tiistai 10. marraskuuta 2020

Me ja he keskenämme.

 

Mikä kansaa yhdistää?

 

https://wciom.ru/index.php?id=236&uid=10614

 

VTsIOM (ВЦИОМ) on alun perin Juri Levadan perustama tutkimusinstituutti, jonka valtio kaappasi itselleen joskus parikymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen Levada ja osa henkilökuntaa perusti uuden riippumattoman tutkimuslaitoksen nimeltä Levada-keskus (Левада центр). Venäjällä on lisäksi toiminut mielipidetutkimuslaitos FOM sekä epälukuinen määrä pienempiä, itsenäisiä instituutteja.

VTsIOM:ia rasittaa siis valtiollinen omistus, mutta sen takia ei pidä luulla, että se systemaattisesti väärentää kaikkia tutkimustuloksiaan. Neuvostoaikanahan tällainen olisi ilman muuta ollut sääntö, mikäli sosiologia yleensä olisi kuulunut sallittuihin tieteisiin.

No, jonkinlaista hengitystilaahan sillekin tieteenalalle sitten annettiin, mutta toki tieto kansan mielipiteistä kuului valtiosalaisuuksien piiriin. Periaatteessa kansa oli yksimielisesti puolueensa ja hallituksensa takana, eikä muuta voinutkaan osoittaa. Mikäli yritti, kuului tietenkin kansan vihollisiin.

Putinin ajat evät ole neuvostoaikoja. Siitä huolimatta voimme tietenkin suhtautua valtiolliseen mielipidetutkimukseen aina epäilevästi, tapahtuipa se sitten Amerikassa, Venäjällä tai Kiinassa tai vaikka jossakin muualla.

Venäjällä tilanne on sikäli hyvä, että VTsIOM:in lukuja voi usein verrata Levadan vastaaviin. Hajontaa tuntuisi aiheuttavan lähinnä erilainen kysymyksenasettelu. En ole viime aikoina yrittänyt tehdä vertailuja.

Sikäli kuin tutkimukset koskevat enemmän tai vähemmän epäpoliittisia asioita, uskaltaisin ottaa VTsIOM:in tulokset ihan tosissani. Epäilyttäviä seikkoja tietenkin jää aina mielipidetutkimuksiin. Niissähän se, mitä kysytään ja miten kysytään, on usein hyvin tärkeä seikka ja tuloksia tulkittaessa se pitäisi aina yrittää ottaa huomioon.

Mutta nyt tässä kerrotaan VTsIOM:in tutkimuksesta, jossa kysyttiin, millaiset asiat yhdistävät venäläisiä. Sekin asia voidaan kysyä monella tavalla ja halukkaat voivat oheisen linkin kautta miettiä, mitä mieltä tutkimuksesta ovat. Itse tyydyn selostamaan joitakin sen tuloksia.

Mikäpä ensinnäkin on vastaajien mielestä Venäjän symboli, asia, joka sitä parhaiten kuvaa?

10% mielestä sen muodostavat venäläiset ihmiset. 8% merkitsee tähän kohtaan isänmaanrakkauden. Mainittakoon, että voima/mahtavuus (мощь) saa 5% kannatuksen ja samoin laajuus/suuruus sekä myös presidentti Putin. Karhua kannattaa 4%.

Tuntuu hieman siltä, että tässä eri vastaajat olisivat ymmärtäneet kysymyksen hieman eri tavoin.

Mikäpä sitten olisi se kirja, joka yhdistää venäläiset ja jonka käytännöllisesti katsoen kaikki ovat lukeneet? 12% pitää sellaisena Tolstoin Sotaa ja rauhaa ja 4% Puškinin teoksia. 2% mielestä sellainen on Šolohovin Hiljaa virtaa Don. 2% on Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen kannalla ja sama määrä kannattaa Venäjän perustuslakia… Ehdotuksia sai esittää kolme. Aika laajoja teoksia näyttävät ”kaikki” lukeneen.

Musiikkikappaleista kansallishymni saa 16% kannatuksen. Katjuša on kolmantena 7%:lla ja yleensä sota-ajan laulut ovat suosittuja.

Kirjavuus on siis aikamoista. Sen sijaan ruokien suhteen yksimielisyys on suurempaa. Ruoat, jotka yhdistävät venäläisiä ja joista kaikki pitävät juhlapöydässä ovat: ykkösenä Olivier-salaatti (49%), kakkosena eräs tietty sillisalaatti (seljodka pod šuboj) 28%, pelmenit 25% ja Borssi 18%.

Kaikki venäläiset yhdistävä historiallinen tapahtuma on voitto Suuressa isänmaallisessa sodassa (69%). Krimin palauttaminen on kakkosena, mutta saa vain 6% äänistä. Vuonna 2018 sitä kannatti peräti 12%. ”Suuri Lokakuun vallankumous” saa 5% ja vuoden 1812 Isänmaallinen sota vain 3%. Kansainvälistä naistenpäivää kannattaa 2%.

Vaan kukapa on Venäjän suuri symbolinen kirjallinen hahmo?

Hajonta oli tässä hyvin suurta, mutta Oblomov voitti vaivaisella 4% äänimäärällä. Puskinin sankarit tulivat kakkoseksi 3%lla. Jalaton lentäjäsankari Meresjev sai 2% äänistä ja samoin toinen yli-inhimillistä tahdon riemuvoittoa edustanut. Nikolai Ostrovskin teräksinen ja karkaistu Pavel Kortšagin. Jopa Sodan ja Rauhan Pierre Bezuhov sai 2%. Peräti 62% piti kysymystä vaikeana vastata.

Aika jännittävähän tämä tulos onkin. Suhteellisen hyvin sijoittuivat sekä saamaton lallus Oblomov, että tämän täydelliset vastakohdat, Meresjev ja Kortsagin. Onko tässä ristiriitaa? Tuskinpa välttämättä. Ristiriitaistahan se on itse elämäkin ja sen eri puolet tarvitsevat symbolejaan. Eihän normaali ajattelu tule ilman stereotyyppejä toimeen. Niiden merkitys on vain ymmärrettävä.

Tällaisia kyselyitä tehdään silloin tällöin ja VTsIOM:in tapauksessa edellinen samalla patterilla oli tehty vuonna 2018. Kumma kyllä, vastauksissa oli aika laillakin hajontaa, etenkin vähemmän suosittujen asioiden kohdalla. Sen sijaan kärkiryhmä oli suhteellisen vakaa.

Mutta millaisia tuloksia saataisiin samalla kysymyspatterilla Suomessa?

Itse uskaltaisin ehdottaa suureksi yhdistäväksi kirjaksi Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta, joka myös elokuvaversioina esittää suuren kansallisen tarinan ja jota koko kansa katsoo yhä uudelleen. Kansallisromaaneja ovat myös Pohjantähti ja Seitsemän veljestä.

 

Tyypillisinä suomalaisena sankareina arvelisin mahdollisina kandidaatteina Vilho Koskelan, hänen isoisänsä Jussin, Jukolan Jussin sekä Sven Tuuvan.

Musiikkikappaleina meitä yhdistävät Maamme-laulu, Finlandia ja Säkkijärven polkka. Todellisia suomalaisia ruokia ovat ruisleipä, karjalanpaisti ja joulukinkku.

Entäpä tuo kansallinen symboli? Suomalainen kansa myyttisessä itsepäisyydessään ja ylevässä tyhmyydessään varmaan käy tässä, jos sen vastine kerran kävi Venäjälläkin. Sisun käsite liittyy juuri tähän. Vai olisiko tuo vaakunaeläin, leijona se paras symboli? Puolet kansaahan on kiinnostunut kilpaurheilusta. Ei meillä taida oikein olla rakennusta eikä luonnonmuodostumaa, joka olisi ylivertainen symboli? Tai ehkä Punkaharju? Saimaa? Koli?

Tärkein historiallinen tapahtumamme kansallisena symbolina on varmaankin oma suuri isänmaallinen sotamme: talvisota. Tosin jatkosota näyttää nyt kirivän välimatkaa umpeen. Vuosi 1918 on kuin onkin ohittamaton myös tässä mielessä, mutta putoaa pois siksi, ettei se tosiaankaan yhdistä kansaa, vieläkään.

Rauhan töitäkin on tehty menestyksellä. Nokia on uljas suoritus, mutta tietenkin kaikkien hölmöjen ylenkatsoma sen jälkeen, kun se nyykähti. Ja tätä tekijää ei voi yliarvioida.

En tiedä, olisiko meillä edes soveliasta kysyä, mitkä asiat yhdistävät kansaa. Tuntuu usein siltä, että päästäkseen ns. intellektuellien piireihin, on lähdettävä siitä, ettei mikään todella yhdistä kansaa eikä saakaan yhdistää.

Tiedän, että tämä lähestymistapa ei rajoitu Suomeen, vaan on levinnyt laajemmallekin, ennen muuta ranskalaisen postmodernismin kautta.

Venäjällä asiaa nyt ainakin tällaistakin asiaa saa kysyä, vaikka vastauksia  voikin pitää aika epämääräisinä suuren hajonnan takia. Vain Suuri isänmaallinen sota ja Olivier-salaatti ovat aivan selviä tuloksia.

Entä meillä? Talvisota ja joulukinkku?

 

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

36 kommenttia:

  1. Suomalaisia, kuten muitakin kansoja yhdistää äidinkieli. Se kieli jonka äiti on kehdon vierellä lepertelemällä vauvalle siirtänyt samalla tavalla kuin on itsekin sen oppinut. Siksi ei tarvitse pelätä heräävänsä kasakan nauruun. Paitsi dosentit herätetään ruotsiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta. Onpa kummallista, etteivät venäläiset sitä avoimessa kysymyksessä nostaneet esille!

      Poista
    2. Johtuisiko se Venäjän Snellmanin puutteesta? Eikö siellä kukaan tieteen tai kulttuurin johtohenkilö ole nostanut esiin kielen merkitystä.

      Poista
    3. Kyllä kielen merkitystäja kaikinpuolista erinomaisuutta on yhä uudelleen korostettu ja syystäkin: se on suuri ja mahtava, veliki i mogutshi, mistä tunnettu Turgenjev-sitaatti: Во дни сомнений, во дни тягостных раздумий о судьбах моей родины,- ты один мне поддержка и опора, о великий, могучий, правдивый и свободный русский язык! Не будь тебя - как не впасть в отчаяние при виде всего, что совершается дома? Но нельзя верить, чтобы такой язык не был дан великому народу!
      Kieli antaa uskoa siihenkin, että myös kanssan täytyy olla suuri.
      Jotkut, kuten Brodski, ovat taa sanoneet, että heidän kotinsa ei ole Venäjä, vaan venäjän kieli.
      Molemmissa tapauksissa tuntuu kieli jotenkin irtoavan "maasta", siis valtiosta. Onko se sittenkään yhdistävä tekijä samassa mielessä kuin eräät symbolit?

      Poista
    4. Jatkan kehittelyä, olisiko Snellmanilla kyse nimeenomaan Suomen valtiosta kieli ja kulttuuriprojektina kun taas Venäjällä suuruus on ollut nimenomaan kielestä riippumatonta valtiollista suuruutta kun taas kieltä vaalivat kultuuripiirit ovat ottaneet etäisyyttä valtioon?

      Poista
    5. Näinhän se. Venäjä on usein haluttu nähdä ennen muuta valtiona. Etatismi on sen johtava aate kautta aikojen. Sitä korostaa myös Putin. Kaikki muu saa sitten palvella sitä.

      Poista
  2. Työväen lehteä toimittanut piispan poika heräsi aamuvarhain katsomaan tv:stä suorana lähetyksenä NHL:n lätkää poikansa kanssa. Nykyaikaa etsimässä. Hänen työsuhteensa purettiin

    VastaaPoista
  3. Karhua 4%? Poliitikkoa vai Venäjän karhua?

    VastaaPoista
  4. "Entä meillä? Talvisota ja joulukinkku?"

    Ehkä, mielestäni sauna ja makkara. (Tai siis mustamakkara ;)

    Vakvissani: Mielenkiintoinen kirjoitus. En ole koskaan maistanut Olivier-salaattia. Huomenna haen ainekset kaupasta ja herkuttelen.

    /EE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustamakkara ei kyllä yhdistä vaan jakaa: nääsvilleläisiin ja meihin muihin ;-)

      Poista
    2. Mustista EE ymmärtää, kiitos siitä. Olivier-salaatin outoutta uskallan epäillä, italiansalaatiksihan sitä täällä sanotaan

      Poista
    3. No, Olivier-salaattia on ilmeisesti satoja variantteja, uten myös varsin samanlaista stolitshnyi-salaattia.Majoneesi, peruna, kananmuna lienevät aina mukana. Tässä vain otos kuvina: https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8C%D0%B5&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02UiKBCq5hGY54OfsBaR8i_Dcl7PQ:1605190412726&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjJp-OimP3sAhXCxIsKHSyCDDMQ_AUoAXoECBsQAw&biw=1064&bih=607

      Poista
  5. Tuollaisissaa kyselyissä niiden asioiden, joita vastauksina ilmoitetaan, täytyy olla hyvin yksiarvoisia. "Edustavuuden" kognitio perustuu luottamukseen. Siksi vanhoissa eurooppalaisissa valtioissa valistuksen perintönä valtajärjestelmänä ollut edustuksellinen demokratia on kriisissä -- kun kielellis-kulttuurinen kohtalonyhteys yhteiskuntien monikulttuuristuessa hajoaa, yksilölliseen eriytymiseen ja mielipiteen- ja tahdonmuodostukseen perustuva demokratia alkaa taantua totalitarististen laumareaktioiden suuntaan.

    Jos eurooppalaisille ihmisille nyt esitettäisiin henkilögalleria josta pitäisi valita eniten "eurooppalaisuutta" edustavat persoonat, luulen, ettei yksikään tämän päivän valtionpäämies pärjäisi esimerkiksi Einsteinille. Kunnioitamme yhä älyä ja edelläkävijyyttä. Siinä ei paljoa black lives matters.

    Venäjällähän ei koskaan ole kehittynyt edustuksellisuuden kognitioon perustuvaa demokraattista järjestelmää. Se on vahvaa johtajaa tarvitseva matriarkaatti. Tolstoin ja Dostojevskin -- häneltä nimenomaaan "Rikoksen ja rangaistuksen" -- esiinnnousu kertovat jotain oleellista. Esimerkiksi Einsteinin mielikirja, "Karamazovin veljekset", on hyvinkin "eurooppalainen" romaani, josta Freud olisi voinut imeä enemmänkin.

    Tolstoin suurteoksen idea on pitkä aikajänne, jonka mittaan kaikki romaanihenkilöt vanhenevat ja viisastuvat. Mutta "Karamazovin veljeksissä" tämä tehdään psykologisesti perinpohjaisemmin -- kukin kolmesta veljeksestä muuttuu omaksi vastakohdakseen.

    Ja "edustavuuden" idea on mukana. Luostarikutsumukseen suuntaavaa ulkoisten muotojen määräämää ortodoksiaa edustanut Aljosha päätyy yksinomaan sisäisen omantunnonetiikan varassa vapauttamaan veljensä vankilasta, ja tämä veli, ateisti Ivan, joka uskoi vain järkeen, menetti järkensä joutuessaan epäsuorien syyllisyydentuntojen valtaan, ja kolmas veli, Dmitri, jota syytetään isänmurhasta jota hän ei tehnyt, ja joka edustaa "hällä väliä kun vaan täyttä elämää" -tyyliä, suljetaan häkkiin ja lopulta tuomitaankin syyttömänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karamazovin veljekset", on hyvinkin "eurooppalainen" romaani,

      Avaa tätä lisää, minusta se on hyvin venäläinen romaani, Riivaajia voisi kuvata vuoropuheluna eurooopasta tulleen vallankumouksellisuuden kanssa. Mutta Venäjä - vaikka tämä unohdetaan - on Eurooppaa, se on Rooman imperiumin henkisiä jälkeläisiä, vaikkakaan ei länsi-Eurooppaa ts Länsi-Roomaa. 

      Poista
    2. Tarkoitin lähinnä sitä, että Dostojeskin henkilöhahmot ovat hyvin "psykologisia", eli liittyvät siihen individualismin perinteeseen josta eurooppalainen romaanimuoto on kasvanut.

      ""Romaanimuoto nousi eurooppalaisella uudella ajalla lisääntyvän individualismin kylkiäisenä. Se jatkoi kronikoiden, säerunouden ja näyttämötaiteen perinnettä, ja aivotapahtumana se keskittyi riisumaan niin sanotun "kartesiolaisen teatterin" esirippuja. Romaanihenkilöt ovat individualistisen minän sisäisiä identiteettejä, jotka periaatteessa kukin ottavat kannettavakseen yhden ominaisuuden. Romaanimuoto sisäistää tässä draamalle ominaisia toimintatapoja.

      Romaani on lukijan mielensisäinen näyttämö, jota hän varsin omaehtoisesti ottaa vastaan. Lukijan autonomisuus toteutuu korkeassa potenssissa. Hän ikään kuin "täydentää välineen omalla osallistumisellaan". Romaani on macluhanilaisittain "kuuma" väline. Eurooppalaisen uuden ajan individi ei enää pelkästään "näe kuulemaansa", vaan samaistuu moniin näkijöihin ja kokijoihin. Tämä on taas yksi muistutus siitä miten lukutaidon kognitio on individualismin ehto ja miten vasta individualismin maailmassa yksilön on mahdollista kokea empatiaa erilaisia ihmisiä kohtaan.

      Hyvin ryhmäsidonnaisissa yhteisöissä yksilöllistä eriytymistä saati aikuista autonomiaa ei esiinny. Sosiaalisesti sitovat "kulttuurit", joissa ajattelu on tunnustuksellista ja ryhmäpaineet kunnian- ja häpeäntuntoineen sanelevat yksilön käyttäytymistä, edustavat kognitiivisesti erilaista "ihmisyyttä" kuin eurooppalaisen uuden ajan individualismi. Mussuhumanismi, joka kuvittelee että "kaikki ihmiset ovat samanarvoisia", on yleiskäsitteellisiin käsitetodellisuuksiinsa eksyneiden eläytymiskyvyttömien idioottien, anteeksi idealistien, verbaaliopillisten ideologien, semanttista mekaniikkaa.""

      Tästä lisää tuolla.

      Poista
    3. Oho, linkki ei toiminutkaan, eikä kirjoitusalusta herjannut. Yritetään uudelleen. Siis lisää tuolla

      Poista
  6. Modernin eurooppalaisen voi tunnistaa siitä että hänen historiablogissa sivuhuomiona jakamansa salaatin teko-ohje menee heti jatkojalostukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkuin moni muukin resepti vuosien varrelta, esim hybridikaalikeitto.

      Poista
  7. ”Periaatteessa kansa oli yksimielisesti puolueensa ja hallituksensa takana”

    Kyllä Joe Biden tietää, että sosialismia pitää rakentaa ainoastaan kommunistisella tavalla eli hinnalla millä hyvänsä ja tavalla millä tahansa.

    Kyllä Putin tietää, että ensin pitää järjestää konflikti ja sitten tulla sinne konfliktipesäkkeeseen ketunhäntä kainalossa sekä ketunhäntä lahjapussissa. Karabach-ongelma oli ryssien/Kremlin/eli Stalinin luomus. Alueita silpottiin ja jaettiin sinne sun tänne hallittavaksi. Hajoita ja hallitse. Molotov-Ribbentropp –sopimus on tunnetuin esimerkki.

    Ryssien/Kremlin/eli Stalinin suurena geopoliittisena voittona oli ns. Jaltan konferenssi, jossaa maailma jaettiin. Mutta tätä geopoliittista voittoa valmistettiinkin Venäjällä toistasataa vuotta ja päästiin vihdoin toteuttamaan ns. proletaarisen internationalismin tahtoa. Karl Marx oli venäläisen aristokraattisen proletariaatin palkollinen.

    Mitä Joe Biden ja Vladimir Putin eivät tiedä, niin see jää nähtäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuren shakin tärkein peluri on ollut Britannia - tai nykyään UK eli Yhdistynyt Kuningaskunta.

      Se on laittanut eri osapuolet ajamaan omia intressejään - toki ajettuaan niitä itse jonkinlaisella menestyksellä aiemmin.

      On väärin ajatella 1900-lukua vain aatteiden kautta. Kapitalismi, kommunismi, facismi ja monet muut ideat ovat vain yhden ja saman aatteen eri muotoja, eli materialismin.

      Jako kahteen eli vastakkainasettelu on se oleellinen, on "meidän nilkit" ja "naapurin huligaanit".

      Aate jota vastustaja edustaa on vain koriste.

      Tilanteen huomaa jos miettii kuvion niin että vastakkain olivat hammaskeijuun ja joulupukkiin uskovat jotka lahtasivat toisiaan valtavia määriä.

      Eli kyseessä on eräänlainen poliittinen "mcgauffin", tekosyy jonka varjolla toimitaan.

      Koska kyse on materialismista eli mm. ahneudesta ja muutamasta muusta mitä pidetään "kuolemansynteinä", lopputulos on ollut joidenkin hillitön "rikastuminen" ja suuren enemmistön köyhtyminen tai jääminen äärimmäiseen kurjuuteen ilman mitään mahdollisuuksia.

      Ahneus ja ylpeys saavat esille ihmisten pahimmat puolet ja näin on käynyt. Suuruusluokkaa 500 miljoonaa väkivaltaisen tai ennenaikaisen tai estettävissä olevan ennenaikaisen kuoleman tuottaminen on tässä höperyydessä aihe ylpeillä ja paukuttaa olkaimia.

      Tämä hulluus surullisella tavalla alleviivaa koko moraalin luhistumista ja katoamista.

      Vauhti tulee kiihtymään.

      Järjettömyys vain lisääntyy.

      Onneksi "mahdottomasta" tulee mahdollista ja se onkin ratkaisevaa.


      Poista
    2. "Suuren shakin tärkein peluri on ollut Britannia - tai nykyään UK"

      Pääpaino sanoilla on ollut. Paras kuvaus oli Toinen Maailmansota teoksen eräs saksalainen pilapiirros, jossa Unckle Sam "keritsi" britannian leijonaa; mutta tulee aika, jolloin sekin keritään, veikkaisin Lohikäärmeen toimesta.

      Poista
  8. Suomalaisia yhdistää suomalainen mieli ja kieli, sen kai voisi vetää yhteen sanomalla, että meitä yhdistää suomalainen tarina esihistorian kumpujenyöstä olevaisen elon viimeisimpään sydämenlyöntiin osana tätä jatkuvaa suomalaista tarinaa.

    VastaaPoista
  9. Kiinnostava, luullakseni freudilainen, lipsahdus: Akseli unohtui Jussin ja Vilhon välistä. Selityskin alustuksesta löytyy.

    VastaaPoista
  10. Äskettäin kuollut sosiologi Erik Allardt varoitteli suomalaisia vertailemasta omaa yhteiskuntamalliamme muihin. Vertailu kun saattaa johtaa hyvin erikoisiin johtopäätöksiin. Vähemmistöajattelumme onkin luotu yksinomaan Suomen olosuhteisiin. Katujen puukkojunkkareille.

    VastaaPoista
  11. Jussi Halla-ahon periytyy äitinsä puolelta pohjanmaalaisesta ruotsinkielisestä pappissuvusta jossa ylioppilaiksi on keskeytymättömästi luettu 1700-luvun lopulta saakka. Minun isäni Ylä-Savossa oli käynyt supistetun kansakoulun, itse kuulun suvun ensimmäiseen ylioppilaspolveen 1970 luvulta. Oppikouluja maalaiskylille oli perustettu vasta edellisellä vuosikymmenellä.

    Halla-ahoa harjataan huipulle. Yks voima sydämehen kätketty on, se voima on puhdas ja pyhä.

    VastaaPoista
  12. Tänään HS:n artikkeli Tasa-arvon tienraivaajasta kannattaa lukea.

    Jutussa kerrotaan ihailevaan sävyyn 1800-luvun lopuilta lähtien aviottomien lasten auttamiseen erikoistuneesta Minna Sillanpäästä, mutta ei kerrota kuinka siihen aikaan Suomessa oli paljon venäläisiä sotilaita jotka vieraskielisinä hurmasivat suomalaisia tyttösiä, kuten ruotsinkieliset kirkonmiehetkin ovat aina tehneet. Siitähän pappilan poika Juhani Aho on tunnettu esimerkki.

    Kehittyneempi ajattelu korostaa kansan omakielisen hallinnon roolia sivistyksen pohjana.

    VastaaPoista
  13. "suomalaisena sankareina arvelisin mahdollisina kandidaatteina Vilho Koskelan, hänen isoisänsä Jussin, Jukolan Jussin sekä Sven Tuuvan."

    Sääli, että parhaan sotaelokuvan Pekka Parikan Talvisodan hiljainen, eleetön sankari Martti Hakala ei päässyt korkeammalle sijalle.

    Venäläiset juhlaruuat yllättivät, itse olisin veikannut borssia, kaalikeittoa ja pelmeneitä.

    VastaaPoista
  14. "Ei meillä taida oikein olla rakennusta..."

    Sanoisin kyllä Turun tai Suomen linnat, eduskuntatalo tai finlandiatalo, varsinkin jos Alvari olisi elossa ja ehtinyt määräämään marmorin korvattavaksi valkograniitilla. Aina kun juna tulee päärautatieasemalle sydän sykähtää kun näkee finlandiatalon heijastuvan töölönlahteen; jos minä unohdan Sinut Helsinkiin, niin unohda sinä minun oikea käteni.

    VastaaPoista
  15. "En tiedä, olisiko meillä edes soveliasta kysyä, mitkä asiat yhdistävät kansaa. Tuntuu usein siltä, että päästäkseen ns. intellektuellien piireihin, on lähdettävä siitä, ettei mikään todella yhdistä kansaa eikä saakaan yhdistää."

    Surullinen asia on, että niin meillä kuin muualla lännessä yhdistäviä tekijöitä on entista vähemmän, mistä äskeiset USA:n presidentinvaalit olivat surullinen esimerkki: siellä käydään jo henkistä sisällissotaa.

    Syynä tuohon pitäisin somea: yhä pienet kuplat voivat kapseloitua omiin ryhmiinsä ja valtamedioiden edustamat yhdistävät ns suuret kertomukset pirstaloituvat.

    Mutta voihan olla että yhdistävä tekijä aikaa voittaen löytyy, nimittäin islam. Sitten voimme yhtyä suureen, kansainväliseen ummaan ja laulaa uudelleen, että jumalauta näillä(-kään) lakeuksilla ei pilkata profeettaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”USA:n presidentinvaalit olivat surullinen esimerkki: siellä käydään jo henkistä sisällissotaa.”

      On jotenkin itsestään selvää, että Nimetön 11. marraskuuta 2020 klo 12.57 kerjää jostakin ihan kummallisesta syystä (en vielä tiedä mikä se on) verenvuodatusta USA:ssa, koska tämä Nimetön ei taida ymmärtää yhtikäs mitään demokraatisista vaaleista. Siellä, USA:ssa, käydään henkistä sisällissotaa. Eikö tämä ”henkinen sisällissota” olekin itse asiassa sitä demokraattista ideoiden/aatteiden/ryhmittymien/rikollisten/kiinalaisten temmellyskenttää erittäin tärkeiden vaalien merkeissä?

      Eräs ranskalainen kuningas väitti aikoinaan: ”Minä olen valtio.” Putin tyrkyttää maailmalle sen sijaan ajatusta: ”Minä olen todellinen demokratia.” Sen sijaan Venäjällä ei voi käydä ideoiden/aatteiden/ryhmittymien/rikollisten/kiinalaisten/jne. ”sisällissotaa” vaalien merkeissä. Venäjällä on lakisääteinen vanha rauha ja rakkaus. Tähän vanhaan rauhaan ja rakkauteen on betonisoitu hyvin paljon, mm. Navalnyi. Neuvostoliittolaiset/venäläiset lait on laadittu niin, että jokaisessa pykälässä on paragraafit, jotka antavat mahdollisuuden hyväksyä sekä kieltää.

      Toisin sanoen: saat matkustella, mutta älä piereskele politiikasta.

      Poista
    2. Tarkoitin henkisellä sisällissodan sitä, että demokratiaan kuuluu tietty vastapuolen/toisinajattelevan kunnioitus ("One nation under God"). Suren, en kerjää sitä, koska se pelaa kortit Venäjän ja Kiinan käsiin, joiden vaikutusta maailmaan ja ennen muuta Suomeen arvostan vähemmän.

      Poista
    3. Kaikki edellä sanottu korostaa demokratian suuria ongelmia ja sen heikkoutta.

      Kun erilaiset pienet ryhmät klikit - puolueet, rikolliset, suvut, klaanit jne - ovat pitäneet valtaa, mikä saisi ne luovutttamaan valtaa pois?

      Eli vanhan rakenteen päälle luotiin uusi jolla peitettiin vanha tunkio. Tunkion hajun luultiim pysyvän piilossa kunhan hajuvettä pirskotetaan tarpeeeksi ja sioille laitetaan huulipunaa.

      Toki samalla osa vallasta saatiin jaettua klikkien kesken uudelleen, mutta vain pieni osa kuitenkin.

      Taloudellinen valta on edelleen siellä missä se oli jo satoja vuosia sitten.

      Nämä tahot eivät ole demokratian kannattajia.

      antti k.

      Poista
  16. Pizza ja S-market/Prisma-market yhdistävät varmaankin jos ei kaikkia suomalaisia niin luultavasti jo noin 60%:ia. Se on melkoinen saavutus jo sinänsä.

    VastaaPoista
  17. Tässä vieläkuvia tästä turkin alla taerjotusta sillistä. Mainio salaatti sekin.
    https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D1%88%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B9&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk03bMcnM6wTEfTJsegRUVPdcedwUAw:1605190939624&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiiy4Kemv3sAhVniIsKHQlXC5IQ_AUoAXoECBoQAw&biw=1064&bih=607

    VastaaPoista
  18. Ja kun nyt ruvettiin, niin vielä stolitsnyi-salaatti. Ei näytä kummoiselta, ellei tarjoilla kauniisti. Olen itse käyttänyt viimeistelyyn kananmunanlohkoja, oliiveja ja suolakurkkua. Sisälle keitettyä perunaa, kinkkua ja sipulia. Ja suomalainen 35% smetana korvaa hyvinkin venäläisen majoneesin. Käytettävä runsaasti.
    https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D1%88%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B9&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk03bMcnM6wTEfTJsegRUVPdcedwUAw:1605190939624&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiiy4Kemv3sAhVniIsKHQlXC5IQ_AUoAXoECBoQAw&biw=1064&bih=607

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.