maanantai 18. maaliskuuta 2019

Käppäukolle kyytiä


Ajatusten sijasta

Kun välillä tulee oltua poissa kotoa, saattavat ajankohtaiset kulttuurin herkkupalat jäädä tuoreeltaan nauttimatta.
Mutta eihän hyviä ajatuksia aika pilaa.
Luinkin suurella kiinnostuksella hesarin haastattelun, jossa kerrotaan erään laulajattaren 20 vuotta sitten muuttaneen maamme musiikkihistoriaa. Juuri tällaiset tapahtumat ne ovat mielestäni kiinnostavia.
Toden sanoakseni, petyin suunnilleen saman verran kuin Seppo Räty tiettävästi pettyi tilattuaan Voima-lehden. Eihän siinä ollut mitään sellaista, kuin luvattiin. Ei hesarinkaan koko jutussa ollut ensimmäistäkään ajatusta.
Kyseessä oli joka tapauksessa musiikkikappale, joka kuulemma kertoi vallakkaan ja varakkaan ja keski-ikäisen miehen röyhkeästä käytöksestä. Se muuten syntyi sellaiseen Suomeen, jossa ei vielä tunnettu #metoota eikä mansplainingia
Joka tapauksessa kappaleesta haluttiin yhteiskunnallisesti kantaaottava. Miten tuota kantaa siinä sitten oikein otetaan, on kiinnostava kysymys, koska se ei lainkaan tapahdu käsitteillä, logiikalla tai millään argumenteilla.
Se tapahtuu maalailemalla kuva jostakin itse keksitystä hahmosta, joka Paavo Lipposen tavoin käytti sellaisia puheenvuoroja ja äänenpainoja, että ette te nyt mistään mitään ymmärrä. Se vitutti, kertoo tekijätär.
Sen sijaan ei käy ilmi, tiesikö sitten tekijä kuitenkin jostakin jotakin ja mistä asiasta hän nyt nimenomaisesti oli eri mieltä tuon luomansa hahmon kanssa ja millä perusteella.
Sikäli kuin kyseessä oli Lipponen, erimielisyys kaiketi jollakin, tarkemmin selittämättömällä tavalla kohdistui EU:hun.
Sitä paitsi hahmo kappaleen sanojen mukaan asui Eirassa, josta ehkä näkee Tallinnaankin (ei muuten näe) ja jonne välillä kuuluu mereltä jotakin huutoa.
Sen sijaan, että hahmo kiiruhtaisi hätiin tai edes soittaisi vaikkapa Meripelastajiin (onko hän edes yhdistyksen jäsen?), hän panee vain stereot kovemmalle.
Tämä kuulostaa kyllä jotenkin moitittavalta, mutta varmaankin myös Kallion ns. biisintekijät tuskin olivat yhtään sen parempia tai aktiivisempia meripelastajia tai edes järjellinen vaihtoehto avun antajina.
Mutta kaiken kukkuraksi pantiin sitten tuo iskelmään rakennettu hahmo ampumaan haulikolla. Siihen aikaan näet muuan kettufarmari oli ampunut haulipanoksella joitakin elinkeinoaan tuhonneita hiippareita.
Muistaakseni siinä ei kukaan vahingoittunut enkä muista kerrotun, minkä numeroisia hauleja käytettiin. Joka tapauksessa onhan se kovin rumaa ja moitittavaa ketään ruutiaseella ampua, olipa sitten vaikka suolapanos piipussa.
Mutta toki myös sen toisen osapuolen rooli pitäisi tällaisessa yhteydessä muistaa. Ei se farmari mitään ohikulkijoita paukutellut.
Laulun tekijä ei ymmärrettävästi ryhdy tässä tapauksessa argumentoimaan asiasta sen tarkemmin. Kaamea tyyppi tämä laulussa esiintyvä Eiran haulikkolipponen nyt ainakin on ja sitä paitsi keski-ikäinen ja vielä heterolta vaikuttava mies. Kyllähän se inhottaa.
Mutta mitään muutahan kuin tämä asenne ei koko performanssista löydykään. Se jotenkin tuntuu aika vaatimattomalta, kun kyseessä sentään kuuluu olevan Suomen musiikkihistoriaa muuttanut kappale (”biisi”).
Lyhyesti sanoen siis koko hommasta ei löydy ensimmäistäkään edes jotenkin järjellistä argumenttia minkään asian puolesta tai sitä vastaan. Tai no, ilmeisesti sentään jotakin vastaan. Laulun tekijä on parhaan ymmärrykseni mukaan halunnut sanoa suunnilleen sitä, että hän (siis) inhoo sellasia käppäukkoja kuin sekin, jonka hän biisiinsä keksi ja kehitteli. Vituttaa.
No, eipähän taida tässä olla millekään mansplainingille enää saumaa. Jos joku haluaa omalla tavallaan uhota, niin siitä vaan, ei se asia kuulu järjen piiriin ollenkaan. Ennen kaikkea kuitenkin kannattaisi lopettaa se laulaminen ja mennä jonnekin rauhoittumaan.
 Asian älyllisestä rehellisyydestä kyllä sen sijaan voi olla monta mieltä, mutta tekijä näyttää varanneen laulun oikean ymmärtämisen itselleen.
Mutta yksi yllättävä tulokulma asiaan kuitenkin löytyy: Jussi Halla-aho on joskus maininnut tämän biisin yhdeksi lempikappaleekseen. Ehkä sanoista voi tosiaan löytää myös miehen, joka äänesti perussuomalaiset nousuun… Siis kaiketi sen, joka ei myöskään osaa ajatella, mutta uhoaa kyllä ja keksii olkiukkoja.
No, jos näin on, niin kaipa se kappale sitten on todella merkittävä. Luulen kyllä, etteivät nuo äänestäjät ihan niin yksinkertaisia ole. Eivätköhän he sittenkin ole käyttäneet äänestyspäätöstä tehdessään enemmän tuota yläpäätään.
Mitäpä sanoakaan, antoipa taas kulttuuriliite pari hauskaa hetkeä iltapäivän ratoksi. Eipä sieltä sen vakavampaa antia osaakaan odottaa.17 kommenttia:

 1. Noh, onhan se alkuperäinen Satumaa tango se paras eikä siinä muilla artistella ole sanan sijaa siihen asiaan. Se on muuten just näin. Ja olihan se Hesarikin ennen vanhaan vielä jotain. Kai se on niin, että " ennen oli kaikki paremmin ".

  VastaaPoista
 2. Omistetaanpa tämä klassikko kaikille valtakuntamme käppäukoille:

  https://www.youtube.com/watch?v=uT4lWIqlU1A

  Siinäpä sitä toksista maskuliinisuutta vähintään muutaman diskurssianalyysisession tykötarpeiksi. ;)

  VastaaPoista
 3. Pakko poiketa otsikosta: Selasin juuri uusinta Kanava-lehteä. Mitä mieltä Vihavainen on mm. aviisin pääkirjoituksesta, jossa nuoleskellaan Angela Merkeliä aidossa henkilökulttihengessä? Tai kirjoituksesta (Nora jotain taisi olla kirjoittaja), jossa paruttiin Suomen totalitaristisesta rasismista matuja kohtaan?

  Eikö Kanavan pitänyt olla "Pinochetista oikealle" kuten Jussi Jalonen vihjaili?

  VastaaPoista
 4. Maijan ilkkumaa Paavo Lipposta ei voi pitää "käppäukkona" eli ukonkäppänää siinä artisti lienee sanana tavoitellut. Kallion kuplassa on parikymmentä vuotta elellyt iso joukko poliittisia pölvästejä. Ahdashenkisiä ovat.

  VastaaPoista
 5. Tähän myrskyyn vesilasissa en haluaisi osallistua millään tavalla, mutta 90-luvun ja 00-lukujen oikeistoa oikeistolaisemmille "demareille" - niitähän oli kokonainen äärilahjaton paradigmallisensa: Schröder, Blair, Lipponen, Halonen ja niin edelleen - haluaisin omistaa Giovanni Trapattonin legendaarisen lehdistötilaisuuden alkulauseen. Eli tuosta italialaissaksasta käännettynä: "Joukkueessamme on tällä hetkellä joitakin pelaajia, jotka ovat unohtaneet olevansa ammattilaisia."

  Eivät he tietenkään oman uransa rakentelijoina suorittaneet heikosti. Mutta myöhemmistä poliittisista kehityskuluista nuo emäurpot ovat kenties enemmän vastuussa kuin kukaan muu, sikäli kuin yhteiskunnan laajuisesta konservatiivisesta regressioaallosta voi yksilöitä syyllistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin saksaa ja italiaa osaamattomana: Mikä oli tuon Trapattonin haastattelun "vitsi" ?

   Poista
  2. Varsinkin loppulause "ich habe fertig", joka on jäänyt elämään saksan yleiskieleen hieman samalla tapaa kuin Nykäsen Matin parhaat Suomessa.

   Siinä hän luultavasti yritti äidinkielensä rakenteita noudattaen sanoa nasevasti, että "olen sanonut sanottavani", "siinäs kuulitte", mutta saksaksi tuon olisi voinut ehkä lähimmin kääntää ihan vain sanomalla "ich bin fertig" - "olen valmis". (Ja onhan tuon tyyppinen verbaalinen "läimäisen oven kiinni" -ele saksalaisille jo emotionaalisestikin vieras.)

   Lopputulos on niin sympaattisella tavalla huvittava kielellinen sekasikiö, ettei sitä yksinkertaisesti voi kääntää jäännöksettömästi suomeksi.

   Poista
  3. Mikä se Was erlauben Struntz -viite on? Yritin lukea noita kommentteja, mutta saksa on niin veemäinen kieli. Deutsche ist ein scheissende Sprache.

   Poista
  4. Vähän sama kuin yllä. Tarkoittanee periaatteessa "Mitä Strunz oikein sallii itselleen?" (kun on koko ajan loukkaantuneena), mutta tuossakin fraasissa on kaikki ajateltavissa olevat käsittämättömyyden tasot läsnä niin sisällön kuin muodonkin puolesta. Näköjään tuonniminen teeveesarjakin on sittemmin tehty.

   Poista
  5. Ok. Täytyy sanoa, että harvinaisen tympeä kieli tuo saksa on opetella. Pistetään 10 pikkusanaa putkeen ja saadaan lause, jonka tarkoituksella ei ole mitään tekemistä yksittäisten sanojen merkityksellä. Itse kun haluaisi pystyä lukemaan historiaa ja tekniikkaa saksaksi, niin ei helpota yhtään, että kaikki kielikurssit painottavat puhumista. Ja tämän voi sanoa 3 amk-tason saksan kurssin perusteella.

   Poista
 6. Jäi kovasti vaivaamaan....mikähän oli "biisin" nimi?

  VastaaPoista
 7. Pysyn pystyssä kehumalla.

  VastaaPoista
 8. Musiikkihistoriaa sanoina joka käänsi Halla-ahon persut nousuun:

  Satumaa-tango
  Maija Vilkkumaa

  Seiso hiljaa, pistä silmät kii
  Mulla on vaikutusvaltaa ja yhteyksiä poliisiin
  Yö on ahdas, meri höyryää
  Sä olet röyhkeä ja rietas, sut täytyy hiljentää
  älä sano mitään, mua ei kiinnosta
  Mä luen sun päiväkirjat, vien sinut vankilaan
  Mulla on koti siellä mistä näkee Tallinnaan
  Mä oon elänyt niin kauan, että voin tehdä mitä vaan

  Ja joka yö soitan Satumaa-tangon
  Ja joskus tuntuu kuin joku huutais apua merellä päin
  Mä panen stereot lujempaa
  Mulla on valtaa mä koulutan muita
  Ja kun mun ikkunan alla ne huutaa tää ei voi olla näin
  Mä menen takaisin nukkumaan

  Sä tahdot paljon muttet mitään saa
  Ja sun turha on huutaa ja mahdotonta valittaa
  Yö kaikki ääriviivat vääristää
  Ja tämän tyyppiset tapaukset tutkimatta jätetään
  älä sano mitään, mua ei kiinnosta
  Mä ammun sua haulikolla, suljen sut vankilaan
  Sä et tiedä mitään, isäs joutunut ei sotimaan
  Mä oon kontannut niin kauan että voin tehdä mitä vaan

  Ja joka yö soitan Satumaa-tangon
  Ja joskus tuntuu kuin joku huutais apua merellä päin
  Mä panen stereot lujempaa
  Mulla on valtaa mä koulutan muita
  Ja kun mun ikkunan alla ne huutaa tää ei voi olla näin
  Mä menen takaisin nukkumaan

  Ja niin kaunis on tää hiljaisuus
  Ja viima joka ei koskaan mua saa
  Ja niin suuri on yö ja avaruus
  Ja pelko joka saa aamuun luottamaan

  Ja joka yö soitan Satumaa-tangon
  Ja joskus tuntuu kuin joku huutais apua merellä päin
  Mä panen stereot lujempaa
  Mulla on valtaa mä koulutan muita
  Ja kun mun ikkunan alla ne huutaa tää ei voi olla näin
  Mä menen takaisin nukkumaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän koko maamme kulttuuri sitten otti pari ylimääräistä kierrosta.

   Poista
  2. Faktapohjalta ja sillee19. maaliskuuta 2019 klo 9.40

   Tällaisella vajavaisella nuorisoslangilla oli niinku "total-reps" ja " kahvit näppiksellä " eli nauroin ja ilahduin erityisen kovasti blogistin kirjoituksessa kohdissa, joissa hän tyynesti pohtii onko laulajalla edes Meripelastajien jäsenyyttä huudoilleen sekä realistinen toteamus siitä, ettei Eirasta taida ihan nähdä Tallinnaan.

   Faktojen puute vesitti lopulta tämänkin rallin anoitukset.
   Toista se on alkuperäisessä Satumaassa, jossa faktat ovat kunnossa. Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa. Kyllä, sehän pitää paikkansa. Siellä lainekin liplattaa. Näin voidaan myös todeta.

   Poista

Kirjoita nimellä.