sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Ohranan arkistoista


Filuureita ja kaksoisagentteja

История большевиков в документах царской охранки. ”Гранд Мастер”, Москва 2017, 396 с. (Бинлиотека Николая Старикова).

Tallinnassa sattui käteen kirja, joka vaikutti lupaavalta. Sen oli kustantanut uusi firma nimetä Grand Master, joka ilmoittaa olevansa tunnetun ”Eksmo”-yhtiön osa, mutta noudattavansa omaa kustannuspolitiikkaa.
Sen kirjat on kuulemma tarkoitettu etupäässä miehiselle lukijakunnalle -heille, jotka haluavat saada lukemastaan voimakkaita tunteita, ajankohtaisia teemoja, uutta tietoa, oikeudenmukaisuutta (pravdivost) ja luotettavuutta.
-Tämä ei tarkoita, että ihmiskunnan ihanammalta puoliskolta olisi pääsy kielletty kustantamon tuotteisiin, saavathan lukijattaret siellä tutustua loistaviin, karismaattisiin sankareihin, sellaisiin, joita on tapana nimittää ”todellisiksi miehiksi”.
Näin toteaa mainosteksti ja venäläisiin kirjoihin aina kuuluvassa lyhyessä tiivistelmässä selitetään, että kirja käsittelee bolševikkien toimintaa niiden silmin, jotka taistelivat sitä vastaan. Tuo joukkohan (siis bolševikit) tuhosi Venäjän yhtenäisyyden ja hävitti sen, mitä Pietari I ja Katariina II olivat rakentaneet, toteaa teksti.
Puolueeseen kuului provokaattoreita, pettureita, ja kaksoisagentteja, kuin myös rehellisiä, valoisan tulevaisuuden puolesta taistelleita ihmisiä. -tässä järjestyksessä.
Tekstin mukaan tämä tarina on syytä tuntea, sillä tänä päivänä on meneillään aivan sama taistelu…
Varmemmaksi vakuudeksi tuo viimeinen lause toistetaan myös kirjan takakannessa, vieläpä punavärillä tähdennettynä: Ведь сегодня идет та же самая борьба
Asia on siis ymmärrettävä niin, että myös nykyään tekee Venäjällä myyräntyötään puolue, jonka tavoitteena on Venäjän tuhoaminen. Mitäpä muuta sillä voidaan tarkoittaa kuin noita värivallankumousta puuhaavia liberaaleja.
Nikolai Starikov, joka on kirjoittanut kirjan alkusanat ja jonka suosittelemaan ”kirjastoon” se kuuluu, on Venäjällä hyvin tunnettu kirjoittaja, eräänlainen alansa friikki, joka on rakentanut salaliittoteorioita selittämään kaikki Venäjän historian vastoinkäymiset.
Esimerkiksi Venäjän imperiumin hajoaminen oli hänen tulkintansa mukaan Englannin myyräntyön tulosta, eikä siis Saksan, mikä on tavallaan virkistävä uutuus salaliittoteorioiden joukossa.
Joka tapauksessa Starikovin teoriat ovat saaneet ammattiväeltä runsaasti haukkumisia ja kokonaisia kirjojakin on kirjoitettu niiden kumoamiseksi, mitä  nyt sinänsä voisi pitää kunnianakin.
Starikov kuuluu niin sanottuun Izborskin klubiin, joka kokoaa siipiensä suojaan Venäjän fanaattisimmat nationalistit. Hän on pistäytynyt Suomessakin, erään nimikuulun dosentin tänne haalimana ja julkaissut suomeksi varsin hullunkurisen vihkosen, jossa väittää muun muassa, että kevään 1944 suurpommituksissa oli tarkoituskin olla osumatta Helsinkiin.
No, tämä tällainenhan on niin sanottua vaihtoehtoista historiaa, jota netti on täynnä muuallakin kuin Venäjällä ja jota historian ammattilaiset eivät ota tosissaan enempää siellä kuin täällä.
Tämä käsillä oleva teos, joka muuten tuskin täyttää kustantamon yllä siteerattuja lupauksia, vaikuttaa kuitenkin ainakin osittain vakavasti otettavalta.
Se on nimittäin dokumenttikokoelma, jossa siteerataan tsaarin salaisen poliisin eli ohranan (Venäjäksi sana on ohranka. Meillä käytetään virheellistä muotoa ohrana, minkä tavan voisi lopettaakin), raportteja.
Agentit tuottivat monenlaista ja monen tasoista materiaalia. Tylsimpiin kuuluvat varjostusraportit, joita syntyi paljon Suomestakin. Niin sanotut filuurit (filjor, ranskaksi sana tarkoittaa oikeastaan kehrääjää, fileur) tarkkailivat tiettyjen ihmisten tulemisia ja menemisiä ja heistä kerättiin tietoja, jotka sinänsä saattoivat olla yhdentekeviä, mutta yhdessä muiden kanssa auttoivat rakentamaan kuvan henkilön merkityksestä ja mahdollisesta vaarallisuudesta.
Ylivoimaisesti paras lähde olivat kaksoisagentit, jollaisia oli bolsevikkipuolueessakin. Kuuluisin ja ilmeisesti tehokkain oli Roman Malinovski, jota ei pidä sekoittaa Neuvostoliiton marsalkkaan ja entiseen puolustusministeriin Rodion Malinovskiin.
Hullunkurista kyllä, Starikov on tehnyt juuri näin. Toki kyseessä on lapsus ja on syytä olettaa muiden esitettyjen tietojen olevan aitoja, kunnes toisin todistetaan. Ne ovat usein suoria lainauksia raporteista.
Mitä Malinovskiin tulee, hän sai ohranalta peräti sadan ruplan kuukausipalkkaa eli tienasi tällä harrastuksellaan yhtä paljon kuin kuvernööri.
Lenin luotti häneen lujasti ja vuonna 1918 hän pyrkikin Leninin pakeille, mutta joutui sitä ennen ns. puolueoikeudenkäynnin kohteeksi ja ammuttiin saman tein.
Mutta sitä ennen ohranalle saatiin kyllä paljon ensi luokan materiaalia. Ennen vallankumousta Venäjän sosialidemokraattinen työväenpuolue oli tunnetusti jakaantunut kahtia ja sen sisäinen tilanne oli jatkuvassa uutoksen tilassa. Vastoin myöhempää mytologiaa, jako bolševikkeihin ja menševikkeihin ei suinkaan tarkoittanut sovittamatonta vihamielisyyttä. Periaatteessa pyrittiin aina toimimaan yhtenä puolueena.
Viranomaisilla oli omat mielenkiinnon kohteensa ja sosialidemokraatit merkittävänä vallankumouspuolueena oli potentiaalisesti vaarallinen eikä kaihtanut periaatteessa väkivaltaakaan.
Kuitenkaan sitä tuskin saattoi pitää ensi luokan vihollisena yhteiskunnan pylväiden taholla. Sosialistivallankumoukselliset ja muut poliittisia murhia tekevät tahot olivat varmasti vaarallisempina pidettyjä.
Selostukset siitä, kuka kukin on puolueessa ja ketkä milloinkin osallistuivat mihinkin tilaisuuteen, ovat nykylukijan silmin jokseenkin puisevia. Aikoinaan ne useinkin varmaan olivat kullan arvoisia.
Huomiota herättää, että puolueen III konferenssista, joka pidettiin Tampereella, ei mainita pitopaikkaa eikä puhuta paljon muistakaan meillä tuohon aikaan pidetyistä kokouksista. Sen sijaan lokakuun alussa 1914 Suomessa pidetty neuvottelu ja sen jatkona Venäjän puolella marraskuussa pidetty kokous saavat paljon enemmän tilaa.
Viime mainitussa oli ohrana tiiviisti mukana ja sen osanottajat pidätettiin. Sodan aikanahan ei sopinut edes suunnitella yhteiskunnan vastaisia asioita.
Suomi, joka oli muutamaa vuotta aiemmin nostettu Stolypinin toimesta valokeilaan terrorismin pesänä, tulee silloin tällöin kirjassa esille. Rajan tällä puolella pidätettiin vallankumouksellisia silloin tällöin ja vuodesta 1907 sosialidemokraatit siirsivätkin jo toimintakeskuksensa ulkomaille. Kirjan mukaan se olisi siihen saakka ollut Suomessa.
Tämä kirja on lähinnä dokumenttikokoelma ja tulee varsinaisesti mielenkiintoiseksi vasta muun materiaalien yhteydessä. Täytyy tunnustaa, etten ole lukenut sitä läpi, enkä lähiaikoina aiokaan niin tehdä.
Joka tapauksessa vallankumousta edeltävän ajan dokumenteilla on omaa arvonsa ja mielenkiintonsa myös sille, joka ei ole tutkimassa ajan poliittista historiaa.
Tietenkin dokumenttien valikointi ratkaisee paljolta sen, millaisen yleiskuvan kirja aiheestaan antaa. Siinä suhteessa Starikovin nimi sen etusivulla ei taida olla kaikkein parhaita suosituksia lukijakunnan suurelle osalle, mukaan lukien venäläiset kollegat.
Näytteenä aikansa virkamieskulttuurista tietyn hallintoalan piirissä nuo dokumentit kuitenkin toimivat hyvin. Niitä olisi luultavasti kiintoisaa verrata siihen aineistoon, jota meidän aikamme ohrana (ohranka) tuottaa siitä joukosta, jota Starikov rinnastaa bolševikkeihin.
Mutta yleisesti ottaen tällainen tavara on varsin kuivaa luettavaa, ellei oteta huomioon niitä mielipidetarkkailun raportteja, joita Neuvostoliiton salainen poliisi 1920-luvuna alussa alkoi kerätä ja joita on vuoteen 1934 saakka myös julkaistu.
Osittain samankaltaista materiaalia on julkaistu aina 1940-luvun puoliväliin saakka. Tuossa vaiheessa ns. filuurien (myös seksot -sekretnyi sotrudnik, salainen työntekijä) määrä näyttää olleen aikamoinen. Kohteena olivat nyt kaikki kansalaiset, jotka sanoivat mielipiteensä politiikasta.
Miten lienee nykyään?

11 kommenttia:

 1. "Puolueeseen kuului provokaattoreita, pettureita, ja kaksoisagentteja, kuin myös rehellisiä, valoisan tulevaisuuden puolesta taistelleita ihmisiä. -tässä järjestyksessä. Tekstin mukaan tämä tarina on syytä tuntea, sillä tänä päivänä on meneillään aivan sama taistelu…"

  Koskahan niitä (provokaattoreita, pettureita, ja kaksoisagentteja) aletaan nimetä ja antaa ankara, mutta oikeudenmukainen rangaistus ("ampukaa hullut koirat")...

  VastaaPoista
 2. "Puolueeseen kuului provokaattoreita, pettureita, ja kaksoisagentteja, kuin myös rehellisiä, valoisan tulevaisuuden puolesta taistelleita ihmisiä. -tässä järjestyksessä."

  Mainittu opus История большевиков в документах царской охранки on monella tapaa potaskaa, mutta sillä on myös merkitystä. Aloittakaamme kirjan merkityksestä. Mielestäni se heijastaa Izborskin klubin yms. panikinomaista pelkoa Venäjän lähestyvästä muuttumisesta "mustaksi aukoksi". Siksi on etsittävä кто виноват/kuka on syypää. Alla on Izborskin klubin nettijulkaisun joitakin äsken julkaistujen tekstien otsikkojen suomennoksia. Ne kuvastat jyrkästi muuttunutta mentaliteettia hyökkääväisyydestä paniikkiin.

  Николай Стариков: В развале СССР виноват Хрущев (Nikolai Starikov: Hrushev on syypää Neuvostoliiton hajoamisesta)
  25 февраля 2019, 10:21

  Николай Стариков: России нужна трансформация политической системы (Nikolai Starikov: Venäjä tarvitsee poliittisen järjestelmänsä transformaatiota)
  27 февраля 2019, 10:42

  Сергей Черняховский: Понять Украину (Sergei Tshernjahovski: Ukrainan ymmärtämiseksi)
  27 февраля 2019, 10:44

  Александр Проханов: Наша работа только начинается (Aleksandr Prohanov: Työmme on vasta alkamassa)
  28 февраля 2019, 10:25

  Юрий Тавровский: О «многополярном» мире можно говорить только в теории (Juri Tavrovski: ”Moninapaisesta” maailmasta voi puhua ainoastaan teoriana)
  1 марта 2019, 12:53

  Михаил Делягин: Власти выжигают малый бизнес (Mihail Deljagin: Valtiovalta tuhoaa pienyrittäjyyttä)
  1 марта 2019, 12:58

  Юрий Поляков: Диктатура таланта куда лучше, чем демократия бездарей (Juri Poljakov: Lahjakkuuden diktatuuri on parempi kuin tolvanoiden demokratia)
  7 марта 2019, 9:38

  Елена Ларина: Мы почти тридцать лет жили на технологиях, доставшихся нам от советской эпохи (Jelena Larina: Olemme lähes kolmekymmentä vuotta eläneet neuvostokauden teknologioiden varassa)
  8 марта 2019, 15:45

  Näin ollen rotat haistaa Venäjän lahoamista ja luhistumista. Otsikko "Hrushev on syypää Neuvostoliiton hajoamisesta" voi nopeasti muuttua propagandaotsikoksi "Gorbatshev on syypäänä Venäjän lahoamiseen", taikka "Amerikka ym. Suomi mukaan lukien ovat sypää..."

  Missä on Suomi silloin kun musta aukko alkaa toimia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Puolueeseen kuului provokaattoreita, pettureita, ja kaksoisagentteja, kuin myös rehellisiä, valoisan tulevaisuuden puolesta taistelleita ihmisiä. -tässä järjestyksessä."

   Jos venäläisten bolshevikkien puolueeseen kuului provokaattoreita, pettureita, ja kaksoisagentteja, kuin myös rehellisiä, valoisan tulevaisuuden puolesta taistelleita ihmisiä. -tässä järjestyksessä, niin miksei suomalaistenkin kommunistien puolueessa olisi sama järjestys ja rakkaus, vodkalla ja miljoonilla ruplilla höystettynä, sukupolvesta toiseen, nykypäivään saakka?

   Poista
  2. Izborskin klubissa on pelottavaa se, että se ilmeisesti edustaa niiden piirien ajattelua, jotka ovat Putinia hyvin lähellä. Jos tuo porukkaa alkaa todella panikoitua, on leikki kaukana.

   "Missä on Suomi silloin kun musta aukko alkaa toimia?"

   Vastaus: valitettavasti edelleen siellä missä se on aina ollut: Venäjän rajanaapurina.

   Poista
 3. Arvostetun Stalin elämäkerran kirjoittajan ,Edvard Radzinskin mukaan Tuolloiset kaksoisagentit toimivat viimekädessä puolueen luvalla ja hyväksi. Malinovski vain piti ampua ,kun ohrana toimintansa julkistui vallankumouksessa. Radzinski ei ole varsinainen historioitsija ,ja on kirjoissaan uskaliaita ja mielenkiintoisia spekulaatioita ,m.m Stalinin ja Hitlerin tapaaminen junavaunussa 1939.

  VastaaPoista
 4. ”Tuo joukkohan (siis bolševikit) tuhosi Venäjän yhtenäisyyden ja hävitti sen, mitä Pietari I ja Katariina II olivat rakentaneet, toteaa teksti. Puolueeseen kuului provokaattoreita, pettureita, ja kaksoisagentteja, kuin myös rehellisiä, valoisan tulevaisuuden puolesta taistelleita ihmisiä. -tässä järjestyksessä.”

  Mainittu opus История большевиков в документах царской охранки on monella tapaa täyttä potaskaa. Potaskaopus väittää: ”Tuo joukkohan (siis bolševikit) tuhosi Venäjän yhtenäisyyden ja hävitti sen, mitä Pietari I ja Katariina II olivat rakentaneet”. Izborski klubin Nikolai Starikovin logiikan mukaan Venäjä-neuvostoliiton yhtenäisyyden tuhoaminen tapahtui siis vuonna 1991, tai peräti 31.12.1990. Siis Uuvven Vuuvven Lahjana.

  Starikovin logiikka ei valitettavasti kerro sitä, keiden piti olla maan johdossa, ettei Venäjä-neuvostoliiton yhtenäisyyden tuhoamista olisi tapahtunut. Joka tapauksessa Leninin ja Stalinin ei olisi pitänyt syntyäkään, puhumattakaan niiden johtajuudesta.

  Kylläpäs on tiukka vyyhti, olen ihan poikki ja väsynyt. Taidankin lähteä nyt yöpuulle lopettelemaan sitä kossupulloa, jonka sain Uuvven Vuuvven Lahjaksi.

  VastaaPoista
 5. Räyhä-Rönköllä on asiaa

  //ronkko.blogspot.com/?m=1

  VastaaPoista
 6. ”Tuo joukkohan (siis bolševikit) tuhosi Venäjän yhtenäisyyden ja hävitti sen, mitä Pietari I ja Katariina II olivat rakentaneet, toteaa teksti. Puolueeseen kuului provokaattoreita, pettureita, ja kaksoisagentteja, kuin myös rehellisiä, valoisan tulevaisuuden puolesta taistelleita ihmisiä. -tässä järjestyksessä.”

  Tuskinpa opuksen tekijä mainitsi siinä, että Leninin käskyllä keisari Nikolai II perhe oli ammuttu, vaikka tietää siitä hyvin. Eikä tietenkään maininnut, että ajatus Venäjän keisarin koko suvun tuhoamisesta on vallankumouksellisten aatelisten eli Dekabristien poliittisesta ohjelmasta Русская Правда/Venäläinen Laki/The Russian Law, joka on vuodelta 1824 eli ennen Dekabristien kapinaa. Tätä asiaa hänelle ei varmaan koulussa ollutkaan opetettu.

  Viimeksi mainittu asiain tila koskee tietysti myös periaatetta ”yksityisomistuksen lopettamisesta maksimaalisesti”, joka sekin on peräisin Dekabristien poliittisesta ohjelmasta.

  Sama koskee myös periaatetta ”Venäjän kaikkien kansojen venäläistämisestä”, joka sekin on peräisin Dekabristien poliittisesta ohjelmasta vuodelta 1824.

  Dekabristit haaveilivat myös siitä, että puolet maailmasta tulisi kuulua Venäjälle, ja puolet Amerikalle. Kaikkihan tietävät, että bolshevikit harjoittivat maailmanvallankumousta, joka olikin erittäin tyyristä hommaa.

  Dekabristien aikalainen runoilijanero Aleksandr Pushkin, joka oli perillä kaikista asioista, ennustikin eräässä sadussaan, että maailmanvalloitus tulee johtamaan siihen, että Venäjä joutuu käyttämään ”rikkinäistä kaukaloa”, у разбитого корыта.

  Bolshevismin juuria on siis etsittävä Dekabristien poliittisesta ohjelmasta vuodelta 1824. Ja paljon oli tapahtunut myös tämän jälkeenkin. Nikolai Starikovin kaltaiset historioitsijat kirjoittavat vain sitä mitä ”sylk suuhun tuop”, vaikka käyttävätkin arkistoaineistoja.

  VastaaPoista
 7. No Starikovilla on ratkaisu joka asiaan. Tsaariperheen murhan takana olivat -englantilaiset... https://nstarikov.ru/blog/87337

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan jenkeissäkin salaliittoteorioita moneen makuun, minusta ajatus liskoihmisistä, jotka kaappaavat kaikki poliittiset päättäjät on "tyylikkäin" - ja selittää monta asiaa sikäläisestä menosta.

   Poista
 8. "Юрий Поляков: Диктатура таланта куда лучше, чем демократия бездарей (Juri Poljakov: Lahjakkuuden diktatuuri on parempi kuin tolvanoiden demokratia)"

  Jostain syystä tuli mieleeni Martti Lutherin toteamus että on parempi että maalla on hallitsijana viisas jumalaton kuin hurskas typerys.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.