torstai 28. maaliskuuta 2024

Kutistumisen tuskat

 

Venäläinen maailma

 

Eräs maineikkaan Izborskin klubin venäläinen höyrypää on huomannut, että hänen maansa väkiluku on tulevaisuudessa nostettava miljardiin.

No, jos Venäjän on kerran oltava supervalta, niin välttämätöntähän tämä on -ja tietenkin aivan yhtä mahdotonta.

Putin on koko presidenttiytensä ajan yrittänyt saada Venäjän väkilukua kääntymään nousuun, mutta ilman menestystä. Toki on todettava, etteivät synkimmät ennusteen Venäjän nopeasta katoamisesta maailman kartalta ole toteutuneet, vaan maan väkiluku on sen sijaan kasvanut. Kasvu perustuu kuitenkin aluevalloituksiin ja siirtolaisuuteen.

Parin vuosikymmenen takaiset ennusteet ovat joka tapauksessa osoittautuneet pettäviksi:

Max Jakobson teoksessaan Tulevaisuus? (Otava 2005) kirjoitti, että Venäjän väestö on edelleen vajoamassa syvään heikkouden tilaan. Maassa on enää 144 miljoonaa asukasta ja YK:n väestöennusteen mukaan vuonna 2015 asukkaita tulee olemaan 133 miljoonaa. Tätäkin dramaattisempia vähennyksiä on ennustettu… Samaan aikaan miesten odotettavissa oleva elinikä on vain 57 vuotta –naisten 72 vuotta.

Pidän Jakobsonia suuressa arvossa, mutta nämä luvut kuvaavat taas kerran sitä tunnettua asiaa, ettei Venäjä koskaan ole niin heikko kuin toivotaan eikä niin vahva kuin pelätään.

Ne syvimmän katastrofin aikaiset luvut, jotka kaksikymmentäviisi vuotta sitten hätkähdyttivät maailmaa, ovat monen mielikuvissa jääneet pysyväksi Venäjää kuvaavaksi totuudeksi.

Itse asiassa Venäjän väestömäärä todellakin laski vuonna 2006 142,8 miljoonaan henkeen. Tällä hetkellä se on 146,5 miljoonaa, mikäli Krim otetaan lukuun. Ilman sitäkin määrä oli vuonna 2014 143,7 miljoonaa.

 

Jakobson ei tietenkään itse ollut näitä lukuja keksinyt, vaan käytti YK:n valistuneita arvioita. Tämä osoittaa, miten vaikeaa on ennustaa edes niin alkeellista asiaa kuin väestökehitystä, vaikka keskeiset muuttujat ovat tiedossa.

Yhtä kaikki, tuo alussa mainittu kansainvälinen ihmisyhteisö Venäläinen maailma. Russki mir, on kärsinyt pahasti. Senhän tuli olla samanlainen kieleen ja kulttuuriin perustuva yhteisö, kuin vaikkapa Ranskankielinen maailma -Le monde francophone.

Myöhemmin koko käsite on saanut yhä erikoislaatuisempia ja uhkaavampia tulkintoja ja siitä on tullut jopa koko Venäjän laajenemisohjelman symboli. Ero tuohon ranskalaiseen maailmaan on räikeä.

Ne kansat, jotka aikoinaan oppivat siirtomaaisäntien opettamina puhumaan ranskaa, ovat yleensä säilyttäneet tietyt sympatiat tuota maata kohtaan ja pitävät yhä ranskalaista kulttuuria johtotähtenään.

Vielä hiljattainhan jopa Ranskan valtioalueeseen kuului sellainenkin maa, kuin Algeria, jota ei siis luettu siirtomaaksi, vaan Ranskan merentakaiseksi osaksi. Katkera sisällissota teki lopun tästä yhteiselosta, enkä tiedä, miten suuri rooli ranskan kielellä ja kulttuurilla on nykyisessä Algeriassa, pelkäänpä, ettei se ole kovin suuri.

Algeria on kuitenkin poikkeus. Sen sijaan esimerkiksi Marokossa Ranska ja ranska ovat suosiossa (vrt. Vihavainen: Haun francophone tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)). Optimististen arvioiden mukaan ranskankielinen maailma on itse asiassa nyt kovassa kasvussa etenkin päiväntasaajan eteläpuolisen maailman suuren väestönkasvun takia.

Näin kirjoitin ranskalaista ja venäläistä maailmaa koskevassa blogissani jokunen vuosi sitten: Maailmassa käyttää enimmäkseen ranskaa päivittäin yli 300 miljoonaa ihmistä eli kolmisen prosenttia koko maailman väestöstä.

Tämän vuosisadan puolivälissä luku saattaa kuitenkin olla jo 700 miljoonaa eli kahdeksan prosenttia. Näin arvioivat jotkut asianharrastajat, joista en tiedä, ovatko he optimisteja vai pessimistejä. Tulevaisuuttahan kukaan ei tiedä.

Tätä ranskan puhujien kokonaisuutta nimitetään usein ranskalaiseksi maailmaksi -le monde francophone. Samanlaiselta kuulostaa myös venäläisen maailman -russki mir- käsite, mutta sille on haluttu antaa melko lailla erilainen merkitys ja liitetty kielen ohella yhdistäviksi tekijöiksi myös kulttuurisia, uskonnollisia ja jopa geopoliittisia aineksia.

Venäjän kielen maailma on ranskankielistä jonkin verran pienempi. 1990-luvulla venäjää opiskeli ulkomailla noin 74 miljoonaa henkeä, mutta nyt luku on vain puolet siitä.

Mikäli otetaan huomioon vain entisen Neuvostoliiton ulkopuoliset alueet, on venäjän lukijoiden määrä romahtanut: 20 miljoonasta yhteen miljoonaan.

 

Nuo luvut ovat wikipediasta ja niihin on tietenkin syytä suhtautua varauksella.

 

 

 

Ken elää, hän näkee. Joka tapauksessa venäläinen maailma, tuo Russki mir on sen sijaan ollut pahoissa vaikeuksissa ja itse asiassa se on viime aikojen ekspansiivisen politiikan aikana voimakkaasti kutistunut. Tätä on tapahtunut maiden sisälläkin, esimerkiksi Ukrainassa ja Georgiassa.

Neuvostoliiton huippuaikoina venäjää puhuttiin paitsi Venäjällä, myös kaikissa neuvostotasavalloissa ja jokaisen oli ainakin periaatteessa osattava sitä. Se oli uuden neuvostoihmisen kansainvälisen yhteydenpidon kieli ja toimi hyvin myös Itä-Euroopassa. Sosialismin prestiisi aiheutti sen, että kymmenet miljoonat ihmiset opiskelivat sitä ympäri maailmaa, etenkin ns. kehitysmaissa.

On merkille pantavaa, että tämä venäläisen maailman kutistuminen on tapahtunut juuri samaan aikaan, kun Moskovassa on lanseerattu yhä pöyhkeämpiä suunnitelmia venäläisen kulttuurin maailmanvalloitukselle.

Paitsi, että sen oletetaan olevan moraalisesti ylivertainen muihin nähden ja edustavan korkeampaa intellektuaalista tasoa, siihen liittyvät myös sotilaallinen mahti ja häikäilemättömyys, jotka aina hurmaavat tiettyjä luonteita.

Itse asiassa Russki mir-yhteisöä on sen omassakin piirissä haluttu kuvailla myös ja nimenomaan voiman termein: eivät ainoastaan ne, jotka ihailevat venäläistä kulttuuria, kuulu tähän yhteisöön, vaan myös ne, jotka pelkäävät Venäjän aseiden voimaa… Näin loihe lausumahan Putinien entinen pääideologi Vladislav Surkov, itsekin muuten tšetšeeni ja uustsaristiselta titteliltään 1. luokan todellinen valtioneuvos:

Идея «русского мира» возникла не вчера. Я ввёл его в структуру государственной политики. Путин сказал: «У России нет границ»; Думаю, он это имел в виду. Что такое русский мир? Это везде, где люди говорят и думают по-русски. … Где уважают нашего Путина. И его во многих местах уважают те, кто не говорит по-русски и имеет довольно смутное представление о России. Там, где люди боятся русского оружия, это тоже русский мир. Это наша [сфера] влияния. Где уважают наших учёных, наших писателей, наше искусство. Это весь русский мир.Владислав Сурков

Halukkaat kääntänevät tekstin koneella, elleivät kuulu tuon russki mirin piiriin tai muutoin osaa kieltä. Joka tapauksessa Surkov tuossa pätkässä selittää, että Putin sanoessaan, ettei Venäjällä ole rajoja, tarkoitti juuri russki miriä. Tämä venäläinen maailma on kaikkialla siellä, missä puhutaan ja ajatellaan venäjäksi, missä ihaillaan ”meidän Putiniamme” tai pelätään Venäjän aseita…

Tämä viime mainittu looginen salto mortale taitaakin siirtää koko maailman pian venäläiseksi ja siihen ehdottomasti kuuluvat silloin myös ne maat, joissa vihataan ja halveksitaan Putinia.

Venäläinen maailma on joka tapauksessa meille tärkeä asia ja kirjoitan siitä toisella kerralla enemmän.

 

 

 

12 kommenttia:

  1. "uustsaristiselta titteliltään 1. luokan todellinen valtioneuvos"

    Venäjälläkö on otettu käyttöön tuollaiset vanhan Venäjän mukaiset arvonimet. Tuo on todellinen uutinen, sitä pitää saada tulevissa blogeissa lisää. (Miten lienee kunniamerkit?)

    Mistä muuten noissa arvonimmissä osa "todellinen", joka istuu huonosti suomenkieleen, mitä se tarkoittaa venäjäksi.

    VastaaPoista
  2. Putinin Venäjän kouristuksenomainen takertuminen Brežnevin ajan suuruuteen tuo väkisinkin mieleen analogian Suomen ay-liikkeen ja erityisesti SAK:n kanssa.

    Oi niitä aikoja, kun Venäjä oli oikeasti suuri maailmanmahti yhdessä USA:n kanssa ja kun SAK päätti Suomen lainsäädännöstä ja siinä sivussa vähän kaikesta muustakin yhdessä vuorineuvosten kanssa.

    Nyt kun aika on ajamassa ohi noista kummastakin, on syntynt kauhea itkupotkuraivari ja pannaan häikäilemättä ja ilman mitään holttia murskaksi kaikki vaivalla rakennettu niin Ukrainassa kuin Suomessakin.

    Ei mitään vastuuta mistään, kaikki vain säpäleiksi, jotta päästäisiin takaisin siihen omaan niin ihanaan jo menneeseen suuruuden aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Действительный статский советник Российской Федерации 1-го класса.
      Todellinen viittaa toimimiseen - dejstvovat

      Poista
    2. "Oi niitä aikoja, kun Venäjä oli oikeasti suuri maailmanmahti yhdessä USA:n kanssa ja kun SAK päätti Suomen lainsäädännöstä ja siinä sivussa vähän kaikesta muustakin yhdessä vuorineuvosten kanssa."

      Oli ne tavallisen ihmisen kannalta hyviä ja ennen muuta vakaita aikoja, oi niitä: Kekkonen hoiti kaiken.

      Poista
    3. Kukapa ei auvoisaan Kekkosen - Brežnevin Inpiwaaraan takaisin kaipaisi.

      Aku Ankalla ja Pelle Pelottomalla sentään on aikakone käytössään, mutta SAK:lla vain lakkoase, jolla
      tuhota kansantaloutta ja työpaikkoja.

      No, onhan sekin yhden sortin taaksepäin menoa.

      Poista
  3. Koska väki vähenee Putinkin yrittää samaa konstia, kuin läntiset globalistit. Siis maahanmuuttoa. Keski-idän islamistisista valtioista, joista osa taitaa vieläkin kuulua Venäjään, lappaa koko ajan väkeä Putinin suosiollisella luvalla, niin että Moskovassakin on kaupunginosia vähän samaan tapaan kuin Tukholmassa Rinkeby ja sen semmoiset. Todellisille persauksille Venäjänkin olot ovat parannus.

    Veli venäläinen vain tykkää näistä tulijoista vielä vähemmän kuin yksikään persu, joten kusessa ollaan jo nyt ja tulevaisuudessa sata varmasti. Varsinkin tämän äskeisen terroristijutun jälkeen ei musulmaani maahanmuuttajille paljon hurrata. Voi olla, että siinä on yksi lisäpointti, joka panee Putinin lähettämään tämän jengin mieluimmin Suomen ja EU:n riesaksi, kuin jättää ne oman uuden Suurvenäjän kasvattamiseen.

    Tietysti nuoret miehet voivat anoa Venäjän kansalaisutta, joka myönnetään helposti, kunhan samalla allekirjoittaa kutsuntakirjeen asevelvollisuuteen.

    VastaaPoista
  4. ”Идея «русского мира» возникла не вчера.” (Venäläisen maailman idea ei nyt eilispäivänä ilmestynyt.)


    Venäläisen maailman idean isä-äitinä oli epäilemättä bysanttilaisuuden jatkaja keisari Iivana IV eli Iivana Julma, koska hänen veressä 80% oli bysanttilaista verta. Mainittakoon samalla, että Konstantinopolin luhistumisen myötä kolmas osa bysanttilaisista jäi paikalleen, kolmas osa pakeni Rooman Italiaan ja kolmas kolmasosa Venäjän luostareihin.

    Vuosisatojen myötä Venäjä laajeni aina Alaskaan ja Los Angelesiin asti. Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen Идея «русского мира» (Venäläisen maailman idea) alkoi syyhyttämään, kutittamaan, ja sitten jopa repimään venäläisten aivoja. Kas, kun Putin julisti Russkij mirin olevan Portugalista Vladivostokiin asti! Ei enempää, eikä vähempää. Ainaskin Syyriassa Putin kokeili venäläisten aseiden toimintaa, mistä käytetään sanaa Armageddon.

    G-8 kokouksessa Putin piti jättipitkän puheen, johon kuuluivat sanat: ”Älkää sitten kiinnittäkö huomiota siihen, mitä tulee tapahtumaan entisen Neuvostoliiton alueella.” Se ei ollut pyyntö, se oli typerän Putinin käsky, ja hän aloitti sodan Ukrainassa.

    Loput tapahtumista ovat jo tiedossa hyvin.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itä-Rooma eli bysattihan oli Rooman valtakunnan itäinen puolisko. Siellä oli voimassa roomalainenlaki ja muu yhteiskunta järjestys. Roomassa tunnuksena oli alunoerin SPOR semaatti ja kansa. Keisari oli oli pejaateessa ensimmäinen konsuli tai kansalainen.

      Venåjå ei ole Bysantin perillinen vaikka sellaisena mielellään esiintyy. Ajatus rajattomasta itsevaltiudesta ei tule antiikin kreikasta tai Roomasta.

      Poista
    2. "Itä-Rooma eli bysattihan oli.."

      Itä-Rooman pääkaupunkina oli silloinen maailman suurin kaupunki nimeltään Konstantinopoli. Sen luhistuminen tapahtui Bysantin ryövättyjen kansojen ja heimojen tahdolla. Bysantin ja Iivana Julman keisariuden välillä on useita satoja vuosia.

      Tapahtui paljon kaikenlaista, myös Venäjällä.

      Poista
    3. "Ajatus rajattomasta itsevaltiudesta ei tule antiikin kreikasta tai Roomasta."

      Roomakin muuttui ajan saatossa: aluksi ns prinsipaattikautena keisarit esiintuivät ensimmäisinä kansalaisina, vaikka todellisuudessa olivatkin itsevaltiaita. Diokletianuksesta lähtien naamiot riisuttiin ja Konstatinus Suuresta alkanut kehitys jakoi valtakunnan kreikkkaa puhuvaan Itä- ja latinalaiseen Länsi-Roomaan. Venäjää voidaan perustellusti pitää Itä-Rooman henkisenä perillisenä (tai ainakin perinnön anastajana).

      Poista
  5. "Konstantinopoli"

    Iivana Julman kuuluisimpiin lausuntoihin kuului: "Moskva -- eto trettij Rim, a tshetvertomu ne byvat'" (Moskova on kolmas Rooma ja neljättä ei pidä tuleman.) Iivana Julma ei kehdannut mainita Konstantinopolia, toista Roomaa, Bysanttilaista, joka oli valloitettu ryövättyjen naapurikansojen voimalla. Moskovaakin odottanee Konstantinopolin kohtalo (ehkä sadan vuoden kuluttua). Tosin Putin lupasi, että jos Venäjä alkaa luhistumaan, niin hän käyttää ydinaseita. Ketä vastaan? Tyytymättömiä kansoja vastaan? Vaiko niitä vastaan, jotka syövät parempaa puuroa?


    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.