  VastaaPoista
 14. Tuo Oatly-niminen kauraliemi ja vastaavat ovat tavattoman tervetulleita maitoallergiasta kärsiville lapsille. Muille se on lähinnä mukavaa vaihtelua.
  Koska kyseessä on ruotsalainen tuote, olisi jonkun syytä selvittää, onko sillä hiilidioksidinkin näkevän Gretan perheellä taloudellisia kytkentöjä tähän Oatly-firmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kyseisestä firmasta arvostelua:

   https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kritiken-strider-mot-allt-som-oatly-star-for/

   Poista
 15. Täytyy kompata viimeistä anonyymiä: kaura tekee hyvää vatsalle. Lisäksi on muistettava, että osalta puuttuu maidon pilkomiseen vaikuttava geeni, joka on eurooppalaisissa yleisempi kuin muissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se melko hyvää kahvissa, se kauramaito. Kuitenkin kun ja jos, sitä pienekin määrän käytän, niin seuraksena on todella lyhyen ajan kuluttua koko vatsan ja suoliston raju tyhjentyminen takakautta. Lisäksi koko päivä menee kipuja kärsien ja voivotellen. Ei sellaista iso mies kestä! Gluteeni on todellista myrkkyä perhemme jäsenille ja varmasti monile muillekin!

   Poista
 16. Kyllä kaikki hiilidioksidin näkevät, kun se on jään muodossa. Hiilidioksidijäätä eli kuivajäätä käytetään mm. elintarviketeollisuudessa, terveydenhuollossa, laboratorioissa ja catering-palveluissa.

  Kuivajää valmistetaan nestemäisestä hiilidioksidista, joka kiinteytetään lumeksi ja puristetaan -78,5°asteiseksi kuivajääksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisiko yhtä tarkan vastauksen noista talouskytkennöistä?

   Poista
  2. Ei pysty. Muuttujia taloudessa on niin paljon ja osaamisessakin on puutteita.

   Poista

Kirjoita nimellä.