torstai 21. maaliskuuta 2024

Ennen suurta onnettomuutta

 

Espanja ennen sotaa

 

Eduardo Mendoza, Kissatappelu, Madrid 1936. Suomentanut Matti Brotherus, Tammi 2012, 459 s.

 

Eduardo Mendoza on aikamme merkittävimpiä espanjankielisen maailman kirjailijoita päätellen siitä, että hän on saanut Planeta-kirjallisuuspalkinnon. Palkinto on muuten annettu juuri tämän vuonna 2010 ilmestyneen kirjan johdosta.

Kyseistä palkintoa jakaa samanniminen, Barcelonassa perustettu kustantamo, jonka liikevaihto peräti ylittää miljardin. Palkinto on rahallisesti hieman suurempi kuin Nobel-palkinto, mutta se on herättänyt tiettyä epäilyksiä siksi, että palkitut usein ovat olleet Planetan julkaisemia kirjailijoita.

Itse Mendoza on syntynyt Barcelonassa ja hänet mainitaan usein sekä espanjalaisena että katalonialaisena kirjailijana. Suomalaisen wikipedian mukaan hän on espanjalainen, samoin espanjalaisen version mukaan. Katalonialainen versio kirjoittaa nimen muodossa Eduard Mendoza i Garriga ja kertoo hänen olevan espanjan (kastilian) kielellä kirjoittava katalonialainen kirjailija (un escriptor catala en llenga castellana).

Miksei tuo käyne niinkin? Nykyään ovat monet paikallispatriootit eri puolilla maailmaa halunneet ehdottomasti omia erilaisia suurmiehiä itselleen ja nimenomaan kiistäneet emämaiden oikeuden esittää heitä ominaan. Ukraina on tästä paras esimerkki.

Tämä nyt käsiteltävä kirja joka tapauksessa sijoittuu vuoden 1936 Madridiin ja tuskin edes mainitsee Kataloniaa. Sen keskeisiä henkilöitä ovat kaupunkiin saapunut englantilainen taideasiantuntija, muuan upporikas herttua, joka omistaa ennen tuntemattoman, Vélasquezin työksi epäillyn taulun sekä kokoelma tuon ajan espanjalaisia poliitikkoja ja aktivisteja.

Kirjan henkilöt ovat suurelta osalta todellisia, alkaen kenraaleista Sanjurje, Mola ja Franco ja päätyen entisen diktaattorin Miguel Primo de Riveran poikaan, José Antonio Primo de Riveraan, joka oli fasistisen Falangin perustaja ja komea nuori hurjapää.

Keskushenkilö on kuitenkin tuo kuviteltu engantilainen, väritön taideasiantuntija, joka on kuitenkin sangen huomattava häntäheikki ja myös taipuvainen joka käänteessä vetämään ns. lärvit Pelkän punaviininkin voimalla hän hankkii yhä uudelleen kovan humalan ja krapulan.

Ajan ilmapiiri on uhkaava ja sisällissotaan ajautumisen ymmärtävät kaikki olevan tapahtumassa. Radikaalit häpäisevät kirkkoja ja tappavat vastustajiaan ja oikealla fasistit ja muutkin tahot vetävät herkästi pistoolin esiin ja antavat paukkua. Kiistatonta esivaltaa ei ole, mutta aseistautuneita ryhmiä sitäkin enemmän.

Madridissa puuhaa myös Komiternin agentti Kolja, jonka väitetään antaneen käskyn tappaa englantilainen. Itse asiassa koko juttu taitaa kuitenkin olla lavastus.

Joka tapauksessa taideasiantuntijan ympärillä paukutellaan aseita innokkaasti ja koko episodi päätyy siihen, että José Antonio heitetään tekosyyllä Alicanten vankilaan. Siellä hänet muuten todellisessa elämässä sitten pian teloitettiin.

Joskus murrosikäisenä olin innokas salapoliisiromaanien lukija. Englantilaiset olivat silloin suosituimpia, oli SaPo-sarjaa, Cardby-sarjaa, Porkkana-sarjaa ja niin edelleen.

Nyt en ole alaa enää harrastanut vuosikymmeniin, mutta tämä kirja kyllä tuo menneet muistot mieleen. Kyseessä on jokseenkin stereotyyppinen  salapoliisiromaani, jossa juoni on täynnä jyrkkiä äänteitä ja yllätyksiä ja jossa kukaan ei taida lopulta olla sitä, miltä aluksi näyttää.

Kovin uskottavaa ei kelpo engelsmannin käytös joka kohdassa ole ja kummallisen helposti hän änkeää paikkoihin, joissa ilmeisesti ei ole muuta kuin vaaraa tarjolla, mutta sitä onkin sitten sitä enemmän.

Tämähän on tietenkin ennen muuta historiallinen romaani ja sitä kai kannattaa lukea ajatellen kuvatun aikakauden asioiden esittämisen tapaa juuri nyt.

Voin todeta, ettei mikään sisällissodan osapuli nouse muita paremmaksi, mutta mikään ei myöskään näytä olevan aivan kelvoton. Kaikilla on enemmän tai vähemmän kunnioitettavat perusteet asenteilleen ja pyrkimyksilleen ja se koskee myös falangisteja, joiden tärkein vika on heidän nuorekas naiiviutensa.

En nyt sanoisi, että tämä romaani tekee lukijaan erityisen suurta vaikutusta, mutta samaahan voi sanoa myös kovin monesta Nobel-palkitusta kirjasta.

Ainakin on hyvä, että Tammi on jaksanut kustantaa myös espanjalaista/katalonialaista ja monen muinkin maan merkittävänä pidettyä kirjallisuutta Keltaisessa kirjastossaan. Anglosaksista jonninjoutavuuttahan tulee joka tapauksessa joka tuutista. Onhan tässä maailmassa sentään paljon muutakin.

29 kommenttia:

  1. "ennen muuta historiallinen romaani ja sitä kai kannattaa lukea ajatellen kuvatun aikakauden asioiden esittämisen tapaa juuri nyt."

    Historian harrastajalle tuokin on hyvä tapa perehtyä menneisyyteen, kun raskaan työpäivän jälkeen ei jaksa ottaa raskasta vieraskielistä varsinaista tietokirjaa käteensä, varsinkin kun kyse on aikalaisteoksesta, jossa ei voi olla taiteellisia faktavirheitä. Aina se televion hömppäohjelmat tai tissuttelun voittaa. Myös nukkumaan mennessä kauno- tai jopa viihdekirjallisuus on hyvä tapa saada aivot unimoodiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Aikalaisteoksesta, joka...."

      Miten niin ei voi?
      Onhan täälläkin monta persua ja kokoomuslaista, jotka tuntuvat olevan aika kaukana sekä ajastaan että ympäristöstään.

      Poista
    2. Terhomatti Hämeenkorpi22. maaliskuuta 2024 klo 12.56

      Kuis mahtaa olla virheitten, sossujen ja kommarien laita...?

      Poista
    3. Ovat aikalailla paremmin kiinni todellisuudessa.

      Poista
  2. Onko blogisti tullut katsottua teemalta tuota Espanjalaista sarjaa francon jälkeen - alacantaran perhe, jostain syystä vaan pidin siitä sarjasta ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole katsonut tv:tä vuosiin. Tiedän, että olen menettänyt monia hyviä ohjelmia, mutta niin vain on käynyt.

      Poista
    2. Samma här. En edes tiedä, miksi televisio on nykyisin niin vastenmielinen kapistus; no mainokset ehkä...

      Poista
    3. Kysymys on valinnasta, en osaa moittia sitä, joka korvaa television hyvänkin ohjelman kirjalla, vaikken itse pystykään yhtä korkealle hyveen/viisauden tasolle haluten Leinon sanoin maistella kaikkea...

      Hajahuomio laatulehteä toimittavan National Geographin tvkannava syöttää ohjelmia tyyliin history for dummies: joka mainoskatkoa seuraa pikatoisto ikään kuin ajatteleva katsoja ei muistaisi enää asiaa ennen mainoskatkoa.

      Neuvo Suhoselle: hanki tallentava digiboksi ja pikakelaa mainokset 16-kertaisella nopeudella. Pohdintaa: voiko kmainoskanavalla ylipäänsä olla laadukkaita ohjelmia, joiden vuoksikannattaa käyttää aikaa.

      Poista
    4. Lineaarisen television sijaan Youtube tarjoaa loputtoman määrän huippuluokan tieteilijöiden luentoja, haastatteluja ja paneelikeskusteluita. Ja vielä ilmaiseksi. Pinker, Feguson, Trivers, lista on loputon. Pelkästään USA:n Skeptikkolehden kanavalta löytyy mahdoton kirjo tutkijakirjailijoiden haastatteluita.

      V-V F

      Poista
    5. Löytyisikö jotain sivistyskielillä?

      Poista
  3. Vuosi 1936 oli merkittävä etappi "tiellä toiseen maailmansotaan", ja Espanjan sisällissota tunnetusti eräänlainen alkusoitto siihen. Aika monen silmissä elämme jokseenkin verrannollista aikaa, niin isossa kuin pienessä. Euroopassa palaa, kauko-idässä voimat kohtaavat, väitetysti pienten itsenäisten valtioiden "aika on ohi", enemmän tai vähemmän tarkasti ymmärretään, että puuttumattomuuspolitiikka johtaa hornaan, sota on kaukana, mutta vain näennäisesti: ellei nyt "hyvät voimat" toimi, sota on kohta omilla kynnyksillämme... Suomessakin osa väestä ymmärtää tämän, demokratian, tai sellaisen kaavussa esiintyvän, nimissä tuolloin lopulta puolenpataljoonaa suomalaisia miehiä lähti Espanjaan torjumaan vihollista, nyt suomalaisia on kai viime tietojen mukaan noin 100 toiminut taistelukentillä Ukrainassa. Romaanissa taideaarteita realisoidaan ja paetaan; juuri eilen YLE palasi Ukrainasta ryöstettyjen taide- ja kulttuuriaarteiden perään, nytkin niitä pyritään kauppaamaan valuutan saamiseksi. Eihän historia tietenkään toista itseään, mutta merkittävintä meidän päivinämme kannaltamme on Saksan rooli, viimeksi se oli kostonhaluinen rynnistäjä, tänään täysin käänteisesti katumaharjoituksiinsa jumittunut huopatossuilija. Jälleen Saksa on se Euroopan keskikentän pelaaja, joka ratkaisee lopputuloksen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksan rooli, viimeksi se oli kostonhaluinen rynnistäjä, tänään täysin käänteisesti katumaharjoituksiinsa jumittunut huopatossuilija, tyyppiesimerkki yliohjautuvuudesta.

      Poista
    2. Totta on, että Scholz himmailee ja jarruttelee Taurusten kanssa ja himmaili jo aiemminkin muunkin raskaan materaalin kanssa. Saksankieleen on tästä syntynyt aivan uusi verbikin: scholzen. Vatuloinniksi sen kai voisi käntää.

      Mutta vähemmälle huomiolle jää kuitenkin se, että myös sotilaallisen tuen antajana Ukrainaan Saksa on kuitenkin ehdottomasti Euroopan suurin.

      Ranska sen sijaan on antanut tukea Ukrainaan mitättömän vähän suhteessa kokoonsa ja resursseihinsa.

      Pelimiehenä ja taitavana silmänkääntäjänä Macron on nyt alkanut puhua joukkojen lähettämisestä Ukrainaan tarkoittamatta lainkaan sitä - ainakaan siis ranskalaisten joukkojen lähettämistä.

      Jutun juoni on se, että kun muut kauhistelevat ja sanovat, että ei kai nyt sentään, Ranska ja Macron saavat kovan Ukrainan auttajan maineen tekemättä mitään.

      Tämä on taas niin kovin tyypillistä EU:ta. Komeita puheita piisaa, teot puuttuvat.

      Poista
    3. Ranska vähän suhteessa kokoonsa, kysehän on suurin piirtein Ukrainan kokoisesta maasta ilman vanhaa massa-armeijaansa.
      Tankkeja taitaa olla Suomellakin enemmän riviin heitettäväksi.

      Poista
    4. Tämä oli taas näitä Englannin/englannin palvojien puheita

      Poista
    5. Ranska on tukenut Ukrainaa hyvin vähän suhteessa Saksaan, joka on resursseiltaan samaa sarjaa Ranskan kanssa.

      Suhde BKT:hen on se, mitä tässä pitää verrata.

      Poista
    6. Ranskalaisilla on tapana hoitaa asiat järjellä, ei tunteella.

      Poista
    7. Kyllä, varsinkin autoja suunnitellessaan. Punaviinillä ei ole vaikutusta asiaan.

      Poista
    8. Jossain oli noista statistiikoista sen verran, että siellä oltiin joissain maissa laskettu ukrainan avustusten arvoksi vanhoille romuille se hinta millä kyseinen maa hankkii parempia korvaavia tilalla jne.. Jos jaksaisin kaivelisin tähän jotain varmaan Ari Pesonen jotain niissä uuden suomen blogeissaan tuostakin maininnut..

      Poista
    9. Suomalaisten huono automaku ja perinne-ennakkoluulot...
      Ranskalaista autoa parempaa ei ole!

      Poista
  4. Nykykaunokirjallisuuden taso on romahtanut Suomessa ja varmaan muissakin länsimaissa. Tiktaattorina määräisin: uuden kotimaisen kaunokirjallisuuden julkaisemisessa pidetään 10 vuoden luomistauko. Tauon aikana käännetään ja julkaistaan muunmaalaisia teoksia, ei ihan uusimpia. Ei tunne maamme lukuväki esim. hollantilaista tai bulgarialaista kirjallisuutta.

    Tauon jälkeen sitten taas, ideoiden kerryttyä ja jalostuttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Englannista kääntäminen pitäisi samalla kieltää.

      Poista
    2. Tällaista "tiktatuuria" voisi vallan kannataakin. (Vaan mitä sitten, jos kymmenen vuoden päästä tarjotaan aina vaan sitä samaa p:a - taikka uusislamilaista kirjallisuutta. Jos suomalaisten - samoin kuin muidenkin Euroopan kansojen - luova faustisuus on vain peruuttamattomasti kuollut.)

      Poista
    3. Liityn "tiktatuurin" lippujen alle. Ensialuksi voisi harkita esim. ns. Keskisen Itä-Euroopan kirjallisuutta; harvojapa niteitä siitä vielä voimme lukea, vaikka maat ovat olleet 17-20 vuotta unionin jäseniä. Käännettäköön siis mainittua bulgarialaissivistystä, lisäksi slovakialaista jne kirjallisuutta. Romanian valikoitujen teosten tuottamiseen rohkenen tarjota jopa anonyymina pysyttelevän tuttuani....

      Poista
  5. Un hombre de accion -leffa kertoo espanjalaisen Lucio Urtubia -nimisen anarkistin ponnisteluista järjestelmää vastaan. Lucion elämä oli lievästi sanoen värikäs. Sopii katsottavaksi vaikka perheen teinien kera.

    V-V F

    VastaaPoista
  6. "Ennen suurta onnettomuutta"

    Venäjällä suuria onnettomuuksia on aina. Kommunismista aikoinaan haaveiltiin oikein koko sydämestä. Marx ja Lenin käskivät. Kommunismista nauttivat vain aniharvat Kremlistä.

    Nykyään Putin käski, että pitää haaveilla sitä, että Venäjä pelastaa koko maailman pahuudelta, Länsi mukaan lukien. Sitä varten tarvitaan paljon sotilaita. Kansainvälisen naisten päivänä onnittelupuheessaan Putin sanoi myös: ”Teillä on kaksi varianttia: joko synnyttää lapsia taikka mennä sotimaan.”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei murehdita Putinista.

      Europe without Russia has 605 Million people.
      9.5% of them are Muslim already. With their birth rates and with continued Immigration Europe will have seized to exist by the end of this century. 25 to 30% of all Europeans will be Muslim by 2100. Also in Russia up to 30% of the population will be Muslim by 2100.

      Bumarang Nebula

      Poista
    2. "2100"

      Herranenaika, hyvänehyvvyystokkii, vuosi 2100 on jo lähellä.

      Poista
    3. "Ei murehdita Putinista."

      Se on totta, Ei murehdita Putinista. Putin on maailman kiihkeisin ja verisin sankari/rikollinen tällä haavaa. Pitää vaan kärsivällisesti odottaa hengenmenoa, koska on olemassa erittäin lukuisia sellaisia, jotka eivät ole kärsivällisiä.

      Poista

Kirjoita nimellä.