tiistai 28. toukokuuta 2024

Jatkosodan esitys

 

Nuoren miehen sota

 

Mauri Sariola, Jatkosodan kapteeni. Gummerus 1980, 284 s.

 

En ole juuri harrastanut sotakirjoja enää ripille pääsyn jälkeen. Niillä on oma suuri yleisönsä, joka on nii n laaja, että pystyy hyvin elättämään muutaman vakituisen yrittäjän, vaikka vähintään puolet kirjoja lukevastakaan kansasta ei viitsi koskaan avata heidän kirjojaan.

Joppe Karhunen, Reino Lehväslaiho, Niilo Lauttamus ja moni muu toivat takavuosina aina joulumarkkinoille oman sotakirjansa ja hyviä alan eksperttejä he olivatkin, sotansa käyneitä veteraaneja.

Sariola kuului myös sotaveteraaneihin, mutta ei erityisemmin harrastanut tämän aihepiirin kuvaamista. Osallistui sentään hänkin näihin talkoisiin parilla kirjalla, joista tämä on jatkoa Talvisodan vänrikki-nimiselle kirjalle.

Pahaksi onneksi jätin Sariolan muistelmat kaupunkiin, kun läksin tänne maalle, enkä nyt muista enempää kirjan valmistumisprosessista. Nopeahan se aina oli ja kirjan otsikko oli aina tärkeä osa koko asiaa: se antoi inspiraation ja siihen sitten sopi kirjoittaa kirja.

Kirjan ainekset olivat kirjoittajan päässä valmiina, muutenhan ei koko Sariolan tuotantoa voisi selittää. Hän kuvailee aluksi hyvin tuntemaansa ympäristöä, nuoren lakimiehen elämää välirauhan aikana, sitten sodan syttymistä ja sen tunnelmia, hyökkäysvaihetta ja lopuksi perääntymistä ja rauhan tuloa.

Matkan varrella jonkin verran ryypätään, käydään pari kertaa naisissa ja pelataan hurjaa uhkapeliä. Kyllähän Sariola nämä kuviot tunsi hyvin omasta kokemuksestaan ja taistelujakin oli varmasti tullut nähtyä. Upseerien ja miehistön suhde oli muuan ajan kirjallinen kiistakapula ja tässä sitä kuvattiin erityisesti vastuunkantajan näkökulmasta.

Sodan absurdius tulee myös esille, kun päähenkilö ampuu tankista ulos yrittävän vihollisen. Hullu sota oli tämänkin saanut aikaan. Toisissa oloissa tuo mies kenties olisi voinut olla vaikkapa kuuluisa orkesterinjohtaja, jolle ampuja puolestaan olisi innokkaasti aplodeerannut. Nyt piti käydä näin.

Mitään kansallisuusvihaa tai sotahulluutta kirjassa ei esiinny ja jälkimmäinen tuomitaankin erityisesti. Sen sijaan kyllä kuvataan tarkoin niiden hetkien tunnelmia, kun kävi ilmi, että hurjan maineen saanut Saksan armeija oli nyt hyökkäämässä Venäjälle ja suomalaisille tarjottiin tilaisuus ottaa omansa takaisin.

Lukija ymmärtää kyllä hyvin, miten mahdotonta olisi ollut kieltäytyä kunniasta ja ehkä saman tein peräti ruveta aseellisesti vastustamaan takuumiestä, joka jo oli oman maan kamaralla.

Hurjaltahan sotaan lähtö sentään tuntui ja epäilyksiäkin historian valossa tunki mieleen. Kaivautuminen Syvärin taa oli sitten syksyllä ankeaa ja aloitti uuden todellisuuden. Eihän sen niin pitänyt mennä.

Oudon vaikutelman tekee kirjan loppu. Siinä nimittäin molemmat osapuolet lopettavat tulen sovitusti samaan aikaan. Tunnettuahan on, että venäläiset tekivät sen yhtä vuorokautta myöhemmin kuin suomalaiset. Se oli aivan ilmeinen kosto voitetuille ja ne kolmisenkymmentä suomalaista, jotka siinä kuolivat, olivat yksinkertaisesti murhan uhreja.

Miksei Sariola kerro tästä asiasta, minkä hän varmasti tunsi, vai eikö niin käynytkään tuolla U-asemassa, jota hän kuvaa? Kuuluiko vain aikakauden henkeen pyrkimys olla mainitsematta tuollaista venäläisille epäedullista asiaa, eli oliko Sariolakin niin sanotusti suomettunut?

En tiedä enkä ikein viitsi asialla spekuloidakaan. Laiskottaa sen verran, etten rupea kaivamaan ajan lehtien julkaisemia arvosteluja. Varmaan niitäkin oli. Ei Sariola niin tärkeä aikansa vaikuttaja ollut.

Tämä kirja ei ole muistelmateos, vaan jonkinlainen historiallinen romaani, nimenomaan ajanvieteromaani. Silti sitä on syynä pitää myös puheenvuorona aikakauden keskusteluun jatkosodasta. Ei se mikään merkittävä puheenvuoro ole, mutta kannattaa panna merkille myös, mitä muutakaan se ei ole.

Kyseessä ei ole mikään ksenofobinen tai militaristinen purkaus, vaikka kirjoittaja on aikansa tunnettu oikeistohahmo. Sotaa ei ihannoida eikä saavutuksilla kerskailla. Kaikenlaisia miehiäkin rintamalta löytyy, ei se mikään sankarigalleria ollut, mutta ei myöskään kelmien kerho.

Minusta on huomionarvoista, että tämäkin vaatimaton ajanvieteromaani on hengeltään, voisi sanoa, terve ja sen esittämä kuvaus jatkosodan syttymisvaiheen tunnelmista on uskottava, vaikka se aikanaan luultavasti raivostutti nuorison tyhmempää eli radikaalimpaa osaa, koska se kajosi yhteen sen lempiajatukseen: jatkosota oli rikollinen hyökkäyssota, johon olisi pitänyt kieltäytyä lähtemästä, kuten muutama kommunisti Suomessakin teki.

 

20 kommenttia:

  1. Niille jotka sanovat:"Mitä menitte?" voin kysyä:"Tiedätkö mikä oli Suomen leipävilja omavaraisuus 1941?". Vastaus , 60%. Jos Saksa olisi sulkenut Itämeren, kaupoista olisi loppunut näkkäri.
    Hangossa oli Neuvostoliiton tukikohta. Pysy siinä puolueettomana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksa asevarusteli jo ennakkoon vuoskymmenen ja 1920-luvun Amerikan pörssiromahdus heijastui vahvasti Eurooppaan, miksi Hitler vaikutti hyvältä vaihtoehdolta poliittiseksi päättäjäksi. Jälkeenpäin katsottuna, ei kovin järkevää. Uutta tuossa sinänsä ole kun länsi-Eurooppa vaikuttaa tasaisin väliajoin pyrkivän Venäjälle. Maailmansodat ovat vain aivan eri luokkaa kuin joku Napoleon tms. Ne laittavat koko Euroopan hajalle ja siitä kärsivät eniten ne ketä sanotaan että tulisi suojata...

      Poista
  2. Jahas, taasen näitä stereotypioita vasemmistosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elleivät stereotypiat miellytä, sitten esille sitä Oikeaa Tietoa.
      En pidätä hengitystä odotellessa.

      Poista
    2. Oikeaa tietoa on turha odottaa kun äänessä on Kad.

      Poista
  3. Sodan moraali on mietteitä herättävä kysymys. Tankkitorniin ammuttu vihollinen on kakunpala. Toisaalta ei tarvitse piipahtaa Katynissa eikä edes Treblinkassa, kun sen perustavuus ilmenee.
    Esimerkiksi Onni Palasteen, Olin desantti kirjassa kuvailtu oikeudenkäyttö suomalais kersanttia vastaan, joka oli ryhtynyt desantiksi, jotta pääsisi takasin Suomeen. Kaikki kuvitelltavissaolevat perusteet kelpasivat tuomion täyttöön, teloittamiseen, mutta tosiasiat eivät tässä murhanhimossa paljoa merkinneet.
    Ihminen on rajallinen.

    VastaaPoista
  4. ”Jatkosodan esitys”

    Tässä tapauksessa kysymys on jatkuvasta eli permanenttisesta sodasta. Kuten tunnettua, kuusitoistavuotias Vladimir Iljitsh Uljanov (Lenin) lausui historiallisen ja siksi permanenttisen lauseen: ”My poidjom drugim putjom.” (Me kuljemme erilaista tietä/polkua.)

    Kas, kun kuusitoistavuotias Vladimir Iljitsh Uljanov (Lenin) ehti seurustella Friedrih Engelsin kanssa ennen hänen kuolemaansa ja sai mahtavan filosofis-teoreettisen koulutuksen.

    Vladimir Iljitsh Uljanov (Leninin) perustaessa Neuvostoliittoa eli SSSR:ää hän lahjoitti kaikille kansoille kukkakimpullisen ihania lupauksia: mm. sen, että jos joku kansa ei tykkää SSSR:stä, niin se voi lähteä SSSR:stä pois. Nykypäivän ryssät syyttävätkin Leniniä siitä, että hän synnytti Ukrainan valtion, ja siksi ryssiä se kismittää/repii ikään kuin heidän peräaukkoon olisi laitettu tervaa/tököttiä.

    V.V. Putin noudattaa tarkasti V.I. Leninin historiallista ideaa/keksintöä. G-8 kokouksessa Putin lausui/käski ”kollegoitaan” olemaan näkemättä/huomaamatta sitä, mitä kohta tulee tapahtumaan entisen Neuvostoliiton alueella. Se oli todellakin marxilais-engelsiläis-leniniläinen komento. Mutta toisin kävi.



    VastaaPoista
  5. "Toisissa oloissa tuo mies kenties olisi voinut olla vaikkapa kuuluisa orkesterinjohtaja, jolle ampuja puolestaan olisi innokkaasti aplodeerannut."

    Toisissa olosuhteissa Osama bin Laden olisi voinut olla tunnettu hyväntekijä, joka olisi omistanut elämänsä amerikan katulapsille. Kannaattaako aikuisen ihmisen tuollaisilla spekulaatiolle mieltänsä raskauttaa. On vain tankki, joka pitää pysäyttää ja tankisti, joka on hyvä tappaa, ettei tulisi uuden tankin kanssa takaisin - muuta ei ole. (Toki Yrjö Jylhälläkin oli tuontyyppinen runo.)

    VastaaPoista
  6. "Kuuluiko vain aikakauden henkeen pyrkimys olla mainitsematta tuollaista venäläisille epäedullista asiaa, eli oliko Sariolakin niin sanotusti suomettunut?"

    Luulen, että se oli juuri noin, ellei joutunut peräti kustannustoimittajan kumin alle.

    VastaaPoista
  7. Lehväslaihon :pannssarisotaa on tosiperustainen klassikko. Suosittelen. Erityisesti jäi mieleen kun venäläinen jalkaväki rynnäköi avoimella pellolla, mutta meillä oli 3 ? Panssarivaunua piilossa. Lehväslaiho ampujana t 34 :ssä. Käsky kävi: sirpalekranaatteja suorasuuntauksella. Kertoi, että se oli teurastus.
    Vieressä olisi ollut metsä.
    Ihme ettei venäläiset opi.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain toisessa kirjassa Lehväslaiho muisteli samaa taistelua. Taistelun jälkeen heidän vänrikkinsä meni vieressä olevassa järvessä olevalle laiturille ja pesi kasvojaan. Myöhemmin vänrikki kertoi ettei hän tahtonut näyttää kenellekään että hän itki; he olivat juuri tappaneet tuhat miestä.

      Poista
  8. Luulet, et tiedä joten toistelet ennakkoluulojasi?

    VastaaPoista
  9. Siinä kuin kaikki muutkin kommentoijat.

    VastaaPoista
  10. Se oli juuri noin.
    Kommunistien on turha yrittää valehdella mitään muuta.

    VastaaPoista
  11. Miksi yrität valehdella kommunisteista?
    Onko sinulle kommunisteja kaikki itsestäsi vasemmalle olevat, esim. kokoomuslaiset ja suurin osa persuista?

    VastaaPoista
  12. Näitä itse sodan kokeneiden sotakirjailijoiden teoksia on jonkin verran tullut luettua.
    Nykyään näyttää asialla oleva jo uusi sukupolvi, joka ilmeisesti myynti mielessään jatkaa samaa tyylilajia.
    Näitä ei tule kyllä luettua, kun kerran autenttisempaa kirjaa on tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätätkö siis lukematta nuoremman polven historiantutkimukset ja kaiken muun kaunokirjallisuuden kuin autofiktion?

      Poista
    2. En toki. Sotakirjoissa vaan ne "kokemus asiantuntijat" on ihan riittävän hyviä. Toki kaikki heistäkään ei ole kaunokirjailijana kovin kummoisia. Valikoin kyllä lukemani siten, että jää kyllä lähes kaikki Hesarin suosittelema kirjallisuus lukematta. Etenkin ne nuorten naisten kirjoittamat.

      Poista

Kirjoita nimellä.