sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Irvokas ilmiö

 

Ylösnousemuksia

 

Pääsiäinen on ortodoksisen kirkon suurin juhla. Siinä huipentuvat sekä Kristuksen sovitustyö, että toivo ylösnousemuksesta ja iankaikkisesta elämästä.

Vanhaan tapaan tervehtivät venäläiset toisiaan pääsiäisenä kolminkertaisella suudelmalla säätyyn, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tervehdykset ”Kristus on ylösnoussut! -totisesti on ylösnoussut!” olivat/ovat eräänlainen uskontunnustus tässä ja nyt, ei järkeilemällä saavutettu, vaan mystinen.

Tämä instituutio, jolla on venäjän kielessä oma nimensäkin -hristosovatsja-  ilmensi /ilmentää kaikkien ihmisten samanarvoisuutta Jumalan edessä. 1800-luvulla suomalaiset huomioitsijat eivät lakanneet sitä ihmettelemästä. Rajajoen takaa tulleille koko venäläinen maailma oli outo.

Ilmari Kianto, joka oli saanut tolstoilaisen herätyksen, hylkäsi kaikki vanhat instituutiot ja kieltäytyi venäläisten ystäviensä kauhistukseksi noista suudelmista sanoen, ettei halunnut pilkata Jumalaa.

Luoja paratkoon, kirkot ovat hierakkisia laitoksia, jotka kasaavat itselleen kaikkea mahdollista valtaa ja mammonaa ja yhä uudelleen siunaavat sekä omat pyyteensä että sen valtion väkivaltakoneiston, joka niitä tukee ja ylläpitää.

 Tolstoi ymmärsi tämän kirkkaasti ja joutui sen vuoksi kirkonkiroukseen, joka tosin hänen tapauksessaan muotoiltiin teennäisen hurskaasti. Olihan kyseessä sentään koko maailman ihailema moraalinen opettaja, olkoonkin, että ääriradikaali, sitä sorttiahan se oli Jeesuskin.

Juuri tässä itäisen kristikunnan suurimman ja kauneimman juhlan aattona on ollut hiuksia nostattavaa yhtäkkiä havaita, että Moskovassa, itse Kristus Vapahtajan kirkossa pidetyssä kokouksessa, joka vieläpä kantoi kirkolliskokousten perinteistä nimeä sobor, saatiin havaita perkeleen nousseen täyteen pituuteensa ja Venäjän ortodoksisen kirkon kumartavan sitä kaikkein alamaisimmalla tavalla.

Kyseessä oli XXV yleismaailmallinen venäläinen kansankokous ”Venäläisen maailman nykyisyys ja tulevaisuus” ( Наказ XXV Всемирного русского народного собора «Настоящее и будущее Русского мира» / Официальные документы / Патриархия.ru (patriarchia.ru)).

Venäläisestä fasismista on parin viime vuoden aikana puhuttu paljon. Itse asiassa emigroitunut tutkija Alexander Yanov alkoi puhua tulevasta venäläisestä, ortodoksisiin muotoihin pukeutuvasta fasismista jo 1970-luvulla (vrt. Vihavainen: Haun yanov tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)). Hänen profetiansa on toteutunut hämmästyttävästi.

Tässä on todettava, ettei sanaa ”fasismi” käytetä tässä vertauskuvallisessa mielessä tai sisällyksettömänä haukkumasanana, kuten Suomessa ja muuallakin lännessä on ollut tapana. Kyseessä on aito ja väärentämätön fasismi, jonka keskeisiä piirteitä ovat etatismi, nationalismi, imperialismi, ksenofobia ja anti-intellektualismi.

Tämä kokous ei suinkaan ole noudattanut ortodoksisen kirkon vanhaa perinnettä, jonka mukaan politiikka jätetään maalliselle esivallalle, jolle tosin joudutaan olemaan lojaaleja, vaikka se olisi huonokin.

Nyt kirkko tukemansa organisaation kautta on esittänyt yksityiskohtaisen poliittisen ohjelman, joka ei jättäisi valtiovallalle enää mitään suuria linjapäätöksiä, ellei se jo olisi sen hyväksymä. Voimme lähteä siitä, ettei kirkko itse ole tuota ohjelmaa keksinyt. Se on olennaisissa kohdissaan fasististen liikkeiden ohjelma, joka on nyt sovellettu Venäjään ja nykyhetkeen.

 Julkilausuman titteli ”nakaz” tosin viittaa ”evästykseen” ja välttää siten virallisen poliittisen vastuun. Julistuksen henki kuitenkin on yhtä pöyhkeä kuin ristiretkeläisten tunnus aikoinaan: Deus vult -se on Jumalan tahto!

Ensimmäinen pykälä ”evästyksessä” on ”Sotilaallinen erikoisoperaatio”, jota vaaditaan vietäväksi loppuun asti. Ukrainan tulee vastaisuudessa olla Venäjän täydellisessä kontrollissa. Lännen satanismi on lyötävä ja ihmiskunta pelastettava siltä.

Itse ”venäläinen maailma” (Russki mir) on paljon laajempi kuin Venäjän valtioalue. Sen missiona on pahan voittaminen ja maailma pelastaminen siltä. Venäjän valtiollisuuden rakentaminen on venäläisyyden korkein ilmentymä ja perhe on sen ydin ja arvojen ja perinteiden (mm. sukupuoliroolit) välittäjä.

Ulkopolitiikassa Venäjä hallitsee itää ja länttä yhdistävää Euraasiaa ja siihen kuuluvat erottamattomasti kaikki ”Venäjät”, Iso Venäjä, Vähä Venäjä (Ukraina) ja Valkovenäjä. Tämä kolmiyhteisyys on vahvistettava myös lainsäädännössä.

Venäjä on avoin myös ulkomaalaisille, jotka omaksuvat sen arvot.

Perhepolitiikka ja demografinen politiikka ovat olennaisen tärkeitä. On luotava systeemi, joka olennaisesti kannustaa syntyvyyttä. Venäjän väkiluku on sadassa vuodessa nostettava 600 miljoonaan. Abortti on tietenkin kiellettävä ankarasti.

Maahanmuuttopolitiikassa on torjuttava epätoivottavien ainesten maahanmuutto. Etnisten venäläisten paluumuuttoa ja korkeatasoisten spesialistien maahanmuuttoa on kannustettava.

Kasvatuksessa ja koulutuksessa on torjuttava ei-venäläiset tuhoisat ideologiat ja edistettävä venäläisten henkisten ja moraalisten arvojen vaikutusta.

Alueellisessa- ja kaupunkipolitiikassa on tehtävä perusteellinen muutos erityisesti väestönkasvun edistämiseksi. On siirryttävä suuressa mitassa pois kaupungeista perinteiseen venäläiseen omakotiasumiseen pienissä asutuskeskuksissa (posjolki).

Venäjän talouden on oltava kehittynyttä ja tehokasta ja sen tärkeimpänä päämääränä tulee olla venäläisten perheiden hyvinvointi, työpaikkojen lisääntyminen, syntyvyyden lisääminen ja valtavien venäläisten alueiden asuttaminen sekä suvereniteetin, puolustuskyvyn ja kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen.

Jokainen kohta on varsin laajasti ja yksityiskohtaisesti perusteltu ja lisäksi ”sobor” on laatinut vielä erityisen ohjelman ”Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja talouskasvu”. Siihen ei tällä sivulla ole viitettä.

Sille, joka tuntee natsien ja fasistien ohjelmat, tuo dokumentti on tuttuakin tutumpi. Oman etnoksen kasvattaminen muiden kustannuksella ja sen sotilaallisen ja poliittisen voiman kaikinpuolinen lisääminen ovat kaiken keskipisteessä. Maaseudun terve elinympäristö ja suurkaupunkien rappeuttavan vaikutuksen torjuminen ovat tässäkin olennaisia.

Toisin kuin natsien ohjelmassa, tässä ei erityisesti mainita juutalaisia, mutta itse asia tulee kyllä hoidetuksi muutenkin. Koko se kulttuurin modernisaatio, jota vastaan ”nakaz” hyökkää, on olennaisesti juutalaisuuden luoma (vrt. Vihavainen: Haun filosemitismi tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ). Natsit samaistivat nuo kaksi asiaa.

Ovatko venäläisen tai minkä tahansa muun fasismin päämäärät hyviä ja oikeutettuja, on kysymys, jota ei pidä samaistaa niihin keinoihin, joilla niitä halutaan edistää. Natsienkaan ohjelmasta ei löytynyt kovin paljoa eettisesti ala-arvoisia tai rikollisina pidettäviä päämääriä, lukuun ottamatta tiettyjä viittauksia ksenofobiaan (ks. National Socialist Program - Wikipedia ).

”Nakazissa” rikollisena pidettävä päämäärä on ainakin vaatimus Ukrainan valtion hävittämisestä ja sen kansan pitämisestä osana Venäjän kansaa. Miten muut esitetyt päämäärät saavutettaisiin, on aivan yhtä oleellinen kysymys venäläisille, kuin muillekin fasisteille. Ilman väkivaltaa se ei ole mahdollista ja siksipä kaikki tähtää sotavoiman kasvattamiseen.

On irvokasta, että Venäjän ortodoksinen kirkko on kaikella arvovallallaan siunannut tällaisen ohjelman nimenomaan pääsiäisen aattona. Tämä, jos mikä on jo uskonnon pyhien arvojen profanaatiota.

Ehkäpä tuosta kansasta nousee sentään uusi Tolstoi, joka paljastaa tuon liukkaisiin korusanoihin verhotun valheen ja väkivallan valhe-evankeliumin.

 

17 kommenttia:

 1. Outoa, että Venäjän kirkko on noin täydellisesti ottanut nykyhallituksen ohjelman nimiinsä: historiassa kirkko on kyllä siunannut valtion politiikan, mutta ei ottanut sitä suoraan omiin nimiiinsä: se mahdollistaa uudelleenarvioinnin, jos ajat muuttuvat.

  VastaaPoista
 2. "Rajajoen takaa tulleille koko venäläinen maailma oli outo."

  Ei mitään uutta auringon alla, raja railona aukee...

  VastaaPoista
 3. Kaikki on nähty ennenkin.. Pistää suorastaan vihaksi (Ein Volk, ein Reich, ein Führer).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miten hienot olisivat olleet mahdollisuudet!

   Poista
  2. Niinpä...menetetyt mahdollisuudet. Kirjoitin siitä blogin "Näinkin olisi voitu edetä Venäjällä 2000-2023": https://ilmarischepel.livejournal.com/28581.html P.S. ja mikä Vladimir Putiniin tulee, niin terävä analyytikko Aleksandr Nevzorov sanoi sen jo selkovenäjäksi täysin tyhjentävästi: "феноменально тупой парень".

   Poista
 4. Suo siellä, vetelä täällä. Meidän kirkkomme on taas wokeilijoiden saastuttama ja wokeismihan on katselutavasta riippuen esikommunismia tai esifasismia. Venäjästä ei koskaan tullut kunnon demokratiaa, joten sellä on vähemmän esteitä siirtyä takaisin aitoon totalitarismiin kuin lännessä, mutta melkoinen kaipuu jonkun holhouksen alle se on meidänkin hemmotelluilla myötäloukkaantujilla ja sen semmoisilla unelmahöttöhaahuilijoilla.

  Toisaalta Venäjä luisuminen pakkovallan alle pelastaa voi Lännen, niin kuin Neukkulakin teki varoittavana esimerkkinä. Ehkä fiksumpi puoli meistä muistaa taas vanhan viisauden, vapaus on raskas kantaa ja se on heti vaarassa, jos aletaan leikkiä pelkästään ajan kuluksi ja vaihtelunhaluksi eri ismien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Suomessa kaikki uskonto wokea. Tv7 -kanavaa tulee välillä seurattua, siellä helluntalaiset ei wokeltele. Ovat muuten kääntyneet n vuoden sisällä viimeisten aikojen saarnaajiksi, vähän kuten jehovalaiset. Perusteina nimenomaan wokellus ja Ukrainan sota, nyt myös Gasa. Wokelluksen torjuu myös ort-kirkkomme.

   (Mie en usko henkiolentoihin, mut mielenkiintosta)

   Poista
  2. Ja mikäköhän kohta tuosta meidän kirkon ajanjaksosta olisi sopivin? Se missä suomenruotsalaiset aateliset istuu etupenkillä ja suomalainen rahvas takana. Miten pitkälle tuota historiaa sopii tulkita?
   Woken voi yhdistää länteen ja teoriassa sitä "vastaan" tuo kirkko taistelee. Pyhää on vain miehen ja naisen avioliitto oikean kirkkokunnan eli herran eli papin (naispapit kun ovat toisille edelleen vaikea hyväksyä) siunaamana. Muut ovatkin syntisiä.
   Siitä sanomasta tosin saadaan nauttia lännen tuomana myös lähetyssaarnausmuodossa niin pitääkö tuolle sanomalle sitten miten paljon antaa painoarvoa, kun samasta lähteestä nuo molemmat kumpuaa? Valtio laki kumminkin taas on suht selkeä eikä erottele eri uskontokuntia.

   Poista
 5. tuohan on lähes täydellinen programi, myös meille suomalaisille.
  Meidänkin tulisi huolehtia maamme väestömäärän lisäämisestä ja vielläpä yhdistettynä hajautetun yhteiskuntarakenteen kanssa, ylläpitäen ja vahvistaen perhearvoja.
  Yhteiskunnan pitäisi perustua perheiden mahdollisimman suureen omavarasuuteen ja sihen että perheen toimeentulo hoituu yhden tulonhankkijan tuomilla tuloilla.
  Venäjällä on alueellaan valtavat potentiaalit jatkossa kaikelle ihmiskuntaa hyödyttävälle materiaalille, unohtamatta pyhiäperhearvoja.
  Luin juuri Gus Hallista tehdyn mielenkiintoisen elämänkerran, siinä oli yksi kohta jossa Hall arvioi kultuurimarxilaisuuden olevan todellisuudessa CIA n rakentama aatekehikko, heikentämään vasemmistolaista luokkataistelua.
  Mikäli luokkataistelu ja pyhät perhearvot fuusioidaan, siiitä tulee rappeutuneelle liberaalikapitalismille vaastustamaton elementti.

  VastaaPoista
 6. "Venäjän talouden on oltava kehittynyttä ja tehokasta ja sen tärkeimpänä päämääränä tulee olla venäläisten perheiden hyvinvointi, työpaikkojen lisääntyminen, syntyvyyden lisääminen ja valtavien venäläisten alueiden asuttaminen sekä suvereniteetin, puolustuskyvyn ja kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen."

  Juuri tämän tavoitteen toteutuminen Venäjällä tulee olemaan vaikeaa ellei mahdotonta tehdä yksi, siksi tämä tullee olemaan se syy, miksi nykyinen yhteiskunnan kehitys suunta sellaisenaan ei ole kestävä. Tästä syystä muutoksen suunta tulee olemaan kohti eurooppalaisuutta ennemmin tai myöhemmin...

  VastaaPoista
 7. Mitäpä ihmiselle vierasta tai outoa tuollaisessa valtakunnassa vallitsevan vallan manifestoimisessa olisi. Kaikki yhteisöllinen valta palautuu ihmisyyden synty- ja varhaisvaiheisiin, jolloin maailma kokemuksellisesti on vielä "kaikkiallinen" ja "kaikkivaltainen".

  Isiä ja äitejä ne valtioiden valtiaat ovat läpi ihmisen lajihistorian olleet. Uskonnolliset ja maalliset isät ovat vallasta keskenään taistelleet -- mutta siinäkin olennaista on ollut nimenomaan se, että he ovat tunnustaneet samaa maagista valtaa.

  Taantuminen psyyken pohjalla odottavaan symbioottiseen kaikkiyhteyteen on kaiken vallan sydän ja sielu. Kun ihminen on saanut lisää tietoisuutta ja oppinut maailmasta tiedollisempia totuuksia, vallan manifestaatioista on tullut pelkän tunnustuksellisuuden lisäksi "opillisia".

  Eurooppalaisen uuden ajan vaikutus varsin taantuneelle sosiopsyykkiselle asteelle ikiaikaisesti jääneellä matriarkaattisella Venäjällä on mitä ilmeisimmin ollut ensinnäkin hyvin rajallista ja toisekseen syvien symbioottisten tuntojen läpi siilattua -- muuten valtakunnan surkea nykytilanne ei olisi selitettävissä. Se on maailmalle iin suuri uhka, ettei sitä oikein tohdi edes ääneen sanoa.

  Kaapuniekat mutisemassa maagisia höperryksiään hartaan tunnustuksellisen hypnoosin sumentamina, ja kirkonpenkkien eturivissä päät painuneina oman valtansa auktorisoitumista janoavia poliittisia agitaattoreita, joille mikään saarna Lännen helvetillisestä saatanallisuudesta ei riitä. Rikkinäiset sielunsa he paikkaavat panemalla maailmanvalloitussuunnitelmat toimeen.

  Onhan se melkoinen kristinuskon sanoman "profanointi". Ei siinä kuitenkaan ole mitään ihmiselle vierasta. Ovat vain jo lähtökuopissa vähän jälkeenjääneitä, ja yrittävät etsiä ajattelun aukkopaikoille täytettä äidin ja lapsen reunionista, siis täydellisesti väärästä suunnasta.

  VastaaPoista
 8. Niin, Kristus nousi kuolleista! - Totisesti nousi! Mutta tämä siis suomalaisen (ja alunperin 1923 vain vuodeksi kerrallaan myönnetyn) "meletiaanisen" kalenterimme mukaan. Muistuttaisin TV'ta sekä lukijoita siitä, että naapurissa Herran Ylösnousemus ajoittuu vasta 5.5. kuluvaa maankiertoliikettä, eikä siis yo. kokous tapahdu lähelläkään "pääsiäisen aattoa".

  Yhtä kaikki, ohjelmassa on kieltämättä osuvia kohtia, mitä tulee oman kansan olemassaoloon ja asuinoloihin teoreettisesti. Toisaalta, moni kohta on vastaavasti varsin kielteinen naapurimaiden/-kansojen kohdalla. Sen, että kaikki tämä esitetään poliittisessa ohjelmamuodossa, ei kuitenkaan tulisi järkyttää ketään - niin Kreml kuin Venäjän ortodoksisen kirkon johto ovat vastaavia teemoja johdonmukaisesti toistelleet parikymmentä vuotta.

  PS. Jäikin pari vkoa varhemmin vuotamatta, mutta tulkoon sitten tässä: Belgradissa ja muissa serbikaupungeissa toteutetaan vastaava Serbian ja [Bosnian] Serbitasavallan kokoontuminen, велики Васкршњи сабор, 5-.6.5. Siinä on tarkoitus tehdä "tärkeitä päätöksiä serbikansan selviytymisestä", "taloudellisesta edistyksestä" sekä "serbian kielen ja kyrillisen aakkoston säilyttämisestä että yhteisestä kulttuuriperimästä". Täälläkin kirkko, Serbian Patriarkaatti, on antanut siunauksensa ja tukensa asialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai tuo on luonnollista. Aikajaksotus perustuu historiaan ja maantieteeseen. Ei venäläiset juhline jouluaikaan samoin. Eikä olisi järkeä jaksottaa uskomuksien mukaan toimintaa kaikissa toimissa. Muslimit paastoineen Suomessa ovat suht hyvä esimerkki järjen vastaisesta toiminnasta joka perustuu traditioihin ja uskontoon. Paastota maassa jossa aurinko ei kesällä laske. Joudut muuttamaan joko uskomuskäytännön sääntöjä tai sitten vain paastoat itsesi nälkäkuolemaan. Vaihtoehto tietty sekin, muttei kovin varteenotettava.

   Poista
 9. Mitä raati arvelee, joutuvatko muutkin rajamaat vielä sotimaan, ennen kuin itänaapuri taas rauhoittuu? Odotukset ovat monilla suomalaisilla nyt aika synkät, piru tuntuu olevan merrassa arvoisassa entisessä emämaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu pitkälle Ukrainan sodan lopputuloksesta: jos Venäjän voittoon, seuraava suupala odottaa keskipitkällä välillä vuoroaan, jos Ukrainan voittoon tai pitkittyneseen asemasotaan, muut naapurimaat voivat huokaista helpotuksesta. On kuitenkin huomattava, että nyt naapurit ovat Natossa, joten panokset ovat nousseet.

   Poista
 10. Onko tuossa nyt mitään kovin uutta? 1800-luvulla kirkon de facto päämiehenä hääräsi yliprokuraattori Konstantin Pobedonostsev, joka viimeistään teki kirkosta valtion viraston muiden joukossa, mikä näkyi myös sen sananjulistuksessa. Hieman myöhemmin mustasotnialaisuuskin otti vauhtia venäläiseen tapaan ymmärretystä ortodoksiasta: "Pyhä Venäjä, pyhä Väkevä, pyhä Kuolematon"...

  Mika Keränen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei taatusti. Tämä arksasisuus se siinä juuri ansaitsee huomiota

   Poista

Kirjoita nimellä.