sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Se ei ole narri, joka narraa

 

Musta legenda ja muut narratiivit

 

Àngel Luis Cervera Fantoni, Historia naval de España. Batallas. Vida en bordo. Navegación. Personajes. Naufragios. Inventos. Sekotia 2023, 346 s.

 

Torremolinosin Eurooppa-aukiolla on aika hyvä pieni kirjakauppa nimeltä Pergamon. Sieltä tarttui mukaani tämä hieman omituinen kirja, joka on, kuten alaotsikostakin näkee, eräänlaista tik-tok -historiaa tai ehkä pikemmin Quora-historiaa.

Kirja ei nimittäin oikeastaan ole perinteinen historia, vaan järjestetty kysymysten ja vastausten muotoon, tyyppiä FAQ, siis usein kysyttyä. Vastaukset saattavat olla aika pitkiäkin, mutta koko homman ideana on näkevinään jonkinlaisen postpostmodernin tavan käsitellä asioita mahdollisimman nopeasti ja tiivistetysti. Ei kirjoja ennen näin kirjoitettu, katekismuksia lukuun ottamatta.

Selvää on, ettei tämä edesauta asioiden syvällistä perustelemista tai ymmärtämistä, mutta kaiketi sen toivotaan tuovan lukijoita myös niistä piireistä, joiden lukutaito tai kärsivällisyys ovat heikot. Ainakin teksti on helppolukuista.

Oikeastaan olin kiinnostunut lähinnä Trafalgarin taistelusta ja sen espanjalaisesta narratiivista. Kaupassa minua itse asiassa houkutteli jo toinen kirja: Derrota gloriosa eli kunniakas tappio, jossa tuota tapahtumaa oli selostettu perusteellisesti, mutta tyvestä puuhun noustaan. Narratiivinsa se on tälläkin teoksella.

Fantonin teoksesta selviää, että Englanti vastoin Amiensin rauhansopimusta hyökkäsi espanjalaisen eskaaderin kimppuun Santa Marian niemen luona vuonna 1804 upottaen yhden fregatin ja siepaten kolme muuta.

Espanjalaisilla oli mukanaan miljoonia kulta- ja hopearahoja, jotka he menettivät tuossa merirosvohyökkäyksessä. Osa saaliista, fregatti Mercedesissä olleet rahat löytyivät hiljattain ja amerikkalaiset palauttivat ne käräjöinnin jälkeen Espanjalle. 14 tonnia rahoja kuljetettiin Espanjaan kahdella Hercules-lentokoneella.

Englantilaisten epäreilussa hyökkäyksessä räjähti tuo mainittu fregatti Mercedes, jolloin 275 henkeä kuoli ja 323 haavoittui. Tämä välikohtaus oli Espanjalle Casus belli ja johti seuraavana vuonna Trafalgarin taisteluun, jossa kärsittiin tappio. Tappio oli kunniakas, mitä muden maiden historiakirjat eivät useinkaan muista mainita.

Englannin rooli Espanjan historiassa on ollut aika ikävä ja tässä kirjassa kerrotaan muutamasta konfliktista. Kuten tunnettua, Englanti sai aina välillä selkäänsä, kuten Santa Cruz de Tenerifellä 1797, jolloin 900 miehen voimalla hyökännyt amiraali Nelson menetti kätensä ja joutui antautumaan.

Santa Cruzin mainiossa sotamuseossa asiasta muistuttaa maalaus, jossa osapuolet vaihtavat lahjoja: englantilaiset saavat kaksi sammiota viiniä ja antavat espanjalaisille tynnyrin olutta. Nelsonin käden katkaisseen ammuksen ampunut tykki on rannassa esillä.

Englanti esittää mielellään keksineensä sellaisetkin asiat kuin reilu peli ja vapaakauppa, mutta kieltämättä se sovelsi niitä yleensä silloin, kun itse niistä hyötyi. Muulloin saatettiin sen sijaan olla täytin häikäilemättömiä, kuten Nelson hyökätessään puolueettoman Tanskan kimppuun ja hävittäessään sen laivaston ja päälle päätteeksi polttaessaan raketeilla Kööpenhaminan rauhallisen kaupungin.

Englanti, joka on jo kauan ollut suurin sherryn markkina-alue ja lähettää nykyään Espanjaan valtavia määriä siellä hyvin siedettyjä kaljaturisteja oli kauan Espanjan perivihollinen, mikä johtui sekä ideologisista (protestantismi), että taloudellisista ja niin sanotusti geopoliittisista syistä. Espanjan Alankomaat muodostivat pysyvän uhan Englannin ja Hollannin merenherruudelle ja siis kaupalle ja siirtomaille.

 Mikäli Espanja olisi vielä saanut tukevan jalansijan Englannista, olisi kanaalin merenkulku ollut sen valvottavissa. Tähän pyrki kuuluisa Suuri armada vuonna 1588. Tuon mahtavan laivaston virallinen nimi oli Felicísima Armada y Exército de S.M. eli hänen majesteettinsa kaikkein onnellisin laivasto ja armeija. Nimitys voittamaton armada perustuu tuntemattomaan lähteeseen, eikä esiinny ajan dokumenteissa.

Fantoni kirjoittaa, että tähänkin asiaan liittyy niin sanottu musta legenda (Leyenda negra), joka sisältää keksittyjä valheita, yhteyksistään irrotettuja asioita, liioittelua ja todisteiden hävittämistä, Sen perusidea on, että espanjalaiset olivat/ovat historian todistuksen mukaan tavattoman julmia, suvaitsemattomia, tyrannimaisia, harhaisia, fanaattisia, ahneita ja petollisia.

Armadan lähettämisellä Filip II halusi lopettaa protestanttisen Englannin ja sen kaappareiden jatkuvat ja puoliviralliset hyökkäilyt omistuksiaan ja kauppaansa vastaan Länsi-Intiassa.

Armadaan piti kuulua myös maavoimia 55000 miestä ja 1200 hevosta. Koko miesmäärän piti suunnitelman mukaan olla peräti 94000. Tosiasiassa se jäi siitä kolmannekseen, mutta olihan laivastolla sentään silti noin 150 alusta ja 2340 tykkiä.

Suureksi ja ehkä ratkaisevaksi onnettomuudeksi tulivat tietenkin sairaudet, jotka tuon ajan laivastoissa saattoivat nopeasti ja tuhoisasti levitä.

Suuren armadan 30000 miehestä kuoli noin 20000. Vain 1500 meni taisteluissa, 8500 haaksirikoissa ja 2000 murhattiin (asesinados) Irlannissa. Loput 8000 vei tauti.

Espanjalaisilla oli huonoa tuuria, mutta myös taitamattomuus ja koordinaation puute vaivasivat. Joka tapauksessa lopputulos oli katastrofi, mutta englantilaisten ansiot sen aikaan saamisessa näyttävät kirjan perusteella olleen varsin mitättömät.

Espanjan onnettomuudesta innostuneina englantilaiset lähettivät jo seuraavana vuonna matkaan vasta-armadan (Contra armada). Siihen kuului 180 laivaa ja 27000 miestä, joten suuruusluokka oli sama kuin Espanjan epäonnisella armadalla. Heidän tarkoituksensa oli hävittää jäljellä olevat Espanjan laivat, valloittaa Lissabon ja nostaa oma suosikki Portugalin valtaistuimelle sekä päästä hallitsemaan Azoreita ja niiden avulla Amerikan-liikennettä.

Englannin vasta-armada oli täysi katastrofi. Galiciassa he kärsivät tappion ja siirryttyään sen jälkeen Azoreille, oli tulos samanlainen. Sen jälkeen laivasto-operaatiota johtanut Sir Francis Drake joutui epäsuosioon ja Elisabeth I määräsi koko operaatiota koskevat asiakirjat salaisiksi.

Salaisuuksilla on taipumus aina tulla joskus päivänvaloon ja kyllähän nämäkin asiat kaikkialla tiedetään. Toinen asia on sitten, kenen narratiivi jää elämään ja perii voiton historiografisessa maailmansodassa, joka jatkuu ajasta aikaan.

Fantonin mukaan sitä hallitsee ulkomailla niin sanottu musta legenda, joka alussa jo mainittiin. Legenda kertoo, että Espanjan ja protestanttien välisessä taistelussa oli kyse vapauden ja valistuksen taistelusta tyranniaa ja obskurantismia vastaan ja selittää, että espanjalaiset olivat Amerikassakin käsittämättömän julmia ja hävittivät kokonaisia intiaanisivilisaatioita. Inkvisition esitetään muka kiduttaneen ja polttaneen roviolla intiaaneja ja ajan lentokirjasissa esitettiin tästä muka kertovia kuviakin.

Itse asiassa, kertoo kirjoittaja, nimenomaan espanjalaiset veivät uuteen maailmaan sivistystä ja perustivat sinne satoja kaupunkeja ja kymmeniä yliopistoja, joita protestantit eivät perustaneet alkuasukkaille lainkaan. Espanjan siirtomaissa ei ollut orjuutta eikä inkvisitio koskaan vainonnut alkuasukkaita. Intiaanikansat kyllä kärsivät demografisen katastrofin, mutta se johtui taudeista eikä suinkaan julmuuksista.

Itse asiassa juuri protestantit olivat siirtomaaorjuuden perustajia, espanjalaiset sen sijaan pitivät uusia alueita osana omaa maataan. Orjuutta siellä ei tunnettu.

Tämä tarina on kyllä ihan tuttu myös anglosaksisista lähteistä, mutta aina se espanjalainen narratiivi on alakynnessä ja taitaa siellä pysyäkin.

 Protestanttisen pohjolan ja katolisen etelän välinen taistelu ei toki ollut niin selkeästi hyvän ja pahan tai taantumuksen ja edistyksen välinen, eikä edes uskontojen välinen kuin se meillä oin tullut tavaksi esittää. Reaalipolitiikka ja jopa röyhkeä häikäilemättömyys ovat aina näytelleet suurempaa roolia, kuin voittajat kehtaavat tunnustaa.

Siitä huolimatta julma, petollinen ja ahne pohjoinen, kuten asia Espanjasta käsin nähdään, edusti myös omalla tavallaan tärkeää ja historiassa lopulta voittoisaa prinsiippiä: yksilön ja ajattelun vapaus kasvoi rehevästi juuri siinä lannassa.

 

 

18 kommenttia:

  1. Niin se on, inhimillinen heikkous ja pelokkuus nähdä asioita laajassa mitassa: kysymys on siis politiikasta.
    Kuinka piilotettua tai julkistettua on omien motiivien julkituominen, on sitten se arvon mitta, jolla määritellään reilu peli.
    Eihän Džugašvilikään pitänyt äänestyskäytöstä tai äänimäärää tärkeänä, vaan sitä kuka ne äänet laskee.
    Onhan meilläkin Tarja ja Tytti, joilla on tyystin erilainen historiakäsitys kuin esim. Halla-aholla.
    Tämä on tietysti inhimillinen mutta huono asia.

    VastaaPoista
  2. "musta legenda (Leyenda negra), joka sisältää keksittyjä valheita, yhteyksistään irrotettuja asioita, liioittelua ja todisteiden hävittämistä, Sen perusidea on, että espanjalaiset olivat/ovat historian todistuksen mukaan tavattoman julmia, suvaitsemattomia, tyrannimaisia, harhaisia, fanaattisia, ahneita ja petollisia....nimenomaan espanjalaiset veivät uuteen maailmaan sivistystä ja perustivat sinne satoja kaupunkeja ja kymmeniä yliopistoja, joita protestantit eivät perustaneet alkuasukkaille lainkaan."

    Samanlaista mustaa legendaa kuulemma levitetään venäläisistä Ukrainassa, jotka hyvää hyvyyttään pelastavat ukrainalaisia fasismin kauhuilta ja lännen orjuudelta. Hoholit kun ovat ilman venäläistä ohjausta niin luontaisen tyhmiä, että ihan typeryyttään ovat hakemassa EUn ja Naton piiriin sen sijaan, että hakeuisivat luonnolliseen yhteyteen Venäjällä. Johan tuosta kärsivällisinkin Opettaja voi menettää hermonsa...

    VastaaPoista
  3. "Armadaan piti kuulua myös maavoimia 55000 miestä ja 1200 hevosta. Koko miesmäärän piti suunnitelman mukaan olla peräti 94000."

    Itse asiassa kysymys taisi olla olla kysymys vaativasti yhdistetystä operaatiosta, jonka maavoimaosan piti tulla Parman herttuan johtamasta Flanderin armeijasta, joka tiedonkulun ongelmista johtuen ei ollut valmiina armadan saapuessa. Lisäksi englantilaiset, joilla oli parempi tykistöaseistus ja laivojen liikkuvuus pystyivät häiritsemään armadaa niin, ettei se kyennyt yhtymään em maa-armeijaan vaan oli pakotettu paluumatkaan Skotlannin rannikon kautta merenkäynnin käydessä kohtalokkaaksi. Suunnitelma oli hyvä ja olisi toteutuessaan tehnyt Espanjasta johtavan maailmanvallan pitkäksi aikaa.

    VastaaPoista
  4. "Muulloin saatettiin sen sijaan olla täytin häikäilemättömiä, kuten Nelson hyökätessään puolueettoman Tanskan kimppuun ja hävittäessään sen laivaston "

    Näinhän tapahtui myös 1940, jolloin Englanti hyökkäsi entisen liittolaisensa Ranskan laivaston kimppuun tarkoituksin estää sen joutumisen Saksan käyttöön. Right or wrong, my country.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun olivat ensin pinkoneet pakoon saksalaisia sekä Norjassa (Narvikin valtasivat ranskalaiset ja puolalaiset) että Ranskassa/Belgiassa.
      Sama pakoonjuoksu jatkui Kreikassa, Kreetalla ja Pohjois-Afrikassa.
      Mutta kaikista näistä on tehty sankaritaruja ja -elokuvia, joilla on petkutettu suomalaisia koko sotien jälkeinen aika.

      Poista
    2. Ranskalaiset eivät olisi koskaan antaneet laivastoaan saksalaisten käyttöön ( eivätkä saksalaiset sillä mitään olisi tehneetkään, liian erilainen kalusto), Toulonin upotus olisi tapahtunut ennemmin tai myöhemmin.

      Poista
  5. Mites nämä hopea ja kultakaivokset missä alkuperäiskansat työskentelivät ennenkuin hoksattiin ottaa afrikkalaiset käyttöön?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intiaaneja pidettiin huonosti orjuutettavina. Tästä on kaksi tarinaa:

      - nämä olivat niin uljaita ja vapautta rakastavina, että kuolivat nopeasti orjuudessa.

      - intiaaneja ei voitu orjuuttaa kotiseudullaan, koska nämä voivat karata viidakkoon tai muualle vaikeapääsyisille seudulle.

      Näin ollen piti tuoda afrikkalaisia.

      Intiaanien kohtelusta sen verran, että inkvisiota näihin ei suuressa määrin kohdistettu, sen sijaan näitä kohdeltiin konkvistadorien toimesta julmasti, mitä espanjalainen pappi Las Cassas kuvasi.

      Poista
  6. Miten kuuluikaan Charles Kingsleyn runo viimeisestä merirosvosta:
    Ja kultalasteista Espanjan
    Osan otimme myöskin me,
    Kas intiaaneilta julmasti
    Oli kiristetty ne...

    VastaaPoista
  7. Jokusen miljoonaa orjaa Espanjakin roudasi Karibialle ja E-Amerikan rannikkoalueille. Braziliassa Portugalilla oli orjia vieläkin enemmän. Mayat ja atsteekit orjuuttelivat keskenään ennen siirtomaaherroja.

    V-V F

    VastaaPoista
  8. ”Englanti esittää mielellään keksineensä sellaisetkin asiat kuin reilu peli”

    Ilmassa lienee/taitaa jo olla sellaista meininkiä, että Moskova haluaa ystävystyä Lontoon kanssa. Miksei Lontookin voisi ryhtyä/heittäytyä palauttamaan itselleen entistä imperiumiaan. Moskova auttaa erittäin kernaasti. On mukavaa ja hauskaa kulkea/kävellä käsikynkkää. Ensi töiksi voisi järjestää englantilaisen ja venäläisen nuorison maailmanfestivaali. Se on parempi järjestää kolmannessa maassa, vaikkapa Pariisissa, jahka ranskalaisetkin tulisivat mukkaa. Moskova kustantaa reilusti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”Moskova”

      Moskova taitaa olla imperialistisin ja napoleonistisin valtio. Moskovalla on nykyisinkin hallussa valtavat alueet, joista se ryövää itselleen luonnonrikkauksia. Mutta vanha ryssäläinen filosofia Venäjän Roomalaisuudesta eli koko maailman omistamisesta syyhyttää Putinin kaikkia paikkoja, alkaen takapuolesta. Mainitun filosofian pani alulle Iivana IV eli Iivana Julma.

      Venäjä on maailman rikkain valtakunta, joten passaa keikkua, huutaa ja hyppiä sekä hakata nyrkeillään omaa rintaansa, jotta kaikki ymmärtäisivät, miten voimakas se on.

      Poista
    2. ".. Moskova haluaa ystävystyä Lontoon kanssa."

      Niinhän se Hitlerkin taisi pitkään suunnitella, että kaksi germaanista suurkansaa voisivat jakaa maailman: englantilaisille meret ja siirtomaat, saksalaisille mannermaa. Jostain syystä vanha imperialisti W. Churchill ei mennyt retkuun. Sitten muutettavat muuttaen sama idea esitettiin Stalinille, joka meni ja hämmästyi, ellei suorastaan pöyristynyt kesäkuussa 1941.

      Poista
  9. "... Moskova haluaa ystävystyä Lontoon kanssa."

    Mikähän uutistoimisto tässä mahtaa olla takana?
    (Vrt. brittien ase- ym. apu Ukrainaan)

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Mikähän uutistoimisto tässä mahtaa olla takana?"

      Tietyn moskovalaisen logiikan mukaan kaikki on mahdollista. Joten Putin/Nyky-Venäjä halajaa omistaa entistä sosialistista järjestelmää. Onhan julistettu credo: "Rossija eto Jevrazija" (Venäjä haluaa olla Euraasia eli Portugalista Vladivostokiin.)

      Poista
  10. Täytyy kunnioituksella seurata sitä kuria ja järjestystä Venäjällä. Ns ohjattu demokratia osoitti taas voimansa Venäjän presidentinvaaleissa. Kun Venäjän keskushallinto ohjailee vaalituloksia, suitsii viestimiä ja vaientaa arvostelijoitaan, niin vaalituloksissa ei tapahdu mitään ikäviä yllätyksiä.

    Se on todella reipasta meininkiä siellä Venäjällä malliin pulinat pois taikka pää pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa haikailee meillä liberaali suvaitsevasto.

      Ensinnäkin media pitää pystyä pitämään hallussa. Tämä on jo nyt kohtalaisen hyvin hoidossa.

      Toinen juttu on väärin äänestävien nolaaminen ja syyllistäminen sekä parlamentin enemmistön tukea nauttivan hallituksen kaataminen, milloin katteettomalla, mutta poskettomalla rasismi-huudolla, milloin taas Breznevin ajan ay-johtajien voimin.

      Vähän vastatuultakin tässä pyrkiyksessä aina välillä on, mutta uskon, että homma etenee ja pääsemme jo piankin yksityiskohtaisen tarkaan reguloimaan, mitä ihmiset syövät, ajattelevat, puhuvat, tekevät ja äänestävät.

      Orwell on täälläkin jo tänään.

      Poista
    2. "väärin äänestävien nolaaminen ja syyllistäminen sekä parlamentin enemmistön tukea nauttivan hallituksen kaataminen"

      Mainitun kähäkän aikana tulikin äkkiä mieleen, että se kähäkkä haisee vähän putinismilta. Putin tunnustaa/hyväksyy vai niitä lakeja, jotka perustuvat marxismi-leninismi-stalinismi-putinismin periaatteisiin.

      Poista

Kirjoita nimellä.